HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 svi 2025, 20:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 102 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Papa Lav XIV.
PostPostano: 13 svi 2025, 09:37 

dunno je napisao/la:
daramo je napisao/la:

RTV HB iz nekog razloga i dalje koristi latinsku inačicu, valjda netko od cimokatolima na njoj.

Što je najbolje, ne koriste latinsku inačicu nego grčku. Prevost je uzeo latinsko ime Leo, a ne grčko Leon. :zubati

Talijani papu zovu Leone XIV., što je na suvremenom talijanskom doslovna riječ kao i za lava životinju. Portugalci/Brazilci isto Leão XIV. U većini slavenskih jezika je Lav/Lev XIV.

Budimo realni, pravi razlog zašto neki od naših inzistiraju na Leonu je to što Srbi kažu Lav, pa se moramo razlikovati. Nacionalna svijest im se svjesno ili podsvjesno i dalje vrti oko Srba. A kao što rekoh neki dan, tvrditi da je Leon hrvatskije od Lav je potpuno isti princip kao kad Bošnjaci tvrde da su turska/arapska imena "bosanskija" od Tvrtka ili Hrvoja.

Smjesnije mi je kad kazu Hrvati imaju vecinom ime Leon. Od kad je to Leo i Leon? Zadnjih mozda 20 godina kad su Hrvati opcenito poceli uvoziti imena djeci pa se vecina djece i zovu Mia, Lea, Leo. Smrkne mi se na ta bezvezna strana imena

Staro Hrvatsko ime je Lav, kao sto je bio i Vuk dok ga nismo protjerali. Isto tako i ime Aleksandar zbog Karađorćevića te Slobodan zbog Miloševića. Čedomir (Čedo) zbog četnika je također protjeran. Glede imena u hrvatskome vlada histerija i vječiti bijeg od nekoga i nečega. Da bi na kraju strana imena nazivali hrvatskim

Medjutim i Petar i Tomislav bili su Karađorđevići, Marko i Luka među najčešćim su srpskim muškim imenima. Nikola je bio poznati četnički vojvoda. Josip je bio najveći krvolok, Tito, a čiča Draža koljač i mrzitelj Hrvata, svejedno Dražen i Dražena (Dražana), Dragoljub itd. i Josipa u hrvatskome posvuda.

Inace poznati Hrvat Lav je pokojni Lav Znidarčić, odvjetnik, poznati borac za katoličku vjeru.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 09:58 

dunno je napisao/la:
Budimo realni, pravi razlog zašto neki od naših inzistiraju na Leonu je to što Srbi kažu Lav, pa se moramo razlikovati.

Ne nego je stvar kulture, zašto pape uzimaju ime ako će ih svako zvat kako mu se prohtije.
Uostalom srbski jezik ne postoji.

Druga stvar zašto se papa zvao Franjo, to ime ne postoji u Dalmaciji i Hercegovini, čak nije postojalo ni u Zagrebu do unazad 100 godina koristilo se Franz ili Fritz dakle njemački.
Papa se zvao Francisco dakle papa Frano bi bilo po hrvatski.
Zašto Franz Ferdinand nije Franjo Ferdinand

Stvar je da nepismeni jezikoslovci s instituta koji nemaju pojma o povijesti su lijeni i nepismeni pa si prilagođavaju tuđa imena da im je lakše pisat, a ovi ostali to jedva dočekaju pogotovo nepismeni novinari.

Zašto se Andrej Plenković ne zove Ante Plenković po toj njihovoj logici je to normalno jer Andrej nije hrvasko ime.

To je dovelo do toga da hrvatske vladare zovu vojvode, pa čak ih nazivaju vazalima iako većina njih ni ne zna šta to znači.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 10:22 

Brane je napisao/la:
Ne nego je stvar kulture, zašto pape uzimaju ime ako će ih svako zvat kako mu se prohtije.

Oduvijek se papinska i kraljevska imena prevode na domaću inačicu u svim jezicima, ako postoji adekvatan prijevod. Nije to izmislio Institut za hrvatski jezik nego je to praktički univerzalna praksa, nevjerojatno mi je da se uopće vodi rasprava oko toga.

Ako vam je toliko stalo do poštovanja papinskog izbora, onda je ovo papa Leo, a ne papa Leon. Prošli je bio Franciscus, a ne Franjo/Frano. Hrvatsku je tri puta posjetio Ioannes Paulus II, a ne Ivan Pavao II... i tako dalje, do sv. Petrusa, kojeg nepismeni nazivaju Petrom, kao kakvi Srbi. :D

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 10:26 

dunno je napisao/la:
Brane je napisao/la:

Oduvijek se papinska i kraljevska imena prevode na domaću inačicu u svim jezicima, ako postoji adekvatan prijevod. Nije to izmislio Institut za hrvatski jezik nego je to praktički univerzalna praksa, nevjerojatno mi je da se uopće vodi rasprava oko toga.

Ako vam je toliko stalo do poštovanja papinskog izbora, onda je ovo papa Leo, a ne papa Leon. Prošli je bio Franciscus, a ne Franjo/Frano. Hrvatsku je tri puta posjetio Ioannes Paulus II, a ne Ivan Pavao II... i tako dalje, do sv. Petrusa, kojeg nepismeni nazivaju Petrom, kao kakvi Srbi. :D

Mislim da ljudi misle da ime Lav uopce ne postoji u hrvatskom jeziku vec da smo preveli Leo. Sto nije tocno

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 10:49 

krstjanin je napisao/la:
dunno je napisao/la:

Što je najbolje, ne koriste latinsku inačicu nego grčku. Prevost je uzeo latinsko ime Leo, a ne grčko Leon. :zubati

Talijani papu zovu Leone XIV., što je na suvremenom talijanskom doslovna riječ kao i za lava životinju. Portugalci/Brazilci isto Leão XIV. U većini slavenskih jezika je Lav/Lev XIV.

Budimo realni, pravi razlog zašto neki od naših inzistiraju na Leonu je to što Srbi kažu Lav, pa se moramo razlikovati. Nacionalna svijest im se svjesno ili podsvjesno i dalje vrti oko Srba. A kao što rekoh neki dan, tvrditi da je Leon hrvatskije od Lav je potpuno isti princip kao kad Bošnjaci tvrde da su turska/arapska imena "bosanskija" od Tvrtka ili Hrvoja.

Smjesnije mi je kad kazu Hrvati imaju vecinom ime Leon. Od kad je to Leo i Leon? Zadnjih mozda 20 godina kad su Hrvati opcenito poceli uvoziti imena djeci pa se vecina djece i zovu Mia, Lea, Leo. Smrkne mi se na ta bezvezna strana imena

Staro Hrvatsko ime je Lav, kao sto je bio i Vuk dok ga nismo protjerali. Isto tako i ime Aleksandar zbog Karađorćevića te Slobodan zbog Miloševića. Čedomir (Čedo) zbog četnika je također protjeran. Glede imena u hrvatskome vlada histerija i vječiti bijeg od nekoga i nečega. Da bi na kraju strana imena nazivali hrvatskim

Medjutim i Petar i Tomislav bili su Karađorđevići, Marko i Luka među najčešćim su srpskim muškim imenima. Nikola je bio poznati četnički vojvoda. Josip je bio najveći krvolok, Tito, a čiča Draža koljač i mrzitelj Hrvata, svejedno Dražen i Dražena (Dražana), Dragoljub itd. i Josipa u hrvatskome posvuda.

Inace poznati Hrvat Lav je pokojni Lav Znidarčić, odvjetnik, poznati borac za katoličku vjeru.

Nisu čuli za Lava Znidarčića, čuli su samo za Leona Drpića, sina Nives Celzijus i Dina Drpića.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 10:51 

krstjanin je napisao/la:

Mislim da ljudi misle da ime Lav uopce ne postoji u hrvatskom jeziku vec da smo preveli Leo. Sto nije tocno

Što samo govori o razini opće kulture.

Ja se iz gimnazijske povijesti sjećam Lava XIII., tek sam neki dan saznao da su ga pojedini u zadnje vrijeme prekrstili u Leona XIII., vjerojatno pod utjecajem popularnosti imena za djecu zadnjih 20-ak godina.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 10:52 

Spomenik Franji Josipu, ne Franzu Josefu

slika

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 10:54 

Vidim da svjetlo rijeci i dalje gura grcku verziju imena Leon (ali je i dalje papa Franjo) iako su BIH biskupi jasno proglasili da ce se koristiti Lav

Ne znam tko im je ovaj ekspert ali je glup do bola

Najprije: Leon je ustaljeno ime u hrvatskom jeziku, a identičnoga je korijena kao latinski Leon te danas uopće ne postoji (ili ima vrlo malo) osoba koje se zovu Lav. Na drugoj strani mnogi rado svojoj djeci daju ime Leon i Leona. Tako da bi „glas naroda“ bio na strani ove inačice.

Uz to, logično je pitati: ako se muško dijete zove Lav, kako bi se onda zvalo žensko? Lavica? Lava?

Također, činjenica je da imenica lav pripada općim nazivima za životinjsku vrstu, pa bez obzira što je to „kralj životinja“ nije primjereno dati ga ljudima ukoliko postoji istoznačna drugačija verzija. O tomu svjedoče i primjeri iz stranih jezika.

Tako je na engleskom papa Leo, a lion – lav; u njemačkom je Löwe – lav, a papa je Leo; na francuskom je lion – lav, a papa je León; na poljskom je papa Leon, a lew je lav. Istina, međutim, na talijanskom i španjolskom jeziku osobno ime i naziv za životinju isto se pišu i izgovaraju: leone – Leone i španjolski león – León.

Nije ustaljeno. Samo je trenutna moda i ne znaci da ce biti ustaljeno

Nije istina, stara hrvatska imena su po zivotinjama Vuk, Lav

Ne postoji ni zenska inacica imena Marko

U Njemackom jeziku ne postoji ime Löwe nije jednostavno ustaljeno. Medjutim da se papa nazvao Lupus preveli bi ga sa Wolf jer je Wolf staro njemacko ime

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 11:04 

krstjanin je napisao/la:

I ja mislim da je ovo situacija, jednsotavno ljudi su toliki pomodari da ne znaju da ime Leon ima hrvatsku inačicu.

Zato u HR ima 170 Lava i Lavoslava, a 7000 Leona

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 11:56 

krstjanin je napisao/la:
Vidim da svjetlo rijeci i dalje gura grcku verziju imena Leon (ali je i dalje papa Franjo) iako su BIH biskupi jasno proglasili da ce se koristiti Lav

Najprije: Leon je ustaljeno ime u hrvatskom jeziku, a identičnoga je korijena kao latinski Leon te danas uopće ne postoji (ili ima vrlo malo) osoba koje se zovu Lav. Na drugoj strani mnogi rado svojoj djeci daju ime Leon i Leona. Tako da bi „glas naroda“ bio na strani ove inačice.

Uz to, logično je pitati: ako se muško dijete zove Lav, kako bi se onda zvalo žensko? Lavica? Lava?

Također, činjenica je da imenica lav pripada općim nazivima za životinjsku vrstu, pa bez obzira što je to „kralj životinja“ nije primjereno dati ga ljudima ukoliko postoji istoznačna drugačija verzija. O tomu svjedoče i primjeri iz stranih jezika.

Tako je na engleskom papa Leo, a lion – lav; u njemačkom je Löwe – lav, a papa je Leo; na francuskom je lion – lav, a papa je León; na poljskom je papa Leon, a lew je lav. Istina, međutim, na talijanskom i španjolskom jeziku osobno ime i naziv za životinju isto se pišu i izgovaraju: leone – Leone i španjolski león – León.

U Njemackom jeziku ne postoji ime Löwe nije jednostavno ustaljeno. Medjutim da se papa nazvao Lupus preveli bi ga sa Wolf jer je Wolf staro njemacko ime

Znači liberali guraju moderniju verziju kao otklon od tradicionalnog naziva koji se koristio u hrvatskom jeziku za prethodne pape.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 11:58 

Lav mi je baš dobro ime za papu. :palacgore1

1204 of 2558 - 47.07%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 12:48 

daramo je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Znači liberali guraju moderniju verziju kao otklon od tradicionalnog naziva koji se koristio u hrvatskom jeziku za prethodne pape.

Jos bi razumio da su tradicionalisti pa haj, nego modernisti protiv latinskog crkvenog jezika odupiru se hrvatskoj inacici imena

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 14:29 

Kako Srbi i Bošnjaci određuju naziv za papu?
Čekaju kako će Hrvati odrediti pa se povinuju tome ili imaju neke svoje zakonitosti?
Gledao sam prije par godina nekog ekscentričnog srpskog lingvista, Damjanović ili tako nešto, bio je u fazonu Srbi amebe, svi i svuda i slično.

Uglavnom kukumakao je što su Srbi prihvatili da papu Franju zovu Franjo, kada je on Franciscus latinski ili Francesco na talijanskom, pa povlačio paralelu sa Franjom Tuđmanom, kako im hrvatske tajne službe nameću tu nomenklaturu i slične paranoje.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 14:40 

Srbi bar raspravljaju, kod Muslimana nema tko raspravljat

Da li novog papu treba zvati Francisko, Frančesko, Franjo ili Franja?

U Društvu za primenjenu lingvistiku Srbije, nemaju dilemu i kažu da se u našem jeziku koristi prevod Franja.

- Imena stranaca se ne prevode, osim ukoliko su u pitanju tradicionalna imena. Latinsko ime Franciskus, u sprskom jeziku glasi Franja, i to je po biblijskom prevodu - izjavili su za Pressonline u ovom Društvu.

Lingvista Ivan Klajn smatra da je nastao problem jer je u pitanju isključivo katoličko ime, ali da ime Frančesko ne bi trebalo upotrebljavati.

- Frančesko je strano ime, a u srpskom jeziku se koriste prevodi tog imena. Hrvati kažu Franjo, a u našem jeziku je ispravno Franja - objasnio je Klajn.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da treba pogledati zvaničnu čestitku patrijarha srpskog Irineja, a u njenom zaglavlju stoji "Njegova Svetost Papa Franjo", dakle sa "o" na kraju, što je u suprotnosti sa insistiranjem lingvista da je srpski prevod FranjA.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 19:26 

daramo je napisao/la:

Modernisti guraju grčku inačicu, cirkus

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 19:53 

Papa se zove Lav.
Očekujem porast broja muške djece u Hrvata imena Lav.
Nemaju sva muška imena kod Hrvata ženski pandan.
Kraj priče

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 21:37 

Ne mogu vjerovati da je problematično što kažemo Lav XIV, a nikome nije bilo problematično, niti je sada, umjesto papa Giovanni Paolo II govoriti papa Ivan Pavao II.

Također nikome nije bilo niti je sada problematično umjesto papa Benedetto XVI govoriti papa Benedikt XVI.

Također nikome nije problematično ni prije ni sada umjesto papa Francesco govoriti papa Franjo.

Biskupska konferencija je dala smjernice:
„Uzevši u obzir hrvatsku jezičnu tradiciju uporabe varijanta Lav i Leon, te činjenicu da su neki biskupi već prihvatili pojašnjenje u korist inačice Lav, kao i to da je ta varijanta nakon izbora prevladala u crkvenoj javnosti, a imajući na umu važnost ustaljene uporabe jednog oblika Papina imena na hrvatskom govornom području u liturgijskoj praksi i crkvenoj komunikaciji, pozivamo da se ime novoga Pape spominje u Euharistijskoj molitvi i u prošnjama Liturgije časova koristeći inačicu Lav“, navodi se u priopćenju.
https://www.hercegovina.info/vijesti/re ... pe/238830/

A striček Google kaže:
Pape uzimaju latinsko ime (Ioannes Paulus), onda se odabere talijanska inačica (Giovanni Paolo), pa ga onda svaki narod prevede na svoj jezik (Ivan Pavao, John Paul, Jovan Pavle).

Ne vjerujem da bi se ovakave rasprave vodile da je uzeo neko drugo ime, npr Ivan odnosno Giovanni

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 22:37 

Jučer je gostovao na tv-u svećenik iz vrhbos.nadb. i oslovljavao ga sa Leon.

Za mene je Leon, odnosno Leo.

Lav mi užas.

Briga me šta oni kažu.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 22:51 

Ja ga zovem Lav jer je moćno.
Pederski mi je Leon.

Leon ima osjetljivu kožu

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 23:05 

... spomeni se, Gospodine, Crkve svoje širom svijeta: usavrši je u ljubavi zajedno s papom našim Lavom...

Zvuči grozno

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 23:06 

Kome se ne sviđa ime Lav - peder.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 23:13 

Pitali me jučer, kako vam se papa zove.
Kažem ja Leo, odnosno Leon.

Ama ne to, kako mu pravo ime.
Kažem ja Robert Sarah =))

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 23:18 

bura je napisao/la:
... spomeni se, Gospodine, Crkve svoje širom svijeta: usavrši je u ljubavi zajedno s papom našim Lavom...

Zvuči grozno

Zvuči tebi grozno

Usavrši je u ljubavi zajedno s papom našim Leonom koji je iz druge upisao Akademiju

Bljuv

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 23:19 

Lav je moćno, ko da će žrtvovat janje na oltaru

Vrh

PostPostano: 13 svi 2025, 23:26 

Kako će talijani kazati.
Lav, jel ?!
Hoćeš i njima reći bljuv ?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 102 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: