|
|
Stranica: 139/140.
|
[ 3483 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 vel 2026, 13:59 |
|
|
Srpsčanin je napisao/la: Sokolić je napisao/la: Bježali su i u Srbiji.Oni iz Žepe svi pobjegli u Srbiju. Autobusi ih nisu vozili u Srbiju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 vel 2026, 14:01 |
|
|
Sokolić je napisao/la: MiB je napisao/la: Zanimjiva priča. I s ratne u s dijalektne strane. Nikad na TV SA nisan čua ove govorit. Naglasak sličan onemu u Zagori. Na momente sličniji od zapadnohercegovačkog! Većina SBŽa (osim Fojnice, Kreševa i dijela Kiseljaka, tamo je bio prijelazan govor) i Zenica su nekoć imali šćakavsku i ikavicu, govor kakvim se priča i oko Livna, Rame, Sinja i Imotskog...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 vel 2026, 00:05 |
|
|
Citat: Zaboravljena žrtva Mirka Barbića iz Kiseljaka
Mirko Barbić je teško ranjen u Sarajevu 1992. kao pripadnik saniteta. Mirko Barbić se nakon oporavka vraća u sanitet, u općini Kiseljak. Kao medicinski djelatnik biva teško ranjen u zasjedi u selu Bilalovac. Mirko Barbić nakon deset dana umire.
Organizatori i izvršitelji zasjede nikad nisu pronađeni, niti su ikada traženi.
Lažni poziv u pomoć
Sarajlija porijeklom iz Fojnice, Mirko Barbić pristupio je otporu srpskim snagama na Dobrinji. Kao sanitetski radnik 28.06.1992. teško je ranjen. Nakon nekoliko mjeseci oporavka, krajem 1992. dolazi konvojem za Kiseljak. Tu se ponovo priključuje sanitetu. Nije prošlo dugo, a vojska koju je smatrao savezničkom, i s kojom se borio rame uz rame u Sarajevu, blokira regionalnu cestu Kiseljak – Busovača u mjestu Kaćuni 24.01.1993.
Već sutra dan kiseljačkom sanitetu dolazi dramatičan apel da u Kaćunima ima mnogo mrtvih i ranjenih. Tri sanitetska vozila sa doktorima i sestrama kreću prema Kaćunima.
Pred samim Kaćunima, u selu Gusti Grab, jasno je da nikakvih ranjenih i mrtvih nema, i da je put za Busovaču blokiran. Osjetivši da nešto nije u redu, vozila se okreću i kreću natrag prema Kiseljaku.
Ipak, u mjestu Bilalovac put im je prepriječio balvan. Dok su bili zaustavljeni na cesti, na vozila je otvorena paljba iz automatskog oružja. Mirko Barbić je teško ranjen.
Njegova supruga Mirjana i danas čuva džemper u kojem je bio. Pokazuje rupu kuda je prošao metak: „Sačuvala sam džemper za uspomenu. Metak je ušao na leđima i oštetio više organa. Nije mu bilo spasa.“
Pad Bilalovca
Bilo mu je to drugo ranjavanje. Ovaj put kobno. Nakon deset dana je umro. U međuvremenu je upravo u Bilalovcu pala prva žrtva sukoba Bošnjaka i Hrvata – Mihovil Bojo. Mještani Bilalovca, Hrvati, napustili su selo u smjeru Brestovska, nesigurni zbog brojnih naoružanih bandi, ali i sve agresivnije tzv. Armije BiH.
Mirko umire od sepse u Fojnici 04. veljače 1993. Ubrzo će i Fojnica doživjeti istu sudbinu kao i selo Bilalovac.
U ratu u kojem će kasnije Hrvati biti optuženi za zabijanje „noža u leđa“, Mirjana je ostala bez supruga, ali i doma: „Nedugo zatim je poginuo i Mirkov brat Anđelko. Ja ostajem sama s djecom. Uskoro se rasplamsao rat s Muslimanima. Ni u Bilalovac ni u Fojnicu više nije mogla ući ni vojna ni civilna policija da istraži tko je poslao lažni poziv sanitetu u Kaćune, ni tko je postavio zasjedu u Bilalovcu ni tko je pucao po sanitetskim vozilima. Ništa se nije moglo. Mirkova smrt nije ni evidentirana kao zločin. A radi se o ratnom zločinu!“ inzistira supruga.
Obitelj se tek kasnije obratila Sudu BiH s upitom vodi li se bilo kakav postupak zbog ovog zločina koji je obilježio početak sukoba između Bošnjaka i Hrvata u Kiseljaku. Dobila je odgovor da se nikakva istraga nije vodila.
„Ne očekujem da će se ikad saznat tko je pucao u vozilo i tko je ubio Mirka. Ali želim da se zna da rat u Kiseljaku nije počeo u travnju 1992. kako čujem da neki spominju, nego zasjedom i napadom na Bilalovac! I da se prizna žrtva mog supruga. Da je pao kao sanitetski djelatnik.“ Kaže Mirjana.
Stradalnička obitelj
Inače, obitel Barbić je osim Mirka i Anđelka, koji je stradao od snajperskog hica, bila žrtva još jednog teškog zločina za kojeg, naravno, opet nije bilo ni istrage ni optužnice. U selu Šćitovo Polje u općini Fojnica, odakle je Mirko porijeklom, dok je bilo pod kontrolom tzv. Armije BiH, ubijene su i zapaljene Mirkova rodica i tetka, i to na Badnji dan! Gamad uvijek ubija za vrijeme ili uoči blagdana i svetaca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 vel 2026, 00:28 |
|
|
|
...
| Privitak/ci: |

FB_IMG_1770161004238.jpg [ 144.56 KiB | Pogledano 5033 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Usora 95
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 06:33 |
|
|
|
Poginuli pripadnici ARBiH i MUP-a iz Jablanice (1992-1995):
Od ukupno 143 poginula pripadnika Armije RBiH i MUP-a Jablanica u odbrambeno - oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine njih:
- 107 ili 75% poginulo je od strane HVO i HV,
- 19 ili oko 13% od strane srpsko - crnogorskog agresora,
- 18 ili oko 12% ostalo, (prirodna smrt, samoubistva, saobraćajne nesreće i drugi nesretni slučajevi).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 14:17 |
|
|
Stavit ću i ovdje. Ako netko ima informacije koliko i gdje ih je jurišalo na HVO neka slobodno iznese taj podatak. Citat: HODŽE-IMAMI u Odbrambeno Oslobodilačkom r a t u 1992 - 1995 ⚜️
📍187 hodža u j-cama Armije RBiH (evidencije ARBiH od 15.12.1994.)⚜️ ⏬️⏬️ 📌97. poginulih tokom agresije 🇧🇦 📌57. poginulih u redovima Armije RBiH ⚜️ Za broj ranjenih i RVI nemamo relevantne podatke Ukupan broj hodža- imama koji su bili u redovima Armije Rrepublike Bosne i Hercegovine se kreče oko 400.
Bosna i Hercegovina, po evidenciji IZ u BiH, je u svom sastavu imala 1990. godine 750 hodža- imam- efendija...
Iz ovih podataka proizilazi da je preko 50% hodža-imama bilo u Armiji RBiH ⚜️
Analiza; Nesib ef.Hodžić ⚜️
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 16:31 |
|
|
Usora 95 je napisao/la: Poginuli pripadnici ARBiH i MUP-a iz Jablanice (1992-1995):
Od ukupno 143 poginula pripadnika Armije RBiH i MUP-a Jablanica u odbrambeno - oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine njih:
- 107 ili 75% poginulo je od strane HVO i HV,
- 19 ili oko 13% od strane srpsko - crnogorskog agresora,
- 18 ili oko 12% ostalo, (prirodna smrt, samoubistva, saobraćajne nesreće i drugi nesretni slučajevi). To je ratište gdje sam bio, pred Jablanicom. Pretežno brigada kralj Tomislav je to pokrivala i Jajčani i i iz tih sela iz Donje Rame. većina Ramske briagde je bila gore na Crnom vrhu i prema Uskoplju.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 16:36 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Stavit ću i ovdje. Ako netko ima informacije koliko i gdje ih je jurišalo na HVO neka slobodno iznese taj podatak. Citat: HODŽE-IMAMI u Odbrambeno Oslobodilačkom r a t u 1992 - 1995 ⚜️
📍187 hodža u j-cama Armije RBiH (evidencije ARBiH od 15.12.1994.)⚜️ ⏬️⏬️ 📌97. poginulih tokom agresije 🇧🇦 📌57. poginulih u redovima Armije RBiH ⚜️ Za broj ranjenih i RVI nemamo relevantne podatke Ukupan broj hodža- imama koji su bili u redovima Armije Rrepublike Bosne i Hercegovine se kreče oko 400.
Bosna i Hercegovina, po evidenciji IZ u BiH, je u svom sastavu imala 1990. godine 750 hodža- imam- efendija...
Iz ovih podataka proizilazi da je preko 50% hodža-imama bilo u Armiji RBiH ⚜️
Analiza; Nesib ef.Hodžić ⚜️
Ta knjiga Imami-šehidi je bila na netu možda još ima . Ja sam našao jednu njihovu lažetinu nakon koje ti pamet stane na tren. Za nekog Heru su napisali doslovno ovako " Znajući za njegove imamske aktivnosti ekstremisti iz HVO-a su ga odveli u Uzdol 14.09 i tamo ubili". 14.09 1993-će je dan masakra u Uzdolu koje je počinila muslimanska vojska. Očito je imam poginuo u napadu na Uzdol..uostalom bio je jedna clip iz Uzdol di jedan od branitelja govori..našli smo tamo i onog hodžu mrtvog.. Evo našao sam scribd na 51-oj stranici Hamed Hero. https://www.scribd.com/doc/51725645/Mon ... ami-Sehidi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 17:37 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Stavit ću i ovdje. Ako netko ima informacije koliko i gdje ih je jurišalo na HVO neka slobodno iznese taj podatak.
Ta knjiga Imami-šehidi je bila na netu možda još ima . Ja sam našao jednu njihovu lažetinu nakon koje ti pamet stane na tren. Zna nekog Heru su napisali doslovno ovako " Znajući za njegove imamske aktivnosti ekstremisti iz HVO-a su ga odveli u Uzdol 14.09 i tamo ubili". 14.09 1993-će je dan masakra u Uzdolu koje je počinila muslimanska vojska. Očito je imam poginuo u napadu na Uzdol..uostalom bio je jedna clip iz Uzdol di jedan od branitelja govori..našli smo tamo i onog hodžu mrtvog.. Evo našao sam scribd na 51-oj stranici Hamed Hero. https://www.scribd.com/doc/51725645/Mon ... ami-Sehidi34-a Efendić Redžo iz Željeznog polja. Prvo mu HV-HVO spasili guzicu u Beglucima kod Dervente, a onda poginuo u napadu na Žepče. 36. Mensur- ef Goga 7.muslimanska zalego u Ovnaku Zenica 8.6 1993. tamo su napravili zločin Citat: Počinjeni su zločini u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljinama gdje je strijeljena gdje je strijeljano do više desetaka obitelji od kojih se za posmrtnim ostatcima 22 žrtve i danas traga. 51. Hamed Hero na stradao na dan pokolja u Uzdolu. Taj dan je poginulo 9 arbih pripadnika i 1 su samo izvukli. Naravno da je ovaj bio u naletu gdje su ubijena djeca, starci i 12 HVO pripadnika. 76. Ilijaz-ef Milanović Gornji Vakuf poginuo kod Crnog vrha i nisu ga pokupili. Naravno HVO je nadirao ne obratno. 79. Hasib-ef Mujić opisan kao ćvrst i prekaljen borac na ratištima u BiH i baš se nađe u 7.mjesecu u Fojnici i tu legne 26.7. 96. Mesud-ef Pezić poginuo u 1.mjesecu u Busovači u sukobu s HVO 106. Fikret-ef Terzić Zenica-Zavidovići poginuo u napadu na Vitez, 7.muslimanska Ima još jedan 7.mjesec Crni vrh Maglaj 1993. ali tog su vjerojatno Srbi riješili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 18:05 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Ta knjiga Imami-šehidi je bila na netu možda još ima . Ja sam našao jednu njihovu lažetinu nakon koje ti pamet stane na tren. Zna nekog Heru su napisali doslovno ovako " Znajući za njegove imamske aktivnosti ekstremisti iz HVO-a su ga odveli u Uzdol 14.09 i tamo ubili". 14.09 1993-će je dan masakra u Uzdolu koje je počinila muslimanska vojska. Očito je imam poginuo u napadu na Uzdol..uostalom bio je jedna clip iz Uzdol di jedan od branitelja govori..našli smo tamo i onog hodžu mrtvog.. Evo našao sam scribd na 51-oj stranici Hamed Hero. https://www.scribd.com/doc/51725645/Mon ... ami-Sehidi34-a Efendić Redžo iz Željeznog polja. Prvo mu HV-HVO spasili guzicu u Beglucima kod Dervente, a onda poginuo u napadu na Žepče. 36. Mensur- ef Goga 7.muslimanska zalego u Ovnaku Zenica 8.6 1993. tamo su napravili zločin Citat: Počinjeni su zločini u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljinama gdje je strijeljena gdje je strijeljano do više desetaka obitelji od kojih se za posmrtnim ostatcima 22 žrtve i danas traga. 51. Hamed Hero na stradao na dan pokolja u Uzdolu. Taj dan je poginulo 9 arbih pripadnika i 1 su samo izvukli. Naravno da je ovaj bio u naletu gdje su ubijena djeca, starci i 12 HVO pripadnika. 76. Ilijaz-ef Milanović Gornji Vakuf poginuo kod Crnog vrha i nisu ga pokupili. Naravno HVO je nadirao ne obratno. 79. Hasib-ef Mujić opisan kao ćvrst i prekaljen borac na ratištima u BiH i baš se nađe u 7.mjesecu u Fojnici i tu legne 26.7. 96. Mesud-ef Pezić poginuo u 1.mjesecu u Busovači u sukobu s HVO 106. Fikret-ef Terzić Zenica-Zavidovići poginuo u napadu na Vitez, 7.muslimanska Ima još jedan 7.mjesec Crni vrh Maglaj 1993. ali tog su vjerojatno Srbi riješili. Di si naša taj podatak o 9 poginulih muslimanskih vojnika u Uzdolu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 19:24 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Noname01 je napisao/la: 34-a Efendić Redžo iz Željeznog polja. Prvo mu HV-HVO spasili guzicu u Beglucima kod Dervente, a onda poginuo u napadu na Žepče.
36. Mensur- ef Goga 7.muslimanska zalego u Ovnaku Zenica 8.6 1993. tamo su napravili zločin
51. Hamed Hero na stradao na dan pokolja u Uzdolu. Taj dan je poginulo 9 arbih pripadnika i 1 su samo izvukli. Naravno da je ovaj bio u naletu gdje su ubijena djeca, starci i 12 HVO pripadnika.
76. Ilijaz-ef Milanović Gornji Vakuf poginuo kod Crnog vrha i nisu ga pokupili. Naravno HVO je nadirao ne obratno. 79. Hasib-ef Mujić opisan kao ćvrst i prekaljen borac na ratištima u BiH i baš se nađe u 7.mjesecu u Fojnici i tu legne 26.7. 96. Mesud-ef Pezić poginuo u 1.mjesecu u Busovači u sukobu s HVO 106. Fikret-ef Terzić Zenica-Zavidovići poginuo u napadu na Vitez, 7.muslimanska Ima još jedan 7.mjesec Crni vrh Maglaj 1993. ali tog su vjerojatno Srbi riješili. Di si naša taj podatak o 9 poginulih muslimanskih vojnika u Uzdolu? Moguće da sam pomiješao neku brojku. Znam da je bila bitka oko škole i da je odbijen napad nakon pojačanja. Znam da je jedan zaglavio i to je izgleda taj hodža. Evo video. 1:08:30 Na kraju videa govori da su ih par dana prije razbili. I spominje specijalce oko škole. Sad kaže "likvidirali" smo 15 pripadnika vojne policije. Ne čuje se najbolje Ovo je muslimanski izvještaj i dokument Znači to je ta brojka na koju sam očito mislio ranjeni i jedan poginuli kasnije izvučen i hodža. Znam i za ovo da su upali u minsko polje pa mi se malo izmiješalo. Davno sam to gledao te videe i dokumente. "30 uglavnom naoružanih civila". Zbog ovakve izjave trebalo je pobiti sve iz sela Here od najmanjeg do najvećeg. Tek kad se pogledaju komentari na yt, idući sukob ni kokoš ne smije ostati. Citat: Jela Džalto (1950.), Zorka (Mate) Glibo (1938.), Mara Grubeša (1934.), Mato (Jozo) Ljubić (1923.), Kata (Jozo) Ljubić (1948.), Kata (Ilija) Perković (1922.), Stanko (Niko) Rajić (1927.), Lucija Rajić (1933.), Šima Rajić (1914.), Mara (Jakov) Rajić (1938.), Mijo (Marko) Rajić (1924.), Ivka Rajić (1921.), Domin (Ivo) Rajić (1936.), Ivka (Martin) Rajić (1934.), Martin (Petar) Ratkić (1935.), Kata Ratkić (1928.), Luca Zelenika (1906.), Janja (Križan) Zelenika (1931.), Dragica (Ante) Zelenika (1934.), Ivan (Mate) Zelenika (1930.), Ruža (Kazimir) Zelenika (1931.), Jadranka (Kazimir) Zelenika (1981.), Ruža (Mijo) Zelić (1944.), Marija (Jozo) Zelić (1980.), Stjepan (Jozo) Zelić (1983.), Ante (Jure) Stojanović (1920.), Ankica (Stipe) Stojanović (1949.), Seferina Stojanović (1922.) i Franjo (Tomo) Stojanović (1916.) – imena su to žrtava strašnog zločina koji su snage ARBiH počinile nad hrvatskim civilima u selu Uzdol kod Rame 14. rujna 1993.. Među ubijenima je i troje djece.
| Privitak/ci: |

izvjesce_buza1.jpg [ 140.1 KiB | Pogledano 4571 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:01 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Di si naša taj podatak o 9 poginulih muslimanskih vojnika u Uzdolu?
Moguće da sam pomiješao neku brojku. Znam da je bila bitka oko škole i da je odbijen napad nakon pojačanja. Znam da je jedan zaglavio i to je izgleda taj hodža. Evo video. 1:08:30 Na kraju videa govori da su ih par dana prije razbili. I spominje specijalce oko škole. Sad kaže "likvidirali" smo 15 pripadnika vojne policije. Ne čuje se najbolje Ovo je muslimanski izvještaj i dokument Znači to je ta brojka na koju sam očito mislio ranjeni i jedan poginuli kasnije izvučen i hodža. Znam i za ovo da su upali u minsko polje pa mi se malo izmiješalo. Davno sam to gledao te videe i dokumente. "30 uglavnom naoružanih civila". Zbog ovakve izjave trebalo je pobiti sve iz sela Here od najmanjeg do najvećeg. Tek kad se pogledaju komentari na yt, idući sukob ni kokoš ne smije ostati. Citat: Jela Džalto (1950.), Zorka (Mate) Glibo (1938.), Mara Grubeša (1934.), Mato (Jozo) Ljubić (1923.), Kata (Jozo) Ljubić (1948.), Kata (Ilija) Perković (1922.), Stanko (Niko) Rajić (1927.), Lucija Rajić (1933.), Šima Rajić (1914.), Mara (Jakov) Rajić (1938.), Mijo (Marko) Rajić (1924.), Ivka Rajić (1921.), Domin (Ivo) Rajić (1936.), Ivka (Martin) Rajić (1934.), Martin (Petar) Ratkić (1935.), Kata Ratkić (1928.), Luca Zelenika (1906.), Janja (Križan) Zelenika (1931.), Dragica (Ante) Zelenika (1934.), Ivan (Mate) Zelenika (1930.), Ruža (Kazimir) Zelenika (1931.), Jadranka (Kazimir) Zelenika (1981.), Ruža (Mijo) Zelić (1944.), Marija (Jozo) Zelić (1980.), Stjepan (Jozo) Zelić (1983.), Ante (Jure) Stojanović (1920.), Ankica (Stipe) Stojanović (1949.), Seferina Stojanović (1922.) i Franjo (Tomo) Stojanović (1916.) – imena su to žrtava strašnog zločina koji su snage ARBiH počinile nad hrvatskim civilima u selu Uzdol kod Rame 14. rujna 1993.. Među ubijenima je i troje djece. Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:04 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Moguće da sam pomiješao neku brojku. Znam da je bila bitka oko škole i da je odbijen napad nakon pojačanja. Znam da je jedan zaglavio i to je izgleda taj hodža. Evo video.
1:08:30 Na kraju videa govori da su ih par dana prije razbili. I spominje specijalce oko škole. Sad kaže "likvidirali" smo 15 pripadnika vojne policije. Ne čuje se najbolje
Ovo je muslimanski izvještaj i dokument Znači to je ta brojka na koju sam očito mislio ranjeni i jedan poginuli kasnije izvučen i hodža. Znam i za ovo da su upali u minsko polje pa mi se malo izmiješalo. Davno sam to gledao te videe i dokumente.
"30 uglavnom naoružanih civila". Zbog ovakve izjave trebalo je pobiti sve iz sela Here od najmanjeg do najvećeg. Tek kad se pogledaju komentari na yt, idući sukob ni kokoš ne smije ostati.
Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93Pa kaže da su 15 likvidirali kad su priskočili u pomoć i kad je krenula bježanija na kraju. Ovo razbijanje bilo je par dana i to govori na crti bojišnice. O dva slučaja govori. E sad koji su stvarni podaci. Muslimani spominju 65 mrtvih bojovnika? Pitanje samo gdje i na kojem potezu. Vjerojatno lažna brojka kao i sve ostalo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:17 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93Pa kaže da su 15 likvidirali kad su priskočili u pomoć i kad je krenula bježanija na kraju. Ovo razbijanje bilo je par dana i to govori na crti bojišnice. O dva slučaja govori. E sad koji su stvarni podaci. Muslimani spominju 65 mrtvih bojovnika? Pitanje samo gdje i na kojem potezu. Vjerojatno lažna brojka kao i sve ostalo Ma lažna brojka. Poginulo je 12 vojnika HVO -a u školi. Sad sam pogledao "Bosansku knjigu mrtvih". Ima 5 poginulih muslimanskih vojnika iz Prozora poginulih u općini Prozor 14.09 93-će. Tu je taj hodža i još dvojica sa prezimenom Hero, jedan Letica i nisam upamtio kako se peti prezivao. A sad se sjećam da je u jednom dokumentarcu, ima ih više iz Uzdola, di jedan naš govori, "našli smo tri mrtva muslimanska vojnika među njima i onog hodžu". Vjerojatno su muslimani jednog izvukli, koji se tu spominje to je četvrti a ima i peti poginuli taj dan. Tako da to je to otprilike. Pavlović je tu možda malo hrabrio. Ne zna se za tolike gubitke Muslimana taj dan u Uzdolu. Napad je baš izvršio Prozorski bataljun, moguće da je među njima bilo i iz drugih općina, ali baš toliko sumnjam jer oni nisu napali tu velikim snagama Iako se zvao "Prozorski bataljun", napad je formacijski izvršila jedna satnija ili četa kako se kaže.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:20 |
|
|
|
Vjerojatno misli na napad na Crni Vrh koji je bio koji dan ranije, kada je poginuo njihov zapovjednik Konjičana, bolje reći Klišana, Padalović.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:21 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Vjerojatno misli na napad na Crni Vrh koji je bio koji dan ranije, kada je poginuo njihov zapovjednik Konjičana, bolje reći Klišana, Padalović. Da, Seid Padalović. Tu im je napad propao i imali su puno gubitaka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:42 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Moguće da sam pomiješao neku brojku. Znam da je bila bitka oko škole i da je odbijen napad nakon pojačanja. Znam da je jedan zaglavio i to je izgleda taj hodža. Evo video.
1:08:30 Na kraju videa govori da su ih par dana prije razbili. I spominje specijalce oko škole. Sad kaže "likvidirali" smo 15 pripadnika vojne policije. Ne čuje se najbolje
Ovo je muslimanski izvještaj i dokument Znači to je ta brojka na koju sam očito mislio ranjeni i jedan poginuli kasnije izvučen i hodža. Znam i za ovo da su upali u minsko polje pa mi se malo izmiješalo. Davno sam to gledao te videe i dokumente.
"30 uglavnom naoružanih civila". Zbog ovakve izjave trebalo je pobiti sve iz sela Here od najmanjeg do najvećeg. Tek kad se pogledaju komentari na yt, idući sukob ni kokoš ne smije ostati.
Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93Ma ovaj dokument je smiješan. Same optužbe jednih drugih, razbili ih, a uzeli par kota i sela itd itd. Priča mogli smo, ali nam nisu dali. Isto ne spominju da je prije 18.9.1993. sa Srbima početkom mjeseca sklopljeno primirje kako bi mogli sve snage ovdje. Što se tiče brojki vjerojatno i je ohrabrivanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 06 vel 2026, 20:47 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93Ma ovaj dokument je smiješan. Same optužbe jednih drugih, razbili ih, a uzeli par kota i sela itd itd. Priča mogli smo, ali nam nisu dali. Isto ne spominju da je prije 18.9.1993. sa Srbima početkom mjeseca sklopljeno primirje kako bi mogli sve snage ovdje. Što se tiče brojki vjerojatno i je ohrabrivanje. A ratna propaganda. Mislim ima nekih podataka za čitati, tipa kronologija i slično.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 07 vel 2026, 07:19 |
|
|
Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93Di je taj Crni vrh? Šta je to?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 07 vel 2026, 12:56 |
|
|
Citat: TEŽINA TIŠINE U BOJSKOJ – ZLOČIN BEZ PRESUDE, LAŽ BEZ POSLJEDICA!
U Bojskoj, sjeverno od Uskoplja, tišina ima težinu kamena. Ovdje se ne govori glasno, jer zemlja pamti. Pamti imena koja su nasilno istrgnuta iz svakodnevice, pamti korake koji su prestali, pamti obitelj Okadar.
U jednoj šumici pored sela dana 07. veljače 1993. izmasakrirani su Ilija (Franje) Okadar i njegova sestra Pavka (Franje) Okadar. Otac Franjo Okadar (1907.) i sestra Finka uspjeli su pobjeći i privremeno se skloniti u kuću Dragana Franjića gdje ih je ABiH pronašla i ubila 21. veljače 1993. godine. Nakon usmrćivanja, tijela oca i kćeri su izmasakrirana. Prema svjedočenju svjedoka koji je uspio pobjeći i koji je donio pismo pisano Finkinom rukom, sestre Pavka i Finka Odakar su bile silovane već 7. veljače.
U toj istoj tišini Bojske postoji još jedan sloj boli, teži i dugotrajniji od same smrti.
Zločin nad obitelji Okadar nije bio bezimen niti nepoznat. Počinili su ga pripadnici Armije BiH. I to nije glasina, nije pretpostavka, nije politička konstrukcija. Imena počinitelja su više puta prijavljivana, svjedoci su postojali, iskazi su davani. Pa ipak, pravosuđe je ostalo nijemo. Godine su prolazile, a odgovornost nikada nije imenovana, nikada procesuirana, nikada presuđena. Nečinjenje je postalo službeni odgovor.
Danas se, sustavno i javno, promovira teza da Armija BiH nije činila zločine. Ta tvrdnja ne briše samo povijest, ona gazi grobove. Ona ne relativizira samo činjenice, ona ponižava žrtve. Za obitelj Okadar, ali i za sve koji znaju istinu, to je nasilje koje se događa po drugi put. Tiše, hladnije, institucionalno. Nasilje koje ne ostavlja modrice, ali ostavlja osjećaj da pravda nikada nije ni bila namijenjena svima.
Stajati nad njihovim grobovima u tom kontekstu znači osjetiti dvostruku nepravdu: onu koja je došla s noževima i mecima i onu koja je došla s dokumentima koji nikada nisu napisani, optužnicama koje nikada nisu podignute i šutnjom koja traje desetljećima. To nije samo poraz pravosuđa. To je poraz društva koje bira zaborav, jer je komotniji od istine!
Zato sjećanje na obitelj Okadar nije usmjereno protiv bilo koga, ali jest protiv laži. Protiv sustavnog poricanja. Protiv narativa koji traži kolektivnu nevinost po cijenu pojedinačnih grobova. Kad se kaže da zločina nije bilo, tada se Franju, Iliju, Pavku i Finku ne ubija metaforički, tada ih se briše. A brisanje je najtrajniji oblik nasilja.
Njihova imena stoje kao tiha optužnica. Ne protiv naroda, nego protiv kukavičluka da se istina izgovori. I dok god ta istina čeka, posjet njihovim zadnjim počivalištima ostaje više od pijeteta. Ostaje čin otpora zaboravu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 07 vel 2026, 13:45 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Ne znam na koji sukob Pavlović misli. Dan prije je bio veliki sukob na Crnom Vrhu gdje su Muslimani imali dosta gubitaka. A u Uzdolu su oni pisali o tri poginula svoja borca. Mada u knjizi "Bosanska knjiga mrtvih" ima više poginulih muslimanskih boraca na taj dan iz Prozora, jer je napad baš izvršio muslimanski "Prozorski bataljon". Evo imaš tu detaljno o Operaciji "Neretva 93" od Šefke Hodžića. Dio koje je bio napad i zločin na Uzdol. https://www.scribd.com/document/1159590 ... neretva-93Di je taj Crni vrh? Šta je to? Planinski vrh između Prozora i Uskoplja
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 07 vel 2026, 16:00 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 27 tra 2026, 19:57 |
|
|
Evo jedne zanimljive objave , iskopirat ću i tekst odvojeno, da ne nestane.
Ima korisnih podataka, kako za MUP, SOU, tako i za naše iz Hrvatske kad drugi put budedu htili slat pomoć u Jablanicu, odnosno, kad in budedu dolazili otamo za bratimljenja i prijateljstva (jer znan kako oni iz Sarajeva infišajedu se bratimit s Dalmacijon, nikad in nije bitno bratimit se s kimen iz Zagorja ili Požeške kotline), da znadu s kojiman imadu posla. Citat: 1. Gardijska brigada HVO-a "ANTE BRUNO BUŠIĆ" 28. srpnja 2025. · 28.07.1993.godine.Što nam označava navedeni datum?! Eh, dragi moji kad bih se barem moglo sve napisati što označava, al pokušajmo ostaviti bar jedan mali trag naše SVETE i PONOSNE nam povjesti i istine. Ne baš tako davno, na obroncima i proplancima našeg prelijepog i čvrstog hercegovačkog diva planine Čvrsnice na svirep način izgubiše svoje živote, njih 39. 39 nedužnih hrvatskih života ostade na Stipića livadama među kojima čak 6 civila. Natopiše livade svojom nedužnom i čistom hrvatskom krvlju, urezaše svoje prkosne i neizbrisive krike u čvrsti kamen našeg Diva i jedinog svjedoka koji će vjekovima čuvati u sebi svjedočanstvo na ovaj surovi zločin. Eh, kad bih barem planina znala pričati! Iako nam nikada neće i ne može otkriti svaki detalj ovog surovog i podmuklog zločina od strane Armije BiH, ipak zahvaljujući dragom Bogu imamo preživjelih svjedoka ovog strašnog, podmuklog, zločinačkog čina koji su prepričali i tvrdo zapisali svoje nemilo sjećanje i svjedočanstvo. Tog kobnog jutra 28.07.1993.godine pripadnici 44. Brdske brigade IV. Korpusa Armije BiH, pripadnici MUP-a općine Jablanica, naoružana skupina muslimana iz sela Jelačića i grupa mudžahedina, oko 10 sati napadaju selo Doljane. Taj dan na području Doljana zarobljeno je 185 mještana Hrvata među kojima je bilo 37 djece i 10 trudnica, koji su protjerani i zarobljeni u logor MUZEJ u Jablanici, a 33 vojnika i 6 civila su svoje živote ostavili na lokalitetima Doljani-Stipića livade. Tijela stradalih su bila nagorjela, masakrirana, skalpirana,odrezanih genitalija, smrskanih lubanja čak su neka tijela bila i minirana kako bih nastradali oni koji ih budu kupili. Bilo je i tijela kojima je obdukcija pokazala da su ih žive rezali i vadili organe. Kako stoji u javno dostupnim zapisima vođe ovog zločinačkog čina bili su: Behrem Bećir Beća Ismet Elagović-Pegla Amir Halihodžić-Prpa Jusuf Kevrić ........... Osumlječeni za zločin se spominju i general Atif Pašalić, Enes Kovačević, Senad Džino, Edin Bešić, Ekrem Kevrić, Emin Zebić, Ahmet Salihamidžić ci Cicko i Džemal Ovnović. Posebna odgovornost za zločin u Doljanima leži na dr.Safetu Ćibi, ratnom predsjedniku općina Konjic, Jablanica, i Prozor/Rama. Većina gore navedenih su bili aktivni planinari i članovi planinarskog društva Vilinac Jablanica, koji su poznavali svaki centimetar i svaki kamen gorskog predjela na kojem su počinili ovaj strašni zločin, a između svih posebno se ističe Behrem Bećir-Beća. Beća je u prije rata bio nastavnik tjelesnog odgoja u osnovnoj školi u Jablanici i predsjednik planinarskog društva VILINAC Jablanica, a kako nam naši izvori govore čak je s nekima ovdje tragično stradalima bio i kućni prijatelj za koje nije imao niti mrvicu milosti. Beća je i poslije rata ostao vrlo popularan i cijenjen među Bošnjačkim stanovništvom u Jablanici, iz njihove perspektive kao "narodni heroj", čak mu se 2010. godine dodjeljuje "ZLATNA PLAKETA DRUŠTVA" općine Jablanica za životno djelo napisanu knjigu ČVRSNICA KAMENA TVRĐAVA HERCEGOVINE. Dodjela plakete, za kakvo životno djelo!? Hm, pitamo se sada je li Beća zaista izbjegao u SAD kako nam govore naši izvori i društvene mreže na kojima se predstavlja kao" COBE BEHREM " ili možda pod krinkom slobodno šeta Jablanicom i planinari Čvrsnicom? I za kraj nam još jedna ogromna stavka nije jasna!!! Je li moguće da za ovakav svirep, okrutan i podmukao zločin još nitko nije odgovarao? Je li moguće da nam nadležne institucije spavaju? Obitelji naših palih muževa, očeva, sinova, majki, braće i sestara... postale su preumorne za traženjem odgovora, al drži ih snaga i vjera u Boga i jer na kraju svi dolazimo pred nebeski Sud. Podari im Gospodine vječni mir, nek im je laka Hrvatska gruda na koju glavu nasloniše. Evo nešto izvan Facebooka, govori o istiman. https://kamenjar.com/u-povodu-22-obljetnice-zlocina-na-stipica-livadi/Čoviče, pa ovi su napali izbiglice u povlačenju. Citat: Prema dostupnim svjedočanstvima, muslimanski su zločinci ušli duboko preko planinskih prijevoja u teritorij koji je bio pod kontrolom HVO-a. Prošavši iza leđa hrvatskih branitelja napravili su zasjedu na više mjesta, a između ostalog i na tridesetak minuta hoda udaljenoj Stipića livadi, jedinom izvoru pitke vode koje se nalazilo na okolnim planinskim vrletima.
Narod koji se povlačio iz okupiranih Doljana, jedino je na tome mjestu mogao naći okrjepu, a usput istim tim pravcem i izlaz do slobodnog teritorija na Risovcu, tako da su popodne počele pristizati prve manje skupine na to područje. Čim bi se pojavili, Muslimani su otvarali vatru na njih. Budući da su sve dobro znali, imali su lagan ‘posao’. Tog su dana u ‘sačekuši’ na Stipića livadi mučki poubijali 22 ljudi. Ubijali su nasumce i bez milosti sve koji su im dopali šaka. U popodnevnim satima tog 28. srpnja 1993. godine, te u ‘dugoj mračnoj noći’ koja je slijedila, i sva ostala brda koja okružuju Doljane bila su prepuna Hrvata koji su se povlačili iz napadnutog i okupiranog sela.
Kako su kasnije potvrdili svjedoci, predvodnik i mozak zločina koji su tada počinile navedene združene muslimanske snage bio je Behrem Bećir – Beća (1944.), nastavnik tjelesnog odgoja, poznati planinar, alpinist i lovac koji je poznavao širi prostor Doljana kao vlastiti džep, zatim su tu još bili Ismet Englenović zvani ‘Pegla’, Amir Halilhodžić zvani ‘Prpa’, Jusa Kevrić i drugi. Oni su ujedno i najodgovorniji za oružani napad na Hrvate i njihovu imovinu,
Kad se dogodio iznenadni upad MOS-a u Doljane, pred užasnom i potpuno izvjesnom spoznajom da će biti pobijeni, ljudi su jednostavno bježali na sve strane ‘glavom bez obzira’. Bježao je i doljanski župnik fra Vlado Koštroman u automobilu koji je bio pogođen sa šest metaka, od kojih je jedan okrznuo župnika, a drugi ranio jednu osobu na stražnjem sjedištu.
Zločin ‘Alijine vojske’ na Stipića livadi, na padinama Čvrsnice, otkriven je 28. srpnja 1993. godine kada su pripadnici HVO-a u izravnom okršaju potisnuli muslimanske snage s položaja na Stipića livadi, a zločin u selu Doljanima otkriven je tek tri dana kasnije, 1. kolovoza 1993., kad su združene postrojbe HVO-a oslobodile selo.
Evo prvi put sad vidim da su to dva odvojena zločina, doduše povezana. https://ucr.irmct.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Motions/NotIndexable/IT-04-74/MSC6451R0000311904.pdfOvo je službeni dokument SIS-a i to je uzea MKSJ u obzir. A naši dovode Halilhodžiće, dividu se raznin Salihamidžićiman i sličniman. Koji su baš iz tega kraja. Neka idu zarađivat u svoje pripiz*ine a držidu se dalje od Hrvatske. Ovo je dopis HRHB-a MKSJ-u https://www.docdroid.net/S3p6Nl2/kratka-kronologija-i-prikaz-pocinejnih-ratnih-zlocina-od-strane-pripadnika-armije-bih-i-paravojnih-postrojbi-muslimanskih-snaga-na-podrucju-opcine-mostar-konjic-jablanica-za-vrijeme-muslimansko-hrva-pdfNego vratimo se na planinare koje svidoci optužujedu za ratni zločin. https://www.jablanica.ba/ba/dokumenti-download/3-sluzbeni-glasnici/7-sluzbeni-glasnici-2012.html%3Fdownload%3D34:2012sluzbeni_glasnik_br_1 - ovo odmah skida pdf sa Službenin glasnikon Jablanice br. 1. "''Obavljao je dužnost predsjednika PSD Vilinac... predsjednika Planinarskog saveza Hercegovine od 1981. do 1983. godine, te člana Predsjedništva Planinarskog saveza BiH.''" Ovdi https://ucr.irmct.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Motions/NotIndexable/IT-04-74/MSC6451R0000311904.pdf stoji da je pri rata radia u Elektro Jablanici, a da se posli u ratu hvalia ubojstvon zarobljenih 8 Jajčana u Hudutskon.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
K98k
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 27 tra 2026, 20:19 |
|
|
|
A general Praljak spriječio osvetu za Doljane. Eto kakvi smo. Poslije tog ni kokoš nije trebala ostati živa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 27 tra 2026, 20:44 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|