|
|
Stranica: 134/134.
|
[ 3350 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 28 stu 2024, 19:27 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 28 stu 2024, 19:53 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Još jedan terorist. Osuđen za ratni zločin počinjen nad Hrvatima u Vitezu.
Ubijeni je podrijetlom Čajdraš ili Zenica... https://bljesak.info/vijesti/crna-kroni ... mbu/474511Citat: Tačno neutvrđenog dana, u vremenskom periodu između 21.06.1993. godine i 01.07.1993. godine, u prijepodnevnim satima, u mjestu Dubravica, općina Vitez, nakon što je oštećeni civil Trogrlić Tomislav u namjeri da napusti područje Zenice, koje je bilo pod kontrolom AR BIH i pređe na područje pod kontrolom HVO, kako bi došao do svoje sestre Tolić Jadranke u Busovaču, prilikom kretanja prema Vitezu preko Vjetrenica, ranjen od strane nepoznatih vojnika, te je iznesen na lokalni put od strane mještana, da bi tada došao Doglod Hajriz, pa u namjeri da istog liši života, prišao oštećenom i nakon kraćeg ispitivanja Trogrlić Tomislava u istog pucao iz pištolja, prvo u predjelu desnog, a zatim lijevog ramena, mučeći ga na taj način i prouzrokujući mu povrede i bolove od kojih je oštećeni jaukao i zapomagao, govoreći mu da ga ne muči više i da ga ubije, da bi potom Doglod Hajriz uzeo pušku i u Trogrlić Tomislava koji je ležao bespomoćno na zemlji ispalio više hitaca u predjelu glave i gornjeg dijela tijela i na taj način ga usmrtio, a potom se udaljio sa lica mjesta.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 28 stu 2024, 21:33 |
|
|
Opet se teroristi mirno ušetaju u policijsku postaju. Neozbiljna država.
Najjače kad se ti zločinci u bijesu okrenu i protiv svojih.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 30 stu 2024, 11:26 |
|
|
Inače vidim da se ne spominje, zapovjednik HVO brigade u Konjicu je uhapšen zbog dilanja droge.
Eto kakvi su nam karakteri zapovjedali snagama, nije ni čudo da smo u Konjicu loše prošli.
|
|
Vrh |
|
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 30 stu 2024, 11:46 |
|
|
Ne bi nama u Konjicu ni Ante Gotovina pomogao u onakvom odnosu snaga, a kamoli Piska.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 00:21 |
|
|
Neretvica se oslanjala na Ramu, nije to bilo neobranjivo, ali tko.
HVO je bila seoska milicija kojom su nerijetko zapovjedali eto, narkodileri. Kojekakvi lokalni banditi, politicki podobni jer HVO je bio i civilna vlast.
Takvih primjera je bezbroj. HVO je samo imao srecu da je i Armija bih bila slicna skupina ojebina, da je protiv nas bila profi vojska, pregazili bi nas i u Hercegovini.
|
|
Vrh |
|
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 00:30 |
|
|
A opet taj lik je izvukao bojnu iz Klisa a i dosta civila preko Bokševice koju je u tom momentu već držala Armija BiH, jer je zadnji napad HVOa nakon par uzimanja i padanja propao . Tako da je od tih njegovih veza s Muslimanima predratnih, kriminalnih, kakvih god makar bilo neke koristi, navodno mu je zapovjednik ABiH brigade Neretvica Haso Hakalović bio najbolji prijatelj.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 11:32 |
|
|
Sve skupa sramotno. Daleko je to od ozbiljne vojske i ozbiljnog časnika. Zapravo sramota bi bilo upotrijebit rič Hrvatski časnik za takvu kreaturu.
A ti i takvi su bili lokalne baje, čemu se onda čudit da su takvi gubili. Najlakše je reći nije se moglo, jer je protiv sebe valjda imao neku ozbiljnu vojsku a ne muslimanske odrpance.
|
|
Vrh |
|
|
maradot
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 12:36 |
|
|
Hrvatska vojska ušla u netom oslobođeni katolički Travnik.
Privitak/ci: |
IMG_20241201_113544 (1).jpg [ 472.59 KiB | Pogledano 1322 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 16:33 |
|
|
Vjerojatno je b ilo neizbjezno, tko bi drugi uzeo pusku, intelektualci zadnji ako bas moraju.
Uvijek su prvi na crti kriminalci i ljudi sa ruba zakona, avanturisti, i prosto hrabri ljudi koji su najcesce iz neke srednje ili nize klase.
U ratu moras imati i takve. Problem je bila organizacija, ali i to nije cudno, vojska se ne stvara preko noci.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 16:56 |
|
|
Kriminalci ne mogu vodit ništa, ko što i vidimo iz priloženog.
Pitanje je bi li uopće moga dovest nekog stručnog sa strane i bi li se njega slušalo. Rat u bih karakterizira izuzetni kampanilizam i nedisciplina.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 17:51 |
|
|
Premlad si da bi shvatio kontest situacije.
Prestaje postojati jedna drzava, odjednom nastaju nove, formiras HVO kao civilnu vlast koja bi stitila Hrvate a onda se formira i vojska koja nicim ne obvezuje nikoga, formiranje seoskih jedinica teritorijalnog tipa je maksimum u tom trenutku. Nemas nikakve profesionalne vojske, nemas ni aparaturu za stvaranje iste, profesionalnu vojsku treba opremiti i placati uz prethodnu obuku. Kako natjerati ikoga u vojsku u koju niti ne moraju ici, ne postoji obveza osim nekakve mobilizacije koja je vise na papiru. I uz to uvjeriti ga da si ti sposoban pruziti mu adekvatno oruzje, obuku, opremu i uvjeriti civile da ce ih ta vojska braniti. Bjezanija u najavi, i to nije kukavicluk vec cisti pragmatizam.
Samo najhrabriji su u toj situaciji garant icega, a najhrabriji su po pravilu pojedini mali ljudi i ljudi sa granice zakona, koji su hrabri samim tim cim se bave. Lako je danas dijeliti moralne packe Tuticima i slicnima, kad je bilo stani pani, oni su prvi isli u vatru. Ostali su gledali kako pobjeci i spasiti glavu, jer glava je u pitanju, a ona je samo jedna.
Tek kasnije sa ustrojem vojske, dolazi i normaliziranje stanja. HVO je tek krajem 93 poceo profesionalizirati vojsku, prije toga su sve brigade vise licile na seoske domobranske milicije. Uz izuzetak specijalnih jedinica, koje su takodje mahom bile popunjene kaznjenicima, avanturistima i rijetkim hrabrim ljudima. U ratu nitko ne zeli biti diverzant ili izvidjac, ako imas ljude koji su to spremni uraditi ne gledas im pozadinu i cime se bave u svom zivotu.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 18:13 |
|
|
Ljudi sa granice zakona nisu baš hrlili u rat. Većina se elegantno izvukla, ili vanka ili paradirali.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 18:22 |
|
|
Razumin kontekst, i sam kažeš bezvlašće. Poanta proučavanja povijesti i jest da bi se razumili događaji i izvršila određena pouka.
Nama bi triba cili jedan institut koji bi samo proučavao rat s muslimanima. Još dosta toga je neistraženo i slabo znanstveno obrađeno.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 01 pro 2024, 22:25 |
|
|
Zamisli odjednom ne postoji drzava, sve institucije drzave su nestale, mislim na SFRJ.
Hrvatskoj cesto zamjeramo sto je primila u sluzbu iste ljude koji su sluzbovali i u SFRJ, ali sta da radis sa njima, ne mozes preko noci izbaciti sve iz polcije i dovesti neke nove ljude. To je nemoguce, mozes jedino ove primiti da rade za tebe.
Tako je i bilo i u NDH, sumar iz kraljevine je ostao sumar, tamnicar je ostao tamnicar, zandar je postao policajac, samo se dresovi mijenjaju.
U tom svemu su i komunjare presli u katolike, a kriminalci u biznismene. Inace kad kazem ljudi sa ruba zakona mislim na sitne kriminalce.
HVO je morao stvarati novu civilnu vlast, stara vlast se dijelila po nacionalnom kljucu, odjednom muslimani ili srbi nisu vise dio vlasti vec se dijele opcine na dvije, jedan grad kontroliraju dvije policije, dvije vojske, ulisa do ulice dvije vlasti tako je bilo cesto sa muslimanima. Nije ni moglo izaci na bolje, na zalost.
Takodje doslo je do uljuljkavanja u relativnu sigurnost, dobar dio HVO postrojbi u sredisnjoj Bosni nije imao nikakav dodir sa frontom, Srbi su tamo negdje daleko na Vlasicu. Sjedi u svom gradu, uzivaj u kakvom takvom miru, sepure se u uniformama, odradi se neka smjena negdje na crti bez borbenih djelovanja. Godinu dana nicega, i onda muslimani napadnu.
Trebalo je prvi napasti, recimo, iako sad je lako meni pametovati.
|
|
Vrh |
|
|
zrtvasvihrezimaa
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Jučer, , 00:02 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Zamisli odjednom ne postoji drzava, sve institucije drzave su nestale, mislim na SFRJ.
Hrvatskoj cesto zamjeramo sto je primila u sluzbu iste ljude koji su sluzbovali i u SFRJ, ali sta da radis sa njima, ne mozes preko noci izbaciti sve iz polcije i dovesti neke nove ljude. To je nemoguce, mozes jedino ove primiti da rade za tebe.
Tako je i bilo i u NDH, sumar iz kraljevine je ostao sumar, tamnicar je ostao tamnicar, zandar je postao policajac, samo se dresovi mijenjaju.
U tom svemu su i komunjare presli u katolike, a kriminalci u biznismene. Inace kad kazem ljudi sa ruba zakona mislim na sitne kriminalce.
HVO je morao stvarati novu civilnu vlast, stara vlast se dijelila po nacionalnom kljucu, odjednom muslimani ili srbi nisu vise dio vlasti vec se dijele opcine na dvije, jedan grad kontroliraju dvije policije, dvije vojske, ulisa do ulice dvije vlasti tako je bilo cesto sa muslimanima. Nije ni moglo izaci na bolje, na zalost.
Takodje doslo je do uljuljkavanja u relativnu sigurnost, dobar dio HVO postrojbi u sredisnjoj Bosni nije imao nikakav dodir sa frontom, Srbi su tamo negdje daleko na Vlasicu. Sjedi u svom gradu, uzivaj u kakvom takvom miru, sepure se u uniformama, odradi se neka smjena negdje na crti bez borbenih djelovanja. Godinu dana nicega, i onda muslimani napadnu.
Trebalo je prvi napasti, recimo, iako sad je lako meni pametovati. RH je naslijedila komplet državu i institucije od SRH, jedino JNA i vanjski poslovi bili su u nadležnosti SFRJ. Zato su floskule "Stvorili smo Hrvatsku". Što se tiče HVO Srednje Bosne. Loše vodstvo na lokolnom nivo i zanemarenost od vrha hr. politike rezultirali su nesrećama.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Jučer, , 09:14 |
|
|
Apropo Konjica zanimljivo da smo mi imali patrolu kod Ivan sedla. Jasno muslimani su se tek kasnije uključivali te su naše startne pozicije bile dobre, al kasnije je sve kopnilo. Demografsk ismo preloše stajali na terenu a u prvom mahu smo mi organizirali obranu.
|
|
Vrh |
|
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Jučer, , 23:06 |
|
|
"Neka znaju braća muslimani, da se Konjic na Turiji brani." Tako se pjevalo 1992. Paradoksalno, 1993 je samo ta Turija i ostala i još par sela pored.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 00:37 |
|
|
A dobro, to se zapamtilo, ako ništa drugo.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 12:31 |
|
|
Evo 2024. je godina, 30 godina od rata u sredisnjoj Bosni, gdje su dokumentarci o tom ratu? gdje je ikakva publicistika, na internetu dostupna? imamo par knjiga Marijana i Praljka, to je sve.
Ko danas, 30 godina nakon rata, zna na karti pokazati Buhine kuce, a da nije iz Viteza i okolice? nitko, kladim se. Ja prvi nemam pojma, za Krizancevo znam jer tamo je spomenik pa se moze naci. Zna li itko gdje je ta Turija iznad Konjica, ja znam jer smo svojevremeno na forum hr crtali kartte odnosno netko iz Konjica je objasnio gdje su bile crte i da je HVO prakticno drzao Konjic na dlanu. O tome danas nigdje nista ne mozes procitati ili pogledati na nekom video uratku.
Mi ne njegujemo nikakvu uspomenu na taj obrambeni rat, kako rekoh, nigdje nijednog dokumentarca o tom ratu a da nesto vrijedi. Sve se svodi na uzasno lose snimke HRT izvjesca iz rata, to je sve. TV Kiss nekada ili RTVHB danas tu i tamo imaju neki prilog sa obiljezavanja godisnjica, izredaju se govornici sa uvijek istom pricom, prilog skracen, svecenik nesto izmoli i ajmo kuci.
Sramotno.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 12:34 |
|
|
Da, triba bi ti cili institut da se sve to lipo istraži.
Pa ima li ijedan znanstveni rad o npr. padu Jajca?
Pa o ZP Vitez nemaš 3 i po informacije, neke pisanije ranga wikipedie.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 12:44 |
|
|
Nema nista na tu temu, 30 godina kasnije ja pojma nemam sta se u Jajcu dogadjalo, osim da je netko izdao i tome slicno. I da je Smiljko Sagolj nekim sumskim putem ulazio i izlazio iz grada. Koji je to put, znam da je neki iz Jajca prema Travniku otprilike preko brda planina na Turbe, ali koji tocno, koja sela su drzali nasi, koja armija bih. Cuo sam za brdo Cusine, to je manje vise sve.
Znam gdje je stari Vitez jer sam ga gledao, prosao kroz njega, ne znam gdje je tocno bila crta u Novom Travniku osim da je negdje kod nebodera u centru grada, sta se tamo dogadjalo i tako dalje.
Niti itko radi nesto na tu temu, niti mozes nesto saznati, kako su nastale Maturice, Jokeri, kako su formirane HVO brigade, sta se dogadjalo 1992 godine ili bilo sto. Kod nas je samo bitno kad je neka misa odrzana u nekom selu, ko da smo kulturno umjetnicko drustvo. I kolika je plata u Minhenu.
Osobno sam poznavao Mlivoncica i citao sam njegovu knjigu, on je iz sredisnje Bosne ali i njegova knjiga se tice uglavnom ratnih zlocina armije bih. Ne ratnih dogadjaja.
|
|
Vrh |
|
|
Stvar
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 17:17 |
|
|
Citat: Uz ovaj odlomak naveo bih još nešto što se može svesti pod sintagmu da „mnogo toga nije jasno“ u svezi ratnog zločina HVO-a u selu Ahmići. Mnogo toga nije jasno i u svezi navodnog sastanka na kojem je dogovoren preventivni odgovor HVO-a za koji je izvor bio zaštićeni svjedok koji na njemu nije bio, a što nije bila zaprjeka sudu da bez razumne sumnje prihvati njegovo svjedočenje.
Davor Marijan https://historiografija.hr/?p=43536Citat: Rat Hrvata i Muslimana eskalirao je u travnju 1993. a prethodio mu je sukob u dolini Vrbasa, tj. području općine Uskoplje – Gornji Vakuf koji je izazvala muslimanska strana kada je u prosincu 1992. počela dovoditi snage iz središnje Bosne i usmjeravati ih prema prijevoju Makljen. To je bio povod za sukob, a ne širenje Herceg-Bosne kako se tvrdi u presudi šestorici dužnosnika Herceg-Bosne. U mojoj knjizi su dani argumenti za to i zainteresiranim čitateljima predlažem da ih usporede s kontekstualnim „činjenicama“ koje je za ovaj slučaj utvrdio Sud. Cijela optužba se zapravo temelji na zapovijedi predsjednika HVO-a, Jadranka Prlića od 15. siječnja 1993. koja je napisana tri dana nakon što je počeo sukob u dolini Vrbasa. A na osnovi te zapovijedi je iskonstruiran i povod za sukob u travnju 1993. na temelju sjednice Hrvatske zajednice Herceg-Bosna od 3. travnja na kojoj je navodno donesena politička odluku o provedbi odredbi Vance-Owenova plana. Dokaz na kojem je Tužiteljstvo gradilo, a suci prihvatili takvu tvrdnju jest vijest novinske agencije Reuters objavljena u jednim srpskim novinama 5. travnja 1993. „Ultimatum“ je zapravo bio prijedlog izjave, tj. vojnog sporazuma koju je HVO planirao poslati Aliji Izetbegoviću na potpis. Sud je to prihvatio kao činjenicu premda se na njihovo traženje Izetbegović 22. srpnja 1997. očitovao da nije potpisao izjavu i da je nema u „dokumentaciji kojom” raspolaže. Izmišljeni „ultimatum“ naveden je kao hrvatski krimen u presudi Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu. U analizi Tužiteljstva Haškog suda izrađenoj za slučaj Prlić i ostali ultimatum se ne spominje izrijekom, nego se posredno uvodi u interpretaciji Zapisnika sa sjednice HVO-a od 3. travnja, uz napomenu da točke 3. do 6. sliče „ultimatumu kojeg je Jadranko Prlić izdao 15. siječnja 1993. godine”. I to je „sudski utvrđena činjenica“ koju bih ja kao profesionalni povjesničar trebao poštivati?
Još je grotesknija „sudski utvrđena činjenica“ iz presude Šestorici da je HVO kriv za travanjske sukobe u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini, na temelju dviju zapovijedi u kojima je brigada HVO-a iz Čapljine zahtijevala da se postrojba Armije BiH izmjesti iz njezine zone odgovornosti s područja općine Stolac. Te zapovijedi su potom postale „sudski utvrđena činjenica“ o ultimatumu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i općim mjerama koje je Glavni stožer HVO-a poduzeo na temelju njega. Ni jedna od tih navodnih mjera nije priložena što nije čudno, jer ih nema. No to nije bila zaprjeka da točkom 471 Presude (1. tom) suci sugeriraju da je HVO kriv za sukobe koji su oko „15. aprila 1993. izbili … između HVO-a i Armije BiH, konkretno u opštinama Prozor i Jablanica” premda su prihvatili dokaz iz siječnja 1994. u kojem je Komanda 6. korpusa Armije BiH priznala da je 14. travnja „preventivno” napala HVO. Znači, ako Sud presudi da je kruška jabuka, slučaj je završen i tu nema više rasprave, to je jabuka. „Istina“ na razini vica o Muji koji vodi svinju na povodcu i mrmlja sebi u bradu: „Rokć’o ti ne rok’ćo, ti si za mene ovca“.
Davor Marijan https://historiografija.hr/?p=43536[
|
|
Vrh |
|
|
Stvar
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 17:17 |
|
|
Razlog za preventivni odgovor HVO-a odnosno za početak travanjskog sukoba u Lašvanskoj dolini je bilo ovo: Citat: Sjetimo se 13. travnja 1993. godine i pokušaja zarobljavanja Darka Kraljevića i atentat na njega. Zatim 14. travnja 1993. godine i kidnapiranja četiri člana zapovjedništva brigade HVO-a u Novom Travniku i odvođenje istih u Oparu. Također, sjetimo se i 15. travnja 1993. godine i ubojstva četiri pratitelja zapovjednika brigade HVO-a u Zenici Živka Totića i njegovog zarobljavanja koje je trajalo skoro 2 mjeseca. /Mario Čerkez https://viteski.ba/viteski-specijal/mar ... -travniku/I ovo: Citat: Nakon niza incidenata i manjih lokalnih sukoba muslimanski napad na HVO 14. travnja 1993. u Konjicu izazvao je rat koji je s manjim prekidima trajao do proljeća 1994. i nema nikakve dvojbe da ga je ABiH izazvala i započela, što su potvrdili u Komandi 6. korpusa u studenom 1993. godine. To je očito i bez te potvrde, sučeljavanjem dokumenata obiju strana iz kojih je očito da je napad iznenadio HVO i da mu je trebalo nekoliko dana da reagira i pokuša pomoći ugroženim snagama i stanovništvu na području Konjica i Klisa. U međuvremenu sam imao priliku vidjeti i zapovijed brigade Suad Alić iz Konjica (poslije 43. brdske brigade) od 4. travnja 1993. za napad na "U" (dakako, ne radi se o napadu na učitelje, što bi Šadinlija mogao ustvrditi), koji se po planiranoj izvedbi poklapa s napadom izvedenim deset dana poslije. Zahvaljujući Šadinliji (napokon neke koristi i od njega) i u knjizi o Gornjem Vakufu našao sam potvrdu za muslimanski napad jer je 10. travnja dio snaga muslimanskoga Štaba obrane angažiran za napad na širem području Parsovića, a to je na dijelu područja konjičke općine zvanom Klis.
Davor Marijan https://hrcak.srce.hr/260455Str. 727 Haaški sud izmišlja da je razlog bio nekakav ultimatum HVO-a Armiji BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Stvar
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: Danas, , 17:18 |
|
|
Kordiću su krivnju za zločin u Ahmićima prišili preko "zaštićenog svjedoka" koji je tvrdio da je Kordić bio na navodnom sastanku gdje je dogovoren preventivni odgovor HVO-a odnosno zauzimanje Ahmića iako sam "zaštićeni svjedok" nije bio na tom sastanku.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|