HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 sij 2025, 08:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga?
PostPostano: 19 vel 2012, 20:24 

DzoniBG je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Znači,po tebi je unutrašnja potreba ljudske duše materijalno zadovoljenje?Ili rješenje za probleme koji muče ljudski rod od prapovijesti?E,moj Džonika,da je to tako jednostavno...

Mozemo filozofski da raspravljamo na tu temu, koju sam samo ovlas dotakao, ali ne da bi je analizirao, vec samo je dodirnuo zeleci da objasnim nesto drugo.

Moralo bi se krenuti od početka,maltene postanka svijeta i mjesta gdje je ljudski rod skrenuo u pogrešnu ulicu,tj. Sumera :zubati

Nedavno sam razgovarao sa jednim fratrom na ovu temu...otprilike ovako:

Vjera u Boga, koja se u nezrelom obliku razvila u djetinjstvu, u slabije obrazovanih ljudi nerijetko ostaje na toj razini i u odrasloj dobi, te se tada ponekad zna "sljubiti" s nacionalizmom, šovinizmom, ksenofobijom i sl.Pogotovo kod nas na području ex Yu...

S druge pak strane, čest je slučaj da se i intelektualno napredna osoba u području vjerskog znanja nije pomaknula u odnosu na razinu znanja koju je primila u djetinjstvu. Kako reče sv.Pavle- te su osobe primile mlijeko, ali ne i ozbiljnije jelo.

Kada intelektualni rast osobe nije popraćen i teološko-filozofskim profiliranjem, redovito se događa da osoba na području religioznosti postane cinična i frustrirana. Ako pak takva osoba kasnije naiđe na protuvjersku literaturu, čak i najbanalniju, ona će sa zadovoljstvom odbaciti onu svoju djetinju vjeru koja ju je počela opterećivati, te su velike vjerojatnosti da će čak postati gorljivi zagovornik ateizma, kompenzirajući na taj način frustracije nastale od dječje vjere.

Jedna od okolnosti je socio-ekonomske naravi. Uslijed brzog životnog tempa, nedostatka slobodnog vremena, te male prisutnosti religijskih tema u društvu, otežane su mogućnosti kvalitetne vjerske izobrazbe.To znam i po sebi... Osim toga, kršćanstvo je nespojivo s dijelom mentaliteta suvremenog društva koji sve napore polaže u materijalno-hedonističke naume, pa tko prihvati takav način življenja, mora u sebi negirati kršćanske vrijednosti. Budući je takav mentalitet češće prisutan u urbanim sredinama i kod ljudi koji su mnogo uložili u svoje obrazovanje, pa očekuju da im taj trud bude višestruko vraćen, među tom populacijom mora biti veći broj ateistički usmjerenih osoba.

Može se o tome još naširoko,ali poanta je ista-na kojem aspektu počiva životna filozofija,ili materijalnom ili duhovnom...

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 20:29 

Ova 3 Tweets bi jednog Saudijca ovih dana mogla koštati glave. Nije čudno da imami i klerikalci to traže, već čitavo saudijsko društvo to zahtijeva.

Sad čitajte ta 3 Tweets puno puta i razmislite što Islam od jednog društva napravi. Zombiji bez ikakvih emocija i racionalnosti.

On your birthday, I will say that I have loved the rebel in you, that you’ve always been a source of inspiration to me, and that I do not like the halos of divinity around you. I shall not pray for you,” he wrote in one tweet.

“On your birthday, I find you wherever I turn. I will say that I have loved aspects of you, hated others, and could not understand many more,” he wrote in a second.

“On your birthday, I shall not bow to you. I shall not kiss your hand. Rather, I shall shake it as equals do, and smile at you as you smile at me. I shall speak to you as a friend, no more,” he concluded in a third.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 20:29 

Preko Tweets se obraćao Muhamedu normalno. Ako je baš nejasno o čemu se radi.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 20:45 

Mar-kan je napisao/la:
Moralo bi se krenuti od početka,maltene postanka svijeta i mjesta gdje je ljudski rod skrenuo u pogrešnu ulicu,tj. Sumera :zubati

Nedavno sam razgovarao sa jednim fratrom na ovu temu...otprilike ovako:

Vjera u Boga, koja se u nezrelom obliku razvila u djetinjstvu, u slabije obrazovanih ljudi nerijetko ostaje na toj razini i u odrasloj dobi, te se tada ponekad zna "sljubiti" s nacionalizmom, šovinizmom, ksenofobijom i sl.Pogotovo kod nas na području ex Yu...

S druge pak strane, čest je slučaj da se i intelektualno napredna osoba u području vjerskog znanja nije pomaknula u odnosu na razinu znanja koju je primila u djetinjstvu. Kako reče sv.Pavle- te su osobe primile mlijeko, ali ne i ozbiljnije jelo.

Kada intelektualni rast osobe nije popraćen i teološko-filozofskim profiliranjem, redovito se događa da osoba na području religioznosti postane cinična i frustrirana. Ako pak takva osoba kasnije naiđe na protuvjersku literaturu, čak i najbanalniju, ona će sa zadovoljstvom odbaciti onu svoju djetinju vjeru koja ju je počela opterećivati, te su velike vjerojatnosti da će čak postati gorljivi zagovornik ateizma, kompenzirajući na taj način frustracije nastale od dječje vjere.

Jedna od okolnosti je socio-ekonomske naravi. Uslijed brzog životnog tempa, nedostatka slobodnog vremena, te male prisutnosti religijskih tema u društvu, otežane su mogućnosti kvalitetne vjerske izobrazbe.To znam i po sebi... Osim toga, kršćanstvo je nespojivo s dijelom mentaliteta suvremenog društva koji sve napore polaže u materijalno-hedonističke naume, pa tko prihvati takav način življenja, mora u sebi negirati kršćanske vrijednosti. Budući je takav mentalitet češće prisutan u urbanim sredinama i kod ljudi koji su mnogo uložili u svoje obrazovanje, pa očekuju da im taj trud bude višestruko vraćen, među tom populacijom mora biti veći broj ateistički usmjerenih osoba.

Može se o tome još naširoko,ali poanta je ista-na kojem aspektu počiva životna filozofija,ili materijalnom ili duhovnom...

Ja mislim da je vazno i jedno i drugo...i to mozda podjednako...

Duhovnost je sira slika, pronalazak sebe i svog kratkog postojanja na ovom svetu, razumevanja koordinata u kojima se nalazis i kreces... i kuda ides...
Materijalizam je tu nedorecen, skucen u kratkom vremenu, jer po tom ucenju, ma sta radio, na kraju te zakopaju i pojedu crvi... i to dok se okrenes, jer ovo sto mi zivimo u ovom zivotu je treptaj u vremenu, ko da je juce bilo kad sam isao u skolu, vrlo brzo prodje mladost, udjes u neko nedefinisano srednje doba gde se dani obrcu kao brojac kupljenih karata za koncert Zdavka Colica, zakucaju ti na vrata razne bolestine, i ende...

Materijalno je samo vazno kao mogucnost da vidis ovaj zivot kroz razne dimenzije, da se obrazujes, upoznas sa svetom, drugim ljudima, kulturama, imas vremena da naucis jezike, priblizis sebi umetnost... ako nemas ni za osnovne potrebe, sve ti je to daleko, radis ko moderni rob od jutra do sutra, nemas vremena za prijatelje, ni za sebe samog... dok mi seremo ovde na forumu armija mucenika je na trakama u fabrici, kod privatnika na uzdi, na kopovima, u rudnicima, za volanom debelih kamiona... a jedina misao im je kako da im porodica ne bude gladna...

Nema tu mesta ni za religiju, ni filozofiju, progamiran si rob kome je samo na umu da pruzi ruku na kasi prvog u mesecu...

Sve to moze drugacije, mora da se radi, ali ne tako izrabljivacki, svako mora imati osnovne potrebe, krov nad glavom i pun frizider...tehnologija nam je otisla u nebesa, a nikad vise gladnih...

To je glavna tema, kako da menjamo ovaj svet u kome zivimo, sa idejom da nije to sve, da je to samo jedna dimenzija u kojoj postojimo, ali i da je ovo vazno... nije uteha to sto ce nas deda Boga pomilovati jer smo bili uzorni vernici ako nismo ovaj svet promenili i ostavili ga nasim potomcima bolji nego sto jeste danas.

Zanima me pre svega religija ovog zivota, a posle cemo vec voditi neke druge bitke iz pocetka...u to duboko verujem, ali to sad nije vazno...

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 20:57 

DzoniBG je napisao/la:
Nema tu mesta ni za religiju, ni filozofiju, progamiran si rob kome je samo na umu da pruzi ruku na kasi prvog u mesecu...

...tehnologija nam je otisla u nebesa, a nikad vise gladnih...

Zanima me pre svega religija ovog zivota, a posle cemo vec voditi neke druge bitke iz pocetka...u to duboko verujem, ali to sad nije vazno...

Vrtimo se u krug.Čiji smo mi robovi?Kome to ide u prilog?Mala ekipa kupi kajmak znoja i krvi svih ostalih.Ekipa koja ne treba vjeru,moral,Isusa itd.

Dok je god ovakva situacija,ja nemam iluzije o budućnosti planeta.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:01 

joe enter je napisao/la:

Kad odeš u crkvu bilo koju , i ljuneš ispred nje sa rečima "Da bogda se srušila prokleta kućo boli,silovanja,pljačke,tlačenja,mržnje,.... , i kad svo bogastvo koje ima crkva se podeli sirotinji i konačno se crkva samoukine tvoje reči koje si naveo će imati bar neku podlogu za početak , dok ovako je samo loš i ciničan vic koji će isto uraditi kao što su radili i ranije čim im se ukaže prva prilika.

Zar misliš da će cifra tipa 1 milijarda eura spasiti Afriku od gladi? Zar si stvarno toliko naivan? Ah, dijete drago. :zubati

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:15 

Mar-kan je napisao/la:

Vrtimo se u krug.Čiji smo mi robovi?Kome to ide u prilog?Mala ekipa kupi kajmak znoja i krvi svih ostalih.Ekipa koja ne treba vjeru,moral,Isusa itd.

Dok je god ovakva situacija,ja nemam iluzije o budućnosti planeta.

Mozda se vrtimo u krug...al gde je izlaz...kao u filmu Kocka izlaz se nudi samo ako shvatimo kako je ona koncipirana, i ako se nadjemo u pravom trenutku na pravom mestu...

Ti mislis da je izlaz u religiji ovakvoj kakva je danas...ja ne mislim...

Mislim da ovako ustrojene religije, sa duboko fundiranom hijerarhijom konzervisu postojecu situaciju, jer nas one usmeravaju da mislimo o tome kakvi cemo izaci pred Boga, a to znaci da trebamo biti bogobojazljivi, skromni, tihi, da se ne bunimo mnogo, jer nije ovo prava stvar...ona nas ceka u imaginarnom raju...

Kad su se crkve, ukljucujuci i hriscansku pobunile protiv materijalistickog poretka, kad je Vatikan ili neka pravoslavna crkva usla u frontalni sukob sa svetovnom vlascu podrivajuci ukupne socio-ekonomske odnose...nikad :neznam Izadju tu i tamo sa supljozama kako svet nije pravedan, kako moramo biti bolji ljudi...i vrate se u svoje zlatom ukrasene odaje...

Nema vise cutanja i sklanjanja pogleda, usli smo u spiralu uragana, "eye of the storm", nizak nam je pritisak, a oko nas sve razruseno...jel ti shvatas da sutra moze da izbije globalni rat sa nuklearnim oruzjem, da sjebavamo klimu svakim danom, da arcimo sve oskudnije resurse, vodece drzave su sve vise militantne i nema dana da ne tuku po glavi neke pacenike...dok se ne zakrve medju sobom...

Sta nam crkve govore o tome, ko tebe kamenom ti njega hlebom... cuti i trpi...Ne, isteklo je to vreme, svako od nas ima veliku odgovornost da ne bude vise ovca za sisanje, nema smisla trositi vremena na nekorisne teoloske rasprave dok nam svakim danom i same drzave u kojima zivimo, i svet u globalu ponire slobodnim padom.

Nema tu odgovora ni u crkvama ni u hriscanstvu, religija je u svakom od nas, ali imamo i mozak, ajde da upotrebimo par kila sive mase i pokazemo da smo iznad tih prica koje je neko smislio "...pre par godina za nas" i nacinimo jedan ozbiljan iskorak... nema tog Boga koji ce nas spasiti kad sutra neki kafeni Obama ili Ahmadinedzad pokrene fisiju...

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:26 

orleanski je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Kad odeš u crkvu bilo koju , i ljuneš ispred nje sa rečima "Da bogda se srušila prokleta kućo boli,silovanja,pljačke,tlačenja,mržnje,.... , i kad svo bogastvo koje ima crkva se podeli sirotinji i konačno se crkva samoukine tvoje reči koje si naveo će imati bar neku podlogu za početak , dok ovako je samo loš i ciničan vic koji će isto uraditi kao što su radili i ranije čim im se ukaže prva prilika.

Zar misliš da će cifra tipa 1 milijarda eura spasiti Afriku od gladi? Zar si stvarno toliko naivan? Ah, dijete drago. :zubati

Rabu božji , nekoliko stotina milijardi dolara koje su u rukama crkvava po svetu će spasiti bar nekoliko desetina hiljada ljudi što je po meni sasvim OK jer svaki trbuh napunjen bar jedan dan je uspeh , a time i bolje jer znam da taj novac nije ckrveni već od ljudske muke tokom vekova što je otiman i opljačkan.

A kako se imovina mafijaša oduzima i njome se puni budžet države iz kojeg taj novac ide na decu bez roditelja,kuće idu takođe njima,..., tako i crkvama treba oduzeti na isti način.

Ne, neće spasiti od glasi Afriku m ali će bar crkva ostati bez svog krvavog novca i prestati govoriti o tome kako vera zabranjuje kondome od čije priče je zasad umrlo nekoliko miliona ljudi od side.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:30 

DzoniBG je napisao/la:
Nema tu odgovora ni u crkvama ni u hriscanstvu, religija je u svakom od nas, ali imamo i mozak, ajde da upotrebimo par kila sive mase i pokazemo da smo iznad tih prica koje je neko smislio "...pre par godina za nas" i nacinimo jedan ozbiljan iskorak... nema tog Boga koji ce nas spasiti kad sutra neki kafeni Obama ili Ahmadinedzad pokrene fisiju...

Glavno lice Ivanova Otkrivenja jeste Krist.On je "alfa i omega","početak i svršetak",ostvaritelj Božjeg plana sa svijetom dok se "prvo nebo i prva zemlja" ne dovede ka svojem savršenstvu u "novom nebu i novoj zemlji".Temeljni zakon koji rukovodi tim ostvarenjem jeste borba....

...Tako postavljeno,Otkrivenje,dok UPOZORAVA na katastrofu,propovijeda i poziva na izgradnju novog svijeta koji mora nastati božanski potpomognutom suradnjom svih dobrih snaga čovječanstva.

Bonaventura Duda

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:33 

Dugoročno, ništa ne može spasiti umiranje ljudi po Africi osim dobrog planiranja budućnosti i kontrole rađanja, jednostavno se treba zaustaviti rast broja stanovnika da bi civilizacija opstala i da bi bilo manje umiranja od gladi i bolesti. Jeste paradoks da Zemlja nikad nije bila bogatija hranom i da može podmiriti trostuko veći broj stnovnika nego što ih ima i da ljudi u isto vrijeme umiru od gladi.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:37 

Mar-kan je napisao/la:

Glavno lice Ivanova Otkrivenja jeste Krist.On je "alfa i omega","početak i svršetak",ostvaritelj Božjeg plana sa svijetom dok se "prvo nebo i prva zemlja" ne dovede ka svojem savršenstvu u "novom nebu i novoj zemlji".Temeljni zakon koji rukovodi tim ostvarenjem jeste borba....

...Tako postavljeno,Otkrivenje,dok UPOZORAVA na katastrofu,propovijeda i poziva na izgradnju novog svijeta koji mora nastati božanski potpomognutom suradnjom svih dobrih snaga čovječanstva.

Bonaventura Duda

Otkrovenje po Jovanu(Ivanu):

O God of Earth and Altar,

Bow down and hear our cry,

Our earthly rulers falter,

Our people drift and die,

The walls of gold entomb us,

The swords of scorn divide,

Take not thy thunder from us,

But take away our pride...

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:39 

joe enter je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Rabu božji , nekoliko stotina milijardi dolara koje su u rukama crkvava po svetu će spasiti bar nekoliko desetina hiljada ljudi što je po meni sasvim OK jer svaki trbuh napunjen bar jedan dan je uspeh , a time i bolje jer znam da taj novac nije ckrveni već od ljudske muke tokom vekova što je otiman i opljačkan.

A kako se imovina mafijaša oduzima i njome se puni budžet države iz kojeg taj novac ide na decu bez roditelja,kuće idu takođe njima,..., tako i crkvama treba oduzeti na isti način.

Ne, neće spasiti od glasi Afriku m ali će bar crkva ostati bez svog krvavog novca i prestati govoriti o tome kako vera zabranjuje kondome od čije priče je zasad umrlo nekoliko miliona ljudi od side.

Koga ti hraniš ? Kojim gladnim šalješ svoj novac.
I ti si truli bogataš za 70% ljudi na ovoj planeti.

Ili voliš samo licemjer biti i srati okolo.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:40 

kad smo već kod Maidena...

When the priest comes to read me the last rites,
I take a look through the bars at the last sights,
Of a world that has gone very wrong for me.

Can it be that there's some sort of error?
Hard to stop the surmounting terror.
Is this really the end, not some crazy dream?

Somebody please tell me that I'm dreaming,
It's not easy to stop from screaming,
But words escape me when I try to speak.
Tears flow but why am I crying?
After all I'm not afraid of dying.
Don't I believe that there never is an end?

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:46 

dudu je napisao/la:
kad smo već kod Maidena...

When the priest comes to read me the last rites,
I take a look through the bars at the last sights,
Of a world that has gone very wrong for me.

Can it be that there's some sort of error?
Hard to stop the surmounting terror.
Is this really the end, not some crazy dream?

Somebody please tell me that I'm dreaming,
It's not easy to stop from screaming,
But words escape me when I try to speak.
Tears flow but why am I crying?
After all I'm not afraid of dying.
Don't I believe that there never is an end?

:punk

Dosta pesama su im inspirisana religijom, iako je basista Harris pisao ovu pesmu, jak je uticaj Bruce Dickinsona koji je kao istoricar doneo potpuno novu tematiku u pesmama...

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:48 

meni jedna od najdražih pjesama. kako u moje doba nije bilo googla, onda sam znao pisati Maidenove tekstove i pokazivati curama svoju poeziju na engleskom, a sve dubokoumnu hahaha

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:51 

dudu je napisao/la:
meni jedna od najdražih pjesama. kako u moje doba nije bilo googla, onda sam znao pisati Maidenove tekstove i pokazivati curama svoju poeziju na engleskom, a sve dubokoumnu hahaha

Tako je u svoje vrijeme i onaj njemački ministar obrane radio. Pa došao Internet i sjebalo ga.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:56 

dudu je napisao/la:

:zubati

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 21:58 

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:07 

BBC je napisao/la:
Koga ti hraniš ? Kojim gladnim šalješ svoj novac.
I ti si truli bogataš za 70% ljudi na ovoj planeti.

Ili voliš samo licemjer biti i srati okolo.

Ja nisam vernik kome knjiga i sveti spisi preporučuju na davanje sirimašnima i gde Isus direktno bogate proziva , a dok ti jesi i tvoja crkva je upravo ono što Isus nije hteo da bude već oštro osuđivao.

Jel možeš tu istinu da sagledaš i da jednom potšeno priznaš da je crkva upravo primer kako svet ne treba da izgleda ni po Hristu ni po ijendom usuzu ljudskom.

Ja nisam lopov niti nadri lekar kao što je crkva i njeni vernici licemeri ja živim od svoga rada i svoje porodice i nikome nisam ništa dužan a naročito ne tebi da me prozivaš a na to nemaš nikakvo pravo jer ja se ne prestavljam kao ti hrišćaninom.

Jel ti osuđuješ one babe što vračaju i čaraju nesretnim ljudima i ćapavaju im pare na njihovoj muci?! , ja verujem da osuđuješ i da imaš malo razuma.
Ali kak ti to ne padne napamet kad je religija u pitanju , kad je tu prevara očiglednija,brutalnija i traje hiljadama godina a oni i dalje prodavaju maglu a ovce bleje i dive im se.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:09 

Ne pričam o vjeri već o moralu. Bogataš si za veliku većinu ljudi na ovoj planeti. Šalješ li svoj novac ikada gladnima ?

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:13 

joe enter je napisao/la:

Ja nisam lopov niti nadri lekar kao što je crkva i njeni vernici licemeri ja živim od svoga rada i svoje porodice i nikome nisam ništa dužan a naročito ne tebi da me prozivaš a na to nemaš nikakvo pravo jer ja se ne prestavljam kao ti hrišćaninom.

Zanimljivo,a baš sam čuo za tebe da si "opelješio" jednu zadrugu... :zubati

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:33 

BBC je napisao/la:
Ne pričam o vjeri već o moralu. Bogataš si za veliku većinu ljudi na ovoj planeti. Šalješ li svoj novac ikada gladnima ?

Ako ti kažem da sam dao milion crncima ti bi rekao da lažem , ako bih ti rekao da dajem redovno i pomažem svima oko mene i sa svim svojim mogućnostima opet bi mi rekao da lažem.

Iza mene ne stoji niko sem mene samoga , a iza tebe stoji crkva kojoj bi trebao biti osnov siromaštvo i davanje gladnima , a od toga nema ništa već baš sasvim suprotno i to traje vekovima.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2012, 22:39 

joe enter je napisao/la:
Ako ti kažem da sam dao milion crncima ti bi rekao da lažem

Ja ne bih. Dobro sam upoznat kakva je inflacija bila kod vas. :yes

Vrh

PostPostano: 20 vel 2012, 00:03 

joe enter je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

O čemu ti pričaš?

Vidovit si k'o jerihonski slijepac. Toliko si ogorčen da se to graniči sa shizofrenijom. Ajde ćao. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 vel 2012, 17:01 

DzoniBG je napisao/la:
Sta nam crkve govore o tome...

prof. Martin Schlag...

Samo nas vrline mogu izvući iz krize, učinkovitost koja je svrha samoj sebi vodi u katastrofu – ustvrdio je profesor ustavnoga prava na sveučilištu u Innsbrucku a sada moralne teologije na sveučilištu Sveti Križ u Rimu.

Prema profesoru, koji je rođen u New Yorku, živio u Londonu i Beču, a sada u Rimu, nema gospodarskog oporavka bez vrlina, a bez njih nema ni slobodnoga tržišta. Profesor smatra da se ne može razdvajati gospodarstvo od etike jer je osoba uvijek subjekt. Moral nije privjesak gospodarstva nego je njegova bitna sastavnica. Da bi menadžer bio uspješan moraju ga resiti vrline – strast usmjerena dobru, mora dakle biti moralan – tvrdi profesor Schlag.

Pravednost i velikodušnost imaju biti osnovne vrline menadžera. Pravednost mora omogućiti rast osoba, učiniti ih odgovornima, vrjednovati njihove nadarenosti, a to je ujedno blagodat za poduzetništvo. To su kršćanske vrline, ali su i naravne, urođene čovjeku. O njima su najprije govorili grčki filozofi a potom i crkveni oci – ustvrdio je profesor.

Na upit zašto postoji odvojenost između kršćanstva i ekonomije, profesor je odgovorio da :„Nije istina. Paleokapitalizam je srednjovjekovan, tada je svekoliko društvo bilo kršćansko. Razvio se u Flandriji i sjevernoj Italiji, razvojem gradova, vunene i svilene industrije. A banke? One postoje od starina. Franjevci su osnovali društvene banke, bez lihvarenja koje je Crkva osudila. Prva je etička banka osnovana 1462. godine u Perugi. Zahvaljujući franjevcima koji su malim i srednjim tvrtkama odobravali male kredite s kamatama od četiri do pet po sto, zalagaonice su se u kratkom razdoblju proširile u 150 talijanskih gradova – podsjetio je profesor.

Govoreći o sadašnjoj gospodarskoj krizi profesor istaknuo je da je kriza sustavna, da je sustav u krizi. Doći će do promjene u gospodarstvu, u kojem su se zbile zloporabe. Velikima su neophodne vrline: mudrost, jakost, pravednost i velikodušnost – istaknuo je profesor Schlag.

Na upit o usvajanju novih pravila za rješavanje krize, rekao je da su potrebni dobri novi zakoni. Bogatstvo Italije je u kreativnosti, idejama, i poduzetničkim sposobnostima, a ugušeno je birokracijom i tisućama zakona. U Sjedinjenim se Američkim državama u 26 dana osnuje poduzeće, u Italiji je potrebno 260 dana – ustvrdio je profesor.
Na upit o dobroj vladi, rekao je da je dobra vlada potrebna, ali bez asistencijskih politika te naveo Afriku kao primjer. U Africi je šest puta odobren plan Marshall. Ali nije bilo ulaganja, niti su financirana poduzeća. Stoga je Zapad još uvijek potreban Africi. Asistencijalizam je štetan. Potreban je politički ustroj koji će poticati poduzetništvo, također i novo viđenje gospodarstva jer valja dugoročno razmišljati, u tom je slučaju neophodna jakost – kazao je profesor.

Na upit što će se dogoditi s gospodarstvom, odgovorio je da je Ivan Pavao II. doživio slom komunizma, a njegov će nasljednik doživjeti krah kapitalizma. Na upit je li propalo zapadno društvo? Odgovorio je da je Papa razlikovao između dobrog i lošeg kapitalizma. Loši se kapitalizam očituje u poludjelim financijama, odvojenim od stvarnoga gospodarstva. Uvjeren sam da je došao kraj ne etičnoga gospodarstva – zaključio je profesor Schlag.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: