|
|
Stranica: 1/8.
|
[ 190 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
RajvoSa
|
Naslov: Saz i šargija Postano: 09 svi 2009, 15:22 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 09 svi 2009, 17:41 |
|
|
Ne znam, meni je malo histerična ta glazba.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 30 kol 2009, 18:59 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
|
Vrh |
|
|
vanjushka
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 31 kol 2009, 19:01 |
|
|
Ja se odmah sjetim
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 01 ruj 2009, 15:30 |
|
|
vanjushka je napisao/la: Ja se odmah sjetim . Skroz drugi tip sviranja i pjevanja, tko sluša izvornu pjesmu zna. Inače hrvatska područja na kojima se tradicionalno svira šargija sa violinom su znatno šira nego što je općepoznato (Bosanska Posavina...). Ta svirka se proširuje od Broda i Dervente na istočnom dijelu bosanske Posavine do Brčkog, preko hrvatskih mjesta u dobojskoj općini do čitavog Pousorja (od Komušine do Ušća - Danšnja općina Usora). Također Žepačko-šeherski kraj pokriva ta tradicionalna glazba, pa sve do Vareša, Kaknja i Olova. Na istoku poseban stil svirke imaju Hrvati tuzlanskog bazena. Što se muslimana tiče, sviraju izvornu uglavnom oko Kalesije, Živinica i Tuzle, te u središnjoj bosni oko Olova. Zanimljivo, Srbi koji slušaju izvornu su uglavnom sa planinskih dijelova koji su spojeni sa hrvatskim etničkim prostorom u Bos. Posavini. Majevica, Trebava, Ozren.
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 20 pro 2009, 14:57 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
meni nema draze glazbe od izvorne...
jedno pitanjce, Bracini Becari? Srbi il Hrvati?? pjevaju ekavicom, a imaju neki Hrvatskih pjesama
|
|
Vrh |
|
|
kikx_sb
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 20 pro 2009, 15:48 |
|
|
imao sam prilika slušati uživo a i gledati svirku, ples i pjesmu bosanske posavine (usorani) i jako mi se sviđa. samo me zanima, jel ima razlika između saza i šargije?
_________________ oj široki u srcu te nosim
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 20 pro 2009, 18:17 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25605 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Samo jedna mala napomena. Ta vrsta izvorne narodne glazbe nije se slušala samo u Posavini već i kod Hrvata u dolini rijeke Bosne (vjerojatno je činjenica da su doline rijeka bile prirodne prometnice u staro vrijeme utjecale na to). Slušala se među Hrvatima u Kaknju i dijelu općine Vareš, Visokom, Zenici, Ilijašu. Koliko znam u lašvanskoj i lepeničkoj dolini nije se slušala... možda griješm. Koliko ja znam bilo je nekih izvornih grupa i iz Tuzle, u gornjem toku rijeke Drine je bila popularna (npr u Srebrenici, mada su oni imali malo izmjenjen način pjevanja, ali to je ipak to).
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 20 pro 2009, 19:31 |
|
|
izvorna se svirala po cijeloj Bosni, samo negdje manje negdje vise...npr. u mome Jajcackom kraju to je malte ne izumrlo...dok gledam kod ovih kolega s posla iz Zepca i Posavine je ta glazba njima svakodnevnica...
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 24 pro 2009, 00:11 |
|
|
cakara je napisao/la: meni nema draze glazbe od izvorne...
jedno pitanjce, Bracini Becari? Srbi il Hrvati?? pjevaju ekavicom, a imaju neki Hrvatskih pjesama Prije rata sastav Bracinih Bećara 2 Srbina 2 Hrvata (a i inače se svirači kod izvornih grupa dosta mjenjaju). Početkom rata grupa je čisto hrvatska, otpjevali su neke slavne (domoljubne) pjesme: Oj Begići i Dervento mila Oj Usoro legendo najveća Oj Usorska 110. (brigada) Oj Žepačka 111. (brigada) Posavina opstat mora Skeledžijo na rijeci Savi U Jajačkom kraju ko u raju... Inače imaju mnogo "šaljivih" pjesama, po tome su poznati bili prije rata, a evo i sad nakon rata opet su počeli sa tom njihovom specifičnom pjesmom
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 24 pro 2009, 13:34 |
|
|
fala na odgovoru...jer pravilo mi je pravu pomutnju...
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 24 pro 2009, 13:40 |
|
|
cakara je napisao/la: fala na odgovoru...jer pravilo mi je pravu pomutnju... Nema na čemu ;) Evo nešto od njih! i od Baščovana za Srednju Bosnu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 26 pro 2009, 01:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76035 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 26 pro 2009, 10:21 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25605 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ne znam... ja kad god pogledam film Suthern Comfort i kad u zadnjem dijelu čujem Cajunsku glazbu ona me neodoljivo podsjeća na Izvorne Bosanske... doduše s primjesama coutry-ja i dakakop s gitarom umjesto šargije, ali ipak, u svojim temeljima i načinu sviranja, tehnici, stilu... podsjeća me. Uostalom zašto bi to bilo čudno, glazba je univerzalna.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 26 pro 2009, 15:57 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ne znam... ja kad god pogledam film Suthern Comfort i kad u zadnjem dijelu čujem Cajunsku glazbu ona me neodoljivo podsjeća na Izvorne Bosanske... doduše s primjesama coutry-ja i dakakop s gitarom umjesto šargije, ali ipak, u svojim temeljima i načinu sviranja, tehnici, stilu... podsjeća me. Uostalom zašto bi to bilo čudno, glazba je univerzalna. Da, slično zvuči! Evo još jedna: Bosna Srebrena Papi ostala, Kraljica mu Katarina na čuvanje dala
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 26 pro 2009, 20:37 |
|
|
pajdo, znas li mozda rijeci ove gore pjesme, Bosna Srebena?
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 26 pro 2009, 20:41 |
|
|
cakara je napisao/la: pajdo, znas li mozda rijeci ove gore pjesme, Bosna Srebena? Prepisat ćemo
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 26 pro 2009, 20:45 |
|
|
BOSNA SREBRENA
Tko to razara našu Bosnu srebrenu Tko to uzima našu zemlju rođenu to je zemlja katolička bila i ostat će tako stoljećima to je zemlja katolička bila i ostat će tako stoljećima
Bosna Srebrena Papi ostala, kraljica mu Katarina na čuvanje dala Bosna Srebrena Papi ostala, kraljica mu Katarina na čuvanje dala
Kraljeva Sutjeska, Fojnica i Kreševo Jajce, Plehan, Busovača, Olovo to su naša velika svetišta Herceg-Bosna bez njih nije ništa to su naša velika svetišta Herceg-Bosna bez njih nije ništa
Bosna Srebrena Papi ostala, kraljica mu Katarina na čuvanje dala Bosna Srebrena Papi ostala, kraljica mu Katarina na čuvanje dala
Velika stolica i evropska trojica dozvolit nesmiju da nam Bosnu razbiju Sarajevska lijepa katedrala, to je nama ko djetetu mama Sarajevska lijepa katedrala, to je nama ko djetetu mama
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 29 pro 2009, 16:54 |
|
|
fala na rijecima pjesme...sad odma mirnije spavam ;) moze jos ako znas rijeci pjesme od 111.xp...ona...Oj Zepacka 111. ne boji se ni tenkova dvjesta...unaprid zafaljujem...
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 29 pro 2009, 19:49 |
|
|
Oj Žepačka 111. ne boji se ni tenkova dvijesta ne plaši se dušmanskih poskusa bitku bije sve prsa u prsa ne plaši se dušmanskih poskusa
Žepče, Vitez, Kreševo povijest će da pamti HVO će obraniti gdje žive Hrvati Busovača, Fojnica, Kiseljak i Bila Franjevačka bolnica mnoge je spasila
Od Travnika pa sve do Kondžila Žepačka je pukovnija sila a još kad se s Usorskom udruži žestok otpor dušmanima pruži a još kad se s Usorskom udruži
Žepče, Vitez, Kreševo povijest će da pamti HVO će obraniti gdje žive Hrvati Busovača, Fojnica, Kiseljak i Bila Franjevačka bolnica mnoge je spasila
Od Kupresa do Ljubatovića pade mnogo hrvatskih mladića za slobodu hrvatskog naroda od Mostara do Bosanskog Broda za slobodu hrvatskog naroda
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 30 pro 2009, 11:20 |
|
|
fala pajdo...samo mislim da ovo u prvoj kitici ide ovako...ne plasi se dusmanskih korpusa....meni tako bolje zvuci... de mi reci jel imas jos tih tekstova pjesama, il to preslusavas i pises? mene ta glazba vrlo interesira
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 30 pro 2009, 13:27 |
|
|
Neke tekstove imam, neke preslušam pa napišem ;).
|
|
Vrh |
|
|
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 30 pro 2009, 13:53 |
|
|
Joj, najbolja muzika. Ne znam ni sam koliko puta sam se napio uz te pjesme Ovu sam pjesmu ovdje negdje našao, ali je predobra I što mi je dobra ona grupa "Glas Trebave". Srbi su, ali imaju predobre pjesme.
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 30 pro 2009, 14:02 |
|
|
Kapulari su priča za sebe, meni jedna od najdražih grupa.
Neke od njihovih domoljubnih pjesama (osim ove gore)
Krunica mi oko vrata Imal igdje ljepšeg kraja Mlad se momak sprema iz Dervente grada Na potoku Pjesma sinu Poslušajte braću kad pjevaju Rođeni smo u malome mjestu Smrt Franje Čalića (prvi predsjednik Usore) Šta uradi susjed nekadašnji Vitez Grabo (Josip Karimović) Uskoci
Dobra mi je i ona, čini mi se da je naziv Turci ili Hrvati svoje brane, a ide ovako (ima i na youtube)
Hladna zemlja tamnog rova iscrpljeno snene oči al odlučnost u srcima dušman ovdje neće proći! al odlučnost u srcima dušman ovdje neće proći!
Jihadije navaljuju žele islam proširiti a Hrvati svoje brane i svoji će na svom biti...
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Saz i šargija Postano: 15 sij 2010, 13:41 |
|
|
Bobanovo, jedino naselje u Hercegovini gdje se sluša izvorna Ona naša: Malo mjesto po imenu Žepče
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|