|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 22 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Jopa
|
Naslov: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 00:16 |
|
|
Pozdrav svima,
Evo mene opet sa temom.
Vec duže vrijeme razmišljam da li je moguće napraviti kronologiju ali i tijek operacija HVO i HOS-a neki dokumentarni film. Bas razmisljam, da li je moguce pronaci ekipu makar koja bi mogla dostaviti informacije o tjeku borbenih djelovanja i cijeloga ratišta. Makar i taj film bude od 10 minuta to je napredak. Mozda koji prevod na engleski i njemacki nebi bilo lose.
Pa evo da vidim kako sam ja to zamislio u glavi.
Da se napravi plan kako je doslo do sloma Jugoslavije. Kako se hrvatski narod u BiH (konstutivni) organizirao i docekao agresiju. Operacije koje je vodio HVO. Konflikt sa Bošnjacima (Muslimanima) Završetak rata i današnje stanje.
Što bi to sve uključivalo, pa video materijale, brojke, činjenice, argumente neprijatelja i položaje. Statistika a možda i ekonomska analiza.
Evo ukratko toliko od mene.
Da li je moguće to napraviti i vaša mišljenja. Molim samo forumaše da me ne vrijeđaju i da ne pišu da je tema besmislena.
Ako postoji tema oprostite i ako je na pogrešnome mjestu.
Hvala,
|
|
Vrh |
|
|
NiX
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 02:32 |
|
Pridružen/a: 15 tra 2011, 23:19 Postovi: 498 Lokacija: Hrvatska Republika Herceg Bosna
|
Dobra ideja, jos ako se pokrijepi sa potrebnom dokumentacijom ... Npr: A neki prijateljska upozorenja nisu shvatali ozbiljno ... Ma ... Prava sapunica Edit: Valjda me nece SIPA shebati zbog ovih ''slika''
_________________ I krv svoju, za Herceg Bosnu moju ...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 12:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
jopa_od je napisao/la: Pozdrav svima,
Evo mene opet sa temom.
Vec duže vrijeme razmišljam da li je moguće napraviti kronologiju ali i tijek operacija HVO i HOS-a neki dokumentarni film. Bas razmisljam, da li je moguce pronaci ekipu makar koja bi mogla dostaviti informacije o tjeku borbenih djelovanja i cijeloga ratišta. Makar i taj film bude od 10 minuta to je napredak. Mozda koji prevod na engleski i njemacki nebi bilo lose.
Da se napravi plan kako je doslo do sloma Jugoslavije. Kako se hrvatski narod u BiH (konstutivni) organizirao i docekao agresiju. Operacije koje je vodio HVO. Konflikt sa Bošnjacima (Muslimanima) Završetak rata i današnje stanje.
Što bi to sve uključivalo, pa video materijale, brojke, činjenice, argumente neprijatelja i položaje. Statistika a možda i ekonomska analiza.
Da li je moguće to napraviti i vaša mišljenja. Molim samo forumaše da me ne vrijeđaju i da ne pišu da je tema besmislena.
Hvala, U časopisu Gardist je izašao konkretan prijedlog (plan) o muzeju HVO-a u Mostaru. http://www.hercegbosna.org/kolumne/domovinski-rat/muzej-hrvatskog-vijeca-obrane-i-1-pjesacke-gardijske-pukovnije-os-bih-3737.htmlU tekstu se između ostalog navodi sljedeće: Citat: S gospodarskoga gledišta, važnost muzeja je i ta jer ćemo moći kroz kulturni turizam na autentičnome mjestu ponuditi vrijedne povijesne izloške te multimedijalnom prezentacijom povijesti HVO-a prezentirati jedinstvenu rekonstrukciju zgrade nastale u austrougarskom vremenu. Također, osigurat ćemo i financijsku korist te ambijentalni prostor učiniti sadržajnijim. Problem je što ne postoje organizacije koje bi bile u stanju ovo odraditi. HZHB više nema sredstava, a braniteljske udruge imaju druge probleme. HNS se vjerojatno neće htjeti miješati u ovo. Gotovo svako zborno područje, svaka brigada, svaka općina ima odgovarajuće materijale koje bi trebalo okupiti na jednom mjesu i obraditi. Nije nemoguće, jer ako su oni iz Širokog Brijega uspjeli napraviti vrhunski dokumentarac o događajima u svojoj općini, moglo bi se samo idejno proširiti na cijeli prostor BiH. Za početak i za predložak bi se mogle koristiti knjige Obrana Herceg-Bosne 1, 2 i 3 (autor Karlo Rotim).
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 12:31 |
|
|
Ne mislim praviti muzeje. Nego nekakav dokumentarni amaterski film, nema sanse da ga napravimo kao americke na discovery channelu. Gdje mogu nabaviti te knjige. Mislio sam nesto ovako, http://www.youtube.com/watch?v=_lhnx8YWPY4Zanima me kojim programom mogu napraviti ono od 2.15 minute. Imam neke karte sa djelovanjem HVO. Ako netko ima jos tih topografskih, strateskih, vojnih itd itd karata bio bih mu zahvalan.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 12:32 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nije ovo što sam napisao bilo toliko o muzeju nego o činjenici da žele praviti multimedijalnu prezentaciju povijesti HVO-a, dakle upravo ono što ti želiš.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 12:37 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Nije ovo što sam napisao bilo toliko o muzeju nego o činjenici da žele praviti multimedijalnu prezentaciju povijesti HVO-a, dakle upravo ono što ti želiš. Znaš kada će to biti. Kada Uzbekistan posalje zahtjev za clanstvom u EU.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 15:45 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 20:11 |
|
|
Hvala, ovaj prvi sam skinuo mogu reci da ima dosta opcija. Sada morat cu se upoznati sa njim i napraviti topografske karte. Ali ce mi trebati i literatura.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 20:43 |
|
|
Možda bi ti bilo lakše i brže savladati ovaj drugi program
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 21:20 |
|
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 20 ruj 2011, 22:05 |
|
|
Blender je odličan alat, ali za ozbiljnije animacije zahtijeva i programiranje skripti i dosta vremena. Inkscape je mnogo lakši, tamo možeš nacrtati foto realistične objekte u 2D uključujući i topografske karte, koje onda možeš uvećati i smanjiti bez da gubiš na kvaliteti, a SVG datoteke se mogu prikazati u svim modernim web preglednicima.
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 00:17 |
|
|
NiX je napisao/la: Dobra ideja, jos ako se pokrijepi sa potrebnom dokumentacijom ... Npr: A neki prijateljska upozorenja nisu shvatali ozbiljno ... Ma ... Prava sapunica Edit: Valjda me nece SIPA shebati zbog ovih ''slika'' koga da likvidiraju?
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
NiX
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 01:40 |
|
Pridružen/a: 15 tra 2011, 23:19 Postovi: 498 Lokacija: Hrvatska Republika Herceg Bosna
|
Nije na meni da kažem, koristi malo svoju maštu ... Ja samo mogu kazati da na prvom dokumentu je datum arhiviranja, ne dospjeca Org. dokument je najmanje godinu, godinu i pol stariji ... Na kraju se cifra popela na 5 mil. njemackih maraka, i likvidacija je izvrsena.
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 12:48 |
|
|
|
Vrh |
|
|
NiX
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 12:50 |
|
|
jopa_od je napisao/la: Blaž Kraljević. Bravo
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 13:13 |
|
|
NiX je napisao/la: jopa_od je napisao/la: Blaž Kraljević. Bravo To svakako nije tema moga projekta
|
|
Vrh |
|
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 13:15 |
|
|
jopa_od je napisao/la: NiX je napisao/la: Bravo To svakako nije tema moga projekta blaž kraljević ero.......hm.....ili blaž kraljević "cvjećar"
_________________ Ja sam rođen đe Ostalih nema Benjaminu mrzim odmalena
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 17:31 |
|
|
NiX je napisao/la: Nije na meni da kažem, koristi malo svoju maštu ... Ja samo mogu kazati da na prvom dokumentu je datum arhiviranja, ne dospjeca Org. dokument je najmanje godinu, godinu i pol stariji ... Na kraju se cifra popela na 5 mil. njemackih maraka, i likvidacija je izvrsena. i u kakvom srodstvu je prvi dokument sa drugim?
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
NiX
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 19:11 |
|
|
Prvi? Ma to je onako nasumično stavljeno ...
|
|
Vrh |
|
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 21 ruj 2011, 21:02 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6366 Lokacija: Izvan sebe
|
jopa_od je napisao/la: Pozdrav svima,
Evo mene opet sa temom.
Hvala, Bas sam procitao kompletno upis pod ovom temom. Bojim se da je to preambiciozan projekt za jednog covjeka. Bilo bi dobro kada bi uspio.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 22 ruj 2011, 14:36 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25733 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Pa imaš na stranici Slobodana Praljka toliko ratnih videa, knjiga, i originalnih ratnih dokumenata da ga ne možeš ni pregledat za 10 godina. Ili bi ti nešto drugo?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: HVO Projekt Postano: 22 ruj 2011, 15:31 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Pa imaš na stranici Slobodana Praljka toliko ratnih videa, knjiga, i originalnih ratnih dokumenata da ga ne možeš ni pregledat za 10 godina. Ili bi ti nešto drugo? Literaturu Slobodana Praljka sam pročitao. Naš najbolji ako ne i od cijeloga Hrvatskoga naroda general. Čovjek navodi činjenično stanje. Ako ga osude na 45 godina, mislim da će to biti najveća sramota Hrvatskoga naroda u globalu. Gdje mogu nabaviti još neke knjige od njega. Fali mi da ih imam u zbirci.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 22 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|