Naslov: Re: Karte, mape i zemljovidi svakojake vrste
Postano: 10 ožu 2025, 22:57
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26 Postovi: 18013 Lokacija: Drina je na granici!
Vukojebine - rasprostranjenost vukova u Europi
_________________ Onu istu našu košulju pripremi, Na tavan je stavi, za mene je spremi, Bit će ona opet i sinu po mjeri Kao što je bila mom djedu i meni.
Postano: 11 ožu 2025, 12:22
Boje putovnica u Europi.
_________________ Onu istu našu košulju pripremi, Na tavan je stavi, za mene je spremi, Bit će ona opet i sinu po mjeri Kao što je bila mom djedu i meni.
Postano: 11 ožu 2025, 16:59
Robbie MO je napisao/la:
MiB je napisao/la:
Vukojebine - rasprostranjenost vukova u Europi
Istrijebljeni u UK, istrijebljeni u Francuskoj, nestali i na većim mediteranskim otocima, ako su tamo ikad i bili.
Ovi u Španjolskoj izgubili genetski kontakt sa vučijim svijetom.
Imaš dobar dokumenatac koji prati migraciju vuka iz rodnih Karpata, prelazak Dunava preko đerdapske brane, put kroz Srbiju, BiH i HR gdje se dva puta na njega pucalo. Zatim preko Slovenije i Italije, Švicarske i Francuske kreće u Španjolsku, gdje na kraju pronalazi ili osniva čopor sa mladom vučicom.
Postano: 13 ožu 2025, 12:20
Biciklističke staze u europi.
Postano: 14 ožu 2025, 23:21
Citat:
La question de Fiume. Cette ville se compose de Fiume,... Susak... Ce ne sont donc pas les Italiens, mais les Yougoslaves qui possèdent la majorité relative dans l'agglomération de Fiume
Postano: 15 ožu 2025, 01:34
Među otin Talijaniman bilo je puno odnarođenih Hrvata i Hrvata koji su se držali Hrvatiman, ali ih je država radi lažiranja statistike na šćetu Hrvata ubrojila u Talijane jer su znali talijanski. Ista priča i s Mađariman.
Postano: 16 ožu 2025, 01:04
Sokolić je napisao/la:
Među otin Talijaniman bilo je puno odnarođenih Hrvata i Hrvata koji su se držali Hrvatiman, ali ih je država radi lažiranja statistike na šćetu Hrvata ubrojila u Talijane jer su znali talijanski. Ista priča i s Mađariman.
Nije bilo lažiranja, nego se na A-U popisu 1910. nacionalnost nije popisivala, nego samo jezik (Umgangssprache - svakodnevni jezik).
Znači, ako je netko bio Hrvat, to se nije popisivalo, nego se kasnije pretpostavilo da su Hrvati oni koji su se izjasnili da je njihov svakodnevni jezik hrvatski.
Postano: 16 ožu 2025, 01:58
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:
Nije bilo lažiranja, nego se na A-U popisu 1910. nacionalnost nije popisivala, nego samo jezik (Umgangssprache - svakodnevni jezik).
Znači, ako je netko bio Hrvat, to se nije popisivalo, nego se kasnije pretpostavilo da su Hrvati oni koji su se izjasnili da je njihov svakodnevni jezik hrvatski.
Bilo je lažiranja di su navlačili statistiku u korist skupine koja in je odgovarala. Ono, znaš talijanski, ubraja te u govornike talijanskog, iako se služiš hrvatskin. Ugarska je bila poznata po navlačenju da ima više Mađara pa su ondašnje hrvatske tiskovine u Bačkoj pisale o tome. Ostale narode, a osobito Hrvate umanjivale su brojčano kroz razne partikularizme. Pa odjednon ispade cila siverna Bačka većinski mađarska, a pokazalo se je posli da su ondi Hrvati većina, Mađari tek u sivernen Potisju.
Vratimo se na Istru. Etnički zemjovidi Istre iz 1910. kažijedu iskrivljenu sliku.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.