HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 lip 2025, 13:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Razlike između religije i sekte/kulta?
PostPostano: 01 ruj 2012, 10:41 

Bošnj@k je napisao/la:
Ovi militantni ateisti su na istoj razini kao i vjerski fanatici!!

nema tu ništa militantno, vjeruj mi.
svi ti agresivni i fanatični ateisti su u stvarnost poprilične kukavice i slabići.
ja isto nisam vjernik, da se razumijemo, međutim, taj njihov fanatični ateizam i svi drugi izmi s prefiksom 'a' su samo oportunistički životni izbori te ljudske kukavelji obzirom da svaka pripadnost nečemu, narodu, vjeri, pa i sekti - kad je već tema, podrazumijeva nekakvu žrtvu i odricanje.

bajdvej, šteta, tema je imala perspektivu dok se nije pretvorila u kašu fanatičnog trolanja i skretanja teme..

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 10:54 

Ilirk@ je napisao/la:
Bošnj@k je napisao/la:

svi ti agresivni i fanatični ateisti su u stvarnost poprilične kukavice i slabići.
ja isto nisam vjernik, da se razumijemo, međutim, taj njihov fanatični ateizam i svi drugi izmi s prefiksom 'a' su samo oportunistički životni izbori te ljudske kukavelji obzirom da svaka pripadnost nečemu, narodu, vjeri, pa i sekti - kad je već tema, podrazumijeva nekakvu žrtvu i odricanje.

bajdvej, šteta, tema je imala perspektivu dok se nije pretvorila u kašu fanatičnog trolanja i skretanja teme..

Imala perspektivu?! , pa zašto nisi nešto napisao na ovu temu pa da bude perspektivna , već pljuješ nekoga bez obrazloženja i baviš nečim što nije tema.

Pretpostavljam da sam ja ta kukavica i slabić i da sam fanatičan :neznam , samo molim te objasni svoj stav na osnovu čega si to zaključio?!

Žrtva i odricanje ima smisla ako je usmerena ka istini , a ne ka laži,prevari,....

Nego vidim da si ti sav u odricanju,žrtvi,...čisto zato što si to sad rekao pa čovek odmah pomisli da si zapravo takav , međutim "istina je negde drugo".

Kažeš nisi vernik ali imaš neku pripadnost za koju se vredi žrtvovati , daj mi reci koja je to pripadnost i njenu moralnu vrednost jer ti nisi kukavica a ovi koje prozivaš jesu.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 11:47 

Ilirk@ je napisao/la:
Bošnj@k je napisao/la:

Slažeš li se sa Markanom, vidi kako te čovjek opisa. :ucelo

Citat:
S tim,da ateisti imaju puno uži dijapazon saznanja za kvalitetniji život,nemaju aršine za vrednovanje koje vjernik,moramo se složiti,ipak ima kroz Sveto pismo.

A ovo je samo kap u moru, kakvih sve kvalifikacija bude, od moralnih tema pa nadalje.
A npr. od samih vjernika(muslimana, jer živim u takvoj sredini) često imaš osjećaj da te smatraju zakinutim za nešto ako nisi vjernik, često moraš trpiti kojekakve gluposti o moralu.

Npr. opis par "vjernika" iz mog života:

Babilonska kurva koja ramazan doživljava kao mjesec čišćenja od grijeha, sasvim svjesna da ne živi moralnim životom i očekuje da se očisti za mjesec dana, to joj je svrha ramazana.
Par puta mene kritikovala za "kako ja živim".

Dvije noći prije ramazana se organizuje gida gdje će se bukvalno uništiti, napraviti 101 grijeh a onda će za ramazana meni popovati o alkoholu, islamu i slično. Dogovaramo i novu gidu jer je završio ramazan.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 12:21 

Lebowski je napisao/la:
Slažeš li se sa Markanom, vidi kako te čovjek opisa. :ucelo

Citat:
S tim,da ateisti imaju puno uži dijapazon saznanja za kvalitetniji život,nemaju aršine za vrednovanje koje vjernik,moramo se složiti,ipak ima kroz Sveto pismo.

A ovo je samo kap u moru, kakvih sve kvalifikacija bude, od moralnih tema pa nadalje.
A npr. od samih vjernika(muslimana, jer živim u takvoj sredini) često imaš osjećaj da te smatraju zakinutim za nešto ako nisi vjernik, često moraš trpiti kojekakve gluposti o moralu.

Npr. opis par "vjernika" iz mog života:

Babilonska kurva koja ramazan doživljava kao mjesec čišćenja od grijeha, sasvim svjesna da ne živi moralnim životom i očekuje da se očisti za mjesec dana, to joj je svrha ramazana.
Par puta mene kritikovala za "kako ja živim".

Dvije noći prije ramazana se organizuje gida gdje će se bukvalno uništiti, napraviti 101 grijeh a onda će za ramazana meni popovati o alkoholu, islamu i slično. Dogovaramo i novu gidu jer je završio ramazan.

Kruške i jabuke...

Lijepo ti piše da imaš saznanja-uputstvo kako da bolje živiš.Hoćeš li ti to primjeniti ili ne,osobni izbor.
Svi danas imaju saznanja o štetnosti pušenja npr.,pa?Koliko znaš pušača da su prestali,osim onih koji su otegli papke?

Pravi vjernik ti neće popovati.On će svojim primjerom pokazati tko je i što je.

Ovdje,na forumu,je problem što se ne razgovara uživo,pa ne možemo provjeriti tko stoji iza svojih riječi.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 12:37 

Ilirk@ je napisao/la:

Je. I ja sam mislio da će biti korisna i kvalitetna o raznim cult organizacijama, ali Joe usrao stvar.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 12:41 

joe enter je napisao/la:
Aj objasni mi to kako da gotovo 2000 godina svi nekršteni su išli u pakao a sad više ne?! , odakle tebi to saznanje da će i nekršteni biti spašeni a ovi ranije to saznanje nisu imali?!

Tvoji sunarodnici su do pre 50 godina mislili da pravoslavni šizmatici ne mogu ići u raj jer ne poštuju papu , a danas su odjednom plućno krilo i biće spašeni.

Ovo je licemerje i laž , jer ako ti tvrdiš da će svi nekršteni i pravoslavni biti spašeni onda automatski se moraš odreći onih kojji su vekovima tvrdili da neće , tj.svaki onaj katolički svetac je lažov i svaki onaj papa iz prošlosti je zreo odbacivanje.

Kako znaš gdje idu nekršteni?O čemu uopće pojam krštenja govori?Tko su bili prvi kršćani?

Tko kaže da nisu imali biblijsko saznanje o stanju mrtvih?Kako su ga plasirali i zbog čega,druga je priča.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 12:43 

Mar-kane, skoro svaki tvoj "odgovor" sadrži 90% pitanja.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 12:47 

Ministry of Sound je napisao/la:
Ilirk@ je napisao/la:

kult i sekta nisu istoznačnice u našem jeziku, australac... sekta ne mora nužno upražnjavati točku 1, ali te druge dvije točke su svim sektama zajedničke.
ja bih popisu dodala i neokatekumene.

Pa dobro tetka, cult i sect nisu isto i na engleskom, ali obje su uključene u naslovu da bi definicija bila što sveobuhvatnija, pogotovo s obzirom da se kod nas ustalila ta pejorativna kovanica "sektašenje".

Dodao bih da su mi sumnjivi i karizmatici i "duhovne obnove" unutar RKC, ali ipak mislim da ni blizu tome da ispune točke 1 i 3.

Evo ga, ko naručeno. Koji će nam qrac ovo na portalu? Ovo me podsjeća na američke kršćanske sektaše sa juga zemlje. Vještac, vrač i prevarant. Ne znam kakve ovo ima veze sa RKC?!

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/nakon-dodira-i-blagoslova-fra-lve-pavica-mnogi-prisutni-su-padali-na-pod-6311.html

Citat:
Ljubuški - Više od sedam tisuća na duhovnoj obnovi karizmatika

Nakon dodira i blagoslova fra lve Pavića mnogi prisutni su padali na pod

■ Tisuće automobila i oko sedam, osam tisuća okupljenih ljudi od kojih neki nisu niti mogli ući u dvoranu
■ Ni nesnosna sparina nije omela one koji su došli tražiti duhovni mir

Nitko to nije očekivao. Ni organizatori, ni većina Ljubušaka i ljudi iz mjesta u Hercegovini. Samo oni koji su dobro upoznali fra Ivu Pavića, išli u njegovu župu Šurkovac u Prijedoru i zajedno s njim molili, znali su da će biti tako. Nikad nijedan događaj, utakmica ili nešto drugo, nije u Gradsku sportsku dvoranu privukao toliko posjetitelja.

Tisuće automobila, najviše iz BiH, ali i iz Zadra, Splita, Zagreba, Makarske, Dubrovnika, Osijeka, Njemačke, preplavile su prostor i pokrajnje ulice oko dvorane. Bez ikakve medijske najave i pompe okupilo se između sedam i osam tisuća ljudi, od toga jedna trećina nije mogla stati u dvoranu i pratili su i sudjelovali u dvodnevnoj duhovnoj obnovi na dvorištu i igralištu ispred Gimnazije i SSŠ Ruđera Boškovića.

Ni nesnosna sparina nije omela one koji su došli tražiti duhovni mir, izlječenje, izlaz iz duševnih ili tjelesnih poteškoća i boli. Karizma fra Ive Pavića je činjenica, realnost, stvarnost, a kojim putem i kamo će ići, što će na kraju biti, ostaje za vidjeti. Gledajući sa strane, promatrač nesvjesno na trenutak pomisli na biblijske propovijedi i okupljanja. Smjenjuju se red pjesme pjevača i svirača koji stoje na pozornici iza fra Ivinih leđa i njegovih molitava, zaziva, propovijedi, a u svemu s vremena na vrijeme sudjeluju i vjernici.

Najdojmljivija je molitva za ozdravljenje. Iz nje proistječe da fra Ivo želi i pokušava izliječiti ljude. Prema svemu i on i vjernici uvjereni su da ima tu moć. Ali samo uz iskrenu vjeru, sabranost, skrušenost i molitvu.

- U ime Gospodina Isusa Krista neka ozdrave prsti i noge, mozak, kralješnica, pluća, bubrezi, neka nestanu teške bolesti, tumor, bolesti srca, duševne bolesti..., - molio je fra Ivo Pavić za nazočni puk, nabrajajući više desetaka bolesti, ovisnosti, poroka i slabosti današnjeg čovjeka. Vrhunac je bio na kraju kada su vjernici, tiskajući se prilazili pozornici da ih karizmatik dodirne i blagoslovi. Mnogi su u transu gubili svijest i blago padali leđima na pod.

| VL | HB.org |

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 12:59 

Mar-kane, skoro svaki tvoj "odgovor" sadrži 90% pitanja.

Možda nekog ponuka da potraži odgovore.

Danas je era konzumerizma,pa i u religiji.Daj onu instant vrećicu i hopla,evo odgovora na sve.
I ja lijepo čitam Bibliju godinama,pa gdje zapne,pitam,tražim,prošetam do svog padrea,polemišemo,razglabamo.

Ovdje ulete padobranci,bez ikakvog predznanja makar o svojoj religiji,i traže odgovore.koje i da im se servira na srebrnoj tacni,neće uzeti u obzir,nego im je cilj čisto da im prođe vrijeme.

Mene zanimaju oni kojima život nije samo jedi,pij,veseli se,sa njima vrijedi polemisati,oni koji su svjesni dešavanja oko nas,koji vide da ljudska "pamet" odvede sve u PM,i koji traže način da se sklone i zaštite od svega toga.

Kada je Isus prorekao uništenje Jeruzalema,samo mali broj ljudi je povjerovalo u njegove riječi.Ljudi koji su poznavali ove riječi Isusa,kada su vidjeli nalet vojske rimskog guvernera Galusa, izašli su iz grada,prešli Jordan i nastanili se u jednom mjestu koje se zove Pela.Svi koji su pažljivo pratili Kristove poruke sačuvali su svoj život u ovoj strašnoj katastrofi grada Jeruzalema.

I to je jedna od razlika sekti i prave religije.Ispunjenje proročanstava.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 13:07 

Evo ga, ko naručeno. Koji će nam qrac ovo na portalu? Ovo me podsjeća na američke kršćanske sektaše sa juga zemlje. Vještac, vrač i prevarant. Ne znam kakve ovo ima veze sa RKC?!

Nemoj tako, to je čovjek iz krajiškog Međugorja. Ako svojim vračanjem napravi nešto za svoj kraj, onda svaka mu dala!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 13:10 

pozitivac je napisao/la:

Nemoj tako, to je čovjek iz krajiškog Međugorja. Ako svojim vračanjem napravi nešto za svoj kraj, onda svaka mu dala!

Pa znaš da je meni društvena djelatnost i korist za zajednicu na prvom mjestu, zato i jesam fan RKC, ali ovo nikome ne služi na čast. Doduše, ne može se reći da on potiče ljude na padanje prilikom dodira, ali mi se ovo nimalo ne sviđa. Ne znam koliko je crkva zagrijana za ove duhovne obnove, ali ovo je cirkus. Možda brane teren od uleta protestantskih sekti, jer očito ima dio naroda kojem treba više od propovijedi, mise i slično.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 13:28 

pozitivac je napisao/la:

Pa znaš da je meni društvena djelatnost i korist za zajednicu na prvom mjestu, zato i jesam fan RKC, ali ovo nikome ne služi na čast. Doduše, ne može se reći da on potiče ljude na padanje prilikom dodira, ali mi se ovo nimalo ne sviđa. Ne znam koliko je crkva zagrijana za ove duhovne obnove, ali ovo je cirkus. Možda brane teren od uleta protestantskih sekti, jer očito ima dio naroda kojem treba više od propovijedi, mise i slično.

Paganizam.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 16:39 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Aj objasni mi to kako da gotovo 2000 godina svi nekršteni su išli u pakao a sad više ne?! , odakle tebi to saznanje da će i nekršteni biti spašeni a ovi ranije to saznanje nisu imali?!

Tvoji sunarodnici su do pre 50 godina mislili da pravoslavni šizmatici ne mogu ići u raj jer ne poštuju papu , a danas su odjednom plućno krilo i biće spašeni.

Ovo je licemerje i laž , jer ako ti tvrdiš da će svi nekršteni i pravoslavni biti spašeni onda automatski se moraš odreći onih kojji su vekovima tvrdili da neće , tj.svaki onaj katolički svetac je lažov i svaki onaj papa iz prošlosti je zreo odbacivanje.

Kako znaš gdje idu nekršteni?O čemu uopće pojam krštenja govori?Tko su bili prvi kršćani?

Tko kaže da nisu imali biblijsko saznanje o stanju mrtvih?Kako su ga plasirali i zbog čega,druga je priča.

Hoćeš li prestati izbegavati odgovore i početi konačno da kažeš ono šta te se pita?!

Ti TVRDIŠ da ljudi koji nisu kršteni će biti spašeni , a ja te pitam odakle ti to saznanje o njihovom spasenju kad su ljudi 2000 godina koji nisu bili kršteni išli u pakao.
Šta se to desilo da danas ne ide u pakao a ranije u njega svi odreda išli?!

Jesi li u stanju da odogovriš ili ćeš i dalje mantrati sebi u bradu?!

Citat:

Danas je era konzumerizma,pa i u religiji.Daj onu instant vrećicu i hopla,evo odgovora na sve.
I ja lijepo čitam Bibliju godinama,pa gdje zapne,pitam,tražim,prošetam do svog padrea,polemišemo,razglabamo.

Ovdje ulete padobranci,bez ikakvog predznanja makar o svojoj religiji,i traže odgovore.koje i da im se servira na srebrnoj tacni,neće uzeti u obzir,nego im je cilj čisto da im prođe vrijeme.

Mene zanimaju oni kojima život nije samo jedi,pij,veseli se,sa njima vrijedi polemisati,oni koji su svjesni dešavanja oko nas,koji vide da ljudska "pamet" odvede sve u PM,i koji traže način da se sklone i zaštite od svega toga.

Kada je Isus prorekao uništenje Jeruzalema,samo mali broj ljudi je povjerovalo u njegove riječi.Ljudi koji su poznavali ove riječi Isusa,kada su vidjeli nalet vojske rimskog guvernera Galusa, izašli su iz grada,prešli Jordan i nastanili se u jednom mjestu koje se zove Pela.Svi koji su pažljivo pratili Kristove poruke sačuvali su svoj život u ovoj strašnoj katastrofi grada Jeruzalema.

Ti si tipičan sektaš , a katolička crkva je najveća sekta na svetu , a odmah iza nje je pravoslavna , bar po ludilu,brojnosti i bogatstvu.

Ti govoriš o konzumerzimu?! , pa kako te nije sramota čoveče da o tome razglabaš a tvoja crkva je najčistiji primer konzumerizma i od tebe je najpravila običnog konzumenta tako što je svoj priozvod tako upakovala da ti govoriš da nekršteni ne idu u pakao već će biti spašeni.
Znači tvoje crkva je prepakovala svoj proizvod zarad bolje prodaje , i oopet te slagala tj.prodala ti zašećereno govno.

Ti nisi vernik , ti si konzument,fan,obožavalac jer nisi se odrekao katoličke crkve , i svako moralno pridikovanje od strane tebe je licemerje.
Kad budeš govorio u ime svoje i svoji mozgom razmišljao onda ti se može dati za pravo da polemišeš o moralu,konzumerizmu,.... , ali ako se ne odrekneš kat.crkve tvoja pozicija je nikakava.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 20:49 

joe enter je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Hoćeš li prestati izbegavati odgovore i početi konačno da kažeš ono šta te se pita?!

Ti TVRDIŠ da ljudi koji nisu kršteni će biti spašeni , a ja te pitam odakle ti to saznanje o njihovom spasenju kad su ljudi 2000 godina koji nisu bili kršteni išli u pakao.
Šta se to desilo da danas ne ide u pakao a ranije u njega svi odreda išli?!

Jesi li u stanju da odogovriš ili ćeš i dalje mantrati sebi u bradu?!

Citat:

Ti si tipičan sektaš , a katolička crkva je najveća sekta na svetu , a odmah iza nje je pravoslavna , bar po ludilu,brojnosti i bogatstvu.

Ti govoriš o konzumerzimu?! , pa kako te nije sramota čoveče da o tome razglabaš a tvoja crkva je najčistiji primer konzumerizma i od tebe je najpravila običnog konzumenta tako što je svoj priozvod tako upakovala da ti govoriš da nekršteni ne idu u pakao već će biti spašeni.
Znači tvoje crkva je prepakovala svoj proizvod zarad bolje prodaje , i oopet te slagala tj.prodala ti zašećereno govno.

Ti nisi vernik , ti si konzument,fan,obožavalac jer nisi se odrekao katoličke crkve , i svako moralno pridikovanje od strane tebe je licemerje.
Kad budeš govorio u ime svoje i svoji mozgom razmišljao onda ti se može dati za pravo da polemišeš o moralu,konzumerizmu,.... , ali ako se ne odrekneš kat.crkve tvoja pozicija je nikakava.

Kome ja moralno pridikujem?Ja i govorim samo u svoje ime i ničije više.A tvoje pljuvanje svega što ima veze sa KC-šta da ti kažem?Što kažu stare babe-sine,nek' ti Bog prosvitli pamet :kava

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2012, 15:39 

Joe, djeluješ mi dosta bahato i isfrustrirano (nepotrebno).
Katolička Crkva, znači, nije bila u redu kada se govorilo o (ne)spasenju nekrštenih, danas nije u redu kad je mišljenje promijenjeno. Takvih se dosta načitam po Jutarnjem, Indexu.
Postoji nešto što se zove sloboda. Sloboda mišljenja, recimo. Nije sve ljude ovog planeta začarala ta crna, mračna, silovateljska, lopovska i ne znam već sve kakva Crkva.
Previše se komplicira oko nekih stvari, evanđelje je sasvim jasno i jednostavno (Crkva se vodi evanđeljem, kao i svaki vjernik pojedinačno, znači opet dolazimo do slobodnog ljudskog mišljenja...)
Izvede ih van i reče: "Gospodo, što trebam činiti da se spasim?" A oni rekoše: "Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se, ti i tvoja kuća." (Dj 16:30-31).

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2012, 18:02 

Pa dobro tetka, cult i sect nisu isto i na engleskom, ali obje su uključene u naslovu da bi definicija bila što sveobuhvatnija, pogotovo s obzirom da se kod nas ustalila ta pejorativna kovanica "sektašenje".

Dodao bih da su mi sumnjivi i karizmatici i "duhovne obnove" unutar RKC, ali ipak mislim da ni blizu tome da ispune točke 1 i 3.

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/nakon-dodira-i-blagoslova-fra-lve-pavica-mnogi-prisutni-su-padali-na-pod-6311.html

Citat:
Ljubuški - Više od sedam tisuća na duhovnoj obnovi karizmatika

Nakon dodira i blagoslova fra lve Pavića mnogi prisutni su padali na pod

■ Tisuće automobila i oko sedam, osam tisuća okupljenih ljudi od kojih neki nisu niti mogli ući u dvoranu
■ Ni nesnosna sparina nije omela one koji su došli tražiti duhovni mir

Nitko to nije očekivao. Ni organizatori, ni većina Ljubušaka i ljudi iz mjesta u Hercegovini. Samo oni koji su dobro upoznali fra Ivu Pavića, išli u njegovu župu Šurkovac u Prijedoru i zajedno s njim molili, znali su da će biti tako. Nikad nijedan događaj, utakmica ili nešto drugo, nije u Gradsku sportsku dvoranu privukao toliko posjetitelja.

Tisuće automobila, najviše iz BiH, ali i iz Zadra, Splita, Zagreba, Makarske, Dubrovnika, Osijeka, Njemačke, preplavile su prostor i pokrajnje ulice oko dvorane. Bez ikakve medijske najave i pompe okupilo se između sedam i osam tisuća ljudi, od toga jedna trećina nije mogla stati u dvoranu i pratili su i sudjelovali u dvodnevnoj duhovnoj obnovi na dvorištu i igralištu ispred Gimnazije i SSŠ Ruđera Boškovića.

Ni nesnosna sparina nije omela one koji su došli tražiti duhovni mir, izlječenje, izlaz iz duševnih ili tjelesnih poteškoća i boli. Karizma fra Ive Pavića je činjenica, realnost, stvarnost, a kojim putem i kamo će ići, što će na kraju biti, ostaje za vidjeti. Gledajući sa strane, promatrač nesvjesno na trenutak pomisli na biblijske propovijedi i okupljanja. Smjenjuju se red pjesme pjevača i svirača koji stoje na pozornici iza fra Ivinih leđa i njegovih molitava, zaziva, propovijedi, a u svemu s vremena na vrijeme sudjeluju i vjernici.

Najdojmljivija je molitva za ozdravljenje. Iz nje proistječe da fra Ivo želi i pokušava izliječiti ljude. Prema svemu i on i vjernici uvjereni su da ima tu moć. Ali samo uz iskrenu vjeru, sabranost, skrušenost i molitvu.

- U ime Gospodina Isusa Krista neka ozdrave prsti i noge, mozak, kralješnica, pluća, bubrezi, neka nestanu teške bolesti, tumor, bolesti srca, duševne bolesti..., - molio je fra Ivo Pavić za nazočni puk, nabrajajući više desetaka bolesti, ovisnosti, poroka i slabosti današnjeg čovjeka. Vrhunac je bio na kraju kada su vjernici, tiskajući se prilazili pozornici da ih karizmatik dodirne i blagoslovi. Mnogi su u transu gubili svijest i blago padali leđima na pod.

| VL | HB.org |

http://www.youtube.com/watch?v=0eIptKy_dWg&t=2m42s

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 16:23 

Citat:
„SB“ OTKRIVA: NOVA RELIGIJA U BiH

MORMONI U POHODU NA BOSNU

Prošlog mjeseca, daleko od medijske pompe i očiju javnosti, u Sarajevu je zvanično registrovana prva Mormonska crkva u Bosni i Hercegovini; PHIL SMARTT, predstavnik Mormonske crkve za BiH, u ekskluzivnom razgovoru za naš list otkriva aktivnosti mormona i njihovih misionara u Bosni, objašnjava glavne principe na kojima se temelji mormonska religija te otvoreno govori o predrasudama koje se vežu za mormone i njihovom trenutno najpoznatijem članu - kandidatu za predsjednika SAD-a MITTU ROMNEYJU

„Jednom sam bio u blizini i usput pitao ko su i šta su, misleći da su Jehovini svjedoci. Rekli su da su iz Crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana. Djelovali su kulturno i nosili su neku podebelu knjigu, ali čini se da nisu Banjalučani. Kasnije sam u razgovoru s prijateljima i putem interneta saznao da se radi o mormonima. Moraću našem parohu da prenesem tu informaciju“ - ovako je prije dva mjeseca jedan stanovnik Banje Luke opisao svoj susret sa mormonskim misionarima koji su, sada i zvanično, postali jedna od religijskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Prošlog mjeseca, daleko od medijske pompe i očiju javnosti, u Sarajevu je registrovana prva Mormonska crkva u BiH, a proteklog vikenda u okviru Međureligijske konferencije za mir našu zemlju posjetili su i neki od najviših predstavnika ove crkve iz Utaha.

Mormonska vjera se na prostorima bivše Jugoslavije prvi put pojavila polovinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i to zahvaljujući čuvenom košarkašu Krešimiru Ćosiću, koji je mormonsko učenje upoznao i prihvatio za vrijeme studija na američkom Brigham Young University u saveznoj državi Utah.

PRAVILA I ZAPOVIJEDI

“Postoji mnogo razloga da ne budem sljedbenik ove Crkve, no postoji samo jedan razlog za - istinita je”, rekao je svojevremeno Ćosić, koji je nakon povratka u Hrvatsku 1975. godine osnovao prvu mormonsku zajednicu u Zadru. Iz Hrvatske se učenje, zahvaljujući misionarima, ubrzo proširilo na Srbiju i Sloveniju. Uz pomoć jednog katoličkog svećenika, Krešimir Ćosić je 1979. na hrvatski jezik preveo i objavio Mormonovu knjigu koja sadrži zapise proroka iz drevnih vremena, a taj prevod se i danas koristi na ovim prostorima. Iako je Mormonska crkva tek sada zvanično registrovana i u našoj zemlji, mormoni su u Bosni i Hercegovini već odavno prisutni, uglavnom kroz humanitarne aktivnosti i projekte.

Phil Smartt, predstavnik Mormonske crkve za BiH, kaže kako su samo u posljednjih nekoliko godina članovi ove crkve preko svoje humanitarne misije u Tuzli uložili oko četiri miliona dolara za različite humanitarne i razvojne projekte u BiH, poput izgradnje vodovoda u ruralnim sredinama, plastenika i nabavke životinja za farme, obuke ljekara i medicinskog osoblja za različite zahvate u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, donacija medicinske opreme, invalidskih kolica…

„Ustav BiH garantuje vjerske slobode i zato smo osjećali da je prirodno da budemo prisutni ovdje“, kaže Smartt. „Naša Crkva je organizirana na globalnom nivou: mormoni su prisutni u 160 zemalja, imamo 55.000 misionara u svijetu. Posvećujemo naše vrijeme i volonterski radimo za Crkvu, bez ikakve naknade. Sami plaćamo svoje troškove. Svaki naš član daje deset posto svojih prihoda i tim novcem se finansiraju aktivnosti Crkve. Istovremeno, želimo podijeliti naše vrijednosti i religijska uvjerenja sa drugim ljudima. U BiH trenutno imamo nekoliko mladih misionara u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, koji govore bosanski jezik i nastoje približiti mormonsku religiju ovdašnjim ljudima.“

Smartt dodaje da trenutno u našoj zemlji Mormonska crkva ima oko 50 članova. „To je mali broj, ali tek smo na početku i svakog dana rastemo. Ljudi koji su zainteresirani i žele nam se pridružiti nalaze naša učenja veoma fascinantnim. Bosanci su dobri ljudi, izuzetno prijateljski raspoloženi, veoma ljubazni i jako su nas dobro prihvatili. Razgovaraju sa našim misionarima na ulici bez ustručavanja, spremni su da ih saslušaju. U Hrvatskoj, recimo, to mnogo teže ide, ljudi uglavnom okreću glavu i ne žele čak ni poslušati šta neko ima da im kaže… Ali ovdje planiramo otvoriti nove crkve čim nam se članstvo malo poveća - želja nam je da imamo crkve na cijeloj teritoriji BiH. To će malo potrajati, ali će se sigurno dogoditi“, uvjeren je naš sagovornik.

Za razliku od najvećih svjetskih religija, mormonizam je relativno nova religija, stara oko 200 godina. Njeni sljedbenici slijede učenja Josepha Smitha, američkog vjerskog vođe iz 19. stoljeća, osnivača Crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana. Mormoni vjeruju da je Smith bio Božji prorok, te da je Isus 1820. godine preko njega počeo obnavljati svoju izvornu crkvu, kakvu je stvorio dok je živio ovozemaljski život. Mormonska religija ima dosta sličnosti sa kršćanstvom - obje religije vjeruju u Bibliju kao Sveto pismo, u Boga i Isusa Krista kao njegovog sina. Ipak, mormoni imaju nešto drugačije stavove prema Božjoj svemoći, prirodi vječnosti i načinu na koji se čisti od grijeha. Njihova Crkva danas broji blizu 14,5 miliona članova širom svijeta. Ubrajaju se među najbrže rastuće svjetske religije, a samo u SAD-u imaju oko šest miliona članova. Međutim, mnogi Amerikanci sa podozrenjem gledaju na mormone zbog njihovih dosta konzervativnih stavova, koji se prvenstveno odnose na zabranu predbračnog seksa i abortusa, kao i žestoko protivljenje homoseksualizmu i gay brakovima.

“Vjerujemo da je homoseksualnost grijeh i protivimo se abortusu, osim ako je život majke ugrožen ili se radi o žrtvi silovanja ili incesta. I jesmo konzervativni kada je u pitanju naša vjera i odnos prema Bogu - vjerujemo da treba slijediti deset Božjih zapovijedi. Ako to znači biti konzervativan, onda ste u pravu - mi smo konzervativni“, objašnjava Phil Smartt i navodi još neka pravila prema kojima žive mormoni: „Statistike pokazuju da članovi naše crkve žive u prosjeku deset godina duže od prosječnih Amerikanaca. To je zato što se uzdržavamo od alkohola, duhana, kafe i čaja.“
Mormoni u pravilu imaju velike obitelji i porodica je za njih jako važna. Naš sagovornik ponosno ističe kako on ima šestoro djece i 28 unučadi: „Vjerujemo da brakovi traju vječno i da, ako se držimo naših zavjeta Bogu, nakon smrti možemo zauvijek biti sa našim porodicama. Vjerujemo da se život poslije ovozemaljskog života nastavlja i da muževi, žene i djeca mogu biti zajedno sa Bogom nakon smrti.“

Znači li to da među mormonima nema razvoda? Smartt priznaje da ni svi mormonski brakovi ne traju zauvijek, ali je stopa razvoda znatno manja od prosjeka u Evropi i svijetu: „Stopa razvoda među mormonima je oko deset posto. Dake, oko devedeset posto brakova se održi, a u Americi danas jedan od dva braka završi razvodom...“

Mormonska zajednica ima mnogo uglednih članova - političara, umjetnika, sportista... Iako se deklarativno ograđuju od politike, mnogi im pripisuju značajan uticaj u globalnoj političkoj sferi. Trenutno vjerovatno najpoznatiji mormon na svijetu je Mitt Romney, kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD-a, bivši guverner Massachusettsa. Baš kao i svi članovi mormonske zajednice, i Romney se svojevremeno posvetio misionarskom radu: više od dvije godine služio je kao misionar Mormonske crkve u Francuskoj. Romney je također zagovornik velikih porodica: sa suprugom Ann ima petoricu sinova i 18 unučadi.

„Poznajem Mitta Romneyja, on je divna osoba i veoma vrijedan član naše Crkve. Međutim, naša Crkva ne podržava nijednog političkog kandidata. Ne miješamo se u to. Svaki član Crkve ima pravo da glasa za koga želi i mormona ima među demokratima jednako kao i među republikancima“, naglašava Phil Smartt. „Nastojimo se držati što dalje od politike. Naš posao i naša misija je spašavanje duša, a ne političko angažiranje. Tačno je da je Romneyjeva kandidatura donijela mnogo publiciteta Mormonskoj crkvi i to je otvorilo mnoga vrata našim misionarima. U tom smislu to je veoma pozitivno za ono što radimo.“

POLITIČARI I MORMONI

Sam Mitt Romney do sada je također bio vrlo oprezan u izjavama kada je riječ o njegovoj vjeri. Prije četiri godine, dok je vodio svoju prvu kampanju za Bijelu kuću, Romney je rekao: „Ne definiram svoju kandidaturu svojom religijom. Ja neću služiti nijednoj religiji, nijednoj vjerskoj grupi, ničijim ciljevima i ničijim interesima u tom smislu.“

Ipak, kandidatura za predsjednika SAD-a neizbježno je dovela u fokus interesa javnosti Romneyjeva religijska uvjerenja i stavove. Ukoliko bude izabran, Mitt Romney postaće prvi mormon na čelu SAD-a. Zanimljivo je da se i sam utemeljitelj mormonske vjere Joseph Smith davne 1844. godine kandidirao za američkog predsjednika, no nije imao većeg uspjeha kod birača. Romney za sada uglavnom uspješno izbjegava novinarska pitanja o njegovoj vjeri, a posebno kada je riječ o predrasudama koje se vežu uz mormone, među kojima je najveća od svih - poligamija. Tako je američka TV mreža NBC News nedavno objavila kako je Romneyjev pradjed, koji je također bio mormon, imao čak pet žena. Godine 2006. Romney je šaljivo odgovorio na „neprijatno“ pitanje u radio-intervjuu o njegovoj definiciji braka. „Brak je zajednica muškarca i žene i žene i žene“, rekao je i dodao: „Šalim se, naravno.“

Phil Smartt kaže da su se predstavnici novoosnovane Mormonske crkve u BiH već susreli sa brojnim bh. političarima i liderima vjerskih zajednica koji su im, u duhu međureligijske tolerancije i uvažavanja, poželjeli dobrodošlicu: „Upoznao sam se sa gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom i gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, kao i sa ministrima pravde i sigurnosti i njihovim timovima. U Sarajevu sam razgovarao sa jednim stručnjakom za šerijatsko pravo, kao i sa predstavnikom Katoličke crkve. Uglavnom, za sada su svi naši utisci pozitivni. Religijska raznolikost je vrlo rasprostranjena u Bosni i ljudi su navikli da budu u stalnom kontaktu i dijalogu sa pripadnicima različitih religija. Mi se u to dobro uklapamo. Posebno je muslimanska zajednica veoma otvorena prema nama, učinili su da se osjećamo veoma dobrodošlima ovdje“, zaključuje Smartt.

NAJVEĆE PREDRASUDE I KRITIKE O MORMONIMA

„Sekta“ koja propagira poligamiju, rasizam i seksističku doktrinu

U julu ove godine, više od 150 mormona istupilo je iz svoje vjere u masovnoj ceremoniji u Salt Lake Cityju, što je bio jedan od rijetkih iskaza kolektivnog neposluha u toj vjerskoj zajednici. Okupljeni su potpisali Deklaraciju nezavisnosti od Mormonske crkve, te tri puta zajednički povikali: „Sloboda!“. Kao razloge svoje „pobune“ naveli su aktivizam Mormonske crkve protiv homoseksualnih brakova, ali i poligamiju i poliandriju, po kojima je mormonska vjera možda i najpoznatija među „laicima“. Pobunili su se i zbog, kako su naveli, „rasističkih i seksističkih doktrina“ Crkve.

„Kada je Crkva tek osnovana, tačno je da su njeni članovi prakticirali poligamiju. Međutim, poligamija je ukinuta još 1890. godine i svako ko danas prakticira poligamiju, automatski je ekskomuniciran iz naše zajednice i Crkve. To je jedna od najčešćih predrasuda o mormonima. Radi se zapravo o radikalnoj grupi među mormonima koja i dalje prakticira poligamiju - baš kao što i među muslimanima imate takve radikalne grupe“, objašnjava Phil Smartt.

O masovnom istupanju članova iz Crkve u Salt Lake Cityju, Smartt kaže: „Ti ljudi se zalažu za prava homoseksualaca na brak, a Crkva se tome snažno protivi. Jedina opcija za nas je brak između muškarca i žene. Zato su napustili Crkvu.“

List Salt Lake Tribune iz Utaha nedavno je objavio članak o tome kako se mormonska zajednica još uvijek susreće sa snažnim predrasudama u Srbiji, uprkos tome što mormoni tamo imaju tri kongregacije koje postoje već tridesetak godina. U tekstu pod naslovom Srbi mormoni: Mala grupa suočena sa otporom, list navodi kako se u Srbiji mormonska zajednica i dalje posmatra kao „luda sekta koja ispira mozak ljudima“. Misionar iz Utaha Tanner Harmon napadnut je u Srbiji, te je nakon udarca u glavu doživio privremenu amneziju, piše Salt Lake Tribune.

“Srbi nas često zovu 'momci iz CIA' i 'sektaši', viču nam na ulici 'smrt vašem kultu', a ne znaju da Mormonska crkva nema nikakve veze sa američkom vladom. Mi ne ulazimo u zemlju nekim tajnim kanalima i ne bismo mogli da budemo u Srbiji da nemamo dozvolu srpskih vlasti“, rekao je Harmon.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 17:14 

Mitt Romney je kriv :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 18:56 

Po meni tu su 3 ključne razlike, a tu čak nije riječ o brojnosti ili starosti religije.

1. Kult ne dozvoljava napuštanje religije bez kazne
2. Kult sadrži bezbroj propisa koji kontroliraju sljedbeniku život do mikro-razine, odnosno da najsitnijih detalja
3. Kult ne dopušta interpretiranje ili nadogradnju "svetog" teksta

Ove kriterije većim dijelom zadovoljavaju Scijentologija, Amish, Islam i ortodoksni Judaizam. Jehovini Svjedoci i Mormoni su na granici.

Religije su, vremenom, stvorile civilizacije. Sekte nisu, oni ostaju negdje na marginama,
u svojim malim svjetovima.
Islam, po meni, nije sekta, nego debelo zatucana religija, kao i normativni judaizam.
Sikhi su religija itd. Mormoni su religija, ali s elementima sektaštva.

Sekte su ovi munjeni kao scijentolozi ili jehovaši, koji te dave i pile i
ne možeš ih se otarasiti, pain in the @ss ....

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 20:20 

Po meni tu su 3 ključne razlike, a tu čak nije riječ o brojnosti ili starosti religije.

1. Kult ne dozvoljava napuštanje religije bez kazne
2. Kult sadrži bezbroj propisa koji kontroliraju sljedbeniku život do mikro-razine, odnosno da najsitnijih detalja
3. Kult ne dopušta interpretiranje ili nadogradnju "svetog" teksta

Ove kriterije većim dijelom zadovoljavaju Scijentologija, Amish, Islam i ortodoksni Judaizam. Jehovini Svjedoci i Mormoni su na granici.

Pa cijeli ortodoksni Judaizam ti je izvrtanje originalnog svetog teksta. I to je dopušteno i potiče se. Što bolje intelektualno okreneš original to si veći i cjenjeniji rabbi.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 22:21 

Što mislite o nekim pokretima u katolickoj crkvi koji su relativno odvojeni?
Konkretno mislim na neokatekumene, cuo sam dosta negativnog o njima :glare

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2012, 23:06 

volvoks je napisao/la:
Što mislite o nekim pokretima u katolickoj crkvi koji su relativno odvojeni?
Konkretno mislim na neokatekumene, cuo sam dosta negativnog o njima :glare

Marginalne struje, kao onaj Lefebvre pred 20 godina.
KC ima pravih problema za rješavanje, no ovi marginalci su poput raznih
HIPova, HOPova i sličnih pravaških stranaka.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2012, 00:43 

Jedan od mojih boljih prijatelja je, kako bi oni rekli na Putu...
I stvar he u tome da on jako malo govori o tome, a osjetim da mu sve vise utjece na život.
Nije napadan u smislu da bi pozivo ljude u zajednicu, ali sve cesce glasno namece svoja stajalista o pobacaju itd.
Oni jesu malobrojni, al bi problem mogao biti isti ko s haredi zidovima
Obicni katolici imaju 1-2 djece, dok neosi uredno 5-8, i nazalost, bas je moja zupa njihovo najaktivnije podrucje u ZG-u pa me to udaljilo od crkve
Edit: Cini mi se da je ovaj lefebvreov pokret vise ko neka konzervativnija frakcija, dok su ovo karizmatski pokreti koji okrecu sva pravila Rkc naglavacke

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2012, 09:32 

volvoks je napisao/la:
Jedan od mojih boljih prijatelja je, kako bi oni rekli na Putu...
I stvar he u tome da on jako malo govori o tome, a osjetim da mu sve vise utjece na život.
Nije napadan u smislu da bi pozivo ljude u zajednicu, ali sve cesce glasno namece svoja stajalista o pobacaju itd.
Oni jesu malobrojni, al bi problem mogao biti isti ko s haredi zidovima
Obicni katolici imaju 1-2 djece, dok neosi uredno 5-8, i nazalost, bas je moja zupa njihovo najaktivnije podrucje u ZG-u pa me to udaljilo od crkve
Edit: Cini mi se da je ovaj lefebvreov pokret vise ko neka konzervativnija frakcija, dok su ovo karizmatski pokreti koji okrecu sva pravila Rkc naglavacke

Savršeno! Onda bi ih trebalo u interesu nacionalne sigurnosti poticati što više.
Ipak netko treba riješiti onaj minus od oko 9-10 tisuća ljudi koliko više umre nego se rodi u RH tokom jedne godine.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2012, 11:15 

I općenje je dozvoljeno samo u plodne dane :zubati
Ovako to dobro zvuči, al baš i nisu neki domoljubi

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: