HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 ruj 2026, 13:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1940 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 74, 75, 76, 77, 78  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 25 lip 2026, 20:24 

Doga i čiuvava su ista vrsta, ali to i nije presudno bitno za dokazivanje evolucije.
Kao što svi vidimo i znamo, .morfoške promjene kod pasa su fascinante, kako je evolucija moćna, kako se organizmi adaptiraju na nove uvjete, kako je genska ekspresija sofisticirano navođena...
Znači čak i da se vrsta zaista razdvojila, recimo konj i magarac ,zbog smanjenja broja kromosoma koji su se u magarca slijepili, to i dalje uopće ne potvrđuje da je speciacija, odnosno nastanak novih složenih, funkcionialnih tkiva moguć. Odnosno da evolucija po Darwinu funkcionira .

Lako je projicirati u glavi kako to ide malo po malo, sagledati svakodnevnu mikroevuluciju unutar iste vrste i tako poput Cehe pretpostaviti kako to tako ide beskonačno od amebe do sisavaca, da samo treba vremena.
Međutim to tako ne ide, evolucija ina svoje limite, novo funkcionalno tkivo ne može nastati malo po malo jer za to nema bioloških uvjeta, recimo ako psi koji su često u vodi razviju nekakvo vezivno tkivo na šapama to je tek zadebljanje postojećeg tkiva koje ima svoje živce koji su spojeni u mozgu,. Da bi nastao novi mišić, potrebna je odvojena mutacija i za kost i mišić i živac, i centar u mozgu i sve to usklađeno sa genima odgovornim za okolna tkiva.

To u biologiji nije moguće i to potvrđuju sva źiva bića , nema vrste koja ima ikakvu naznaku novog funkcionalnog tkiva.
Zašto toga nema, zasto evolucija staje na bezbrojnim primjerima mikroevolucoje ,to bi se zaista svako źeljan znanja trebao zapitati

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 20:46 

Ceha je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:
Doge i čiuvave nisu "druge vrste", nego ista vrsta (Canis). I opet usprkos Vašem objašnjenju, nije mi jasno što s tim pokušavate dokazati?! Vukovi nisu mutirali u doge i čiuvave, nego su te pasmine nastale ljudskom selekcijom. Nisu vukovi doživjeli mutacije i pretvorili se u nojeve. I kada bi to nekom ludom znanstveniku bilo bitno, mogao bi ih "spariti" i nekakav pas bi se okotio.

Valjda je jasno.
Doge i čiuvave nisu nominalno druga vrsta, ali realno jesu.
U prirodi se ne mogu međusobno razmnožavati.
Zato i jasno ocrtavaju nastanak (realno) novih vrsta u kratkom vremenu.

A što se tiče laboratorija...
Pa u njemu se križa paradajz s ribom.
Onako :D

Pa po definiciji, unutar iste vrste moguće je parenje i dobivanje potomstva. Doga i čiuvava za tako nešto trebali bi neku ne pretjeranu pomoć veterinara. No, ista su vrsta - Canis familiaris (https://hr.wikipedia.org/wiki/Doma%C4%87i_pas). Kao i Darwinove zebe na otocima i tsl.
No ona Darwinova priča o evoluciji u kojoj iz nekog insekta kasnije nastaju slon i lastavica neuvjerljiva mi je priča, pa makar fantazirali o milijunima godina. Uostalom i profesori biologije, kada ih se satjera "uz zid", na kraju nisu u stanju dokazati svoju (darvinijansku) priču, nego nešto muljaju i petljaju. Kreacionizam su zabranili, a ne dotukli dokazima. I ako je u tom dijelu biologije darvinizam besmislica, što je alternativa darvinizmu (?) - inteligentna kreacija.

Realno, pa to "nastanak novih vrsta u kratkom vremenu" zapravo se (srećom) NE događa.

Slična ljevičarska homoglobo priča (darvinizam) kao i sa globalnim zatopljenjem, Covidom, feminizmom, trans ovo ono, LGBT, ....., ruska "agresija" na Ukrajinu. Dogme koje se ne smije propitkivati i stavljati pod povećalo, kako ne bi postao "fašista", "antivakser" ili "ravnozemljaš".

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 20:57 

zaba1111 je napisao/la:

Da bi nastao novi mišić, potrebna je odvojena mutacija i za kost i mišić i živac, i centar u mozgu i sve to usklađeno sa genima odgovornim za okolna tkiva.

Sve mutacije, proučavane na molekularnom nivou, smanjuju genetsku informaciju, ne povećavaju je. Nije otkrivena niti jedna mutacija koja genomu dodaje i najmanju informaciju. Pod određenim uvjetima moguće je doprinijeti opstanku uklanjanjem informacija iz genoma, tzv. korisne mutacije.
Ali, one ne mogu da pokrenu evoluciju zato što ne dodaju nikakva nova uputstva u DNK. Genetika potvrđuje stvaranje.

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 21:18 

Po čemu mutacije ne dodaju genetske informacije?
Uzmi priču s duplanjem kromosoma.

@Zaba, ne razumiješ teoriju o kojoj pričaš.
Sustav izrasta biološki, dio po dio.
Jedan drugačiji gen je x drugačijih uputa.
Uostalom, ako te zanimaju mišići, manjak ili višak istih, pogledaj ljudske bolesti.
Sad si zamisli da se neki s tom i tom bolešću odvoje i krenu samo međusobno razmnožavati.
U prirodi postoji prostorna seperacija, postoji separacija radi promjene (doga i čiuvava se ne mogu križati, nastale bi nove vrste kroz x vremena) i još par načina razdjeljivanja populacija.

@Goran, ponovio sam objašnjenje par puta. Ok je ako ne možeš shvatiti.
Malo je glupo ako stalno ponavljaš istu mantru sa zavjerama.
Da se još jednom ogradim.
Ja vjerujem u Boga.
Ali ne mislim da taj Bog mora malo-malo izravno intervenirati u sustav koji je on stvorio.

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 21:34 

Postoje i ljudi sa kromosomskim anomalijama, Downov sindrom je trisomomija, odnosno sljepljivanje kromosoma, a to znaci da oni imaju jedan manje, kad bi se oni međusobno križali dobili bi praktično novu vrstu ljudi.
Međutim to opet uopće ne govori ništa o nastanku novih složenih tkiva.

Ceha očigledno je da ne vladaš materijom , ne razumiješ osnovne pojmove
Postavljaš se kao da nešto znaš i još i tumačiš, to dovodi do toga da gubiš uvjerljivost i na drugim temama na kojima sam ti ja vjerovao.

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 21:48 

zaba1111 je napisao/la:
Postoje i ljudi sa kromosomskim anomalijama, Downov sindrom je trisomomija, odnosno sljepljivanje kromosoma, a to znaci da oni imaju jedan manje, kad bi se oni međusobno križali dobili bi praktično novu vrstu ljudi.
Međutim to opet uopće ne govori ništa o nastanku novih složenih tkiva.

Ceha očigledno je da ne vladaš materijom , ne razumiješ osnovne pojmove
Postavljaš se kao da nešto znaš i još i tumačiš, to dovodi do toga da gubiš uvjerljivost i na drugim temama na kojima sam ti ja vjerovao.

Ceha je ok, samo mu teistička evolucija muti rezon :zubati

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 21:50 

Mar-kan je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Da bi nastao novi mišić, potrebna je odvojena mutacija i za kost i mišić i živac, i centar u mozgu i sve to usklađeno sa genima odgovornim za okolna tkiva.

Sve mutacije, proučavane na molekularnom nivou, smanjuju genetsku informaciju, ne povećavaju je. Nije otkrivena niti jedna mutacija koja genomu dodaje i najmanju informaciju. Pod određenim uvjetima moguće je doprinijeti opstanku uklanjanjem informacija iz genoma, tzv. korisne mutacije.
Ali, one ne mogu da pokrenu evoluciju zato što ne dodaju nikakva nova uputstva u DNK. Genetika potvrđuje stvaranje.

Dvojbeno je koliko su mutacije uopće značajne za promjene unutar vrste.
Vjerovatno je veci dio promjena vezan za adaptaciju kroz gensku ekspresiju.
Mutacije se nedvojbeno prisutne kod promjena vezanih za bolesti, ali to dugoročno vodi izumiranju, a ne ka naprednijoj vrsti.

Ok je Ceha, samo ga malo putim za njegovo dobro :zubati
Da ne izgubi na težini u drugim temama.

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 22:05 

Ceha je napisao/la:
Po čemu mutacije ne dodaju genetske informacije?
Uzmi priču s duplanjem kromosoma.

@Zaba, ne razumiješ teoriju o kojoj pričaš.
Sustav izrasta biološki, dio po dio.
Jedan drugačiji gen je x drugačijih uputa.
Uostalom, ako te zanimaju mišići, manjak ili višak istih, pogledaj ljudske bolesti.
Sad si zamisli da se neki s tom i tom bolešću odvoje i krenu samo međusobno razmnožavati.
U prirodi postoji prostorna seperacija, postoji separacija radi promjene (doga i čiuvava se ne mogu križati, nastale bi nove vrste kroz x vremena) i još par načina razdjeljivanja populacija.

@Goran, ponovio sam objašnjenje par puta. Ok je ako ne možeš shvatiti.
Malo je glupo ako stalno ponavljaš istu mantru sa zavjerama.
Da se još jednom ogradim.
Ja vjerujem u Boga.
Ali ne mislim da taj Bog mora malo-malo izravno intervenirati u sustav koji je on stvorio.

Nije problem u shvaćanju, nego prihvaćanju. Iako mislim kako ste odabrali slab primjer, jer radi se o selekciji koju su ciljano odradili ljudi unutar jedne vrste. U tom dijelu darvinizam prolazi. Selekcija (prirodna ili umjetna) unutar jedne vrste.
No prijelaz iz jedne u drugu vrstu, npr. riba u klokane, koji također zagovara darvinizam, meni zvuči nevjerojatno, pa čak i uz "pomoć" milijuna godina.

Teorije zavjere? Prvo, to samo po sebi etikete su homoglobo ljevice, kojom brane svoje neznanje, laži, pa čak i skrivaju prave zavjere koje čine. Vi mislite kako će nam klimu spasiti porezi na CO2, poskupljenja i ostale EU zelene ludorije? Ili Vam ništa nije čudno, da na brzinu naprave cjepivo, na bazi stanica pobačene djece, koje se ugrađuje u ljudske gene, a na kraju priče baš i ne pomaže? I svejedno ga Ursula naručuje u suludim brojevima, kako bi ga kasnije bacali. Kakve zavjere? Kakve banane?
Očito niste gledali onaj snimak koji sam stavio par postova ranije, gdje američki profesori (i studenti), gle čuda mahom ateisti i agnostici, blebeću gluposti braneći darvinizam, no na tom snimku prikazan je i mehanizam, kojim zabranjuju prezentaciju inteligentne kreacije na fakultetima. Znači ne znanstveni dokazi koje nemaju - nego zabrana. Ako to nije zavjera - što je? Ono, baš homoglobo ljevičarski.

Vrh

PostPostano: 25 lip 2026, 22:56 

Prije 10 godina pisalo se o ovome, a negdje smo Ceha i ja raspravljali o istom, u priloženom videu se govori o istom, ako je evolucija točna, nahebali smo :zubati ...

Citat:
Genetska "entropija" uzrokovana padom, tj. ulaskom grijeha u ljudsku realnost. Od prvih ljudi na planeti, svaka generacija propada.
Dakle, zbog "nemoralnog" života naših predaka, trpimo svi posljedice.
Naravno, sve će biti "popravljeno" i vraćeno u normalno stanje.

Citat:

Biolog i genetičar doktor Robert Karter objašnjava što su to mutacije i kako one utječu na budućnost čovječanstva

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2026, 12:56 

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1632698565484893&id=100062342960073

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2026, 21:45 

Sokolić je napisao/la:

"Da smo naprimjer samo 5% bliže suncu bili bismo spaljeni, a da smo 5% dalje od sunca, vječno zaleđeni."
Ako se dobro sjećam jednom sam na ovom forumu postavila neki članak ili nešto slično vezano za dio teksta koji sam citirala. Mislim da je netko od forumaša to demantirao. Ostavljam mogućnost da griješim.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 08:04 

Ne znam.

Dakle, ja kroz evoluciju vidim sliku božjeg Stvaranja.

Da Bog želi, on može pretvoriti vodu u vino, jedan element u drugi, ali to je puno lakše nego napraviti potpuno održivi sustav koji može funkcionirati bez miješanja u njega.

Ajmo ovako.
Bog je mogao stvoriti pse i mačke, u ovakvom gotovom obliku u tom i tom razdoblju.
Mogao ih je materijalizirati iz ničega, napraviti neke nove populacije.
I ok neka je odlučio da postoji neka varijacija u skupini, npr. X boja za dlaku.
To je jednostavniji način, no traži puno posla.

Drugi način je automatizacija procesa.
Stvorio je neku životinju, s nekim karakteristikama i varijacijama.
Ovdje su dopuštene varijacije veće, a kada se dovoljno nakupe, iz jedne vrste životinja će nastati dvije.

Meni je to puno inteligentniji način.
Mislim, na stranu što je svaka od životinja stvorena po Bogu i što Bog stvara iz sekunde u sekundu, svaka je promjena Božje djelo, drugi način je logičniji.
Svako dijete ima roditelje, ne postoje oštri rezovi.

Mehanizam se svodi na gomilanje razlika tijekom razdoblja, iako su očiti i neki skokovi. Npr. neka korisna mutacija, poput leta, boljeg mirisa, jačih mišića....

Svaka jedinka je Božje djelo.
Međutim postoji i neko pravilo, neka zakonitost, nešto što daje dodatnu ljepotu cijeloj priči.

I to je to.
Evolucija je jednostavno opis božanskog stvaranja, ništa više.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 08:08 

zalutala je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

"Da smo naprimjer samo 5% bliže suncu bili bismo spaljeni, a da smo 5% dalje od sunca, vječno zaleđeni."
Ako se dobro sjećam jednom sam na ovom forumu postavila neki članak ili nešto slično vezano za dio teksta koji sam citirala. Mislim da je netko od forumaša to demantirao. Ostavljam mogućnost da griješim.

To ti je priča s goldielocks zonom.
https://en.wikipedia.org/wiki/Habitable_zone

Ovo je dijagram stanja vode.
slika
Mars je na granici, Venera preko granice.

Ovdje su udaljenosti.
slika

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 09:18 

zalutala je napisao/la:

Citat:
U nama vidljivom svemiru ima oko 2 bilijuna galaksija. Svaka od njih ima stotine milijardi zvijezda i planeta.
Ukupno ima više zvijezda u svemiru nego što ima zrna pijeska na SVIM plažama i pustinjama našeg planeta. Namjerno koristim tu Biblijsku usporedbu sa zrnima pijeska.

Sa takvim brojkama, u svemiru vjerojatno postoje milijuni planeta koji upadaju u tu zonu.

Postavlja se pitanje zašto bi jedno zrno pijeska u tom prostranstvu bilo posebno, a sva druga beznačajna, mrtva materija koja ničemu ne služi... :neznam

Ili slikovito - na osnovu čega stanovnici jednog djelića zrna pijeska na plaži u Komarni sa sigurnošću tvrde da je čitav svijet stvoren samo za njih i da na drugim zrnima pijeska po Sahari ili na Copacabani sigurno nema života. Jedini argument koji se može istaći je taj da ga još nismo pronašli pa ga vjerojatno nema, a pritom nam je stvarni vidokrug par centimetara uokolo i počeli smo gledati prije par sekundi.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 10:07 

dunno je napisao/la:

Ili slikovito - na osnovu čega stanovnici jednog djelića zrna pijeska na plaži u Komarni sa sigurnošću tvrde da je čitav svijet stvoren samo za njih i da na drugim zrnima pijeska po Sahari ili na Copacabani sigurno nema života. Jedini argument koji se može istaći je taj da ga još nismo pronašli pa ga vjerojatno nema, a pritom nam je stvarni vidokrug par centimetara uokolo i počeli smo gledati prije par sekundi.

Tko tvrdi da nema života?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 10:32 

Ceha je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

slika

Ovdje su udaljenosti.
slika

E da, to si ti bio. :palacgore1 Sjećam se ovog dijagrama

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 10:36 

dunno je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Citat:
U nama vidljivom svemiru ima oko 2 bilijuna galaksija. Svaka od njih ima stotine milijardi zvijezda i planeta.
Ukupno ima više zvijezda u svemiru nego što ima zrna pijeska na SVIM plažama i pustinjama našeg planeta. Namjerno koristim tu Biblijsku usporedbu sa zrnima pijeska.

Sa takvim brojkama, u svemiru vjerojatno postoje milijuni planeta koji upadaju u tu zonu.

Postavlja se pitanje zašto bi jedno zrno pijeska u tom prostranstvu bilo posebno, a sva druga beznačajna, mrtva materija koja ničemu ne služi... :neznam

Jesi li ikada razmišljao u smjeru da veličina svemira ne umanjuje čovjeka, nego samo pokazuje veličanstvenost Stvoritelja?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 11:07 

zalutala je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

slika

Ovdje su udaljenosti.
slika

E da, to si ti bio. :palacgore1 Sjećam se ovog dijagrama

Fora je dijagram :D

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 15:14 

Ceha je napisao/la:

Bog je mogao stvoriti pse i mačke, u ovakvom gotovom obliku u tom i tom razdoblju.
I ok neka je odlučio da postoji neka varijacija u skupini, npr. X boja za dlaku.

Ne mogao, nego tako uradio. Varijacije unutar populacije - vrste. Tako nam je On objasnio i napisao.

Ceha je napisao/la:

Evolucija je poganska priča kontra božanskom Stvaranju. Ništa drugo. Jedna od glupljih teorija...

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 17:11 

Mar-kan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ne mogao, nego tako uradio. Varijacije unutar populacije - vrste. Tako nam je On objasnio i napisao.

Ok, ali zašto?
Jer pazi, evolucija elegantno objašnjava zašto vrsta prelazi u vrstu, kako se vrste mijenjaju.
Ako su vrste nepromijenjiva kategorija, onda nema nikad nikakve promjene.
Onda ti je cijela priča o starosti svemira, zemlje i slično, jednostavno laž.

A pogledaj samo ljudsko društvo.
Od starih Rimljana do danas.
Uvijek imaš neke promjene.
A neke su nepovratne.
Mar-kan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Evolucija je poganska priča kontra božanskom Stvaranju. Ništa drugo. Jedna od glupljih teorija...

Priča da se sve događa statistikom je nemoguća. Očito je prisustvo Boga tu, isto kao i u kvantnoj fizici.
"Nevidljivi promatrač" :D
Iber toga, priča ima smisla, postoji logika unutra, postoje mehanizmi koji su prisutni, koje je Bog stvorio.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 20:04 

Ceha je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ok, ali zašto?
Jer pazi, evolucija elegantno objašnjava zašto vrsta prelazi u vrstu, kako se vrste mijenjaju.
Ako su vrste nepromijenjiva kategorija, onda nema nikad nikakve promjene.
Onda ti je cijela priča o starosti svemira, zemlje i slično, jednostavno laž.

Prvo, zato što je tako stvorieno, finalni oblik. Već smo spominjali, u slučaju da je evolucija istina, onda u procese ulazi smrt, razaranje, bolest, a iz Biblije znamo da nije tako bilo, tvorevina je bila "dobra".

Drugo, evolucija ne objašnjava ništa. Znanost je bukvalno razvalila evoluciju, genetika pogotovo. 15 godina sam čitao, niti jedan smislen argument ne postoji za evoluciju.

I zašto bi priča o starosti svemira itd. bila laž, ako dokazi upućuju na mlad svemir, zemlju itd., ako ćemo i sumnjati u Božju poruku koju čitamo u Bibliji, gdje se jasno kaže koliko je što staro?

Ceha je napisao/la:

A pogledaj samo ljudsko društvo.
Od starih Rimljana do danas.
Uvijek imaš neke promjene.
A neke su nepovratne.

O kakvim promjenama govorimo? :neznam

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 21:39 

Mar-kan je napisao/la:

Prvo, zato što je tako stvorieno, finalni oblik. Već smo spominjali, u slučaju da je evolucija istina, onda u procese ulazi smrt, razaranje, bolest, a iz Biblije znamo da nije tako bilo, tvorevina je bila "dobra".

Pogledaj noja i tiranosaura.
Zar i jednom i drugom fali išta?
Sve što je Bog stvorio je dobro.

Što se tiče smrti, razaranja i bolesti, oni su isto dio ovog svijeta.
Ako pobiješ sve ljude sa smeđim očima, nećeš više imati smeđeokih na svijetu.

Pa pogledaj svijet, zemlju, oceane....
Zašto misliš da bi bilo što od toga trebalo biti nepromijenjivo.
Još je Aristotel rekao, sve što ima formu, ima početak i kraj.

Evolucija nije stvaranje od jednostavnijih prema složenima.
Dinosauri su bili preci ptica.
Dobar dio njih ti je osim perja imao i šuplje kosti, vrećice za zrak, spojene na njima, kao i današnje ptice.
Kod ptica ti se uvijek udiše kisik u pluća, postoji cijeli sustav vrećica za zrak koji to omogućava, a ne kao kod nas da udišemo mješoviti zrak.
Ptičji pogon je tu "mlazni", bolji od našeg.
Objašnjenje ti je da su dinosauri nastali (ili bolje reći stvoreni) kada je bilo manje kisika, pa im je trebao efikasniji sustav.
Sisavci su bili noćne životinje, pa nisu trebali biti toliko brzi.

Bilo gdje da pogledaš neka vrsta ima nekaj bolje.
Mar-kan je napisao/la:

Drugo, evolucija ne objašnjava ništa. Znanost je bukvalno razvalila evoluciju, genetika pogotovo. 15 godina sam čitao, niti jedan smislen argument ne postoji za evoluciju.

Za evoluciju je problem što bi većina mutacija trebale biti štetne.
Ali ako ubaciš Boga u igru...
Mar-kan je napisao/la:

I zašto bi priča o starosti svemira itd. bila laž, ako dokazi upućuju na mlad svemir, zemlju itd., ako ćemo i sumnjati u Božju poruku koju čitamo u Bibliji, gdje se jasno kaže koliko je što staro?

Pa pogledaj koliki je svemir. Zašto bi potrošio toliko malo vremena na njega?
Mar-kan je napisao/la:

Evo, nestanak ropstva?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 21:45 

Jedno pitanjce:
Postanak 1,24 I reče Bog: "Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!" I bi tako.
Postanak 1,25 I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
Kako je točno zemlja "čula" Božje riječi i poslušala naredbu da izvede živa bića?
Govorimo o mrtvoj materiji koja nema ni sposobnost sluha, niti ima razum i snagu slobodne volje da svjesno izvršava zapovijedi.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 21:48 

Ceha je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Pogledaj noja i tiranosaura.
Zar i jednom i drugom fali išta?
Sve što je Bog stvorio je dobro.

Što se tiče smrti, razaranja i bolesti, oni su isto dio ovog svijeta.
Ako pobiješ sve ljude sa smeđim očima, nećeš više imati smeđeokih na svijetu.

Pa pogledaj svijet, zemlju, oceane....
Zašto misliš da bi bilo što od toga trebalo biti nepromijenjivo.
Još je Aristotel rekao, sve što ima formu, ima početak i kraj.

Evolucija nije stvaranje od jednostavnijih prema složenima.
Dinosauri su bili preci ptica.
Dobar dio njih ti je osim perja imao i šuplje kosti, vrećice za zrak, spojene na njima, kao i današnje ptice.
Kod ptica ti se uvijek udiše kisik u pluća, postoji cijeli sustav vrećica za zrak koji to omogućava, a ne kao kod nas da udišemo mješoviti zrak.
Ptičji pogon je tu "mlazni", bolji od našeg.
Objašnjenje ti je da su dinosauri nastali (ili bolje reći stvoreni) kada je bilo manje kisika, pa im je trebao efikasniji sustav.
Sisavci su bili noćne životinje, pa nisu trebali biti toliko brzi.

Bilo gdje da pogledaš neka vrsta ima nekaj bolje.
Mar-kan je napisao/la:

Za evoluciju je problem što bi većina mutacija trebale biti štetne.
Ali ako ubaciš Boga u igru...
Mar-kan je napisao/la:

Pa pogledaj koliki je svemir. Zašto bi potrošio toliko malo vremena na njega?
Mar-kan je napisao/la:

Evo, nestanak ropstva?

Mogu se malo nadovezati, znam i ja nešto :zubati
npr. tolerancija na laktozu i manja čeljust.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2026, 22:03 

Upozorenja: 1
Dugo vremana sam razmisljao kreacija ili evolucija.
Ali onda kontam, ako je kreacija, zašto bi neko stvorio Hrvate?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1940 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 74, 75, 76, 77, 78  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: