|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 162 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 17:03 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Jedino što će teško Vučić do “ekonomskih rastova od 4%” preko benzina u bocama Coca Cole. Nema boca i kanistera, uvozis onda naftne derivate. Sad ne znam koliko prerada sirove nafte umanjuje cenu, cini se upravo da je to ta razlika u akcizama…
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 17:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Jedino što će teško Vučić do “ekonomskih rastova od 4%” preko benzina u bocama Coca Cole. Nema boca i kanistera, uvozis onda naftne derivate. Sad ne znam koliko prerada sirove nafte umanjuje cenu, cini se upravo da je to ta razlika u akcizama… A dobro onda. Onako kako već funkcioniraju Crna Gora, BiH i Makedonija.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 17:18 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: VizantijskoPlavo je napisao/la:
Nema boca i kanistera, uvozis onda naftne derivate. Sad ne znam koliko prerada sirove nafte umanjuje cenu, cini se upravo da je to ta razlika u akcizama…
A dobro onda. Onako kako već funkcioniraju Crna Gora, BiH i Makedonija. Pa nije ekstra, jer treba sad napraviti modalitet za 13,500 radnika, a ni taj budzetski priliv nije mali, ali da ce biti katastrofa nece, i da ostane ovako, a resice se sigurno…
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 17:41 |
|
|
Nema boca i kanistera, uvozis onda naftne derivate. Sad ne znam koliko prerada sirove nafte umanjuje cenu, cini se upravo da je to ta razlika u akcizama…
A dobro onda. Onako kako već funkcioniraju Crna Gora, BiH i Makedonija. NIS vec ima 15-20% iz sopstvenih nalazista, Sijarto je rekao da ce oni povecati izvoz sirove nafte, to ne moze da nadomesti Janaf jer je skuplje prevoziti barzama, a nema ni toliko barzi, ali eto delimicno moze da nadomesti, smanje se akcize i cena ostaje ista, a taj budzetski nedostatak Srbiji Rusi mogu da nadomeste jos jeftinijim gasom. Taman tako 3 godine dok se ne zakacimo za Druzbu, mada je i njen opstanak u pitanju zbog Zapada, pa nije bas sigurica opcija. Ako Srbija nacionalizije NIS onda svakako skuplji gas placamo, osim ako Rusi ne izadju u susret. Rusi i mozda ne zele da ispadne da su se lako povukli, jer im NIS ne znaci toliko finansijski, a ne zele da naruse taj princip zbog drugih trzista. Plus onda Slovaci i Madjari mogu da traze jeftiniji gas. Jeste sve komplikovano, ima puno faktora, i mene iskreno zanima kako ce to Vucic da hendluje, ako se pokaze dobro, skidam kapu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 17:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
A dobro onda.
Onako kako već funkcioniraju Crna Gora, BiH i Makedonija.
NIS vec ima 15-20% iz sopstvenih nalazista, Sijarto je rekao da ce oni povecati izvoz sirove nafte, to ne moze da nadomesti Janaf jer je skuplje prevoziti barzama, a nema ni toliko barzi, ali eto delimicno moze da nadomesti, smanje se akcize i cena ostaje ista, a taj budzetski nedostatak Srbiji Rusi mogu da nadomeste jos jeftinijim gasom. Taman tako 3 godine dok se ne zakacimo za Druzbu, mada je i njen opstanak u pitanju zbog Zapada, pa nije bas sigurica opcija. Ako Srbija nacionalizije NIS onda svakako skuplji gas placamo, osim ako Rusi ne izadju u susret. Rusi i mozda ne zele da ispadne da su se lako povukli, jer im NIS ne znaci toliko finansijski, a ne zele da naruse taj princip zbog drugih trzista. Plus onda Slovaci i Madjari mogu da traze jeftiniji gas. Jeste sve komplikovano, ima puno faktora, i mene iskreno zanima kako ce to Vucic da hendluje, ako se pokaze dobro, skidam kapu. Čekaj, ti misliš da ima šanse da Rusi ostanu u NIS-u čak i nakon ovih sankcija.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 17:59 |
|
|
NIS vec ima 15-20% iz sopstvenih nalazista, Sijarto je rekao da ce oni povecati izvoz sirove nafte, to ne moze da nadomesti Janaf jer je skuplje prevoziti barzama, a nema ni toliko barzi, ali eto delimicno moze da nadomesti, smanje se akcize i cena ostaje ista, a taj budzetski nedostatak Srbiji Rusi mogu da nadomeste jos jeftinijim gasom. Taman tako 3 godine dok se ne zakacimo za Druzbu, mada je i njen opstanak u pitanju zbog Zapada, pa nije bas sigurica opcija. Ako Srbija nacionalizije NIS onda svakako skuplji gas placamo, osim ako Rusi ne izadju u susret. Rusi i mozda ne zele da ispadne da su se lako povukli, jer im NIS ne znaci toliko finansijski, a ne zele da naruse taj princip zbog drugih trzista. Plus onda Slovaci i Madjari mogu da traze jeftiniji gas. Jeste sve komplikovano, ima puno faktora, i mene iskreno zanima kako ce to Vucic da hendluje, ako se pokaze dobro, skidam kapu.
Čekaj, ti misliš da ima šanse da Rusi ostanu u NIS-u čak i nakon ovih sankcija. Pa verovatno da postoji i ta opcija, idealno je da Srbija nastavi da ima povoljan gas i da nacionalizuje NIS, ali cini se da ce morati da se bira izmedju toga. Tome sluze pregovori, ako Vucic napravi dobar dil, tj maksimizuje ovu situaciju za Srbiju, skidam kapu, odnosno ako poklekne i bude najgora opcija, onda minus veliki… zato kazem, bas me zanima sta ce uraditi. Ima tu sigurno i formalnih pritisaka (npr odlaganje ugovora za gas) kao i onih neformalnih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 18:00 |
|
|
|
Meni u svemu tome nije jasno zasto Ukrajina jenostavno ne zatvori Druzbu? Time ni Madjarska ni Slovacka ne mogu vise uvozit naftu i problem “financiranja Putinovog rata” od strane tih dviju preostalih EU zemalja bude rijesen.
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 18:05 |
|
|
zet je napisao/la: Meni u svemu tome nije jasno zasto Ukrajina jenostavno ne zatvori Druzbu? Time ni Madjarska ni Slovacka ne mogu vise uvozit naftu i problem “financiranja Putinovog rata” od strane tih dviju preostalih EU zemalja bude rijesen. Zato što bi Ukrajina bila kažnjena od strane Mađarske, Slovačke itd kroz EU institucije. Ne možeš tek tako protiv ruke koja te hrani. Ići destabilizirati dotične zemlje naglim i nenajavljenim isključenjem plina. I sva pomoć Ukrajini dolazi željeznicama preko dotičnih zemalja, šta ako se i to zatvori.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 18:08 |
|
|
zet je napisao/la: Meni u svemu tome nije jasno zasto Ukrajina jenostavno ne zatvori Druzbu? Time ni Madjarska ni Slovacka ne mogu vise uvozit naftu i problem “financiranja Putinovog rata” od strane tih dviju preostalih EU zemalja bude rijesen. Pa zavisi i Evropa od toga, a mogu uvek da pojacaju napade po Ukrajini 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 18:39 |
|
|
zet je napisao/la: Meni u svemu tome nije jasno zasto Ukrajina jenostavno ne zatvori Druzbu? Time ni Madjarska ni Slovacka ne mogu vise uvozit naftu i problem “financiranja Putinovog rata” od strane tih dviju preostalih EU zemalja bude rijesen. 3/4 struje koju Ukrajina uvozi dolazi baš iz Mađarske i Slovačke. I oni njima mogu isključiti šteker.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:12 |
|
|
Čekaj, ti misliš da ima šanse da Rusi ostanu u NIS-u čak i nakon ovih sankcija.
Pa verovatno da postoji i ta opcija, idealno je da Srbija nastavi da ima povoljan gas i da nacionalizuje NIS, ali cini se da ce morati da se bira izmedju toga. Tome sluze pregovori, ako Vucic napravi dobar dil, tj maksimizuje ovu situaciju za Srbiju, skidam kapu, odnosno ako poklekne i bude najgora opcija, onda minus veliki… zato kazem, bas me zanima sta ce uraditi. Ima tu sigurno i formalnih pritisaka (npr odlaganje ugovora za gas) kao i onih neformalnih. Vučića su stjerali u kut. S obje strane. Od njega se traži da se odluči gdje pripada. On 10 mjeseci čeka u nadi da će jedna strana da popusti. A na terenu upravo suprotno. Sankcije i "nedamo ti plin iza nove godine ako pođeš da čačkaš po vlasništvu."
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:17 |
|
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: zet je napisao/la: Meni u svemu tome nije jasno zasto Ukrajina jenostavno ne zatvori Druzbu? Time ni Madjarska ni Slovacka ne mogu vise uvozit naftu i problem “financiranja Putinovog rata” od strane tih dviju preostalih EU zemalja bude rijesen. Pa zavisi i Evropa od toga, a mogu uvek da pojacaju napade po Ukrajini  Od cega?
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:23 |
|
|
Samo da Vučić ne postavi zvučne topove kod benzinskih crpki. "Vidite da su potrošači svjesni i da nema gužvi za gorivo". 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:38 |
|
|
novem je napisao/la: VizantijskoPlavo je napisao/la:
Pa verovatno da postoji i ta opcija, idealno je da Srbija nastavi da ima povoljan gas i da nacionalizuje NIS, ali cini se da ce morati da se bira izmedju toga. Tome sluze pregovori, ako Vucic napravi dobar dil, tj maksimizuje ovu situaciju za Srbiju, skidam kapu, odnosno ako poklekne i bude najgora opcija, onda minus veliki… zato kazem, bas me zanima sta ce uraditi. Ima tu sigurno i formalnih pritisaka (npr odlaganje ugovora za gas) kao i onih neformalnih.
Vučića su stjerali u kut. S obje strane. Od njega se traži da se odluči gdje pripada. On 10 mjeseci čeka u nadi da će jedna strana da popusti. A na terenu upravo suprotno. Sankcije i "nedamo ti plin iza nove godine ako pođeš da čačkaš po vlasništvu." To bi tako moglo kod Plenkovica, i misa kad macka satera u ugao on se brani… Mi tako ne funkcionisemo, moze im dara biti veca nego mera… Sve je stvar dogovora, mene jedino zanima ako dil bude uslovno receno losiji, zbog cega se to dogodilo, kao i obratno, ako bude dobar. U ni jednom slucaju nece biti katastrofalan. Recimo, vama su digli optuznice za Gotovinu, koji uopste nije ni oficir, i sramota je da jednom ,,vojskom” rukovodi strani podoficir, kao i Markaca, koji je iz MUP-a… ali ima i materijala za ove druge oficire, samo su u ladici, i preko te ladice vi ste poslali tenkove itd za Ukrajinu i dobili supalj nos do ociju za uzvrat. To nama ne moze da se dogodi. Vi morate da slusate diktat sa strane, a mi plivamo u mulju. Imamo priliku za veci uspeh, ali i neuspeh, s tim sto to u velikoj meri zavisi od nas samih, dok o vama odlucuju drugi. Sta je bolje, dace sud vremena.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:40 |
|
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: novem je napisao/la:
Vučića su stjerali u kut. S obje strane. Od njega se traži da se odluči gdje pripada. On 10 mjeseci čeka u nadi da će jedna strana da popusti. A na terenu upravo suprotno. Sankcije i "nedamo ti plin iza nove godine ako pođeš da čačkaš po vlasništvu."
To bi tako moglo kod Plenkovica, i misa kad macka satera u ugao on se brani… Mi tako ne funkcionisemo, moze im dara biti veca nego mera… Sve je stvar dogovora, mene jedino zanima ako dil bude uslovno receno losiji, zbog cega se to dogodilo, kao i obratno, ako bude dobar. U ni jednom slucaju nece biti katastrofalan. Recimo, vama su digli optuznice za Gotovinu, koji uopste nije ni oficir, i sramota je da jednom ,,vojskom” rukovodi strani podoficir, kao i Markaca, koji je iz MUP-a… ali ima i materijala za ove druge oficire, samo su u ladici, i preko te ladice vi ste poslali tenkove itd za Ukrajinu i dobili supalj nos do ociju za uzvrat. To nama ne moze da se dogodi. Vi morate da slusate diktat sa strane, a mi plivamo u mulju. Imamo priliku za veci uspeh, ali i neuspeh, s tim sto to u velikoj meri zavisi od nas samih, dok o vama odlucuju drugi. Sta je bolje, dace sud vremena. Od Ukrajine smo se okoristili dobro, nisi informiran. Dvije glavne stvari su LNG Krk i izmjena ustava Federacije. Evo kao objektivni test: Koga je mađarski ministar vanjskih poslova optužio da je ratni profiter? Hrvatsku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:42 |
|
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: novem je napisao/la:
Vučića su stjerali u kut. S obje strane. Od njega se traži da se odluči gdje pripada. On 10 mjeseci čeka u nadi da će jedna strana da popusti. A na terenu upravo suprotno. Sankcije i "nedamo ti plin iza nove godine ako pođeš da čačkaš po vlasništvu."
To bi tako moglo kod Plenkovica, i misa kad macka satera u ugao on se brani… Mi tako ne funkcionisemo, moze im dara biti veca nego mera… Sve je stvar dogovora, mene jedino zanima ako dil bude uslovno receno losiji, zbog cega se to dogodilo, kao i obratno, ako bude dobar. U ni jednom slucaju nece biti katastrofalan. Recimo, vama su digli optuznice za Gotovinu, koji uopste nije ni oficir, i sramota je da jednom ,,vojskom” rukovodi strani podoficir, kao i Markaca, koji je iz MUP-a… ali ima i materijala za ove druge oficire, samo su u ladici, i preko te ladice vi ste poslali tenkove itd za Ukrajinu i dobili supalj nos do ociju za uzvrat. To nama ne moze da se dogodi. Vi morate da slusate diktat sa strane, a mi plivamo u mulju. Imamo priliku za veci uspeh, ali i neuspeh, s tim sto to u velikoj meri zavisi od nas samih, dok o vama odlucuju drugi. Sta je bolje, dace sud vremena. Imate priliku za ostat bez nafte ili plina. Sad je teško reći što je tu "uspjeh" a što "neuspjeh". 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:55 |
|
|
To bi tako moglo kod Plenkovica, i misa kad macka satera u ugao on se brani… Mi tako ne funkcionisemo, moze im dara biti veca nego mera… Sve je stvar dogovora, mene jedino zanima ako dil bude uslovno receno losiji, zbog cega se to dogodilo, kao i obratno, ako bude dobar. U ni jednom slucaju nece biti katastrofalan. Recimo, vama su digli optuznice za Gotovinu, koji uopste nije ni oficir, i sramota je da jednom ,,vojskom” rukovodi strani podoficir, kao i Markaca, koji je iz MUP-a… ali ima i materijala za ove druge oficire, samo su u ladici, i preko te ladice vi ste poslali tenkove itd za Ukrajinu i dobili supalj nos do ociju za uzvrat. To nama ne moze da se dogodi. Vi morate da slusate diktat sa strane, a mi plivamo u mulju. Imamo priliku za veci uspeh, ali i neuspeh, s tim sto to u velikoj meri zavisi od nas samih, dok o vama odlucuju drugi. Sta je bolje, dace sud vremena.
Od Ukrajine smo se okoristili dobro, nisi informiran. Dvije glavne stvari su LNG Krk i izmjena ustava Federacije. Evo kao objektivni test: Koga je mađarski ministar vanjskih poslova optužio da je ratni profiter? Hrvatsku. Kako lng krk, kad taj gas kosta puno vise od ruskog? Ako se radi o tranzitu, to ima i Srbija sa gasovodom i simbolicno je na ukupnu cifru, kao sto i Janaf zaradjuje simbolicno…
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:56 |
|
|
novem je napisao/la: VizantijskoPlavo je napisao/la:
To bi tako moglo kod Plenkovica, i misa kad macka satera u ugao on se brani… Mi tako ne funkcionisemo, moze im dara biti veca nego mera… Sve je stvar dogovora, mene jedino zanima ako dil bude uslovno receno losiji, zbog cega se to dogodilo, kao i obratno, ako bude dobar. U ni jednom slucaju nece biti katastrofalan. Recimo, vama su digli optuznice za Gotovinu, koji uopste nije ni oficir, i sramota je da jednom ,,vojskom” rukovodi strani podoficir, kao i Markaca, koji je iz MUP-a… ali ima i materijala za ove druge oficire, samo su u ladici, i preko te ladice vi ste poslali tenkove itd za Ukrajinu i dobili supalj nos do ociju za uzvrat. To nama ne moze da se dogodi. Vi morate da slusate diktat sa strane, a mi plivamo u mulju. Imamo priliku za veci uspeh, ali i neuspeh, s tim sto to u velikoj meri zavisi od nas samih, dok o vama odlucuju drugi. Sta je bolje, dace sud vremena.
Imate priliku za ostat bez nafte ili plina. Sad je teško reći što je tu "uspjeh" a što "neuspjeh".  Vidi, mi dobismo aktivnu zastitu na 84-ki, vase vozikaju Ukri  Sta je bolje, prosudi sam :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 19:58 |
|
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: novem je napisao/la: Imate priliku za ostat bez nafte ili plina. Sad je teško reći što je tu "uspjeh" a što "neuspjeh".  Vidi, mi dobismo aktivnu zastitu na 84-ki, vase vozikaju Ukri  Sta je bolje, prosudi sam :) Vučić uvijek zna šta je za vas bolje. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 20:00 |
|
|
novem je napisao/la: VizantijskoPlavo je napisao/la: Vidi, mi dobismo aktivnu zastitu na 84-ki, vase vozikaju Ukri  Sta je bolje, prosudi sam :) Vučić uvijek zna šta je za vas bolje.  Ne mora ni da zna, mozemo da ga obesimo za jajca ako ne zna, djak Plenki mora da slusa diktat, i na taj diktat postoji samo sutnja 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 20:04 |
|
|
VizantijskoPlavo je napisao/la: novem je napisao/la: Vučić uvijek zna šta je za vas bolje.  Ne mora ni da zna, mozemo da ga obesimo za jajca ako ne zna, djak Plenki mora da slusa diktat, i na taj diktat postoji samo sutnja  Mi svoj posao, vi svoj. Ne možete, drži vas sve za idiote.  Vidimo gdje ste sada. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 20:10 |
|
|
novem je napisao/la: VizantijskoPlavo je napisao/la: Ne mora ni da zna, mozemo da ga obesimo za jajca ako ne zna, djak Plenki mora da slusa diktat, i na taj diktat postoji samo sutnja  Mi svoj posao, vi svoj. Ne možete, drži vas sve za idiote.  Vidimo gdje ste sada.  Naravno, ne mesam se, gledam sa strane i cak mi je simpaticno ako nesto ne pase unitaristickim muslimanima, ali sve i jeste na tome, vasa buducnost bez treceg je nesigurna, mi smo nas status zabetonirali i ne damo da se odbetonira. O tome da l je bolje slusati diktat jedne strane ili je bolje ovo sto mi radimo, rekao sam da ce reci sud vremena, svakako je lepsi subjektivan osecaj biti kao mi. Delimicno odgovorni za uspehe, delimicno odgovorni za neuspehe, puno bolje nego da nam je sve oduzeto, slozices se…
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 20:10 |
|
|
Od Ukrajine smo se okoristili dobro, nisi informiran.
Dvije glavne stvari su LNG Krk i izmjena ustava Federacije.
Evo kao objektivni test: Koga je mađarski ministar vanjskih poslova optužio da je ratni profiter? Hrvatsku.
Kako lng krk, kad taj gas kosta puno vise od ruskog? Ako se radi o tranzitu, to ima i Srbija sa gasovodom i simbolicno je na ukupnu cifru, kao sto i Janaf zaradjuje simbolicno… Nije simbolično, nego imaš bookirane doslovce dostave i kapacitete LNG, koje plaćaju. Bookirano sve do 2032. Što i Hrvatskoj daje utjecaj. Može nekoga malo preko reda.  Nije sve ni u novcima. Ovisi netko o tebi, i o tome kako dobro organiziraš kapacitete.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 20:18 |
|
|
Kako lng krk, kad taj gas kosta puno vise od ruskog? Ako se radi o tranzitu, to ima i Srbija sa gasovodom i simbolicno je na ukupnu cifru, kao sto i Janaf zaradjuje simbolicno…
Nije simbolično, nego imaš bookirane doslovce dostave i kapacitete LNG, koje plaćaju. Bookirano sve do 2032. Što i Hrvatskoj daje utjecaj. Može nekoga malo preko reda.  Nije sve ni u novcima. Ovisi netko o tebi, i o tome kako dobro organiziraš kapacitete. To imamo i mi, ali vidis na primeru Ukrajine da ne smeju da preseku nista, stizu odmah penali sa druge strane, sve se svodi na tranzit. Pa Janaf je jednako zainteresovan za ukidanje sankcija kao i NiS, sam Janaf kao firma insistira na tome. Mi 90-ih tokom sankcija nismo blokirali Dunav.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Sankcije NIS-u utječu i na BiH - Gazprom ne prima više plaćanje karticom! Postano: 11 lis 2025, 20:19 |
|
|
Kako lng krk, kad taj gas kosta puno vise od ruskog? Ako se radi o tranzitu, to ima i Srbija sa gasovodom i simbolicno je na ukupnu cifru, kao sto i Janaf zaradjuje simbolicno…
Nije simbolično, nego imaš bookirane doslovce dostave i kapacitete LNG, koje plaćaju. Bookirano sve do 2032. Što i Hrvatskoj daje utjecaj. Može nekoga malo preko reda.  Nije sve ni u novcima. Ovisi netko o tebi, i o tome kako dobro organiziraš kapacitete. I ne samo to. Janaf tvrdi da je sposoban potpuno opskrbiti MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj ukoliko dođe do prekida isporuke kroz Družbu. A i sada Mađarska aktualno koristi Janaf za uvoz nafte. Hrvatska bi mogla postati još značajnije regionalno čvorište za uvoz nafte i plina.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 34 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|