HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 sij 2025, 18:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 694 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo
PostPostano: 29 kol 2012, 10:58 

Samo se ti smij, tražim mjesto u Bosni gdje se džamija ne čuje. Pojačali su ih do kraja pa ni tamo gdje prije rata nisam čuo ezan sad se čuje. Kod mene na viksi.

Doduše imam još jedan plac ali taj je baš na planini.

Zanima me, je li se čuje u I.S., posebno ona, što mi jedan šeherski taksist reče: s 2 auspuha; na Alipašinom?

Vrh

PostPostano: 29 kol 2012, 11:04 

Pojma nemam :D

To znaju ovi valjda nasi domaci brdjani.Ja tamo ne zalazim skoro nikada.

Cudan si ti tip, od onakve Neretve i vjerovatno puncevine negdje pored obale, ti bi u I.Sa:))

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 29 kol 2012, 12:17 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Samo se ti smij, tražim mjesto u Bosni gdje se džamija ne čuje. Pojačali su ih do kraja pa ni tamo gdje prije rata nisam čuo ezan sad se čuje. Kod mene na viksi.

Zanima me, je li se čuje u I.S., posebno ona, što mi jedan šeherski taksist reče: s 2 auspuha; na Alipašinom?

Ne veruje, udaljena je od I.S 400 metara :zubati

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 29 kol 2012, 14:04 

SarajkaDjevojka je napisao/la:

Cudan si ti tip, od onakve Neretve i vjerovatno puncevine negdje pored obale, ti bi u I.Sa:))

Za razliku od RH, u BiH je malo starinskih gradova, Turci su napravili gotovo ništa, pokoji most i puno džamija koje mi ionako idu na jetru, Austrija puno više ali to nisu starine. Mediteranski tip nisam, mada mi se Zadar strahovito sviđa, a Jajce mi je premalo za moj ukus.

Kad je već tako, onda čovjek preferira moderno okruženje, što manje onih solitera, i socijalističke gradnje do 80-ih, a više parkova. Uvijek sam volio ravnicu okruženu planinčinama, poput Lašvanske doline na pr.

E sad, čini mi se kako to sve ima baš u I.S. + gratis nedžamijanje.

Još samo da i neformalno prestane bit srpsko, i postaje zapad za zapadno Sarajevo. :D

Vrh

PostPostano: 29 kol 2012, 14:12 

Još samo da i neformalno prestane bit srpsko, i postaje zapad za zapadno Sarajevo. :D

Mahaćeš ti nama sa tri prsta za koju godinu. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 kol 2012, 20:58 

Cuju, iz Dobrinje i iz Donjeg Kotorca, ne znam cuju li se i u Vojkovicima, u Hrasnici ne pamtim kad sam bio.

Inace, ne znam sta ima da ti smetaju, kad ih nema, ja ih pustam sebi na jutubu, da mi podignu borbeni duh. Da me bude pjesme stare i mujezin sa munare, ej, bijele dzamije...

SarajkaDjevojka je napisao/la:

Chuj Milke, ona ce nekom rec da je brdjanin, a i dan danas po Becu pod vinklom hoda...

Ne lipshi Junuze do zelene trave :zubati

Vrh

PostPostano: 29 kol 2012, 21:04 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

Mahaćeš ti nama sa tri prsta za koju godinu. :zubati

http://www.youtube.com/watch?v=QkBMtgbC1W4 :zubati

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 10:23 

Fakat je ovo istočno ljepše, ne dominiraju vjerski objekti nego parkovi... Nimalo orijentalno...

E jes, imaju največi park na svijetu. U stvari i najjeedostavnije i to istočno je ipak dio Sarajeva zapadnog. Ma prišli bi oni nama i formalno-pravno al nama to ne odgovara iz više razloga.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 10:25 

Kum Bečo je napisao/la:
Fakat je ovo istočno ljepše, ne dominiraju vjerski objekti nego parkovi... Nimalo orijentalno...

E jes, imaju največi park na svijetu. U stvari i najjeedostavnije i to istočno je ipak dio Sarajeva zapadnog. Ma prišli bi oni nama i formalno-pravno al nama to ne odgovara iz više razloga.

đe si kume bećire, vežu li se još zastave u mulitietniĆkom sarajevu?

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 10:29 

vežu vežu, a zašto da ne?

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 10:31 

Kum Bečo je napisao/la:

nego, kad budete vezali svoje sa zastavama Herceg Bosne javi da i ja prisustvujem tom milenijskom događaju

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 10:33 

ma nećemo sad u detalje

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 10:43 

volio bih s bećom zapjevati onu našu staru, *sarajevo ispod trebevića*, usred baščaršije :D

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 11:14 

Vrbosna HR je napisao/la:
Kum Bečo je napisao/la:

nego, kad budete vezali svoje sa zastavama Herceg Bosne javi da i ja prisustvujem tom milenijskom događaju

To će biti lijep događaj. A bolje im i to nego da gladuju, zar ne ? Jeftinije im.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 18:56 

Da ja ne bih mnogo opričavao, evo ovdje slike

http://www.facebook.com/groups/366687843397816/photos/

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2012, 19:38 

Izvor: RTRS

Prije dvanaest godina, bez ijedne donacije, Stevan Mićić obnovio je prijeratnu imovinu u Blažuju. Ovaj napad nije prvi, tvrdi Stevan. NJegov povratak smeta komšijama Bošnjacima.
Oni su meni ovo 12 puta demolirali, prozore izbijali i samo mi je milicija dala tri zapisnika, ostalo su sakrili", kaže Stevan.
U policiji Kantona Sarajevo nema zapisnika o jučerašnjem događaju na Stevanovom imanju. Stevan tvrdi da se obratio lokalnoj policiji, koja od njega nije uzela izjavu. Nisu htjeli, kaže, pozvati ni hitnu pomoć ,koja je mu bila neophodna.
Službenik MUP-a Kantona rekao je da nema nijednu informaciju oko tog događaja, što po njegovim riječima znači "da je to bilo nešto sa lakšim povredama, nešto blaže, na nivou prekršaja".
Nakon ljekarskog pregleda i inetrvencije, pušten je kući.
"Ima 11 rana koje su ušivene, ima kontuziju lijevog dijela grudnog koša i kontuziju lijeve polovine lica", rekla je za RTRS Biljana Јandrić , portparol UKC Koševo, Sarajevo.
Stevan kaže da su mu upućene prijetnje: "Ovo je Bosna, nije ovo Srbija, šta čekaš, dokle ćeš biti ovdje ..."
Uz sve proživljeno, Stevan, ipak, ne razmišlja o napuštanju svoje zemlje. Iako do nje dolazi šumskom stazom, a u kući nema ni vode ni struje, sve bi mu, kaže, bilo lakše, uz normalne komšijske odnose.

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2012, 20:01 

Pa će neki reći da je život tamo gdje su Bošnjaci u većini moguć. Jest, ali na koji robovski i ponizan način. Kao u vrijeme Osmanlija.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2012, 02:57 

Brutalan govor, sarajevskim Srbima koji su došli je poručio da budućnost imaju samo u istočnom Sarajevu, i da SNSD nema šanse za osvajanje bilo kakvog broja mandata vijećnika. Time samo tjera ove federalne Srbe u narjučje SDP-a.

slika

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2012, 09:06 

Tebe je ovo začudilo?

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2012, 13:42 

Da, začudilo me jer se po pravilu svaki političar zna prilagoditi publici, a ovaj im je poprilično brutalno odbrusio da je preko kurca došao na skup, da ne računa na njih i da im ne može pomoći. Doduše, moglo bi se reći da je to i jedna vrsta antipopulizma, s obzirom da se inače žalimo na populizam i nerealna obećanja. No svejedno ispada nekako neljudski. Nešto je Špirić muljao sa spikom oko tog saveza srpskih općina, ali mi to izgleda kao saniranje štete koju je Dodo napravio.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2012, 13:51 

Ministry of Sound je napisao/la:
Da, začudilo me jer se po pravilu svaki političar zna prilagoditi publici, a ovaj im je poprilično brutalno odbrusio da je preko kurca došao na skup, da ne računa na njih i da im ne može pomoći. Doduše, moglo bi se reći da je to i jedna vrsta antipopulizma, s obzirom da se inače žalimo na populizam i nerealna obećanja. No svejedno ispada nekako neljudski. Nešto je Špirić muljao sa spikom oko tog saveza srpskih općina, ali mi to izgleda kao saniranje štete koju je Dodo napravio.

ima logike u dodikovoj izjavi, samo podeljeno sarajevo je garancija podeljene BIH.U suprotnom dobice se nesto kao Brisel u Belgiji.Dugorocno srbima ne odgovara jedinstveno sarajevo.

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2012, 14:01 

Nije u tome stvar. Sumnjam da je bilo tko u publici očekivao da će im Dodik reći da čekaju u federalnom Sarajevu i da će im on napraviti neki distrikt tipa Brčko. Mogao im je ponuditi neku pomoć, pitati njih kako im može pomoći i sl, ali se umjesto toga na njima dobro istresao: eto vas u džamahiriji, ne možemo i nećemo ništa učiniti za vas.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 14:10 

Citat:
Kao iz predratnih Nadrealista, u skeču sa zidom, Sarajevo je podijeljen grad. Kroz periferno naselje Dobrinja prolazi entitetska linija koja je definisana u dva navrata – u Daytonu 1995. i u OHR-u 2001. godine. Ako vam ideja putovanja Bosnom radi spoznaje njene andrićevske čudnosti ne prija ni finansijski ni vremenski, pozivamo vas u ovo sarajevsko naselje.

Većina stanovnika glavnoga grada ne zna kuda famozna linija prolazi, ali svi imaju predstavu da je „tu negdje“. Lokalci, s druge strane, imaju itetakvo znanje. Razlog je jednostavan – prolazi kroz ulice, ograde, parkinge, a do 2001. je prolazila i kroz zgrade.

Mi ovoga puta nećemo podsjećati kako je ona nastala. Pokušat ćemo dočarati atmosferu i izgled nekada prvih borbenih linija, danas – 17 godina poslije prvih dana bez ispaljenog metka.

Posjetili smo ulice gdje je linija odlučila da siječe cestu na dva dijela. Sa jedne strane zelene table sa imenom više nepostojeće institucije, parlamenta za vrijeme austrougarske okupacije - Sabor bosanski. Preko puta svježe asfaltirani trotoar i postavljene klupe uz ulaze ulice srpskog kralja Aleksandra. Ista ulica, dva naziva. I pored toga, zimus su stanari „podijeljene ceste“ morali da zajedno čiste snijeg. i ljudska priča ugrijali su hladni nedjeljni dan.

Malo dalje, nekih stotinjak metara istočno, nalazi se jedna školska ograda žute boje.Ona , pored toga što obilježava tačku do koje djeca smiju odmaći za vrijeme velikog odmora, označava i entitetsku liniju. Od malih nogu neki novi klinci su primorani na informaciju da je ograda više od kraja dvorišta.

Nekih novih stotinjak metara istočno nalazi se ulica jednog od najvećih pisaca Evrope i svijeta. Preko puta je ulica jedne od brigada Vojske RS-a. Slika spomen ploče poginulim srpskim vojnicima odmah pored ulaza sa zelenim nazivima ulice odaje moguće neprijatno okruženje. Reklo bi se, ali nije tako. Nedaleko odatle, u istoj ulici, razapet je šator. Prema riječima lokalaca sa kojima smo popričali, u njemu niko ne spava, bar nijedan čovjek. On je razapet za pse. Djeca ulice, sa jedne i druge strane, na tom mjestu hrane i zabavljaju se sa sugrađanima zaista druge vrste – životinjama.

Stariji gospodin koji je ispraćao komšiju na put rekao nam je da je ključ koji se odnosi na odrasle „Ne diramo nikoga, i tako niko ne dira nas!“. Nismo pitali sa koje strane ulice dolazi. Mlađi komšija je iz već polazećeg automobila dovikao: „Samo nam daj para i bit će sve uredu. Samo para...“

Koliko smo zavisni jedni od drugih i koliko linija običnom čovjeku koji je gleda svaki dan zamalo i ne postoji, pokazala je jedna mala zanimljiva činjenica. Parking koji smo uslikali nalazi se u Republici Srpskoj. Zgrade na koje gledamo u pozadini su u Federaciji. Svi automobili na „srpskom“ parkingu su „federalno vlasništvo“, jer parking uglavnom koriste stanari pomenutih zgrada.

slika

Lijevo je FBiH, desno RS

slika

Puna linija ne oznacava samo zabranu preticanja

slika

Ploca vojnicima RS ispod prozora u Federaciji

slika

slika

slika

Parking u jednom entitetu, automobili iz drugog

slika

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 14:21 

Koliko ljepši asfalt u istočnom Sarajevu. Ali Emt će nam znati nešto više o tome reći.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 21:35 

Nije ulica vec Trg kralja Aleksandra. Jedinica VRS je Ilidzanska brigada.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 694 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: