HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2025, 12:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33866 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 1355  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji!
PostPostano: 01 pro 2012, 18:43 

Metemma je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Nije, ali obojica su Srbi.

Tako su i Cincari Vlasi (ili Rumuni, ako baš cepidlačiš...).

Cincar nije isto što i Vlah iz istočne Srbije, srodni su ali nisu isti. I ovime prekidam moju diskusiju o ovoj temi.

Vlasi se ne osećaju Rumunima (barem većina), ali jesu realno Rumuni. Ista priča je i sa Crnogorcima i Srbima.

Vlasi nisu Rumuni, već imaju zajedničke pretke s Rumunima.

Tako nekako...

Rumuni su prostodušan i ljubazan svijet.

Uvjerio sam se u to puno puta.

Imali smo ih za podstanare devedesetih, nikad nam ni čioda nije falila iz kuće.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 18:53 

Sjećam se moje prve posjete istočnoj Srbiji, sjedim tako u kafani u Rudnoj Glavi, gledamo nešto o Kosovu, počnu lokalci da me ispituju odakle sam ko sam šta sam dok ćekam ćevape, i kažu oni meni, eto i mi imamo problem sa ovim Vlasima... objasne šta se dešava... dobro pitam, pa ima li puno tih Vlaha... a, kaže jedan, svi smo mi Vlasi :zubati Kao što su neki Srbi prije bili Sloveni, tako su neki bili Vlasi, sad smo svi Srbi.

Posle nekog vremena, povezem nekog velikog vlaškog muzičara, pušta mi on CD svoje muzike, svidi mi se to, pustim ja njemu neke Kurdish melodies, evo reko, Kurdi, žive u Turskoj al su poseban narod. Da, kaže on, kao Vlasi u Srbiji, pokazuje mi koja su srpska a koja vlaška sela, veliki Vlah... posle kroz priču skontam da je njemu babo neki Crnogorac koji je naišao, napravio ga i nastavio dalje :zubati

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:07 

Vlasi su ćudljiv narod, neke svoje običaje nerado otkrivaju drugima.

Zanimljiva priča...

http://www.youtube.com/watch?v=FZNgvYhXlJQ

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:14 

vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:

Zanimljiva priča...

Nasred sela beli dvorac
a po njemu mlada šeta
Vlah je Vlajnu oženio
a prošao pola sveta... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=lNEo4Fd3ICI

6:20 ;)

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:29 

Metemma je napisao/la:

Zanimljiva priča...

Nasred sela beli dvorac
a po njemu mlada šeta
Vlah je Vlajnu oženio
a prošao pola sveta... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=lNEo4Fd3ICI

6:20 ;)

Nije za bacanje.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:32 

Most definitli.

Ali više sam ciljao na ono "malo srpski malo vlaški, sve je brate to po naški" :zubati

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:34 

Metemma je napisao/la:
Most definitli.

Ali više sam ciljao na ono "malo srpski malo vlaški, sve je brate to po naški" :zubati

Na svadbi i treba da bude tako...

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:37 

I inače...

http://www.youtube.com/watch?v=RkZC7sqImaM

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:40 

Da.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:46 

Vlasi se ne osećaju Rumunima (barem većina), ali jesu realno Rumuni. Ista priča je i sa Crnogorcima i Srbima.

Do ujedinjenje kneževina u 19. stoljeću, nije ni bilo rumunjske države.

Pa tako ni nacije Rumuna. Gdje se u povijesti pominju Rumuni u 17. ili 13. stoljeću?

Nema ih. Ali ima Vlaha. Rumuni su kao nacija državni projekt. Relativno mlad.

Znam, Rumuni su nastali ujedinjenjem Vlaha i Moldavaca, to jest, Vlaške i Moldavije. Ali ako su Vlasi i Moldavci Rumuni, onda ni Cincari nisu nešto deseto, nego su valjda i oni neki Rumuni. Ali nije to ni bitno toliko....

Većina Vlaha u Srbiji danas ima srpsku nacionalnu svest.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 19:52 

Do ujedinjenje kneževina u 19. stoljeću, nije ni bilo rumunjske države.

Pa tako ni nacije Rumuna. Gdje se u povijesti pominju Rumuni u 17. ili 13. stoljeću?

Nema ih. Ali ima Vlaha. Rumuni su kao nacija državni projekt. Relativno mlad.

Znam, Rumuni su nastali ujedinjenjem Vlaha i Moldavaca, to jest, Vlaške i Moldavije. Ali ako su Vlasi i Moldavci Rumuni, onda ni Cincari nisu nešto deseto, nego su valjda i oni neki Rumuni. Ali nije to ni bitno toliko....

Većina Vlaha u Srbiji danas ima srpsku nacionalnu svest.

Oko 34.000 Vlaha nema srpsku nacionalnu svijest.
I ima svoj Nacionalni savjet.

Slažem se da nije top priority.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 20:08 

Oko 34.000 Vlaha nema srpsku nacionalnu svijest.
I ima svoj Nacionalni savjet.

Slažem se da nije top priority.

Njih nisam ni računao, oni su Vlasi.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2012, 12:32 

http://www.vestinet.rs/stav/zabluda-da- ... nje-drzave

Željko Cvijanović – Zabluda da će predaja Kosova zaustaviti razaranje države

Kao što je, iz ugla Zapada gledano, uslov za efkasno provođenje nezavisnosti Kosova bilo odvajanje Crne Gore, tako je potrebno da Kosovo legne da bi se napala Republika Srpska, možda već ovog proleća. E sad, vlast može da likvidira kosovski problem, ali je u RS potpuno nemoćna.

To će reći da se u Mitrovici, pored ostalog, brani i Banjaluka. A to će reći i to da će Zapad biti veoma zahvalan vladi za poklonjeno Kosovo, ali će ih rušiti već neki mesec kasnije na Srpskoj, gde živi 1,3 miliona glava koje su se sopstvenom krvlju izlečile od iluzije da su u Brozovo vreme svinje bile deblje i da će, kad ne budu mislili o svojoj slobodi, svi živeti kao junakinje „Seksa i grada“.

Vlada koja je predala Kosovo tada će morati da se suprotstavi strancima u Srpskoj, ne zato što joj je Srpska draža, već zato što tamo neće moći ništa da urade. Stranci će, kad to shvate, odmah početi da grade novu političku kombinaciju koja bi mogla da završi posao.

Pitanje je, naravno, zašto, ako znaš da već drugi korak nećeš moći da provedeš, ne pružiš otpor već na prvom? Zato što drugi korak dolazi kasnije, a kasnije je Srbima često sinonim za nikad? Ne biva, naravno.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 00:22 

Neki Crnogorac, Perović, profesor na novosadskom univerzitetu kuka kako Crnogoraca u Srbiji ima više od popisanih, kako se boje da se izjasne i sl. svinjarije... A sve to kao "posledica raspomamljenog nacionalizma" (za razliku od fine Milove demokratije).

Pa rekoh da pogledamo rezultate politike koju vode sa Cetinja.

Crna Gora:
1981. 400 488
2011. 278 865

Srbija:
1981. 120 438
2011. 38 527

Hrvatska:
1981. 9 818
2001. 4 926

1981. 530 744
2011. 322 318 (-208 426)

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 00:43 

Taj Perović je među poznatijom đubradi, od te Čankovsko-Čedinske priče, AFANS, Crna kuća, qp...

Šta je ova poslednja kolona?

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 00:50 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Neki Crnogorac, Perović, profesor na novosadskom univerzitetu kuka kako Crnogoraca u Srbiji ima više od popisanih, kako se boje da se izjasne i sl. svinjarije... A sve to kao "posledica raspomamljenog nacionalizma" (za razliku od fine Milove demokratije).

Pa rekoh da pogledamo rezultate politike koju vode sa Cetinja.

Crna Gora:
1981. 400 488
2011. 278 865

Srbija:
1981. 120 438
2011. 38 527

Hrvatska:
1981. 9 818
2001. 4 926

1981. 530 744
2011. 322 318 (-208 426)

Iz Milove pespektive, odlični rezultati.

1.) U Crnoj Gori su Crnogorci u porastu 2003.-2011., a u odnosu na 1981. u međuvremenu su ostvarili:
a) suverenu i međunarodno priznatu državu s
a.1.) vlastitom diplomacijom
a.2.) vlastitom vojskom
b) crnogorski jezik s gramatikom, rječnikom i pravopisom koji nije postojao u trenutku proglašenja neovisnosti, a kamo li 1981.

2.) U Srbiji nestaju "terazijski" Crnogorci, kao izvor potencijalne V. kolone, a ostaju samo hard-core Crnogorci (Lovćenac) koje će se u budućnosti moći repatrirati u CG kao nacionalno pouzdan element.

3.) Broj Crnogoraca u Hrvatskoj za Mila je nebitan jer postoje dobri međudržavni odnosi, a i ovih 4 926 je pružilo svu potrebnu pomoć u izgradnji novog crnogorskog (dukljanskog) identiteta, neovisnog o srpstvu.

4.) Ukupni pad u odnosu na 1981. je za Mila nebitan, dapače koristan jer se prosrpski tabor među Crnogorcima dekamuflirao i izjasnivši se Srbima odrekao pretenzije na vlast u Crnoj Gori.

Zašto? Zato jer je nezamislivo da bi Albanci, Hrvati, islamo-slavofoni korpus u CG te Crnogorci utemeljni na dukljanskom, antisrpskom i suverenističkom identitetu ikada mogli prepustiti vlast otvorenim Srbima.

Perović = Milenko Perović

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:13 

Glazbenik je napisao/la:
Iz Milove pespektive, odlični rezultati.

Za njega ne sporim. Govorim iz perspektive jednog nacionalnog korpusa koji je sada oštro podeljen.

Citat:
1.) U Crnoj Gori su Crnogorci u porastu 2003.-2011., a u odnosu na 1981. u međuvremenu su ostvarili:
a) suverenu i međunarodno priznatu državu s
a.1.) vlastitom diplomacijom
a.2.) vlastitom vojskom
b) crnogorski jezik s gramatikom, rječnikom i pravopisom koji nije postojao u trenutku proglašenja neovisnosti, a kamo li 1981.

2.) U Srbiji nestaju "terazijski" Crnogorci, kao izvor potencijalne V. kolone, a ostaju samo hard-core Crnogorci (Lovćenac) koje će se u budućnosti moći repatrirati u CG kao nacionalno pouzdan element.

3.) Broj Crnogoraca u Hrvatskoj za Mila je nebitan jer postoje dobri međudržavni odnosi, a i ovih 4 926 je pružilo svu potrebnu pomoć u izgradnji novog crnogorskog (dukljanskog) identiteta, neovisnog o srpstvu.

4.) Ukupni pad u odnosu na 1981. je za Mila nebitan, dapače koristan jer se prosrpski tabor među Crnogorcima dekamuflirao i izjasnivši se Srbima odrekao pretenzije na vlast u Crnoj Gori.

Zašto? Zato jer je nezamislivo da bi Albanci, Hrvati, islamo-slavofoni korpus u CG te Crnogorci utemeljni na dukljanskom, antisrpskom i suverenističkom identitetu ikada mogli prepustiti vlast otvorenim Srbima.

Dosta ovoga stoji, ali to ne menja činjenicu da će "Crnogorce" svesti na prostor Podgorica-Cetinje-Jadran. Što se tiče jezika, pravopisa, crkve itd. ne čini mi se da taj projekat ide sjajno. Uz manje institucionalno nasilje države CG i veću zainteresovanost države Srbije, uveren sam da bi išao i dosta lošije.

Sa stanovišta moje struke, biće mi zanimljivo posmatrati do koje mere će ovaj proces ići i da li će uopšte uspeti. Đukanović za svoj projekat nalazi snažnu podršku u Zagrebu, Tirani i sl. što daje osnov za neko novo pozicioniranje Crne Gore. A opet, i pored konstantne antisrpske/antisrbijanske histerije u državnim institucijama i delu medija, veze, ekonomske, kulturne, obrazovne, su i dalje veoma snažne.

Citat:
Opština Mali Iđoš:

Srbi:
2357 (2002)
2388 (2011)

Crnogorci:
2812 (2002)
1956 (2011)

Baš nedavno je na RTV bila rasprava između dve grupe predstavnika crnogorske zajednice u Srbiji o jeziku...

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:21 

Glazbenik je napisao/la:

Inače, česti javni istupi uvaženog gospodina govore o visokom stepenu tolerancije na mom fakultetu, i u Republici Srbiji uopšte.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:25 

Glazbenik je napisao/la:

Inače, česti javni istupi uvaženog gospodina govore o visokom stepenu tolerancije na mom fakultetu, i u Republici Srbiji uopšte.

Takvog usranka drzati na fakultetu...to mozemo samo mi...

Zena od mog brata se popisala kao Crnogorka, iako tamo se samo rodila... njena majka takodje kao Crnogorka iako zivi ovde 30 godina... nikakav problem...

Nema gore sorte od tih nadobudnih dukljanina, nekad su u ime Tita i partije bili najgori batinashi po pandurskim stanicama i golim otocima...a sad su samo promenili dres, a ista paranoja i kvar u glavi.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:30 

DzoniBG je napisao/la:

Zena od mog brata se popisala kao Crnogorka, iako tamo se samo rodila... njena majka takodje kao Crnogorka iako zivi ovde 30 godina... nikakav problem...

Nema gore sorte od tih nadobudnih dukljanina, nekad su u ime Tita i partije bili najgori batinashi po pandurskim stanicama i golim otocima...a sad su samo promenili dres, a ista paranoja i kvar u glavi.

Nemoj dzoni s tom spikom: "toga ima samo u Srbiji"
Pouzdano znaš da se i u Hrvatskoj takva *** nađu bez problema :D

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:31 

Glazbenik je napisao/la:

Zanimljivost je da je doktorirao u Zagrebu 1984.g.

slika

http://filo7.drugari.org/katedra/prof-dr-milenko-perovic

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:33 

volvoks je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Nemoj dzoni s tom spikom: "toga ima samo u Srbiji"

Ima svugde govana, ali ovakvih ekstremnih izjava bas i nisam cuo...

Nije neki anonimus ili politicar, covek radi na fakultetu, obrazuje ljude...to je malo tezi faul...

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:36 

To samo pokazuje koliko je antisrpska komunistička gamad, koja se lako prešalta u ekstremne nacionaliste bilo koje nesrpske nacije, duboko infiltrirana po Srbiji, posebno po Novom Sadu i Beogradu gdje se sistemski uzgaja.

Da je sreće i pameti, ovaj bi bio predmet opšteg prezira, a ovako, djecu obrazuje...

Inače, kad čujem da neko kaže "Srbi i Crnogorci", hvatam se za livor... idi na Durmitor pa budi Crnogorac po naciji.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:36 

volvoks je napisao/la:

Nadobudni antisrpski Dukljani? :zubati

Šalu na stranu, FFNS je pravi kolaž naroda i ideologija, tako da gorepomenuti ne iskače puno... ali mi nije jasno kako stalo trpimo lekcije od ljudi koji se ubiše radeći za nezavisnu CG, skidanje zle velikosrpske hegemonije, pogane crkve, jezika, književnosti itd... a onda nakon svega odluče da ostanu u mrskom Beogradu ili Novom Sadu i da primaju platu, penziju direktno od države Srbije. Setimo se i komunističkog krvoloka Kapičića, kome se i čitava familija udomila u mrskoj Srbiji. (kad smo kod familije, i Perović je uradio isto).

Fascinantna tema za neko istraživanje.

Glazbenik je napisao/la:
Zanimljivost je da je doktorirao u Zagrebu 1984.g.

Razmišljao sam da li da stavim podatak, ali bi neki rekli da smišljam antisrpske zavere. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 01:37 

pa nije valjda da su Miletove Crnogorke? kako dozivljavaju taj crnogorski identitet, kao regionalni, nacionalni, subetnicki?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33866 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 1355  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: