|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 91 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MRSHO
|
Naslov: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 04 vel 2012, 13:50 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
13. siječnja 2011. u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održana je tribina „Domovinski rat: zločinački poduhvat ili rat za nezavisnost" u organizaciji Državotvornog odbora mladih (DOM) i Odjela za politologiju Matice hrvatske. Jedan od govornika je bio Mario Tomas, apsolvent povijesti na Hrvatskim studijima koji je održao predavanje „Rat u Bosanskoj Posavini 1992. Istraženost i kontroverze". http://www.posavski-obzor.info/kultura/ ... ontroverzeMomak razbija priču o prodaji! Pali smo, izgubili u ratu i vrijeme je da se ta epizoda tako i završi!
|
|
Vrh |
|
|
sken
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 04:52 |
|
Pridružen/a: 31 ožu 2012, 03:54 Postovi: 14 Lokacija: iza sedam gora...
|
Uz dužno poštovane, meni on nije osobno razbio nikakvu priču o prodaji, kako je ti nazivaš.. Pa bar bi jedan apsolvent morao znati da mora podastrijeti dokaze za ono što priča! Zar netko može povjerovati u tvrdnju da je vladala nedovoljna zainteresiranost za obranu vlastitog doma?? Njegova priča mnogima paše , eto o tome se radi. Prije svih, političarima. Čak u jednom trenutku spominje nastavak sukoba između Hrvata i Srba i to, molim lijepo, u dolini Neretve! Voljela bih čuti objašnjenje šta Neretva ima s Posavinom? Nadalje, o susretu Bobana i Karadžića- nije to dogovor , to je sporazum :)) Nemam namjeru ulazit u daljnje rasprave na ovu temu , ipak molim odgovor onih koji znaju bolje zašto je jedan grad Bosanske Posavine tri dana zjapio prazan jer su se Hrvati povukli a Srbi nisu bili sigurni. Kladim se da znalci znaju o kojem je gradu riječ!
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 09:15 |
|
|
a pa ti si zensko
to za bosanski brod si u pravu. nije smio pasti, niti je mogao tako lako pasti. druga stvar je kad pocme opce povlacenje (pogotovo panika), onda se vise ne okrece niko iza sebe. e sad zasto nije bila veca zainteresiranost hrvata iz slavonskog broda da drze liniju u bosanskom brodu (koliko sam primjetio) i zasto je i ko je most digao u zrak, su otvorena pitanja.
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 22:34 |
|
|
sken je napisao/la: Nemam namjeru ulazit u daljnje rasprave na ovu temu , ipak molim odgovor onih koji znaju bolje zašto je jedan grad Bosanske Posavine tri dana zjapio prazan jer su se Hrvati povukli a Srbi nisu bili sigurni. Kladim se da znalci znaju o kojem je gradu riječ! Molio bih samo odgovor koji je to grad? Bio/la si tamo ili si čuo/la od nekog tko je čuo od nekog trećeg? I, ako nemaš namjeru ulaziti u daljnje rasprave, smatram ovaj post provokacijom, a ako moderatori drže do imidža foruma onda bi provokatore trebali odstraniti.
|
|
Vrh |
|
|
sken
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 23:05 |
|
|
Čuj Master, možeš smatrati što te god volja , ako hoćeš obrati se moderatoru, ja ne da smatram nego znam da je moje pravo napisati postova koliko ja želim pa makar samo jedan ...Ipak, nije mi cilj bila nikakva provokacija , netko drugi će ti odgovorit koji grad a odakle to znam? ondje su mi bili roditelji , oboje pripadnici HVO.
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 23:32 |
|
|
sken je napisao/la: Čuj Master, možeš smatrati što te god volja , ako hoćeš obrati se moderatoru, ja ne da smatram nego znam da je moje pravo napisati postova koliko ja želim pa makar samo jedan ...Ipak, nije mi cilj bila nikakva provokacija , netko drugi će ti odgovorit koji grad a odakle to znam? ondje su mi bili roditelji , oboje pripadnici HVO. Pa fino kažeš koji grad. Ja sam bio u tim gradovima, vjeruj meni, nemoj svojim roditeljima jer ti lažu.
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 23:39 |
|
|
Je li možda ovaj grad?
103 HVO br.Derventa Broj poginulih pripadnika 593,kao nestalo se vodi jos 96,o njenom herojstvu tesko je reci vise nego sto ovi brojevi sami govore, dodaj još 3-5 puta ranjenih na te brojke.
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 23:44 |
|
|
Ili ovaj?
Iz 101. br. HVO „poginulo je 405, nestalo 25, a ranjeno 1210 boraca
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 23:52 |
|
|
I još malo što ti roditelji nisu rekli,
Niti jedno bojište, na kojem su borbe vodile hrvatske snage, nije bilo toliko krvavo kao bojište Bosanske Posavine. Tijekom 189 dana svakodnevno ih je ginulo sedam, a ranjeno 33. Svaki dan je 40 boraca bilo manje. Dakle, zapovjedništvo OG „Istočna Posavina" je za šest mjeseci ratovanja, izgubilo svoja dva prosječna borbena poretka. Puno i za nešto, a kamoli nizašto.
Iako je statistika i „točan zbroj netočnih podataka", bez nje se ne mogu raditi nikakve bilance, pa niti one najosjetljivije – o poginulima. Zbog toga u nastavku prenosim podatke iz nekoliko izvora, te donosim rezultate osobnog istraživanja
Kao posljedica osvete nad civilima prilikom topničkih napada na grad i općinu Slavonski Brod, iz pravca Bosanske Posavine poginulo je ukupno 116 civila, od čega 29 djece.
Iz 101. br. HVO „poginulo je 405, nestalo 25, a ranjeno 1210 boraca."
Iz 108. br. ZNG HV poginulo je ukupno 147, a nestalo pet boraca, od čega je u bosanskoj Posavini stradalo njih 68 (46,2 %). Najviše izvora tvrdi kako je ranjen 751 borac.
Iz 3/3'A' br. HV poginulo je 95 boraca, od čega njih 29 u općini Slavonski Brod (?), a u Beglucima dva i Derventi jedan.
Korigirani i dopunjeni pregled poginulih i nestalih pripadnika HVO Bosanske Posavine za period od 03. ožujka do 06. listopada 1992. godine izradio sam temeljem:
- popisa stradalih iz „Spomenice poginulim i nestalim braniteljima HVO-a", - kartona „Osobnih podataka o poginulom", koje je vodila „Udruga obitelji nestalih i poginulih Bosanske Posavine", - popisa stradalih pripadnika 107. br. HVO, koju je vodila gospođa Anđa Josipović, članica zapovjedništva 107. br. HVO, zadužena za moral i brigu o stradalim borcima-šehidima i njihovim obiteljima, - popisa stradalih 108. br. HVO iz „Spomen brčanskim šehidima i poginulim borcima 108./215. brigade Armije BiH"
Ako je, (po službenom izvješću Načelnika sanitetske službe OGIP, dr. Drage Prgometa), na bosansko-posavskom bojištu uz jednog poginulog bilo pet ranjenih boraca, onda u tom prostoru, u periodu od 01.04. do 06.10 1992. godine, iz borbe nije izbačeno „samo" 7.511 HV i HVO boraca. Naime, samo u postrojbama HVO (u promatranom razdoblju) poginula su 1.684 borca. Po analogiji (na jednog poginulog – pet ranjenih) u Bosanskoj Posavini je iz stroja izbačeno, samo iz HVO-a i samo u promatranom razdoblju, oko 10.100 boraca.
/…/ do 7. listopada 1992., kada je srušen most na Savi, opća opasnost oglašena je 1.147, a zračna 365 puta. /…/ Ne razlikujući vojne od gospodarskih i civilnih ciljeva agresori su na grad (Slavonski Brod) i sela ispalili desetine tisuća granata (od 1. rujna 1991. do 7. listopada 1992. ispaljeno je 11.651 granata, među koje nisu ubrojene neeksplodirane granate ili one o kojima nije javljeno s terena), 14 raketa zemlja-zemlja tipa 'luna', izbacili mnogobrojne kasetne bombe, 130 teških bombi tzv. 'krmača', raketirali i mitraljirali naselja. Uz velike ljudske žrtve, pričinjene su i ogromne materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima (Đuro Đaković, Slavonija DI, Oriolik, Ciglana Brod, AK Jasinje, HEP, HPT, HŽ, INA...), na 56 spomenika kulture (Tvrđava, Franjevački samostan, crkve...), ustanovama kulture (Gradska knjižnica, Državni arhiv, Muzej...), dječjim vrtićima (od osam pogođeno je sedam), školskim zgradama (od 65 osnovnih škola pogođena je 21). Nastava je prekidana u više navrata, a velik broj učenika izmješten je na sigurnija područja. Iako je proživljavalo teške dane stradanja, pučanstvo slavonskobrodske općine, preko svojih prihvatnih centara, osobito u Slavonskom Šamcu i Zbjegu primilo je i na sigurnija područja sklonilo oko 250.000 prognanika i izbjeglica, dok ih je preko 17.000 zbrinulo u svojim domovima./…/
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 31 ožu 2012, 23:58 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Nitko nikad ovdje nije osporavao borbu i herojstvo Posavaca...
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 00:03 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Nitko nikad ovdje nije osporavao borbu i herojstvo Posavaca... Citirao sam @Skenu dio posta na koji sam tražio odgovor.
|
|
Vrh |
|
|
sken
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 00:21 |
|
|
vjeruj meni, nemoj svojim roditeljima jer ti lažu.
Je l se ti šališ? U slučaju da se ne šališ tko si ti da vjerujem tebi? Molim bez bahatosti pričati o krvavim sukobima, oni su bili tamo a ja u paklu Sarajeva,znam više nego što želim o krvavim sukobima
-pitanje: zašto donosiš statistiku poginulih i nestalih, zar sam ja to osporavala? I koje točno od te statistike meni roditelji nisu rekli a ti to tako pouzdano znaš(da nisu)???
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 00:32 |
|
|
sken je napisao/la: Je l se ti šališ? U slučaju da se ne šališ tko si ti da vjerujem tebi? Molim bez bahatosti pričati o krvavim sukobima, oni su bili tamo a ja u paklu Sarajeva Ti si bahat, pitao sam te "koji je grad bio prazan tri dana"? Roditelji ti lažu, nije isto biti pripadnik HVO i biti borac tog istog HVO. Tko sam ja? Oni koji me poznaju znaju da ne lažem.
|
|
Vrh |
|
|
sken
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 00:49 |
|
|
Roditelji mi nemaju razloga lagati , btw to su bili razgovori u četiri oka.. daj mi jedan pametan razlog za laganje takvih stvari rođenom djetetu. Usput, nisam pitala tko si ti imenom i prezimenom pitanje je : tko si ti u mom životu da ti vjerujem više nego roditeljima?Tvoju posljednju rečenicu mogu i ja reći za sebe. Nisi odgovorila ni na pitanje u vezi statistike , ali mislim da je ovim naša rasprava završena jer se ovo svelo na trolanje...
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 00:57 |
|
|
Draga moja, ponavljam ti već treći put da su ti roditelji slagali da je bilo koji grad bio prazan tri dana. Nemoj se javljati na temi o kojoj nemaš pojma. Tražio sam da kažeš koji je to bio grad i još nisi rekla. Reci gdje su ti završili roditelji poslije pada gradova u Posavini pa da ti kažem ime roditelja ako su slučajno završili u Orašju. Mlada si, moja djeca su tvojih godina, upuštaš se u raspravu rekla - kazala, molim argumente, tebe ili bilo koga na temi o Posavini. Možemo pričati jako, jako dugo.
|
|
Vrh |
|
|
sken
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 04:04 |
|
|
ok, nemam pojma, roditelji su mi lažljivci ,ja bahata a ti ćeš mi reći i kako se zovu i koliko mi je godina... čuješ li ti sebe??? dobri su ti argumenti, nema šta! gdje pročita moje godine majke ti? hoćeš i oib? ni ti nisi dao nijedan dokaz svojih tvrdnji osim statistike s kojom se ja slažem a sve i da nemam pojma, gdje si ti bio na ovoj temi dok se ja nisam javila?
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 04:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
http://www.hercegbosna.org/literatura/recenzije-knjiga/jerko-zovak-rat-u-bosanskoj-posavini-1992-3582.htmlCitat: Jerko Zovak: Rat u Bosanskoj Posavini 1992Piše: Davor Marijan, Hrvatski Institut za Povijest Na 770 stranica knjige Rat u Bosanskoj Posavini 1992. "situirani socijaldemokrat", kako se sam predstavio, Jerko Zovak daje svoje viđenje ove važne i kontroverzne epizode Domovinskog rata. Riječ je o zahtjevnoj temi i za iskusnog povjesničara i u njoj slučajni namjernik kao što je Zovak teško da ima što tražiti. Posebice se povjesničar ne bi usudio pisati knjigu na temelju stotinjak dokumenata koje je Slobodan Praljak objavio na svojoj web-stranici. Radi se o dokumentima Operativne grupe Istočna Posavina, koji su uz dokumente Službe za zaštitu ustavnog poretka pripremljeni za komisiju koja je istraživala uzroke pada Bosanskog Broda i Bosanske Posavine. Ti su dokumenti samo jedan, i to manji, dio hrvatske dokumentacije o borbama u Bosanskoj Posavini. Dio dokumenata Zovak je pribavio iz privatnog posjeda, i to prvenstveno izvještaje komisije koja je istraživala uzroke pada Bosanske Posavine. Osim dokumenata autor je obavio i veći broj razgovora sa sudionicima rata što značajno pojačava tekst no ni to nije dovoljno za održive ocjene jer se radi o sekundarnim izvorima danim gotovo dva desetljeća kasnije. Važno je napomenuti da do sada nijedan hrvatski povjesničar nije pokušao u ovoj mjeri iskoristiti pogodnosti interneta za pisanje rada iz Domovinskog rata. U tom je pogledu Zovak napravio pionirski posao, iako ne treba dvojiti da bi profesionalni povjesničar na ovu temu "skinuo" daleko veći broj dokumenata, posebice onih objavljenih na službenim stranicama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Pobuda za pisanje knjige Zovku je bila uloga 108. brigade HV-a iz Slavonskog Broda u borbama za Posavinu, posebice zato što su je nadređena zapovjedništva proglasila krivcem za pad Bosanskog Broda, a time posredno i Bosanske Posavine. Uz "Predgovor" i "Uvod" knjiga se sastoji od šest poglavlja i priloga. U poglavlju "Uzroci ratova u SFRJ 1991.-1995." autor je dao svoje viđenje velikosrpskih projekata, posebice onih iz XX. stoljeća. Nakon toga slijedi dio o raspadu socijalističke Jugoslavije, s težištem na Bosni i Hercegovini. Posljednji dio govori o dogovorima Srba i Hrvata o međusobnoj podjeli BiH, što je "naglašeno" izvodima iz transkripata nastalih u Uredu predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. "Priprema rata u Bosanskoj Posavini 1992." drugo je poglavlje, u koje je autor sa-bio nekoliko zasebnih dijelova o politici - posebice susretu Mate Bobana i Radovana Karadžića u Grazu, međunarodnim pogledima na ustroj BiH te vojnom organiziranju sukobljenih strana. U trećem poglavlju, jednostavno imenovanom "Kronologija", autor daje pregled vojno-političkog stanja u Bosanskoj Posavini i kronološki nabraja najvažnije nadnevke na bojištu od ožujka do listopada 1992. godine. "Službeni stavovi o gubitku Bosanske Posavine" pregled je stajališta, izjava i izvještaja koje su o padu Bosanske Posavine dali najviši hrvatski dužnosnici ili su izjave uzete od komisije koja je istraživala uzroke pada. "Nakon svega" peto je poglavlje knjige, u kojem autor zdvaja nad sudbinom bosanskoposavskih Hrvata, za koju optužuje arhaične hrvatske političke avanturiste i vojne diletante. S "Trinaest teza sa zaključkom" autor završava tekst i u njima iznosi svoja stajališta i odgovore na pitanja postavljena u uvodu. U prilogu je popis poginulih boraca - šehida (Muslimani) HVO-a od 3. ožujka do 7. listopada 1992. Sastavni dio priloga je i veći broj zemljovida u koje je uložen dojmljiv trud. Na kraju knjige je i pogovor stožernog generala Petra Stipetića, ratnog zapovjednika Slavonskog bojišta. Rat u Bosanskoj Posavini 1992. tipična je knjiga danas već prilično raširenog žanra teorije zavjere. Rukopisom dominira autorova tvrdnja da je Bosanska Posavina pala uslijed političkih dogovora između Hrvatske i Srbije, što je konkretizirano 6. svibnja 1992. sporazumom čelnika Hrvatskoga vijeća obrane Mate Bobana i čelnika Srpske republike BiH Radovana Karadžića u Grazu, posebice točkom 3. u kojoj se govori o razgraničenju u Bosanskoj Posavini i potrebi da se vodi računa o kompaktnosti prostora i prometnicama. Zovak smatra da je sporazum realiziran i da je odmak bio samo u tome što je Vojska Republike Srpske (odnosno njezin pukovnik Slavko Lisica) početkom listopada samovoljno osvojila Bosanski Brod. Činjenicu da je nakon dogovora Bobana i Karadžića eskalirao rat Hrvata i Srba Zovak ne drži problematičnom. U skladu s tim ne dvoji da se od 6. svibnja do kasnoga ljeta 1992. hrvatsko vrhovništvo igralo s ljudima i uništavalo ionako skromne logističke resurse. Mišljenja sam da autor tvrdnju nije dokazao i da ju je imao prilično jasnu i prije negoli je počeo pisati rukopis Sukob koji je trajao do kasne jeseni 1992. govori da sporazuma i dogovora nije bilo. Ratovalo se za dolinu Neretve, ratovalo se za Bosansku Posavinu, ratovalo se za Jajce. Teško da je Republika Hrvatska, odnosno njezino vodstvo, imala vojničkih ili političkih interesa da izgubi Posavinu. Naravno, kamen temeljac dogovora u Grazu postavili su F. Tuđman i S. Milošević u ožujku 1991. na sastanku u Karađorđevu. U tom je kontekstu više nego uočljivo ignoriranje svega što je napisano o stanju u BiH 1991. i početkom 1992. Je li u pitanju neznanje ili je razlog u tome što se ne uklapa u autorovu željenu sliku? Izvan vremena izgledaju autorova razmišljanja o Sarajevu kao glavnom gradu u koji bi bosanskohercegovački Hrvati trebali gledati, a ne u Zagreb. Sve ostale tvrdnje logičan su slijed autorova ignoriranja stvarnosti i jahanja po obrascu avnojevske BiH, obrascu koji je prestao postojati onog trenutka kada ga je Srbija odlučila silom mijenjati. Druga uporišna točka osim dogovorenog rata, ona koju autor ne razmatra a morao bi, odgovor je na pitanje koje je u ovakvom radu vjerojatno ključno - što je to HV u proljeće, ljeto i jesen 1992.? U Hrvatskoj se na nekritičkoj euforiji stvorila slika o HV-u kao supervojsci koja je stvorena gotovo ni iz čega i u rekordno kratkom vremenu. Nitko nije stvorio vojsku za pet mjeseci, pa ni Hrvati. Opstanak s trećinom ili četvrtinom okupiranog teritorija u Hrvatskoj se sustavno i nekritički proglašavao pobjedom, što je 1991.-1995. bilo razumljivo. No, takve "naučene lekcije" danas nisu od koristi za analizu. Sarajevsko primirje bilo je četvrtina utakmice koju je Hrvatska, mimo očekivanja, dočekala na nogama, iako dobro uzdrmana. Godinama kruže neutemeljene tvrdnje, posebice bivših časnika JNA koji su do sredine rujna 1991. kalkulirali na koju će stranu, da je HV 1991. mogao dobiti rat i kao primjer navode zapadnu Slavoniju, a ignoriraju stanje na ostalom dijelu ratišta. Zovak očito prihvaća mišljenja da je HV na razini da može dobiti rat i iz te vizure stvara konstrukciju čiji se temelji ne mogu održati. Postoje i dionice s kojima se možemo složiti. Autor je s pravom ukazao na neodrživa mišljenja nadređenih razina o padu Posavine i krivnji 108. brigade HV-a. Ona je postala krivac za sve, iako je najviše dala i izgubila u Posavini. Autor je također napravio iskorak u odnosu na dosadašnju spoznaju o snazi vojne sile bosansko-hercegovačkih Srba, iako to nije ukomponirao u rad na kritičan način. Za povjesničare je vrlo važan pogovor generala Stipetića. General se posuo pepelom; kao što se ponio neozbiljno u listopadu 1992., kada je optužio 108. brigadu, u ovoj je knjizi to ponovno napravio. Prihvatio je vojne primjedbe, a političke ocjene autora podržao. Profesionalni vojnik, sa svim završenim ratnim školama JNA, 17 godina nakon što je poražen priznaje da nije u pravu i da je za krivca optužio nevine. Nije znao što se događa na području za koje je bio odgovoran, a znao je za političke igre iza svojih leđa. Pa što je on uopće radio tamo? Na kraju, ova obimna knjiga traži od čitatelja strpljenje i pozornost - drugo je pitanje je li to isplativo utrošeno vrijeme.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
max soldo
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 04:49 |
|
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 08:20 |
|
|
stipetic je po zapovjednoj odgovornosti najveci krivac. da izvuce svoju guzicu, on nastupa sa pricom o mogucoj prodaji, odnosno uvaljuje tudjmana u ***
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 09:58 |
|
|
Pojedinci se pozivaju na knjigu J. Zovka u kojoj su najvredniji materijal zemljovidi. Jerka osobno poznajem i znam gdje je bio i šta je radio u to vrijeme. Poznaje i on mene i moje prijatelje, spomenuo nas je u nekoliko mjesta u svojoj knjizi. Pronađite u toj njegovoj knjigi za koju postrojbu je naveo da su se posljednji izvukli preko mosta i vrijeme izvlačenja te dvije postrojbe. Vidjećete da je napisao negdje oko 16 sati, čak i taj jedan obični detalj nije znao. 22.00 je vrijeme kad su se te postrojbe izvukle. Da bih Vam olakšao pretragu, u elektronskoj verziji njegove knjige u pretragu upišite "Cipelići"
Jedina relevantna knjiga je od Davora Marijana "Graničari: prilog za ratni put 108. brigade Zbora narodne garde Republike" gdje je nepristrano opisano mnogo toga.
Poznajem i ove ljude (i oni mene)
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 10:09 |
|
|
sken je napisao/la: ok, nemam pojma, roditelji su mi lažljivci ,ja bahata a ti ćeš mi reći i kako se zovu i koliko mi je godina... čuješ li ti sebe??? dobri su ti argumenti, nema šta! gdje pročita moje godine majke ti? hoćeš i oib? ni ti nisi dao nijedan dokaz svojih tvrdnji osim statistike s kojom se ja slažem a sve i da nemam pojma, gdje si ti bio na ovoj temi dok se ja nisam javila? Rekla si "da je jedan grad bio prazan tri dana". Pitao sam te koji je to grad, još nisi odgovorila. Kažem da lažeš i ti i onaj tko ti je to rekao. U raspravu se možeš uključiti ako imaš konkretne dokaze a ja ću ih pobijati jer ih imam. U raspravu se nisam htio uključivati dok nisi počela širiti laži. Neće mi moderatori dozvoliti da postavim link jednog foruma koji je bio blizak ovomu, ali idi na forum hr pa prouči malo rat u BP. Bio sam u Modriči, Odžaku, Brodu, Derventi, Orašju i Grebnicama, dakle na svim dijelovima Posavine uz Savu i Bosnu. P.S. Zovak ti je u to vrijeme bio jedan od čelnih ljudi SDP-a te otud njegova teza o izdaji i prodaji BP.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 10:23 |
|
|
zovakova knjiga je prosarana netocnim informacijama
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 10:32 |
|
|
pagan je napisao/la: zovakova knjiga je prosarana netocnim informacijama Ma znam, najvredniji su zemljovidi a i oni nisu potpuno točni jer sam i u njima našao grešaka. On je knjigu pisao da bi opravdao 108 i 3/3A brigadu za sve što im se stavlja na teret (a koje su od ZNG dale najviše), ali se kroz knjigu uvukao u politiku i insinuacije koje se same pobijaju i u njegovoj knjigi, ako se detaljno proučavaju teze i dokumenti. Čak niti postrojbe HVO ne navodi pravilno na Modriči, mijenja 105 i 102 (zonu odgovornosti i pripadnosti).
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 11:15 |
|
|
master je napisao/la: pagan je napisao/la: zovakova knjiga je prosarana netocnim informacijama Ma znam, najvredniji su zemljovidi a i oni nisu potpuno točni jer sam i u njima našao grešaka. On je knjigu pisao da bi opravdao 108 i 3/3A brigadu za sve što im se stavlja na teret (a koje su od ZNG dale najviše), ali se kroz knjigu uvukao u politiku i insinuacije koje se same pobijaju i u njegovoj knjigi, ako se detaljno proučavaju teze i dokumenti. Čak niti postrojbe HVO ne navodi pravilno na Modriči, mijenja 105 i 102 (zonu odgovornosti i pripadnosti). da. zato se ne bih u potpunosti pouzdao u njegovu literaturu mislim da bi se isto trebalo otvoriti pitanje muslimana, odnosno angazman abih sa druge strane koridora. nekako mi se njihov angazman cini nedovoljan.... iz vise razloga
|
|
Vrh |
|
|
master
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: 01 tra 2012, 11:26 |
|
|
pagan je napisao/la: mislim da bi se isto trebalo otvoriti pitanje muslimana, odnosno angazman abih sa druge strane koridora. nekako mi se njihov angazman cini nedovoljan.... iz vise razloga Koji angažman? Dok su vođene borbe na Modriči i Odžaku, u Gradačcu se normalno živjelo. Nije bilo nikakvog angažmana s te strane. Kad smo Modriču uzimali dva puta, neki momci iz Odžaka su išli u Gradačac i trošili YU dinare (rješavali se tamo). Tamo je život bio normalan.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|