HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 02 lis 2024, 23:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 06 sij 2011, 13:41 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44034
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
http://www.hercegbosna.org/vijesti/gospodarstvo/sluzbeno-pocelo-s-radom-jp-autoceste-fbih-2622.html

Citat:
slika

Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta službeno je prestala s radom 31. prosinca 2010. godine, a svu dokumentaciju, opremu i uposlene ove direkcije preuzelo je novoformirano Javno poduzeće Autoceste FBiH d.o.o, sa sjedištem u Mostaru. JP Autoceste FBiH službeno je počelo s radom 1. siječnja 2011. godine.

Autoceste FBiH, u skladu s već pokrenutim aktivnostima, kako se navodi u saopćenju tog preduzeća, u 2011. godinu startaju s pozitivnim vjestima, prema kojima je domaćoj kompaniji IPSA Institut, kao lideru konzorcija, zajedno sa TZI Sarajevo i IGH Zagreb, kao partnerima, dodijeljen posao Izrade glavnog projekta autoceste na Koridoru 5c, dionica Tarčin –Konjic.

Ukupna vrijednost ugovora, sa uključenim PDV-om, iznosi 6.862.347,53 KM.

IPSA Institut u saradnji sa TZI Sarajevo i IGH Zagreb će raditi na Izradi glavnog projekta autoceste na Koridoru 5c, dionica Tarčin –Konjic od stacionaže 11+050 do stacionaže 22+150, u tenderskoj dokumentaciji označeno kao Lot 2. Evaluacija ponuda za Lot 1 ovoga projekta, kako se ističe, je u toku.

U JP Autoceste FBiH je završena i evaluacija za izražavanje interesa za konsultantske usluge nadzora nad izgradnjom autoceste na trasi Koridora 5c na dionici Počitelj – Bijača, poddionica Zvirovići – Bijača.

U skladu sa dostavljenom dokumentacijom i utvrđenim kriterijima izvršeno je vrednovanje svake prijavljene kompanije ili konzorcija na osnovu čega je napravljana 'kratka lista' (short list) od šest kompanija ili konzorcija koji će biti pozvani da dostave svoje tehničke i finansijske ponude.

To su: Egis Bceom Francuska, Ove Arup & Partners Irska /Grupa Investinženjering Hrvatska, zatim Pöyry Infra GmbH Njemačka, Roughton International Velika Britanija, SAFAGE Francuska / IRD Enginering Italija / Eptisa Servicios de Ingenieria Španija i Louis Berger Francuska.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijeg se kreditnog sporazuma finansira izgradnja i nadzor nad izgradnjom predmetne dionice dala je svoju pismenu saglasnost na odabrane kompanije i provedeni postupak.

Na objavljeni poziv na izražavanje interesa za konsultantske usluge nadzora nad izgradnjom autoceste na trasi Koridora 5c na dionici Počitelj – Bijača, poddionica Zvirovići – Bijača prijavilo se 14 kompanija.

To su: DDC svetovanje inženiring d.o.o. Slovenija, Egis Bceom Francuska, Lotti & Associati Italija, Egnatia Odos Grčka / Hill International Luksemburg, NET Engineering Italija / S.I.N.A. Italija, ECM Group Poljska / Zaklady Budownictwa Mostowego Poljska, Ove Arup & Partners Irska / Grupa Investinženjering Hrvatska, Pöyry Infra GmbH Njemačka, Roughton International Velika Britanija, Grupo Azierta Španija, INOCSA Ingeniería Španija, Slovenska cestna podjetja d.o.o. Slovenija / Divel d.o.o. BIH, SAFAGE Francuska / IRD Enginering Italija / Eptisa Servicios de Ingenieria Španija i Louis Berger Francuska.

U skladu s početkom rada JP Autoceste FBiH pokrenuta je i službena web stranica na adresi: http://www.jpautoceste.ba/

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:19 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44034
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Ova moguća izmjena je loša vijest za Posavinu, no dobro je da su utihnule neumske gluposti, i da se koridor mora graditi do Ploča

slika

Citat:
KORIDOR 5C NA RASKRSNICI

RS u prometnoj izolaciji

FEDERALNA VLADA PREUSMJERAVA KORIDOR 5C NA TUZLU, BRČKO I ORAŠJE!

„Slobodna Bosna“ ekskluzivno otkriva alternativni prometni plan Vlade Federacije BiH u slučaju da Republika Srpska odustane od izgradnje „svog dijela“ koridora 5C od Doboja do Bosanskog Broda
Nova trasa koridora 5C od juga do sjevera išla bi teritorijom Federacije BiH

Grant EBRD-a od pet miliona eura za izgradnju Mahovljanske petlje dodatno je podgrijao separatne prometne ambicije Vlade Republike Srpske. Tim prije što je, barem prema izjavi premijera RS-a Aleksandra Džombića, čelnik EBRD-a u BiH Giulio Moreno nagovijestio mogućnost kreditiranja izgradnje autoceste Doboj – Banja Luka, koju vlasti RS-a vide kao alternativu dionici autoceste Doboj - Bosanski Brod na koridoru 5C.

Mada čelnik EBRD-a Giulio Moreno nije potvrdio Džombićevu najavu, ostala je ozbiljna sumnja da je EBRD-e revidirao prometne prioritete u BiH, što bi, ako se pokaže tačnim, definitivno ugrozilo izgradnju autoceste 5C, barem u dijelu koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

U prometnoj strategiji Republike Srpske iz 2005. godine, prometni koridor 5C spominje se tek u fusnoti - umjesto dionice Doboj - Bosanski Brod na autocesti 5C, Vlada Republike Srpske u vrh prometnih prioriteta stavila je izgradnju autoceste Doboj - Banja Luka koja bi se nastavila na ranije započetu izgradnju autoceste Banja Luka - Gradiška.
Jedina prepreka takvoj prometnoj strategiji RS-a bio je jasan stav dvije relevantne evropske banke - Evropske investicijske banke (EIB)i Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) - da prioritetno kreditiraju izgradnju cestovnog koridora 5C, koji je još prije petnaestak godina uvršten na mapu panevropskih cestovnih koridora.

PROMETNI PRIORITET RS-a

U posljednjih desetak godina nekoliko vlada Republike Srpske pokušavalo je pronaći alternativne izvore finansiranja autoceste Doboj - Banja Luka, no svi dosadašnji pokušaji okončani su potpunim krahom. Neslavno je okončan i koncesioni aranžman Vlade RS-a s moćnom građevinskom tvrtkom Strabag iz Austrije, koja je nekoliko godina bezuspješno kucala na vrata EBRD-a i EIB-a, pokušavajući zaokružiti finansijsku konstrukciju. No, EBRD-e i EIB čvrsto su branili stav da je koridor 5C apsolutni prometni prioritet BiH. Zahvaljujući takvom opredjeljenju, za cestovni koridor 5C do sada su otvorene dvije kreditne linije (Sarajevska zaobilaznica, te još četiri dionice) u ukupnom iznosu od oko 700 miliona eura. Istovremeno, EBRD-e i EIB odbili su sve pokušaje vlade RS-a da otvori kreditnu liniju za izgradnju „alternativne“ autoceste Doboj - Banja Luka koja za vlasti RS-a predstavlja apsolutni prometni koridor.

TUZLA UMJESTO DOBOJA

Budući da je jasno kako Vlada RS-a nije pokazala ni najmanji interes za izgradnju koridora 5C od Doboja prema Bosanskom Brodu, u nekim federalnim insitucijama već dulje vremena razrađuje se alternativno rješenje u slučaju da izgradnja koridora 5C bude zaustavljena kod Doboja. U tom bi se slučaju, po svemu sudeći, cestovni koridor 5C usmjerio prema Tuzli (od Zavidovića preko Vozuće i Banovića) i dalje prema Brčkom i Orašju. O tom prijektu prvi je u javnosti progovorio direktor Federalne direkcije cesta Ljubo Pravdić. Prije nekoliko dana Pravdić je izjavio da ne treba polagati prevelike ambicije u rekonstrukciju regionalne ceste između Sarajeva i Tuzle preko Olova i Kladnja, „jer je najbolja veza Sarajeva s Tuzlom koridor 5C“.
Sarajevski saobraćajni institut IPSA otišao je korak dalje: još prije dvije godine dovršio je idejnu studiju cestovnog koridora od Zavidovića prema Tuzli, koja je premijerno predstavljena užem političkom vrhu Tuzlanskog kantona.

Naravno, cestovni koridor od Doboja prema Bosanskom Brodu i dalje ostaje prometni prioritet federalne Vlade, i alternativno rješenje aktivirat će se samo u slučaju da Vlada RS-a istraje na blokadi izgradnje ove dionice koridora 5C.

Vlada Republike Srpske službeno nikada nije odustala od izgradnje „svog dijela“ koridora 5C od Doboja do Bosanskog Broda, no u neformalnim razgovorima s federalnim partnerima zvaničnici RS-a dali su do znanja da ih koridor 5C ni najmanje ne interesira. To su, uostalom, pokazali i na djelu: to je jedini dio koridora 5C za koji još uvijek ne postoji niti jedan dokument! Čak ni idejna studija. Vlada RS-a odbija bilo kakve razgovore o koridoru 5C, vjerujući da će na koncu EBRD i EIB ipak pristati na kreditiranje alternativnog koridora od Doboja prema Banjoj Luci.
Ako je vjerovati premijeru RS-a Alaksandru Džombiću, čelnici EBRD-a nedavno su u Banjoj Luci pokazali spremnost na popuštanje. Na izvjestan način to potvrđuje i nedavni grant EBRD-a za izgradnju Mahovljanske petlje, glavnog saobraćajnog čvorišta na autocesti Banja Luka - Gradiška i autocesti Banjaluka -Doboj.

Od riječne do morske luke

KORIDOR 5C SPAJA BRČKO I PLOČE

Nije tajna da u Vladi Tuzlanskog kantona priželjkuju takvo rješenje. Od ranije postoje prigovori Tuzle da se nalazi u prometnoj izolaciji, odnosno da bi u svakom slučaju trebalo izgraditi spojnicu Tuzle s koridorom 5C, čak i u slučaju da RS pristane na izgradnju dionice Doboj - Bosanski Brod. Tuzlake bi, nesumnjivo, više obradovalo alternativno rješenje - usmjeravanje autoceste preko Tuzle i dalje prema Brčkom, što bi cijeloj tuzlanskoj regiji donijelo goleme ekonomske prednosti. Koridor 5C prema Tuzli otvorio bi perspektivu razvoja riječnog transporta Savom preko luke Brčko, koja je plovna do Njemačke na sjeverozapadu i Crnog mora na evropskom jugu.

Ekonomska pustoš od doboja do broda

HRVATSKA POSAVINA BEZ HRVATA

Rasprostranjeno je uvjerenje među raseljenim Hrvatima Posavine da Vlada RS-a namjerno zapostavlja izgradnju koridora 5C od Doboja prema Bosanskom Brodu kako bi usporila ekonomski oporavak ovog kraja koji su do pred rad većinski naseljavali Hrvati. Povratak Hrvata nakon rata na potez od Doboja do Bosanskog Broda skoro je zanemarljiv, a i oni rijetki koji su se odlučili vratiti sve češće prodaju imanja zbog izostanka bilo kakve ekonomske perspektive. Izgradnja autoceste nesumnjivo bi „oživjela“ ovo područje koje i danas izgleda jednako sablasno kao i prije 15 godina kada su stala ratna razaranja.

Uskoro tender za cestu Tuzla-Orašje

USPJEŠNI PREGOVORI S ČEŠKOM

Federalni ministar saobraćaja Nail Šećkanović potvrdio je za Slobodnu Bosnu aktivnosti federalne Vlade na izgradnji autoceste Tuzla -Orašje. Idejni i izvedbeni projekat za ovu cestu urađen je davno a federalni zvaničnici otvorili su pregovore s nekoliko potencijalnih inostranih investitora koji su pokazali interes za kreditiranje ovog projekta. Kako smo doznali, nejkonkretniji pregovori vode se s Vladom Češke koja je spremna kreditirati izgradnju autoceste Tuzla - Orašje, ali pod uvjetom da najmanje 50 posto radova pripadne njihovim građevinskim kompanijama.
Trasa Tuzla - Orašje duga je 70 kilometara a izgradnja je procijenjena na oko 450 miliona eura.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:28 
Offline

Pridružen/a: 15 lis 2009, 01:22
Postovi: 3954
Kakva je ovo glupost? 5C je oduvijek trebao ići preko Odžaka (ne preko Broda) i spajati se na čvor Sredanci. Geografski, pravac prema Brodu nema nikakvog smisla, što se lako zaključi pogledom na kartu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:32 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44034
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Na stranu Brod, poenta je da ne ide na Odžak nego na Brčko.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:40 
Offline

Pridružen/a: 15 lis 2009, 01:22
Postovi: 3954
Ministry of Sound je napisao/la:
Na stranu Brod, poenta je da ne ide na Odžak nego na Brčko.


Jasno, ali ako se iznosi jedan netočan podatak, pitanje je točnosti ostalog. Osim toga bitno je, jer da ide do Broda, RS bi morala sagraditi više nego do Odžaka.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:45 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44034
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
mateb je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Na stranu Brod, poenta je da ne ide na Odžak nego na Brčko.


Jasno, ali ako se iznosi jedan netočan podatak, pitanje je točnosti ostalog. Osim toga bitno je, jer da ide do Broda, RS bi morala sagraditi više nego do Odžaka.


Ovaj koridor i dalje stoji na glanc novoj službenoj stranici poduzeća za izgradnju autoceste, pa ti sad budi pametan.

http://www.jpautoceste.ba/autocesta.php

slika

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:46 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44034
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
slika

A na ovoj - Odžak.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 19 vel 2011, 02:48 
Offline

Pridružen/a: 15 lis 2009, 01:22
Postovi: 3954
Papir i website trpe svašta. Ovo je neostvarivo, ako ništa drugo radi toga što Hrvatska mora napraviti spoj na autocestu i most zajedno s BiH. Hrvatska je jasno definirala da će se isti graditi kod Svilaja, ne kod Broda, a još manje kod Brčkog. Osim toga, hrvatska dionica 5C se nastavlja direktno na Svilaj.

Dakle, niđe veze.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 07 lip 2011, 12:30 
Offline

Pridružen/a: 10 svi 2009, 17:05
Postovi: 299
http://www.vecernji.ba/vijesti/autocesta-hercegovini-nece-se-graditi-2-godine-clanak-296905
Čini se da su sarajevski ratni vojni stratezi svi redom zaposleni u projektovanju koridora 5C! Očito je da na južnoj dionici kroz hercegovinu trasa prati u ratu zamišljenu zelenu transverzalu vješto izmičući istu od hrvatskih naselja sve do Počitelja. Nasuprot tome u sjevernoj hercegovini oko konjica trasa je projektovana tako da prođe kroz što više hrvatskih ili srpskih sela i zaseoka, da ih prepolovi, rascjepka i devastira! U kraju gdje je povratak gotovo na nuli, jasno je šta se tim želi postići.

_________________
BOSNIAK PAROLE:
„To što je vaše, to je i naše, a što je naše, to ne može biti i vaše“


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 10 lip 2011, 19:44 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 73773
Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Ministry of Sound je napisao/la:
slika

A na ovoj - Odžak.


Mislim da su već počele pripreme za taj most.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 10 lip 2011, 22:56 
Offline

Pridružen/a: 15 lis 2009, 01:22
Postovi: 3954
http://www.monitor.hr/clanci/most-preko ... 012/42899/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 13:02 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 12:35
Postovi: 3997
Slijedi ugovor s izvođačem radova
Ljubuški i Čapljina: Završen otkup zemljišta za Koridor 5C

Citat:
JP Autoceste Federacije BiH obavještava javnost da je završena većina aktivnosti eksproprijacije nepokretnosti na teritoriji općina Ljubuški i Čapljina na trasi kojom će proći Autoput na Koridoru 5C.
Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo je urbanističku saglasnost za izgradnju navedene trase autoputa na Koridoru 5C. U toku je obrada zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Od ranije izabranog izvođača radova BH Konzorcija: Euroasfalt d.o.o, GP ŽGP d.d. i Hidrogradnja d.d. zatražena je garancija za dobro izvršenje radova. Po dobijanju tražene garancije izabranog izvođača radova, sa istim je planirano potpisivanje ugovora.

Završetak svih aktivnosti uključujući i uvođenje izvođača radova u posjed za Koridor 5C autocesta Počitelj-Bijača, poddionica Kravica-Bijača planirano je u septembru ove godine, saopćeno je.


slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 13:05 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23887
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Poslije zajebavanja logike i naroda od strane federalnih vlasti, trebali bi valjda krenuti s izgradnjom. 5 godina diskusije oko trase, oko Blagaja i Počitelja, da bi na kraju u Blagaju vratili na početnu trasu, a u Počitelju umjesto 800 metara južnije od Počitelja, ići će most oko 1,5 km sjevernije. Nikakve razlike.

Koje budalaštine 5 godina ne moš vjerovati. Uglavnom Ćaršijaši su uspjeli u naumu i dobro otegli gradnju kroz Južnu Hercegovinu.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 13:07 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 12:35
Postovi: 3997
lider30 je napisao/la:
Poslije zajebavanja logike i naroda od strane federalnih vlasti, trebali bi valjda krenuti s izgradnjom. 5 godina diskusije oko trase, oko Blagaja i Počitelja, da bi na kraju u Blagaju vratili na početnu trasu, a u Počitelju umjesto 800 metara južnije od Počitelja, ići će most oko 1,5 km sjevernije. Nikakve razlike.

Koje budalaštine 5 godina ne moš vjerovati. Uglavnom Ćaršijaši su uspjeli u naumu i dobro otegli gradnju kroz Južnu Hercegovinu.


Vidjecemo, nadam se da ce krenuti kako treba.

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 19:09 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 12:35
Postovi: 3997
Lideru izgleda se krece malo:

Citat:
Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta uposlenika

Broj, 01-02.1-2021-4/11
Mostar, 17.06.2011.god.
..........
JAVNI OGLAS
za popunjavanje radnih mjesta zaposlenika
u J.P. Autoceste F BiH d.o.o. Mostar

1/01 Viši stručni saradnik - Interni revizor ……………………………………... 1. (jedan) izvršilac;
1/02 Šef službe općih i kadrovskih poslova ……………………….….............. 1. (jedan) izvršilac;
1/03 Viši referent za arhivu i biblioteku ……..………….………………….. 1. (jedan) izvršilac;
1/04 Viši stručni saradnik za informacioni sistem……….……............... 1. (jedan) izvršilac;
1/05 Stručni saradnik za unutrašnju kontrolu………………………………….. 1. (jedan) izvršilac;
1/06 Šef službe za finansijske poslove ……………………………………………. 1. (jedan) izvršilac;
1/07 Viši stručni saradnik za redovno održavanje autoceste.…............... 1. (jedan) izvršilac;
1/08 Stručni saradnik za redovno održavanje autoceste……................ 1. (jedan) izvršilac;
1/09 Šef službe upravljanja autoceste…………………………………………….. 1. (jedan) izvršilac;
1/10 Stručni saradnik za građenje …………………………………………………. 2. (dva) izvršioca;
1/11Stručni saradnik za projektovanje odvodnje i hidroinstal…............... 1. (jedan) izvršilac;
1/12 Stručni saradnik za projektovanje tunela……………………….……… 1. (jedan) izvršilac;
1/13 Viši stručni saradnik za projektovanje…………………………………….. 1. (jedan) izvršilac;
1/14 Šef službe za računovodstvene poslove………………………………….. 1. (jedan) izvršilac;
1/15 Viši stručni saradnik za poslove sa bankama i drugim finansijskim institucijama. 1. (jedan) izvršilac;
1/16 Referent za održavanje objekata i opreme naplate.......................... 1. (jedan) izvršilac;
1/17 Samostalni referent za održavanje opreme sistema naplate.............. 1. (jedan) izvršilac;

potpuni tekst na: http://www.jpautoceste.ba/jo18.php

Prijave s kraćom biografijom i naznačenom pozicijom na koju se kandidat prijavljuje slati na adresu:


JP Autoceste FBiH d.o.o.
Komisija za provođenje konkursa
Braće Fejića b.b.
88000 Mostar


v.d. direktor
Mr.sci.Ensad Karić

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 19:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
lider30 je napisao/la:
Poslije zajebavanja logike i naroda od strane federalnih vlasti, trebali bi valjda krenuti s izgradnjom. 5 godina diskusije oko trase, oko Blagaja i Počitelja, da bi na kraju u Blagaju vratili na početnu trasu, a u Počitelju umjesto 800 metara južnije od Počitelja, ići će most oko 1,5 km sjevernije. Nikakve razlike.

Koje budalaštine 5 godina ne moš vjerovati. Uglavnom Ćaršijaši su uspjeli u naumu i dobro otegli gradnju kroz Južnu Hercegovinu.

Samo neko ko nihada nije bio u Počitelju more reći da je svejedno da li autocesta ide uzvodno ili nizvodno od Počitelja.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 19:46 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23887
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Sandalj je napisao/la:
lider30 je napisao/la:
Poslije zajebavanja logike i naroda od strane federalnih vlasti, trebali bi valjda krenuti s izgradnjom. 5 godina diskusije oko trase, oko Blagaja i Počitelja, da bi na kraju u Blagaju vratili na početnu trasu, a u Počitelju umjesto 800 metara južnije od Počitelja, ići će most oko 1,5 km sjevernije. Nikakve razlike.

Koje budalaštine 5 godina ne moš vjerovati. Uglavnom Ćaršijaši su uspjeli u naumu i dobro otegli gradnju kroz Južnu Hercegovinu.

Samo neko ko nihada nije bio u Počitelju more reći da je svejedno da li autocesta ide uzvodno ili nizvodno od Počitelja.


I reci mi kakva je razlika. ja živim ni 20 km zračne linije od njega. Deder mi objasni natenane.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 19:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58
Postovi: 36957
Lokacija: Gl. grad regije
Bio ja prije 7 dana u Počitelju i doista ne kužim razliku, prije ili poslije, meni se čini kako su namjerno predvidjeli poslije Počitelja kako bi putnik namjrenik koji prolazi vidio Počitelj, sišao s ceste i navratio.

Znam po sebi, ako vidim nešto pored ili svratim, ili upamtim gdje je pa drugi put navratim.

Doista nisam skužio čime bi to AC uništila Blagaj ili Počitelj... :neznam

Meni to izgleda kao čista politička igra. Mislim, smeta cesta, pa kako ne smeta što ide kroz sam Počitelj.

Kako samo fantastično izgleda vidjeti Skradin kad se prelazi most na Krki na AC. Pa ko ne bi poželio navratit. Ima uređeno i odmorište baš radi prizora, doduše, ne samo radi Skradina.

U Hercegovini nisam primijetio neko bunjenje Hrvata iznad, ispod, lijevo, desno. Nama je svejedno, stalo nam je samo da se napravi. Nažalost, mislim kako su neki drugi razlozi bili u igri.

Velika korist je za Hercegovinu da turisti nabrzaka obiđu Međugorje, Počitelj, Stari most.

Čuvat starine ali ne uskraćivat zaradu na njima. Francuzi su tu maheri, treba se ugledat na njih...

Inače, nisam ni znao, otvorena je dionica od Laktaša do Mahovljana, AC BL-Gradiška. Ugodno su me iznenadili, to je samo par km ali skraćuje put.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 20:29 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23887
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Junuz Djipalo je napisao/la:
Bio ja prije 7 dana u Počitelju i doista ne kužim razliku, prije ili poslije, meni se čini kako su namjerno predvidjeli poslije Počitelja kako bi putnik namjrenik koji prolazi vidio Počitelj, sišao s ceste i navratio.

Znam po sebi, ako vidim nešto pored ili svratim, ili upamtim gdje je pa drugi put navratim.

Doista nisam skužio čime bi to AC uništila Blagaj ili Počitelj... :neznam

Meni to izgleda kao čista politička igra. Mislim, smeta cesta, pa kako ne smeta što ide kroz sam Počitelj.

Kako samo fantastično izgleda vidjeti Skradin kad se prelazi most na Krki na AC. Pa ko ne bi poželio navratit. Ima uređeno i odmorište baš radi prizora, doduše, ne samo radi Skradina.

U Hercegovini nisam primijetio neko bunjenje Hrvata iznad, ispod, lijevo, desno. Nama je svejedno, stalo nam je samo da se napravi. Nažalost, mislim kako su neki drugi razlozi bili u igri.

Velika korist je za Hercegovinu da turisti nabrzaka obiđu Međugorje, Počitelj, Stari most.

Čuvat starine ali ne uskraćivat zaradu na njima. Francuzi su tu maheri, treba se ugledat na njih...

Inače, nisam ni znao, otvorena je dionica od Laktaša do Mahovljana, AC BL-Gradiška. Ugodno su me iznenadili, to je samo par km ali skraćuje put.


Sve AC na svijetu ide blizu turističkih odredišta, pogotovo ako se može dobiti atraktivan pogled, ali ovdje više nitko Počitelja neće vidjeti.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 20:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Šta znači jedan most na neprikladnom mjestu pokazuje primjer Dresdena kojem je zbog toga oduzet status Svjetskog kulturnog naslijeđa. Moreš zamisliti kako bi bio unakažen ambijent u pravcu Čapljine. Umjesto širokog pogleda u polje dobili bi bujkvalno most pred nosom.

Na kraju se more zapitati ako jedna strana kaže kakve ima veze da li je most uzvodno ili nizvodno, a druga želi isti uzvodno i pri tome dokaže da dotično nije ni skuplje zašto ne prekinuti diskusiju i praviti ga uzvodno. Diskusija se ne prekida samo zato što prvom nije tako svejedno kako tvrdi.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 21:06 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23887
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Sandalj je napisao/la:
Šta znači jedan most na neprikladnom mjestu pokazuje primjer Dresdena kojem je zbog toga oduzet status Svjetskog kulturnog naslijeđa. Moreš zamisliti kako bi bio unakažen ambijent u pravcu Čapljine. Umjesto širokog pogleda u polje dobili bi bujkvalno most pred nosom.

Na kraju se more zapitati ako jedna strana kaže kakve ima veze da li je most uzvodno ili nizvodno, a druga želi isti uzvodno i pri tome dokaže da dotično nije ni skuplje zašto ne prekinuti diskusiju i praviti ga uzvodno. Diskusija se ne prekida samo zato što prvom nije tako svejedno kako tvrdi.


Kako će biti unakažen ambijent POčitelja, kad je most trebao biti nešto više od 800 metara nizvodno prema prvotno predloženoj trasi. Ne mogu nikako shvatiti - kako.

Po meni je prva predložena trasa bolja za Počitelj (iako me bez nekog licemjerja zaboli kuki za to), samo mi je žao izgubljenih 4-5 godina na gluposti.

Edit 500-600 metara je izgleda bila prva trasa. ne mijenja na stvari. U cijeloj Europi je to dovoljna udaljenost i pola primjerice austrijskih zanemitosti je unutar 500 metara od AC.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 21:13 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23887
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Tekst iz 2009.. Mještani nisu imali ništa protiv da trasa ide 500 metara južnije.

"Dodao je da su mještani za to da most ide južno od Počitelja, oko 500 metara, ili sjeverno. To je, kako je kazao, još pogodnije, jer se tu nalazi brdo"
Tekst je iz 2009. godine.
http://www.mocable.ba/vijesti/pregled/koridor-vc-trasa-autoceste-bosnjacima-pocitelja-put-egzodusa

Poltika se upetljala kasnije i idoktrinirala ljude preko medija.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 21:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Na kraju krajeva održana je javna diskusija u Čapljini i izneseni su svi prijedlozi i trasa je usaglašena bez nekih preglasavanja.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 21:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
U svako slučaju je dobro što se otvara više dionica za gradnju, a ne samo tipično centralistički oko Sarajeva.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: JP Autoceste FBiH sa sjedištem u Mostaru
PostPostano: 23 srp 2011, 21:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58
Postovi: 36957
Lokacija: Gl. grad regije
Sandalj je napisao/la:
Diskusija se ne prekida samo zato što prvom nije tako svejedno kako tvrdi.


Svejedno je gdje je most, ali nije svejedno što se zbog toga odgađa gradnja.

Sad kad su uspjeli u naumu odgađanja vidjet ćeš kad krenu sami stanovnici Počitelja tražit prvotnu trasu.

To je bila čista demonstracija mogućnosti zajebavanja Hrvata, i to kooperativnih Hrvata.

Za Ljubića, koji je bio resorni ministar, se teško može tvrdit da je mrzitelj svega bošnjačkog i sarajevskog, dapače.

Kad je skužio kako su ga partneri zajebali okrenuo se Čoviću. A baš su ga zajebali. On je jedan od onih koji je na trenutke vjerovao, poput mene, kako niste kao Srbi, i kako Sarajevo nije Beograd u Yu.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO