HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 svi 2025, 01:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 549 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: NACIONALNA STRUKTURA STANOVNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE 2011.
PostPostano: 11 lip 2012, 15:37 

iprodano je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

U Vukovaru ih je po zadnjem popisu 32 posto. Ocekujem pad ispod 30 posto na ovom ako ne i veci. Mnogi Srbi Istocne Slavonije odlaze na studij i/ili rad u Vojvodinu i Beograd.

U Kninu ih je po zadnjem popisu 20 posto al to je prenapuhano. Tamo ce ih jos malo bit par posto ako i toliko jer nasi imaju jako dobar natalitet a Srbi mahom staro stanovnistvo i prijavljenih ima koji tu nezive.

U Vukovaru je 2001. godine bilo skoro 33% srba, dok se na popisu 2011. očekuje oko 35%. Bez obzira što veliki broj njih nije ovdje popisani su i biti će uvršteni u ukupno stanovništvo, što naravno neće odgovarati pravom stanju ali je povezano s politikom zbog umjetnog povećanja srpskog stanovništva na području cijele RH.

Pozdrav.

Mislim da je to i zbog izvlacenja odnosno dobivanja odredenih prava koje im prebivaliste u HR nosi.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 16:36 

Ibar je napisao/la:
iprodano je napisao/la:

U Vukovaru je 2001. godine bilo skoro 33% srba, dok se na popisu 2011. očekuje oko 35%. Bez obzira što veliki broj njih nije ovdje popisani su i biti će uvršteni u ukupno stanovništvo, što naravno neće odgovarati pravom stanju ali je povezano s politikom zbog umjetnog povećanja srpskog stanovništva na području cijele RH.

Pozdrav.

Mislim da je to i zbog izvlacenja odnosno dobivanja odredenih prava koje im prebivaliste u HR nosi.

Stvar je u tome što su one srbe koji nisu prisutni uvrstili u ukupno stanovništvo dok hrvate nisu i to usred države Hrvatska. Pa zar to nije sramotno da umjetno povećavamo broj srba.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 18:47 

iprodano je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Stvar je u tome što su one srbe koji nisu prisutni uvrstili u ukupno stanovništvo dok hrvate nisu i to usred države Hrvatska. Pa zar to nije sramotno da umjetno povećavamo broj srba.

Znam da su ih popisivali masovno, na nepravilan način, znam slučaj jedne babe u Benkovcu koja je na svoj stan od 50 m2 popisala 20 ljudi (žive većinom u Vojvodini danas) :zubati .
Ali da se primjetiti da su rezultati daleko od toga pošto se prije iznošenja podataka popis revidira još jednom da se utvrdi tko je ustvari pravi stanovnik, a tko fiktivno prijavljen. Tako je ispalo primjerice da u Vukovaru živi manje ljudi no što ima birača (jasno je svima s koje strane Dunava taj "višak" dolazi) .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 20:09 

Zadar1993 je napisao/la:
iprodano je napisao/la:

Znam da su ih popisivali masovno, na nepravilan način, znam slučaj jedne babe u Benkovcu koja je na svoj stan od 50 m2 popisala 20 ljudi (žive većinom u Vojvodini danas) :zubati .
Ali da se primjetiti da su rezultati daleko od toga pošto se prije iznošenja podataka popis revidira još jednom da se utvrdi tko je ustvari pravi stanovnik, a tko fiktivno prijavljen. Tako je ispalo primjerice da u Vukovaru živi manje ljudi no što ima birača (jasno je svima s koje strane Dunava taj "višak" dolazi) .

U Vukovaru i naši stvaraju višak jer se jako velik dio predratnih Vukovaraca piše kao da živi u Vukovaru zbog manje porezne stope ili takve neke fore, a živi u Zagrebu. A što se tice Vukovara živio sam zadnje tri godine tamo i mogu vam reci da mi se osobno broj Srba cinio veci nego broj naših (ili u najboljem slucaju da su smo izjednaceni)...

Vrh

PostPostano: 11 lip 2012, 20:48 

To je podrucje od posebne drzavne skrbi pa imaju manju stopu poreza. Nije bitno kako nasi napumpavaju broj ukoliko zive u RH. Srbi tu imaju puno veci problem jer mnogi od njih nisu svaki tjedan u RH kako bi trebali biti da budu popisani kao stanovnici.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 16:47 

Ibar je napisao/la:
To si u pravu doc ako nas sad i nije 95 posto vrlo brzo ce nas biti. Svi nehrvatski narodi u Hrvatskoj se vise ili manje asimiliraju i stapaju s nama. To je samo pitanje vremena.

Nijemaca i Austrijanaca ima više iz popisa u popis.
To se pripisuje tome da se za vrijeme Juge tako nisu mogli izjašnjavati.
Jedina su manjina koja raste, sve ostale padaju.

Manjine ne nestaju samo zbog hrvatske asimilacijske snage, male manjine nestaju prvenstveno zbog globalizacije i gospodarske pasivnosti i neaktivnosti manjinskog kraja.
Česi ostaju Česi samo u češkim selima te se treba pobrinuti da ta sela opstanu.
To znači ulaganje gospodarske naravi.
Iako su politički Hrvati, zašto ne bi kulturom i jezikom bili Česi?
Zaključno, ono što želim Hrvatima izvan HR, želim drugima u HR.

To što opet imamo efekt Pribičević, kad je o Srbima riječ, možemo samo sebi zahvaliti i nikome drugom.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 17:06 

Svarog je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

U krivu si. Nemam nista protiv Ostalih u Hrvatskoj no ne vidim nista lose u tome da Ostali s vremenom postanu Hrvati. Problem sa Srbima je sto je jedan ogroman broj njih neprijateljski nastrojen prema hrvatskoj državi i tu se nažalost malo toga promijenilo. Slično je i sa Talijanima bilo kad je Istra u pitanju samo njih je sad jako malo ostalo. Al da mislim da nam u nekoj EU budućnosti prijeti poklapanje u Istri i na nekim otocima mislim. Bolje spriječit nego liječit. Prvi korak je to prebrojavanje..

Zar strah i od tih , kako neko gore rece, 3,4% ?!

Koliko Hrvatska treba da bude ''cista'' pa da se mozete opustiti ?
Sta je ''drugi korak'' ??
''Prstenovanje'' zarad pracenja kretanja i migracija ...( poput rijetkih ptica) ??
Svakom pametnijem Hrvatu jasno je ,da ste se od Srba neuporedivo vise ovajdili ,ogrebali i okoristili , nego sto ste stetovali .
Pa bar to malo ostavite da zivi u miru.
Red bi bio.

Ovdje u RS , odakle su otisli mnogi Hrvati ,ne primjetim slicna ''prebrojavanja''...
U ratu je bilo kako je bilo...
Danas ...ode ko hoce, vrati se ko hoce ,zivi kako hoce...i moze..
Svako gleda svoja posla , i nema nekakvih zaziranja.
Bude ponekad , ali cini mi se ne u tolikoj mjeri ko tamo u Hrvatskoj.

Ne vidim smisla drugacije.

Kakav obraz, majko mila.
Prvo, nisu otišli, protjerani su.

Drugo, ti s ovom usporedbom jamačno hoćeš reći da je broj Srba povratnika u HR jednak ili manji od broja Hrvata koji su se vratili u RS?

Jer, da nema tebe, mislila bih da je obrnuto.
Također, molila bih te da me uputiš u broj ministara Hrvata u entitetskoj vladi, a posebno ako je koji bio potpredsjednik iste (Emil Vlajki se ne računa).
Netko iz etnički hrvatske stranke.

Treće, Emila Vlajkija niste izabrali Vi?
Četvrto, postoji li uopće hrv. stranka u skupštini RS?
Peto, kad spominješ slovo U, zasigurno znaš da je četnički pokret rehabilitiran u Srbiji?

Podsjećas me na Pupovca svojom patetikom.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 17:24 

Ibar je napisao/la:
@Cakara, Zadar

Što se Ceha tice koliko znam oni su se otpocetka aktivno ukljucili u obranu i jos preko Ceske agitirali za nas. Prvi put cujem nesto drugacije ako imas vise informacija proslijedi.

Tako je. Češki branitelji imaju spomenik u nekim češkim mjestima.
Naše manjine listom su se stavile na našu stranu, neki su branili samo svoja mjesta, a neki cijelu HR.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2012, 17:27 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
Razlikuješ li Ukrajince i Rusine?

Baš tako kako Zarac veli...

Jedina razlika je u vjeri, Rusini su unijati, a Ukrajinci pravoslavci. Inače, siguran sam da je ta obitelj bila rusinska jer sam tada prvi put čuo za taj narod. Cura je održala i neko predavanje o njihovom folkloru, sjećam se.

Nije to jedina razlika. No ni ja nisam čula da su bili kolaboracionisti, baš naprotiv.

Vrh

PostPostano: 18 lip 2012, 13:20 

s one strane dinare je napisao/la:
Odkud Česi u sred Slavonije? :confused1

najveća zajednica talijana poslije istre ti je u Slavoniji, Pakrac :palacgore1
Odkud oni tamo bolje pitanje :zubati

Vrh

Naslov: Re: Nacionalna struktura stanovništva Republike Hrvatske 2011.
PostPostano: 04 pro 2012, 11:09 

Dol je napisao/la:
Prema prvim još neslužbenim podatcima u Hrvatskoj od ukupnog broja pučanstva živi tek 3,6% Srba.
http://4.bp.blogspot.com/-Cxn5g0gLLrE/U ... +danas.jpg

Prema vjerskoj strukturi pučanstva Hrvatske katolici su sa 89,78% apsolutna vjerska zajednica.
http://www.zabranjeni.url/hrvatska-ima-89- ... ja/947240/

Hrvatska ima 4,29 milijuna stanovnika.
http://www.zabranjeni.url/popis-stanovnist ... 00/956036/

U Zagrebu bez anglomeracije živi oko 800.000 ljudi, sa aglomeracijom 1,2milijuna.
http://www.zvijezde.info/hrvatska-ima-4 ... 0000-ljudi

Etnički zemljovid Hrvatske:
slika

Privitak/ci:
Opaska: Broj Srba u Hrvatskoj
Broj Srba u Hrvatskoj danas.jpg
Broj Srba u Hrvatskoj danas.jpg [ 33.99 KiB | Pogledano 7732 put/a. ]

PostPostano: 04 pro 2012, 11:16 

Ovi podaci su smiješni jer ne govorimo o istim granicama, odnosno 1910 obuhvaća gotovo 100 tisuća srijemskih Srba, a ne obuhvaća 90% hrvatsku dalmaciju i tada gotovo u potpunosti bezsrbnu Istru :kava

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 11:49 

volvoks je napisao/la:
Ovi podaci su smiješni jer ne govorimo o istim granicama, odnosno 1910 obuhvaća gotovo 100 tisuća srijemskih Srba, a ne obuhvaća 90% hrvatsku dalmaciju i tada gotovo u potpunosti bezsrbnu Istru :kava

Tako je, dobro si primjetio da su podatci iz 1910. bez Damacije u kojoj su onda Hrvati bili 83%, te bez Istre, Međimurja, Rijeke.. a sa druge strane pridodan im je istočni Srijem do Zemuna u kojem je onda živjelo do 200.000 Srba koji dakle u ovoj objavi ne bi smjeli biti prikazani.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Srijemska_%C5%BEupanija

Glede podataka iz 1931. mora se odmah reći da su to neobjektivni podatci koji potječu iz pristranih (veliko) srbijanskih izvora, te da su bez Istre, Zadra, Kvarnera, Lastova, Rijeke i Baranje. Ubojstva Stjepana Radića i inih hrvatskih domoljuba to i potvrđuju tako da se doista slažem sa tvojom opaskom.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_u ... ugoslaviji

Ovaj dijagram potječe sa izvora bliskim Pupavcu i SNV_u [/b]stoga je pristran, no podatak o [b]136.000 Srba sa popisa 2011. točan je!

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 17:16 

Dol je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Tako je, dobro si primjetio da su podatci iz 1910. bez Damacije u kojoj su onda Hrvati bili 83%, te bez Istre, Međimurja, Rijeke.. a sa druge strane pridodan im je istočni Srijem do Zemuna u kojem je onda živjelo do 200.000 Srba koji dakle u ovoj objavi ne bi smjeli biti prikazani.

Glede podataka iz 1931. mora se odmah reći da su to neobjektivni podatci koji potječu iz pristranih (veliko) srbijanskih izvora, te da su bez Istre, Zadra, Kvarnera, Lastova, Rijeke i Baranje. Ubojstva Stjepana Radića i inih hrvatskih domoljuba to i potvrđuju tako da se doista slažem sa tvojom opaskom.

Ovaj dijagram potječe sa izvora bliskim Pupavcu i SNV_u [/b]stoga je pristran, no podatak o [b]136.000 Srba sa popisa 2011. točan je!

Ovo glede 3,6% Srba je još neprovjerena informacija, pošto DZS još nije izdao potpune rezultate.
P.S. Mislim da će Gračac poplaviti (barem glede birača, mada među djecom dominiramo), a Kneževi Vinogradi i Končanica pocrveniti :wink .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 18:05 

Zadar1993 je napisao/la:
Dol je napisao/la:

Ovo glede 3,6% Srba je još neprovjerena informacija, pošto DZS još nije izdao potpune rezultate.
P.S. Mislim da će Gračac poplaviti (barem glede birača, mada među djecom dominiramo), a Kneževi Vinogradi i Končanica pocrveniti :wink .

Da, vidjet ćemo još sve.
S obzirom što su Srbi radili u RH i na starosnu strukturu stanovništva, 3 % je još i jaaako puno.
Za kojih 30ak godina, u RH će ih se vjerojatno moć nać u tragovima. Južno od Save su ionako starci, a uz Dunav će većinom odseliti, ekonomska situacija u Slavoniji uopće baš i nije nešto bajna.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 18:11 

Ceha je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Da, vidjet ćemo još sve.
S obzirom što su Srbi radili u RH i na starosnu strukturu stanovništva, 3 % je još i jaaako puno.
Za kojih 30ak godina, u RH će ih se vjerojatno moć nać u tragovima. Južno od Save su ionako starci, a uz Dunav će većinom odseliti, ekonomska situacija u Slavoniji uopće baš i nije nešto bajna.

Realno gledano nebitni su oni već 17 godina u RH, ništa mi ne znači ima li ih koji % više - manje kada više ne će nikad ni pokušati ono što su radili 90ih.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 21:28 

Svejedno je lijepo za vidjet.

Etnički homogena zemlja je recept za bolju budućnost, harmoniju i ravnopravnost svih.

Nacionalnim manjinama bi trebala biti omogućena kulturna autonomija ali treba poticati stvaranje političkog hrvatstva gdje će svi ravnopravno sudjelovati.

I poticati pretakanje u Hrvate samo malo drugačijeg podrijetla i nekih kulturnih posebnosti.

Kako smo u prošlosti i radili. Kad su nam brojni preporoditelji pa i obični ljudi bili podrijelom iz Njemačke, Češke, Grčke, Poljske, Slovenije pa su odlučili postati Hrvati.

Tu otvorenost i primanje drugih Europljana koji dođu živjeti kod nas, nauče naš jezik, prihvate našu kulturu i žele postati dio našeg naroda, to bi trebali zadržati. Naravno nikakva masovna useljavanja i narušavanja etničke slike ali pojedince prihvaćati. Ako žele postati Hrvati i obogatiti nas svojim talentima zašto da ne.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 22:59 

Ibar je napisao/la:
dudu je napisao/la:
i ja sam načuo da je Srba 3.6% iliti oko 150 tisuća.

Znaci pali su za 50 tisuca?!

To sigurno, Srpska sela oko Vukovara su skoro pa prazna, Borovo selo, Trpinja i Bobota- STARCI od 60g :zubati
U svakom slučaju dobre vijesti :zubati

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 23:00 

Oduvijek, još od Habsburgovaca. Moj susjed je Čeh i kaže mi da su njihovi pretci došli sa Njemačo-Češke granice :zubati

Vrh

PostPostano: 04 pro 2012, 23:04 

SSlavonac je napisao/la:

najveća zajednica talijana poslije istre ti je u Slavoniji, Pakrac :palacgore1
Odkud oni tamo bolje pitanje :zubati

Potomci Talijanskih doseljenika iz Italije, naseljeni ( isto kao i Česi ) davno, još u 18-19 stoljeću :kava

Vrh

PostPostano: 05 pro 2012, 01:38 

Krajem 19. stoljeća, dakle ne tako davno.

Vrh

PostPostano: 05 pro 2012, 10:39 

Zadar1993 je napisao/la:
Dol je napisao/la:

slika
Dakle, nešto ovako?
Iako, zapravo nema veze. Kroz 2-3 popisa će ionako sve biti crveno :D
Reda radi, bilo bi ljepo i ovo u Istri zacrvenit, al :D

Vrh

PostPostano: 05 pro 2012, 11:08 

Dobro smo mi ovo odradili, kad sagledamo cjelokupnu našu povjest. A bili smo dosta puta ugroženi, počevši od Turaka koji nas nisu uspjeli islamizirat, pa je iza toga bila mađarizacija, talijanizacija i na kraju ovi problemi sa Srbima.

Još da odradimo stvari u BiH pa raditi na integriranju i što jačem povezivanju hrvatskih dijelova i to je to.

Vrh

PostPostano: 05 pro 2012, 11:29 

Ceha je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

slika
Dakle, nešto ovako?
Iako, zapravo nema veze. Kroz 2-3 popisa će ionako sve biti crveno :D
Reda radi, bilo bi ljepo i ovo u Istri zacrvenit, al :D

Šteta, bolje da se zacrvene plave i tamno zelene općine, česi i mađari su izrazito lojalne manjine uklopljene u političku hrvatsku naciju...

Vrh

PostPostano: 05 pro 2012, 13:12 

Icebreaker je napisao/la:
Dobro smo mi ovo odradili, kad sagledamo cjelokupnu našu povjest. A bili smo dosta puta ugroženi, počevši od Turaka koji nas nisu uspjeli islamizirat, pa je iza toga bila mađarizacija, talijanizacija i na kraju ovi problemi sa Srbima.

Još da odradimo stvari u BiH pa raditi na integriranju i što jačem povezivanju hrvatskih dijelova i to je to.

Prije bih rekao da nas nisu uspijeli islamizirati u tolikoj mjeri da izgubimo nacionalni identitet ( u sadašnjim granicam RH) i svaka čast našim djedovima koji su se nosili s time u tim vremenima,ali znamo da je dobar dio populacije nažalost podlegao i to je sad ta većina u BIH, ako ćemo realno gledati.

Odlično si ovo zapasio da smo dobro odradili Hr kad povijesno gledamo, s obzirom da smo krajem 16. stoljeća bili svedeni na 16. km2. od Senja, Ogulina, Karlovca i Koprivnice do sjevernih granica i to bez Istre. Ostaje žal za Bihaćem, jer je to vjekovima bio centar Hrvatske države, a Una " poglavita rijeka" u Hrvatskoj. Naravno idealno bi bilo do Neretve i do Vrbasa da se vratimo na granice iz kraljevine, i integriramo Tzv. Tursku Hrvatsku, ali to je povijest..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 549 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 79 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: