HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2025, 22:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 713 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 22 pro 2011, 19:16 

Spomenik je donacija i ne vidim u čemu je problem.
Ovako bi trebao izgledati:
slika

Vrh

PostPostano: 11 sij 2012, 13:00 

Broj domaćinstava u Župi Bukovica, u 2011. godini je 584, a broj domaćinstava s jednim članom je 76.

Broj vjenčanih je 10, broj krštene djece 28, a broj umrlih 39.

Ukupan broj župljana je 1997, a broj odsutnih ( točnije, odseljenih) je 559.

Godinu ranije, dakle, 2010. godine, broj župljana je bio 2079, broj odseljenih bio je 433, a broj obitelji 579.

Župa Bukovica pripada Duvanjskom dekanatu u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Obuhvaća pet sela smještenih s obje strane magistralne prometnice Tomislavgrad-Posušje: Bukovica, Mrkodol, Donji Brišnik i Cebara, dok je Gornji Brišnik udaljen od magistralnog puta oko 3 km, i to uz brdo!

Vrh

PostPostano: 11 sij 2012, 23:03 

Imaš li te podatke za ostale duvanjske župe pogotovo za kongoru?

Vrh

PostPostano: 12 sij 2012, 14:36 

Na fena.ba danas sam naišao na vijest:
11:40 BROJ ŽITELJA U ŽUPI BUKOVICA GOTOVO PREPOLOVLJEN
koja me dovela do članka, dijelom citiranog u dudu-ovom jučerašnjem postu.

Pisac članka Istražili smo: Prijeti li izumiranje Bukovičkoj župi?http://www.tomislavcity.com/content/view/4397/1/
na koji sam dao poveznicu, po meni čini nekoliko pogrešaka:

1.) U kraju poznatom po izuzetno visokom postotku Gastarbeiter-a uzima s popisa 1991. nekorigirane brojke, premda su za općinu Tomislavgrad poznate i korigirane brojke s popisa 1991. po kojima ukupan broj Hrvata u općini nije 25 976, već samo 18 337. To znači da razliku čine Hrvati koji su već tada boravili u inozemstvu - njih 7 639, što je odavno bila tema kolumne na ovom portalu kada su doneseni podatci korigiranog popisa za sve općine u BiH.
Poveznica: http://www.hercegbosna.org/kolumne/demografija/ekskluzivno-na-hercegbosnaorg-korigirani-popis-stanovnistva-iz-1991-godine-887.html

Dakle, broj od 3373* stanovnika, koje je autor s tomislavcity.com slijepo preuzeo s popisa 1991. (za sela Bukovica, Cebara, Donji Brišnik, Gornji Brišnik i Mrkodol) trebalo je pomnožiti s 0,7059 jer je spomenutih stvarno prisutnih 18 337=70,59% od nominalnih 25 976 Hrvata u općini. To bi dalo broj od cca. 2381 prisutnog stanovnika u župi na popisu 1991., pa bi pad na današnjih 1 997 župljana, premda drastičan jer se radi od minusu od -384 duše, bio manje katastrofičan od impliciranog minusa od -1376 duše.

Dakle, broj stanovnika se nije "gotovo prepolovio" na 59,21% stanovništva iz 1991. kako fena.ba prenosi, već se smanjio na 83,87% što je daleko od prepolovljenja.

2.) U članku autor lamentira nad:
Citat:
Evo još jednog zanimljivog, gotovo nevjerojatnog, podataka, od brojnih do kojih smo došli istražujući:

Gornji Brišnik je 1948. godine imao 722 stanovnika, više za 200 od Cebare i Donjeg Brišnika zajedno! A koliko danas Gornji Brišnik ima žitelja!?

No, ako su 1948. Cebara i Donji Brišnik zajedno imali 522 stanovnika kako autor kaže, do 1991. situacija se promijenila. Tada je Gornji Brišnik imao samo 314 stanovnika, ali Cebara i Donji Brišnik zajedno 139 + 864=1003 stanovnika (http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_Tomislavgrad). Zašto? Zato jer su se stanovnici Gornjeg Brišnika spustili na područje Cebare i Donjeg Brišnika, bliže cesti Tomislavgrad-Posušje.
Naravno, brojke koje sam preuzeo za 1948. i pronašao za 1991. su nominalne brojke, a stvarno prisutno stanovništvo je manje - kao što sam već objasnio pod 1.) No, senzacionalistički pristup autora navodi čitatelja na brzoplete zaključke o katastrofičnom nestanku stanovništva Gornjeg Brišnika iz Duvna.

*inače taj broj od 3373 stanovnika obuhvaća i 10 Nehrvata, od kojih 2 Muslimana, pa je upitan kad se članak već bavi župom, što bi impliciralo katolike, odnosno samo Hrvate.
Naime podatak od 1 997 župljana odnosi se samo na katolike, a broj od 3373 obuhvaća i Muslimane po nacionalnosti + 8 ostalih (od toga 2 Jugoslavena).
Zatim, lako je moguće da je broj stvarno prisutnih 1991. bio čak i manji od moje procjene, jer su sigurno više u inozemstvo odlazili ljudi sa sela, nego iz općinskih središta. Ali, to su već nijanse.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2012, 22:54 

Glazbenik je napisao/la:
.

Danas na Avazu naslađivanje nad "istraživačkim radom" M.B. i ekipe sa TC. Šteta što su onemogućili komentiranje ove teme da im c/p Glazbenikove argumente a usput i ono što je ušlo u zapisnik :smajl013

Vrh

PostPostano: 15 sij 2012, 23:13 

Josip TG je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
.

Danas na Avazu naslađivanje nad "istraživačkim radom" M.B. i ekipe sa TC. Šteta što su onemogućili komentiranje ove teme da im c/p Glazbenikove argumente a usput i ono što je ušlo u zapisnik :smajl013

Čini se da Dnevni avaz ipak dopušta komentiranje nekim komentatorima: http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/75315-jacanjem-hrvatske-vlasti-opada-broj-hrvata-bijela-kuga-duvanjska.html

Zanimljivo da Avazov novinar Ale Kamber uopće ne spominje da je materijal za njegov članak izašao na tomislavcity.com, plagijator.

Izgleda da imam dobar uvid u redakcijsku politiku Dnevnog avaza, stoga sam odlučio preduhitriti njihovu propagandu gotovim argumentima u ranijem postu.
HercegBosna.org - korak ispred Dnevnog avaza. :zubati

@Josip TG: Hvala na svraćanju pažnje na Avazov članak, nadajmo se da će novinari tomislavcity.com-a naučiti lekciju, a možda i napisati novi članak u pozitivnijem tonu.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2012, 23:35 

Glazbenik je napisao/la:

Komentiranje je onemogućeno na tomislavcity, na avazu standardno prosipanje sr...

Citat:
Zanimljivo da Avazov novinar Ale Kamber uopće ne spominje da je materijal za njegov članak izašao na tomislavcity.com, plagijator.

Predsjednik Stranke za BiH u HBŽ i (bivši?) zastupnik u Skupštini Županije...

Citat:
Izgleda da imam dobar uvid u redakcijsku politiku Dnevnog avaza, stoga sam odlučio preduhitriti njihovu propagandu gotovim argumentima u ranijem postu.
HercegBosna.org - korak ispred Dnevnog avaza. :zubati

:palacgore2

Citat:
@Josip TG: Hvala na svraćanju pažnje na Avazov članak, nadajmo se da će novinari tomislavcity.com-a naučiti lekciju, a možda i napisati novi članak u pozitivnijem tonu.

Teško, jako teško. Plićak je to.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 00:10 

Josip TG je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Komentiranje je onemogućeno na tomislavcity, na avazu standardno prosipanje sr...

Da, nek' se Bošnjaci fiksaju Avazovim lažima.
Nama je bitnije doprijeti do tomislavcity.com i očistiti hrvatski medijski prostor od jeftine demagogije i apatije, to će biti sređeno do utorka. :zubati

Josip TG je napisao/la:
Citat:

Bivši zastupnik. Na izborima 2010. cijela lista u HBŽ mu je dobila 323 glasa, a on sam svega 166 izravnih glasova. Glasači mu prebjegli SDP-u.

Josip TG je napisao/la:
Citat:

Teško, jako teško. Plićak je to.

Bit će kontaktirani do utorka. Pa ćemo vidjeti.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 00:57 

Josip TG je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Ale Kamber je legenda, izgleda da se na komentarima na livno-online.com prepirao s nekim protivnicima koji su se lažno predstavljali njegovim imenom (http://www.livno-online.com/zupanija/15831-ministar-vlatko-zrilic-dnevno-prelazio-skoro-300-kilometara):

Neprijatelj 1:
Citat:
Malo si nam slagao Ale-ti si u stvari bio profesor MARKSIZMA, i profesor ONO i DSZ jer si bio "rezervno vojno lice" -kad se raspala tvoja draga i voljena država Jugoslavija, nije više bilo potrebe ni za marksizmom ni za "Opštenarodnom odbranom i društvenom samozaštitom". Da nisi možda zato dobio otkaz u školi? Uostalom, nije ti dlaka s glave falila čitav rat, i šta sad hoćeš? Što se, kad si tako nacionalno osvješten, nisi prijavio u Armiju BiH i ratovao, već si se smuco po Livnu i

Ale Kamber:
Citat:
mogao bih vas optužiti za lažno predtavljanje. Niste vi "Ale Kamber" već ja koji uvijek javno iznosim stavove o problemima a i sve svoje tekstove potpisujem bez potrebe da se krijem pod bilo kojom šifrom.Nikakva nije tajna da imam plaću i topli obrok u posljednjem mandatu ali ni to da sam zbog imena i prezimena istjeran 1993 iz škole i da godinama nisam primao plaću već u Parlamentu FBiH radio za paušal od 250 KM za razlčiku od danjašnjih "predtavanika naroda". Čim me vrate na moje ardno mjesto automatski prekidam profesionalni status u skupštini jer sam se školovao za profesora a ne za političara, premda sam bio najbolji student Fakulteta političkih nauka na smjeru sociologije,završivši ga prije nego iko od kada isti postoji, dobivši kasnije i zvanje profesora odbrane i sigurnosti.Valjda i ja imam pravo na rad.

Ale Kamber:
Citat:
da predavao je Ale i marksizam i ONO i DSZ, jer su ti predmeti 8 godina bili obavezni i jedini te vrste, prenda se zaopravo radilo o programima iz filozofije, ali Ale je predavao i ekonomiku, politiku i gospodarstvo, logiku, psihologiju, filozofiju, sociologiju za dvadesetak godina profesorskog staža i pitajte njegove đake kako. A u ratu je bio jedan od prvih organizatora otpora, obuke i odbrane ali na bosanskohercegovački način sa bh oznakama zbog čega je i demobiliziran, razoružan i zatvoren što je branio zemlju, A što se tiče komentara 24. pa presuda Ustavnog suda se ne raspravlja već implementira i to obavezno a oni koji to odbijaju čine najteže kazneno djelo, ali je to stvar tužitelja koji to "ne razumiju". Ko ne prizna presudu Ustavnog suda FBiH i BiH on ne prizna ni zemlju čiji kruh jede halucinirajući da živi u nekoj drugoj, njegovoj fatamorgana državi, ali to je njegova stvar a ne Alina. Vratimo se članku.

Neprijatelj 2:
Citat:
Neka si ti to predavao, ali zašto nisi 93. otišao u, npr. Sarajevo, i tamo branio BiH? Falilo im je školovanih vojnih lica, dočekali bi te raširenih ruku. Nije ti falila dlaka s glave kad si razoružan, je li tako? A poslije si srao kako su te maltretirali ovi i oni? Nije istina! Je li ti Jugoslavija sve dala-jeste!!!Od Juge si dobio sve, od ove županije si dobio sve, od FBiH si dobio sve, od BiH si dobio sve!!!I opet ti malo? Ima nas još kojima treba živjeti, nisi ti jedini da dobijaš

Ispričavam se za OT.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 11:49 

umjesto da se zajebavamo s tim malim župama, gdje u broju umrlih sudjeluje masu gasterbajtera, glavna duvanjska župa Duvno u 2010. godini imala je oko 9 tisuća vjernika, 121 krštenog i 71 umrlog.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 11:56 

http://www.zupa-vitez.com/i/images/stor ... 202011.pdf

ove podatke iskombinirat u jednoj vijesti s podacima za župu Duvno i eto ti odgovora.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 11:58 

dudu je napisao/la:
umjesto da se zajebavamo s tim malim župama, gdje u broju umrlih sudjeluje masu gasterbajtera, glavna duvanjska župa Duvno u 2010. godini imala je oko 9 tisuća vjernika, 121 krštenog i 71 umrlog.

misliš Tomislav grad ??? duvno je bilo za vrjeme turaka....

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 12:05 

stojan_bakovic je napisao/la:
dudu je napisao/la:

župa je Duvno, mjesto i općina su Tomislavgrad. župa Duvno obuhvaća samo naselje i nekoliko okolnih sela.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 12:20 

dudu je napisao/la:

Župa pripada duvanjskom Dekanatu koji je u mostarsko - duvanjskoj Biskupiji a nalazi se u Tomislavgradu :neznam

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 13:01 

dudu je napisao/la:

Nije. Za vrijeme Turaka je bio Županj-potok, a za A-U Županjac.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 15:10 

dudu je napisao/la:

Mislim da je Duvno bilo i prije turaka :wink .... kaže naša stara pjesma :

"Na Duvanjskom polju slavnom
U vremenu onom davnom
Tisuć ljeta i još više
Tomislava Ljutoglava
Hrvati okruniše "

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 18:22 

Glazbenik je napisao/la:

moja greška............isprika............TOmislavgrad mi zvuči Hrvatskije........uostalom treba raditi na poHrvaćivanju imena svih mjesta u Hercegbosni ako imaju turske nazive

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 18:38 

Glazbenik je napisao/la:

moja greška............isprika............TOmislavgrad mi zvuči Hrvatskije........uostalom treba raditi na poHrvaćivanju imena svih mjesta u Hercegbosni ako imaju turske nazive

Je*o Gornji Vakuf, Uskoplje isključivo :HercegBosanac

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 19:24 

I Rama. :D

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 19:29 

Zapravo uopće ne zvuči hrvatskije. Županj-potok ili Županjac savršeno čuvaju hrvatski identitet kraja, jer Turci nisu imali nikakve župe ili župane. Da se zvao Pašina Mahala bio bih za promjenu imena, a ovako mi se promjena čini kao nacionalni kič, razumljiv u to vrijeme, ali kič.

Meni Tomislavgrad zvuči pretenciozno za malo trgovište kakvo je Županjac bio 1925., kada je mudri fra Mijo Čuić nasanjkao kralja Aleksandra da odobri promjenu imena mjesta u Tomislavgrad. A i danas mi je prva asocijacija uz Tomislavgrad = Titograd u CG.

Kralj je mislio da će davanjem imena u čast svog sina, princa Tomislava, steći popularnost i učvrstiti vlast svoje dinastije, Karađorđevića, a samo je učvrstio naš hrvatski nacionalni mit o krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju što su komunisti dodatno pojačali promjenom naziva iz Tomislavgrad u Duvno čime je naziv Tomislavgrad dobio patinu drevnosti i progonjenosti i omogućio da ga, po padu komunizma, narod na referendumu vrati i tako će ostati do daljnjega.

Što se tiče turskih imena mjesta ovisi na što ciljaš. Npr. Krehin Gradac (Općina Čitluk) mi lijepo zvuči, premda znamo tko su Krehe.

Ili, u istom tom Duvnu. Treba li mijenjati ime Mesihovine zato jer je dobila ime po Mesihu. Ne baš. Za početak ne znamo što su Turci podrazumijevali pod tim imenom. To može biti ime posjeda nekog Turčina imenom Mesih, ali Mesih je i islamski naziv za Mesiju, a iz toga je izveden i opći naziv za kršćane. Mjesto je od pamtivijeka katoličko i kad bismo joj promijenili ime nama samima bi bilo teže pratiti našu vlastitu povijest.

K tome, kad bi muslimani krenuli u zatiranje svih kršćanskih naziva mjesta u kojima oni i danas žive mi bi bili na većem gubitku, jer oni naseljavaju veći prostor od nas u BiH.

Ili Eminovo Selo u Duvnu. Da dobilo je ime po turskom eminu (zakupniku carine), ali legenda o nastanku naziva Eminovo Selo je takva da kad bi se selo nazvalo Ilijino/Iljkovo Brdo što je navodno starije ime, izgubio bi se cijeli dio priče o turskom zulumu kojim je selo dobilo ime Eminovo Selo.

Na kraju, pa i u Hrvatskoj imaš oko Požege npr. Alilovce, Eminovce i vrhunac selo: Dervišaga ( :zubati ), pa im nitko ne namjerava mijenjati imena.

Za ime Uskoplje sam i ja, jer je 1000x ljepše od Gornjeg Vakufa, iako realno GV jest prvo naselje na tom mjestu.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 19:51 

Cro1 je napisao/la:
I Rama. :D

Tako je :D

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 22:03 

Glazbenik je napisao/la:

Zapravo uopće ne zvuči hrvatskije. Županj-potok ili Županjac savršeno čuvaju hrvatski identitet kraja, jer Turci nisu imali nikakve župe ili župane. Da se zvao Pašina Mahala bio bih za promjenu imena, a ovako mi se promjena čini kao nacionalni kič, razumljiv u to vrijeme, ali kič.

Meni Tomislavgrad zvuči pretenciozno za malo trgovište kakvo je Županjac bio 1925., kada je mudri [i]fra Mijo Čuić nasanjkao kralja Aleksandra da odobri promjenu imena mjesta u Tomislavgrad. A i danas mi je prva asocijacija uz Tomislavgrad = Titograd u CG.

Kralj je mislio da će davanjem imena u čast svog sina, princa Tomislava, steći popularnost i učvrstiti vlast svoje dinastije, Karađorđevića, a samo je učvrstio naš hrvatski nacionalni mit o krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju što su komunisti dodatno pojačali promjenom naziva iz Tomislavgrad u Duvno čime je naziv Tomislavgrad dobio patinu drevnosti i progonjenosti i omogućio da ga, po padu komunizma, narod na referendumu vrati i tako će ostati do daljnjega.[/i]

Što se tiče turskih imena mjesta ovisi na što ciljaš. Npr. Krehin Gradac (Općina Čitluk) mi lijepo zvuči, premda znamo tko su Krehe.

Ili, u istom tom Duvnu. Treba li mijenjati ime Mesihovine zato jer je dobila ime po Mesihu. Ne baš. Za početak ne znamo što su Turci podrazumijevali pod tim imenom. To može biti ime posjeda nekog Turčina imenom Mesih, ali Mesih je i islamski naziv za Mesiju, a iz toga je izveden i opći naziv za kršćane. Mjesto je od pamtivijeka katoličko i kad bismo joj promijenili ime nama samima bi bilo teže pratiti našu vlastitu povijest.

K tome, kad bi muslimani krenuli u zatiranje svih kršćanskih naziva mjesta u kojima oni i danas žive mi bi bili na većem gubitku, jer oni naseljavaju veći prostor od nas u BiH.

Ili Eminovo Selo u Duvnu. Da dobilo je ime po turskom eminu (zakupniku carine), ali legenda o nastanku naziva Eminovo Selo je takva da kad bi se selo nazvalo Ilijino/Iljkovo Brdo što je navodno starije ime, izgubio bi se cijeli dio priče o turskom zulumu kojim je selo dobilo ime Eminovo Selo.

Na kraju, pa i u Hrvatskoj imaš oko Požege npr. Alilovce, Eminovce i vrhunac selo: Dervišaga ( :zubati ), pa im nitko ne namjerava mijenjati imena.

Za ime Uskoplje sam i ja, jer je 1000x ljepše od Gornjeg Vakufa, iako realno GV jest prvo naselje na tom mjestu.

Koliko je meni poznato Tomislavgrad je dobio ime 1925 a kralj je dobio sina Tomislava 3 godine kasnije, dakle 1928.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 22:23 

Josip TG je napisao/la:
Koliko je meni poznato Tomislavgrad je dobio ime 1925 a kralj je dobio sina Tomislava 3 godine kasnije, dakle 1928.

Puno ti hvala na ispravku mog netočnog navoda, točno je kako si ti napisao. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 17 sij 2012, 17:42 

Glazbenik je napisao/la:
Josip TG je napisao/la:

Puno ti hvala na ispravku mog netočnog navoda, točno je kako si ti napisao. :palacgore2

Sad moram ispraviti po prvi put tebe, a već po drugi put sebe. :zubati

Preko poveznice se može skinuti taj primjerak časopisa Status, str. 323-324, fusnota 132 http://hercegbosna.org/forum/post302463.html#p302463
Autor Darko Periša: Geopolitički položaj, administrativna i crkvena pripadnost i regionalni
identitet Hrvata u Livnu, Duvnu, Glamoču i Kupresu
, kaže:
Citat:
132 Dobar primjer potiskivanja hrvatstva na području zadinarskih krških
polja jest odbijanje zahtjeva duvanjskih Hrvata za preimenovanjem gradićaDuvna u Tomislavgrad u čast hrvatskog kralja Tomislava povodom proslave tisućugodišnjice Hrvatskog Kraljevstva 1925. Centralna velikosrpska vlast u
Beogradu dopustila je to preimenovanje tek tri godine kasnije, ali samo pod
uvjetom da preimenovanje u prvom redu bude u čast novorođenog srpskog
princa Tomislava, sina kralja Aleksandra Karađorđevića.

Dakle, priča o mudrom fra Miji Čuiću koji je preveslao kralja Aleksandra ipak nije pobožna legenda.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2012, 19:41 

sjeverozapadna granica hercegovine: zavelim- vran- raduša
znači: tomislavgrad, livno, kupres, glamoč- bosna
a po tome su i rama i prozor u hercegovini iako su po meni više srednja bosna.

Evo nešto iz atlasa od The Timesa iz 91.:

Planinski niz Zavelim- Vran- Raduša- Bitovinja- Ivanplanina- Bjelašnica- Visočica- Zelengora- Volujak dijeli BiH na dva dijela..........

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 713 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: