|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 73 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 14:31 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Jeste li etno ili state patriota ?
I kako ovo istraživanje projicirati kroz situaciju u BiH.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 14:35 |
|
|
Ministry uz dužno poštovanje malo si neobjektivan. Prenaglašavaš ili preumanjuješ neke stvari. Naravno da su Hrvati narod. Imamo osjećaj da jesmo, mislimo tako, želimo to biti. Plus svijest o zajedničkom podrijetlu, kulturi, jeziku. To vrijedi što se tiče Hrvata u Hrvatskoj. Što se tiče Hrvata u Hr i Hrvata u BiH dalo bi se pričat. I tu bi bio kritičniji da izazovem reakciju (nadam se da je bar dijelom to i tvoja motivacija). Što se tiče Izraelaca, Židovi jesi vjerojatno najinteligentnija etnička grupa + što okolnosti čine svoje i dobiješ jebenu malu državu.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 14:58 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5917 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ateist je napisao/la: * Hrvatska je pobijedila četvrtu vojnu silu svijeta (JNA), Srbiju i domaće izdajnike u Domovinskom ratu ... Ovo prvo je mit, jer JNA nije bila 4. vojna sila svijeta (kamoli Europe), niti su Hrvatska i Srbija bile u stanju totalnog rata. Tu naravno nije upitna činjenica da je odnos snaga bio izuzetno nepovoljan po Hrvate, i to da bi većina drugih naroda (da su imali početne pozicije kao Srbi) okupirala Zagreb za par mjeseci. Oružane snage nekih europskih država 1990. Izvor: International Institute for Strategic Studies (London): The Military Balance 1990-1991, Brassey's, Autumn 1990
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 15:13 |
|
|
Srbi, izgleda, izbjegavaju glasati na anketi.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 15:25 |
|
|
Ovo za SSSR mi je sumnjivo. Koliki je bio proračun Amera 90te?
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 15:26 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Za mene Hrvati i nisu narod u punom smislu te riječi, ako ćemo biti objektivni...život raznih regija u odvojenim državama je stvorio prevelike razlike i podjele, kao i nedostatak nacionalno osviještene elite koju su ostali stvarali u procesu integracije svojih nacija u 19 stoljeću. Nažalost točno...
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 15:47 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5917 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 16:51 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25774 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Hmm... ja sam bio uvjeren da je vojni proračun SFRJ iznosio cirka 2,25 milijardi dolara...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 17:27 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Srbi, izgleda, izbjegavaju glasati na anketi. Šta li tebe sprečava da gledaš svoja posla?
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 17:33 |
|
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 17:46 |
|
|
To poređenje je miješanje krušaka i jabuka. Ne košta uopće ni slično razvijati i proizvoditi najmodernije i najsofisticiranije NATO avione i oružje, i gomilati skladišta haubica, topova i granata.
Zanimljivo ovo što piše na tom linku, nisam znao da je znalo i do 70% ići. Mislio sam da nije prelazilo 60%.
Činjenica da je vojni budžet Jugoslavije tijekom 24 godine varirao između 40,8 i 70,4 % je samo jedan od dokaza da je Jugoslavija bila vojna diktatura.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 17:55 |
|
|
BBC je napisao/la: To poređenje je miješanje krušaka i jabuka. Ne košta uopće ni slično razvijati i proizvoditi najmodernije i najsofisticiranije NATO avione i oružje, i gomilati skladišta haubica, topova i granata.
Zanimljivo ovo što piše na tom linku, nisam znao da je znalo i do 70% ići. Mislio sam da nije prelazilo 60%.
Činjenica da je vojni budžet Jugoslavije tijekom 24 godine varirao između 40,8 i 70,4 % je samo jedan od dokaza da je Jugoslavija bila vojna diktatura. To je samo izdavajanje za JNA iz proračuna federacije. Tome treba dodati izdvajanja za TO na razini republika i općina, a postoji mogućnost da su i dijelovi nekih "civilnih" proračunskih stavki (na svim razinama) zapravo odlazili na pokrivanje troškova JNA.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 18:10 |
|
|
Mislim da jesu, ako je suditi po riječima jednog oficira kad sam bio u JNA. To se tretiralo kao državna (vojna) tajna da "vanjski neprijatelj" ne bi znao obrambenu moć države.
Isto tako sam čitao jednom da onaj popularni "rep" kad dobiješ plaću nije imao sve na njemu što su ti uzimali od plaće. Jedan velik dio je bio za JNA i nije se smio pisati na tom izvještaju za plaću. Odbijanja, netto i ostalo.
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 21:37 |
|
|
Kada su me tukli, branio sam se sam kako sam znao i umeo. Kada su me vređali, ćutao sam stegnutih pesnica i zuba. Kada sam bio gladan, gladovao sam sam. Nisam molio, nisam prosio, nisam se povlačio. Nije vas bilo, nije nikog bilo. Do mene. Ipak, pripadam jednom narodu, a razumem i poštujem mnoge druge. Jer nije me oblikovala samo etnička kultura, već i druge kulture kojima sam bio izložen. Nisam i neću od toga što sam, praviti biznis ili cirkus. Ako dobijem sina, želim da zna ko su mu preci, ako ne dobijem - dobro i tako. Razočaran sam u mnoge stvari, ali od sebe i svojeg ne mogu. Ako to pustim, šta sam?
To vaše stanje u Bosni je poražavajuće. Na ovom forumu sam malo više od pola godine, stičem utisak da tamo svako svakog mrzi i svako svakom radi o glavi. Selo bi od sela da se odvoji, a taraba od tarabe. Pobogu ljudi pa imali ste vekove da naučite makar da se podnosite... Zašto to može u Vojvodini a ne može u Bosni. Ni danas mi nije jasno.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 21:51 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
NATO bombe, ti je odgovor, Vrilce. Da sad pošalju po jedan tomahawk na BL i Sa, vidio bi zajedništva...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:06 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: NATO bombe, ti je odgovor, Vrilce. Da sad pošalju po jedan tomahawk na BL i Sa, vidio bi zajedništva... Putovao sam u Beograd i Novi Sad za vreme NATO agresije (a ne bombardovanja, kako se danas naređuje medijima da govore). Imao sam nekoliko prilika da budem razmazan po zidu. Nisam se krio u podrumu. Prst sudbine, valjda ali danas sam živ... Rat nisam doživeo i tu ne mogu da serem. Verujem da je gadno i da ostavlja ožiljke. Ali to ne može da bude izgovor za javašluk doveka. Nemci su 1965 već dovlačili stranu radnu snagu, a bili su porušeni, pobeđeni i poniženi. Tri rata za jedan vek, aman ljudi koji vam je moj... Problem je što bi sad hercegovci da budu veći Hrvati od zagoraca (ne sporim ni da nisu manje), Bošnjaci veći muslimani od Arapa... a jebiga, to ne vodi nigde. Ne znam, nije to moja avlija da je kosim travu kako mi se digne, ali Bosni je bolje da se podeli između Srbije i Hrvatske nego da se prave nekakvi Monakoi i Lihtenštajni, jer od toga na Balkanu nema ništa. Te države niko na planeti neće shvatiti ozbiljno. Kao i Kosovo. Narod ovde poštuje bič i kordon policije, ostalo se pljuje i gazi. Kada naučimo šta je vladavina zakona, a ne uramljena slike Babe (Izetbegović), Tuđmana, Tita, Grete Garbo... nebitno. Idolomanija će nam doći glave. A nismo glupi, mrzi nas izgleda da mislimo. Šteta, ne znam šta drugo da kažem.
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:13 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Kada su me tukli, branio sam se sam kako sam znao i umeo. Kada su me vređali, ćutao sam stegnutih pesnica i zuba. Kada sam bio gladan, gladovao sam sam. Nisam molio, nisam prosio, nisam se povlačio. Nije vas bilo, nije nikog bilo. Do mene. Ipak, pripadam jednom narodu, a razumem i poštujem mnoge druge. Jer nije me oblikovala samo etnička kultura, već i druge kulture kojima sam bio izložen. Nisam i neću od toga što sam, praviti biznis ili cirkus. Ako dobijem sina, želim da zna ko su mu preci, ako ne dobijem - dobro i tako. Razočaran sam u mnoge stvari, ali od sebe i svojeg ne mogu. Ako to pustim, šta sam?
To vaše stanje u Bosni je poražavajuće. Na ovom forumu sam malo više od pola godine, stičem utisak da tamo svako svakog mrzi i svako svakom radi o glavi. Selo bi od sela da se odvoji, a taraba od tarabe. Pobogu ljudi pa imali ste vekove da naučite makar da se podnosite... Zašto to može u Vojvodini a ne može u Bosni. Ni danas mi nije jasno. Kod vas se zna tko je gazda-Srbi a kod nas se jos ne mogu dogovoriti oko toga
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:16 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Moj odnos ? Pun ponosa , veliki dio mog života je ovime definiran, što zbog mojih predaka , što zbog moje sadašnjosti , što zbog mog pogleda na budućnost.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:22 |
|
|
lirik je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Kada su me tukli, branio sam se sam kako sam znao i umeo. Kada su me vređali, ćutao sam stegnutih pesnica i zuba. Kada sam bio gladan, gladovao sam sam. Nisam molio, nisam prosio, nisam se povlačio. Nije vas bilo, nije nikog bilo. Do mene. Ipak, pripadam jednom narodu, a razumem i poštujem mnoge druge. Jer nije me oblikovala samo etnička kultura, već i druge kulture kojima sam bio izložen. Nisam i neću od toga što sam, praviti biznis ili cirkus. Ako dobijem sina, želim da zna ko su mu preci, ako ne dobijem - dobro i tako. Razočaran sam u mnoge stvari, ali od sebe i svojeg ne mogu. Ako to pustim, šta sam?
To vaše stanje u Bosni je poražavajuće. Na ovom forumu sam malo više od pola godine, stičem utisak da tamo svako svakog mrzi i svako svakom radi o glavi. Selo bi od sela da se odvoji, a taraba od tarabe. Pobogu ljudi pa imali ste vekove da naučite makar da se podnosite... Zašto to može u Vojvodini a ne može u Bosni. Ni danas mi nije jasno. Kod vas se zna tko je gazda-Srbi a kod nas se jos ne mogu dogovoriti oko toga To i jeste "nafta" na kojoj leži Bosna, kao i Vojvodina. Intelektualna i ekonomska elita treba da vodi državu, a ne plemenska odrednica. Kao da to što je zemlja Hamzina ili Jovina, samo po sebi privlači investicije. Stičem utisak da bi nekakav minimum konsenzusa između Srba i Hravata bio moguć i posle svega, ali je problem radikalni islam kod Bošnjaka. Oni zapravo pokušavaju da očuvaju Status Quo, nadajući se da će istisnuti demografski Hrvate iz cimerske sobe (aka FBiH). Socijalizam, koliko god ga pljuvali danas, držao je takve ekstremne ideje po strani. Iako je na žalost, i sam bio ekstreman i neprijateljski nastrojen ka nacionalnim osećanjima svojih građana. Koliko je danas mešanih brakova po Bosni? Verujem drastično manje. A meni je cela Jugoslavija u rodbini, ej... Hrvati, Srbi, Makedonci, Mađari, Rusini... Jedino Šifatara nemamo. Kako ja sad nekome da kažem, ti nisi moj ajde marš tamo... taj neko je oženio/udala mog rođaku/rođaka. Ja moram da poštujem njihove izbore, i njihovu ljubav. Etnička priča tu ispuši gotovo svaki put. Voša je keva.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:28 |
|
|
lirik je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Kada su me tukli, branio sam se sam kako sam znao i umeo. Kada su me vređali, ćutao sam stegnutih pesnica i zuba. Kada sam bio gladan, gladovao sam sam. Nisam molio, nisam prosio, nisam se povlačio. Nije vas bilo, nije nikog bilo. Do mene. Ipak, pripadam jednom narodu, a razumem i poštujem mnoge druge. Jer nije me oblikovala samo etnička kultura, već i druge kulture kojima sam bio izložen. Nisam i neću od toga što sam, praviti biznis ili cirkus. Ako dobijem sina, želim da zna ko su mu preci, ako ne dobijem - dobro i tako. Razočaran sam u mnoge stvari, ali od sebe i svojeg ne mogu. Ako to pustim, šta sam?
To vaše stanje u Bosni je poražavajuće. Na ovom forumu sam malo više od pola godine, stičem utisak da tamo svako svakog mrzi i svako svakom radi o glavi. Selo bi od sela da se odvoji, a taraba od tarabe. Pobogu ljudi pa imali ste vekove da naučite makar da se podnosite... Zašto to može u Vojvodini a ne može u Bosni. Ni danas mi nije jasno. Kod vas se zna tko je gazda-Srbi a kod nas se jos ne mogu dogovoriti oko toga Baš tako, fura se na neka svoja vojvođanska "civilizcijska dosignuća i vrjednote" a sve mu se na koncu svodi da se tamo vrlo dobro zna tko je gazda i čija jedino čizma može tamo da gazi. Daj Bunjevac ne budi smiješan! Eto ti si miroljubiv, pametan i demokrata a mi nismo.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:32 |
|
|
Bošnjaci su vizionarski pokušali postati gazde BiH radi dobrobita i napretka svih. Ta energija nije prepoznata kod druga dva naroda i tako je kako nam je.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:37 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Bošnjaci su vizionarski pokušali postati gazde BiH radi dobrobita i napretka svih. Ta energija nije prepoznata kod druga dva naroda i tako je kako nam je. Dobar si čojek, vala k`o da nisi musliman!
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:39 |
|
|
Bobovac je napisao/la: lirik je napisao/la: Kod vas se zna tko je gazda-Srbi a kod nas se jos ne mogu dogovoriti oko toga Baš tako, fura se na neka svoja vojvođanska "civilizcijska dosignuća i vrjednote" a sve mu se na koncu svodi da se tamo vrlo dobro zna tko je gazda i čija jedino čizma može tamo da gazi. Daj Bunjevac ne budi smiješan! Eto ti si miroljubiv, pametan i demokrata a mi nismo. Hteli ne hteli, para da se selite po svetu nemate. Siromašni ste. A pošto ste siromašni, moraćete da naučite da se podnosite. Ja nisam beskrompromisno miroljubiv, nije ni Vojvodina ni bilo koji narod u njoj. Ali danas bi morao da nas vučeš iz kuća da se pobijemo, jer većina to ne želi. Vama, čini mi se fali daleko manje. A šta možete da dobijete osim nekakvog novog Dejtona kod saksofoniste Bila. Idi u Zagreb da ti se sprdaju i čekaju da se vratiš kući. S njima ćeš zajedno? Nije to baš sve tako bajno kako deluje... ljudi se preziru, zbog raznih gluposti. Evo ti mi podvlačiš to Bunjevac, ne smeta mi. Ali mi je detinjasto jer nema efekta. Dela govore o čoveku jer ih stvara, nacija se desi rođenjem. Ako ne stvaramo ništa nego se držimo samo onog što nas je zateklo, kuda idemo? To si što si, ali valja rešavati stvari.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:39 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Lebowski je napisao/la: Bošnjaci su vizionarski pokušali postati gazde BiH radi dobrobita i napretka svih. Ta energija nije prepoznata kod druga dva naroda i tako je kako nam je. Je li ti to ozbiljno ili se zaj. Srbi su iz istog razloga htjeli vladat Jugom, i imali energije. Poslije su malko preusmjerili energiju... Neki to zovu genocidima i tako...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:42 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
doc je napisao/la: Ministry uz dužno poštovanje malo si neobjektivan. Prenaglašavaš ili preumanjuješ neke stvari. Naravno da su Hrvati narod. Imamo osjećaj da jesmo, mislimo tako, želimo to biti. Plus svijest o zajedničkom podrijetlu, kulturi, jeziku. To vrijedi što se tiče Hrvata u Hrvatskoj. Što se tiče Hrvata u Hr i Hrvata u BiH dalo bi se pričat. I tu bi bio kritičniji da izazovem reakciju (nadam se da je bar dijelom to i tvoja motivacija). Što se tiče Izraelaca, Židovi jesi vjerojatno najinteligentnija etnička grupa + što okolnosti čine svoje i dobiješ jebenu malu državu. BiH je kolijevka Hrvata i hrvatstva!Da nije bilo Hrvata iz BiH veliko je pitanje bi li Hrvatska demografski(i duhovno)opstala.
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|