|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ManInBlack
|
|
Naslov: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 09:39 |
|
|
U ovoj temi možete stavljati isključivo tekstove pjesama čija je tematika usko vezana za domoljublje i hrvatski narod u BiH. Pjesme treba da govore u ljubavi prema rodnom kraju, ljudima, događajima i sl. Obvezno je navesti ime pisca i naziv pjesme, također poželjno je navesti godinu nastanka. Pjesme ćemo prikupljati i putem naše facebook stranice, te emaila [email protected]ps, ja nisam pjesnička duša, ali smatram da ovakva tema nedostaje :) Bez Chatanja molim
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 09:46 |
|
|
Zemljo naših pradjedova
Sveta gora Kalvarija, nad Mošunjem nebo grli, od Zabilja i Marosa, Bila topla Lašvi hrli, sa Zabrđa vidik puca, sve do Žuma i Šantića, teće Lašva zlatonosna i dolini priču priča
Sva dolina sad je stala, tebi majko zapjevala
REFREN: x2 Zemljo naših pradjedova, nećemo te nikom dati, to je zavjet Vitezova, ne damo te mi Hrvati.
Bojovnici mnogi momci, iz Jardola, Dubravice, u stroju s njima borci, Krčevina i Kruščice. Poginuše hrabri ljudi za slobodu i za dom, volimo te zemljo mila, cijelim srcem dušom svom.
Sva dolina sad je stala, tebi majko zapjevala.
REFREN: x3 Zemljo nasih pradjedova, necemo te nikom dati, to je zavjet Vitezova, ne damo te mi Hrvati.
Pjesmu je napisao i otpjevao Ivo Jandrić. Pjesma je nastala u najtežim trenucima rata u Lašvanskoj dolini. Ova pjesma je bila najslušanija u vrijeme rata, zahvaljujući radio Vitezu. Kao nekada i danas svako jutro u 08:00 na radio Vitezu čujemo spomenutu pjesmu.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 09:48 |
|
|
KRENUH NA PUT
Krenuh na put,a kuda, u Bosnu brate,a gdje ću drugo, tamo mi rodna gruda, koju nisam vido dugo.
Tamo mi putevi i staze, tamo mi rijeka i dolina, opet ih naše noge gaze, tamo mi je Komušina.
Tamo se život budi, opet tamo raste cvijeće, opet tamo žive moji ljudi, dolazim, srce mi igra od sreće.
Samo tamo ću sretan biti, tamo gdje je moj rodni dom, tamo ću gnijezdo sviti i naći mir,u srcu svom.
Ilija Ćosić, Komušina
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 09:50 |
|
|
KOMUŠINA
To je kraj stisnut u kotlini, to su brda, voćnjaci, seoski put, to je naša Usora u dolini, to su nad njom zvijezde i mjesec žut.
Komušina, to je čovjek na njivi, to je šuma, gaj i lug. to je na nebu oblak sivi, Komušina, to mi je prijatelj i drug.
To su jutarnje kapi rose, proljeće, ljeto i sunčev sjaj, Komušina, to su noge bose, to je moj dragi rodni kraj.
Komušina, to je naše djetinstvo, uspomena draga svima, Usora, Kondžilo, očevo pismo, Eto, to mi je Komušina.
Ilija Ćosić, Komušina
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 09:51 |
|
|
Nedaća bojovnika
Jednima će biti drago, a drugima krivo Ja ću opjevati ono što je bilo. Godina je devedeset druga Opet Ramom nadvila se tuga.
Napadaju sve što je naše Vele „pobit ćemo sve ustaše“. Oće četnik opet doći u Ramu U to mjesto da donese tamu. Al ni Ramljak više isti nije Da ga kolje on da mu se smije. Sada i on prodao je kravu I nabavi sebi pušku pravu. Ako misliš četniče zavladat Prvo moraš sve Ramljake savladat. Tvrd je orah njemu Ramljak bio Pa je brzo četnik popustio. U tijeku žestokoga rata Sukob izbi i protiv bošnjaka. Teške borbe, mnogo biješe krvi Ali Ramljak i tu osta prvi.
Svoje neda a ni tuđe neće Zato ima u životu sreće. Svoj na svom bio i ostao Velik ratnik u ratu postao. Za svog sina i za svoju Ramu Svaki Ramljak neće žalit glavu. Obraniše svoju zemlju svetu Da ne idu dica im po svijetu. Herceg-Bosna zemlja je se zvala Velik ulog i Rama je dala. I sad čujem moji mili dragi Herceg-Bosno tebe Rama brani.
Herceg-Bosna nije dugo bila Politika sve je za to kriva.
Veliku grešku napraviše brate Politika nije za Hrvate. Braćo moja zašto ste ginuli Šahovnicu sa nas su skinuli. Onaj tko je borio se časno Čeka zatvor, to je njemu jasno Ćuti, trpi u Boga se nada Sluša vijesti, što će reći vlada. Da li će im mirovinu dati Il će pustit da obitelj pati. Još nam kažu, nemojte se bunit Jer bi mogo vojni sud nam sudit. Još bi mogao puno toga reći Ali suza počela mi teći. Ovo vam je istina i pravda Ko se borio, kako prav nastrada Još da mi je ovo znati Ako zatreba, koga li će zvati?
Nenad Meter, Podbor
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 11:19 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8044 Lokacija: Banovina Usora
|
Ima l' igdje ljepšeg kraja
Ima l' igdje ljepšeg kraja kao rodna gruda ova koju čine stare župe Še'er, Žepče i Osova
Nigdje nema te ljepote, rodna grudo, rodni kraju u tebi sam Hrvat rođen, u tebi mi k'o u raju
Ima l' igdje ljepšeg kraja od lijepih Radunica a i mladih naših župa Brankovići, Globarica
Nigdje nema te ljepote, rodna grudo, rodni kraju u tebi sam Hrvat rođen, u tebi mi k'o u raju
Ima l' igdje ljepšeg kraja od Lovnice - Zavidovića, i hrvatskih svetih mjesta Komušine kraj Teslića
Kapular, Novi Šeher
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:11 |
|
|
O Hrvatski ratnici što u neznanu grobu ležite, zar grijeh je bio što svoju zemlju volite. Mladost svoju za dom ste dali, nežaleć krv suze i znoj rame uz rame redove zbijaste, za domovinu živote dadoste.
O bezimeni junaci što groba nemate, nek vaše duše na oltaru domovine odmore, jer vi ste andjeli, hrvatski sinovi zid bola životom stvorili.
ilija sljivic ike
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:12 |
|
|
MAJKA SAVA
Prekrila je gusta magla Ravna polja , sva od zlata Posavinom zora puca Sve za sina , svog Hrvata
Kroz stoljeca majka Sava Crvena od krvi tekla Svojih kceri i sinova Hrvatskoga moga pretka
I opet ce Sava teci Razbijati riblja jata Svojoj djeci glasno reci "Ja vam tecem zbog Hrvata"
"Prenesite , djeco , pozdrav Najvecemu sinu mome Najhrabrijem mom Hrvatu Ljudevitu Posavskome "
Kristijan Medic , Odzak 11.10 .2012. godine
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:14 |
|
|
Prebivalište
Jednog dana slušajući vijesti
Umalo sam ostao bez svijesti.
Ne vjerujem ja ušima svojim
Što to rade sa narodom mojim
Kroz povijest su izdali nas mnogi
Ovo sada najviše nas boli.
Kad se sjetim, na početku rata
Voljeli nas neg rođenog brata.
Zla sudbina Hrvatsku je snašla
A ta zemlja domovina je naša.
Krenuli smo u velikom broju
Pomoć braći u ljutome boju.
Pohrlili zbog sloge i bratstva
I zbog svoga čuvenog Hrvatstva.
Mnogi od nas svoj su život dali
Slobodnu Hrvatsku da bi imali.
Rat je počeo i u našoj zemlji
Svi Hrvati bili „Za dom spremni“.
Poslije toga sve se promijenilo
A za nas je po zlu tad krenulo.
U Hrvatskoj većinom se stide
Kad „Bosanca“ u lijepoj našoj vide.
Vi „Bosanci“ na teret ste nama
BiH je domovina vama.
Ne možete prebivalište imati
Nit po našoj zemlji se skrivati.
Tako politika riješila se nas
Vjerujući to je za Hrvatsku spas.
Svi su sretni nitko se ne buni
A tek sada zatvori im puni.
Nisu puni „bosanskih“ Hrvata
Već domaće policija hvata.
Koji su se u Hrvatstvo kleli
Sve što mogli sebi su uzeli.
Kada vide pod nogama da gori
Bez problema u BiH se skloni.
A u sportu što pobjede nose
Većinom su Hrvati iz Bosne.
Tada cijela nacija se divi
Zar ovaj u Hrvatskoj ne živi.
Ja se nadam i to dočekati
Da ispriku oni će nam dati.
I da ćemo biti narod jedan
Čestit, pošten i u radu vrijedan.
I ponovo živjeti u slozi
Gospe naša ti nam sad pomozi.
Nenad Meter, Podbor_Rama
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:16 |
|
|
VRAN PLANINA
Kraj jezera ja sam stajao Svoju dušu sam odmarao. Misli su mi bile u daljini Pogled gledo prema Vran planini Gledajući tako u planinu
Ideja mi jedna brzo sinu.
Promatrajuć krivudavu cestu
Treba o njoj napisati pjesmu.
Ta planina je povijesni znamen
Tomislava, Posušja i Rame.
Pa se sjetih ja onih dana
Stari priča i našeg Gegana.
Kad bi se sijelo okupilo
Pričalo se i rakiju pilo.
Povijest kaže tu se Gegan krio
Dok partizan u Rami je bio.
Skupljao je on satniju svoju
Da neprijatelja porazi u boju.
U Vranu su bivali danima
Trn u oku partizanima.
U Vranu je život položio
Neprijatelj mnogobrojniji bio.
Al još uvijek priča se u Rami
Bio Gegan vojničina pravi.
I naša Diva u Vranu se krila
Jer najlipša divojka je bila.
Nije Turčina za momka htjela
U to vrime to reć nije smjela.
U sred Vrana to tursko strašilo
Divin mladi život ugasilo.
Mijat Tomić, Gegan i Diva
Skrivala je naša Vran planina.
Skrivala ih i grob im postala
Al njihova djela su ostala.
Gledam tako prema Vran planini
Misli lete toj ratnoj godini.
Bože mili velike li tuge
Te godine devedeset druge.
Vran planina opet spas je bila
Tisućama hrvatskih civila.
Preko nje svi su pošli
Do slobode da bi došli.
Ta planina velika je stasa
Preko nje sada put je spasa.
Mnogima je ona crna ovca
Jer su kroz nju ostali bez novca.
U povijesti a i danas
S njom se ponosi svaki Ramac.
Blagoslovi Bože Vran planinu
I svu našu Ramsku dolinu
Nenad Meter, Podbor-Rama
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:18 |
|
|
KOMUŠANSKA VILA
Legoh sinoć da odmorim dušu tugujući što se umorila Sam što zaspa pođe me dozivat jedna lijepa dugokosa vila Ja sam brate Komušanska vila, ajd idemo skupa putovati Ajmo obić našu Komušinu, na Kondžilu ajmo zapjevati
Ponese me Komušanska vila pod zvjezdane božije visine Ne plaši se, tiho mi šapuće, budi hrabar komušanski sine Spusti vila mene na Kondžilo, naše mjesto sveto, tako milo A suze mi radosnice liju, pozdravljaju zemlju najmiliju
Pođoh ljubit zemlju komušansku i proklinjat tu silu dušmansku Što moj narod raseli po svijetu a vila mi reče ko djetetu Uskoro će doći bolji dani, vrati će se naši Komušani Sa Kondžilom kad se rastajala ovako je vila zapjevala:
Hvala tebi Bože sa visine, tko mač uzme od mača i gine Pjeva vila, ječi Komušina, odjekuje cijela okolina Osvajači, one lude glave bježe, traže pomoć svetog Save A vila se smije iz sveg glasa, ej zločinci vama nema spasa
Ponese me vila sa Kondžila preko naših brda i dolina Tako nizko da sam sve vidio a put mi je mjesec nasvjetlio Nosi vila mene na Studence, kroz Mršiće, Bežlju i Ćosiće Zatim krenu u selo Juriće, Pobrnjicu i u Stojičeviće
Pa me nosi u Komuš'nu Donju, Ponjaviće, Klar'će i Tunčiće Zatim krenu u moju Slatinu, kroz Babiće na moju Lazinu Tu me dobra spustila je vila gdje me moja majka othranila Dragi Bože al sam sretan bio kad sam svoje selo osjetio
Nosi vila mene u Šimiće, kroz Ćosiće, Pranj'će i Gavriće Pa me nosi sve do sela Gaše, sve će ovo opet biti naše Zatim krenu preko Crne Rijeke na Dubravu, tu zemlju krvavu Pokloni se vila Komušini i poleti nebeskoj visini
Dok je nebom nadamnom letila molila me Komušanska vila Da pozovem naše dobre momke, sve sposobne ljude i djevojke Svi u Žepče pođimo od reda, to nam naša savjest zapovijeda I od tu se dobro pripremimo, dušmanima našim zaprijetimo
U Komuš'nu doćemo sigurno, dali milom ili bilo silom Spusti vila mene u postelju i moli me da ostvarim želju Probudi se i gorko zaplaka, Bože mili a žalosti moje Pomozi nam da svi se vratimo Komušani na Kondžilo svoje
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:20 |
|
|
MOM NARODU
Napaćeni Srednjobosanski narode, sjetiš li se ikada teških godina, kada patila je naša Lasvanska Dolina ?
Sjetiš li se onih koji su pali, u želji za našom slobodom, živote su svoje dali?
Poklekneš li ikada, pred teškim bremenom života, znaš li kolika je Srednjobosanska ljepota?
Hrvatski narode, zašto izdajnike slaviš svoje, one što proklinju svete tri boje?
Ima li za te budućnosti, kad tuđin piše posljednji tvoj boj, Hrvatski narode moj?!
Ana Vidović Krizanac obradila pjesmu koju je napisala HELENA MARIĆ
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 20:29 |
|
|
Odlazak iz Bosne
Spakirah moj život u dva velika kofera i dvije manje putne torbe. Strpah moje iskustvo u ručni prtljag. Smjestih moje brige u džepove. Stavih moje nade u dlanove. Zalijepih moja moranja za tabane. Pohranih moja sjećanja u dušu. Ubacih moj oprez u oči. Zatvorih roditeljske poljupce i suze u moj molitvenik.
I krenuh…..
Ljerka Lukić, SNOVIĐENJE
Nije baš domoljubna, ali jest sjetna
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 12 lis 2012, 22:19 |
|
|
BiH Hrvati
Zemlju „Bosnu“ obavila tama Jedan narod svaki dan se slama. Taj narod najstariji u zemlji koju svi svojataju sebi.
To je narod što hrvatski se zove A željan je mira i slobode.
Žele samo što imaju drugi i na svome jutrom da se budi.
Tuđe neće niti mu to treba Nit će čekat da mu padne s neba.
Gospu moli, u Boga se nada Dragi Bože pomozi nam sada.
Jer velika nepravda se sprema Mnogi hoće da nas ovdje nema.
Vlast se pravi, nas se i ne pita Dadoše nam nekog Komšića.
Sve hrvatsko što ima u sebi To je zrno iz puščane cijevi.
Pa nam vele nije Hrvat pravi Al pošten je ništa mu ne fali.
Kao nema poštenih Hrvata pa nam daju „federalnog“ brata.
Sad se čude nemogu da shvate HDZ je sad jedan brate.
Sad ne mogu što su naumili pa „Lijana“ oni namamili.
Koji je se u HDZ kleo Dok je stoku iz Glamoča sveo.
Sad se klete u bratstvo i jedinstvo i proklinje što zajedno nismo.
Imali su podršku sa strana U imenu Mesića Stipana.
Koji voli Paldum Hanku Da mu pjeva na uranku.
Voli nju nego sve Hrvate nit riječ o njem neću više brate.
Ovaj novi Josipović Ivo najradije ništa nebi diro.
Kad sam čuo ja njegove riječi nije sreća taj entitet treći.
Svi Hrvata iz Bosne se boje kao da ih na milione broje.
Braćo moja kud ćeš većeg jada Milorad Dodig nas štiti sada.
Gospo draga ti nam sad pomozi Moj narod da živi u slozi.
Isprosi nam kod dragoga Boga Da živi ta hrvatska sloboda.
Nenad Meter, Podbor-Rama
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 13 lis 2012, 21:25 |
|
|
Sokolova čežnja
Sivi soko raširio krila Herceg zemlja gdje je nekad bila. Poletio sa Makljena planine Da obiđe da ga želja mine. Od makljena letio je južno Sa visine gledao je tužno. Dal ne vidim što sam ostario Ali nije vako prije bilo.
Ovo mjesto obavila tama Ne čuje se dječja galama.
Niti vidim da šetaju ljudi Pa me ovo sve pomalo čudi.
Gdje su žene što na njivi rade Ljudi stari što pivaju gange.
Pa ne vidim nit ovce na polju Nit volove da na njima oru.
Leti soko ta nebeska ptica I razmišlja gdje li su ta dica.
Mora da me vara staro oko Misli soko dok leti visoko.
Moj sokole ptico siva Nije tvoja starost kriva.
Staro oko tebe ne vara U tvom mjestu dosta toga ne valja.
Djece nam je sad toliko malo Da u jednu sobu sve bi stalo.
Ne provode oni vani sate Jer u kući svi Internet prate.
Nećeš vidjet ti na njivi žene Sav posao na kuću su svele.
Malo čiste malo kavu piju Ručak prave, gledaju seriju.
Što ne čuješ da ganga se piva To je naša omladina kriva.
Jer ne vole oni zvuke stare Ako nema udara gitare.
Što ne vidiš ti ovce na polju Bilo ih je u velikom broju.
Stari ljudi moraše ih prodat Jer ne mogu za njima sad hodat.
I volove što nekad su orali Teška srca oni su prodali.
Idi odavde ti ptico siva Nađi sebi u životu mira.
Sokol nebi sokol bio Kad bi svoju zemlju ostavio.
Skupi krila i pogleda vodu Ramska zemljo odavde ne mogu.
Sada njega ramska voda krije Jer iz Rame htio ići nije.
Herceg-Bosna a i soko sivi U srcima našim uvijek će da živi.
Nenad Meter, Podbor rama
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 22 lis 2012, 00:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75254 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Jesu to sve amateri ili ima i pisaca?
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 22 lis 2012, 01:15 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8044 Lokacija: Banovina Usora
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Natječaj - najljepše domoljubne pjesme Herceg-Bosne Postano: 19 srp 2024, 22:03 |
|
|
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|