HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 ožu 2026, 21:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 696 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH
PostPostano: 18 vel 2026, 20:23 

Srbija MOŽE uvesti kvote BiH na proizvode od čelika.
BiH NE MOŽE uvesti kvote Srbiji na proizvode od čelika.

:zubati

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 18 vel 2026, 20:24 

sejdo.komsoglu je napisao/la:
Srbija MOŽE uvesti kvote BiH na proizvode od čelika.
BiH NE MOŽE uvesti kvote Srbiji na proizvode od čelika.

:zubati

Interesantna dinamika.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2026, 07:03 

Ekonomsko ČUDO otpora nadljudskih napora, kodnog naziva: “operacija Gdje sam ja tu”

“Objavljen je prvi javni poziv za prikupljanje ponuda zainteresovanosti za kupovinu imovine lukavačke Koksare u stečaju”

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pocela-prodaja-imovine-lukavacke-koksare-vrijednost-prelazi-200-miliona-km/260221089

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 22 vel 2026, 07:11 

Svakog dana u svakom pogledu ekonomsko ČUDO otpora nazvano FBIH sve više i više napreduje.

“Federacija BiH je u januaru 2026. ostvarila izvoz u ukupnoj vrijednosti 734.454.000 KM, što je za 19,7 posto manje u odnosu na decembar 2025. ili 12,9 posto manje u odnosu na januar 2025”

= trgovinski deficit u Siječnju je iznosio okruglo po’ miljarde KM…… i kusur.

https://biznis.ba/vijesti/bih/trgovinski-deficit-fbih-u-januaru-2026-iznosio-511698000-km/102896

slika

“Dramatičan pad”

https://www.biznisinfo.ba/dramatican-pad-izvoza-bih-na-pocetku-2026-pogledajte-brojke/

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 22 vel 2026, 14:06 

Citat:
Uvoz električne energije u Bosni i Hercegovini tokom 2025. godine porastao je za više od 100 posto, pokazuju podaci Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Prema objavljenim podacima, BiH je prošle godine uvezla električne energije u vrijednosti od 628.956.522 KM, što je za 316.344.461 KM više nego 2024. godine, kada je uvoz iznosio 312.612.061 KM. To predstavlja rast od čak 101 posto

https://crna-hronika.info/uvoz-struje-u ... sto/815904

Vrh

PostPostano: 22 vel 2026, 17:27 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Tomba17 je napisao/la:
Svakog dana u svakom pogledu ekonomsko ČUDO otpora nazvano FBIH sve više i više napreduje.

“Federacija BiH je u januaru 2026. ostvarila izvoz u ukupnoj vrijednosti 734.454.000 KM, što je za 19,7 posto manje u odnosu na decembar 2025. ili 12,9 posto manje u odnosu na januar 2025”

= trgovinski deficit u Siječnju je iznosio okruglo po’ miljarde KM…… i kusur.

https://biznis.ba/vijesti/bih/trgovinski-deficit-fbih-u-januaru-2026-iznosio-511698000-km/102896

slika

“Dramatičan pad”

https://www.biznisinfo.ba/dramatican-pad-izvoza-bih-na-pocetku-2026-pogledajte-brojke/

Koksara Lukavac i Zeljezara Zenica su bili ogromni izvoznici. Jedna u stečaju, druga u predstečajnom postupku.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2026, 20:36 

Elita Srba Sunita bi još jedno Ekonomsko ČUDO otpora, pa bi ponovili otpor kroz još jednu stratešku akciju kodnog naziva: HRANJEN2

slika

Vrh

PostPostano: 22 vel 2026, 21:20 

Za Hranjen su već 100 milijuna KM potrošili. Moram li reći da nije ni blizu gotov. :zubati

1485 of 2558 - 58.05%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2026, 16:49 

SADAKA je ČUDO deminiranja bez deminiranja.

Svemu sudeći uobičajena sadakashema: Gdje sam jaha tu?

”Na deminiranje je do sada uloženo gotovo milijardu maraka (oko 500 miliona evra), od čega su dvije trećine novca dali strani donatori i međunarodne organizacije.”

”Do sada su podršku procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini obustavile Švedska, Japan, Švajcarska, Njemačka i Norveška”

Razlozi?

”Prva stvar koju su naveli je da nisu zadovoljni brzinom kojom se vrši deminiranje u BiH, jer je već 30 godina od rata prošlo. Uložili su mnogo novca, a domaće institucije, po njihovom mišljenju, ne izdvajaju dovoljno”

Druge stvari novinar nije prenio…

”BiH je postavila kraj marte naredne godine kao rok da se zemlja potpuno deminira. Međutim, vlasti će tražiti njegovo produženje. Ključni problem ostaje finansiranje.”

slika

https://stav.ba/vijest/donatori-nezadovoljni-brzinom-otisli-mine-ostale-bih-ostaje-bez-pomoci-za-deminiranje/38855

Spisak učinka gradŽanske FildŽanije je sve duži i duži, eheto samo nekoliko stvari:
- Jablanica, poplave & kamenolom
- Živa lomača staraca u TZ
- Tramvaj ubojica prošli tjedan
- Respiratori
- Ubojice D. Mrnjavac u tramvaju
- Hotel IlidŽa, Memić.
- Mreža pedofila u TZ, ZE i Zap. Sa. Od svojevremeno Ahmetovića sa Romkinjom u kolima do tuzlanskih maloljetnica prije par mjeseci.
- itd
- itd
- itd

Tko želi uložiti novac u FildŽaniju???

Vrh

PostPostano: 26 vel 2026, 11:23 

Ekonomsko ČUDO otpora entiteta naziva zlatna kašika.

slika

Golemo ovo

Zboǥ proračunskih stavki - ne navode se koje ali čitaj mirovine - dodatno entitet izdaje trezorske zapise od iznosa 400 000 000KM

Dodatno se entitet zadužuje 360 000 000KM od kojij trećina duga ima rok dospijeći od po’ godine.

Taman će se tada dodatno zadužiti kako bi - uostalom uz nove - vratili ova dug….

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/468935/odluka_objavljena_u_sluzbenom_listu_federacija_bosne_i_hercegovine_dodatno_se_zaduzuje_za_chak.html

Vrh

PostPostano: 26 vel 2026, 11:24 

Najnormalnija stvar je financirati projekte preko izdavanja obeznica.

Koje se uredno otplaćuju.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2026, 13:06 

Projekt kažeš. Kako znaš?

Da, potpuno je normalno razvojni projekt platiti sa kreditima.

Ne, nije normalno mirovine platiti sa kreditima.

Od trenutka kada su mirovine postale dio entitetskog proračuna smanjio se postojeći novac u proračunu za razvojne projekte.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 09:16 

Ekonomsko ČUDO otpora povišenjem miminalca i mirovina.

“Središnja banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procijenila je da je godišnja temeljna inflacija za cijelu 2025. godinu iznosila 4,34 posto, dok je godišnji rast prosječnih potrošačkih cijena u sektoru usluga procijenjen na 4,83 posto.”

https://www.dnevnik.ba/vijesti/sredisnja-banka-bih-procijenila-temeljnu-inflaciju-u-2025-na-4-34-posto/

Usporedba:

Chat GPT: okvirni raspon temeljne inflacije 2025
• 🇪🇺 Euro područje ukupno: ~2.2–2.3 % (HICP bez energije i hrane).
• 🇩🇪 Njemačka: ~2.8 % core inflacija prosječno.
• 🇪🇸 Španjolska: ~2 % (core u pojedinim mjesecima).
• 🇮🇹 Italija: ~1.8–2.2 % (ovisno o razdoblju).
• 🇫🇷 Francuska: niža core stopa nego euro-prosjek (nekoliko pokazatelja < 2 %).
• Ostale zemlje: specifični core podaci nisu standardno objavljeni na razini 2025.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 12:26 

Tomba17 je napisao/la:

Od trenutka kada su mirovine postale dio entitetskog proračuna smanjio se postojeći novac u proračunu za razvojne projekte.

Nema projekta, obećao je podignuti mirovine 17% u izbornoj godini. To je projekt. :zubati

1485 of 2558 - 58.05%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 12:32 

Upozorenja: 1
Naša Kvačica je napisao/la:
Za Hranjen su već 100 milijuna KM potrošili. Moram li reći da nije ni blizu gotov. :zubati

Ne raspolažeš dobrim informacijama.
Početna vrijednost izgradnje tunela je bila 82 miliona KM.
Do kraja 2024., utrošeno je 124.923.741 KM.
Dodatno, Vlada FBiH je uplatila 2025. godine 46.5 miliona KM.
Neće ovo ići ispod 200 miliona do kraja.
Jest da su cijene materijala, troškovi goriva i svega ostalog otišli u nebo, al se i kralo momački.

Inače, u 9. mjesecu prošle godine bilo je probijeno 65% tunela.
Planirano je da bude završen u 2027. godini.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 12:35 

Machak je napisao/la:

Jest da su cijene materijala, troškovi goriva i svega ostalog otišli u nebo, al se i kralo momački.

Uf. :zubati

Pa jesu li barem probili koji postotak od 9. mjeseca prošle godine?

1485 of 2558 - 58.05%

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 12:39 

Upozorenja: 1
Machak je napisao/la:

Uf. :zubati

Pa jesu li barem probili koji postotak od 9. mjeseca prošle godine?

Nema dostupnih informacija za javnost.
Vjerovatno su opet pare potrošene i čeka se nova tranša.

Decembar 2025.

Citat:
Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH odobrilo je dodatna sredstva za nastavak izgradnje tunela Hranjen, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u odluci, ugovor za dodatne radove na izgradnji tunela Hranjen – izradu sekundarne obloge dodijeljen je kompaniji Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo u vrijednosti od 8,54 miliona KM bez PDV-a, odnosno 9,99 miliona KM sa PDV-om.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 12:49 

Tomba17 je napisao/la:

Nema projekta, obećao je podignuti mirovine 17% u izbornoj godini. To je projekt. :zubati

Zaključak: istog smo stava

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2026, 09:23 

Ekonomsko ČUDO otpora kao čin tiskanja novca i povećanje mirovina.

Misle mokrenje u hlaće na -20 stupnjeva će duže od 30 sekundi zagrijati smrznuto tijelo.

“S&P Global Ratings potvrdila je dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Federacije Bosne i Hercegovine na nivou ‘B+/B’.”

“Istovremeno je revidirala izglede sa stabilnih na negativne zbog rizika za fiskalnu konsolidaciju i rastućih pritisaka na javni dug”

https://www.biznisinfo.ba/federaciji-prijeti-pad-kreditnog-rejtinga-jedan-potez-bio-je-kljucan/

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2026, 09:27 

Jedenje kaviara i ločenja dŽina desetljećima djeluje kao ekonomsko željezničko ČUDO otpora.

”Koksara je bila jedan od naših najvećih klijenata, sa učešćem od 25 do 30 posto u ukupnim prihodima od usluga transporta roba.”

“fokus u narednom periodu biće na održavanju likvidnosti preduzeća i nastojanju da se na željeznicu vrate tereti koji su zadnjih 10 godina neopravdano prešli na drumski saobraćaj.”

“neopravdano”.

Jašta.

https://www.biznisinfo.ba/zeljeznice-fbih-pred-krahom-ostaju-bez-kljucnog-klijenta/

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2026, 15:20 

Obustavljen prijevoz željezne rude od Omarske do Zenice

Željeznice Republike Srpske obustavile su od danas transport željezne rude na relaciji Omarska-Zenica zbog poslovnih problema najvećeg komitenta ove kompanije "Nove Ljubije" iz Prijedora sa "Novom željezarom" iz Zenice.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Dragan Zelenković je u otvorenom pismu naveo da su ŽRS na godišnjem nivou za "Novu željezaru" prevozile 1.400.000 tona željezne rude, sekundarnog željeza i ostalog repromaterijala, ostvarujući prihod od oko 19.000.000 KM, što je činilo oko 60 odsto ukupnih prihoda prevoza robe.

"U petak, 27. februara, dobili smo obavještenje od 'Nove LJubije' iz Prijedora da se zbog problema u poslovnim aktivnostima 'Nove željezare' Zenica, obustavlja transport željezne rude na relaciji Omarska-Zenica. O potencijalnom nastavku transporta, kolege iz 'Nove LJubije' u kratkom dopisu ističu da će nas blagovremeno informisati", naveo je Zelenković.
On je podsjetio da je nedavno ugašena i "Koksara" u Lukavcu, te da su po tom osnovu ŽRS ostale bez 5.000.000 KM prihoda na godišnjem nivou.
Zelenković je upozorio da takav privredni ambijent negativno utiče na budućnost ŽRS i egzistenciju njenih 1.700 radnika.
"Nemamo alternativu, jer tradicionalna roba i ostali tereti koji bi trebalo da se prevoze prugom, idu drumom. Povoljniji smo, prihvatljiviji i ekološki i finansijski, no nemilo doba i određene loše zakonske odluke već decenijama, nažalost, idu na štetu željezničkom sektoru u BiH", istakao je Zelenković.
On je podsjetio da su ŽRS sa "Novom željezarom" nastavili uspješnu saradnju nakon što je kompanija "Arcelor Mital" krajem oktobra 2025. godine završila prodaju svojih čeličanskih i rudarskih pogona u Zenici i Prijedoru.
Zelenković je ocijenio da su ŽRS, kao i "Željeznice Federacije BiH" FBiH od suštinskog značaja u oba entiteta za ekonomiju, industriju i privredu, te da, uprkos tome što su male, pružaju usluge transporta tereta i robe i predstavljaju ključni faktor u održavanju privredne stabilnosti.
"Smatramo da u trenutku kada se suočavamo sa najrazličitijim izazovima na tržištu, kao i ekonomskim previranjima, svaka dodatna kriza može imati negativan domino efekat", istakao je Zelenković.
On je upozorio da bi prestanak rada "Nove željezare" značio gubitak značajnog broja radnih mjesta, što bi dodatno opteretilo ekonomiju i povećalo nezaposlenost te da smanjenje proizvodnje čelika i drugih metala dovodi do smanjenja potražnje za transportnim uslugama koje pružaju željeznice oba operatora u BiH.
Zelenković smatra da su potrebne hitne odluke u željezničkom sektoru, koje će omogućiti opstanak, djelovanje i budući razvoj, a ne gašenje i prestanak rada, kako ŽRS i Željeznica FBiH, tako i Nove željezare, jer su one međusobno povezane i zavise jedna od druge.
On je u otvorenom pismu naveo da je pred svima ključni period za stabilizaciju sistema i sprovođenje hitnih reformi u zakonskim okvirima, koje moraju obezbijediti dugoročnu održivost željezničkog sistema.
Gašenje Koksare Lukavac, kao i neizvjesnost nastavka rada Nove željezare iz Zenice, predstavlja svojevrstan okidač koji opominje da sistem, koji je decenijama bio nepravedno zapušten, mora biti hitno transformisan u održiv servis građana, radnika i privrede.
"Želimo da radimo, doprinosimo, unapređujemo, sarađujemo. Ne želimo naše radnike na ulicama. Želimo socijalni mir, a ne nemir koji je čini se sve bliži, želimo da opstanemo. Ne uzimajte nam poslove, ujedinimo se u zajedničkoj borbi za očuvanje radnih mjesta, privredne stabilnosti i budućnosti kompletne zajednice na našim prostorima. Buduće odluke najviših organa vlasti nisu više stvar izbora, već jedini put ka održivosti", izjavio je Zelenković.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/obu ... /260302036

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 696 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Marko80, mrnjav, Perun_Velež, Teuton i 125 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: