HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 21:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 996 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vitez
PostPostano: 24 lip 2012, 12:26 

Vrh

PostPostano: 24 lip 2012, 12:58 

"Kako bolan nema Bosne, pa sagnise hajvanu..." Josip Pejakovic Kralj slika

Vrh

PostPostano: 24 lip 2012, 15:45 

a ovaj josip jel to neki vas izdajnik

Vrh

PostPostano: 27 lip 2012, 22:05 

TРОМЕЂА je napisao/la:
a ovaj josip jel to neki vas izdajnik

...kljuse Travnicko :rigam

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 11:10 

winetou je napisao/la:
Za početak, kako bih dao legitimitat svom sudjelovanju u raspravi, znam osobe ranije spominjanih mjesnih zajednica. One koji su protiv, ali i one koji su za prolazak plinovoda kroz ove MZ. Dakle, vjerujem kako sam sada legitiman sudionik rasprave...:P

Evo kako tu priču vidi dio mještana tri mjesne zajednice na području općine Vitez:

http://vitez.info/index.php?option=com_ ... Itemid=458

Vrijedi poslušati i dio emisije na radio Vitezu, na kojoj je gost bio predsjednik OV Vitez, Muharem Grabus, a gdje se govori između ostalog i o plinifikaciji...

http://vitez.info/index.php?option=com_ ... Itemid=417
O plinifikaciji se govori do 13,00

E sad, bilo bi jako zanimljivo na jednom mjest okupiti predstavnike lokalne vlasti, mještana, ali i predstavnika BH Gasa kako bi se raspravljalo činjenicama i argumentima.

Mještani kažu: "Navedna Odluka Općinskog vijeća Vitez donešena je na netransparentan način, bez znanja lokalnog stanovništva mjesnih zajednica, bez upoznavanja lokalne zajednice o rizicima magistralnog plinovoda i bez provođenja javne rasprave na nivou Općine Vitez u koju je trebala biti uključeno i stanovništvo koji su direktno i indirektno ugroženi usvajanjem ovakve Odluke. Nitko od ovlaštenih predstavnika mjesnih zajednica kroz koje prolazi magistralni plinovod nije bio upoznat sa usvajanjem ove trase. Ovakvo netransparentno usvajanje trase kroz privatne parcele građana Općine Vitez ukaziva na neodgovornost javnih službi Općine Vitez, čiji princip rada se mora zasnivati na javnosti svakog rada".

Grabus opet kaže: "Općinsko vijeće će se držati donesene odluke o izmjenjenoj trasi, uz prethodni dogovor s predstavnicima mjesne zajednice Gačice i BH Gasa."

Opet dio mještana navodi kako je "Sam problem je poprimio i političke konotacije, odnosno političke manipulacije (trgovinu) tuđom imovinom, jer je vrlo čudno da se magistralni plinovod, takvih sigurnosnih rizika, želi graditi najvećim dijelom kroz hrvatska naselja i parcele izvan Prostornog plana Općine Vitez. Ove naravno nebi moglo bez podrške vladajućih na nivou Općine Vitez, što samim time povlači i pitanje eventualno nečijih drugih interesa, posebno iz razloga netransparentnog usvajanja trase i odstupanjem od Prostornog plana".

A na sjednici OV Vitez održanoj 29.7. 2010. godine stav dva HDZ-a koji imaju većinu u vijeću, a koji su iznijeli na sjednici je: "Važan nam je i potreban plinovod, ali su nam mještani važniji". Predstavnici BH gasa, izvršna direktorica Nadžida Ninković i njen suradnik Halid Galijašević, na istoj su sjednici uvjeravali vijećnike kako se radi o sigurnom projektu, koji ni na koji način ne može naštetiti mještanima.
http://vitez.info/index.php?option=com_ ... Itemid=417

Nisam iznio neko svoje promišljanje, više sam nastojao dati neku informaciju više.

Ne bih više ovoga puta, bar ne što se tiče plinifikacije. Htio bih još samo ukazati na to kako bi bilo jako lijepo izbaciti niske strasti i zadržati kulturu dijaloga, a ne vrijeđati se i na taj način pokazivati slabosti, ali i nepoznavanje gramatike ("obiĆni mali pas" i sl.).

Živi i veseli bili...

Citat:
USTANAK U VITEZU: VITEZOVI HRABROG SRCA

IZGRADNJU PLINOVODA VRIJEDNOG 40 MILIJUNA KM OBUSTAVILI STANOVNICI VITEŠKIH SELA

Nakon što su se stanovnici mjesnih zajednica Bila, Gaćice i Kruščica nadomak Viteza pobunili protiv izgradnje magistralnog plinovoda Zenica-Travnik, tražeći da se promijeni trasa koja prolazi kroz centar njihovih sela, započeli su otvoreni pritisci i zastrašivanja; predstavnik stanovnika Malog Mošunja STJEPAN PETROVIĆ tvrdi da mu je bivši direktor poduzeća BH-Gas ALMIR BEĆAREVIĆ nudio mito, a načelnik Općine Vitez VLADO ALILOVIĆ prijetio otkazom

Suzana Mijatović

Iako je početak radova na izgradnji magistralnog plinovoda od Zenice do Travnika ozvaničen 23. januara, kada je na svečanoj ceremoniji potpisan ugovor između poduzeća BH-Gas i konzorcija Monter-Strojarske montaže Zagreb i GP Put Sarajevo, još je uvijek neizvjesno kada će taj projekat biti završen. Plinovod u dužini 40 kilometara predstavlja prvu fazu gasifikacije Srednjobosanskog kantona koja će koštati 40 milijuna KM, s tim da je glavnina sredstava - 17 milijuna eura, osigurana iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a). Kako je najavljeno na dan potpisivanja ugovora, projekat izgradnje plinovoda kroz četiri srednjobosanske općine: Busovaču, Vitez, Novi Travnik i Travnik, trebao bi biti završen u roku od 12 mjeseci, do sredine januara naredne godine. No, sudeći prema reakcijama mještana sela Mali Mošunj nadomak Viteza, sve su prilike kako će gradnja, ukoliko se uskoro ne uvaže njihovi zahtjevi, još zadugo biti obustavljena.

PROSTORNI PLAN BEZ PODRŠKE GRAĐANA

Stanovnici viteških mjesnih zajednica Bila, Gaćice i Kruščica, naime, već pune tri godine vode bitku, tražeći da se izmjesti primarna trasa plinovoda koja je, bez njihove suglasnosti, planirana posred naseljenih mjesta. Premda se radi o projektu od interesa Federacije BiH, čija je realizacija dogovorena još 2008., mještani ta tri sela tvrde kako, unatoč njihovom inzistiranju, općinske vlasti u Vitezu nisu prethodno organizirale javnu raspravu, kako bi se i vlasnicima zemljišta, kao zainteresiranim strankama, omogućilo sudjelovanje u postupku. Stjepan Petrović, agilni 28-ogodišnji predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Mali Mošunj tvrdi da ni on, a ni njegovi susjedi, nisu protiv izgradnje plinovoda, ali jesu protiv zacrtane trase, koja bi zauvijek zaustavila razvoj tog sela. Petrović objašnjava da je ranijim prostornim planom (koji je donesen još '60.-ih godina) kroz Mali Mošunj planirana izgradnja auto-puta. „Auto-put je planiran s lijeve strane, s desne strane je naknadno predviđena gradnja brze ceste, a sada bi kroz sredinu sela trebao proći plinovod. U takvoj bi situaciji u cijelom mjestu ostale tri slobodne parcele za gradnju“, kaže Petrović, navodeći kako su, povrh svega, općinske vlasti u Vitezu, prilikom izrade prostornog plana plinovoda, zaboravile na ranije planiranu trasu auto-puta, što je dodatno zakompliciralo situaciju (ispostavilo se da plinovod ide trasom auto-puta). Dodajmo tome da je zbog loše napravljenog prostornog plana BH-Gas tri puta mijenjao trasu plinovoda, te da će, vjerojatno, biti koorigirana i po četvrti put. Stjepan Petrović i njegov jednako energičan suradnik Branko Bošnjak, tajnik Mjesne zajednice Mali Mošunj, otkrivaju kako su u protekle tri godine, koliko traje njihova borba protiv izgradnje plinovoda kroz centar mjesta, trpjeli svakojake pritiske. „Nakon što smo se prvi put usprotivili, mene je sredinom rujna 2010. telefonom pozvao tadašnji generalni direktor BH-Gasa Almir Bećarević i pitao: 'Stjepane, ima li problema?' Odgovorio sam da se ja upravo i bavim problemima u Mjesnoj zajednici, na što je on kazao: 'Ma pusti to, imaš li ti problema? Treba li ti kuća, stan, auto, imaš li para?' Bio sam šokiran, samo sam rekao da ga mogu saslušati, ali da Mjesna zajednica nije moje privatno vlasništvo. I onda sam prekinuo vezu“, kaže Petrović i priznaje kako se nikada ranije nije našao u situaciji da mu netko otvoreno nudi mito. No, samo nekoliko minuta kasnije uslijedio je novi telefonski poziv, ovoga puta od načelnika Općine Vitez Vlade Alilovića. „Načelnik mi je zaprijetio da se moram dogovoriti s Bećarevićem i pitao me: 'Znaš li ti gdje radiš?' Moram priznati da mi nije bilo svejedno, odmah sam o svemu obavijestio članove Savjeta Mjesne zajednice“, dodaje Stjepan Petrović, inače uposlenik tvrtke Economic, u vlasništvu Franje Rajkovića, nedvojbeno najutjecajnijeg čelnika HDZ-a u Vitezu, čiji je kadar i aktualni načelnik Alilović. Tada su se, napominju Petrović i Bošnjak, uvjerili da, kada je izgradnja gasovoda posrijedi „jednostavno nisu čista posla“.

VUCI I HAJDUCI

Nakon pritiska nezadovoljnih mještana, u junu prošle godine u prostorijama Općine Vitez održana je javna rasprava, na kojoj su, uz predstavnike lokalne vlasti, došli i tadašnji direktor BH Gasa Almir Bećarević, ali i izaslanstvo EBRD-a. Naši sugovornici ističu kako se Bećarević nije ustručavao da njih i njihove susjede drsko optuži da dižu bune, da ih nazove seoskim hajducima, zbog čega je prvi reagirao Stjepan Petrović i javno ga prozvao za pokušaj podmićivanja. „I tada smo ponovili da podržavamo izgradnju plinovoda, ali ne pod ovakvim uvjetima, kao i da ćemo se boriti svim institucionalnim sredstvima. Poslije smo isto pokušali objasniti i predstavniku EBRD-a, kojeg smo nakon javne rasprave pozvali u hotel Vitez. Tada je, međutim, uslijedilo novo iznenađenje, kada nas je i on pitao što nam treba, koliko novca“, tvrde Petrović i Bošnjak. Mjesec dana kasnije, nezadovoljni su mještani tri mjesne zajednice posredstvom odvjetnika Vlade Sliškovića podnijeli tužbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, ali sudska odluka još nije donesena. Pojasnimo kako je tužbu stanovnika Bile, Gaćica i Kruščice ranije odbacio Kantonalni sud u Sarajevu, uz obrazloženje da se radi o projektu od interesa Federacije. U međuvremenu su pobunjeni mještani od Općine Vitez zatražili kompletnu dokumentaciju o projektu izgradnje plinovoda, kao i studiju utjecaja na okoliš i studiju utjecaja na sigurnost. Od tražene su dokumentacije dobili samo odluke koje se odnose na izgradnju plinovoda, ali ne i kartu trase i studije. „Na području Malog Mošunja se nalaze tri kamenoloma, u kojima se vrši miniranje, zbog čega tlo stalno podrhtava. Dovoljno je vidjeti ispucale zidove naših kuća, pa da shvatite zašto smo zabrinuti za sigurnost svih mještana nakon što se izgradi plinovod. Pored toga, imamo i vrijedna arheološka nalazišta, koja će izgradnja plinovoda također ugroziti“, ističe Stjepan Petrović.

I mada će izgradnja magistralnog plinovoda kroz viteška sela zasigurno odrediti budućnost njihovih stanovnika, činjenica je da oni sami još zadugo neće moći koristiti taj energent. U sadašnjoj će fazi magistralni plinovod samo proći kroz Vitez, nakon čega tek treba pronaći koncesionara koji je spreman graditi sekundarni plinovod, budući da je za Općinu Vitez, zbog malog broja potencijalnih korisnika plina i skupe infrastrukture, taj projekat trenutačno neisplativ. No, ako se zna da je u većini srednjobosanskih općina prijeratna privreda gotovo uništena i da se tek nekolicina poduzeća bavi proizvodnjom, s pravom se postavlja pitanje opravdanosti cijelog projekta na koji će biti potrošeno 40 milijuna KM, osim što je na njegovoj izgradnji, javno ili tajno, profitirala nekolicina lokalnih dužnosnika.

KAKO JE PROFITIRALA SLAVICA JOSIPOVIĆ

Jedna od takvih je nedvojbeno Slavica Josipović, zastupnica HDZ-a 1990. u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koja je, po svoj prilici, među prvima znala da trasa plinovoda Zenica- Travnik prolazi kroz njezino rodno selo Rovna, koje se nalazi na području općine Busovača. Josipovićka je, prema tvrdnjama njezinih bivših susjeda, u rodnom selu koje se nalazi na granici općina Vitez i Busovača prije tri godine počela kupovati zemljište, navodno u namjeri da gradi vikendicu. Parcele, od kojih su neke još bile pod minama (nalaze se na ratnoj liniji razgraničenja između Armije BiH i HVO-a) Slavica Josipović je kupovala po bagatelnim cijenama - navodno je dunum zemlje plaćala najviše 1.000 KM. Potom je započela s uređenjem (kultivizacijom zemljišta), koje je honorirano izdašnim sredstvima iz fondova za poljoprivredne poticaje Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Srednjobosanskog kantona, ali i federalnog Ministarstva poljoprivrede. Spekulira se kako je na ime njezinog supruga Drage Josipovića svake godine isplaćivano minimalno petnaest a najviše 30.000 KM poticaja, iako je nepoznanica kakvom su se poljoprivrednom proizvodnjom supružnici Josipović bavili. U međuvremenu su, nakon što je trasiran plinovod, parcele u vlasništvu Josipovića uvrštene na popis za prioritetno deminiranje, nakon čega su bageri započeli iskopavanje. Kako doznajemo, kompanija BH-Gas je za izgradnju plinovoda preko njezinog zemljišta Slavici Josipović početkom juna isplatila gotovo 15.000 KM, koliko je naplatila polaganje plinskih cijevi na nepristupačnom terenu, u skoro pustom selu?!

ŽENA JE STUB SVAKE KUĆE

SUPRUŽNICI SLAVICA I DRAGO JOSIPOVIĆ POSJEDUJU IMOVINU VRIJEDNU BLIZU 700.000 KM

Prema tvrdnjama stanovnika Rovne, Slavica Josipović u rodnom selu posjeduje oko 50 dunuma zemlje, što je tek manji dio imetka koji je nekadašnja ministrica HDZ-a u Vladi Srednjobosanskog kantona a kasnije zastupnica te stranke, odnosno HDZ 1990. u Parlamentu Federacije stekla posljednjih godina. Supružnici Drago i Slavica Josipović u Vitezu imaju veleljepnu obiteljsku kuću i poslovni prostor (od 200 kvadratnih metara), kao i zemljište u Hrvatskoj, procijenjeno na 110.000 KM. Sinu Goranu su nakon završetka studija kupili stan u Hrvatskoj, a mlađem Nikoli u Vitezu. Nikola Josipović je, inače, zaposlen kao savjetnik doministra prometa i komunikacija BiH Rude Vidovića, stranačkog kolege njegove majke Slavice Josipović. Budući da je njezin suprug Drago iz španjolskog zatvora izašao početkom februara 2006., nakon odslužene devetogodišnje zatvorske kazne po presudi Haškog suda za ratni zločin nad Bošnjacima u Ahmićima, te da od tada živi povučeno, nema sumnje da je brojne nekretnine i skupe automobile u vlasništvu njihove obitelji „zaradila“ poduzetna političarka Slavica Josipović.

SVEHRVATSKA KOALICIJA

OBRAČUN SLAVICE JOSIPOVIĆ I MARINE PENDEŠ SPRIJEČILE NJIHOVE STRANAČKE KOLEGE

Zbog činjenice da bi golemo bogatstvo teško mogla opravdati legalnim primanjima, Slavica Josipović je često bila tema prozivki njezinih bivših stranačkih kolega iz HDZ-a. Posljednji se put to dogodilo na otvaranju asfaltiranog seoskog puta u okolici Viteza, kada je Slavica Josipović došla u sukob sa doministricom obrane BiH Marinom Pendeš, a nakon što se nisu mogle dogovoriti koja će od njih dvije prva održati govor. Svjedoci žestoke svađe tvrde kako je Marina Pendeš otvoreno provocirala Slavicu Josipović- spominjala je njezine kuće, stanove i automobil Jaguar koji ona vozi. Kako joj, međutim, ni Josipovićka nije ostala dužna, morale su reagirati njihove stranačke kolege, koje su u posljednjem trenutku spriječile incident.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 12:23 

Okle je tekst?

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 12:25 

Slobodna Bosna / Suzana Mijatović.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 12:27 

Ministry of Sound je napisao/la:
Slobodna Bosna / Suzana Mijatović.

Zanimljivo,nisu ih prije rešetali kao sad...

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 12:34 

Slabo se bave hrvatskim područjima. Vidi, ja skroz zaboravio da je Slavica žena Drage Josipovića.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 12:35 

Slabo se bave hrvatskim područjima. Vidi, ja skroz zaboravio da je Slavica žena Drage Josipovića.

Pa on je i "nahebal" zbog njenog političkog aktivizma.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2012, 22:06 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Mar-kan je napisao/la:

moj Markane nahebat čemo mi svi zbog takvi kao što je Slave i bilo kakvih njihovih aktivnosti... što ih prije pacificiramo mirniji smo svi komplet..

Vrh

PostPostano: 21 srp 2012, 13:18 

sioux111 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

moj Markane nahebat čemo mi svi zbog takvi kao što je Slave i bilo kakvih njihovih aktivnosti... što ih prije pacificiramo mirniji smo svi komplet..

...nemoj tako poglavice, to je ipak visokoobrazovana osoba =))

Vrh

PostPostano: 22 srp 2012, 19:16 

sioux111 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Šta vam žena radi, opišite ukratko. =))

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 23 srp 2012, 10:27 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Robbie MO je napisao/la:
sioux111 je napisao/la:

Šta vam žena radi, opišite ukratko. =))

zahebavaš ti nas i to dobro--hehe.. a šta da ti kažem žena je maher.. nema druge... proguglaš malo pa ti se sve samo kaže... red nepotizma korupcije i sl.. pa red domoljublja i dobročinstava ko u marije terezije... uglavnom šta god radi, majstorski i neopisivo nam radi... slave zmaj što reče jedan moj pajdo..

Vrh

PostPostano: 29 srp 2012, 15:39 

Vehabija ispitiva zituaciju u vitezu

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 16:28 

Zenicanin je napisao/la:
Vehabija ispitiva zituaciju u vitezu

Ja ne znam sta ti hoces da kazes postavljajuci ove snimke sa you tube? Ovo je portal Hrvata Herceg Bosne, ja koliko vidim ti si umislio da si na klix.ba i da si mozda jos jedan od vikicevaca koji diolaze da prosipaju svoju suplju demagogiju, vrati se u realnost i ko sto moji prijatelji iz Mostara kazu AUSAAAA..... :HercegBosanac :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 15 kol 2012, 23:10 

Koja su mjesta za izlaska najbolja u Vitezu? Kakve su kafane u gradu?

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 09:35 

Jack nakon sto godina došao u BIH i otišao ravno u Vitez. :D

Citat:
Vitez je druga prica.Vidio sam na 100 tine sahovnica, a ludo je kako je sad Vitez izgradjen.Mi Vitez u 500 godina ne mozemo da uzmemo.Ono je ludo,koliko poslovnih prostora imaju i jos se pravi i gradi, a nabrijani su do daske.Srecom u enklavi su a Gudelj nije neki zagrizeni Hrvat.Pero Gudelj vlasnik Fisa, za one koji ne znaju

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 09:36 

Bošnjačke glavobolje. Ili što bi narod rekao "u kurcu su bre".

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 11:11 

dudu je napisao/la:

Citat:
Vitez je druga prica.Vidio sam na 100 tine sahovnica, a ludo je kako je sad Vitez izgradjen.Mi Vitez u 500 godina ne mozemo da uzmemo.Ono je ludo,koliko poslovnih prostora imaju i jos se pravi i gradi, a nabrijani su do daske.Srecom u enklavi su a Gudelj nije neki zagrizeni Hrvat.Pero Gudelj vlasnik Fisa, za one koji ne znaju

Upravo sam za Vitez primijetio da uvijek govori da to neće moći poklopiti(a za Neum govori da će ga poklopiti,onda mogu pretpostaviti da smo prilično čvrsti u Vitezu). :HercegBosanac :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 12:14 

Jack se za razliku od Bošnje poštara miri s realnošću. Svaka čast! Korak naprijed ka pomirenju bosanskih i hercegovačkih naroda i narodnosti.

:HercegBosanac :bih

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 12:29 

dudu je napisao/la:

Citat:

=)) Neka neka, nek se bar jedan dobrijeh Bošnjani pomiri sa realnošću :D .
I neka zna da će ta realnost uskoro biti na više mjesta SBŽ :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 12:31 

tako će i Bošnjo jednog dana piskarati kako dudu drži pola Tuzle, ali je dobra stvar što nije veliki Hrvat. :zubati

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 12:35 

dudu je napisao/la:
tako će i Bošnjo jednog dana piskarati kako dudu drži pola Tuzle, ali je dobra stvar što nije veliki Hrvat. :zubati

=))
Neka neka, da vidimo Bošnjinu facu toga dana :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 17 kol 2012, 12:43 

Zadar1993 je napisao/la:
dudu je napisao/la:

=))
Neka neka, da vidimo Bošnjinu facu toga dana :zubati .

To će izgledat ko one scene iz Hitler - konačan pad gdje Hitler bulazni kako će se spasit sa vojskama kojih više nema, te ljudima daje zapovijed da obnove Luftwaffe itd. itd. iako i sam zna da je sve gotovo. :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 996 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: