HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 03:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji
PostPostano: 09 ruj 2024, 12:09 

Naša Kvačica je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Vidis ja upravo to sto si ti naveo - a sekunda mi je falila da se potegnem "postojanja kosmosa", smatram ultimativnim dokazom za to da "vjeri ne treba ni dokaz a ni logika", posto ti ustvari sve sto nisi u stanju razumjeti (a ja sam toliki nerd ustvari da sam isao cak i na StarTrekConvention - toliko me sve to interesuje), uvijek mozemo pripisati "stvoritelju".

A nekad su se i grom i munja tumacili tako da je sad taj i taj bog ljut na ljude pa izlijeva bijes. Ti si ovo s gromom i munjom samo uzdigao na visi nivo jer nam je (ko? - pa...) NAUKA u medjuvremenu objasnila kako i zasto sijeva..

Jaran, kao sestogodisnjak dosao u svabiju ali je iz Siska, ono, klasicni reper, relativno uspjesan u biznisu, fura privatluke neki digitalni, ali zna fakat pretjerati sa "supstancama" i onda se cesto sjebe...u momentu u kojem mu je bilo pravo lose (kazne neke nadosle, treba ga jebe u mozak, posao nesto nije isao itd.) veli da mu se "ukazao bog" ili Isus, ne znam tacno. Ja vec bio zaustio a on ce: "zar to nije logicno da ti se bog ukaze onda kada ti je tesko i kada ti treba?" Rekoh, pa da, i ima logike jbg.. (a naravno mu nisam htio srati da je osho u kuraz jer znam da ce se 99 posto onih sto vele da su vjernici zbog toga naljutiti ili im u najmanju ruku nece biti pravo).

I onda je sebi nasao nekakvu "Freikirche", frei-slobodno, Kirche-crkva, u koju je isao - ne znam da li jos uvijek ide, jedno vrijeme.

A po meni je tipican primjer hvatanja za slamku.

Nema se tu što razumjeti. Stvari su ekstremno jednostavne. Jedino konformizam, možda i strah za priznati sebi kakav je zaključak, može učiniti da čovjek okreće glavu i ignorira stvari.

Ipak, svemir je veliki i blještav i teško ga je ignorirati. Ok, ti ga možeš ignorirati jer ti je tako lakše. Možda, što mislim da je vjerojatno, ti se to ne uklapa u neki viši cilj, pa eto ne bi priznao stvar A da ne pokvariš stvar B, itd. tko zna.

Ali ostaje jedna činjenica, a to je da svemir postoji, tu je jbg, oko toga se valjda svi slažemo. E ako se slažemo oko toga da je svemir nazočan, onda je sljedeće opet neizbježno pitanje odakle on tu. Svemir se mogao pojaviti samo na dva načina:

1. Slučajno.
2. Planski.

Logički jedno isključuje drugo, i ne postoji treće rješenje.

Dalje, big bang je eksplodirao na vrlo specifičan način. Svemir je eskplodirao na način da nekoliko milijardi godina kasnije ja tipkam ovu rečenicu na forumu Herceg Bosne. Svemir je eksplodirao precizno tako da imamo danas internet, imamo YouTube, imamo cijelu ljudsku kulturu i tko zna čiju sve još, i imamo budimo zahvalni ovaj website hercegbosna.org. :zivili

Tehnički izvodivo slažem se da to bude slučajno, mada onda otvara dalja pitanja ali ok. Koja je šansa da svemir pukne baš na taj način, da 14 milijardi godina kasnije ja odaberem ovu lijepu sličicu :palacgore1

Mačka koja programira hodajući po tipkovnici je daleko vjerojatnija od toga.

Da zaključim, ne znam o kakvom hvatanju za slamku pričaš. Čista hladna logika, tj. matematička vjerojatnost kaže da svemir ima kreatora. Bog se prepoznaje u stvarima gdje god se okreneš imaš njegov potpis.

Ti si to fino srocio i ja ITEKAKO, tj. MOJ MOZAK razumije sta ti zelis reci i kako si postavio stvari.

Ali ja mislim da postoje stvari koje su VAN dosega nasih mozgova, kao sto je mnogo toga van dosega "mozga" onog "mrava" u kojem sam pisao u postu-dva unazad.

Pitanja koja sebi postavlja mrav su pitanja koja je njegov mozak sposoban postaviti i na njih naci moguce odgovore..da li A ili B ili C ili sta vec.

Ali sta ako nas mozak - a to je ocigledno - jednostavno nije u stanju postaviti ispravno pitanje pa na nj traziti odgovor van okvira "planski" ili "slucajno"?

Kakva pitanja sebi moze postaviti mrav u kosarkaskoj sali da bi shvatio funkcionalnost Suncevog sistema?

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:12 

Haram je napisao/la:

Nema se tu što razumjeti. Stvari su ekstremno jednostavne. Jedino konformizam, možda i strah za priznati sebi kakav je zaključak, može učiniti da čovjek okreće glavu i ignorira stvari.

Ipak, svemir je veliki i blještav i teško ga je ignorirati. Ok, ti ga možeš ignorirati jer ti je tako lakše. Možda, što mislim da je vjerojatno, ti se to ne uklapa u neki viši cilj, pa eto ne bi priznao stvar A da ne pokvariš stvar B, itd. tko zna.

Ali ostaje jedna činjenica, a to je da svemir postoji, tu je jbg, oko toga se valjda svi slažemo. E ako se slažemo oko toga da je svemir nazočan, onda je sljedeće opet neizbježno pitanje odakle on tu. Svemir se mogao pojaviti samo na dva načina:

1. Slučajno.
2. Planski.

Logički jedno isključuje drugo, i ne postoji treće rješenje.

Dalje, big bang je eksplodirao na vrlo specifičan način. Svemir je eskplodirao na način da nekoliko milijardi godina kasnije ja tipkam ovu rečenicu na forumu Herceg Bosne. Svemir je eksplodirao precizno tako da imamo danas internet, imamo YouTube, imamo cijelu ljudsku kulturu i tko zna čiju sve još, i imamo budimo zahvalni ovaj website hercegbosna.org. :zivili

Tehnički izvodivo slažem se da to bude slučajno, mada onda otvara dalja pitanja ali ok. Koja je šansa da svemir pukne baš na taj način, da 14 milijardi godina kasnije ja odaberem ovu lijepu sličicu :palacgore1

Mačka koja programira hodajući po tipkovnici je daleko vjerojatnija od toga.

Da zaključim, ne znam o kakvom hvatanju za slamku pričaš. Čista hladna logika, tj. matematička vjerojatnost kaže da svemir ima kreatora. Bog se prepoznaje u stvarima gdje god se okreneš imaš njegov potpis.

Ti si to fino srocio i ja ITEKAKO, tj. MOJ MOZAK razumije sta ti zelis reci i kako si postavio stvari.

Ali ja mislim da postoje stvari koje su VAN dosega nasih mozgova, kao sto je mnogo toga van dosega "mozga" onog "mrava" u kojem sam pisao u postu-dva unazad.

Pitanja koja sebi postavlja mrav su pitanja koja je njegov mozak sposoban postaviti i na njih naci moguce odgovore..da li A ili B ili C ili sta vec.

Ali sta ako nas mozak - a to je ocigledno - jednostavno nije u stanju postaviti ispravno pitanje pa na nj traziti odgovor van okvira "planski" ili "slucajno"?

Kakva pitanja sebi moze postaviti mrav u kosarkaskoj sali da bi shvatio funkcionalnost Suncevog sistema?

Slažem se.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:12 

Citat:
Da dodam, ne znam kako netko može biti fizičar i ateist. To je besmisleno.

Ateist može biti samo netko snažno ideološki obojen, kome su važne političke ideje i parole, a nije na ti sa matematikom.

Sa ovim se slazem.

Vise puta sam rekao da ateiste smatram jednom vrstom vjernika. Pa bili to fizicari najboji na dunjaluku ili ne. Apsolutno nebitno. Ljudi su. Nikad nisu umrli pa se vratili pa da nam znaju objasniti kako i sta (simplificiram).

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:19 

Haram je napisao/la:
Citat:

Ateist može biti samo netko snažno ideološki obojen, kome su važne političke ideje i parole, a nije na ti sa matematikom.

Sa ovim se slazem.

Vise puta sam rekao da ateiste smatram jednom vrstom vjernika. Pa bili to fizicari najboji na dunjaluku ili ne. Apsolutno nebitno. Ljudi su. Nikad nisu umrli pa se vratili pa da nam znaju objasniti kako i sta (simplificiram).

Pa što onda ignoriraš ljude koji jesu umrli i vratili se? Imaš doslovno tisuće svjedočanstava, samo utipkaj :)

'Ko te ne zna, a ne voli !

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:24 

I ateizam je religija, ljudi isto imaju sustav vjerovanja.

Tipa kršćani vjeruju da ima života poslije smrti, ateisti vjeruju da nema.
Ateisti i imaju svoj vlastiti sustav vjerovanja evolucija, darvinizam, agnosticizam, teorija velikog praska.
U biti ateizam je samo religija koja negira Boga, kao što je tipa judaizam religija koja negira sve bogove osim Jahve.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:26 

Glavno obilježje religije je da negira druga vjerovanja i smatra ih neispravnima, to je glavna odlika i ateizma.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:34 

Haram je napisao/la:
Citat:

Sa ovim se slazem.

Ateisti i jesu vjernici, mnogi ateisti su to shvatili pa su izmislili agnostike i kao takvi se klasificirali. Dakle nesto moze postojati, a ne mora, a ako postoji mi ga svejedno ne mozemo dokuciti, s tim i prestaje ateisticka borba protiv vjere, odnosno bora za vjeru u nepostojanje

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:54 

Haram je napisao/la:

Postavljaš pitanja koja su u domenu određenog nivoa razuma i razumijevanja. Određene stvari se prihvataju vjerom, nemamo odgovore na sve.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:55 

daramo je napisao/la:
I ateizam je religija, ljudi isto imaju sustav vjerovanja.

Tipa kršćani vjeruju da ima života poslije smrti, ateisti vjeruju da nema.
Ateisti i imaju svoj vlastiti sustav vjerovanja evolucija, darvinizam, agnosticizam, teorija velikog praska.
U biti ateizam je samo religija koja negira Boga, kao što je tipa judaizam religija koja negira sve bogove osim Jahve.

To govorim vec pet-sest puta na ovoj temi.

Citat:
Ateisti i jesu vjernici, mnogi ateisti su to shvatili pa su izmislili agnostike i kao takvi se klasificirali. Dakle nesto moze postojati, a ne mora, a ako postoji mi ga svejedno ne mozemo dokuciti, s tim i prestaje ateisticka borba protiv vjere, odnosno bora za vjeru u nepostojanje

Jedino to s izmisljanjem agnostika mi je pase jer je agnosticizam logican ako shvatis da je totalni ateizam gotovo pa nemoguc.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:58 

Ateizam je najgluplja vjera što postoji i jedina vjera na planeti koja je u direktnoj suprotnosti sa znanošću
Npr vjeruju da je iz ničega nastala materija i energija kad je ništa samo od sebe eksplodiralo u velikom prasku. Znanstveno nemoguće. Znanstvena činjenica je da materija i energija nit nestaju nit nastaju već samo mijenjaju formu.
Također vjeruju da je život slučajno nastao iz nežive materije i energije što je također znanstveno nemoguće. Znanstvena činjenica da je život nastaje samo iz drugog života.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 12:59 

Mar-kan je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Postavljaš pitanja koja su u domenu određenog nivoa razuma i razumijevanja. Određene stvari se prihvataju vjerom, nemamo odgovore na sve.

Kazem, o tome cijelo vrijeme govorimo. Ne mogu nesto da shvatim, pa prihvatam objasnjenja koja su davali ljudi iz proslosti.

Cinjenica je, i tu se ne zajebavam, da ISTINSKIM vjernicima zavidim. Dakle ljudima koji su sto posto ubijedjeni u to, koji to osjecaju pa se tako i ne boje smrti, da postoji "stvoritelj" i sve to o cemu su nam pricali.

Meni je pomisao na smrt pravo mucna, kako mene naravno, tako i blizih mi. Jer znam - "znam" - da nakon toga ide tama. I jedno veliko nista. A ko vec zeli tek tako nestati...

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:04 

Dobro, samo nam moras reci na koji nacin fizicki zakoni dokazuju da je Bog Isus/Yahwe/Allah.
Mozda je neki drugi

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:06 

Karabaja je napisao/la:

Dobro, samo nam moras reci na koji nacin fizicki zakoni dokazuju da je Bog Isus/Yahwe/Allah.
Mozda je neki drugi

Jer je Isus prekršio zakone fizike kad je uskrsnuo iz mrtvih i svi svjedoci tog događaja su mučeni na najzvjerskije načine i ubijani da nisu htjeli negirat što su vidjeli a to je jedino što su morali uradit da se spase.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:07 

Rika sv Vida je napisao/la:
Ateizam je najgluplja vjera što postoji i jedina vjera na planeti koja je u direktnoj suprotnosti sa znanošću
Npr vjeruju da je iz ničega nastala materija i energija kad je ništa samo od sebe eksplodiralo u velikom prasku. Znanstveno nemoguće. Znanstvena činjenica je da materija i energija nit nestaju nit nastaju već samo mijenjaju formu.
Također vjeruju da je život nastao iz nežive materije i energije što je također znanstveno nemoguće. Znanstvena činjenica da je život nastaje samo iz drugog života.

Religija koja ima nelogičnosti kao i svaka druga religija.

Ipak glavna odlika svake religije je agresivno negiranje druge religije, a ateizam upravo prednjači u tome.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:09 

Rika sv Vida je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:

Mozda je neki drugi

Jer je Isus prekršio zakone fizike kad je uskrsnuo iz mrtvih i svi svjedoci tog događaja su mučeni na najzvjerskije načine i ubijani da nisu htjeli negirat što su vidjeli a to je jedino što su morali uradit da se spase.

Mozes vjerovati u to ali ne mozes dokazati.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:09 

Ja mislim da bi sudionici ovakvih rasprava prvo trebali naučiti što znače pojmovi ateizam, agnosticizam, antiteizam... pa bi onda rasprava možda bila smislenija.

Ovako svi koriste te pojmove u nekom svojem (strawman) značenju koje im je netko utuvio u glavu, bez da uopće pokušaju shvatiti razliku ili ne daj Bože preispitaju vlastite stavove i epistemologiju. Jer je dobro poznato da je svako kritičko preispitivanje vlastite religije đavolska podvala, fuj to. :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:11 

Karabaja je napisao/la:
Mozes vjerovati u to ali ne mozes dokazati.

Točno no da su apostoli i svi svjedoci Isusovog usrksnuća razapinjani, kamenovani, mučeni i ubijani je povijesna činjenica, ne samo Biblijska.
Morala im je vjera vrlo jaka bit da nisu negirali Krista pod cijenu mučenja i smrti.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:14 

Karabaja je napisao/la:

Mozda je neki drugi

To je drugo pitanje.

Puno je lakše dokazati da postoji kreator, nego dokazati tko je točno taj kreator.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:14 

Čuj sta su, skup vjerovanja jedne te iste religije.
Kao što u kršćanstvu imaš katolicizam, protestantizam, pravoslavlje i masu drugih denominacija.
Tako u ateizmu imaš agnosticizam, antiteizam itd.
Religija s vlastitim sustavima vrijednosti i denominacijama.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:15 

dunno je napisao/la:
Ja mislim da bi sudionici ovakvih rasprava prvo trebali naučiti što znače pojmovi ateizam, agnosticizam, antiteizam... pa bi onda rasprava možda bila smislenija.

Ovako svi koriste te pojmove u nekom svojem (strawman) značenju koje im je netko utuvio u glavu, bez da uopće pokušaju shvatiti razliku ili ne daj Bože preispitaju vlastite stavove i epistemologiju. Jer je dobro poznato da je svako kritičko preispitivanje vlastite religije đavolska podvala, fuj to. :001_rolleyes

I ti to redovno radiš u smjeru vjere, evo čak i u ovom postu.

1062 of 2558 - 41.52%

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:17 

daramo je napisao/la:
Glavno obilježje religije je da negira druga vjerovanja i smatra ih neispravnima, to je glavna odlika i ateizma.

Ne vidim problem s tim. Svakako može biti samo jedan točan odgovor što znači da su svi ostali odgovori pogrešni.

1062 of 2558 - 41.52%

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:18 

Haram je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Kazem, o tome cijelo vrijeme govorimo. Ne mogu nesto da shvatim, pa prihvatam objasnjenja koja su davali ljudi iz proslosti.

Cinjenica je, i tu se ne zajebavam, da ISTINSKIM vjernicima zavidim. Dakle ljudima koji su sto posto ubijedjeni u to, koji to osjecaju pa se tako i ne boje smrti, da postoji "stvoritelj" i sve to o cemu su nam pricali.

Meni je pomisao na smrt pravo mucna, kako mene naravno, tako i blizih mi. Jer znam - "znam" - da nakon toga ide tama. I jedno veliko nista. A ko vec zeli tek tako nestati...

Kakva te tama spopala, pisali smo o tome na forumu, smrt je eufemizam za san, koji traje jedan tren. Živim je to linearno vrijeme, mrtvim jedan tren kao u snu, jer već sljedeći tren se "bude".

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:21 

dunno je napisao/la:

U kojem smislu?

Hoćeš reći da je preispitivanje i kritičnost pozitivna stvar u kršćanstvu? Je li nevjerni Toma pohvaljen ili pokuđen što je tražio dokaz? :neznam

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:25 

dunno je napisao/la:

U kojem smislu?

Hoćeš reći da je preispitivanje i kritičnost pozitivna stvar u kršćanstvu? Je li nevjerni Toma pohvaljen ili pokuđen što je tražio dokaz? :neznam

Sasvim glup primjer dajes. Toma je jeo i pio s Gospodinom, gledao svojim ocima cudesa i upravo iz toga razloga Gospodin i govori Tomi to sto govori

Krscanstvo zapravo uvjek trazi dokaze. Primjer su ti ukazanja. Uvjek se od doticne "pojave" i vidioca trazi dokaz kao potvrda da je nadnaravno. Da bi se sveci proglasili svecima trazi se cudesa itd. itd...

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2024, 13:36 

Traži dokaze za privatna ukazanja i pojave (kvaliteta tih dokaza je posebna tema), ali dogme i nauk se ne smiju preispitivati, pod prijetnjom smrtnog grijeha (i pakla posljedično).

Barem ti kao katolik tradicionalist to znaš...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: