HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 vel 2025, 06:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3552 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 139, 140, 141, 142, 143
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: Jučer, , 22:12 

Od neki dan info od ministra Bačića.

Citat:
Mlađi od 45 godina pri kupnji prve nekretnine stječu pravo na povrat poreza na nekretnine ili 50 posto PDV-a.

Ministar Bačić naveo je uvjete koje će trebati ispuniti za taj povrat.

"Krećemo od 1. siječnja 2025. Ići ćemo zakonom retroaktivno. Tako da će i svi naši sugrađani, mladi do 45 godina, koji su kupili stan kao prvu stambenu nekretninu, dobiti vraćen porez na promet nekretnina ili 50 posto PDV-a. Ovisi kupuje li fizička osoba ili pravna osoba, te je li novogradnja. To je prvi uvjet", kazao je.

Povrat PDV-a za kupnju prve nekretnine uz određene uvjete

Propisat će se i površina stana na koju će se vraćati porez na promet nekretnina ili 50 posto PDV-a. Dakle, za samce je to 50 kvadrata, za dvije osobe 65, za tri 80, tako da je sukcesivno po 15 kvadrata za svaku novu osobu, novog člana kućanstva.

Drugi kriterij je da cijena kojom ste kupili nekretninu odgovara prosječnoj cijeni stana. To je ono što smo temeljili na iskustvima ranijeg oslobađanja od plaćanja poreza, kada smo vidjeli da su neki naši sugrađani kupovali baš iznimno skupe stanove pa su tražili povrat poreza i da su kupovali stanove koje su značajno površinski iznad stanova koje im po zakonu pripadaju, istaknuo je ministar Bačić.

"Nakon što kupe nekretninu i plate poreze, građani će, podnijeti zahtjev za povrat Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja će sukladno pravilniku utvrđivati vaše pravo, površinu i cijenu za stan koji ste kupili", pojasnio je ministar.

Dodao je da su te površine, u slučaju kupnje ili gradnje kuće, veće za 50 posto od onih u stambenim jedinicama.

https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/ministar- ... novi/18247

Vrh

Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: Jučer, , 22:15 

Ceha je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Donesena je ozbiljna demografska mjera, a to je povrat 50% PDVa od kupnje novogradnje, odnosno povrat poreza na prometa nekretnina za starogradnju, i to retrogradno za sve ispod 45 godina koji su kupili nekretninu. S tim da povrat ne vrijedi ako su u pitanju luksuzne i skupocjene nekretnine te se gleda koliko je veliko domaćinstvo, samac može dobiti povrat za max 50 kvadrata, dvoje za 65 kvadrata, troje za 80 itd.

Računam da bih mogao dobiti oko 25 tisuća eura povrata, živo me zanima kako će taj novac vraćati.

Dodatno, sve banke akcijski nude izuzetno povoljne kamate na stambene kredite, EKS do 3,1%, nepromjenjiva kamatna stopa, s refinanciranjem ću uštediti 50tak tisuća eura.

Za mlade obitelji ovo su bomba informacije, em dobiješ keš, em si smanjuješ anuitet ili si skraćuješ trajanje kredita.

Imaš di izvor za ovo?
Mislim, ja sam uzeo 100ak kvadrata po ni 2k eura po kvadratu, što je sada smiješno mala cijena.
Još je službeno bilo nešto niže.
Mislim da je oko 35k bio PDV sveskupa.

S time da je nas petero =)).
Ovo bi moglo biti dobro :D
18k eurića bi full dobro sjelo :D

A kamata bi trebala još padati.
Meni je 2,6, bila bi i manja da nisam uzeo valutnu klauzulu u eurima, al se nisam htio kockati.

Išao gledati.
https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/nacionaln ... anju/18101
Ovdje ne piše da je retroaktivno, a ovo sam spiskao prije 3-4 godine.

To si dizao kredit prije par godina? Tad kamate nisu bile fiksne za cijelo vrijeme trajanja ugovora nego obično za prvih 5 godina, kome je promjenjiva njemu je skočila na preko 4%.

Sad je akcija samo zato što država mislim od 1.5. mijenja uvjete kreditiranja, malo će otežati podizanje stambenih i gotovinskih kredita jer se ljudi ubrzano zadužuju pa da ne dođe do problema ako ekonomija ohladi iz bilo kojeg razloga. Zato sad banke rade akcije da dotad plasiraju čim više kredita.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3552 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 139, 140, 141, 142, 143

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: