|
|
Stranica: 6/30.
|
[ 737 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vrbosna HR je napisao/la: Ti si Zadre vidio sinoć na htv-u i inim *hrvatskim* medijima, kako plaću nad sudbinom sarajeva. Kad su se sjetili Hrvatskih žrtava Lašvanske doline i sjeverne Hercegovine a da ne spominjem ostale krajeve u kojima je počinjen genocid i kulturocid nad našim narodom? Pa onda pojednici spočitavaju zrikavcu što govori protiv zegeja i pereca !!!??? Ma on je mila majka kakve bi bile moje kolumne upućene kvazihrvatima! Zato dragi moji *sarajlije* rame za plakanje možete pronaći u onom djelu tzv. hrvatskog naroda koji se naziva katolicima i velikim vjernicima, a u isto vrjeme poziva na *hrvatsku do drine i bosnu do jadrana* i progon jednog dijela žitelja *preko drine*. Pa dobro, obljetnica opsade Sarajeva je globalno popraćena, pa se ne može očekivati da to HRT ignorira. Osim toga, u Sarajevu je poginulo preko 700 Hrvata, što ga ipak čini možda i najvećim stratištem Hrvata u BiH ukoliko se gleda samo jedno mjesto. Naravno, slažem se tobom da na HRT-u treba biti i više o događajima iz srednje Bosne i sjeverne Hercegovine.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice agresije na BiH Postano: 07 tra 2012, 11:43 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Apsolutno najispraniji mozgovi, zamisli ti to postao sam "četnik" samo zato jer sam rekao činjenicu da su Srbi Podrinja preklinjali Beograd da ih zaštiti ,prvo su ih ismijavali pa kad je došlo do guše šalju Arkana da počisti te naoružane lokalne muslimanske mufljuze , Arkanovci ko Arkanovci ,psi rata ,šljam, puno nevinih platilo glavom što niko normalan ne spori. Ma pustite vi ove naše forumske Bošnjake, gospodine Zlatko, jer oni u svima onima koji ne puše njihove priče, vide ćetnike i fašiste. Čak sam i ja, kao uvaženi mirotvorac i čovjekoljub, za njih ćetnik 
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:45 |
|
|
Vrbosna HR je napisao/la: Gospodine Murise to se vi naslađujete što imate čisto sarajevo? Da su ostali, život srba u sarajevu bio bi podjednak onim kojeg danas imaju na kosovu. Nisam često u Sarajevu, bio prošle sedmice u kafanama, rijetko odem nemam puno veze sa njim da se naslađujem. Da je ostalo 120 000 Srba u tim naseljima(ako su informacije iz videa tačne) bili bi mjorizirani? Ej, 120 000 ljudi u glavnom gradu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:46 |
|
|
I nebo je plakalo za 11.541 ubijenim građaninom Sarajeva Nekoliko minuta nakon što je počeo zvanični dio ceremonije projekta “Sarajevska crvena linija”, nad Sarajevom je počela padati sitna kiša, najbolji svjedok goleme tuge koja se danas nadvila na herojskim gradom koji je izdržao opsadu dugu 1.425 dana, tokom koje je poginuo 11.541 građanin Sarajeva.  Ceremonija je otvorena stihovima velikog poljskog pjesnika Herberta Zbignjeva “Izvještaj iz opsjednutog grada”, koje je recitovala glumica Jasna Diklić. Ansambl Art Vivo je potom izveo jedinstvenu kombinaciju pjesama, koje su se uklopile u tešku atmosferu koja je vladala ulicama našeg glavnog grada. Ceremoniji “Sarajevske crvene linije” su prisustvovali mnogi političari iz naše zemlje ali i svijeta. U Sarajevo su danas došli i reporteri koji su izvještavali o opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine, došli su i strani diplomati i kulturni radnici kako bi odali počast nevinim žrtvama. Ed Vulliamy, britanski novinar i pisac, bio je jedan od njih. Kako ja kazao, vidio je ljude koji danas nisu trebali biti u Sarajevu. “Neki ljudi su ovdje došli na ceremoniju. Osim ako nisu tu da se izvine iz srca svim žrtvama u Bosni i Hercegovini, nisu trebali doći”, kazao je Vulliamy koji je bio vidno potresen cijelom ceremonijom. “Kada gledam ove prazne stolice, mogu vam reći da su ljudi poginuli bez ikakve potrebe. Kakvo je to besmisleno krvoproliće bilo. Moja srdžba danas je beskrajna”, dodao je ovaj britanski novinar. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je također govorio o žrtvama i početku opsade grada na Miljacki.  “Možda su oni sada trebali sjediti u teatru, na koncertu, u kafanama Sarajeva. Međutim, njih nema. Ovo danas je poruka mira, da Evropa vidi da je ipak mnogo pogriješila. I sada se negdje na planeti nalaze gradovi koji su u sličnoj situaciji kao što je bilo Sarajevo. Zato u svijet danas šaljemo poruku mira”, kazao je Behmen te dodao kako su građani Sarajeva za vrijeme opsade bili mnogo bliži nego što su danas. “Bila je izražena veća solidarnost, veće čovjekoljublje. Mora među nama biti malo više ljubavi i poštovanja”, dodao je gradonačelnik Sarajeva. Profesor Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, također je danas odao počast žrtvama agresora. “Tu smo da se sjećamo, da školujemo djecu, da pamte ovo, da budu jaki i da svi budemo jači. Mi volimo Bosnu i Hercegovinu i ne damo je nikome”, kazao je Ganić. [youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=quMQBJ4Xx8Y[/youtube]
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Lebowski je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: Gospodine Murise to se vi naslađujete što imate čisto sarajevo? Da su ostali, život srba u sarajevu bio bi podjednak onim kojeg danas imaju na kosovu. Nisam često u Sarajevu, bio prošle sedmice u kafanama, rijetko odem nemam puno veze sa njim da se naslađujem. Da je ostalo 120 000 Srba u tim naseljima(ako su informacije iz videa tačne) bili bi mjorizirani? Ej, 120 000 ljudi u glavnom gradu. Slažem se. Dosta toga danas bi bilo drukčije da su ostali. Šteta što Sarajevo nije dobilo isti status kao Distrikt Brčko...to je moglo biti jezgro za bolju integraciju zemlje.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:48 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: Ti si Zadre vidio sinoć na htv-u i inim *hrvatskim* medijima, kako plaću nad sudbinom sarajeva. Kad su se sjetili Hrvatskih žrtava Lašvanske doline i sjeverne Hercegovine a da ne spominjem ostale krajeve u kojima je počinjen genocid i kulturocid nad našim narodom? Pa onda pojednici spočitavaju zrikavcu što govori protiv zegeja i pereca !!!??? Ma on je mila majka kakve bi bile moje kolumne upućene kvazihrvatima! Zato dragi moji *sarajlije* rame za plakanje možete pronaći u onom djelu tzv. hrvatskog naroda koji se naziva katolicima i velikim vjernicima, a u isto vrjeme poziva na *hrvatsku do drine i bosnu do jadrana* i progon jednog dijela žitelja *preko drine*. Pa dobro, obljetnica opsade Sarajeva je globalno popraćena, pa se ne može očekivati da to HRT ignorira. Osim toga, u Sarajevu je poginulo preko 700 Hrvata, što ga ipak čini možda i najvećim stratištem Hrvata u BiH ukoliko se gleda samo jedno mjesto. Naravno, slažem se tobom da na HRT-u treba biti i više o događajima iz srednje Bosne i sjeverne Hercegovine. Ma na HRT-u su nedovoljno popracena stradanja Hrvatske a kamoli onda dalje..
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:51 |
|
|
Kusturica na Fejsu ironično za sarajevske crvene stolice: “Kupujmo domaće” Srpski režiser Emir Kusturica, ako je vjerovati njegovoj službenoj Facebook stranici (Official Emir Kusturica), napisao je danas status koji je šokirao Sarajlije te većinu “patriota” u BIH… Nakon što je portal Klix.ba objavio šta je srpski reditelj Emir Kusturica napisao na svojoj Facebook stranici o “Sarajevskoj crvenoj liniji” komentirajući crvene stolice sa “Kupujmo domaće”, na njegovoj Facebook stranici postavljeni su novi uvrijedljivi statusi. Više .. http://poskok.info/wp/?p=1050
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:52 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Vrbosna HR je napisao/la: Ti si Zadre vidio sinoć na htv-u i inim *hrvatskim* medijima, kako plaću nad sudbinom sarajeva. Kad su se sjetili Hrvatskih žrtava Lašvanske doline i sjeverne Hercegovine a da ne spominjem ostale krajeve u kojima je počinjen genocid i kulturocid nad našim narodom? Pa onda pojednici spočitavaju zrikavcu što govori protiv zegeja i pereca !!!??? Ma on je mila majka kakve bi bile moje kolumne upućene kvazihrvatima! Zato dragi moji *sarajlije* rame za plakanje možete pronaći u onom djelu tzv. hrvatskog naroda koji se naziva katolicima i velikim vjernicima, a u isto vrjeme poziva na *hrvatsku do drine i bosnu do jadrana* i progon jednog dijela žitelja *preko drine*. Da vidio sam . Zalosno je kako se "hrvatska" radio televizija nikad ne spomene zlocina u Uzdolu primjerice. Zato se uvijek spomenu Ahmici. Mislim da je Nazor na onoj javnoj tribini iznio podatak koliko je puta na HRTu spomenut pokolj u Ahmicima a koliko puta masakar u Uzdolu. Rezultat: Ahmici- 998 puta Uzdol- 2 puta
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 11:53 |
|
|
Ovo se neko dijete od 15 godina igra na Facebooku.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice agresije na BiH Postano: 07 tra 2012, 12:37 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Lebowski je napisao/la: Mogu li ja dobiti slike? Ako možeš stavi i izvore, datum, lokaciju. I da vidim to bježanje Srba od multietničke vojske ako ima gdje i kako je VRS sprečavala zločine.
Zlatko, koja je razlika između RS i RSK, gledano iz srpske perspektive?
Za odrubljivanje glava ,svakako , u rujnu/septembru 1992 na području Teslića su trojici srpskih vojnika odsječene glave (Blagoje Blagojević, Nenad Petković i Branislav Đurić) nađi si sam te slike ,imaš ih na netu. Što se tiče Zvornika, to je nešto što znam. JNA je dva puta intervenirala u Zvorniku ,prvi puta su zvorničke Srbe ismijavali iz JNA i Beograda , između ostaloga rulja je napala autobus za Beograd u centru Zvornika. Onaj daleko poznatiji napad na Zvornik u kojem su bili Arkanovci je drugi , nakon toga dolaze masovni zločini nad Bošnjacima. Srđan Dragojević je prema događajima u tom gradiću napravio film "Lepa sela,lepo gore" a šofer kroz Bosnu mu je bio zvornički Srbin koji je u logoru ArBiH proveo 4 mjeseca te 92. godine prije nego ga je izvukla VRS. Zanimljivo pitanje Lebowski, mislim da je svakom umnijem Srbinu bilo jasno još tada da je Krajina neobranjiva i kao koncept slabo održiv a uz to se moglo i trebalo pregovarati s hrvatskom vladom koja je bila spremna na ustupke, u BiH sa Alijom Izetbegovićem to svakako nije bio slučaj i teritorijalno-politička autonomija je bila nužnost ali ne podupirem korištenje sile osim u slučaju samoobrane.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice agresije na BiH Postano: 07 tra 2012, 12:57 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Nešto sam zanimljivo primjetio, nešto o čemu je emt pisala, kako se srpski forumaši čoporski obruše na forumaše, pojedince. Nikad to ne rade dok ne vide da je neko sam. Zanimljivo i kako je od svih silnih Srba o ratu u BiH raspravljaju Srbi iz Zagreba i Beograda. Da Emt je baš prava osoba da to govori. Kad se uortači u kasnim noćnim satima sa grupicom ljudi pa moraju po 6-7 strana teme da brišu... Uostalom ne znam ko je upao na temu sa "srmdljivi četnici" "svrbija" "trebalo vas je..." itd Lebowski je napisao/la: O kakvoj histeriji je riječ, naime i ja sam Bošnjak pa želim da znam u čemu sam. Nisu ni u BG znali na čemu su dok ih je Zlobina maštovizija trovala. Lebowski je napisao/la: Znači pravdate preventivno rješavanje stvari bez obzira na sredstva? Ne nego nas nervira kukanje. Da je kojim slučajem SDA sprovela ono što je naumila i zbog čega se naoružavali, nešto baš sumnjam da bi danas svi vi koji ovde naričete bili protiv toga. Lebowski je napisao/la: Ništa ne može opravdati, referendum je samo izgovor za rat. Narod koji se časno bori za svoja prava i ako uzme pušku u ruke da ih brani ne čini to zlodjelima, vraćanjem dugova, silovanjima, paljenjima gradova i bogomolja, negiranjem svega tuđeg, tolikom propagandom. Što je onda tako teško da osudite zločince?  A ne bolan, on' su bili BH patriote.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 13:07 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Opet se ono zlo od Ganića mota uokolo, i odaje počast. Dok je takvih likova u blizini "naše Bosne" neće bit "naše Bosne".
Ekstremna krila iz rata, bilo kojih, bi trebala bit neutralizirana od vlastitog naroda. To kod Bošnjaka nikako vidjeti.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 13:17 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Opet se ono zlo od Ganića mota uokolo, i odaje počast. Dok je takvih likova u blizini "naše Bosne" neće bit "naše Bosne".
Ekstremna krila iz rata, bilo kojih, bi trebala bit neutralizirana od vlastitog naroda. To kod Bošnjaka nikako vidjeti. Što se njega tiče ,mislim da on ima jake zaštitnike, prljav igrač. Osim Inoslava Beškera niko u Hrvatskoj nije spomenuo njegovu odgovornost u slučaju ubijenih radnika Hidrogradnje u Alžiru 1993
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 13:53 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Opet se ono zlo od Ganića mota uokolo, i odaje počast. Dok je takvih likova u blizini "naše Bosne" neće bit "naše Bosne".
Ekstremna krila iz rata, bilo kojih, bi trebala bit neutralizirana od vlastitog naroda. To kod Bošnjaka nikako vidjeti. Što se njega tiče ,mislim da on ima jake zaštitnike, prljav igrač. Osim Inoslava Beškera niko u Hrvatskoj nije spomenuo njegovu odgovornost u slučaju ubijenih radnika Hidrogradnje u Alžiru 1993 Nisam znao za to imaš kakav link?
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 13:55 |
|
|
Jel se i Nikola Gardovic broji u ovih 11 hiljada 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 13:59 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Opet se ono zlo od Ganića mota uokolo, i odaje počast. Dok je takvih likova u blizini "naše Bosne" neće bit "naše Bosne".
Ekstremna krila iz rata, bilo kojih, bi trebala bit neutralizirana od vlastitog naroda. To kod Bošnjaka nikako vidjeti. Što se njega tiče ,mislim da on ima jake zaštitnike, prljav igrač. Osim Inoslava Beškera niko u Hrvatskoj nije spomenuo njegovu odgovornost u slučaju ubijenih radnika Hidrogradnje u Alžiru 1993 Čovjeka je teško povezat sa bilo čim ali sve loše stvari u BiH kad se zagrebu on se pojavi.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 14:01 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 14:05 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26940 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Junuz Djipalo je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: Što se njega tiče ,mislim da on ima jake zaštitnike, prljav igrač. Osim Inoslava Beškera niko u Hrvatskoj nije spomenuo njegovu odgovornost u slučaju ubijenih radnika Hidrogradnje u Alžiru 1993
Čovjeka je teško povezat sa bilo čim ali sve loše stvari u BiH kad se zagrebu on se pojavi. Mislim da nema nijedne općine u Središnjoj Bosni u kojoj se desio sukob između Hrvata i muslimana, a da taj Sandžaklija nije u njoj bio 2-3 dana prije.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 14:06 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Čovjeka je teško povezat sa bilo čim ali sve loše stvari u BiH kad se zagrebu on se pojavi.
Mislim da nema nijedne općine u Središnjoj Bosni u kojoj se desio sukob između Hrvata i muslimana, a da taj Sandžaklija nije u njoj bio 2-3 dana prije. I na kraju je završio u Londonu ako sam dobro shvatio ? Čudan neki lik
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 14:13 |
|
|
Razgovor sa Nenadom Kecmanovićem, preneto sa sajta NSPM. Tekst je na ćirilici, pa sam ga provukao kroz Google Translate, tako da ne obraćajte pažnju na greške i nelogične konstrukcije ako ih ima. Citat: Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpske Sarajevo je žrtvovano da bi opstala Srpske
Nenad Kecmanović, jedan od najcjenjenijih političkih analitičara na Balkanu i svjedok brojnih krupnih događaja koji su prethodili raspadu Jugoslavije i krvavom građanskom sukobu u BiH, tvrdi da je Sarajevo žrtvovano da bi opstala Republika Srpsku!
Potkrepljujući ovu tvrdnju, Kecmanović u ekskluzivnom intervjuu za Press RS, navodi da bi se BiH reintegrisala da je Sarajevo poslije rata proglašeno za ekstrateritorijalne zonu. On podsjeća da su to stranci i planirali, što bi, kako kaže, stvorilo uvjete za povratak u Sarajevo velikog postotka i Srba i Hrvata, poslije čega bi se taj model onda proširio i na druge krajeve, i BiH bi se reintegrisala.
- Međutim, Aliji je bilo više stalo do Baščaršije i Begove džamije nego do cijele BiH, a Milošević mu je u Dejtonu izašao u susret i izazvao gnjev rukovodstva RS iu početku generalno negativan srpske stav prema Daytonskom sporazumu. Ispostavilo se da je to bila, šahovski rečeno, žrtva teške figure za dobitak partije: Sarajevo je izgubljeno da bi opstala Republika Srpske - zaključuje Kecmanović.
Pa, može li onda Sarajevo biti ono što je nekad bilo?
- Ništa nije kao što je nekad bilo, pa ne može biti ni Sarajevo. Promijenili su se i Banjaluka i Mostar i Beograd i Zagreb. Prošlo je 20 godina, dogodili su se smjena režima i tranzicija, au Sarajevu je 3,5 godine bjesnio i građanski rat na nacionalno-vjerskoj osnovi. Poslije rata se iz Sarajeva pokupilo i ono malo Srba i Hrvata što je bilo ostalo i grad je postao bezmalo potpuno etnički čist - bošnjačko-muslimanski. Eto, to je naprosto tako i ništa ne može promijeniti ni povratak Bregovića, ni to da Kusturicu zamole da se vrati, pa čak ni da ožive Pimpek, Mirza i ostale ikone predratnog Sarajeva.
Slažete li se da taj mit podržava današnje Sarajevo?
- S tim pričama o tome kakvo je Sarajevo nekad bilo, o nekadašnjem duhu, harmoniji zajedničkog života itd.. se naveliko pretjeruje, a mit o zlatnom dobu uvijek je indikator loše suvremenosti i osjećaje nemoći da se promijeni. Postoje i druge i drugačije ocjene tog nekadašnjeg Sarajeva i kao "karakazana" i kao "tamnog vilajeta", baš kao što je Andrić pisao. Pa nije valjda toliko zlo kasnije ni iz čega nastalo. Nisu nacionalne stranke napravile državni udar nego su ih izabrale Sarajlije i to uvjerljivo u svih deset gradskih općina.
Koja vam je prva asocijacija na spomen 6. travnja 1992. godine?
- Bio je to početak kraja. Sve što se kasnije događalo možda su bile samo neizbježne posljedice. Tih dana su se dobro poznati događaji smjenjivali kao na filmskoj vrpci, ali opći dojam koji mi je ostao jeste - rasulo. Otkazivao je jedan po jedan podsustav, ljudi i odnosi su se preko noći mijenjali ...
Što vas je zadržalo u Sarajevu poslije tog datuma?
- Nije lako napustiti rodni grad, pogotovo ako ste u njemu sa kraćim pauzama proveli bezmalo pola stoljeća. Iako sam mnogim prijateljima, koji su mi i sada zahvalni, još dva tri mjeseca ranije savjetovao da treba što prije da idu, ja sam osjećao obvezu da još nešto pokušam. Uostalom, bio sam rektor sveučilišta, čelnik parlamentarne stranke, javna ličnost od koje se to i očekivalo. Kasnije sam nekim Srbima bio kriv što nisam odmah otišao, a nekima što nisam i danas tamo da branim ono što je od srpskih ostalo. Tako to ide u politici.
Kada i zašto ste odlučili napustiti Sarajevo?
- Onda kada sam procijenio da više ne mogu ništa učiniti da se spriječi najgore. Ja sam i tijekom prvih mjeseci rata i kao lider parlamentarne stranke i kao član predsjedništva i ponajviše osobno u nekoliko navrata prelazio liniju fronta, išao do Pala i Beograda i susretao se sa Miloševićem, Ćosićem, Kostićem, generalom Adžićem, Milanom Panićem, patrijarhom Pavlom i , naravno, s Krajišnikom, Koljevićem i Karadžićem. A sa Izetbegovićem, Ganićem, Kljujićem i drugima, svakodnevno sam komunicirao i imao uvid u ono što oni govore, misle i rade, tako da sam imao dosta dobar pregled situacije.
Kako gledate na izlazak iz Sarajeva uglednih srpskih intelektualaca i javnih osoba?
- Takvi odlasci imaju svoju dugu predratnu povijest i kontinuitet. Desetljećima su desetine i to najboljih odlazili put Beograda, a ponajviše od razdoblja kada se federalna država počela pretvarati u konfederaciju, kada je počelo "federiranje federacije" i republike počele stjecati "državnost" po receptu Kardelja i Bakarića. BiH je svoju suverenost afirmirala prekidanjem prirodnih veza bosansko-hercegovačkih Srba i Hrvata s maticama preko Drine i Une pa su srpske, ali i hrvatski intelektualci koji su tome pružali otpor našli na udaru kao nacionalisti. Tako su otišli Vojislav Zeremski, Rajko Nogo, Novica Petković, Zec, Subotić, Lubarda, Šešelj, ali i Mladen Čaldarević, Ivan Foht, Vanja Sutlić, Ante Pažanin i drugi. Najveći srpski grad poslije Beograda već tada je postupno postajao muslimanski, a početkom 90-ih odigrala se samo dramatična završnica tog procesa. Da nije stvorena Republika Srpska, cijela BiH bi sada izgledala kao današnje Sarajevo.
Kako su izgledale sjednice Predsjedništva SR BiH na kojima ste sudjelovali?
- Svoj ulazak sam uvjetovao uvođenjem prava veta svakog člana predsjedništva, kako ne bi bilo preglasavanja kao u razdoblju dok su tu bili Plavšićeva i Koljević. Prihvatili su, ali su onda taj princip izigravali. Recimo, ako bih tijekom diskusije izrazio neslaganje s većinom koju je kontrolirao Izetbegović, on je temu skidao s dnevnog reda, a onda noću zakazivao sjednicu za koju tobože nisu uspjeli da me obavijeste zbog pucnjave, zamračenja, prekida telefonskih veza ... Prethodne odluke i zapisnike na koje sam se pozivao jednostavno nisu mogli naći i sl.. Ali, predsjedništvo je inače bilo samo paravan. Postojala je paralelna SDA - linija rukovođenja preko probranih stranačkih kadrova. Hasan Čengić, Bakir Alispahić i dr.. su bez najave svakodnevno dolazili u Alijin kabinet i tu su se donosile odluke.
Kako komentirate "abdiciranja" Fikreta Abdića iz Predsedništva BiH u korist Alije Izetbegovića?
- To je vjerojatno bio prvi nezakoniti akt Izetbegovića i SDA u okviru nove tripartitne vlasti, a onda se nastavilo ... Odluka o referendumu je donesena unatoč tome što je 20 srpska zastupnika tražilo da se skine sa dnevnog reda, a to je prema zakonu i poslovniku bilo dovoljno da se odluka zaustavi. Zatim, Alija je ostao predsjednik 4,5 godine iako je prema ustavu mogao najviše dvije. Nažalost, srpskih predstavnici su podržali inicijativu da Alija uskoči umjesto Fikreta koji je na izborima dobio najveći broj glasova. Pretpostavljam da je ovaj to prihvatio zato što su mu u SDA obećali sve što je tražio za "Agrokomerc" koji je za njega bio i ostao važniji nego čitav svijet. Ne znam kako sam propustio da ga o tome pitam tijekom razgovora koje smo kasnije često vodili u ratnom Sarajevu.
A šta niste propustili? O čemu ste razgovarali?
- O tadašnjoj situaciji u BiH i okruženju, o Izetbegovićevoj politici io načinu rada predsjedništva ... U mnogome smo se slagali, a prije svega u tome da sve to ide u najgorem pravcu i da u tome više ne treba sudjelovati. On je otišao ubrzo nakon mene, a prije toga mi je predlagao da zajedno pređemo kod njega u Kladušu, da povedem i porodicu i prijatelje. On je taj kraj sve do pred kraj rata kontrolirao i bilo je mirno.
Može li Fikret Abdić da se vrati u politiku sada kad je izašao iz zatvora?
- Ja bih pitanje obrnuo: da li Fikret kada se vrati u Kladušu i na čelo "Agrokomerca" može se ne vrati iu politiku? Mislim na regionalnu politiku u Cazinskoj krajini gdje on među narodom i sada znači neuporedivo više nego Tihić i Lagumdžija zajedno. Htio ili ne, on će objektivno postati politički čimbenik, iu Sarajevu to dobro znaju, ali griješe što mu ne daju da se vrati jer će time samo izazvati pobunu naroda u tom kraju i sebi napraviti još veći belaj.
Kakav utjecaj u Sarajevu je u svim tim dešavanjima iu tom razdoblju imao Zlatko Lagumdžija?
- Kao dugi čovjek u SDP Lagumdžija je još bio u dubokoj seni Nijaza Durakovića. Ali, pošto se pokojni Nijaz jako teško oporavljao od izbornog poraza i gubitka vlasti i bio zapao u neku vrstu depresije, Zlatko je u to vrijeme bio politički aktivniji i ubrzo je postao potpredsjednik vlade. Sjećam se jednog našeg dugog razgovora u kome me ubjeđivao da se Izetbegović iskreno opredijelio za građansku opciju i da socijaldemokrati i reformisti treba da ga podrže. SDP ga je i podržao, reformisti - ne.
Je li točno da ste odbili poziciju prvog predsjednika Srpske demokratske stranke?
- Točno je. Imate o tome u knjigama sjećanja pokojnog Koljevića, Plavšićeve, Krajišnika ... Istina, njihove verzije se nešto razlikuju i međusobno, a i od moga sjećanja na te događaje, ali ne u činjenicama nego u objašnjenju zašto sam odbio.
Ko vam je ponudio da vodite SDS, šta ste odgovorili, zašto ste odbili?
- Rekao sam da apsolutno podržavam inicijativu da i mi Srbi formiramo svoju nacionalnu stranku pošto su Muslimani i Hrvati već to učinili (SDA i HDZ), ali da ja neću biti ni član, a kamoli lider te stranke. O tome su samnom razgovarali Koljević, Buha, Ekmečić, Karadžić ... A zašto sam odbio, duža je priča i neka ostane za drugu priliku.
Kada ste uvidjeli da politika reformista koju ste zagovarali i zastupali nema perspektivu?
- Za razliku od SDP BiH, koja je s raspadom SKJ postala republička stranka koja se kao i SDA borila za neovisnu BiH, reformisti su se, kao i SDS, borili za ostanak BiH u Jugoslaviji. Zato su naš akronim SRS (Savez reformskih snaga) čitali kao "Stranka rezervnih Srba". Kada je izbio rat SDP je preživjela tako što su članstvo napustili Srbi i Hrvati, pa i danas Lagumdžija neće da kaže koliki je postotak nemuslimana u toj multietničkoj stranci. A reformisti su se razišli tako što je svatko krenuo ka svome nacionalnom jatu. Sam Ante Marković se politički pasivizirao i preselio u Austriju. Ja nikada nisam donio odluku o raspuštanju stranke i kratko vrijeme je postojala i poslije mene, ali sam dao blagoslov svakome tko je htio ići, a nekima i sugerirao da se povuku jer su osobno i porodično u svojim sredinama bili izloženi ozbiljnim prijetnjama. Jednostavno, bila je to politička opcija koja u tom vremenu iu tim okolnostima nije imala šanse.
Kako je došlo do toga da vas proglase britanskim špijunom i koga smatrate odgovornim za to?
- Ja sam, kao što znate, bio praktično već izabran za člana Predsjedništva SFRJ iz BiH, a na tu visoku funkciju su tada reflektirali vodeći političari Raif Dizdarević, Branko Mikulić, Milan Uzelac. Zbog međusobne konkurencije su propustili da me na vrijeme tiho zaustave, a kada sam neočekivano stigao u završnicu, reagirali su panično, neuvjerljivo i glupo. Proglasili su me za špijuna a da to nisu ničim argumentovali, niti poduzeli kazneno gonjenje, sudski postupak ili nešto slično, tako da javnost nije u to povjerovala. A onda, pošto su me eliminirali iz utrke, povukli su tvrdnju da sam špijun i priopćili da "nemam dovoljnu sigurnosnu kulturu" da bih bio član predsjedništva SFRJ. U to predsjedništvo su ušli Drnovšek, Tupurkovski, Stipe Mesić i Bogić Bogićević koji su sa svojom "sigurnosnom kulturom" rasturili Jugoslaviju. Možda je negdje procijenjeno da bih njima i onima koji su stajali iz njih smetao u tom poslu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 14:17 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Razgovor sa Nenadom Kecmanovićem, preneto sa sajta NSPM.
Nenad Kecmanović, jedan od najcjenjenijih političkih analitičara na Balkanu i svjedok brojnih krupnih događaja koji su prethodili raspadu Jugoslavije i krvavom građanskom sukobu u BiH, tvrdi da je Sarajevo žrtvovano da bi opstala Republika Srpsku!
Potkrepljujući ovu tvrdnju, Kecmanović u ekskluzivnom intervjuu za Press RS, navodi da bi se BiH reintegrisala da je Sarajevo poslije rata proglašeno za ekstrateritorijalne zonu. On podsjeća da su to stranci i planirali, što bi, kako kaže, stvorilo uvjete za povratak u Sarajevo velikog postotka i Srba i Hrvata, poslije čega bi se taj model onda proširio i na druge krajeve, i BiH bi se reintegrisala.
- Međutim, Aliji je bilo više stalo do Baščaršije i Begove džamije nego do cijele BiH, a Milošević mu je u Dejtonu izašao u susret i izazvao gnjev rukovodstva RS iu početku generalno negativan srpske stav prema Daytonskom sporazumu. Ispostavilo se da je to bila, šahovski rečeno, žrtva teške figure za dobitak partije: Sarajevo je izgubljeno da bi opstala Republika Srpske - zaključuje Kecmanović.
A evo mog upisa od prije par sati, lijepo je kada netko iz "visoke politike" potvrdi tvoje zaključke. Ministry of Sound je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Nisam često u Sarajevu, bio prošle sedmice u kafanama, rijetko odem nemam puno veze sa njim da se naslađujem.
Da je ostalo 120 000 Srba u tim naseljima(ako su informacije iz videa tačne) bili bi mjorizirani? Ej, 120 000 ljudi u glavnom gradu.
Slažem se. Dosta toga danas bi bilo drukčije da su ostali. Šteta što Sarajevo nije dobilo isti status kao Distrikt Brčko...to je moglo biti jezgro za bolju integraciju zemlje.
|
|
Vrh |
|
 |
bezimeni12
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 15:02 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Iz Holiday Inna su na prosvjednike pucali članovi SDS-a, to je već dokazano. Da, samo nema balkona jedino na Holiday Innu. Promotrimo komu je najviše odgovarala ta pucnjava? Masa je bila pred skupštinom, praktički neorganizirana rulja koju je SDP i neki kao "neovisni intelektualci, tipa Neven Anđelić" pokušao organizirati za preuzimanje vlasti, totalno rušenje vlade, predsjedništva itd, dakle legalnih tijela BiH. Tada je u biti premijer BiH pod pritiskom mase i dao ostavku. Prema svjedočenju Nijaza Durakovića tada mu Specijalci MUP-a otvoreno nude vlast i likvidaciju rivala. Masa svojim domoljubnom pacifizmom praktički sprječava svaki korak ka ozbiljnom organiziranju obrane, održanju sustava vlasti koja se raspadala, dakle imamo ono što bi Davor Domazet Lošo nazvao - Determionirani Kaos. Što se dešava kasnije, nakon pucnjave? Masa se razilazi, skupština se prazni, Alija ima puno slobodnije ruke, preuzima kontrolu i nad MUP-om, i nad TO, i nad RTV BiH i svime ostalim, TV snimci obilaze svijet, ljudi odustaju od mirotvorstva i shvaćaju da je aktivna obrana jedina alternativa, psihološka barijera je probijena - To i sam Dragan Vikić kaže u onoj emisiji od neki dan. Ništa ne impliciram, samo hoći reći da je nekomu tom pucnjavom učinjena ogromna usluga, a taj netko nije bio SDS. Daleko je ta pucnjava od dokazanog.Ako pricas sa onima kji su bili pred Skupstinom, svi su jednoglasni u jednome:Nije se pucalo sa Holiday-a. Na video snimcima se oko mase kao jedini naoruzani vide Juka i njegovi, mada ne vjerujem da je Juka intelektualno sposoban za tako nesto. Mnogi kazu da su pucnjevi dosli sa zgrade na Marin Dvoru pored crkve,gdje je tramvajska stanica prema Ilidzi. Sve u svemu, u Holiday-u su bile unajmljene prostorije za SDS koje su tad provaljene i sve iz njih preuzeto. Tjelohranitelji su cesto vrlo glupi tipovi, no ipak nisu toliko glupi da pucaju kao krijuci,kada su opkoljeni sa svih strana i nemaju gdje uteci.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice agresije na BiH Postano: 07 tra 2012, 15:30 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Mogu li ja dobiti slike? Ako možeš stavi i izvore, datum, lokaciju. I da vidim to bježanje Srba od multietničke vojske ako ima gdje i kako je VRS sprečavala zločine.
Zlatko, koja je razlika između RS i RSK, gledano iz srpske perspektive?
Za odrubljivanje glava ,svakako , u rujnu/septembru 1992 na području Teslića su trojici srpskih vojnika odsječene glave (Blagoje Blagojević, Nenad Petković i Branislav Đurić) nađi si sam te slike ,imaš ih na netu. Što se tiče Zvornika, to je nešto što znam. JNA je dva puta intervenirala u Zvorniku ,prvi puta su zvorničke Srbe ismijavali iz JNA i Beograda , između ostaloga rulja je napala autobus za Beograd u centru Zvornika. Onaj daleko poznatiji napad na Zvornik u kojem su bili Arkanovci je drugi , nakon toga dolaze masovni zločini nad Bošnjacima. Srđan Dragojević je prema događajima u tom gradiću napravio film "Lepa sela,lepo gore" a šofer kroz Bosnu mu je bio zvornički Srbin koji je u logoru ArBiH proveo 4 mjeseca te 92. godine prije nego ga je izvukla VRS. Zanimljivo pitanje Lebowski, mislim da je svakom umnijem Srbinu bilo jasno još tada da je Krajina neobranjiva i kao koncept slabo održiv a uz to se moglo i trebalo pregovarati s hrvatskom vladom koja je bila spremna na ustupke, u BiH sa Alijom Izetbegovićem to svakako nije bio slučaj i teritorijalno-politička autonomija je bila nužnost ali ne podupirem korištenje sile osim u slučaju samoobrane. Vidio sam ja dosta odrubljivanja glava, pa i srpskih. Tvrdiš da su Muslimani prvi počeli sa zločinima i da su Srbi zločine radili jer su drugi počeli ili sam te krivo shvatio? Što se tiče Zvornika nisam najbolje upućen, kada se to desilo-imaš li kakav link u kojem je sve lijepo opisano? Kako sam shvatio RSK bi bila kao neki bonus, gratis, da je opstala. Kakav je stav Srba, sada, u vezi RSK, koliko žale za razvojem događaja, zato što nisu pregovarali i šta misliš kakav bi bio stav da, kojim slučajem, RS u današnjem obliku ne postoji ili da se, recimo, desilia slična stvar kao u Hrvatskoj? Možeš krenuti od sebe. Pričamo hipotetički.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 15:34 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva Postano: 07 tra 2012, 15:34 |
|
|
Zašto je Srpsko Sarajevo promijenilo naziv i ko je to dozvolio?
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: mrnjav i 26 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|