|
|
Stranica: 38/40.
|
[ 979 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Sokolić
|
Naslov: Kakanj je ponovno (i) Zgošća i stoljetan! Postano: 01 ožu 2025, 04:36 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 04 ožu 2025, 15:13 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28423 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
 U zgradi zagrebačkog Sveučilišta dodijeljene su nagrade najboljim studentima sportašima i momčadima Sveučilišta u Zagrebu . Za najbolju sportašicu proglašena je Andrea Pavlović. Andrea je kći naših Kakanjaca - Krune i Lidija Pavlović rodjene Brkić podrijeklom iz Pavlovića, sada u Crikvenici, gdje je Andrea i odrasla. Andrea je ćlan austrijkog prvoligaša Linzs i Hrvatske ženske stolnoteniske reprezentacije. Sretno Andrea u tvojoj daljnoj karijeri.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
fagus s.
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 25 ožu 2025, 21:03 |
|
Pridružen/a: 02 stu 2010, 00:17 Postovi: 32 Lokacija: Tu i tamo ;)
|
Privitak:
Ivan_Sunjic.jpg [ 131.2 KiB | Pogledano 2664 put/a. ]
Ivan Šunjić iz župe Kraljeva Sutjeska Nogometni savez BiH na društvenim mrežama posvetio mu je posebnu objavu: "Ivan Šunjić – trči, presijeca, bori se... i ne staje! Kažu da su reflektori u Bukureštu ostali upaljeni - Šunjić još uvijek trči! Fantastična partija veznjaka Zmajeva, borba do posljednje sekunde!" https://www.klix.ba/sport/nogomet/novi- ... /250325192
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 26 ožu 2025, 10:49 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 27 ožu 2025, 08:56 |
|
|
horus je napisao/la: Janjičar bez talenta. To sto igra za BiH je jedna stvar o kojoj ovde svako ima svoje misljenje i mozemo vjecno diskutirat jel to treba ili ne. Ali sto se tice talenta ima ga mnogo ! Sjebala ga je epizoda u Herti iz Berlina, cak su i njemacke medije pisali da ga je tadasnji trener uzeo kao zrtveno janje i na njemu iskalio bijes i nije mu vise dao igrat i ako je do tad bio dobar. Sunjic je jako dobar igrac i da je mozda imao malo drugacij odabir klubova mogao je napravit vecu karijeru. A to sto je otisao igrat za BiH... ja licno nikad nebi ali razumijem kad neko vidi da nece i nemoze igrat za Hr pa ode za BiH igrat da popravi karijeru malo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 27 ožu 2025, 11:39 |
|
|
|
Josip jelenić u svom hodu po mjestima ratnih stradanja naroda u BiH stigao i u Kraljevu Sutjesku.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
fagus s.
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 05 svi 2025, 18:14 |
|
Pridružen/a: 02 stu 2010, 00:17 Postovi: 32 Lokacija: Tu i tamo ;)
|
| Privitak/ci: |

Screenshot_20250505_190552.jpg [ 443.88 KiB | Pogledano 2066 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ante1950
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 06 svi 2025, 10:49 |
|
|
|
Planiram posjetiti Kraljevu Sutjesku i Bobovac, ima li tko od tamo zanima me par pitanja.
Koliko vremena bi nam trebalo da dodemo pjeske od KS do Bobovca? Vidio sam na kartama da postoji put za pjesake uz rijeku Bukovicu. Ako ne stignemo pjeske, moze li se autom doci do sela Dragovici i Mijakovici? Isplati li se posjetiti franjevacki muzej?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zrtvasvihrezimaa
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 06 svi 2025, 16:23 |
|
|
Ante1950 je napisao/la: Planiram posjetiti Kraljevu Sutjesku i Bobovac, ima li tko od tamo zanima me par pitanja.
Koliko vremena bi nam trebalo da dodemo pjeske od KS do Bobovca? Vidio sam na kartama da postoji put za pjesake uz rijeku Bukovicu. Ako ne stignemo pjeske, moze li se autom doci do sela Dragovici i Mijakovici? Isplati li se posjetiti franjevacki muzej? 2-2,5 sata uzbrdice. Autom se može doći blizu samog Bobovca, bio je loš makadamski put neznam sada. Za posjetu muzeju najavi se unaprijed fratrima u samostanu. Ima se za vidjeti predmeta i knjiga iz Osmanlijskog doba i srednjovjekovne Bosne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ante1950
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 06 svi 2025, 17:09 |
|
|
zrtvasvihrezimaa je napisao/la: Ante1950 je napisao/la: Planiram posjetiti Kraljevu Sutjesku i Bobovac, ima li tko od tamo zanima me par pitanja.
Koliko vremena bi nam trebalo da dodemo pjeske od KS do Bobovca? Vidio sam na kartama da postoji put za pjesake uz rijeku Bukovicu. Ako ne stignemo pjeske, moze li se autom doci do sela Dragovici i Mijakovici? Isplati li se posjetiti franjevacki muzej? 2-2,5 sata uzbrdice. Autom se može doći blizu samog Bobovca, bio je loš makadamski put neznam sada. Za posjetu muzeju najavi se unaprijed fratrima u samostanu. Ima se za vidjeti predmeta i knjiga iz Osmanlijskog doba i srednjovjekovne Bosne. Hvala 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 13 lip 2025, 13:55 |
|
|
|
32. obljetnica zatiranja Hrvata Kaknja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 13 lip 2025, 16:01 |
|
|
|
Sveta misoa zadušnica u samostanskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 25 lip 2025, 14:56 |
|
|
|
Proslava Sv. Ive u Kraljevoj Sutjesci.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 18:56 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45046 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
"Iščezavamo polako odavde": Sutješki gvardijan uputio apel Hrvatskoj Citat: "Ostalo je u Sutjesci 80 kuća i 765 vjernika. Nemaju gdje kruha kupiti, donosi im ga tek kombi, dostavno vozilo. Po namirnice valja u dvanaest kilometara udaljeni Kakanj. I liječnik dolazi iz Kaknja, ni škola više u Sutjesci ne radi jer djece nema. Izrazito bolna točka nam je prodaja kuća, ljudi ih de facto poklanjaju, daju u bescjenje, i mi polako nestajemo sa svakom tom prodanom kućom". https://bljesak.info/magazin/religija/i ... koj/534535
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 19:01 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
KS kao naš Hallstatt o.k. Turističko mjesto koje bi svi trebali bar jednom posjetiti ali kao mjesto za živjet?
Jednostavno je zabit. Nema tu pomoći.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 19:03 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45046 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Dobro to ali zar su se tako loše snašli u izbjeglištvu da prodaju kuće u bescjenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 19:12 |
|
|
daramo je napisao/la: Dobro to ali zar su se tako loše snašli u izbjeglištvu da prodaju kuće u bescjenje. Pa, ono što ja znam nisu ni blizu Posavaca i nas ali nisu ni sirotinja, ono što je posebno da o svom kraju pričaju kao da je najljepše mjesto na svijetu. Mislim, i jest lijepo, nosi titulu najljepšeg sela u BiH. E sad, što se kuća tiče, u bh. zabitima ih prodaju svi džaba, ni u Hr nije puno bolje, evo onaj Amer kupio za 5 k €. Ne vidim ja tu problem. Mene više zanimaju mjesta gdje ljudi žele a ne gdje ne žele živjeti. To što neka župa ostaje bez vjernika koji trebaju popove hranit mi je najmanji problem.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 19:20 |
|
|
|
Ɓaš moraš biti sirotinja pa djedovinu prodati za 5000€ muslimanu.
Nekad je ta zabačenost i nepristupačnost bila prednost tog kraja, danas je razlog izumiranja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 19:47 |
|
|
Prodaju možda ali ja ne znam fakat koliki očajnik trebaš bit da bi to kupio. Kakanj je općenito teškoindustrijski zagađeni grad. Termoelektrana je trovala i Mađarsku.  Inače, bolje je i da dobiješ Bošnjaka za susjeda nego da je prazno. To mi je najgore vidjeti. Ja bih natjerao ljude da prodaju porezom. Nemaš s kim čistit snijeg, održavat cestu, ako ti nešto bude nema te tko odvući na hitnu...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 19:53 |
|
|
|
Manji nego onaj koji prodaje. Vjerojatno dio muslimana kupuje kao vikendicu, neće niti taj tu živjeti ali će doći nekad. Hrvati koji prodaju nikad više neće tu doći na djedovinu, neće niti u BiH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 20:12 |
|
|
|
Ja bih se više fokusirao na Vitez, Kiseljak pa i Žepče. Tu smo još i gospodarski jaki i vitalni. Radije bih da ti ljudi koji prodaju kupe tamo nešto.
Srbi iz BiH nisu htjeli iz BiH nama je to integralno hrvatstvo mač s dvije oštrice, blagoslov ali i pokora.
Moj savjet svima, Kiseljak ili Vitez, hrvatski gradovi a posla ima i previše a ni infrastrukture ne fali.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 21:28 |
|
|
daramo je napisao/la: "Iščezavamo polako odavde": Sutješki gvardijan uputio apel Hrvatskoj Citat: "Ostalo je u Sutjesci 80 kuća i 765 vjernika. Nemaju gdje kruha kupiti, donosi im ga tek kombi, dostavno vozilo. Po namirnice valja u dvanaest kilometara udaljeni Kakanj. I liječnik dolazi iz Kaknja, ni škola više u Sutjesci ne radi jer djece nema. Izrazito bolna točka nam je prodaja kuća, ljudi ih de facto poklanjaju, daju u bescjenje, i mi polako nestajemo sa svakom tom prodanom kućom". https://bljesak.info/magazin/religija/i ... koj/534535Isčezli smo mi još 13. lipnja 1993. godine, samo neki to nisu mogli prihvatiti. Živjeli su u višedecenijskoj iluziji i skrušenoj nadi o mogućem čudu sa nebesa koji bi taj kraj ponovno učinio našim. Ono kao kad znaš da je netko mrtav, gledaš mu mrtvo tijelo ali još je svjež leš pa ti se sve čini da spava i da će se probuditi. Mada, generalno za Hrvate BiH bi bilo dobro da tu postoji, bar u samoj Sutjesci neki minimum biološke nazočnosti Hrvata. Uskoro će molitveni pohod na Bobovac, važan događaj koji je postao hrvatska tradicija. Bez katoličkog puka oko Bobovca i Sutjeske ostaćemo i bez toga, tj uzeće Mujage sebi. Fratri dijelom plaćaju i cijenu nebrige za svoje stado jer za razliku od drugih prognanih župa sutješki fratri nisu pošli sa svojim narodom u progonstvo (tj dio njih). Praktički su progani Hrvati iz te župe godinama živjeli bez kontakta sa onima koji su im trebali davati neki duhovni sadržaj. PS Nije mi jasan ovaj tekst članka "Ostalo je u Sutjesci 80 kuća i 765 vjernika." Ispada da je skoro po osmero u kući. To je neka greška. Onda, nije istina da se ide u Kakanj po namirnice. Ja ne znam ima li sada trgovina u Sutjesci ali ima u obližnjim selima par kilometara od Sutjeske. Toliko je udaljena i ambulanta. Treba imati u vidu da iako je sutješki kraj, (tih 12 km na potezu Kakanj-Kraljeva Sutjeska) dominantno bio hrvatski, ipak je tu živjela i oko 1/4 muslimana a koji su nastavili svoj "normalan" život i zadržali sadržaje i čak dobili neke nove. Sudeći po mojim zapažanjima oni jako fino žive, bolje nego ikada. To je bitno u smislu da te sadržaje koje postoje danas uglavnom zahvaljujući muslimanima (ambulante, samoposluge, autobusne linije...) koriste i preostali Hrvati. Uostalom i sama Sutjeska je prije rata imala svoj džemat - dio naselja sa džamijom koju je podigao sam sultan Fatih 1463, za muslimane iznimno važan objekt.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Roko987
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 21:52 |
|
Pridružen/a: 25 stu 2024, 13:26 Postovi: 1104 Lokacija: Herceg-Bosna
|
|
Rodi li se ovih 5 Hrvata u Kraljevoj Sutjesci ili negdje drugo u općini Kakanj?
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 21:57 |
|
|
daramo je napisao/la: Ɓaš moraš biti sirotinja pa djedovinu prodati za 5000€ muslimanu.
Nekad je ta zabačenost i nepristupačnost bila prednost tog kraja, danas je razlog izumiranja. Pa ne znam da se prodaje za 5000 eura. Znam da je ranije, npr prije 10-20 godina minumum bio nekih 20.000 maraka. U prosjeku dakako i više. Mada većina onih koji prodaju šute ili lažu pošto su ih stvarno prodali... Trebaš imati u vidu da neće ni muslimani svašta kupiti niti svugdje. Hoće fino i uz glavnu cestu. Njima ide na ruku to što su u dosta slučajeva Hrvati i muslimani živjeli jako tijesno jedni uz druge i čak ponegdje izmješani. Pa se prvo kupilo ono što je uz njihove kuće pa se onda to širi dalje, kao kuga. Znači Mujo kupio sinu finu kuću 200 metara od sebe za jeftine pare - sretnih li vremena za Muju i sina mu Sulju. Da bi se razumjela situacija treba znati da taj prostor, bar ovaj uz lokalnu cestu Kakanj-Kraljeva Sutjeska je izgledao kao jedno veliko selo dugo oko 10 km. Vezano uz to ne bih dakle prihvatio taj argument zabačenosti kao jedan od razloga neperspektivnosti našeg naroda. Jer kako je onda muslimanima nezabačen ( osim ako oni nisu tako dobri kao mi)? Dobro možda sam ja pristran jer sam iz tog kraja i ktomu su mi žive slike iz predratnih vremena, jer vrijeme u našim uništenim selima je stalo prije 32 godine a svijet ide dalje. Ipak, to je prostor između Sarajeva i Zenice. Kroz župu Kraljeva Sutjeska prolazi željeznička pruga i autocesta tj koridor VC, tu je i magistrala. Do Sarajeva imaš danas pola sata a do Zenice 15 minuta. Što bi onda mogli reći za neke druge naše krajeve? Mislim da se iz gornjeg videa vidi da je to živ prostor u kojem ima i ružnih stvari, kao npr pogon termoelektrane (i ona je u zabačenoj župi K. Sutjeska), ali ima i dosta finih i korisnih objekata - trgovina, radnji, benzinskih postaja, ugostiteljskih lokala itd itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska Postano: 29 ruj 2025, 22:07 |
|
|
|
Znam za slučajeve da su ljudi u to vrijeme prodavali stan u Varešu za 20 000, a stan u Zenici za 30 000. Ne mogu od stida niti reći za kakvu siću prodaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|