HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 stu 2024, 15:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Razgraničenje Daytona
PostPostano: 13 lis 2009, 12:40 

stavit cu karte rubnim opcinama federacije i prikazati koja su se hrvatska naselja nasla u RS a mogla bez prob uci u federaciju .sva rubna naselja koja su vrlo lako mogla biti rjesena jer Srbima nisu predstavljala nista.

-bivsa opcina Jajce , tu su joj prikljucena hrvatska sela opcine Skender Vafuka (Dobretici..) .
novoj opcini Jajce neka naselja na zapadu ali je pripojeno Bosnjacko naselje Vlasinje ,ali tu je mogao uci i Hrvatsko naselje Liskovica iz opcine Mrkonjica Grada.
slika

-opcina Teslic , mogla su uci u federaciju hrvatska naselja (Gornja Vrucica,Studenci,Komusina donja i gornja,Slatina i Dubrave ,takodjer i bosnjacka Kamenica i Rajseva.
slika

-opcina Tesanj, izostavljena su hrvatska naselja zapadno od opcine Loncari,Blazevic i Vrela. koja glupost !
slika

-opcina Stolac , fino su mogla u federaciju Stjepan Krst ,Ljubljenica i Brsatnik .
slika

-bivsa opcina Samac ,izdvojena naselja Prud,Domaljevac ,Bazik i dio Grebine ,ali i tu su bez problema mogla bar Novo Selo,Donji Hasic i Tisina u federaciju .
dio srpskog naselja Brvnik je usao u opcini Domaljevac ili Orasje
slika

-bivsa opcina Gradacac , izdvojena su hrvatska naselja Donje Ledenice,Gornja i Donja Tramosnica,Njivak,Orlovo Polje,Turic i Blazevac ,sva ta sela su usla u novoj srpskoj opcini Pelagicevo i bila su dobro naseljena .
da je tu povratak 100% hrvati bi mogli uzeti tu opcinu .
slika

-Orasje, tu nije bilo stete na racun hrvata ,ali su srbi dobili neka njihova sela na jugu te opcine (Covic Polje,Lepnica,Loncari).
slika

-Odzak, izdvojena su hrvatska naselja Srnava ,dio Potocane i dio Ade ,a pridodana Brusnica Velika i Brusnica Mala iz opcine Broda .naselje Prud iz Samca je isto pripojeno Odzaku .
slika

-Sanski Most , izdvojena hrvatska naselja Sasina i Stara Rijeka ,Grevica,Ovanjska i Skrljevita
slika

to je sve skupa preko 21.000 hrvata .

Vrh

Naslov: Re: razgranicenje daytona
PostPostano: 13 lis 2009, 13:03 

Odličan prikaz! Meni isto nije bilo jasno zašto se Komušina u Daytonu nije mogla utrpat!

21.000 ljudi, pa to je više Hrvata nego u Posušju...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 13:51 

Vraćali smo gradove, a da smo od srba tražili sva ova sela oni bi nam vratili 100%. Njima to ništa nebi značilo... Eh, ko je nas predstavljo u Daytonu...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 14:23 

MRSHO je napisao/la:
Vraćali smo gradove, a da smo od srba tražili sva ova sela oni bi nam vratili 100%. Njima to ništa nebi značilo... Eh, ko je nas predstavljo u Daytonu...

Bravo Frane, sjajan upis, sjajan. Kakav smo mi jad od naroda. Bilo nam je tesko uzet svoje. Jedino 'opravdanje' mozda postoji u tome da se nije moglo mac od onih 51% spram 49%.

No, nikad nije kasno. Sto je tvoje, tvoje je. Ne treba samo zemlju prodavat u bescijenje. Nikad se ne zna. Treba ove stvari promicat. Posalji detalje Poskoku, Bljesku, Pinkcomu, svim hrvatskim partijama. Da vidimo da li ce bit reakcije.

A to tko nas je predstavlju, pa zna se, Caca domovine, smrdljivac Ganic i Zubak, koji nikad nista u Daytonu potpiso nije.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 14:35 

Duboko sam uvjeren da pregovarači ni sa jedne strane nisu uopće znali za ova sela.. Kao i da je takvih sela bilo i na suprotnoj stani.. Kad bi se cjenjkali selo po selo, pa koliko bi im godina trebalo da se dogovore?
Jest 21000 izgleda puno, ali svako selo pojedinačno gotovo ništa, posebno ako se uzmu u obzir cjelokupne migracije u ratu...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 14:43 

jationo je napisao/la:
Duboko sam uvjeren da pregovarači ni sa jedne strane nisu uopće znali za ova sela.. Kao i da je takvih sela bilo i na suprotnoj stani.. Kad bi se cjenjkali selo po selo, pa koliko bi im godina trebalo da se dogovore?
Jest 21000 izgleda puno, ali svako selo pojedinačno gotovo ništa, posebno ako se uzmu u obzir cjelokupne migracije u ratu...

i da bi se cjenkali 100 Godina ja nebi dao niti jedno Hrvatsko selo sve bi se to moglo rijesiti :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 14:58 

izvornjak je napisao/la:
jationo je napisao/la:

i da bi se cjenkali 100 Godina ja nebi dao niti jedno Hrvatsko selo sve bi se to moglo rijesiti :HercegBosanac

A jebiga, kao da ti znaš baš za svako selo, nisu ni ti pregovartači znali. Osim toga tamo nije bilo puno cjenkanja, Amerikanci su dali svoj prijedlog, zapravo ultimatum, pa su se dalje prepirali oko sitnica.. A kao što rekoh, ne vjerujem da su im sva sela bila poznata..

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 15:17 

Meni nije nikako jasno zašto je stvorena općina Dobretići? Pa zar nije logičnije ujedinjavanje sa općinom Jajce? Tim bi i Hrvati u Jajcu popravili svoju brojčanu situaciju. Smatram da bi se trebala pokrenuti inicijativa ujedinjavanja te dvije općine.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 15:18 

Pa, nije kasno za ispravit pogrešku, na obje strane...

Bio bi to dobar potez i za RS i za Hrvate.

Neka vide jednom Bošnje kako je kad se dogovaraju mimo njih...

Vjerojatno se može naći neka pravna začkoljica u Daytonu.

Kao na primjer namirenje 49 % teritorija, jer koliko ja znam sad je negdje RS na 48,5 %.

Damo negdje tih 0,5 a zauzvrat zamijenimo sela...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 16:08 

Ako se ne varam Jenjić (kod Orašje) je ostao u RS.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 16:23 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Pa ovo razgraničnje je sami sukus politike BH Hrvata, zadnjih 19 godina. Bezveze politika. Dobar dio likova iz samog vrha HDZ-a, nije ni znao gdje sve žive Hrvati u BiH.

I naravno, začinjeno bezgraničnoj poslušnosti Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 16:42 

lider30 je napisao/la:
Pa ovo razgraničnje je sami sukus politike BH Hrvata, zadnjih 19 godina. Bezveze politika. Dobar dio likova iz samog vrha HDZ-a, nije ni znao gdje sve žive Hrvati u BiH.

Ovo boldano vas najviše sjebava, slično kao što je bezgranična poslušnost prema Srbiji sjebala Srbe iz Hrvatske... Prvo gledat svoj lokalni, pa onda globalni, nacionalni interes..
Tu se Srbi iz Bosne razlikuju, jerbo su znali Zlobi reći ne. Zato je i svaki sljedeći sporazum za njih bio najpovoljniji, a za vas najnepovoljniji...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 18:28 

lider30 je napisao/la:

kako to su srbi znali gdje zive a nasi ne ?

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 18:53 

Zanimljivo je ovdje, kako bi se u Jajcu dalo vrlo lagano razgraničiti s Muslimanima.

P.S.
Frane vrlo dobra tema i dobre karte :palacgore2

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 19:48 

a da su se npr Donje Ledenice ,Tramosnica iz opcine Gradacac odnosno Pelagicevo nasli u federaciju ,crtu bi isto tako mogli lako povuci i do susjednih hrvatskih sela opcine Modrice i Samca i ukljucuti hrvatska sela Cardak,Kornica i Srednja Slatina koja su u kontinuitetu .
slika

Ravska ,Tisova,Rasljas i Ljubija .. ista stvar
slika

a moglo bi se naci i drugih primjera..

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:03 

Meni je nešto najupečatljiviji oduvjek bio Majdan kod Jajca, zašto nije priključen Općini Jajce. A veliko selo, skoro 1000 hrvata. Hejj što bi to značilo za hrvatstvo Jajca... plus Dobretići...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:09 

Brisevo se nalazi na 4 km zracne linije od centra Islam Ljubije, ili Donje Ljubije.Zar nije u interesu da se taj kraj nalazi blize Bosnjacima ili Federaciji

Brisevo je dato Srbima u Dejtonu.Ja, jos uvijek ne znam zasto

Stara Rijeka:

Još se ne zna kojoj opštini i entitetu pripada Stara Rijeka kod Sanskog Mosta
SELO NA NICIJOJ ZEMLJI
Piše: Z.Cekic

SANSKI MOST - Oko osamdeset posto šuma u vlasništvu gradana hrvatske nacionalnosti na podrucju koje pripada župi Stara Rijeka posjeceno je u poslijeratnom periodu, istaknuto je prilikom jucerašnje posjete nacelnika opcine Sanski Most Sanjina Halimovica ovom mjestu.
Prema rijecima župnika Ilije Arlovica, glavni razlog tome je što se još ne zna kojoj opštini i entitetu pripada Stara Rijeka te okolna mjesta.

"Policija je cesto nesigurna oko toga da li se nalazi na teritorij 'svog entiteta ili onog drugog', što šumokradicama olakšava posao. Zbog meduentitetske linije razgranicenje koja presijeca župu, mještani imaju i niz drugih problema", istakao je Arlovic.

On je dodao kako se oni najcešce ogledaju prilikom pokušaja mještana Stare Rijeke da u zemljišnim knjigama izvade posjedovne listove ili druge dokumente.
"Kada se ljudi zbog ovoga ili slicnog problema obrate u opštini Oštra Luka, ovi ih upute na opcinu Sanski Most i obrnuto, pa se mještani izlažu nepotrebno trošku, a cesto posao i ne obave do kraja", istice Arlovic.

On je dodao kako se problemi žitelja ovoga kraja ogledaju u prometnoj izolaciji, nezaposlenosti te nepostojanju bilo koje institucije.
Halimovic je obecao mještanima Stare Rijeke uspostavljanju autobuske linije sa Sanskim Mostom, te mogucnost zapošljavanja nekolicine mještana u javnim ustanovama u ovom gradu.

U ovom selu danas živi svega stotinak mještana u starijoj životnoj dobi, dok je najveci broj mladih životnu egzistenciju zasnovao u Republici Hrvatskoj ili inostranstvu.

Nezavisne novine

slika

Drenovac Bosnjaci
Alijin Gaj Bosnjaci
Zalihovac Bosnjaci
Duge Njive Bosnjaci
Redak Bosnjaci
Begici podijeljeno
Grosici Federacija

Gavranovici Srbi
Tomici Srbi
Bungurevac Srbi

Stara Rijeka centar.29 kuce i crkva je u Federaciji,ostalo u drugom entitetu

Ko je tebi rekao da Sasina je u Cetnitetu.Jes na zescim drogama

Cijela Sasina s svih 11 Hrvatskih zaseoka Sasine uz Lugove, granica Prijedora i Sanskog Mosta je u Federaciji

http://radiosana.ba/index.php?option=co ... &Itemid=67

Selo Donje Ledenice je u Federaciji, sem 2 Srpska zaseoka

U Donjim Ledenicama je zivjelo 2005 godine:940 stanovnika u 233 kuce

Inace i 75 kuca sela Turic je u Federaciji, ali tamo zivi samo 30 stanovnika, zbog mina

Dobretici su mala kasaba, i cak i da se to pripoji

Ostat ce isto

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:20 

frane je napisao/la:
a da su se npr Donje Ledenice ,Tramosnica iz opcine Gradacac odnosno Pelagicevo nasli u federaciju ,crtu bi isto tako mogli lako povuci i do susjednih hrvatskih sela opcine Modrice i Samca i ukljucuti hrvatska sela Cardak,Kornica i Srednja Slatina koja su u kontinuitetu .
slika

slika

Frane nemoj biti naivan.... taj deo je najosetljiviji... i Srbi tu ne bi pravili ama baš nikakve ustupke....
taj deo je jedan od najtanjih u RS... i zašto ga dodatno sužavati ?

Postoje određeni delovi za koje niko ne bi pravio ustupke iako je drugi narod u većini....
Hrvati za zaleđe Dubrovnika, Muslimani za okolinu Sarajeva, Srbi za koridor...

btw.. mislim da su svuga granice malo pomerene.... recimo Gradačac

slika

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:21 

Bobovac je napisao/la:
Meni je nešto najupečatljiviji oduvjek bio Majdan kod Jajca, zašto nije priključen Općini Jajce. A veliko selo, skoro 1000 hrvata. Hejj što bi to značilo za hrvatstvo Jajca... plus Dobretići...

Majdan je bio vise mjesano selo sa 40-etak % srba ,500 hrvata,400 srba ..a i Majdan nije bio dobro povezan s Jajcom ,do Majdana imas nekoliko srpskih i bosnjacki sela .
Liskovica je bila 90% hrvatsko sa 900 hrvata .

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:31 

Herc_ je napisao/la:
frane je napisao/la:
slika

slika

Frane nemoj biti naivan.... taj deo je najosetljiviji... i Srbi tu ne bi pravili ama baš nikakve ustupke....

Postoje određeni delovi za koje niko ne bi pravio ustupke iako je drugi narod u većini....

slika

ma molin te kakvi najosjetljivi ?ta vam sela ne predstavljaju nista i imaju kontinuitet s Gradaccom isto kao i neka druga .niti su strateski vazna . nemoj mi reci da Turic ,Blazevac i Tramosnica nisu mogla u federaciji ,
ne kazem ja da bi sad srbi tribali praviti ustupke ,ko o tome prica ? samo zelim reci kako su hr pregovaraci tada mogli bolje .

najtanji dio vam je u Brckom .

i jacko smiri se ,taj koji je na drogama si ti . :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:49 

frane je napisao/la:
Herc_ je napisao/la:

slika

ma molin te kakvi najosjetljivi ?ta vam sela ne predstavljaju nista i imaju kontinuitet s Gradaccom isto kao i neka druga .niti su strateski vazna . nemoj mi reci da Turic ,Blazevac i Tramosnica nisu mogla u federaciji ,
ne kazem ja da bi sad srbi tribali praviti ustupke ,ko o tome prica ? samo zelim reci kako su hr pregovaraci tada mogli bolje .

najtanji dio vam je u Brckom .

i jacko smiri se ,taj koji je na drogama si ti . :HercegBosanac

Lepo piše jedan od najtanjih.... :yes

Taj deo je širok oko 10km... a ti kažeš moglo se tražiti i delovi Modriče koji se naslanjaju na taj deo (pa si to i nacrtao).... to jednostavno nije moglo proći.... ništa više ja ne kažem.....

Imaju određenu geografsku važnost... nije da to Srbima nije tako bitno ...

Za neke krajeve se slažem pogotovo za deo kod Komušine.... jer je to najbezbolnije... ali se ne slažem kod ovih granica da se moglo drugačije...

Jack je jednostavno uzeo i dobri stari COPY+PASTE... to je postavio jedno 50 puta i nije mu teško da ko pokvarena ploča to ponavlja opet ... i opet i opet.... :zubati

Jack kad mi skidaš ban ili sam opet dobio trajni ? :smijeh

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 20:56 

Treba biti realan. Bosanska Posavina je sada kralježnica Republike Srpske. Možda bi se tu moglo nekako izvući par naših sela, ali sumnjam da je realno moguće išta više. Oko Jajca, Komušina i Stjepan Križ bi se već moglo pregovarati, samo se bojim da je sada prekasno, slabo bi se itko vratio tamo,- pa da je šahovnica svaki metar uz put. Ali dobro, u načelu nemam naravno ništa protiv ako je moguće, pa makar to bili i pusti krajevi. Barem bi imali finih izletišta. :)

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 21:04 

Bobovac je napisao/la:
Treba biti realan. Bosanska Posavina je sada kralježnica Republike Srpske. Možda bi se tu moglo nekako izvući par naših sela, ali sumnjam da je realno moguće išta više. Oko Jajca, Komušina i Stjepan Križ bi se već moglo pregovarati, samo se bojim da je sada prekasno, slabo bi se itko vratio tamo,- pa da je šahovnica svaki metar uz put. Ali dobro, u načelu nemam naravno ništa protiv ako je moguće, pa makar to bili i pusti krajevi. Barem bi imali finih izletišta. :)

pa cuj, cini mi se da Stjepan Kriz i je strateski vazan jer se moze kontrolirati cesta Stolac-Rotimlja-Buna-Mostar
al za ova posavska sela ona uopce nisu strateska ,ali slazen se da je u nekom smislu to kraljeznica RS ..
a i desetak kilometara sirok koridor to je vec dosta siroko .dobro aj, onaj dio Modrice bi mogao ipak ugroziti taj njihov koridor .

Vrh

PostPostano: 13 lis 2009, 21:37 

frane je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

pa cuj, cini mi se da Stjepan Kriz i je strateski vazan jer se moze kontrolirati cesta Stolac-Rotimlja-Buna-Mostar
al za ova posavska sela ona uopce nisu strateska ,ali slazen se da je u nekom smislu to kraljeznica RS ..
a i desetak kilometara sirok koridor to je vec dosta siroko .dobro aj, onaj dio Modrice bi mogao ipak ugroziti taj njihov koridor .

Ah čuj, srbi već unaprijed planiraju u posavini situaciju kada krene jedna oklopna brigada da presječe koridor. 10 kilometara i nije baš nešto debelo u toj situaciji. :ujko

Vrh

PostPostano: 14 lis 2009, 20:31 

Bobovac je napisao/la:

Mislim da su pri pregovorima, morali više uzeti u Posavini, jer nije sve bilo krucijalno za srpski koridor. O ovo ostale toćke, što je naveo frane, nije ništa drugo, doli neznanje i neodgovornost.

Netko je tek tako za.ebavao sa takvim stvarima. :neznam

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav, Naša Kvačica, Patriota, potocnj, Salivator i 351 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: