HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2025, 14:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3386 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 132, 133, 134, 135, 136
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 31 pro 2024, 13:09 

Da, sluša san taj podcast. Uglavnom čuvanje položaja i to sa šačicom ljudi. Čak i ta famozna 8.lakojurišna brigada (bizarna formacija koja je bila pod vojnoj policijom a tribala je glumit nekvu udarnu postrojbu po uzoru na američke rangere što je besmisleno i formacijski unosi nered na kraju je trajala cca 8-9 miseci) jedva da je bila bojna, na terenu je bila ojačana satnija.

I onda nije čudo da je ofenzivna moć bila 0. Mi smo taj rat vodili ne s livom rukom nego bez ruku.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2024, 14:40 

Imota je napisao/la:
Da, sluša san taj podcast. Uglavnom čuvanje položaja i to sa šačicom ljudi. Čak i ta famozna 8.lakojurišna brigada (bizarna formacija koja je bila pod vojnoj policijom a tribala je glumit nekvu udarnu postrojbu po uzoru na američke rangere što je besmisleno i formacijski unosi nered na kraju je trajala cca 8-9 miseci) jedva da je bila bojna, na terenu je bila ojačana satnija.

I onda nije čudo da je ofenzivna moć bila 0. Mi smo taj rat vodili ne s livom rukom nego bez ruku.

Malo je za reći. Osim Sokolova nikog ozbiljnije organiziranije nisu poslali. Meni još ne ide u glavu da Pauke koji su tu na 50-100km nisu poslali uz još 1-2 bojne sokolova i gromova da ih razbucaju i probiju. Oni umjesto toga tek krajem 93. šalju u 3 navrata satniju Puma i mislim satniju Gromova ( Oni su potaracali muslimane 23.12. ako se ne varam Pidriš, ali ne mogu se više svega sjetit koliko sam tog pročitao).
Koje su to tek političke igre i pritisci bili mogu zamisliti.

Evo nešto s forum.hr

"Ne znam pajdo, Gromovi su sa mnom u Uskoplju bili, pa smo rame uz rame čuvali da Turci ne prođu. Čak su nas na Božić deblokirali iz okruženja jer je par dana prije palo selo Dobrašin ispod nas i mi smo ostali u šumi opkoljeni sa sve četiri strane bez hrane i vode. Gromovi su tad vratili crtu nazad"

Vrh

PostPostano: 31 pro 2024, 14:54 

Može uz ovu temu

Vrh

PostPostano: 31 pro 2024, 16:25 

Noname01 je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Malo je za reći. Osim Sokolova nikog ozbiljnije organiziranije nisu poslali. Meni još ne ide u glavu da Pauke koji su tu na 50-100km nisu poslali uz još 1-2 bojne sokolova i gromova da ih razbucaju i probiju. Oni umjesto toga tek krajem 93. šalju u 3 navrata satniju Puma i mislim satniju Gromova ( Oni su potaracali muslimane 23.12. ako se ne varam Pidriš, ali ne mogu se više svega sjetit koliko sam tog pročitao).
Koje su to tek političke igre i pritisci bili mogu zamisliti.

Evo nešto s forum.hr

"Ne znam pajdo, Gromovi su sa mnom u Uskoplju bili, pa smo rame uz rame čuvali da Turci ne prođu. Čak su nas na Božić deblokirali iz okruženja jer je par dana prije palo selo Dobrašin ispod nas i mi smo ostali u šumi opkoljeni sa sve četiri strane bez hrane i vode. Gromovi su tad vratili crtu nazad"

4. Gardijska pokriva bojisnicu od Zadra do Dubrovnika, do kraja 94 nikad nije ni bila na okupu na jednom mistu. Nego salji po bojnu il satniju gori doli, začipaj rupe uskači ko interventna jedinica.

Malo je nelogično da su za toliki prostor predvidili svega 1 gardijsku brigadu, sjeverna dalmacija je tribala dobit svoju gardijsku.

Problem je demobilizacija (što ima ekonomsku logiku al moguće da se pretjerali) i u Hrvatskoj je malo ljudi na terenu, postrojbe se rotiraju. Većina vojske su tzv. domobrani (promašena sintagma zbog 2.svj rata i partizanskih filmova bolje) bolje rečeno rezervisti koji su maksimalno dobri za čuvanje položaja. Nakon sarajevakog mira u par krugova većina vojske se demobilizirala a ustrojstvo profesionalnih snaga je išlo jako jako sporo. Ljudi misle da smo konstantno imali vojnika ko za oluju. Tad je izvedena opća mobilizacija kad je odaziv bio ogroman jer se osjetilo da je to to, za par dana je rat gotov.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2024, 17:08 

Zar nije 4ta brigada nakon Maslenice preustrojavana čitavu godinu i dovođen i obučavan novi kadar?
Dakle 1993 je stvarana nanovo brigada koja je uspjela pregaziti Livanjsko polje i Dinaru i dojargati do Manjače na kraju rata, zato su jedini koji nisu sudjelovali u ratu sa ABiH.

Treba biti realan, Tuđman je poslao najbolje što je mogao, po kvaliteti, situacija bi bila daleko gora da nije bilo HV. Problem je što po brojkama to nije bila prevelika snaga i većinom su služili kao interventne jedinice i za lokalne napade. I u Mostaru i u Vakufu su napravili velik posao.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2025, 14:14 

dreamteam je napisao/la:
Zar nije 4ta brigada nakon Maslenice preustrojavana čitavu godinu i dovođen i obučavan novi kadar?
Dakle 1993 je stvarana nanovo brigada koja je uspjela pregaziti Livanjsko polje i Dinaru i dojargati do Manjače na kraju rata, zato su jedini koji nisu sudjelovali u ratu sa ABiH.

Treba biti realan, Tuđman je poslao najbolje što je mogao, po kvaliteti, situacija bi bila daleko gora da nije bilo HV. Problem je što po brojkama to nije bila prevelika snaga i većinom su služili kao interventne jedinice i za lokalne napade. I u Mostaru i u Vakufu su napravili velik posao.

https://www.youtube.com/watch?v=gAMewHHk2tY

Ne znan sad baš cila, al da lito 93e ih je uvježbava (među ostalima) Werner Ilić

Vrh

PostPostano: 03 sij 2025, 10:41 

MiB je napisao/la:

Je li itko pogledao komentare?

Dakle na hrv. podcastu dominiraju B.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2025, 13:53 

Komentari su milina. Pereci se upoznaju s br. 1. neprijateljem Hrvata za 21. stoljeće.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2025, 17:31 

Šporet je napisao/la:
Komentari su milina. Pereci se upoznaju s br. 1. neprijateljem Hrvata za 21. stoljeće.

Ima u tome nešto, ali nije u komentarima, nego u broju lajkova. Zamisli koja je to mašinerija. Nisu baš ostali videi ovako popraćeni. Bar mi se čini.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 03 sij 2025, 20:14 

Graničar Jozo je napisao/la:
MiB je napisao/la:

Je li itko pogledao komentare?

Dakle na hrv. podcastu dominiraju B.

Nemaju pametnijeg posla. Zanimljivo većina tih nije iz krajeva gdje je bio mh sukob, nego se radi o krajšnicima, sandžaklijama, podrinjcima,..

Vrh

PostPostano: 04 sij 2025, 00:17 

Šporet je napisao/la:

Njih nitko ne voli.
Ono, spasili smo im kožu koliko puta, a po njima smo gori nego četnici...

S time da neće to biti neprijatelj 1. Hrvata nego priča o preuzimanju puste zemlje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3386 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 132, 133, 134, 135, 136

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: