HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 sij 2025, 08:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li Kršćani i Muslimani slave istog Boga?
PostPostano: 09 tra 2012, 19:43 

Ej Ada, obzirom da si fundamentalni islamist, i naravno ako se osjećaš dovoljno kvalificiranim,

što misliš da pokreneš temu Islam: Pitanja i odgovori?

Vjerojatno će biti teških pitanja, tu ti ne mogu pomoći :sega

Ali sigurno neće biti psovanja, off-topica i osobnog vrijeđanja, pa tko zna možda se uspostavi kvalitetan dijalog.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga?
PostPostano: 09 tra 2012, 19:49 

Ada je napisao/la:
Šta je to Muhamed ostavio u nasljedstvo, kakvo zlo, de molim te :thumbdown

Morate raditi i živjeti kao on. A on je:

- ubijao zarobljenike
- žene uzimao za seks i ropkinje (isti dan kad im ubio muževe i očeve)
- pljačkao plijen židovskih i ostalih karavana
- osobno zapovijedio dva ubojstva osoba koje su ga kritizirale
- oženio dijete kad je imala 6 godina, imao seks sa djetetom kad je imala 9 godina.

"Malčice" veći zločini od onih Ratka Mladića. Hoćeš još ?

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 20:15 

Naša Kvačica je napisao/la:
Ej Ada, obzirom da si fundamentalni islamist, i naravno ako se osjećaš dovoljno kvalificiranim,

što misliš da pokreneš temu Islam: Pitanja i odgovori?

Vjerojatno će biti teških pitanja, tu ti ne mogu pomoći :sega

Ali sigurno neće biti psovanja, off-topica i osobnog vrijeđanja, pa tko zna možda se uspostavi kvalitetan dijalog.

Fundamentalista ima u svim vjerama, zar ne!
Ja sebe nesmatram takvim, jer te ideje nisu u skladu sa mojim uvjerenjima.
Sobzirom da si ti već unaprijed donio svoje mišljenje, mogu te smatrati jednim od tih fundamentalista. :smajl034
Spreman sam na zdrav dijalog i međusobna pitanja, a li ne na gluposti.

BBC, dosta od tebe :smijeh

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:03 

Kršćani i Muslimani ne slave istog Boga.
Muslimani slave ovako:(citat iz Kurana).

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
* 1. Reci: "On je Allah - Jedan!
* 2. Allah je Utočište svakom!
* 3. Nije rodio i rođen nije,
* 4. i niko Mu ravan nije!"

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:12 

A sto je Allah ?Bog na Arapskom i nista drugo.
Razlika je sto se mi krscani molimo Bogu na svom jeziku a vi muslimani na Arapskom pa stoga neki dolaze u zabludu da se radi o razlicitim bogovima.Uostalom Ku'ran je (koliko je meni poznato) preuzeo sve bitne postavke Tore i Biblije.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:35 

Ako Bog postoji slavite istog. Ako ne postoji, ne slavite istog ali tu su negdje.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:35 

Ada je napisao/la:
Fundamentalista ima u svim vjerama, zar ne!
Ja sebe nesmatram takvim, jer te ideje nisu u skladu sa mojim uvjerenjima.
Sobzirom da si ti već unaprijed donio svoje mišljenje, mogu te smatrati jednim od tih fundamentalista. :smajl034
Spreman sam na zdrav dijalog i međusobna pitanja, a li ne na gluposti.

Riječ fundamentalist ne znači radikal. Fundament znači osnova, baza, suština, kako hoćeš ali nipošto radikal, ekstremist itd.

Pa ako bih bio katolički fundamentalist, to bi za mene bio kompliment. :palacgore1 Na žalost, griješan sam i ne mogu se počastiti tom kvalifikacijom.

Islamski fundamentalist bukvalno znači onaj koji poznaje i provodi suštinu Islama, pa onda ne znam zašto bi to s tvog stanovišta bila uvreda. Unaprijed se ispričavam, nije mi bila namjera.

Islamski ekstremist bi bio netko tko zastupa ekstrem, recimo neko učenje Islama koje nije uobičajeno. Znači, ni ova kvalifikacija ne mora nužno značiti nešto loše.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:39 

lirik je napisao/la:
Razlika je sto se mi krscani molimo Bogu na svom jeziku a vi muslimani na Arapskom pa stoga neki dolaze u zabludu da se radi o razlicitim bogovima.Uostalom Ku'ran je (koliko je meni poznato) preuzeo sve bitne postavke Tore i Biblije.

Kojem se vi Bogu molite?
Sinu, ocu, duhu ili sve trojemu zajedno?Ko je tvoj Bog?

Muslimani se mole na arapskom zbog originalnosti i očuvanosti izvorne rječi.Za razliku od biblije koja je svakim prevodom dopunjavana, mjenjana, Kuran je originalan i svaki prevod nemože doslovno prevesti ljepotu arapskog jezika i Božije rječi.
Namaz se obavlja učeći Kuran, a dova (molitva) se može izgovarati bilo kojim jezikom, pa i bez fizičkog izgovaranja rječi.
Bog je Sveznajući.On zna kada ćemo i šta moliti. Muslimani za razliku od kršćana netrebaju posrednika sa Bogom, ljudi se u Islamu rađaju bezgrješni za razliku od vašeg učenja.
Nama je zabranjen alkohol, blud, kocka, kamata, a naređena molitva, post, udjeljivanje.
Sve to ima i u Bibliji, samo što ste vi slijepi i uzimate ono što vama odgovara.
Barem je u Islamu jasno o kojem Bogu se radi, Jednom i Jedinom!
Kuran nije ništa preuzeo, Kuran je nastavak Tore i Biblije. Jedan Bog, jedna vjera, vjera u Jednog Boga!

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:52 

Ada je napisao/la:
Kojem se vi Bogu molite?

Što kaže tvoj Bog-kako treba živjeti?

Citat:
Muslimani se mole na arapskom zbog originalnosti i očuvanosti izvorne rječi.Za razliku od biblije koja je svakim prevodom dopunjavana, mjenjana, Kuran je originalan i svaki prevod nemože doslovno prevesti ljepotu arapskog jezika i Božije rječi.

Koja i čija Biblija je mijenjana?Izvorni Kuran je mijenjan jer je Muhamed bio nepismen,i usmeno je prenosio piscima svoju objavu,koja je dopunjena sa određenim kontradiktornostima,iako je to nebitno,bitna je poruka iz Tevrata i Indžila.

Citat:
Nama je zabranjen alkohol, blud, kocka, kamata, a naređena molitva, post, udjeljivanje.
Sve to ima i u Bibliji, samo što ste vi slijepi i uzimate ono što vama odgovara.

Pa u čemu je problem onda,ako Biblija sve to donosi?Zabranjen je svim vjernicima-samo koliko ih se pridržava?

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 21:53 

Kada su Isusa prijatelji zvali dobrim, on kaže:
"Ne zovite me dobrim, samo je Otac Dobar"

Kada je Isus upitan o sudnjem danu, on kaže:
"To neznam ja, to zna samo Otac"

Ovo vam piše u Bibliji, da nebi bilo kakve zablude!

Ko je tu Otac, a ko Isus (očigledno dvije različite individue, sa različitim sposobnostima i atributima)

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 22:02 

Ada je napisao/la:

Ko je tu Otac, a ko Isus (očigledno dvije različite individue, sa različitim sposobnostima i atributima)

Pošto si "odgojen" u duhu islama,normalno je da te bune pojmovi Trojstva.Sa tim ne mislim ništa negativno.Musliman koji živi po Božjim Zakonima je potpuno isti kao i svaki drugi čovjek,koji također živi po tim istim Zakonima.I drag je Bogu.Hoće li se taj čovjek moliti Bogu klanjajući ili na neki drugi način,to je sekundarna stvar.Bitno je kako on živi.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 22:03 

Ada je napisao/la:
lirik je napisao/la:

Kojem se vi Bogu molite?

Namaz se obavlja učeći Kuran, a dova (molitva) se može izgovarati bilo kojim jezikom, pa i bez fizičkog izgovaranja rječi.
Bog je Sveznajući.On zna kada ćemo i šta moliti. Muslimani za razliku od kršćana netrebaju posrednika sa Bogom, ljudi se u Islamu rađaju bezgrješni za razliku od vašeg učenja.
Barem je u Islamu jasno o kojem Bogu se radi, Jednom i Jedinom!
Kuran nije ništa preuzeo, Kuran je nastavak Tore i Biblije. Jedan Bog, jedna vjera, vjera u Jednog Boga!

Citat:
DOGMA SVETOGA TROJSTVA

253 Trojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: "istobitno Trojstvo".[61] Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: "Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog".[62] "Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav".[63]

254 Božanske su osobe zbiljski među sobom različite. "Bog je jedini, ali nije osamljenik".[64]"Otac", "Sin", "Duh Sveti" nisu naprosto imena koja naznačuju načine božanskog bića, nego su zbiljski međusobno različiti: "Onaj koji je Sin nije Otac, a onaj koji je Otac nije Sin, niti je Duh Sveti onaj koji je Otac ili Sin"[65] Oni se među sobom razlikuju po svojim izvornim odnošajima: po tomu što "Otac rađa, Sin biva rođen, a Duh Sveti ishodi".[66] Božansko jedinstvo je trojstveno (trojično).

255 Božanske su Osobe jedne prema drugima u suodnosu. Zbiljska različnost među božanskim Osobama, jer ne razdjeljuje božansko jedinstvo, sastoji se jedino u odnošajima jedne osobe prema drugima: "Po odnošajnim osobnim imenima, Otac je u odnosu prema Sinu, Sin prema Ocu, Duh Sveti prema obojici. I premda se po tim odnosima kaže da su tri osobe, ipak vjerujemo da im je narav ili suština jedna".[67] "Sve je (u njima) jedno ondje gdje se ne javlja opreka odnosa".[68] "Zbog toga jedinstva Otac je sav u Sinu, sav u Duhu Svetomu; Sin je sav u Ocu, sav u Duhu Svetomu; Duh Sveti sav u Ocu, sav u Sinu".[69]

256 Carigradskim je katekumenima sveti Grgur Nazijanski, zvan i "Bogoslov" ili "Teolog", predavao ovaj sažetak vjere u Trojstvo:

Prije svega čuvajte mi taj dragocjeni poklad za koji ja živim i borim se, s kojim želim umrijeti, koji mi daje da podnesem sva zla i da prezrem sve užitke: hoću reći ispovijest vjere u Oca i Sina i Duha Svetoga. Predajem vam je danas. Po njoj ću vas upravo sada uroniti u vodu i dići vas iz nje. Dajem vam je kao pratioca i zaštitnika za cio vaš život. Dajem vam jedno jedino božanstvo i Moć, koje kao Jedno postoji u Trojici, i sadrži Trojicu na različit način. Božanstvo bez razlike suštine ili naravi, bez stupnja višega koji uzvisuje ili nižega koji snizuje (...). Trojici beskonačnih beskonačna je istobitnost. Sav je Bog kad se svaka promatra u sebi samoj(...), Bog su kao Trojica promatrani zajedno(...) Nisam pravo ni počeo misliti o Jedinstvu, a Trojstvo me kupa u svom sjaju. Jedva sam počeo misliti na Trojstvo, a Jedinstvo me opet osvaja."[70]

Volio bih da se varam ali ne mogu se oteti utisku da zelis omalovaziti tudju(moju) vjeru.Pazi sto radis jer Ku'ran to zabranjuje!

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 22:12 

Mar-kan je napisao/la:
Ada je napisao/la:

Pošto si "odgojen" u duhu islama,normalno je da te bune pojmovi Trojstva.Sa tim ne mislim ništa negativno.Musliman koji živi po Božjim Zakonima je potpuno isti kao i svaki drugi čovjek,koji također živi po tim istim Zakonima.I drag je Bogu.Hoće li se taj čovjek moliti Bogu klanjajući ili na neki drugi način,to je sekundarna stvar.Bitno je kako on živi.

Izbjegavaš odgovor, ali to mi je sasvim jasno!
Mene ne buni trojstvo, već buni cjelokupno kršćanstvo!
Svima je općepoznato kako je ideja trojstva uvedena, nigdje je u Bibliji nema, a mislim da bi trebala biti jer je to ključ vaše vjere koju su ljudi naknadno uveli!
Isus nije što i Otac i tu je kraj dijaloga ako nemaš što za reći!

Sebe upitaj, kome se moliš?

Jeli Isus Bog ili sin božiji?

Jeli Isus umro-jeli Bog umro?

Selam i mir stobom!

@Lirik, pogledaj kako vam je komplikovan opis Boga!
Nemam namjeru nikoga omalovažavati, već diskutovati, a možemo i laganije teme!
Bog nemože umrijeti,ni biti rođen a kršćanstvo upravo to propagira!

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 22:23 

Ada je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Svima je općepoznato kako je ideja trojstva uvedena, nigdje je u Bibliji nema, a mislim da bi trebala biti jer je to ključ vaše vjere koju su ljudi naknadno uveli!

Selam i mir stobom!

Pa ako ti je krscanstvo komplicirano ne moras se njime zamarati,imas svoju vjeru.Mene sto se tice ja sam odrastao s tim i sve mi je savrseno jasno.Cak nemam problema ni sa drugim vjerama jer svatko ima svoje poimanje Boga i vjere.Vjera, sama po sebi,nas oplemenjuje i stvara od nas bolje ljude,naravno ako se ne zlorabi.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 22:31 

Ada je napisao/la:
[

Da, složena tema- Sveto Trojstvo.

Ako smijem primjetiti činjenica da netko nešto ne razumije, nimalo ne opovrgava postojanje istog. Također, toliko spominjana složenost i kompleksnost toga pojma ne govori niti dokazuje išta protiv bića Boga - Svetog Trojstva, već samo ukazuje na njegovu uzvišenost i savršenstvo koja je ljuskom umu teško razumljiva, dakle posredno čak ukazuje na još veći značaj i moć Boga.

I nije točno da se u Bibliji ne spominje Sveto Trojstvo, otkud ti to??

Npr.

Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Matej 28, 18-19

Vrh

PostPostano: 09 tra 2012, 22:37 

Ada je napisao/la:

Jedan mudar čovjek mi je objasnio ovako...

U knjizi “Derviš i smrt” razgovaraju Mula Jusuf i Hasan Nurudin. I sada, pita Mula Jusuf Hasana Nurudina jedno pitanje (koje je,ajmo reć' povezano sa ovom temom):
“Da li se može jednom posudom zahvatiti cijelo more?” On ustvari njega pita: “Da li cijelo more, da li božansko biće, može da stane u jednu malu posudu kao što je naš ograničeni mozak?”
I sada, odgovara njemu Hasan Nurudin, i kaže “Jasno je da mi posudom ne možemo da zahvatimo cijelo more...ali i ono što zahvatimo, i to je more.” :zubati

Tvoja kritika istine o Trojstvu jeste sa religijskog aspekta,a postoji i sa strane racionalizma,pa dok malo nađem vremena,napisaću više.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 09:53 

Ada je napisao/la:

Kojem se vi Bogu molite?

Samo neko ko ne poznaje ni osnovna načela hrišćanstva, može uputiti ovakvo pitanje.
Gospodine Ada, vi ste svom ocu i majci sin, svom bratu i sestri ste brat a svojoj babi i djedu ste unuk a opet, vi ste jedan. Ako to shvatate, onda ste na dobrom putu da shvatite i to da Sin, Otac i Sveti Duh nisu odvojeni entiteti već su to Božije ipostasi, prirode, sjedinjene u jednu a to je Bog ili Logos iz kojeg je sve proizišlo.
Kao što vi možete biti istovremeno i sin i brat i unuk, tako i Bog može biti Sin, Otac i Sveti Duh. I kao što je to moguće u ovom svijetu gdje sve pokušavamo objasniti logički, onda je moguće i na eshatološkoj ravni koja nadilazi naša poimanja pa je zato tu i vjera a na vam je da li ćete vjerovati tome ili ne. Vi ne vjerujete i to je vaš izbor kao što je moj izbor da ne vjerujem u to da je Muhamed Božji prorok ili kako vi kažete, poslanik.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 10:35 

mislim da mi ne slavimo istog Boga kao i muslimani, oni negiraju da je Isus Bog, a nama je Bog. čovjek se također sastoji od trojstva: duh, duša i tijelo.

Ja i Otac jedno smo. (Iv 10,30),

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 12:54 

Ada je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Selam i mir stobom!

koliko truda nizašto, ma bog ne postoji, otiđite na olimp pa se uvjerite....

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 13:01 

Agathonikos je napisao/la:
Ada je napisao/la:

Kojem se vi Bogu molite?

Samo neko ko ne poznaje ni osnovna načela hrišćanstva, može uputiti ovakvo pitanje.
Gospodine Ada, vi ste svom ocu i majci sin, svom bratu i sestri ste brat a svojoj babi i djedu ste unuk a opet, vi ste jedan. Ako to shvatate, onda ste na dobrom putu da shvatite i to da Sin, Otac i Sveti Duh nisu odvojeni entiteti već su to Božije ipostasi, prirode, sjedinjene u jednu a to je Bog ili Logos iz kojeg je sve proizišlo.
Kao što vi možete biti istovremeno i sin i brat i unuk, tako i Bog može biti Sin, Otac i Sveti Duh. I kao što je to moguće u ovom svijetu gdje sve pokušavamo objasniti logički, onda je moguće i na eshatološkoj ravni koja nadilazi naša poimanja pa je zato tu i vjera a na vam je da li ćete vjerovati tome ili ne. Vi ne vjerujete i to je vaš izbor kao što je moj izbor da ne vjerujem u to da je Muhamed Božji prorok ili kako vi kažete, poslanik.

:palacgore1

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 13:04 

Ada je napisao/la:

Uopće nije kompliciran opis Boga. :wink

I ako želiš raspravljati (s argumentima, naravno), stojim na raspolaganju. Magistar sam filozofije i teologije + jako sam dobro upoznat s islamom. :utege :zubati

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 13:28 

pitanje: po katoličkom učenju, može li jedan musliman koji štuje Božje zapovijedi u raj? ili je preduvjet priznati Isusa kao Boga, i tek se onda gledaju djela?

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 13:56 

Croat je napisao/la:
pitanje: po katoličkom učenju, može li jedan musliman koji štuje Božje zapovijedi u raj? ili je preduvjet priznati Isusa kao Boga, i tek se onda gledaju djela?

"Vjera bez djela je mrtva."

Glupo je da jedan čovjek govori o tome tko će u raj, a tko neće. Isto vrijedi i za pakao. Ali Karl Rahner je uveo jedan zanimljiv pojam: "anonimni kršćani" - ljudi koji nisu kršćani, a žive onako kako svi trebaju živjeti te tako ulaze u raj.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 14:00 

Da li slave istig boga?!

Mislim da su hrišćani i muslimani dokaz da bog ne postoji , jer da postoji ne bi se ukazivao u više verzija.
A ako postoji onda je definitivno zao , jer tako zajebavati ljudski rod može samo pokvaren entitet.
Nije mu malo što ubija na milione nevinih ljudi raznoraznim zemljotresima,cunamijima,poplavama,boleštinama,... , već je svojim zlim knjigama dao mogućnost da čovek ubija čoveka u njegovo ime.

Ne , ne veruju u istog boga , da veruju oni bi svi bili jedno.
Ali ako jeste jedan bog , onda će se složiti svi hrišćani sa sve muslimanima , e onda kuku ovome svetu i normalnim ljudima, jer ludaci koji veruju u bajke mogu samo da upropaste sve i pobiju ljude.

Problem sa vama hrišćanskim vernicima je da ćete uvek na kraju stati na stranu hrišćanina samo zato što je hrišćanin a ne zato što je dobar , a za muslimane da i ne govorim , tolika zatucanost navodi još gore nego ovi hrišćani , oni bi za svoga brata muslimana sve pobili da ga odbrane jer njima imaginarni toliko znači da ovaj svet je nebitan i možemo ga zato i uništiti samo da odemo u raj iliti dženet(ili kako se već zove).

Vladika Njegoš je davno rekao a vi vidite jel tačno:

Krv prаvednа dimi nа oltаre,
ćivoti se u prаh rаzvijаše.
Zemljа stenje, а nebesа ćute...
Lunа i krst, dvа strаšnа simvolа
njihovo je nа grobnice cаrstvo.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2012, 14:05 

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: