|
|
Stranica: 5/7.
|
[ 156 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 13:38 |
|
|
dunno je napisao/la: Traži dokaze za privatna ukazanja i pojave (kvaliteta tih dokaza je posebna tema), ali dogme i nauk se ne smiju preispitivati, pod prijetnjom smrtnog grijeha (i pakla posljedično).
Barem ti kao katolik tradicionalist to znaš... Svaka dogma je na saborima preispitana i dani su jasni dokazi kao i protudokazi. Zato ti opet govorim glupa ti je teza da se ne smiju preispitivati. Sve je preispitano Ali da nebih razvlacio temu jer me ne zanima, rekao sam ti samo u konkretnom Tominom slucaju da ga ne mozes upotrijebiti u tom konketstu u kojemu si ga ti upotrijebio. I apostol Petar trazi dokaze na jezeru i Isus mu ih daje, pokudjuje ga ne radi dokaza vec tek kad mu ponesatje vjere
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 13:58 |
|
|
krstjanin je napisao/la: dunno je napisao/la: Traži dokaze za privatna ukazanja i pojave (kvaliteta tih dokaza je posebna tema), ali dogme i nauk se ne smiju preispitivati, pod prijetnjom smrtnog grijeha (i pakla posljedično).
Barem ti kao katolik tradicionalist to znaš... Svaka dogma je na saborima preispitana i dani su jasni dokazi kao i protudokazi. Zato ti opet govorim glupa ti je teza da se ne smiju preispitivati. Sve je preispitano Oprosti, drag si mi forumaš, ali moram se nasmijati na ovo. Dogmatizam u znanosti - loš. Dogmatizam u filozofiji - loš. Domgatizam u drugim religijama - loš. Dogmatizam u našoj religiji - naše dogme su ok, sve je već preispitano na crkvenom saboru prije tisuću godina, nema potrebe da se preispituje...
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 14:03 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
Svaka dogma je na saborima preispitana i dani su jasni dokazi kao i protudokazi. Zato ti opet govorim glupa ti je teza da se ne smiju preispitivati. Sve je preispitano
Oprosti, drag si mi forumaš, ali moram se nasmijati na ovo. Dogmatizam u znanosti - loš. Dogmatizam u filozofiji - loš. Domgatizam u drugim religijama - loš. Dogmatizam u našoj religiji - naše dogme su ok, sve je već preispitano na crkvenom saboru prije tisuću godina, nema potrebe da se preispituje... Naravno da nema. Vecina dogmi je donesena jer je netko preispitivao odnosno doveo u pitanje (hereze), medjutim kako rekoh nista nije doneseno bez teza, protuteza, dokaza i protudokaza Ako zelis i dalje preispitivati i ne svidja ti se sta je zakljuceno davno prije nitko ti ne brani da napustis religiju i osnujes svoju. Tako je ucinilo mali milijun "reformatora"
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:09 |
|
|
dunno je napisao/la: Ja mislim da bi sudionici ovakvih rasprava prvo trebali naučiti što znače pojmovi ateizam, agnosticizam, antiteizam... pa bi onda rasprava možda bila smislenija. Ovako svi koriste te pojmove u nekom svojem (strawman) značenju koje im je netko utuvio u glavu, bez da uopće pokušaju shvatiti razliku ili ne daj Bože preispitaju vlastite stavove i epistemologiju. Jer je dobro poznato da je svako kritičko preispitivanje vlastite religije đavolska podvala, fuj to. Bravo! Inace cesto primjecujem da se na forumu cak i epiteti tipa "licemjerluk" potpuno pogresno koriste. Neko mu reko da je biti licemjeran losa stvar, i sad njemu svako licemjeran ko mu ne pase u vizuru.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:12 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Haram je napisao/la:
Kazem, o tome cijelo vrijeme govorimo. Ne mogu nesto da shvatim, pa prihvatam objasnjenja koja su davali ljudi iz proslosti.
Cinjenica je, i tu se ne zajebavam, da ISTINSKIM vjernicima zavidim. Dakle ljudima koji su sto posto ubijedjeni u to, koji to osjecaju pa se tako i ne boje smrti, da postoji "stvoritelj" i sve to o cemu su nam pricali.
Meni je pomisao na smrt pravo mucna, kako mene naravno, tako i blizih mi. Jer znam - "znam" - da nakon toga ide tama. I jedno veliko nista. A ko vec zeli tek tako nestati...
Kakva te tama spopala, pisali smo o tome na forumu, smrt je eufemizam za san, koji traje jedan tren. Živim je to linearno vrijeme, mrtvim jedan tren kao u snu, jer već sljedeći tren se "bude". Pojam atentat samoubica objasnjava takodjer ponesta. On da ne vjeruje da ce se odmah "probuditi" nakon sto umre, vjerovatno nebi ni cinio sto cini (bez da sad zelim negirati sociokulturoloske, historijske, dnevnopoliticke sprege i patnju koje stoje iza tog fenomena). Kao sto rekoh, zavidim tim ljudima, sto stariji - to vise.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:14 |
|
|
krstjanin je napisao/la: dunno je napisao/la: U kojem smislu? Hoćeš reći da je preispitivanje i kritičnost pozitivna stvar u kršćanstvu? Je li nevjerni Toma pohvaljen ili pokuđen što je tražio dokaz? Sasvim glup primjer dajes. Toma je jeo i pio s Gospodinom, gledao svojim ocima cudesa i upravo iz toga razloga Gospodin i govori Tomi to sto govori Krscanstvo zapravo uvjek trazi dokaze. Primjer su ti ukazanja. Uvjek se od doticne "pojave" i vidioca trazi dokaz kao potvrda da je nadnaravno. Da bi se sveci proglasili svecima trazi se cudesa itd. itd... Krstjanine, od tebe sam vise ocekivao na ovoj temi. Kako si ti postao vjernik i na koji nacin si "dozivio boga"?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:22 |
|
|
Haram je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kakva te tama spopala, pisali smo o tome na forumu, smrt je eufemizam za san, koji traje jedan tren. Živim je to linearno vrijeme, mrtvim jedan tren kao u snu, jer već sljedeći tren se "bude". Pojam atentat samoubica objasnjava takodjer ponesta. On da ne vjeruje da ce se odmah "probuditi" nakon sto umre, vjerovatno nebi ni cinio sto cini (bez da sad zelim negirati sociokulturoloske, historijske, dnevnopoliticke sprege i patnju koje stoje iza tog fenomena). Kao sto rekoh, zavidim tim ljudima, sto stariji - to vise. Probudiće se, ali na sramotu i definitivno brisanje iz postojanja.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:24 |
|
|
Haram je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Sasvim glup primjer dajes. Toma je jeo i pio s Gospodinom, gledao svojim ocima cudesa i upravo iz toga razloga Gospodin i govori Tomi to sto govori
Krscanstvo zapravo uvjek trazi dokaze. Primjer su ti ukazanja. Uvjek se od doticne "pojave" i vidioca trazi dokaz kao potvrda da je nadnaravno. Da bi se sveci proglasili svecima trazi se cudesa itd. itd...
Krstjanine, od tebe sam vise ocekivao na ovoj temi. Kako si ti postao vjernik i na koji nacin si "dozivio boga"? Ja sam Bozji miljenik, dano mi je znanje od prvog udaha
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:28 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Haram je napisao/la: Krstjanine, od tebe sam vise ocekivao na ovoj temi. Kako si ti postao vjernik i na koji nacin si "dozivio boga"?
Ja sam Bozji miljenik, dano mi je znanje od prvog udaha U judaizmu ima priča o tome da anđeli šapuću Toru bebama u stomaku...pri porodu, pritisnu im nosić i brbe zaborave, ali sve ostaje u njihovom srcu zapisano.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:41 |
|
|
Moze bit da je i kod mene tako
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:45 |
|
|
A meni bi cudo bilo da si se takav rodio medju muslimanima. Ili da si se rodio kao musliman medju katolicima. Ili makar kao pravoslavac medju katolicima.
Ovako mi nije nikakvo cudo.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:47 |
|
|
Haram je napisao/la: A meni bi cudo bilo da si se takav rodio medju muslimanima. Ili da si se rodio kao musliman medju katolicima. Ili makar kao pravoslavac medju katolicima.
Ovako mi nije nikakvo cudo. Tko kaze da nisam? Vise sam bajramski baklava pojeo nego uskrsnih jaja natucao. Pa eto opet rekoh ti kome je dano dano mu je pa da se u hindustanu rodio
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:56 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Haram je napisao/la: A meni bi cudo bilo da si se takav rodio medju muslimanima. Ili da si se rodio kao musliman medju katolicima. Ili makar kao pravoslavac medju katolicima.
Ovako mi nije nikakvo cudo. Tko kaze da nisam? Vise sam bajramski baklava pojeo nego uskrsnih jaja natucao. Pa eto opet rekoh ti kome je dano dano mu je pa da se u hindustanu rodio Pa ispricaj bog ti dao. Mene upravo interesuju ta vlastita iskustva. Da li i katolici tucaju jaja? Mi smo to u mjesovitoj srpskobosnjackoj sredini cinili svi - za vaskrs naravno.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 15:57 |
|
|
Haram je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Tko kaze da nisam? Vise sam bajramski baklava pojeo nego uskrsnih jaja natucao. Pa eto opet rekoh ti kome je dano dano mu je pa da se u hindustanu rodio
Pa ispricaj bog ti dao. Mene upravo interesuju ta vlastita iskustva. Da li i katolici tucaju jaja? Mi smo to u mijesnoj srpskobosnjackoj sredini cinili svi - za vaskrs naravno. Necu to su osobne stvari Citaj Stokina iskustva ili Simonina i slicnih Naravno da tucaju
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:02 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Pa eto opet rekoh ti kome je dano dano mu je pa da se u hindustanu rodio
Zašto je Bog tebi dao, a milijardama drugih ne da, ako mu je u interesu da svi vjeruju u njega i da se spase? Zašto statistički puno više daje ljudima odraslim u kršćanskim zemljama, nego ovima koji su rođeni i žive u drugim civilizacijama? I kako tu "misteriju" braniti zdravim razumom, kad je očigledno nerazumna i protivna logici?
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:03 |
|
|
Haram je napisao/la: A meni bi cudo bilo da si se takav rodio medju muslimanima. Ili da si se rodio kao musliman medju katolicima. Ili makar kao pravoslavac medju katolicima.
Ovako mi nije nikakvo cudo. Druga stvar je što imaš problema sa religijama, mislim da bi se svaka trebala ispitivati konstantno. Vjera je neodvojivi dio čovjeka, kao i duša. Svi vjerujemo u nešto. Evo npr sve religije se slažu da je na početku bio zvuk ili pjesma ili riječ. Danas znamo da je sve u frekvenciji, vibraciji i zvuku. 1 bod za sve religije. Odmah upiši bod i za potope, kakva je religija a da nema globalnog potopa.
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
'Ko te ne zna, a ne voli !
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:04 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Haram je napisao/la: Pa ispricaj bog ti dao. Mene upravo interesuju ta vlastita iskustva.
Da li i katolici tucaju jaja? Mi smo to u mijesnoj srpskobosnjackoj sredini cinili svi - za vaskrs naravno.
Necu to su osobne stvari Citaj Stokina iskustva ili Simonina i slicnih Naravno da tucaju Nije naravno, ja nikad nisam vidio u svabiji. Mnogo si tajanstven, nisi dzaba izabro taj avatar. Sad cu ja sebi isti takav, tj. slican, manje "pobozan".
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:05 |
|
|
Ili ipak necu, ne znam, ovaj sadasnji mi je bas antifasisticki do jaja.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:07 |
|
|
Haram je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Necu to su osobne stvari Citaj Stokina iskustva ili Simonina i slicnih Naravno da tucaju Nije naravno, ja nikad nisam vidio u svabiji. Mnogo si tajanstven, nisi dzaba izabro taj avatar. Sad cu ja sebi isti takav, tj. slican, manje "pobozan". nemoj sad te vizualiziramo po tome vec zato sto je to obicaj juznih naroda U svabiji sakrivaju pa traze
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:10 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Pa eto opet rekoh ti kome je dano dano mu je pa da se u hindustanu rodio
Zašto je Bog tebi dao, a milijardama drugih ne da, ako mu je u interesu da svi vjeruju u njega i da se spase? Zašto statistički puno više daje ljudima odraslim u kršćanskim zemljama, nego ovima koji su rođeni i žive u drugim civilizacijama? I kako tu "misteriju" braniti zdravim razumom, kad je očigledno nerazumna i protivna logici? Ne žele se svi ljudi spasiti niti spoznati. Nekima je dana prilika više puta, pa opet furaju buntovničku priču, klanjaju se idolima i bogovima rata, smrti. Materijalizam iznad duhovnog. Dualizam. Nema grijeha.
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:11 |
|
|
dunno je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Pa eto opet rekoh ti kome je dano dano mu je pa da se u hindustanu rodio
Zašto je Bog tebi dao, a milijardama drugih ne da, ako mu je u interesu da svi vjeruju u njega i da se spase? Zašto statistički puno više daje ljudima odraslim u kršćanskim zemljama, nego ovima koji su rođeni i žive u drugim civilizacijama? I kako tu "misteriju" braniti zdravim razumom, kad je očigledno nerazumna i protivna logici? Rekoh ti ja mu se svidjam Ne postoji logika
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:19 |
|
|
dunno je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: I ti to redovno radiš u smjeru vjere, evo čak i u ovom postu.
U kojem smislu? Hoćeš reći da je preispitivanje i kritičnost pozitivna stvar u kršćanstvu? Je li nevjerni Toma pohvaljen ili pokuđen što je tražio dokaz? Bla bla bla, samo trolanje. Nisi rekao "pozitivna stvar" nego si rekao đavolska podvala. Ne znam kako ti se da.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:23 |
|
|
Samo se nadajmo da kreator nije neki bubuljičavi pripravnik u softverskoj firmi.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:23 |
|
|
krstjanin je napisao/la: dunno je napisao/la: Zašto je Bog tebi dao, a milijardama drugih ne da, ako mu je u interesu da svi vjeruju u njega i da se spase? Zašto statistički puno više daje ljudima odraslim u kršćanskim zemljama, nego ovima koji su rođeni i žive u drugim civilizacijama? I kako tu "misteriju" braniti zdravim razumom, kad je očigledno nerazumna i protivna logici? Rekoh ti ja mu se svidjam Ne postoji logika
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da i ja otvorim jednom neku temu o religiji Postano: 09 ruj 2024, 16:42 |
|
|
Salivator je napisao/la: Samo se nadajmo da kreator nije neki bubuljičavi pripravnik u softverskoj firmi. E to bi bilo ono bas zajeb.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|