|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 38 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Capljinac
|
Naslov: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 15:59 |
|
|
Nisam znao da je Hrvoje kovao svoj novac 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25394 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Kakvi su to krizevi po novcu?
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:28 |
|
|
Nisam ni ja to znao, baš fora. Fora mi je isto bila kada je u Vijeću sigurnosti UN-a na pitanje sigurnosti BiH, nas (Hrvatsku) predstavljao Hrvoje Ćurić Hrvatinić. 
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:31 |
|
|
lider30 je napisao/la: Kakvi su to krizevi po novcu? To su Bošnjačko-muslimanski križevi 
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:37 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Nisam ni ja to znao, baš fora. Fora mi je isto bila kada je u Vijeću sigurnosti UN-a na pitanje sigurnosti BiH, nas (Hrvatsku) predstavljao Hrvoje Ćurić Hrvatinić.  Pa tvoj avatar, originalni izvor je vjerojatno sa ovog novca, a Fojnički grbovnik dodao te španjolske boje, pitanje koliko pouzdane. Ali eto bar po novcu znamo kako je izgledala crno bijela verzija grba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:41 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 47889 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Kovali su i Šubići, u Dubrovniku se kovao novac od 13. do 19. st. Mislim da je u Jugoslaviji za valutu izabran dinar upravo po uzoru na dubrovački novac. Kasnije se u Bosni lokalni vladari počeli kovati lokalnu verziju dinara.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:56 |
|
|
Capljinac je napisao/la: Pa tvoj avatar, originalni izvor je vjerojatno sa ovog novca, a Fojnički grbovnik dodao te španjolske boje, pitanje koliko pouzdane. Ali eto bar po novcu znamo kako je izgledala crno bijela verzija grba. Bio sam našao sliku gdje se u njegovom misalu koristi plava boja s križevima. Slično mom avataru. 2 križa i tri liljana. Evo u privitku slika.
| Privitak/ci: |

misal_hrvatinic.jpg [ 219.46 KiB | Pogledano 1551 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 16:57 |
|
|
Novac (dinar) je kovan u Splitu sa dvije strane. Avers (lice): Prikazuje grb Hrvoja Vukčića, iznad kojeg je kaciga s perjanicom (ili ruka s mačem) i natpis M.CHERVOII.DVCIS.S .jpg) Revers (naličje): Prikazuje lik sv. Dujma (sv. Doimus), zaštitnika grada Splita, uz natpis S. DOIMVS SPALETI. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 17:03 |
|
|
|
i_jopet, hvala na slikama. + upload ću ih na server hercegbosne
| Privitak/ci: |

1-d51bec69982f9cd80e734d1e752e54d1-(2).jpg [ 13.43 KiB | Pogledano 1535 put/a. ]
|

1-d51bec69982f9cd80e734d1e752e54d1.jpg [ 13.79 KiB | Pogledano 1535 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 17:05 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Capljinac je napisao/la: Pa tvoj avatar, originalni izvor je vjerojatno sa ovog novca, a Fojnički grbovnik dodao te španjolske boje, pitanje koliko pouzdane. Ali eto bar po novcu znamo kako je izgledala crno bijela verzija grba. Bio sam našao sliku gdje se u njegovom misalu koristi plava boja s križevima. Slično mom avataru. 2 križa i tri liljana. Evo u privitku slika. Pa to su onda točne boje. Fojnički grbovnik je dijelom krivotvorina, daidža je izmišljao boje i grbove tamo gdje su bili njemu nepoznati, a ovdje se vidi da nije znao za Hrvojev Misal koji je tada bio zaplijenjen u Istanbulu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 17:08 |
|
|
|
Uz pomoć AI možeš ispraviti taj grb.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:06 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Nisam ni ja to znao, baš fora. Fora mi je isto bila kada je u Vijeću sigurnosti UN-a na pitanje sigurnosti BiH, nas (Hrvatsku) predstavljao Hrvoje Ćurić Hrvatinić.  Haha... gle fakat, gledo sam to ali su ga titlovali samo kao Hrvoje Ćurić. 
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:27 |
|
|
|
Hrvoje je inače bio pripadnik Crkve Bosanske.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:29 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 47889 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Capljinac je napisao/la: Hrvoje je inače bio pripadnik Crkve Bosanske. I zato je kao bogumil na grbu imao križeve.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:29 |
|
|
daramo je napisao/la: Capljinac je napisao/la: Hrvoje je inače bio pripadnik Crkve Bosanske. I zato je kao bogumil na grbu imao križeve. Interesantno njegov misal je bio katolički. Očito je valjao i za bogoslužja crkve bosanske, dakle razlika nije bila teološka nego ovako kao kod odmetnutih fratara danas, koji koriste katoličke molitvenike i katekizme. Vjerojatno je bilo samo pitanje priznavanja Pape, ili čak samo poslušnosti (formalno priznanje Pape uz neposlušnost je također problematična Vatikanu, i čapljinski Fra Bože Radoš formalno priznaje papu  ali i govori da je sotona  ).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:38 |
|
|
|
U njegovo vrijeme i kraljevska obitelj i svo plemstvo u Bosni su se deklarilali kao katolici. Zašto bi kao nekatolik slao svog izaslanika za Sabor KC U Konstancu, valjda znaš šta je bilo tamo. Stvarno pušite muslimansku propagandu, dobro tu su širili i komunjare.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:41 |
|
|
daramo je napisao/la: U njegovo vrijeme i kraljevska obitelj i svo plemstvo u Bosni su se deklarilali kao katolici. Zašto bi kao nekatolik slao svog izaslanika za Sabor KC U Konstancu, valjda znaš šta je bilo tamo. Stvarno pušite muslimansku propagandu, dobro tu su širili i komunjare. Šta je bilo na saboru u Konstanci
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:47 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4845 Lokacija: Dridska Župa
|
daramo je napisao/la: Capljinac je napisao/la: Hrvoje je inače bio pripadnik Crkve Bosanske. I zato je kao bogumil na grbu imao križeve. Pa bogumilsko i crkva bosanska nije ista stvar
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:48 |
|
|
|
Spaljen na lomači vođa čeških kališnika Jan Hus.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 18:52 |
|
|
|
Ja crkvu bosansku shvaćam kao lokalnu autokefalnu katoličku crkvu, kao što postoje pravoslavne crkve koje su teološki praktički identične, ali su autonomne u izboru lidera. Vjerojatno su postavljali narodnog biskupa umjesto slušali Papu, i to je bio problem, oglušivali se na odluke crkvene hijerarhije. Pretpostavljam da je dida postavljao kralj, ili neko vijeće glavnih domaćih popova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 19:03 |
|
|
|
U katoličanstvu ne postoje autokefalne crkve, dakle to samo može biti odmetnuta Crkva. U Hrvojevo vrijeme postoje tri pape, dakle postaje pitanje kojeg pape i koje hijerarhije? Heretik si bio ako si imao neke elemente koji se nisu uklapali u nauk KC. Evo ti primjer kališnika koji su tvrdili da se vjernici trebaju pričestiti i kruhom i vinom, tako si i postajao kasnije husitom obredom pročesti na Sub utraque specie.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Capljinac
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 19:05 |
|
|
daramo je napisao/la: U katoličanstvu ne postoje autokefalne crkve, dakle to samo može biti odmetnuta Crkva. U Hrvojevo vrijeme postoje tri pape, dakle postaje pitanje kojeg pape i koje hijerarhije? Heretik si bio ako si imao neke elemente koji se nisu uklapali u nauk KC. Evo ti primjer kališnika koji su tvrdili da se vjernici trebaju pričestiti i kruhom i vinom, tako si i postajao kasnije husitom obredom pročesti na Sub utraque specie. Bila su 2 antipapa u to vrijeme ?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 19:09 |
|
|
|
Tri pape, zato je i sazvan sabor, kao i sve veći problem heretika.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Neznam
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 12 tra 2026, 20:49 |
|
|
Capljinac je napisao/la: Hrvoje je inače bio pripadnik Crkve Bosanske. Bio je, pa je prešao na katoličanstvo. Nakon prelaska na katoličanstvo je sam priznao da je bio u nekatoličkoj "vjeri bosanskoj" i prijetio kralju Sigismundu da će se vratiti na staru vjeru.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića Postano: 13 tra 2026, 07:14 |
|
|
lider30 je napisao/la: Kakvi su to krizevi po novcu? Ma krstjanski križ,naš muslimanski,pravi muslimanski.
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|