HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 vel 2025, 12:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1362 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 55  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 19 lis 2024, 20:29 

Citiram što se zamjera Paaru: Nismo slični, ali imamo zajedničkog pretka? De mani me tih teoloevolucionista. Ne smije pisnuti i jasno reći da je Bog stvorio bića po vrstama, programirao dnk itd. Nego se čudi ko pura dreku...

Zamislimo situaciju da Paar istupi i kaže da je njegov rad u kojem je dokazao da čovjek i čimpanza imaju puno veće razlike nego što se do sada mislilo dokaz da je čovjeka Bog stvorio. Kompletna znanstvena zajednica prihvati tu njegovu tvrdnju i svi se slože da Bog postoji i ljudima kao dokaz predoče i do u detalje objasne Paarov rad, tako da bi to shvatilo i osmogodišnje dijete. Ljudi bi bili sigurni da Bog postoji, sola scriptura zajednica bi slavila, Paar više ne bi bio neki mlakonja.

Sada pitanje za ove koji to priželjkuju, a jedini ispravno tumače Bibliju.
Bi li u tom slučaju Sv. Pismo koje vam je jedina vodilja imalo smisla?
Npr. ove Isusove riječi.
Ivan 20,29 Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!

Vrh

PostPostano: 19 lis 2024, 21:36 

zalutala je napisao/la:

Koji su to koji ispravno tumače? :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 19 lis 2024, 22:43 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

To su oni koji me uvjeravaju da; Crkveno učiteljstvo, pape, Sv. Toma Akvinski, usudila bih se spomenuti i pravoslavnu crkvu(ako sam u krivu neka me pravoslavci isprave) nemaju pojma o tumačenju Biblije.
Mislim da sam dovoljno jasna i da će se ovi koji jedini ispravno tumače Bibliju sami prepoznati.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2024, 23:06 

zalutala je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

To su oni koji me uvjeravaju da; Crkveno učiteljstvo, pape, Sv. Toma Akvinski, usudila bih se spomenuti i pravoslavnu crkvu(ako sam u krivu neka me pravoslavci isprave) nemaju pojma o tumačenju Biblije.
Mislim da sam dovoljno jasna i da će se ovi koji jedini ispravno tumače Bibliju sami prepoznati.

Tko te uvjerava? Sram ih bilo :zubati

Ja bih postavio pitanje onima koji me uvjeravaju da od žabe nastaje princ - jeste ii maloumni?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 15:52 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Tko te uvjerava? Sram ih bilo :zubati

Ja bih postavio pitanje onima koji me uvjeravaju da od žabe nastaje princ - jeste ii maloumni?

U ovoj raspravi oko Paara konkretno ti i Neznam.
Vjerujem da si prepoznao ovaj citat jer je tvoj: Nismo slični, ali imamo zajedničkog pretka? De mani me tih teoloevolucionista. Ne smije pisnuti i jasno reći da je Bog stvorio bića po vrstama, programirao dnk itd. Nego se čudi ko pura dreku...

Zašto bi ljude pitao jesu li maloumni? Zašto im to ne bi dokazao? Zašto zamjeriš Paaru što ne govori ono što ti želiš čuti?
Svi smo slobodni kao i Paar uložiti godine i godine u obrazovanje.
Pa zatim godine i godine u istraživanja.
Zašto i ti(i slični) ne bi kao i Paar uložio/li godine i godine u učenje i istraživanja, pa lijepo dokažeš/te da čovjek i čimpanza nemaju zajedničkog pretka i da su stvoreni po vrstama?
Kada bi to učinio i došao do takvog rezultata onda bi imao stopostotno pravo pitati Paara jel malouman. Jer bi tada imao znanstveni dokaz kojim bi išao protiv njegovog znanstvenog dokaza.
Lupati Paara Biblijom po glavi s pitanjem jel malouman jer to što on govori ne piše u Bibliji(a i to je pod upitnikom) nije nikakva rasprava sa jednim znastvenikom.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 16:21 

zalutala je napisao/la:
Zašto i ti(i slični) ne bi kao i Paar uložio/li godine i godine u učenje i istraživanja, pa lijepo dokažeš/te da čovjek i čimpanza nemaju zajedničkog pretka i da su stvoreni po vrstama?

Ti se slažeš sa njim?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 17:08 

Zašto bi bog stvorio vrste koje su neprijateljske prema ljudima? Zašto je stvorio nilskog konja, aligatore, morske pse, raznorazne otrovne životinje poput zmija, škorpiona. Čemu smrtonosni virusi? :neznam
Zašto bi nas netko tko nas navodno jako voli stavio u prašumu sa lavovima i tigrovima gdje nismo na vrhu hranidbenog lanca? Kakva je to ljubav i briga prema kreaciji koja ti je navodno jako važna?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 17:18 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Ti se slažeš sa njim?

Katolkinja sam i Crkva mi daje slobodu proučavati i teoriju evolucije i kreacionizam.
TE sam prošla kroz obrazovanje, onoliko koliko se u mojoj struci prolazilo(tehnička struka), znači po tom pitanju nisam baš do u najsitnije detalje upoznata kao recimo netko tko je neke prirodoslovne struke.
Što se tiče kreacionizma, prije par godina sam slučajno naletila na neki video T. Terzina. Koliko mi je vrijeme dozvoljavalo tu i tamo bih pogledala neko njegovo predavanje, nešto rasprava s Dawkinsom, nešto i od Duspare, Miroljuba(ne mogu se sjetiti prezimena).
Tako da se sve moje znanje o kreacionizmu svodi na to.
Pošteno ću reći da nisam do detalja upoznata ni s jednim ni drugim, niti mi je to nešto od presudne važnosti u životu a ni u vjeri. Jel u pravu Paar ili Terzin meni nije od presudne važnosti, jer kao što sam već prije rekla, u Knjizi postanka nije opisano na koji način je Bog stvarao, pa i jedan i drugi imaju jednak postotak vjerojatnosti da su u pravu. Najbolje je to rekao jedan fizičar kada su ga pitali na jednom predavanju: kreacija ili evolucija? on je odgovorio kreacija i evolucija.

Neka moja osobna kritika kreacionizma, ako sam slobodna je dati, je to što Bibliju koriste da bi dokazali da smo stvoreni po vrstama.
Tu mi je TE u prednosti.
Znanstvenici evolucionisti u svojim istraživanjima ne koriste niti se pozivaju na Bibliju(niti je pokušavaju osporavati) da bi dokazali svoje hipoteze, teze i teorije. Koriste znanstvene metode i idu tamo kamo ih dokazi vode.
Dok kreacionisti inzistiraju na tome da ih dokazi vode Bibliji.
Mislim da je to pogrešno. Trebali bi Bibliju(ako govorimo o znanstvenim istraživanjima) pri istraživanjima staviti sa strane i baviti se istraživanjima i ići tamo kamo ih dokazi vode.

I još jedna stvar, ne želim griješiti dušu niti generalizirati, naglašavam da govorim isključivo o onome što sam do sada poslušala od kreacionista.
U onome što sam do sada pogledala o kreacionizmu primijetila sam da se selektivno izvlače citati iz Knjige Postanka.
Nisam čula da se spominju ovi citati:
Stvaranje 1,12 Zemlja proizvede
Stvaranje 1,20 Bog reče: ` Nek vode provrve životinjicama
Stvaranje 1,24 Bog reče: ` Nek zemlja proizvede (postavila sam skraćeno da ne citiram sve koga zanima nek pročita cjelokupne citate).

Govorim kao osoba kojoj nije od presudne važnosti po vjeru jesu li u pravu oni koji kažu da smo stvoreni po vrstama ili oni koji kažu evolucijiskim procesima jer ni jedno ni drugo ne negira Boga.

I kao što sam već rekla, RKC mi daje slobodu proučavati i jedno i drugo.
A jedino s kim se slažem je RKC, odnosno ova dogma: stvaranje i providnost (Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja),

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 17:21 

Primarijus je napisao/la:
Zašto bi bog stvorio vrste koje su neprijateljske prema ljudima? Zašto je stvorio nilskog konja, aligatore, morske pse, raznorazne otrovne životinje poput zmija, škorpiona. Čemu smrtonosni virusi? :neznam
Zašto bi nas netko tko nas navodno jako voli stavio u prašumu sa lavovima i tigrovima gdje nismo na vrhu hranidbenog lanca? Kakva je to ljubav i briga prema kreaciji koja ti je navodno jako važna?

Da bi ti imao o čemu mozgat :zubati

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 17:30 

Ozbiljno pitanje. Dali bi ikad za svoju djecu stvorila okruženje prepuno opasnosti za njih koje mogu vrlo lako dovesti do fatalnog ishoda ili stradanja, a u mogućnosti si stvoriti potpuno sigurno?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 17:33 

Citat:
Samo da podsjetim da još uvijek čekam odgovor
zalutala je napisao/la:
Citiram što se zamjera Paaru: Nismo slični, ali imamo zajedničkog pretka? De mani me tih teoloevolucionista. Ne smije pisnuti i jasno reći da je Bog stvorio bića po vrstama, programirao dnk itd. Nego se čudi ko pura dreku...

Zamislimo situaciju da Paar istupi i kaže da je njegov rad u kojem je dokazao da čovjek i čimpanza imaju puno veće razlike nego što se do sada mislilo dokaz da je čovjeka Bog stvorio. Kompletna znanstvena zajednica prihvati tu njegovu tvrdnju i svi se slože da Bog postoji i ljudima kao dokaz predoče i do u detalje objasne Paarov rad, tako da bi to shvatilo i osmogodišnje dijete. Ljudi bi bili sigurni da Bog postoji, sola scriptura zajednica bi slavila, Paar više ne bi bio neki mlakonja.

Bi li u tom slučaju Sv. Pismo koje vam je jedina vodilja imalo smisla?
Npr. ove Isusove riječi.
Ivan 20,29 Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!

Vrh

PostPostano: 20 lis 2024, 18:29 

Ozbiljno pitanje. Dali bi ikad za svoju djecu stvorila okruženje prepuno opasnosti za njih koje mogu vrlo lako dovesti do fatalnog ishoda ili stradanja, a u mogućnosti si stvoriti potpuno sigurno?

Na to pitanje je davno dat odgovor na forumu. Ukratko, Bog je stvorio Rajski vrt između ostalog. Idealne uvjete. Nakon pobune i ulaska grijeha i zla u ljudsku stvarnosti pokrenuti su mehanizmi propadanja u prirodi, kao i promjene kod stvorenja.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 08:12 

Ovo je članak iz 2018.
SRBI SU DOČEKALI 7527. GODINU: Ovo je najstariji i najtačniji SRPSKI KALENDAR
https://www.sd.rs/vesti/info/srbi-su-do ... i-kalendar
Danas je po kalendaru cara Dušana 7533. godina.

Ako je zemlja stara 6000. godina, kako uklapate Srbe u tu teoriju? :zubati
Čini mi se da su Srbi u krivu kad kažu; amebe pa Srbi, točnije bi bilo: Srbi, svemir, amebe...itd :zubati

Sa Srbima vazda neki problemi

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 11:32 

Nije problem kakvo okruženje mi stvaramo djeci. Problem su sama djeca koju vodi znatiželja, pretjerana sigurnost u same sebe, privlačnost grieha i opasnosti... Od raja nije težko napravit pakao. A opet, roditelj upravo želi da njihovo diete bude inteligentno, znatiželjno i hrabro i nada se i navodi djecu da s tim sposobnostima izaberu ono dobro i da im budu na ponos. Koji roditelj želi diete invalida koje će biti pod njihovom kontrolom i bez samostalnosti u bilo čemu?
Znači krivo postavljaš stvar u odnosu Bog/roditelj spram djece. Bog je napravio ljude na svoju sliku i priliku i time im dao slobodu izbora. Ljudi nisu Božji roboti, kano što i naša djeca koja su nam najvažnija nisu naši roboti.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 12:54 

Markane i Neznam, možete li dati odgovore na ova pitanja:
1.Jel asteroid udario u zemlju?
2. Jel se voda iznad svoda izlila za vrijeme potopa ili je svod još uvijek netaknut nad zemljom?
4. Postoji li gravitacija? Moram priznati kada sam čula da gravitacija ne postoji prekrižila sam se.
5.Jel zemlja ravna?

U pregledanim videima koje sam navela da sam gledala po ovim pitanjima su izneseni oprečni stavovi. Neki na ova pitanja odgovaraju da neki ne. A svi se kunu da svoje zaključke izvode iz Biblije, svi su kreacionisti i biblijski kršćani.
Tko je u pravu?

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 13:07 

zalutala je napisao/la:
2. Jel se voda iznad svoda izlila za vrijeme potopa ili je svod još uvijek netaknut nad zemljom?
4. Postoji li gravitacija? Moram priznati kada sam čula da gravitacija ne postoji prekrižila sam se.

U pregledanim videima koje sam navela da sam gledala po ovim pitanjima su izneseni oprečni stavovi. Neki na ova pitanja odgovaraju da neki ne. A svi se kunu da svoje zaključke izvode iz Biblije, svi su kreacionisti i biblijski kršćani.
Tko je u pravu?

1. O kojem asteroidu govoriš, koji je ko fol pobio dinosaure?
2. Znamo da je Bog postavio vodu iznad svoda (neba), u kakvom obliku, agregatnom stanju i gdje..ne znamo detalje.
3. (4) Baci kamen iznad glave pa javi :zubati

O ravnoj zemlji možemo na temi o humoru.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 13:35 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Tko je u pravu?

1. O kojem asteroidu govoriš, koji je ko fol pobio dinosaure?
2. Znamo da je Bog postavio vodu iznad svoda (neba), u kakvom obliku, agregatnom stanju i gdje..ne znamo detalje.
3. (4) Baci kamen iznad glave pa javi :zubati

O ravnoj zemlji možemo na temi o humoru.

1.Da, o tome asteroidu je riječ. čula sam mišljenja i da je udario i da nije.
.2. Postoje oni koji zastupaju tezu da se ta voda izlila za vrijeme potopa, i oni koji zastupaju tezu da je taj svod netaknut. Čak i neke priče da na njemu postoji ne sjećam se koliko rupa kroz koje pušu vjetrovi.
3. Zbilja ne izmišljam, u videu je čovjek objašnjavao da gravitacija ne postoji, ne sjećam se čak kako je objasnio padanje predmeta na zemlju. Bez zezanja kažem da sam se prekrižila kad sam to čula..
4. Slažem se da je humor, no najozbiljnije ti govorim da sam odgledala video u kojem se tvrdi da je zemlja ravna, da to piše u Bibliji i još je bilo naglašeno: tko ne vjeruje u ravnu zemlju negira Stvoritelja. Mislim da sam tu negdje i digla ruke od gubljenja vremena na ta sva silna razglabanja o tome tko je šta iščitao iz Biblije.
I kao što se ovdje ti i Neznam pozivate na Bibliju tako se i ovi svi navedeni pozivaju na Bibliju.
I tko je sad tu u pravu?

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 14:47 

zalutala je napisao/la:
I kao što se ovdje ti i Neznam pozivate na Bibliju tako se i ovi svi navedeni pozivaju na Bibliju.
I tko je sad tu u pravu?

Ako se netko poziva, neka i stavi citat. Pozivaju se i deripe da Isus voli sve ljude.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 16:14 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
I tko je sad tu u pravu?

Ako se netko poziva, neka i stavi citat. Pozivaju se i deripe da Isus voli sve ljude.

Sve što govore uredno potkrijepe citatima.
Citat koji mi je ostao u sjećanju: neki Dalmatinac je razglabao o tome da živimo u vremenu poslije drugog Kristovog dolaska, odnosno da je Kristovo tisućljetno kraljevstvo na zemlji već prošlo. Pozivao se na citat u kojem Isus apostolima kaže da će još za vrijeme njihovih života doći. Svašta nešto je iznosio kao dokaze, npr katedrale i slično. Jedan od dokaza je bio da npr. 1238. godina nije tisuću dvjesto trideset osma, nego da broj 1 znači I i da je u to u biti Isusova238. godina.

Kod svih je isti narativ; sustav vas indoktrinira, znanstvenici lažu, Vatikan iskrivio kršćanstvo, ako ne vjerujete u ovo što kažem negirate Bibliju i slično.
Imaš You Tube, sve što govorim možeš provjeriti i pogledati. Ima videea xy samozvanih teologa, bibličara i slično. Svi se pozivaju na Bibliju, svi su kreacionisti, biblijski kršćani i iz Biblije vade citate, i jedino je istina ono što oni kažu.
Imala sam tu sreću, ili bolje rečeno nesreću, da je prvi na kojeg sam naletila Terzin. Čovjek je profesor, vješt u predavanjima pa može i privući pažnju i čovjeka i zainteresirati. No što sam dalje išla gledati(i druge) vidjela sam da je to obično gubljenje vremena. Svatko iz Biblije izvlači ono što njemu odgovara, bez konteksta i slično, pa i selektivno. Ovdje moram izdvojiti američke debate, to je znalo biti zanimljivo. I onda Neznam kaže nikakv Vatikan samo sola scripura. Svaka čast tko se u toj kakafoniji može snaći. Neka meni mog Vatikana i mog pape.

I ne treba zamjeriti Primarijusu što tu dođe i sprda. Da je samo deset posto poslušao onog što sam ja poslušala imao bi materijala za dobru godinu sprdanja.
Samo mi je žao ako su neke labilnije osobe nasjele na priče tih samozvanih teologa pa počele vjerovati u kojekakve gluposti.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 16:26 

p.s sklizak je to teren kada svatko uzme Bibliju i tumači je onako kako to njemu odgovara, a može biti i štetno. Naročito u današnje vrijeme kada i klinci koji još ništa ne razumiju imaju pristup internetu. Dovoljno je da nekog školarca uvjere da gravitacija ne postoji. Dalje od toga ne treba

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 17:15 

zalutala je napisao/la:
p.s sklizak je to teren kada svatko uzme Bibliju i tumači je onako kako to njemu odgovara, a može biti i štetno. Naročito u današnje vrijeme kada i klinci koji još ništa ne razumiju imaju pristup internetu. Dovoljno je da nekog školarca uvjere da gravitacija ne postoji. Dalje od toga ne treba

Citat:
Tako su naša tri praščića nastavila živjeti mirno i sretno do kraja života - u čvrstoj kući od cigle.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 17:22 

zalutala je napisao/la:

I ne treba zamjeriti Primarijusu što tu dođe i sprda. Da je samo deset posto poslušao onog što sam ja poslušala imao bi materijala za dobru godinu sprdanja.
Samo mi je žao ako su neke labilnije osobe nasjele na priče tih samozvanih teologa pa počele vjerovati u kojekakve gluposti.

Imaš čitavu vojsku botova koja namjerno producira nebuloze da bi obezvrijedili Bibliju. Imaš razum, Bog ti dao, pa sama doneseš zaključak. Ravna Zemlja i sl budaleštine, nikakve veze sa Biblijom nemaju.
Biblija je pisana da je razumiju i pastiri u staroj Judeji...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 19:21 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Imaš čitavu vojsku botova koja namjerno producira nebuloze da bi obezvrijedili Bibliju. Imaš razum, Bog ti dao, pa sama doneseš zaključak. Ravna Zemlja i sl budaleštine, nikakve veze sa Biblijom nemaju.
Biblija je pisana da je razumiju i pastiri u staroj Judeji...

Čovječe kakvi botovi? Onaj Duspara ti je knjigu o ravnoj zemlji izdao, citat do citata iz Biblije za dokaze o ravnoj zemlji, a on slovi za nekog kršćanskog ne znam ni ja šta. Ima svoj kanal.
I onda ja ovdje postavim Paarovo predavanje o tome da znanost i vjera idu zajedno i ti i Neznam čovjeka razvlačite da ono što on govori nije u skladu s Biblijom, pa ajd što ste njega da nema pojma o Bibliji nego i Vatikan. A čovjek u tom predavanju Bibliju pa ne znam jel i spomenuo. Jednog fizičara Paarovog kalibra osporavate i to zbog toga, da ono što govori po vašim mjerilima nije u skladu s Biblijom a isto to što vi govorite da nije po vašim mjerilima u skladu s Biblijom(evolucija) govori i Duspara. I ostala ekipa koje vam je prepun You Tube.
Ekipa sola scriptura bi malo trebala stati na loptu.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 19:27 

VBA2024 je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Citat:
Tako su naša tri praščića nastavila živjeti mirno i sretno do kraja života - u čvrstoj kući od cigle.

Ne treba dušu griješiti, to su praščići još su mali. Nisu znali da je projektant za proračun nosivosti trebao i gravitaciju uzeti u obzir. :zubati da su to znali napravili bi kućicu sa zidinima debelim najmanje metar a ne kućicu od cigle

Vrh

PostPostano: 21 lis 2024, 20:10 

zalutala je napisao/la:
Jednog fizičara Paarovog kalibra osporavate i to zbog toga, da ono što govori po vašim mjerilima nije u skladu s Biblijom a isto to što vi govorite da nije po vašim mjerilima u skladu s Biblijom(evolucija) govori i Duspara. I ostala ekipa koje vam je prepun You Tube.
Ekipa sola scriptura bi malo trebala stati na loptu.

A ti slušaj Dusparu i Paara i ostale "experte" kojima su gorile rodbina. :zubati

Osporavaju se i anđeli...

Citat:
Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1362 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 55  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: dunno i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: