HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 09:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Naša prezimena
PostPostano: 01 pro 2024, 16:24 

Zamislimo da do danas nisu postojala prezimena... i počinjemo ih uvodit. Otvorite svoj imenik na mobitelu i vidite koliko ljudi vam se zove kao primjerice: "Ante Majstor", "Jozo Popravak", "Anja Frizerka", "Josip Mali", "Jure Cigin", "Huso Parketar", "Iva Split"...

Kako bi se vi prezivali? Pitajte prijatelja kako vas ima memorirano na mobitelu.

Vrh

Naslov: Re: Naša prezimena
PostPostano: 01 pro 2024, 16:32 

Meni se čini da bi današnja naša prezimena, da se nas pitalo, bila puno drugačija... Nitko ne zove npr. nikoga danas više "Ante Josipović", ako mu je otac Josip, možda negdje na selima, često sam puta čuo da se i dalje koristi, ali i tamo u manjini (npr. sin naslijedi očev nadimak, ili ga zovu po ocu). Više dajemo nadimke po zanimanjima i karakteristikama, ili mjestima odakle smo.

Isto mi pada na pamet, primjerice Češka, koja je bila industrijski razvijenija u odnosu na naše krajeve, ima prezimena tipa Hodinarik (urar), Hostinský (gostioničar), Košik (izrađivač košara), Krejčík (krojač), Malířik (soboslikar), Pekařík (pekar)... Mi ta zanimanja nismo imali, jer nismo imali taj stupanj razvoja, nismo imali cehove, obrte kao oni, pa nemamo ni ta prezimena. Češće su zastupljena u bosanskim varošima, pada mi na pamet naše prezime Kafadar (pravi kavu). Možda kod muslimana ima tih prezimena više, jer su više zastupljeni u gradovima od nas. Zato su kod nas prezimena dominantno patronimi, nemamo toliko prezimena po zanimanjima. Primjerice, tad su svi bili stočari, pa bi bilo bezveze nekoga nazvat Ante Stočar, jer se ne bi mogao razlikovat.

Vrh

Naslov: Re: Naša prezimena
PostPostano: 10 pro 2024, 00:54 

Banya je napisao/la:
Zamislimo da do danas nisu postojala prezimena... i počinjemo ih uvodit. Otvorite svoj imenik na mobitelu i vidite koliko ljudi vam se zove kao primjerice: "Ante Majstor", "Jozo Popravak", "Anja Frizerka", "Josip Mali", "Jure Cigin", "Huso Parketar", "Iva Split"...

Kako bi se vi prezivali? Pitajte prijatelja kako vas ima memorirano na mobitelu.

:laugh

Sjetih se jednog ''prezimena''...Zorica Dobraa

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.