HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 stu 2024, 06:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 552 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: NACIONALNA STRUKTURA STANOVNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE 2011.
PostPostano: 09 lip 2012, 18:59 

doc je napisao/la:
Svarog je napisao/la:
Svakom pametnijem Hrvatu jasno je ,da ste se od Srba neuporedivo vise ovajdili ,ogrebali i okoristili , nego sto ste stetovali .
Pa bar to malo ostavite da zivi u miru.
Red bi bio.

Zbilja? :D

Da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Baš imate ideje. :cool

Rekoh , pametnijem. :kava

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 19:29 

Zadar1993 je napisao/la:
danijel 88 je napisao/la:

Buduci da sam iz tog kraja (cak vucem i djelomicno kornjenje od njih) mogu ti odgovoriti o njima šta god te zanima. Uglavnom oni su naseljeni kao i Talijani, Njemci, Mađari i sl. u naše krajeve za vrijeme Austro-ugarske. Uglavnom o njima ti mogu reci samo rijeci hvale. Vrijedan narod, ne pravi nikakve probleme i što je bilo najvažnije kad god je bilo kriticno na našem podrucju uvjek su bili na našoj strani. A što se tice toga da ih ima sve manje koji se pišu kao Česi to je zbog toga što se dobar dio njih sve više piše kao Hrvati jer je nama tu to potpuno isto jer smo ovdje svi Hrvati s time da je netko još i Talijan, Čeh, Mađar ili Njemac po porijeklu ali to nam ništa previše ne znaci tj. to se kod nas nikad nije gledalo tko je koje nacije, bitno da smo svi katolici...

Točno, Česi i Ukrajinci su recimo u Domovinskom ratu bili među prvim dobrovoljcima za obranu RH .
A i zanima me ako imaš info. kada ih je Austro-Ugarska doselila ovdje s obzirom da su u A-U monarhiji imali više faza tog naseljavanja pučanstva?

kolko sam ja cuo, Cesi Daruvara do zadnjeg dana nisu znali na ciju ce stranu, na nasu ili dusmansku

jaki su tamo, imaju svoj vrtic, svoju osnovnu skolu, svoju gimnaziju, imaju 3-4 svoja doma....kulturna drustva, Ceske besede, stare blizu sto godina...table mjesta su dvojezicne

istina, ima i talijana, slovaka, madjara...samnom u razredu isla jedna Cehinja, dva Madjara, jedan Talijan, i hmm, cetvero Srba i 15 Pougaraca :zubati s jednim Svabom sam nogomet treniro, al je iso u Cesku skolu

mislim da je nacelnik Daruvarau Ceh iz SDP-a

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 20:51 

Svarog je napisao/la:

Svakom pametnijem Hrvatu jasno je ,da ste se od Srba neuporedivo vise ovajdili ,ogrebali i okoristili , nego sto ste stetovali .
Pa bar to malo ostavite da zivi u miru.
Red bi bio.

Što se ovoga tiče postoji jedna zanimljiva knjiga kojeg je upravo izdala Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti . Radi se o povijesti hrvatskog gospodarstva i ekonomije .
Zanimljivo je promatrati period "mrske" Austro-Ugarske monarhije (i prije Nagodbe Habsburške Monarhije) i razvoj hrvatskog gospodarstva kroz to razdoblje :
Od 1815 kada kreću prva mjerenja izražena u ovoj knjizi hrvatsko gospodarstvo raste nevjerojatnom brzinom , BDP je u porastu 100-120% svake godine.
1914-1918 bilježi se usporeni rast od 70% zbog WW1 .
Od 1918.g. odnosno od stvaranje Kraljevine SHS (kasnije Kraljevine Juge) ta brzina porasta hrvatskog gospodarstva drastično pada , na otprilike 16-25% godišnje . Uspoređujući to sa prijašnjom brzinom uviđamo da se zapravo radi o mizernom postotku. Zato recimo Srbija počinje gospodarski uspon baš u to vrijeme :zubati .
To se nastavlja sve do 1939.g. i stvaranja Banovine Hrvatske sa puno većim stupnjom autonomije nego što je prije postojao u Kraljevini. Tada se prvi put ponovno izjednačuju stope rasta Hrvatske i Srbije ne sječam se koliko točno , mislim da se radilo o 22-26% i tako do 1941.g. odnosno do trenutka kada je WW2 prvi put došao i na naše prostore.
Od 1941.g. - 1945.g. je WW2 .
Poslije za vrijeme visoke centralizacije Juge opet se primjećuje nesrazmjer razvoja Hrvatske( i Slovenije kao dvije najbogatije republike u Jugi) i Srbije(Srbija zato jedno vrijeme ima brži gospodarski uspon od BiH i Makedonije makar je i više razvijena, prvenstveno zbog toga što Beograd kontrolira 70% i više novca koji ide u Savezni Proračun, sjetimo se samo izdvajanja SRH za gradnju autoceste Zagreb-Split , novac skupljen tim izdvajanjem ide na kraju za izgradnju pruge Beograd-Bar). Nakon 1974.g. odnosno Ustavnih reformi kada Juga poprima obilježja sve više konfederacije povezane slabom centralnom vlašću koja ima međunarodni subjektivitet i jasno vojskom kao integrirajućim faktorom države , ponovno se uspostavlja jedan balans razvitka Hrvatske i Srbije (iako još uvijek Srbija ima veću stopu rasta od SRH zbog određenih federalnih fondova za razvoj) . Od 1991.g. pa nadalje adio, Jugo , kroz period između 1991-1995.g. hrvatska industrija izuzetno biva pogođena ratom, ukupna šteta se procjenjuje na oko 33 milijarde dolara . Također izgubljeno je vrijeme za modernizaciju.
NATO uništava 1999.g. većinu važnije srpske industrije i infrastrukture.
I sad smo tu gdje jesmo.
Kako god bilo ne stoji ti teza, nikako.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 20:55 

cakara je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Točno, Česi i Ukrajinci su recimo u Domovinskom ratu bili među prvim dobrovoljcima za obranu RH .
A i zanima me ako imaš info. kada ih je Austro-Ugarska doselila ovdje s obzirom da su u A-U monarhiji imali više faza tog naseljavanja pučanstva?

kolko sam ja cuo, Cesi Daruvara do zadnjeg dana nisu znali na ciju ce stranu, na nasu ili dusmansku

jaki su tamo, imaju svoj vrtic, svoju osnovnu skolu, svoju gimnaziju, imaju 3-4 svoja doma....kulturna drustva, Ceske besede, stare blizu sto godina...table mjesta su dvojezicne

istina, ima i talijana, slovaka, madjara...samnom u razredu isla jedna Cehinja, dva Madjara, jedan Talijan, i hmm, cetvero Srba i 15 Pougaraca :zubati s jednim Svabom sam nogomet treniro, al je iso u Cesku skolu

mislim da je nacelnik Daruvarau Ceh iz SDP-a

Pa neznam, koliko se ja sjećam jedino su Rusini iz okolice Vukovara bili zapamćeni kao kolaboratori sa velikosrpskim agresorom .
Daruvar je uistinu najveće urbano središte Čeha, mada nemaju većinu, tamo ih je zato vrlo veliki broj i prirodno je da kao svaka manjina u RH uživaju zaštićena prava.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 21:12 

Dol je napisao/la:
Etnički zemljovid Hrvatske:
slika

Đenosajd?

Red je da više isplivaju podaci. Jbm ti XXI vek, kad se radi kao da je XIX.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 21:16 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Dol je napisao/la:
Etnički zemljovid Hrvatske:
slika

Đenosajd?

Red je da više isplivaju podaci. Jbm ti XXI vek, kad se radi kao da je XIX.

Ma pretjeruju više, kao da je neka viša matematika pogledati na papiru kako se tko izjasnio .
Prije će štakori u Jastrebarskom pojesti podatke nego oni objaviti .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 22:33 

doc je napisao/la:

Živorođeni-Umrli 2007-2008

Hrvati 77 913/82 822
Bošnjaci 343/152
Srbi 1817/7830

Za Srbe i ostale je bitna i drugačija metodologija. To pitanje je završeno mada bi me brojka od 150 000 ugodno iznenadila.

Od kud ti ovi podatci za živorođene i umrle u RH? Ne pamtim da je Hrvatska u zadnjih deset godina ikad imala više od 45-46 tisuca rođenih ukupno tako da nema teorije o skoro 78 tisuca Hrvata (mislim da cak ni Srbija sa 7 miliona stanovnika nema toliko novorođenih (ili ako ima to je negdje blizu tom broju)), a i mislim da godišnje umre oko 50 do 55 tisuca stanovnika RH tako da su ti brojke malo prenapuhane...

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 22:34 

doc je napisao/la:

Od kud ti ovi podatci za živorođene i umrle u RH? Ne pamtim da je Hrvatska u zadnjih deset godina ikad imala više od 45-46 tisuca rođenih ukupno tako da nema teorije o skoro 78 tisuca Hrvata (mislim da cak ni Srbija sa 7 miliona stanovnika nema toliko novorođenih (ili ako ima to je negdje blizu tom broju)), a i mislim da godišnje umre oko 50 do 55 tisuca stanovnika RH tako da su ti brojke malo prenapuhane...

Radi se o dvije godine skupa, 2007 i 2008.g.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 23:04 

Svarog je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

U krivu si. Nemam nista protiv Ostalih u Hrvatskoj no ne vidim nista lose u tome da Ostali s vremenom postanu Hrvati. Problem sa Srbima je sto je jedan ogroman broj njih neprijateljski nastrojen prema hrvatskoj državi i tu se nažalost malo toga promijenilo. Slično je i sa Talijanima bilo kad je Istra u pitanju samo njih je sad jako malo ostalo. Al da mislim da nam u nekoj EU budućnosti prijeti poklapanje u Istri i na nekim otocima mislim. Bolje spriječit nego liječit. Prvi korak je to prebrojavanje..

Zar strah i od tih , kako neko gore rece, 3,4% ?!

Koliko Hrvatska treba da bude ''cista'' pa da se mozete opustiti ?
Sta je ''drugi korak'' ??

Ideal je da bude kao Zapadnohercegovacka županija, ali nismo mi cicije, zadovoljili bi se i da bude recimo kao Zagorje...

Ostaje da se vidi sta ce se desavati kad vise ne budete imali nikoga za ''asimilirati'' ?
A to je ,koliko vidim ,jako blizu.

A gledaj, ako ste vi Srbi uspjeli asimilirati sve one Vlahe i druge pravoslavne narode sa lijeve strane Drine te Cincare, Crnogorce, Cigane i pravoslavne Turke u Srbiji zašto ne bi i mi smjeli malo asimilirati.
Uostalom uvjek ce biti nekoga tko ce doseljavati u RH tako da ne brineš za nas. Evo recimo po mojoj procjeni bi to uskoro mogli biti bosanski muslimani. Jbg kod njih je gospodarstvo u ku.. tako da ce tražiti nova mjesta za bolji život a to im Hrvatska definitivno može pružiti, a time bi definitivno i smanjili njihov pritisak na naše u BiH i doprinjeli mirnijoj buducnosti nama susjedne republike. A uostalom njihova velika prednost je i to što se razumjemo tako da ce sigurno rađe dolaziti kod nas odakle se mogu vratiti uvjek u svoj kraj za par sati nego da idu negdje na drugi kraj svijeta. I još jedna stvar koja je zanimljiva kod njih je to da se oni u RH u rekordnoj brzini pohrvacuju i cak postaju ekstremniji Hrvati od nas koji smo to od rođenja tako da ce se vjerojatno njih u vecoj mjeri u buducnosti uvoziti kad se Hrvatska još malo oporavi (jbg bolje nam je i njih uvoziti nego tamo neke Arape, crnce ili Srbe). Iako da se mene pita ja bi najradije da RH dođe do pameti i uveze 100 do 200 tisuca Ukrajinki i rasporediti ih po manjim gradovima i selima i da se tako riješi velik broj starih momaka a i da se pruži prilika svima da asimiliraju u vecernjim satima i na taj nacin nam povecju natalitet i smanje potrebu za uvozom drugih naroda...

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 23:21 

Zadar1993 je napisao/la:

Radi se o dvije godine skupa, 2007 i 2008.g.

Aha ok, moja greška, sory, al onda nam fali 5 589 novorođencadi za te dvije godine (nemoguce da se toliko rodilo ostalih) jer je u 2008. rođeno 43 753, a u 2007. 41 910 što ukupno iznosi 85663 a prema ovome što je navedeno ispada da je rođeno tek 80 74 u te dvije godine...
Hrvati 77 913/82 822
Bošnjaci 343/152
Srbi 1817/7830
80 074

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 00:28 

Svarog je napisao/la:
doc je napisao/la:

Zbilja? :D

Da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Baš imate ideje. :cool

Rekoh , pametnijem. :kava

:cool

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:37 

@Cakara, Zadar

Što se Ceha tice koliko znam oni su se otpocetka aktivno ukljucili u obranu i jos preko Ceske agitirali za nas. Prvi put cujem nesto drugacije ako imas vise informacija proslijedi.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:41 

Zadar1993 je napisao/la:
Pa neznam, koliko se ja sjećam jedino su Rusini iz okolice Vukovara bili zapamćeni kao kolaboratori sa velikosrpskim agresorom .

Koješta. :eek

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:43 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Kolko znam oni su stradali u ratu od strane Srba. Mozda su se podijelili lapo-lapo iako cudno bi to bilo za tako malu zajednicu :neznam

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:46 

Vjerojatno se našao neki među njima, ali to su bile iznimke. Ja sam znao jednu obitelj koji su bili prognanici, mislim da su se vratili u Vukovar..

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:49 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Razlikuješ li Ukrajince i Rusine?

Baš tako kako Zarac veli...

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:52 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Razlikuješ li Ukrajince i Rusine?

Baš tako kako Zarac veli...

Jedina razlika je u vjeri, Rusini su unijati, a Ukrajinci pravoslavci. Inače, siguran sam da je ta obitelj bila rusinska jer sam tada prvi put čuo za taj narod. Cura je održala i neko predavanje o njihovom folkloru, sjećam se.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:58 

Ja znam za Petrovce.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 02:05 

Molim link. Ja sam izguglao nešto sasvim suprotno:

U Petrovcima, nedaleko od Vukovara, obilježena je 17. godišnjica srpske okupacije i stradanja hrvatskih branitelja i mještana.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježje na Grkokatoličkom groblju u Petrovcima obilježena je 17. godišnjica srpske okupacije i stradanja hrvatskih branitelja i mještana toga mjesta nedaleko od Vukovara, pretežito naseljenog pripadnicima rusinske i ukrajinske nacionalne manjine.

Tijekom srpske agresije u Petrovcima je ubijeno 13 mještana i dva branitelja dok se na popisu zatočenih i nestalih nalaze još jedan mještanin i jedan branitelj.

U spomen na stradanje Petrovčana u Domovinskom ratu vijence podno spomen-obilježja položila su i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, općine Bogdanovci, mjesnog odbora Petrovci, udruge branitelja Domovinskog rata Petrovaca, udruge roditelja poginulih branitelja grada Vukovara, te HDZ-a, HSS-a i SDP-a općine Bogdanovci.

Nakon što su 1. listopada 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija okupirali Petrovce iz mjesta je protjerano oko 400 od tadašnjih ukupno 1200 mještana.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 02:16 

Ne znam koliko si pratio, kod mene je 91. u Ze bila jedna obitelj iz Vukovara, u progonstvu. Inače je moj ćaća se u Njemačkoj 70-ih spajdao s jednim Ukrajincem od tamo. Imali su sina kao i ja pa smo i mi bili dobri frendovi. U kontaktu smo i danas.

Uglavnom i jedni i drugi su ovo tvrdili. Rusini uopće nisu bili protjerani a ovi moji su prošli golgotu jednaku Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 02:19 

I još nešto, koliko znam, ovi moji Ukrajinci su grkokatolici tako da ti ova podjela nije baš točna.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 10:19 

Ibar je napisao/la:
@Cakara, Zadar

Što se Ceha tice koliko znam oni su se otpocetka aktivno ukljucili u obranu i jos preko Ceske agitirali za nas. Prvi put cujem nesto drugacije ako imas vise informacija proslijedi.

ukljucili se jesu, al predratni period trajo je vise od godinu dana, bit ce da su bili za opsanak Juge...bas mi je prije 5 dana u rukama bio dvd Daruvar '91. i '92., sad mi zao sto ga nisam uzeo

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 11:30 

Fino smo mi to uredili.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 12:40 

Eh da, zaboravih. Zna li itko kada će rezultati novog popisa iz 2011. po nacionalnoj strukturi?

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 13:04 

Ibar je napisao/la:
DIDAK je napisao/la:
Rezultata još nema, biti će u 12 mjesecu, mada se pojavila informacija da su moljci oštetili listiće tamo gdje ih već drže, mislim u jastrebarskom. To je stvarno za rubriku vjerovali ili ne..Mislim da je broj srba 2001 bio 4.2 %, ne vjerujem da će njihov broj biti manji, s obzirom koliko ih se vratilo od 2001-2012, ali eto vidit ćemo..Jedino je bitno da se ne vračaju u vukovar i knin, pogotovo vukovar jer ih je prema zadnjem popisu bilo mislim oko 35%..

U Vukovaru ih je po zadnjem popisu 32 posto. Ocekujem pad ispod 30 posto na ovom ako ne i veci. Mnogi Srbi Istocne Slavonije odlaze na studij i/ili rad u Vojvodinu i Beograd.

U Kninu ih je po zadnjem popisu 20 posto al to je prenapuhano. Tamo ce ih jos malo bit par posto ako i toliko jer nasi imaju jako dobar natalitet a Srbi mahom staro stanovnistvo i prijavljenih ima koji tu nezive.

U Vukovaru je 2001. godine bilo skoro 33% srba, dok se na popisu 2011. očekuje oko 35%. Bez obzira što veliki broj njih nije ovdje popisani su i biti će uvršteni u ukupno stanovništvo, što naravno neće odgovarati pravom stanju ali je povezano s politikom zbog umjetnog povećanja srpskog stanovništva na području cijele RH.

Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 552 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: