HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 stu 2024, 12:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 177 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zaručnički prsten - norme i očekivanja?
PostPostano: 16 vel 2012, 20:55 

lider30 je napisao/la:
Golden lilly tjedan dana hlađenja. :zubati

Vrijeđaš ljude okolo iz dana u dan.

Najpametnija stvar na forumu koja je urađena :palacgore1

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 20:55 

Bobovac je napisao/la:
emt je napisao/la:
Kod nas u AT se ljudi uopste ne zene, moja generacija zivi u vanbracnim vezama.

Ima i djece intelektualaca, uspijesnih advocata i sl.

No niko ne robuje predrasudama.

A brak nije isplativ svakako.

U ovisnosti koliko zaradis ti I supruznik odrezu ti porez, skolu, obdaniste.

Sve ti onda to bude skuplja pita nego tepsija.

I na kraju cega je garancija taj papir ?

Vjecne ljubavi ?

A o tim svadbama i prstenovima cula sam da se ljudi preseravaju samo na Balkanu .

Svabe rijetko.

A ne znam što je gore - preskupe svadbe ili svijet bez svadbi i vjenčanja.

OK je kada neki par zajedno živi neko vrijeme ali cijeli život??! To je čisto sranje kojima se hedonizam, neodgovornost i ciganluk pokušava prikazati kao nešto moderno, romantično, napredno...
Što je iduća faza? Društvo u kome će ljudi neće znati tko im je otac, pa i majka, da su ostavljeni pred sirotištem, ali što smeta, što im tih nekoliko slova na rodnom listu pod rubrikom roditelji može značiti? Obična tinta.

Ako je čovjek vjernik onda je njegova obveza kao vjernika da se vjenča sa osobom koju voli.
Ako i nije vjernik onda treba da poštuje društvo, njegove vrijednosti i tradiciju.
Ako i ne poštuje sve to onda neka barem poštuje osobu koju voli, ako joj vjeruje neka joj vjeruje do kraja.
Ako ne poštuje tu osobu, neka barem poštuje buduću djecu (ako misli uopće imati djece), da rastu uz roditelje u braku a ne da budu kopilad (ako je i to uopće još nekom bitno).

Ja inače prezirem velika vjenčanja i svadbe. Bože moj kako mi se to gadi, organski to mrzim, ali eto kad se već "mora "onda može neka skromna.

pa jasno, koji muškarac voli svadbe, posebno svoje,...to je ono što Gibo pjeva "zaroniš na dah...", i "pomiriš se sa svitom",...jebeš ga jes da se sve vrti oko tebe i nje, ali šta sad, otreseš par ljutih i ajmo veselo i brzo.

kičeraj je tamna strana vjenčanja, ali svoj si gazda i sam doziraš kič, ustvari plaćaš ga, a ako si odabrao pravu onda će i ona imati rezon kao i ti. Bjelina i cvijeće se podrazumijeva, tamburica i kolo također, i šta sad da mi se baba i djed grče na rokiju, nejma šaMse, idemo po narodski jer je narodno veselje.

mora bit narodno i umjereno masovno, jerbo ako si ikakav čovjek imaš jaranen svakijeh vela i vjera, a da se oženiš ko uhoda nema smisla, treba rod i jaranen počastit i dobro najest pogotovu napit.

to sve važi ako se jedanput ženiš, onda nema smisla niti da štediš, niti da od naroda bježiš, sve što sam uradio jednom u životu sam dobro zalio i proslavio pa što bi to brak bio iznimka. Nek se trese...

ovo oko prstenja i tozla uokvirujem pod kičeraj i naprđivanje, pa ko voli nek izvoli, ali mora se imati neka uspomena na taj čin, ustvari ne mora,...ništa se ne mora, niti ženit, niti udavat nego samo se svojim osjećat. Pa ko voli nek izvoli. :zivili

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 20:56 

emt je napisao/la:

Opravdanost dugorosnog kredita na 10 ili 20 godina vidim samo u slucaju kupovine nekretnina.

Čak ni to. Nedavno zamalo nismo kupili kuću. Ne tako daleko od Jadrana, ljupka, omanja i jeftina.

Ali ne želim kredite u banci. Kad bih živio u njoj duže od tog odmora rado.

Ali banke kakve jesu, vjerni prijatelji. Samo dođi i daju ti novac. Ljudine.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 20:58 

emt je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Podsjetila si me na neke naše ljude koji po 10 godina na socijali, država i stan plaća. Pa dobiju posao i nakon 6 mjeseci kukaju kako im uzimaju porez "za strance na socijali".

O kakvom posebnom porezu sa supružnike pričaš ? To ne postoji. Čak imaju masu privilegija.

Pa evo ovako ti imas brutto primanja 3000 e i zena takodje 3000 e.Bubam cifre.Koliko vam je netto ?

Imas li ikakve olaksice za stan, struju ili grijanje.

Ti ustvari od svog brutto mjesecnog primanja placas rezije, stanarinu i socijalu od 400 e onome ko uopste ne radi.

Jedan dio naravno odvaja i drzava, ali opet kroz raznorazne poreze koje tebi odbija.

Nemam socijalu od države. Ne mogu je ni imati. A nisam primjetio neku razliku bio vjenčan ili ne.
Možeš dobiti od države lakši kredit za stan ako si u braku, ali treba dvoje djece.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:01 

BBC je napisao/la:
emt je napisao/la:

Opravdanost dugorosnog kredita na 10 ili 20 godina vidim samo u slucaju kupovine nekretnina.

Čak ni to. Nedavno zamalo nismo kupili kuću. Ne tako daleko od Jadrana, ljupka, omanja i jeftina.

עָשִׁיר, בְּרָשִׁים יִמְשׁוֹל; וְעֶבֶד לֹוֶה, לְאִישׁ מַלְוֶה

Mudre izreke 22,7 : Bogataš vlada nad siromašnim, dužnik je sluga vjerovniku. :zubati

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:02 

teranova je napisao/la:
Ernani je napisao/la:
Kaj će zaraditi, roditelji će dignuti kredit i upasti u *** 4,5 godina, mladenci neće riješiti ni stambeno pitanje nego će svaki dan biti kod njih i za poklone će dobiti 4,5 tostera ili 50 eura u novčanicama po 10, bio i vidio. Moja buduća i ja imamo druge planove : razvijanje privatne firme, putovanja, kazalište itd.

Ako si čitao nekad podforum "venčanja" na forumu.hr, onda znaš o čemu pričam. Sve je teška računica, žene su stvarno odvratna bića ponekad.
Uvale se u kredite, a očekuju da se "povrate" i zarade od gostiju, a što je najsmešnije, najčešće se pređu pa posle grcaju u dugovima.

Kad vidim da se neko uvaljuje u dugove zbog svadbe...odmah znam da je u dushi seljak :neznam

Ako nemas kintu, uvek moze da se napravi skromno i dostojanstveno, ili smislis neku novu ideju, napravis foru na nekom cudnom mestu...ili jednostavno preskocis sve te formalnosti...

Skoro mi se zenio brat od tetke, njegova iz Kraljeva, lukava lisica koja da bi ispala prva u selu nagovori mucenika da prave dve svadbe od 150 ljudi, jedna u BG, jedna u Kraljevu...

To je sve kostalo svetog petra kajgana, bend za 3 milje jura, ice i pice bukvalno sve, neka posebna vencanica, namestila porcelanske kljove za svadbu... uzeli kredit za to glupiranje, zaradili solidno od poklona...

...i sad posle 6 meseci otislo sve u materinu, raskantali se, ona ode u Kraljevo, on osta ovde... blam me je i da se setim onog cirkusa koji su napravili :zubati

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:03 

Ernani je napisao/la:
BBC je napisao/la:

עָשִׁיר, בְּרָשִׁים יִמְשׁוֹל; וְעֶבֶד לֹוֶה, לְאִישׁ מַלְוֶה

Mudre izreke 22,7 : Bogataš vlada nad siromašnim, dužnik je sluga vjerovniku. :zubati

Tesko duznom !:)

Citat:
kičeraj je tamna strana vjenčanja, ali svoj si gazda i sam doziraš kič, ustvari plaćaš ga, a ako si odabrao pravu onda će i ona imati rezon kao i ti. Bjelina i cvijeće se podrazumijeva, tamburica i kolo također, i šta sad da mi se baba i djed grče na rokiju, nejma šaMse, idemo po narodski jer je narodno veselje.

To kralju :klanjam

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:05 

DzoniBG je napisao/la:

Kad vidim da se neko uvaljuje u dugove zbog svadbe...odmah znam da je u dushi seljak :neznam

Nije to toliko glupa računica. Dođe ti nešto kao kredit bez kamata. Oni gosti koji su bili kod tebe moraš im vratiti, otići na svadbu nekome sa njihove strane.

Ali mene to i tako živcira. Svadbe su postale pretjerane. Rođak imao preko 500 gostiju. I kaže to je Božje čudo da se nitko od svih tih pijanih nije potukao.

Drugi rođak imao 30-ak na svadbi, sve sam platio u konobi, poklone nije htio ni uzimati.

Ovisi, kako tko voli. Neki vole pokazivati poslije slike i videa sa svadbi

I to sa videima je pizdarija za sebe. Puste ti a nezgodno ti reći da brzaju ili ugase. Pa 2 sata gledaj neku svadbu na video player-u.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:07 

DzoniBG je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Ako si čitao nekad podforum "venčanja" na forumu.hr, onda znaš o čemu pričam. Sve je teška računica, žene su stvarno odvratna bića ponekad.
Uvale se u kredite, a očekuju da se "povrate" i zarade od gostiju, a što je najsmešnije, najčešće se pređu pa posle grcaju u dugovima.

Ako nemas kintu, uvek moze da se napravi skromno i dostojanstveno, ili smislis neku novu ideju, napravis foru na nekom cudnom mestu...ili jednostavno preskocis sve te formalnosti...

Skoro mi se zenio brat od tetke, njegova iz Kraljeva, lukava lisica koja da bi ispala prva u selu nagovori mucenika da prave dve svadbe od 150 ljudi, jedna u BG, jedna u Kraljevu...

To je sve kostalo svetog petra kajgana, bend za 3 milje jura, ice i pice bukvalno sve, neka posebna vencanica, namestila porcelanske kljove za svadbu... uzeli kredit za to glupiranje, zaradili solidno od poklona...

...i sad posle 6 meseci otislo sve u materinu, raskantali se, ona ode u Kraljevo, on osta ovde... blam me je i da se setim onog cirkusa koji su napravili :zubati

Poanta je da na Balkanu većina nema kinte a ubiše se dokazujući suprotno. Kad sami shvate da nikoga ne zanima koliko imaju, koliko ljudi zovu, sve rade za sebe i drugu polovicu onda će im biti lakše a dotle na grbaču kredit i u 20 kvadrata sobu.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:08 

BBC je napisao/la:
emt je napisao/la:

Pa evo ovako ti imas brutto primanja 3000 e i zena takodje 3000 e.Bubam cifre.Koliko vam je netto ?

Imas li ikakve olaksice za stan, struju ili grijanje.

Ti ustvari od svog brutto mjesecnog primanja placas rezije, stanarinu i socijalu od 400 e onome ko uopste ne radi.

Jedan dio naravno odvaja i drzava, ali opet kroz raznorazne poreze koje tebi odbija.

Nemam socijalu od države. Ne mogu je ni imati. A nisam primjetio neku razliku bio vjenčan ili ne.
Možeš dobiti od države lakši kredit za stan ako si u braku, ali treba dvoje djece.

Pa naravno da ne mozes i to je tamna ekonomska strana vjencanja.Ako jedan od partnera zaradjuje dovoljno za zivot ne mozes dobiti ni nadoknadu sa biroa za zaposljavanje duze od tri mjeseca..(u zavisnosti koliko radnog staza imas )

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:16 

Ernani je napisao/la:

Poanta je da na Balkanu većina nema kinte a ubiše se dokazujući suprotno. Kad sami shvate da nikoga ne zanima koliko imaju, koliko ljudi zovu, sve rade za sebe i drugu polovicu onda će im biti lakše a dotle na grbaču kredit i u 20 kvadrata sobu.

Najbolje je prostirati se prema guberu, što se kaže. Nikad u kredite bez debelog razloga.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:17 

BBC je napisao/la:

Nije to toliko glupa računica. Dođe ti nešto kao kredit bez kamata. Oni gosti koji su bili kod tebe moraš im vratiti, otići na svadbu nekome sa njihove strane.

Ali mene to i tako živcira. Svadbe su postale pretjerane. Rođak imao preko 500 gostiju. I kaže to je Božje čudo da se nitko od svih tih pijanih nije potukao.

Drugi rođak imao 30-ak na svadbi, sve sam platio u konobi, poklone nije htio ni uzimati.

Ovisi, kako tko voli. Neki vole pokazivati poslije slike i videa sa svadbi

I to sa videima je pizdarija za sebe. Puste ti a nezgodno ti reći da brzaju ili ugase. Pa 2 sata gledaj neku svadbu na video player-u.

Ako ulazis sa racunom da zaradis na rodjenoj svadbi, onda si tek djubretara...

Znam i takve likove, posle svega znaju tacno koliko je ko kinte strpao u kovertu, i vidi im se u ponasanju i odnosu prema nekome dal su zadovoljni ili razocarani.

Pre 2 godine zove me drugar da mu budem kum, on Crnogorac sa Zabljaka..."joj dje me nadje" pomislim, vec u glavi imam o cemu se radi...isprsim se 1000 jura, i to pred letovanje, uopste mi nije dobro selo, ali ajde, da me ne ogovara posle da sam se stisnuo... Dodju mu gorstaci od 2 metra, i vecina mu dala i vise, ja opet ispao grbav :zubati

Koji ce ti *** svadba za vise od 100 ljudi... pomislim dodje ti npr 200 ljudi, 100 sa svake strane... kad ti cestitaju to je 200x3 poljubaca, 600 puta...a tu se po zakonu velikih brojeva nadje nekoliko bradonja, nekoliko nepoznatih njuska, neki zamirisu na soferski brendi koji su strpali sa nogu, neki na jeftin parfem... posle tog "performansa" vec ti se ide kuci...a nije ni pocelo slavlje. :001_tongue

Ako si kurceve srece pa zabodes rodbinu iz nekih Galibabinaca, pa jos furaju na znoj, donesu ti neku kich sliku, ruzno posudje, Obod frizider... bolje i da se ne zenis :001_cool

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:17 

teranova je napisao/la:
Ernani je napisao/la:

Najbolje je prostirati se prema guberu, što se kaže. Nikad u kredite bez debelog razloga.

Ti se ne moraš brinuti, nas dvoje nećemo imati tih problema :zubati

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:19 

Od tih preko 500 ljudi je bilo puno onih sa kojima je samo jednom u životu kavu popio. Ne možeš imati toliko rodbine i prijatelja.
Zato je to dosta otišlo u preseravanje.

Ali to je krajsnost, mislim da je prosjek nekih 200-300 ljudi. Čak i to previše.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:23 

BBC je napisao/la:
Od tih preko 500 ljudi je bilo puno onih sa kojima je samo jednom u životu kavu popio. Ne možeš imati toliko rodbine i prijatelja.
Zato je to dosta otišlo u preseravanje.

Ali to je krajsnost, mislim da je prosjek nekih 200-300 ljudi. Čak i to previše.

Mi smo bili pre tri godine pozvani na jednu mega svadbu nekog dalekog muževljevog rođaka. Kad smo se pozdravljali, on pojma nije imao ko smo mi, glavno da je njegova keva ispozivala sve čiji je telefon ikada imala. :zubati

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:31 

...ziv i zdrav bio...cekaj da sakrijem ovo, jebem ti zeno majku boziju...bog te blagoslovio, danasnji dan nek bude sa srecom....aaaaaaa, jebem ti... :aleale

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:32 

DzoniBG je napisao/la:
[

Ako ulazis sa racunom da zaradis na rodjenoj svadbi, onda si tek djubretara...

Znam i takve likove, posle svega znaju tacno koliko je ko kinte strpao u kovertu, i vidi im se u ponasanju i odnosu prema nekome dal su zadovoljni ili razocarani.

Pa jeste to je baš glupo, mada se običaju dosta razlikuju od kraja do kraja.

Negdje voditelj naglas uzvikuje što je tko dao, bljak.

Mislim da se kod hrvata rijetko daju neke stvari, predmeti. Uglavnom je to keš u koverti, tzv "jabuka", valjda potječe još od starih vremena kada se svatovima davala jabuka u koju su stavljali po dukat, što li...

Hoću reću, tu su mladenci oslobođeni tereta "račundžije", jer ne idu direkt da zarade na svadbi, već je to običaj, tradicija, a oni ne mogu protiv tradicije, tako da imaju dobar alibi. :D

Dakako, veliki bi korak naprijed bio kada bi se prestalo na koverti pisati ime onoga tko daje. Tada bi se taj običaj vjerojatno brzo izgubio. :zubati

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:34 

Tko pravi kičeraj i voli se dokazivati nego bauštelarija. Dođu u Bosnu i prave neke svatove, a nemaju ukusa ni pet banki.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:34 

Bobovac je napisao/la:
Hoću reću, tu su mladenci oslobođeni tereta "račundžije", jer ne idu direkt da zarade na svadbi, već je to običaj, tradicija, a oni ne mogu protiv tradicije, tako da imaju dobar alibi. :D

Dakako, veliki bi korak naprijed bio kada bi se prestalo na koverti pisati ime onoga tko daje. Tada bi se taj običaj vjerojatno brzo izgubio. :zubati

Ti si pravi killer romantike. :laugh

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:35 

I uvijek kuma zgodnija od mlade. Mlada pod onim bijelim šatorom, a kuma u miniću.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:39 

Bobovac je napisao/la:

Pa jeste to je baš glupo, mada se običaju dosta razlikuju od kraja do kraja.

Negdje voditelj nagas uzvikuje što je tko dao, bljak.

Mislim da se kod hrvata rijetko daju neke stvari, predmeti. Uglavnom je to keš u koverti, tzv "jabuka", valjda potječe još od starih vremena kada se svatovima davala jabuka u koju su stavljali po dukat, što li...

Ako si kum na ljakse svadbi, i ne otvoris se grofovski...najebo si :zubati

Slicni su obicaji svugde ovde, i kod nas uglavnom ide kinta. Ok ako se posle ispostavi da si zaradio ili pokrio...ali ima onih koji ciljano zovu ljude koji ce im vise dati...sto je dno.

Uzmes te pare i potrosis na medeni mesec... odes negde daleko ko car, da se odmoris od te ludnice... Ako koristis te pare da pokrijes minus, sto si onda i pravio to...

Nasi ljudi obicno vole da pokazu da vise imaju nego sto stvarno imaju, u stanju su 364 dana da jedu *** samo da bi jedan dan odglumeli kako su puni love :yawn

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:40 

Mladoženje na tim svadbama uvek izgledaju kao da su uhvaćeni u zamku, tupavo se smeškaju dok ih mlada gazi ispod stola.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:46 

teranova je napisao/la:
Mladoženje na tim svadbama uvek izgledaju kao da su uhvaćeni u zamku, tupavo se smeškaju dok ih mlada gazi ispod stola.

A sta da radis...znas da si stavio shtrik oko vrata :zubati

Meni su najgore mladozenje - trezne mladozenje, one ukocene zbunjene tunjave face, kao da je lik pao sa marsa, ili se zeni zbog mladinih hektara zemlje...

Uzmi brate popij malo, potegni iz flase... kad ces... ionako je stresna cela ta organizacija, cim palo podmazes diznu, posle si spreman i na zezanciju, i boli te *** dal ces mladinoj rodbini dati povoda da ispira usta posle kako nisi bio gospodin.

Fora je dobro provesti se na rodjenoj svadbi...ko to uradi, taj je sef stanice. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:50 

DzoniBG je napisao/la:

Fora je dobro provesti se na rodjenoj svadbi...ko to uradi, taj je sef stanice. :palacgore1

U tome je suština, a o tome niko ne vodi računa.

Vrh

PostPostano: 16 vel 2012, 21:50 

Zaručnica dobiva prsten a zaručnik :

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 177 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: