|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 60 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 19:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77459 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
IDF Čerkezi Citat: Israeli Circassians adhere largely to the Sunni branch of Islam; they number about 4,000–5,000 and live primarily in two towns: Kfar Kama (Кфар Кама), and Rehaniya (Рихьаные). They are descended from two Circassian diaspora groups who were settled in the Galilee by the Ottoman Empire in the 1870s. Circassians are one of only two minority groups in Israel (alongside the Druze) from whom conscripts are drawn for compulsory military service in the Israel Defense Forces (IDF).
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 19:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77459 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
S obzirom da kod nas ima prezimena Čerkez, a i da je narod Kozake zbunjivao za Čerkeze, meni izgleda da je to postao neka vrsta sinonima i naziva za općenitog vojnog plaćenika.
Odnosno opća imenica ili zanimanje čerkez.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 20:19 |
|
|
Preci Čerkeza su bili Solde ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ Can't you hear the thunder? Better run, better take cover.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 22:14 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo svi učesnici 2.svj.rata od boraca do civila su ih zvali Čerkezi. Nisu ih mogli zvati "Rusi" jer su Rusi bili na suprotnoj strani. Rusima ih nisu nazivali nacisti, jer se njima to nije uklapalo u rasnu politiku, zato su morali inzistirati da su Kozaci nešto odvojeno od Rusa. Rusima ih nisu mogli zvati ni partizani, jer su njima Rusi bili samo braća iz Staljinove Crvene armije.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 22:23 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: S obzirom da kod nas ima prezimena Čerkez, a i da je narod Kozake zbunjivao za Čerkeze, meni izgleda da je to postao neka vrsta sinonima i naziva za općenitog vojnog plaćenika.
Odnosno opća imenica ili zanimanje čerkez. Čerkez je bio otprilike sinonim za bilo kojeg naoružanog jahača, s područja iza Rumunjske, pa sve do Kine. Ovo: ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Map_of_the_Golden_Horde_%28with_text%29.png/640px-Map_of_the_Golden_Horde_%28with_text%29.png) ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 22:31 |
|
|
Interesantna je ta lijenost kod nazivlja, ili nazivanje “odoka”, ili se čak krivi naziv ukorijeni i onda se ne može više izbaciti. Tako su Bizantinci Mađare zvali “Turci” ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) , svaki biljni pripravak nam je “čaj”, a Talijani nas sve skupa zvali Sclavi. Rimljani su imali “Barbare”. Britancima su svi izvan Europe, Afrike i Kine bili “Indijci” (Indija, Indijanci, Indonezija..) Tkogod dođe u Afriku je “bijelac”. U nekim krajevima kornjača je “žaba” ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Narodna kurcobolja oko preciznosti naziva. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 14 pro 2024, 08:47 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5933 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Robbie MO je napisao/la: IDF Čerkezi Citat: Israeli Circassians adhere largely to the Sunni branch of Islam; they number about 4,000–5,000 and live primarily in two towns: Kfar Kama (Кфар Кама), and Rehaniya (Рихьаные). They are descended from two Circassian diaspora groups who were settled in the Galilee by the Ottoman Empire in the 1870s. Circassians are one of only two minority groups in Israel (alongside the Druze) from whom conscripts are drawn for compulsory military service in the Israel Defense Forces (IDF). Ta dva čerkeska naselja u Izraelu pripadaju različitim plemenima te različitim narječjima čerkeskog jezika. U Kfar Kami je riječ o Šapsugima koji govore velikošapsuški. U Rehaniji je riječ o Abzuhima koji govore abzuški.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 14 pro 2024, 08:54 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5933 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Robbie MO je napisao/la: Interesantna je ta lijenost kod nazivlja, ili nazivanje “odoka”, ili se čak krivi naziv ukorijeni i onda se ne može više izbaciti.
Pojam džudžan obuhvaća i tvora (Mustela putorius) i kunu bjelicu (Martes foina).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
kekoss
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 14 pro 2024, 17:59 |
|
|
Bio sam u Republici Karačajevo-Čerkeska na svom proputovanju Kavkazom 2019. Karačajevci su turkijski narod, a Čerkezi kavkaski. Kad se ulazi u republiku iz Stavropoljskog kraja krajolik je kao Lika, a dalje južno prema Gruzijskoj (zapravo abhaskoj) granici idu visoke planine. Smještaj nam je bio u selu Teberda, domaćini stariji bračni par su bili Karačajevci. Onako gostoprimstvo na razini. Oni u prizemlju, a mi na katu. Pitao ja može li mi skuhati kavu, a žena domaćica ponudila da mogu sam u njenoj kuhinji. Onako ipak mi djeluju sovjetskog kova. Išao sam s društvom sve do skijališta Dombaj, koje izgleda kao tipično alpsko skijalište samo se ne čuju romanski i germanski jezici već turkijski, kavkaški i ruski ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Za uspomenu imam mali tanjurić s planinskim vrhom Pik Ine (3455 metara visok). Imao sam domaću pratnju (tadašnja djevojka od tamo), sve etnički rusi iz grada Stavropolj. A kasnije sam vidio da hrvatsko MVP piše da nije preporučljivo hrvatskim građanima ići u te regije. Nisam nikakvih problema imao, iako nije svejedno kad sam ušao po kavu u neku lokalnu birtiju u gradu Čerkesku di sjede Čerkezi tamnijeg tena hah. Ali sve prošlo ok. Prošli smo dva najveća grada Karačajevsk i Čerkesk koji su onako zapeli u vremenu, ali džamije im se sjaje u zlatu i moderno su napravljene. Iako je današnje stanovništvo islamsko, u nekakvim zabačenim dijelovima u brdima te republike postoje starokršćanske crkve što znači da su kršćani prognani ili nestali u ratovima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
brankoblanka
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 14 pro 2024, 20:50 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Tako su Bizantinci Mađare zvali “Turci” Ovo nije sasvim neutemeljeno, jer 2 od 7 izvornih mađarskih plemena bila zaista turska. S druge strane bilo je i najmanje jedno iransko i sami Arpadovići su nositelji Indoeuropske R1a haplogrupe.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: goran2hr i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|