HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 21:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 780 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 15 srp 2009, 17:54 

Nedavno sam pisao o izgradnji kružnog toka, a evo već sada postavljam novosti o završnim radovima na njegovoj izgradnji kao i o asfaltiranju pojedinih ulica u mome kraju.

Kružni tok je bio jedan od primarnih objekata za izgradnju, jer mnogo je života izgubljeno na rakrsnici koja je evo napokon pretvorena u jedan puno ljepši i praktičniji način reguliranja prometa na magistrali koja prolazi gradom.

U tijeku završni radovi na izgradnji kružnog toka pored Bazilike

Djelatnici "Livno putova" danas su napokon započeli s izvođenjem završnih radova na izgradnji kružnog toka pored bazilike Svete Obitelji u Kupresu. Trenutno se radi na asfaltiranju, a osim asfaltiranja potrebno je dodati samo propisanu signalizaciju te rasvjetne elemente.

Podsjećamo, radovi na izgradnji kružnog toka su započeli 04. lipnja i premda je rok izvođenja bio mjesec dana, radovi su ipak produženi dodatnih desetak dana.

Investitor ovog projekta je Federalna Uprava za ceste pri Ministarstvu prometa i veza Federacije Bosne i Hercegovine, a vrijednost projekta se procjenjuje na otprilike 480.000 konvertibilnih maraka.

Usporedno s izgradnjom kružnog toka, "Livno putovi" su radili i na asfaltiranju nekih kupreških ulica. Tako su radovi na asfaltiranju u Ulici Blajburških žrtava došli do posljednje faze gdje je potrebno još samo položiti asfalt. Predviđa se da je ova investicija teška približno 50.000 konvertibilnih maraka, a radove su zajednički financirali općina Kupres te stanovnici ulice.

slika

slika

Izvor: http://www.kupresportal.com/?a=v&id=124 ... eku%20završni%20radovi%20na%20izgradnji%20kružnog%20toka%20pored%20Bazilike

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 14:42 

Prometno kroz Kupres

Zbog nastavka na izgradnji kružnog toka pored bazilike svete Obitelji u Kupresu, jučer, danas i sljedeća dva do tri dana sav promet s magistralne ceste M-16 bit će preusmjeren kroz grad. Promet teretnih vozila je također perusmjeren kroz grad. Molimo sve vozače ali i pješake na povećan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Radovi na izgradnji kružnog toka napreduju iz dana u dan. Radnici "Livno putova" danas su postavljali drugi sloj asfalta, a završetak radova i nastavak normalnog prometovanja kroz Kupres možemo očekivati za koji dan.

slika

Izvor informacije: http://www.kupresportal.com/?a=v&id=124 ... z%20Kupres :thumbup

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 14:55 

Evo jedna pjesma koja je zapisana po sjećanju moje pokojne bake, a pjevala se u postrojbama hrabre hrvatske vojske u 2.-gom Svjetskom ratu koja je branila Kupres:

Tri mjeseca

Tri mjeseca već su prošla,
tri mjeseca kao dan.

Majka pismo očekuje,
što s bojišta javljaju.

Jednog dana pismo stiže,
misli majka piše sin.

A, u pismu sitno piše:
Majko mila, majko draga,
sinak ti je pogino.

Pogino je pod planinom,
pod planinom Stožerom.

Tijelo mu je sahranjeno,
Pokraj grada Kupresa.

Spomen ću mu podignuti,
Kruha neimala ja.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 16:32 

Postavljam još nekoliko slika sa nedavno održane "Strljanice" čime vam donekle pokušavam dočarati atmosferu manifestacije.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 16:50 

Evo par sličica za Robbie-jevu dušu i Kvačici za pozadinu radne površine :001_smile

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

A uz ove slike i jedan prigodan članak i poticaj da posjetite Kupres i kupreški kraj.

Jedna od mogućnosti koju Vam Kupres pruža su i kratkotrajne ili dugotrajne šetnje po prirodi. U bilo kojem smjeru krajolik oko Vas pruža Vam zadovoljstvo, a ništa ne odmara tako kao hlad kupreških šuma. Da li će te otići na pikinik ili planinariti na neki od vrhova okolnih planina ovisi o Vašem trenutnom raspoloženju.

Usput se možete okrijepiti vodom sa izvora ili osladiti nekom od voćki kojima ste već odvano zaboravili pravi okus. Maline, kupine, borovnice, ribizl ili šumske jagode svojim okusom podsjetiti će vas na vremena kad je svijet imao miris i okus, za razliku od plastike koja nam se danas servira po supermarketima.

Od voća možete napraviti i prave domaće sokove ili stare kolače i pite po receptima koje možete naći na podstranici Gastronomija. U ranu jesen (ili kasno ljeto ukoliko je kišovito) možete i u berbu gljiva kojih na Kupresu ima u izobilju. Vrganji su najrašireniji i lako prepoznatljivi, ali svejedno nemojte brati sami ukoliko ne posjedujete prethodno stečeno znanje ili nemate uz sebe osobu stručnu u tom području. Krajem ljeta dozrijevaju i lješnaci koji, poput svega na polju, također imaju onaj stari, intezivni, pomalo zaboravljeni miris. A ukoliko ste malo veći ljubitelj prirode i flore, na kupreškom polju možete naći i veći broj autohtonog cvijeća i biljaka, kao i nemali broj ljekovitih trava. Naravno ovo Vam se sve nudi dok polje ne pokrije snijeg, i premda se svake zime čini da nikada neće okopniti, vegetacija na Kupresu svako proljeće bukne novim, starim sjajem.

I na kraju, na koju god stranu krenuli put će vam biti jednako zanimljiv, a i svaka strana polja ima mjesto za odmor. Stolino Vrilo, Kukavičje jezero, Luda kuća samo su neka od mjesta na kojima možete predahnuti, osvježiti se, popiti kavu ili pripremiti obrok.

Izvor: http://www.kupresonline.com/ljetni_turi ... .asp?id=87

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 17:29 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 17:37 

prelijepo

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 17:42 

dudu je napisao/la:
prelijepo

Hvala dudu legendo! :palacgore1

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 17:45 

DaniKU je napisao/la:
dudu je napisao/la:
prelijepo

Hvala dudu legendo! :palacgore1

ma ništa, nije do mene, do Kupresa je. magično je privlačan i svečano obećajem, ako ikad krenem na skijanje, idem na Kupres ravno :palacgore1

p.s. baš danas našao diplomu od radne zajednice zagreb za školu skijanja u kranjskoj gori iz 1991. to mi je ujedno i zadnji put da sam stao na njih :sega

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 17:56 

Što to možete ljeti iskusiti i isprobati na Kupresu:

slika

Jahanje

Jahanje na Kupresu, doista je poseban doživljaj. "Jahanjem " na motoru možete osjetiti snagu i moć pri penjanju na strme stijene, osjećate i dašak slobode pri odmaku od svakodnevnice, ali jahanjem na *********…osjećaj slobode je potpun.

Ne samo da vas prožima duh nekih prošlih vremena, već se potpuno stopite s prirodom koja je u vama i svugdje oko vas. Mirisi prirode su jači, trava je zelenija, šuma je gušća, vjetar je ugodniji. Stati s konjem pokraj vode, odmoriti sebe i njega i pustiti ga da se napije, tapšući ga pri tome u znak zahvalnosti, spona je koja vas veže zauvijek. Jahali kasom, galopirali ili se vukli s noge na nogu, svejedno je.

Od samog početka pripreme konja, stavljanja sedla, jahanja, odmora, pa do povratka i timarenja konja prije povratka u štalu, cjelodnevni je užitak koji se ne zaboravlja tako skoro, i mami vas da se ponovo vratite. Samo jedan prolazak preko polja, puni vas nekom novom energijom, koju ćete teško naći gledajući TV, sjedeći u svojoj sobi.

Stoga, osjetite zov prirode…

slika

Mottocross

Gotovo je čudesno koliko toga možete proći motorom na Kupresu u nepunih dva sata. Stjenoviti predjeli, šuma, blage i strme padine, suha cesta ili mokro rastresito polje te prirodna cross staza Vrepčeve rupe, mame vas da se vozite i vozite dok vas potpuno ne svlada umor. Pri tome nije bitno želite li testirati svoje vozačke sposobnosti ili se jednostavno provozati po prirodi. Ugoda je jednaka.

Teško je riječima opisati osjećaj koji vas prožima nakon što se okrenete iza sebe netom poslije penjanja uz veliklo i strmo brdo. Ispružiti se na meku travu, odmoriti i gledati prirodu i polje ispod sebe, treba doživjeti…Ustvari, samo voziti, nije jednostavno. Ne zbog terena, nego stoga što vam pogled stalno bježi na okolne prizore.

Šuma, vode, biljke, planine, oblaci. Puteljci, obrađena polja i nepokošene livade. Bezbrižna stada ovaca ili nemirna jata ptica. I kad pomislite da nešto nedostaje, kako bi slika bila potpuna, shvatite da je to ustvari – okvir. No, on vam ne treba jer Kupres je vječita slika, koja iznova i iznova obnavlja samu sebe, a rezultat je uvijek – remek djelo. Ako ne vjerujete, dođite na izložbu, pa se uvjerite.

Do Broda se dolazi preko polja koje je prošarano manjim lokvama i kanalima sa nešto vode. Vožnja je užitak, spora ili normalna. Kad stanete i ugasite motor, sve što čujete je tišina…

Vožnja po šumi poseban je užitak. Put je dobar, vijugav, morate paziti na grane koje vas mogu prijateljski potapšati ali i fino ćušnuti…Ne boli, ne bojte se, možete se samo nasmijati...

Proplanak na kojem leže ogoljena stabla, podsjeća na groblje slonova. Prizor doista izgleda kao da drveće samo dolazi iz šuma na svoj posljednji počinak… Put prema Kamenoj dolini zaziva prizvuk starih avantura. Sve gušće kamenje i sve suša vegetacija daju pomalo pustinjsku atmosferu. Ulazak u kamenu dolinu je fascinantan, a ukupni dojam pojačava odbijanje zvuka motora od strme litice što čini neobičnu zvučnu kulisu satkanu od prošlosti i sadašnjosti. Suho drveće koje crpi svaku kap vode do koje može doći podsjeća vas na vječitu borbu opstanka, a komad neba koji vas gleda odozgo, pokazuje vam put. Na nekim mjestima mora se sići s motora i odati respekt prirodi na vješto postavljenim kamenim zaprekama. Nakon Kamene doline, ponovo nesmiljeni užitak. Široka brda, šuma, panorame… Pogled na kupreško polje sa ravnine iznad kupreških vrata i tunela koji povezuje Kupres i Bugojno. Na samo 500 metara od mjesta nalazi se prirodna motto-cross staza Vrepčeve rupe. Konfiguracija terena na oko 2 kvadratna kilometra gotovo je nevjerojatna. Manji i veći brežuljci, manje ili veće vrtače, manji ili veći potočići i samo veći užitak.
Za početnike i za prave znalce... Predio na početku motto cross trase, stari kamenolom, ispit je za vožnju po kamenju i mjesto s kojeg se pruža praiskonski pogled na gotovo drevnu, gustu šumu. A nakon šume, ponovno nagrada. Ljepotu ovog vrila, i bistrinu vode možete vidjeti i sami. Ipak, nema tih riječi i slika koje mogu opisati okus ove vode u žednim ustima…
U zdravlje.

slika

Paragliding

Prema riječima predsjednika aeorkluba Kupres, gospodina Mate Rebrine, konfiguracija terena na kupreškom polju i okolnim planinama idealna je kako za iskusne, tako i za paraglidere početnike. Osim prvog stupnja letenja, početnici mogu iskušati čari letenja paragliderom u duo-paraglidingu, gdje lete skupa sa iskusnim letačem. Nažalost, za sada postoji samo mogućnost učenja do prvog stupnja dok se ne riješe formalnosti sa licencama na području Bosne i Hercegovine, no i taj problem biti će uskoro riješen pa će škola letenja u dogledno vrijeme biti potpuna.

No, iskusni letači, naprijed! I to ne samo paragliderom nego i zmajem, jer široki pristupi i poletne staze olakšavaju sam dolazak na stazu i lakše polijetanje. A onda, treba samo gledati oko i ispod sebe. Kupres je neopisivo lijep sa zemlje, a kad iz zraka sve njegove ljepote obuhvatite jednim pogledom, na trenutak poželite da let traje vječno…

Sretno…!

slika

Ribolov

Na Kupresu se možete opustiti i ribolovom, koji je izazov za prave znalce jer se lovi jedna od najtežih riba za ulov- pastrmka. Vrijeme, temperatura, doba dana, vjetar, mamac-sve to igra ulogu u lovu na pastrmke, no zato je užitak ulova veći. A pastrmke iz kupreških voda, koje su čiste koliko god mogu biti, ukusne su i prava su poslastica kad se spreme na pravi način.

Osim pastrmki, love se i riječni rakovi, koji su također zbog čistoće vode neobično ukusni.
Ipak, rakovi se trenutno moraju opreznije loviti jer je u tijeku određivanje količine godišnjeg prirasta kako bi se točno odredila sezona i količina rakova za izlov.

slika

Photo cross country

Relativno novo u ponudi, zahvaljujući razvoju digitalne tehnologije, je i photo cross country. Kupres ima stvarno puno toga za pokazati, od širokokutnih panoramskih pogleda pa do detalja koje će te sami otkriti. Veliki broj prolaznih oblaka iznova će Vam u igri sa suncem nuditi nove slike, a Kupres je, zbog kratkotrajnih, mjestimičnih i sitnih kišica, vjerojatno jedno od mjesta gdje možete u prosjeku vidjeti najveći broj duga tijekom ljeta. Mnogobrojni izvori i nebrojene padine, posebnu draž dobijaju u jesen, kad priroda šumi ogrne pastelni plašt.

No, kao i sve što je vanvremenski lijepo i ova ljepota je kratkotrajna jer lišću ne treba dugo da otpadne i razvodni taj neopisivi pejsaž. Zato, umjesto da gledate fotografije gdje netko maše lijevo, pa netko maše desno, dajte si malo truda i snimite ono što je oko vas kako bi vječno ostalo u vama...

Da li ćete svoj odmor obilježiti šetajući, jašući ili ga ovjekovječiti u pauzi vožnje biciklima, odlučite sami.

slika

Šetnje

Jedna od mogućnosti koju Vam Kupres pruža su i kratkotrajne ili dugotrajne šetnje po prirodi. U bilo kojem smjeru krajolik oko Vas pruža Vam zadovoljstvo, a ništa ne odmara tako kao hlad kupreških šuma. Da li će te otići na pikinik ili planinariti na neki od vrhova okolnih planina ovisi o Vašem trenutnom raspoloženju.

Usput se možete okrijepiti vodom sa izvora ili osladiti nekom od voćki kojima ste već odvano zaboravili pravi okus. Maline, kupine, borovnice, ribizl ili šumske jagode svojim okusom podsjetiti će vas na vremena kad je svijet imao miris i okus, za razliku od plastike koja nam se danas servira po supermarketima.

Od voća možete napraviti i prave domaće sokove ili stare kolače i pite po receptima koje možete naći na podstranici Gastronomija. U ranu jesen (ili kasno ljeto ukoliko je kišovito) možete i u berbu gljiva kojih na Kupresu ima u izobilju. Vrganji su najrašireniji i lako prepoznatljivi, ali svejedno nemojte brati sami ukoliko ne posjedujete prethodno stečeno znanje ili nemate uz sebe osobu stručnu u tom području. Krajem ljeta dozrijevaju i lješnaci koji, poput svega na polju, također imaju onaj stari, intezivni, pomalo zaboravljeni miris. A ukoliko ste malo veći ljubitelj prirode i flore, na kupreškom polju možete naći i veći broj autohtonog cvijeća i biljaka, kao i nemali broj ljekovitih trava. Naravno ovo Vam se sve nudi dok polje ne pokrije snijeg, i premda se svake zime čini da nikada neće okopniti, vegetacija na Kupresu svako proljeće bukne novim, starim sjajem.

I na kraju, na koju god stranu krenuli put će vam biti jednako zanimljiv, a i svaka strana polja ima mjesto za odmor. Stolino Vrilo, Kukavičje jezero, Luda kuća samo su neka od mjesta na kojima možete predahnuti, osvježiti se, popiti kavu ili pripremiti obrok.

Korišteni materijali: http://www.kupresonline.com/ljetni_turizam/

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 17:59 

dudu je napisao/la:

ma ništa, nije do mene, do Kupresa je. magično je privlačan i svečano obećajem, ako ikad krenem na skijanje, idem na Kupres ravno :palacgore1

p.s. baš danas našao diplomu od radne zajednice zagreb za školu skijanja u kranjskoj gori iz 1991. to mi je ujedno i zadnji put da sam stao na njih :sega

Naravno, ali drago mi je što ti se sviđa, ipak svatko od nas ima drukčiji ukus. :palacgore1

:aleale samo se meni javi, radio sam u hotelu Adriaski na obuci u skijanju, pa ćemo zajedno skijati :zivili

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 18:02 

DaniKU je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Naravno, ali drago mi je što ti se sviđa, ipak svatko od nas ima drukčiji ukus. :palacgore1

:aleale samo se meni javi, radio sam u hotelu Adriaski na obuci u skijanju, pa ćemo zajedno skijati :zivili

pa svakako ću ti se javiti kad navratim u kupres. znam s dedom otići do nekog pčelara po domaći med.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 18:06 

dudu je napisao/la:

pa svakako ću ti se javiti kad navratim u kupres. znam s dedom otići do nekog pčelara po domaći med.

Super :palacgore1

Imam ja neke rođake koji se bave s tim, pa možda čak ideš i kod njih.
A pored njih s tim se bavi(za koga ja znam) otac mog prijatelja, a o njegovim košnicama i neugodnim iskustvom s njegovim pčelama već sam pisao na Tulkasovoj temi "Kako se zaštititi od komaraca...." u PDf-u Lifestyle :sega

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 21:16 

Pogledajte na sljedećim slikama Kuprešake u narodnim nošnjama. Postavio sam otprilike većinu varijatni narodne nošnje za starije i mlađe uzraste, kako muške tako i ženske.

Inače primjerak kupreške narodne nošnje prenešen je za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u Bečki muzej, gdje se i danas može pogledati.

Ma pogledajte samo te gorštake Kuprešake :smajl007 :hrvatinic :thumbup .

ČUVAJMO NAŠU BAŠTINU I NE DOZVOLIMO DRUGIMA DA NAM PIŠU NAŠU POVIJEST!!!!

Kako su mi se samo svidjeli ove riječi koje sam negdje pročitao:

"Ako vam je težak stijeg hrvatski, zabodite ga u zemlju i mi ćemo ga držati"

Vaši djedovi

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 22:06 

predivan krajolik, sada znam gdje ću ići iduću zimu ako budem igdje išao. jutros slikano:

http://www.imagesforme.com/show.php/598358_DSC00429.JPG

http://www.imagesforme.com/show.php/598361_DSC00428.JPG

http://www.imagesforme.com/show.php/598365_DSC00433.JPG

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 22:21 

Croat je napisao/la:

Hvala ti Croat.

Baš mi je drago vidjeti svježe slike sa Kupresa, jer nisam bio već dva mjeseca dolje. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 20 srp 2009, 17:32 

Plivački maraton i "Šujički polumaraton"

Ovoga ljeta u duvanjsko–kupreškom podneblju upriličit će se dva velika sportska događaja. Drugi kolovoza(nedjelja) na Buškom jezeru startat će plivački maraton Buško jezero 2009. godine. Osmoga kolovoza 2009. (subota) iz Kupresa startat će 3. Šujički polumaraton. Oba ova sportska događaja, smatraju se a oni to i jesu vrlo zahtjevna i teška.

Kao i u svim sličnim akcijama Kuprešani i Kupreške će dati svoj obol svojiom nazočnošću . Posjetimo se da su na dosada održanim šujičkim polumaratonima oba puta sudjelovali iz Kupresa Danijela Kuna, Goran Jelić i Hrvoje Ćosić-Mačak. I ne samo sudjelovali nego je Danijela i oba puta pobijedila, Jelić je 2007. osvojio drugo mjesto, a Mačak je imao vrlo zapažene rezultate. I sada su svježe uspomene kada su 2007. Mačak i Ćibara u Šujici zajedno ušli u cilj uzdignutim rukama uz ovacije velikog broja okupljenih Šujičana.

Lani se na polumaratonu povećala kolonija Kuprešana, a nadamo se da će ove godine biti puno vuiše. Napomenimo da se na Šujičkom polumaratonu kotizacija ne plaća, a svaki sudionik koji istrči polumaraton dobije medalju i majicu na svečanom proglašenju u Šujici. Stoga još jednom pozivamo sve Kuprešane koji mogu istrčati polumaraton da nam se priključe. a sve ostale pozivamo da isprate hrabre maratonce 8. kolovoza 2009. u 10 sati na ulazu u Kupres (kod opskrbnog centra). Plivački maraton Buško jezero 2009. pliva se u dužini od 7 kilometara, po najdužoj točki jezera od Golinjeva do plaže Marinovac . I naravno opet nemože bez Kuprešana, ne samo da ne može nego će Kuprešani biti i najbrojniji.

Napominjemo da ovaj maraton nije natjecateljskog karaktera nego će svi sudionici (za sada je prijavljeno osam) plivati u jednoj širokoj formaciji uz pratnju plovila. Za akciju plivanja iz Kupresa su prijavljeni: Danijela Kuna, Hrvoje Ćosić- Mačak, Ante Vrgoč, Ile Mihaljević –Palir. Uz njih će na maratonu sudjelovati i manje brojna duvanjsko-zagrebačka ekipa Igor Mandušić, Samir Čičak, Boro Stipić. Dakle, konstatacija sa početka teksta da će Kuprešani dati svoj obol stoji na čvrstim osnovama. Čak je za očekivati da će Danijela Kuna, Hrvoje Ćosić i Ante Vrgoč (uz Mandušića, Čička i Stipića) odraditi obje akcije i plivački i trkački maraton, a to je podatak za divljenje i dužno poštovanje koji govori o sportskoj širini i različitosti ovo troje multi sportaša. I što na kraju reći nego BRAVO KUPREŠANI I SRETNO!

Izvor: http://www.kupresportal.com

slika

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 06:22 

I na Kupres dođe "svinjska gripa". :smajl031

KUPRES NA SVJETSKOJ RAZINI: Jedna osoba oboljela od tzv. svinjske gripe

Ravnatelje Doma zdravlja Kupres prim. dr. Ivica Čičak potvrdio je da je jedna osoba u Kupresu oboljela od tzv. svinjske gripe. Riječ je o 75-godišnjoj ženskoj osobi koja je jučer hospitalizirana, a zbog sumnje na tzv. svinjsku gripu poslana je na Infektološki odjel Kliničke bolnice Mostar, gdje je ta bolest i potvrđena.
Oboljela osoba prošli je vikend doputovala na Kupres iz Australije. Trenutno je u kućnoj izolaciji i odmah je poduzeta odgovarajuća terapija, a članovi obitelji koji su u kontaktu s oboljelom pod stalnim su nadzorom.

Dr. Čičak dodaje kako panici nema mjesta i posebno upozorava da građani ne uzimaju nikakvu terapiju bez kontrole liječnika.

Inače, ovo je prvi slučaj tzv. nove gripe na području Hercegbosanske županije.

(Fena)

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 19:23 

Kad sam se vratio s prakse čuo sam jednu žalosnu vijest koja je pogodila kako mene tako i cijelo rodno mjesto.

Ostali smo bez velikog borca, velikog čovjeka i domoljuba. Čovjeka koji nam je mnogo pomogao kroz sve godine koje je proveo na Kupresu, bez obzira što su mu korijeni iz susjedne općine, Rame.

Bio je uz nas cijelo vrijeme koje smo proveli u izbjeglištvu, vraćao vjeru našem kupreškom puku, neumorno vapio za Božjom pomoći i bez prestanka budio nadu u povratak na naše spaljeno ognjište. Imao je jednu čudnu osobinu za svećenika, osobinu zbog koje su mnogi polomili zube, osobinu koju imaju samo istinski predvodnici, bio je ponizan jedino pred Bogom. Drugim riječima nepokolebljiv, čvrst i u neku ruku pomalo drzak. Kad je trebalo pokazati hrvatstvo nije se bojao, prkosno su mu suze tekle dok je propovijedao na misi i sjećao se prognaničkih dana. Nije dozvolio da se sklone ruševine gradske crkve sv. Obitelji, jer je želio podići spomenik koji bi nas svakim pogledom opominjao što čini ljudska mržnja.

Inzistirao je na otkrivanju temelja rimske bazilike iz 5. stoljeća i temelja još tri crkve koje su sagrađene na tom mjestu da bi pokazali onima koji nam žele korijene zatrti na ovim prostorima. Ponosno je isticao da je na tom mjestu izgrađena kako crkva iz 12. stoljeća, tako i ona iz doba bosanske kraljice Katarine i na kraju crkva koja je porušena u ratu.

Želio je podići zdanje kojeg bi se i sam Zagreb postidio, velebnu crkvu odnosno baziliku, koju je i hvala dragom Bogu izgradio. Nažalost nije ju završio, smrt ga je prekinula u naumu. Smrt nije bila iznenadna, jer već neko vrijeme moglo je se vidjeti jedno krhko tijelo, mada je sve to vješto skrivao, ali bolest je lagano uznapredovala i starost došla.

Sjećam se njegovog pada pod misom božićnom polnoćkom prije 3 godine, jer već tada mi je bilo jasno da neće još dugo izdržati, mada je imao jaku volju za životom. Dugujem mu mnogo, kao i svaki drugi Kuprešak.

Sjećam se svoje obitelji koja je u godini dana ostala bez tri svoja člana i njegovih poruka koje nam je tada uputio, jer je znao cijelu našu "povijest" i muku.

Hvala vam puno na svemu župniče don Dominiče Stojanoviću i pokoj vječni vašoj duši.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 19:53 

Postavlja malo stariji članak(star je nešto više od pola godine), ali više zbog informativnog karaktera, a ne neke novosti.

Strinino jezero jamči sto dana skijanja na Kupresu

slika
Zvonko Bagarić, direktor SRC Adria-ski:“Umjetno Strinino jezero koje smo upravo izgradili služit će za zasnježivanje ski-staza i jedini je ovakav sustav za proizvodnju snijega u B i H“

Vozeći se magistralnom cestom od Tomislavgrada do Kupresa, u iznimno toplo predvečerje za mjesec studeni, primjećujemo da se prvi put vozimo ovom prometnicom( a vozimo se 40-tak godina), a da na njoj nema rupa-upravo je završeno presvlačenje novim asfaltnim slojem. Šuma uz put izgubila je čarobnu boju jeseni, jer je za nedavnih kiša lišće poopadalo, ali nas Kupreška visoravan za svakog novog dolaska oduševi svojom mističnom čarolijom koju je teško definirati.

S desen strane prometnice, a nasuprot Čajuše gdje je smješten SRC „Adria-ski“, s hotelom, motelom i ski stazama, igralištima i drugim sportskim sadržajima, plavi se jezero, u sred polja. To je ovogodišnja novost i najveća investicija u turističkoj ponudi Kupresa.
slika
Upravo smo završili ovaj veliki projekt, a za desetak dana, ako vremenske prilike dopuste, pustit ćemo u probni rad sustav za zasnježivanje, jedini takve vrste u B i H. Površina jezera, koje smo nazvali Strinino jezero, je 30.000 četvornih metara, s 55.000 kubika vode. Ova akumulacija služit će za proizvodnju umjetnog snijega na ski- stazama SRC“Čajuša“- dočekuje nas na obali jezera Zvonko Bagarić-Ćagić, vlasnik SRC i na široko nam objašnjava sustav po kojemu se voda iz jezera otprema vodenim topovima do staza na Čajuši. Mi smo samo upamtili da vode u jezeru ne može nestati, pa ni snijega u zimskim uvjetima, ali moraju biti optimalni uvjeti za mogućnost zasnježivanja ski-staza. Uz ostalo, temperatura vode u jezeru treba biti od plus jedan do plus 4, a vanjska temperatura ispod nule, potrebna je i određena vlažnost u zraku, tlak vode…Sipa Zvonko podatke i o količini snijega u sekundi, o topovima-a mi odmah pitamo i za druge namjene jezera.

slika
Glavno je da će služiti za zasnježivanje ski-staza, ali je izgrađeno tako da se ljeti može kupati u njemu, da je to voda rječice Milač te da je pogodna za uzgoj riba, dakle i za ribolov. Uz jezero je urađen projekt za izgradnju hotela, vjerojatno iduće godine. Sada je najvažnije da ćemo imati sigurnih 100 snježnih dana na Čajuši, a to znači i bogatu zimsku turističku sezonu svim Kuprešacima-kaže Bagarić, dodajući kako je u sustav navodnjavanja investirano oko 3,5 milijuna KM, te da ovakvi projekti postoje u Austriji, Švicarskoj, Italiji…

slika
Idemo prema Čajuši i SRC, a primjećujemo da je mnogo i novih vikendica. Sam hotel „Adria-ski“ je gotovo prazan, ali potpuno spreman za zimsku sezonu. No, Bagarić kaže kako planira izgraditi još dva nogometna nogometno igralište, ali i druge sadržaje izvan zimske sezone, jer je cilj privlačiti turiste tijekom cijele godine.

slika
Za novogodišnje blagdane, odnosno od 27.prosinca do 10. siječnja, svi kapaciteti, a to znači oko 200 ležaja, su nam već davno prodani, ali mi očekujemo popunjenost i tijekom prosinca, odnosno veljače, jer će snijega biti-optimističan je gospodin Bagarić..

Izvor članka : http://www.tomislavcity.com/content/view/1089/42/

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 19:54 

Rode svaka ti cast na ovolikom trudu i zalaganju :palacgore2 :smajl007

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 19:58 

mara je napisao/la:

Hvala ti rode moj. :zivili
A ja sam jednostavno takav, sve ozbiljno shvaćam, pa što god da radim pokušavam maksimalno doprinijeti. Uistinu mi je drago što si to prepoznala. Nadam se da ću bar malo doprinijeti zbližavanju nas Hrvata Hercegbosne,Hrvatske i dijaspore preko ovih slika i članaka.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 20:17 

DaniKU je napisao/la:
mara je napisao/la:

Hvala ti rode moj. :zivili
A ja sam jednostavno takav, sve ozbiljno shvaćam, pa što god da radim pokušavam maksimalno doprinijeti. Uistinu mi je drago što si to prepoznala. Nadam se da ću bar malo doprinijeti zbližavanju nas Hrvata Hercegbosne,Hrvatske i dijaspore preko ovih slika i članaka.

Rode moj kako to ne primjetiti! :palacgore2

Ovoliki trud, marljivo skupljanje materijala i pisanje je za svaku pohvalu!

Samo nastavi, ima nas dosta koji rado citamo tvoje postove! :palacgore2

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 20:28 

mara je napisao/la:

Rode moj kako to ne primjetiti! :palacgore2

Hvala lijepo :palacgore1 .
Ma kad vidim ovakve pohvale, to mi je samo poticaj da i dalje tako nastavim. :smartass

Vrh

PostPostano: 22 srp 2009, 20:31 

DaniKU je napisao/la:
mara je napisao/la:

Rode moja kako to ne primjetiti! :palacgore2

Hvala lijepo :palacgore1 .
Ma kad vidim ovakve pohvale, to mi je samo poticaj da i dalje tako nastavim. :smartass

Rode nema na cemu! :palacgore2 Nastavi! :zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 780 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: