HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 21:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 120 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Lanac dogadjaja koji je doveo do hrvatsko-muslimanskog rata
PostPostano: 21 pro 2024, 16:46 

Haso je napisao/la:
I to je činjenica, to da je priliv iz Podrinja i Bosanske krajine i drugo osigurao bolju startnu poziciju Armiji. Padom Jajca ogroman priliv stanovništva objema stranama, a pad Jajca je bio i jedan od uzroka u lancu. Hajmo dalje sa činjenicama. Glede vjerske netrpeljivosti ka Islamu ona nije u ovim krajevima bila izražena niti u vrijeme Osmanlija kada si morao davati trećinu, desetinu i nisi smio konja jahati pa ne vidim zašto bi se to danas bilo netrpeljivo kada svi uživamo sva prava.

Nitko nije računao da ćete biti toliko glupi, pa da ćete ugristi ruku koja vas brani i hrani.
Pa u Travniku su brigade koje su očistile grad od Hrvata, došle iz RH, RH ih je naoružala i obučila.

Nije to povezano samo sa vjerom, većina Alijinog vojnog vrha su bili Kosovci, ali da ste si sjebali budućnost, to je poprilično očito.
Od mitova o dvostrukoj agresiji, pa na dalje.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 17:14 

Ceha je napisao/la:
Haso je napisao/la:
I to je činjenica, to da je priliv iz Podrinja i Bosanske krajine i drugo osigurao bolju startnu poziciju Armiji. Padom Jajca ogroman priliv stanovništva objema stranama, a pad Jajca je bio i jedan od uzroka u lancu. Hajmo dalje sa činjenicama. Glede vjerske netrpeljivosti ka Islamu ona nije u ovim krajevima bila izražena niti u vrijeme Osmanlija kada si morao davati trećinu, desetinu i nisi smio konja jahati pa ne vidim zašto bi se to danas bilo netrpeljivo kada svi uživamo sva prava.

Nitko nije računao da ćete biti toliko glupi, pa da ćete ugristi ruku koja vas brani i hrani.
Pa u Travniku su brigade koje su očistile grad od Hrvata, došle iz RH, RH ih je naoružala i obučila.

Nije to povezano samo sa vjerom, većina Alijinog vojnog vrha su bili Kosovci, ali da ste si sjebali budućnost, to je poprilično očito.

Islam je izvor njihovog izdajništva.

Citat:
Kur'an 4:144
O believers! Do not take disbelievers as allies instead of the believers. Would you like to give Allah solid proof against yourselves?

ako imaš za prijatelje "nevjernike" onda nisi pravi "musliman" i radiš protiv alahove volje.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 17:30 

horus je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Citat:
Kur'an 4:144
O believers! Do not take disbelievers as allies instead of the believers. Would you like to give Allah solid proof against yourselves?

ako imaš za prijatelje "nevjernike" onda nisi pravi "musliman" i radiš protiv alahove volje.

Li-la.

Pogledaj Jajce.
Da nas nisu napali (a zbilja nisu trebali, propucali su si kroz oba koljena tu), mi bi ih još uvijek tetošili.
Ranije bi im odblokirali Sarajevo, možda i potpuno eliminirali Srbe zapadno od Drine.
Pogledaj koliko smo im ovako dali, a protjerali su četvrtinu BiH Hrvata....

Bez H-M rata, bez obzira na sve žrtve, bilo bi puno gore.
Mostar bi bio muslimanski grad, Vitez i Novi Travnik isto.
Livno, vrlo vjerojatno, Žepče također.

Vjerojatno bi onda (tipa 2000., nakon Tuđmanove smrti) krenuli tamburati o dvostrukoj agresiji i slično, a u fBiH (koja bi se lako moguće prostirala na cijeloj BiH ) bi bilo poprilično više muslimana.

Mislim, teško mi je uopće objasniti tu razinu gluposti što su nas napali, slažem se s tobom da je povezano s vjerskim razlozima, ali nije jedini uzrok.

Jednostavno, Alija je bio kockar, mislio je da će Srbi dobiti, pa se onda (opet) kladio.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 18:16 

Ceha je napisao/la:
horus je napisao/la:

Li-la.

Pogledaj Jajce.
Da nas nisu napali (a zbilja nisu trebali, propucali su si kroz oba koljena tu), mi bi ih još uvijek tetošili.
Ranije bi im odblokirali Sarajevo, možda i potpuno eliminirali Srbe zapadno od Drine.

Vjerojatno bi onda (tipa 2000., nakon Tuđmanove smrti) krenuli tamburati o dvostrukoj agresiji i slično, a u fBiH (koja bi se lako moguće prostirala na cijeloj BiH ) bi bilo poprilično više muslimana.

Mislim, teško mi je uopće objasniti tu razinu gluposti što su nas napali, slažem se s tobom da je povezano s vjerskim razlozima, ali nije jedini uzrok.

Jednostavno, Alija je bio kockar, mislio je da će Srbi dobiti, pa se onda (opet) kladio.

To nije li-la, nego općeprihvaćeno teološko stajalište, koje zastupa valjda 99% njihovih šeikova.

Trebaš shvatiti da je njima islam mozak spržio, te ugradio "kulturno-moralna" načela koja se kompletna negacija civilizacije i univerzalnih moralnih normi i postulata, tipa ne laži, ne ubij, ne kradi. Radi se o "Firmwareu" koji se temelji na "učenju" i "životu i djelima" pedofilnog pljačkaša karavana iz 7. stoljeća.

Ako poznaješ kuran, njihovo ponašanje postane jasno i predvidivo. Što se tiče izmetbegovića, za shvatiti njega dovoljno je pročitati njegovu islamsku deklaraciju.

Zato smatram da je naša nepripremljenosti obavještajni propust prvog ranga, u prvoj liniji sis-a, pa državnog vrha.

Tebi oni nisu jasni, odnosno ne vidiš logiku iza njihovog ponašanja, jer se nisi pozabavio temeljem, a to je islam. Mislim meni također nisu bili jasni i to dosta godina.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 19:52 

Situacija u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici je meni bolje poznata jer mi je relativno blizu. Nema govora o tome da bi se održalo bez Srba.
Sa Srbima se imalo saradnju od starta i kulminacijom sukoba su djelovali gotovo kompaktno. HVO je sve Srbe iz srednje Bosne preturio preko Kobiljače al to nije bilo mufte e onda Srbi postaju HVO logistika i artiljerija od eskalacije sukoba a to isto nije bilo mufte.
Izbjeglice i ovoga puta prelaze Kobiljaču iz drugog pravca, prvo iz Travnika i mislim da su oni bili cijelo vrijeme najgori, najrigidniji i najekstremniji, onda dolaze iz Kaknja, Vareša i drugo a već od početka rata dolaze i Hrvati iz Sarajeva, Otesa, Ilidže.
Pojedinci iz zarobljeništva koji su bili na kopanju rovova i slično razgovarali su sa Srbima iz Bijeljine koji su tu bili na položajima, negdje oko Kreševa. Perjanica zla bio je Ivica Rajić i ne znam šta je bilo sa njim, a suprotna politika bio je HOSovac Lujo Bošnjak.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 20:21 

horus je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Li-la.

Pogledaj Jajce.

To nije li-la, nego općeprihvaćeno teološko stajalište, koje zastupa valjda 99% njihovih šeikova.

Trebaš shvatiti da je njima islam mozak spržio, te ugradio "kulturno-moralna" načela koja se kompletna negacija civilizacije i univerzalnih moralnih normi i postulata, tipa ne laži, ne ubij, ne kradi. Radi se o "Firmwareu" koji se temelji na "učenju" i "životu i djelima" pedofilnog pljačkaša karavana iz 7. stoljeća.

Ako poznaješ kuran, njihovo ponašanje postane jasno i predvidivo. Što se tiče izmetbegovića, za shvatiti njega dovoljno je pročitati njegovu islamsku deklaraciju.

Zato smatram da je naša nepripremljenosti obavještajni propust prvog ranga, u prvoj liniji sis-a, pa državnog vrha.

Tebi oni nisu jasni, odnosno ne vidiš logiku iza njihovog ponašanja, jer se nisi pozabavio temeljem, a to je islam. Mislim meni također nisu bili jasni i to dosta godina.

Ok, može biti, nikad se nisam bavio islamom, ne zanima me nešto previše.

Onak, čudno mi je kako netko može biti toliki idiot, valjda tu imaš pravo...

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 20:27 

Haso je napisao/la:
Situacija u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici je meni bolje poznata jer mi je relativno blizu. Nema govora o tome da bi se održalo bez Srba.
Sa Srbima se imalo saradnju od starta i kulminacijom sukoba su djelovali gotovo kompaktno. HVO je sve Srbe iz srednje Bosne preturio preko Kobiljače al to nije bilo mufte e onda Srbi postaju HVO logistika i artiljerija od eskalacije sukoba a to isto nije bilo mufte.
Izbjeglice i ovoga puta prelaze Kobiljaču iz drugog pravca, prvo iz Travnika i mislim da su oni bili cijelo vrijeme najgori, najrigidniji i najekstremniji, onda dolaze iz Kaknja, Vareša i drugo a već od početka rata dolaze i Hrvati iz Sarajeva, Otesa, Ilidže.
Pojedinci iz zarobljeništva koji su bili na kopanju rovova i slično razgovarali su sa Srbima iz Bijeljine koji su tu bili na položajima, negdje oko Kreševa. Perjanica zla bio je Ivica Rajić i ne znam šta je bilo sa njim, a suprotna politika bio je HOSovac Lujo Bošnjak.

Hm.
U tom džepu je HVO izgubio;
a) Fojnicu
b) hrvatska sela na sjeveru Kiseljaka
c) hrvatska sela na jugu Kreševa.

Istina je da je tu završilo i dosta prognanih Travničana (iako ih je većina završila RH) i da je bio usputna točka za dobar dio Varešana i Kakanjaca, ali...
Hrvatska enklava u Daštanskom je opstala baš zato jer Srbi nisu htjeli pustiti sve Hrvate, da previše ne ojačaju Kiseljak.

Rajić je imao biznis sa Srbima, njega manje-više rat nije interesirao.
Pokušao je (po naređenju) stabilizirati Vareš, ali to mu nije uspjelo.
Fojnica je dio iste enklave, a niti tu nije napravio reda.

Tu je i Zavrtaljka koja je označila slom muslimanske opsade susjedne Lašve, ali to je pred kraj priče.
U konačnici, čovjek je bio sposoban, vjerojatno bi napravio svašta da je rat s muslimanima potrajao.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 21:47 

Bojim se da nije bio usputna tačka već da su tu i ostali, a poznato mi je i to da su mnogi iz Kiseljaka i šire pokušali se domoći inostranstva negdje krajem 1992. kada je postalo jasno da bi moglo doći do rata sa Armijom ali su ih sve vratili sa prve barikade negdje gore oko Neretvice samo ne znam da li sa HVO ili Armija barikade. Bili su vojno sposobni. Cijelu tu 1992. ja ne znam da je iko iz te enklave poginuo ali sve je mirisalo na belaj i više se niko nije osjećao komforno.
O ovome možemo na temi - Kiseljak.
Da se vratimo na uzroke.
Prema članku wikipedie na HR jeziku o Mati Bobanu:
Na Prvom općem saboru HDZ-a BiH, održanom u Sarajevu, 18. kolovoza 1990. godine, za predsjednika je izabran dr. Davor Perinović. Tadašnji predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman sazvao je za 7. rujna 1990. godine sastanak u Zagrebu na koji je pozvao sve predstavnike općinskih odbora zbog Perinovićeva djelovanja suprotnog politici HDZ-a. Na sastanku je Perinović opozvan s dužnosti predsjednika i isključen iz stranke.[1]

Izabrano je Predsjedništvo HDZ-a BiH na čelu s vršiteljem dužnosti predsjednika Stjepanom Kljujićem. Prva konvencija HDZ-a BiH održana je u Mostaru 23. ožujka 1991. godine i na njoj je za predsjednika izabran Stjepan Kljujić, a za potpredsjednike Mate Boban i Vitomir Lukić.[1]

Krajem 1991. i početkom 1992., HDZ prolazi kroz razdoblje unutarstranaĉkog sukoba u vodstvu stranke. Dotadašnji predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić je već duže vremena bio izložen kritikama zbog popustljive politike prema Izetbegoviću i njegovoj SDA, što je u nekoliko navrata i naštetilo hrvatskim nacionalnim interesima. To se najviše oslikavalo kroz pitanje uređenja BiH, naime, Kljujić je nedovoljno zastupao koncept kantonalnog uređenja, često braneći i Izetbegovićevu unitarističku politiku.[4]

U Grudama, 18. studenog 1991. godine, hrvatsko političko vodstvo utemeljivši Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, zajednicu općina hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, u čiji je sastav ušlo 30 cjelovitih općina i 10 dijelova pojedinih općina, izabralo je Matu Bobana za predsjednika. Poslije je izabran za prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne i vrhovnog zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane, temelja obrane i jamca opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.[1]

Boban se zalagao za federaliziranu BiH, te za afirmaciju hrvatskih zajednica nasuprot Kljujićevoj popustljivoj politici.[4] Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a BiH, 2. veljače 1992., sudjelovao je i Stjepan Mesić kao predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a Hrvatske. Na toj sjednici dotadašnji predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić je podnio ostavku zbog gubitka povjerenja velikog dijela HDZ-a BiH, a kasnije i Zagreba.[4] Na tu Kljuićevu odluku utjecao je autoritetom svoje funkcije i Mesić. Za vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a BiH, na sjednici Glavnog odbora 15. ožujka 1992. u Bugojnu, izabran je Milenko Brkić. Boban je izabran za jednog od nekoliko članova Predsjedništva stranke.[1]

Brkić je izabran za predsjednika ove stranke 26. kolovoza 1992. u Međugorju, a 24. listopada 1992. godine, također na sjednici Glavnog odbora HDZ-a BiH u Posušju podnio je ostavku na tu dužnost. Za vršitelja dužnosti predsjednika stranke izabran je Mate Boban, čiji je izbor ponovno potvrđen na Drugom saboru HDZ-a BiH, 14. studenog 1992. godine u Mostaru

Veoma interesantno, za dvije godine smijenila se četri predsjednika i sva četri sa različitim politikama. Prema ovome ispada da je Mesić pogurao smjenu Kljujića koji je bio blizak SDA a u tu grupu ušli bi i Jure Pelivan kao i Jerko Doko između ostalih. Na Kljujićevu stranačku poziciju dolazi Brkić koji je očito predvodnik srednje linije u HDZu i koja je bliska sa Mesić-Manolić frakcijom u HDZu Hrvatske. Ni sa jednom a ni sa drugom linijom nije zadovoljna Hercegovačka linija koju predvodi Mate Boban a tu je i Franjo Boras. Oni su bliski sa Tuđman-Šušak frakcijom. Regionalno, HDZ lokalni odbori iz sjeverne Bosne i Sarajeva su za Kljuića, odbori iz srednje Bosne i jugozapadne Bosne su za Brkića a za Bobana su Hercegovci.
Prevagom Tuđman - Bobanove linije u srednjoj Bosni tri čovjeka postaju nosioci vojne i političke situacije prem da su obavljali neke funkcije od prije: Kordić, Blaškić, Rajić. Tim su stvari postale gotovo nerazmirsive.
Situacija niti sa strane politike iz Sarajeva ne miriše na dobro u isto to vrijeme a po ovom pitanju. Tu se ističe Sandžačka linija sa Hlilovićem i Ganićem kao najekstremnija kao što je na to ukazivao Juka Prazina a bio je i u pravu.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 23:13 

Ono što su Muslimani napravili Hrvatima se u uličnom govoru odnosno boksačkom ričniku naziva sucker punch

https://en.wikipedia.org/wiki/Sucker_punch
Citat:
A sucker punch (American English), also known as a cheap shot, coward punch, one-punch attack, or king-hit (Australian English), is a punch thrown at the recipient unprovoked and without warning, allowing no time for preparation or defense on their end.

term is generally used in situations where the way in which the punch has been delivered is considered unfair or unethical, and is done using deception or distraction.

In boxing, a sucker punch—as is done when 'hitting on the break',—is illegal.

Citat:
It is often thrown from behind—such as in the 'knockout game'—although striking from behind is not a prerequisite for a sucker punch.

https://www.merriam-webster.com/dictionary/sucker%20punch

Citat:
to punch (a person) suddenly without warning and often without apparent provocation

https://www.britannica.com/dictionary/sucker-punch

Citat:
to hit (a person) suddenly and usually without any obvious reason

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 23:36 

Mentalni sklop kod velikobošnjaka: onaj koji zabije nož u leđa

https://healthpsychologyconsultancy.wordpress.com/2013/03/15/the-backstabber-personality/

Citat:
The Backstabber Personality

Backstabber’s will say the nicest things about you in your presence, only to turn around and tell others what a good-for-nothing, hopeless waste of space you are. They feel insecure, emotionally vulnerable, and angry with themselves and the world, so make up stories about others or exaggerate minor mistakes and weaknesses of people. They like to stir up conflict and drama, and enjoy seeing people going at each other’s’ throats. Often, these people leave us astounded and confused when we realise what they are up to due to their stealth and subtlety. Unfortunately, Backstabber’s are everywhere. Here are ways in which you can spot one:

– Some are overly friendly and can be full of flattery for no apparent reason. This is to win your trust and to disguise their unsavoury motives.

– They can make a show about being friends with your, yet indulge in poisonous gossip about you.

– They almost always deny their role in spreading lies or starting untoward rumours about people.

– They are adept at making you, when you confront them, feel like the guilty party

Citat:
You want to avoid having anything to do with the Backstabber because:
    – Through vicious rumours and twisted truths they can damage your reputation and integrity.

– They have no problem in belittling you in your absence, making negative comments about your work while taking the credit for your ideas.

– Stirring up trouble among unsuspecting people is what they delight in and thus they are unlikely to stop their backstabbing behaviour.

– They pretend to look after your best interests, only to walk over you with disdain when you are not around.

They are deeply unhappy, jealous, envious, and pathological.

Citat:

How do I deal with a Backstabber?
If possible, stay away from Backstabber’s. Otherwise, the following suggestions could help in dealing with them:
    – As challenging at it might be, confront the Backstabber when you have evidence that they have been saying negative things about you. If you don’t, they will delight in their triumph and continue with more of the same.

– It’s not wise to want to back-stab in return. You don’t want to become their enemy.

Avoid getting drawn into private conversations with backstabbing individuals. They will use it as an opportunity to bad-mouth someone. Keep the conversation brief if you can’t avoid being alone with such a person. (opaska: sitite se Ashdownove salvete)

Citat:
Am I a Backstabber?

You know you are a Backstabber when:
    – You habitually think negative thoughts about others and are always finding fault with someone.

Your unhappiness with your life is so profound, and you hate it when others are joyful and successful.

– Bad-mouthing people is your main strategy for drawing attention to yourself.

– Spreading lies about others makes you feel good, and you use it to manipulate people

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 23:39 

Haso je napisao/la:
poznato mi je i to da su mnogi iz Kiseljaka i šire pokušali se domoći inostranstva negdje krajem 1992. kada je postalo jasno da bi moglo doći do rata sa Armijom ali su ih sve vratili sa prve barikade negdje gore oko Neretvice samo ne znam da li sa HVO ili Armija barikade. Bili su vojno sposobni.

O ćemu ti pričaš čovječe? Kakve su to bajke?

Vrh

PostPostano: 21 pro 2024, 23:48 

Psihološki profil naivnih vodstava hrvatskih zajednica
Možemo reć ovo ibza muslimansko vodstvo dok je gorila Hrvatska
https://healthpsychologyconsultancy.wordpress.com/2023/03/09/optimism-bias-and-health-behaviour-it-wont-happen-to-me/

Citat:
Optimism Bias and Health Behaviour: “It won’t happen to me!”

These are all examples of ‘unrealistic optimism bias’ – the unfounded belief that your chances of encountering a negative event are lower than that of other people.

Perceived risk

Perceived risk is a key determinant of whether or not we engage in preventative health behaviours. While this appears to be a sensible basis for such decisions, optimism bias skews this perceived risk.

Interestingly, our perceptions of risk – and our optimism bias – are also influenced by the number of people who are exposed to the same risk. In other words, an individual’s perceived risk decreases as the number of people who are exposed to the same risk increases. This altered perception illustrates a false sense of security that arises based on sharing a risk with many other people.

Citat:
Cognitive dissonance

Optimism bias is extremely common in health-related situations, driving us to carry out unhealthy behaviours despite our knowledge of the potential dangers. However, it could also be argued that cognitive dissonance is also playing a role – where we develop optimism bias to reduce our discomfort with carrying out a behaviour we know is unhealthy or dangerous.

Regardless of whether optimism bias or cognitive dissonance is at play, the belief that one is less likely to experience adverse health issues than others can lead a person to feel bulletproof.

Citat:
A risky spiral

Perhaps you will be one of the lucky ones who doesn’t . . .

The problem is, being fortunate enough to escape the negative consequences of one unhealthy behaviour increases your unrealistic optimism in relation to other unhealthy behaviours. Before you know it, you have a multitude of unhealthy behaviours, which further increases your risk of ill health. You might feel indestructible, but just as your optimism bias is on the rise, so is your health risk.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 00:15 

HVO je trgovao sa Srbima i to je odraz snalazljivosti, muslimanske packe su besmislene i dosadne, jednako tako je i Safa Orucevic trgovao sa Srbima pa to mujama nije problematicno.

Naravno da cemo suradjivati sa onima koji nam daju priliku da opstanemo, ako je to pogodilo islamsku vojsku jer zahvaljujuci suradnji HVO i VRS nisu mogli klati Hrvate u Kiseljaku ili Zepcu, vrlo mi je zao.

Ko je njima kriv sto nisu trgovali sa Srbima iz Bratunca, mozda bi danas imali tih par tisuca ljudi zive. Ili su ipak bili prevelika smetnja Srbima koji sa njima ne zele ni trgovati vec ih otjerati.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 00:21 

Za prvu fazu, najboji je dokaz muslimanske agresije što bh.Hrvati pokazuju simptome da su "sucker punched". Udarac su primili nespremno, ničim to nisu izazvali, nepripremljeni, nisu virovali da se tako ništo more dogodit.
To ni najveće naivčine odnosno optimistično pristrani nisu mogli očekivat. Tko bi se tome nada? Ono, bidu li Amerikanci 1944. očekivali da ćedu ih napast Englezi i/ili Francuzi?
Muslimani su imali snažne elemente zavisti tuđin uspihon, funkcionalnošću, a snažno unutarnje samonezadovojstvo vlastiton naivnošću, disfunkcionalnošću (i ka' narod i ka' država).
Poslidica sucker puncha: Hrvati su se priko pola godine oporavljali od knockdowna koji je prouzročia taj udarac posvuda gubitci, a tega nije bilo kod Muslimana. Da su to Hrvati poduzeli, šćeta kod Muslimana bi bila veća nego kod Hrvata.

Zatim tu je kod Muslimana snažan Stockholmski sindrom umiljavanja Srbiman, tamničaru i progoniteju iz dviju Jugoslavija, vrimena 2sr i prve faze rata kal su ih Srbi razbucali.

Tu je zatim refleks dubokeg nezadovojstva samin sebon. Takvi su poznato što na kraju ugrizu ruku koja ih je izvadila iz vode i hrabrila cilo vrime.

Onda je tu i čimbenik ljutnje na same sebe i samomrzja zbog vlastita duboka kronična osićaja krivnje. Ovo nije na razini pojedinca, nego je na razini naroda.
Postoji svist šta su pri bili po nacionalnosti i viri i kojon su civilizaciji pripadali, i kako su ju izdali.
Hrvati su in samin postojanjen nemilosrdni neugodni podsitnik na to od čega su otpali.
Zato in je bilo milo ateističko jugoslavenstvo (kod sebe i drugih) uz koje su silovito pristajali te (ateistički) regionalizam kod drugih, jer je timen bila prikrivena slika stvarnosti.

Kod srpskih Muslimana koji su napali Hrvate, radi se o ugodi udovoljavanja jačemu koji je uz to njihova krvna braća pa su imali ugodu savezništva s jačim starijin braton, pa su timen ličili vlastiti osićaj krivnje zbog otpadanja od nacije i vire te unutarnjeg osićaja / uvirenosti od dilimična otkupjenja kod subraće. I okajavanja griha prima gospodaru iz Jugoslavija, šta su se uopće usudili suprotstavit Srbiman i izabrat put neovisnosti BiH. Možda i niko podsvisno dokazivanje odanosti Srbiman.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 04:22 

Bobovac je napisao/la:
Haso je napisao/la:
poznato mi je i to da su mnogi iz Kiseljaka i šire pokušali se domoći inostranstva negdje krajem 1992. kada je postalo jasno da bi moglo doći do rata sa Armijom ali su ih sve vratili sa prve barikade negdje gore oko Neretvice samo ne znam da li sa HVO ili Armija barikade. Bili su vojno sposobni.

Govorim o kraju 1992. godine

Vrh

PostPostano: Jučer, , 08:36 

Bobovac je napisao/la:
Haso je napisao/la:

Ovo što on priča, veze s vezom nema.

Muslimani su napali Hrvate sleđa, dok su naši ratovali sa Srbima.
I sad, ako se netko usprotivi tome, taj je ekstremist?
Izmišljaju se raznorazne podjele, zaziva izdajica Kljujić i slične spike...

Vrh

PostPostano: Jučer, , 08:37 

Sokolić je napisao/la:
Za prvu fazu, najboji je dokaz muslimanske agresije što bh.Hrvati pokazuju simptome da su "sucker punched". Udarac su primili nespremno, ničim to nisu izazvali, nepripremljeni, nisu virovali da se tako ništo more dogodit.
To ni najveće naivčine odnosno optimistično pristrani nisu mogli očekivat. Tko bi se tome nada? Ono, bidu li Amerikanci 1944. očekivali da ćedu ih napast Englezi i/ili Francuzi?
Muslimani su imali snažne elemente zavisti tuđin uspihon, funkcionalnošću, a snažno unutarnje samonezadovojstvo vlastiton naivnošću, disfunkcionalnošću (i ka' narod i ka' država).
Poslidica sucker puncha: Hrvati su se priko pola godine oporavljali od knockdowna koji je prouzročia taj udarac posvuda gubitci, a tega nije bilo kod Muslimana. Da su to Hrvati poduzeli, šćeta kod Muslimana bi bila veća nego kod Hrvata.

Zatim tu je kod Muslimana snažan Stockholmski sindrom umiljavanja Srbiman, tamničaru i progoniteju iz dviju Jugoslavija, vrimena 2sr i prve faze rata kal su ih Srbi razbucali.

Tu je zatim refleks dubokeg nezadovojstva samin sebon. Takvi su poznato što na kraju ugrizu ruku koja ih je izvadila iz vode i hrabrila cilo vrime.

Onda je tu i čimbenik ljutnje na same sebe i samomrzja zbog vlastita duboka kronična osićaja krivnje. Ovo nije na razini pojedinca, nego je na razini naroda.
Postoji svist šta su pri bili po nacionalnosti i viri i kojon su civilizaciji pripadali, i kako su ju izdali.
Hrvati su in samin postojanjen nemilosrdni neugodni podsitnik na to od čega su otpali.
Zato in je bilo milo ateističko jugoslavenstvo (kod sebe i drugih) uz koje su silovito pristajali te (ateistički) regionalizam kod drugih, jer je timen bila prikrivena slika stvarnosti.

Kod srpskih Muslimana koji su napali Hrvate, radi se o ugodi udovoljavanja jačemu koji je uz to njihova krvna braća pa su imali ugodu savezništva s jačim starijin braton, pa su timen ličili vlastiti osićaj krivnje zbog otpadanja od nacije i vire te unutarnjeg osićaja / uvirenosti od dilimična otkupjenja kod subraće. I okajavanja griha prima gospodaru iz Jugoslavija, šta su se uopće usudili suprotstavit Srbiman i izabrat put neovisnosti BiH. Možda i niko podsvisno dokazivanje odanosti Srbiman.

:palacgore1

S time da im mi i nismo nikad vratili.
Još smo im spasili kožu nakon izdaje, umjesto da smo pustili Srbima da od njih naprave jednu veliku Srebrenicu.
Baš ono, islamski Srbi.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 08:47 

Haso je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Pa, krajem 92, nakon što je "armija" krenula bacati balvane u Ahmićima, radi kojih je palo Jajce, nakon neuspjelog napada na Ramu i priprema za ofenzivu (muslimani su etnički očistili okolicu Kaćuna i sjever Kiseljaka u siječnju, a napali su i Uskoplje), o kakvim ekstremistima s hrvatske strane pričaš?
Mi smo tada pokrenuli operaciju Bura 92, https://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Bura , gdje smo za vas htjeli osvojiti Nevesinje, umjesto da se bavimo vama, mi smo ratovali sa Srbima.

I govoriš o ljudima (Kljujić ima ženu muslimanku), koji su u svojim istupima više razmišljali o vama, nego Hrvatima (čovjek je cijelo vrijeme ostao u Sarajevu, glumio Izetbegovićevu maskotu).
Da ne spominjemo dodrinašenje, cvjećarenje...
Pa očistili ste Travnik s jedinicama koje su obučene i naoružane u RH, koje su se trebale boriti kontra Srba....

Cijelo vrijeme, HV ratuje sa Srbima.
Prva polovica 93. -->Maslenica
Jesen 93. -->Medak

Vi ste poduzeli Neretvu 93, u kompi sa Srbima oko Medaka.
Početak rata ste tajmirali kada smo se mi klali sa Srbima oko Maslenice....

U IstoĆnom vas ne bi ni bilo, da HV nije oslobodio taj dio grada od JNA, smjestio tamo vaše izbjeglice iz Istočne Hercegovine.
A sličan modus operandi je bio i u Bugojnu, Travniku....
Žepčanci su obranili Maglaj, pa im je to vraćeno kako?

Što su vaši iz IstoĆnog radili sa Srbima?

Jedine pozicije gdje HVO ima vezu sa Srbima su Žepče, brdo iznad Konjica i nešto šverca u Kiseljaku i Varešu (a svi znamo kako je Vareš završio).
S time da do ovog u Konjicu ne bi ni došlo da je krenuo kontraudar, ili još bolje, da se uopće nije naoružalo muslimane...

Vrh

PostPostano: Jučer, , 08:50 

Haso je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

A gdje si to pročitao?? I kada?

Jer kada čovjek vidi što si napisao odmah mu bude jasno da si ne baš kredibilan sugovornik o pitanju npr Kisaeljaka.

Ne zato što iz Kiseljaka nije bilo onih koji su željeli zbrisati kad su osjetili da bi moglo biti gusto jer to je karakteristično za svaku općinu u BiH i HR i svugdje gdje je bilo i ima rata. Od Sarajeva, Srebrenice, Mostara, Zenice, preko Vukovara pa do Gaze, Alepa i Mariupolja.
Već zato što uopće naglašavaš te sveopće pojave kao nešto relevantno. I još nekakav "punkt na Neretvici"??! Jesi ti bio uopće rođen kad je bio rat? Jer iz tvojega pisanja mi se čini da se rata ne sjećaš. To samo po sebi nije loše ni krimen, samo čisto da znamo kakvu težinu imaju tvoji navodi, jer kako vidimo mi malo upućeniji, koji smo bili u Kiseljaku 1993... nisi nam baš najpouzdaniji.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 11:10 

Bobovac je napisao/la:
Haso je napisao/la:

Vonjavi takija

Vrh

PostPostano: Jučer, , 11:43 

Bobovac je napisao/la:
To samo po sebi nije loše ni krimen, samo čisto da znamo kakvu težinu imaju tvoji navodi, jer kako vidimo mi malo upućeniji, koji smo bili u Kiseljaku 1993... nisi nam baš najpouzdaniji.

I što kažeš, bi li se Kiseljak održao bez Srba ko što ovaj priča?

Vrh

PostPostano: Jučer, , 12:32 

Stvar je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
To samo po sebi nije loše ni krimen, samo čisto da znamo kakvu težinu imaju tvoji navodi, jer kako vidimo mi malo upućeniji, koji smo bili u Kiseljaku 1993... nisi nam baš najpouzdaniji.

I što kažeš, bi li se Kiseljak održao bez Srba ko što ovaj priča?

Što bi bilo kad bi bilo... da su babi muda bila bi baba s mudima.

Prvo, što znači "održati bez Srba"? Srbi su bili na istočnoj granici te enklave. To je fakt. Da Srba nema oko Sarajeva i u Bosni rata ne bi ni bilo i cijela ova priča bi bila bespredmetna. Možemo tako reći i što bi bilo da nema muslimana.

Ako prihvatimo to "bez Srba" da to znači potpunu pasivnost Srba i nepomaganje nikome onda je to druga stvar. I tada bi se Lepenička enklava održala kao i Lašvanska. Bilo bi teže i bio bi izgubljen dio teritorija ali bi se većina sačuvala. Dolazio bi poneki helikopter HRZ i to bi bilo to.
To pod uvjetom da bi muslimani napadali kao u stvarnoj 1993. godini. U nekoj paralelnoj stvarnosti gdje bi oni odlučili udariti svim snagama, ne žaleći žrtve, zanemarivši Lašvu, tu ne znam što bi bilo.

Opet, u nekom drugom vremenskom kontinuumu, da su svi Kakanjci i Varešaci (znači još 2 dodatne brigade) stigli u Kiseljak + potpora Srba... e onda bi to bila druga pjesma a osvajanje Fojnice i spoj sa Lašvom samo pitanje vremena.
Zapravo i u ovoj našoj stvarnosti je to bio slučaj, a uz ove 2 brigade bi i Banovina bila izgledna.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 13:09 

U konačnici, mi smo stali pred pobjedom, jer su muslimani prihvatili svoj Z4 u Washingtonu.
Lokalna autonomija, dvostruki hrvatski obruč i Savezna Hercegbosna.

Loša stvar je što je trebalo 30 godina da se neke stvari provedu, a onda je lokalna razina takva kakva je.

HVO je stao na ulazu u Fojnicu, te je zauzeo Zavrtaljku.
S druge strane je ušao u Here u Rami i zauzeo Zavišće u Uskoplju.
Novi Travnik je obranjen, riješeno je Meoršje, a do veljače su sređeni i upadi oko Viteza.

To je ova karta;
slika

Da su muslimani odbili, slijedila bi kontra, spojila bi se Lašva s Lepenicom.
Dakle, ulazak u Kaćune i Fojnicu, te brdskom cestom za Ramu (to mi je poprilično žao kaj ta cesta nije završena, složen je samo dio TG-Rama, no ne i dalje).

Nakon toga ide faza s rješavanjem Uskoplja (3. korpus je bio pred pucanjem, tu su u veljači ustrojili 7. i probali spasiti što se spasiti da) i Klisa (6. korpus se već samoukinuo).
To je tih par selendri, Drežnica, Jablanica (HVO drži Pisvir nad njom) i potez do Konjica s jedne strane, te čišćenje mahala u Uskoplju, Vitezu i Novom Travniku s druge strane.

Do potpune pobjede (Banovina) su tu onda još samo slamovi Bugojna, Travnika, IstoĆni, a kod Konjica bi se već spojili sa Zabrđem, pitanje gdje bi tu fronta bila.

No opet, Srbi su ih tako nadigrali u istočnoj Bosni, pa su tamo proglašavane raznorazne "Zaštićene zone".
Poprilično je zeznuta stvar što to nije samo vojno pitanje, nego ovisi i o diplomaciji, ali nakon veljače 94. vjerojatno bi ih pregazili, pa i pod cijenu sankcija.

Samo je opet pitanje što bi bilo nakon toga, tipa da je osnovana Sigurna zona IstoĆni, što bi bilo s njima?
Oni nisu bili sposobni za vojne operacije nakon veljače, potpuno su bili slomljeni.

Samo je problem što je sve došlo u tu fazu, to se sve trebalo puno prije riješiti.

I ovo što kažeš, u najgorem slučaju je trebalo izvući Vareš i Kakanj preko Srba i utvrditi Travnik (i Fojnicu).
A onda fino poklopiti sav dio od banovinske granice na dalje.
Muslimani su tu ionako bili izolirani (do neke mjere), glavna cesta je prolazila kroz Vitez, a na jugu smo im presjekli i brdsku zauzimanjem Bakovića i Gojevića.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 13:11 

Većina područja je brdska, okolica Vranice, pustopoljine Drežnice, gornji kanjon Neretve i Vrbasa.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 13:29 

Oni su taj rat realno izgubili.

U 26. veljače 1994. su ukinuli 6. korpus, a u isto vrijeme su izdvojili 7. korpus iz 3., jer se ovaj faktiči raspao.
Bez WSa i primirja, tu bi ostale samo ruševine.

Inače, zanimljiva karta;

slika

U Goraždu brigada, prema Hrvatima... korpusi.
3. korpus, koji je po ovome trebao ići na Doboj i Brod, rađe gleda prema Livnu i Uskoplju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 120 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: