HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 stu 2025, 08:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 145 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Je li BiH prešla točku s koje nema povratka?
PostPostano: 29 sij 2013, 12:03 

Hm, a men' se čini da će Srbija i Hrvatska naglo da se zainteresuju za BiH u narednim godinama... Šta onda?

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 12:18 

Sve postane, bude popularno, zatim pocne biti dosadno i onda nestane u brlogu prolaznosti. Ne odnose se moje rijeci na Bosnu a bome ni na Hercegovinu. Anti bosanski naboj je postao dosadan, zastario i brate mili bez ikakovog znacajnog uspjeha u proteklih 20 godina. Jeste imali neki znacajan pomak za ovih 20 godina.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 12:28 

Naša Kvačica je napisao/la:
Integrativni faktor je deklarativna podrška USA, i deklarativno bošnjačko samopouzdanje ("kad niste mogli 1993. ne možete ni sad" itd.). To ne možemo provjeriti bez stvarnog sukoba na koji ni jedna od strana nije spremna.

Ti mora da se šališ :D

Au contraire, mon ami...

Podrška SAD-a, odnosno njeni interesi su jedino što drži BiH na okupu.

Očito je da će agonija u BiH trajati još neko vrijeme.

Pa naravno, treba naći modalitet zadovoljavanja svih strana, odnosno podjednakoga nezadovoljstva, koji je u skladu s interesima SAD-a.

Ali pitanje je jesmo li već prešli točku s koje više nije moguće održati BiH?

Tu točku određuju drugi. Pa bih se naslonio na onu muslimansku izreku, "kad se nije raspala 1993., neće ni sada".

Mislim da su iz američke perspektive muslimani najveće razočaranje na njihovom vanjskopolitičkom planu kada je BiH u planu, koji su svoju integrativnu ulogu pretvorili upravo u suprotno. Pretpostavljam da nikome nije jasno kako i zašto se to dogodilo.

Dio istine je da su ti integrativni faktori utemeljeni na sili, odnosno da na razini koja isključuje međusobne ljudske odnose nemamo apsolutno nikakvih integrativnih faktora. A posebno ne nakon 1993.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 12:56 

Pitanje iz naslova teme bi imalo smisla da je BiH nekad nesto predstavljala, pa je onda krenula u sunovrat, pa je presla, ili nije presla tacku gde se moze povratiti na nesto staro...

Jos od srednjevekovnih vremena ta teritorija nema osnovne prerogative drzavnosti, zapusteno od Turaka do te mere da je bila izopstena iz svih tokova moderne civilizacije...posle kratko preuzeta od Austrijanaca, u prvoj Jugi takodje bez elemenata drzavnosti, da bi tek neka druzina sumara sa petokrakom dok je na toj zemlji intenzivno trajalo brisanje jednog naroda, dogovorila da to sve nije ni vazno, nego da je to brate i muslimansko, i hrvatsko, i srpsko...a u stvari nije nista od toga, nego je zamisljeno da bude bastion i poslednje utvrdjenje komunisticke ideje, fabrika sa dimnjakom stavljena u grb, a sve ono sto je prirodno delilo narode koji su u svakom predjasnjem ratu bili na suprotnim stranama je poravnato represijom i terorom...

Danasnja BiH je ostatak ostatka visoke peci u kojoj je pokusano na visokim temperaturama da se iskale i istale svi oni elementi koji u prirodnim uslovima ne idu zajedno, nema legure koja brzo ne rdja na sobnoj temperaturi.

Tacka posle koje nema povratka ni na tu farsu je onda kad je neko iskljucio titov frizider iz struje, pa je pocelo da se topi sve ono sto je iz predostroznosti drzano u ledu... meso je pocelo da popusta i ispusta gusto crvenu tecnost, kasapin je satarom lomio kosti, sekao po duzini, ostale su dve polutke koje vise na kuki nasilno slepljene jedna uz drugu, iako su duz kicme isecene.
Jedan tip je uzeo jednu polutku, a dva pobratima i saborca koja su se usput i medjusobno istukla su dobila da dele drugu...

Koliko god da je skupo i neizvesno, jednom ce morati doci do presecanja gordijevog cvora, ovakvo sizofreno stanje nikako ne moze opstati, a sansa da sve sto je bilo se nekako zaboravi, i svi postanu chili i poletni Bosanci i Hercegovci 3 vjerozakona...ne postoji...

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:14 

DzoniBG je napisao/la:

Tacka posle koje nema povratka ni na tu farsu je onda kad je neko iskljucio titov frizider iz struje

Moram priznati da mi se sviđa ova definicija,
kratka i točna.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:16 

DzoniBG je napisao/la:
Koliko god da je skupo i neizvesno, jednom ce morati doci do presecanja gordijevog cvora, ovakvo sizofreno stanje nikako ne moze opstati, a sansa da sve sto je bilo se nekako zaboravi, i svi postanu chili i poletni Bosanci i Hercegovci 3 vjerozakona...ne postoji...

Ovo nitko ne očekuje osim pojedinih međunarodnih i domaćih sanjara.

Bošnjaci/Muslimani/Bosanci igraju na sveto trojstvo demografija + isčekivanje iseljavanja prema maticama + preuzimanje svih poluga vlasti i državnog aparata. Srbi čekaju neki veći geopolitički tektonski poremećaj, ili jednostavno čekaju dan kada će doći do zaborava u Sarajevu da je RS uopće dio iste države (kvalifikacije poput Republika Šumska i Četnitet im idu na ruku). Hrvati se pokušavaju izboriti za ono što su imali do 2002, a od uspjeha te borbe ovisi i spremnost podržavanja BiH kao poželjnog državnog okvira.

Ovo isčekivanje, nadmudrivanje i zauzimanje što boljih pozicija će se nastaviti. Ratni sukobi nisu izgledni zbog mnoštva razloga, ne zbog nedostatka mržnje, nego zbog nedostatka oružja unutar BiH. Ovo što je u privatnim rukama (uglavnom pješačko) je neuporedivo sa zalihama JNA i TO sa kojim se poveo prošli rat. Hvala Bogu da je tako.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:21 

Graničar Jozo je napisao/la:

Au contraire, mon ami...

A sta ako je nefunkcionalna BIH strateski interes USA.
Imamo nefunkcionalan Avganistan,Irak,Libiju,Egipat,Siriju...
Moze li nepostojanje funkcionalne vlasti na nekom od interesnih podrucja biti interes USA?

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:26 

Pa s obzirom kojom brzinom stvaraju nefunkcionalne države, izgle da da da.

Lijepo destabilizuješ Evropu, zavadi pa vladaj... jel ikom bilo sumnjivo tokom rata što su sve evropske inicijative propadale dok su američke uspijevale... pa kao ono, Evropljani nesposobni...

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:31 

bezimeni12 je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:

Au contraire, mon ami...

A sta ako je nefunkcionalna BIH strateski interes USA.
Imamo nefunkcionalan Avganistan,Irak,Libiju,Egipat,Siriju...
Moze li nepostojanje funkcionalne vlasti na nekom od interesnih podrucja biti interes USA?

Slažem se. Ni prvi ni zadnji put da se takve stvari u svijetu događaju.

Kažem, primarni je američki interes. Jeli to sukob niskog inteziteta, kojim se nešto priječi, ili služi kao poluga na nekim drugim mjestima ne znam. Ako je to tako, onda ovo područje ni u kojem geostrateškom smislu nije inferiorno. Bar iz američke perspektive.

Barem je stvar u FBiH lako dovesti u red, da se to želi. Najbezbolnije bi bilo ponovno vratiti paritet u odlučivanju, odnosno ukinuti Berijeve amandmane. Vuk sit i ovca čitava.

Ali ako im je interes disfunkcionalnost, onda u tome imaju jako dobrog partnera na razini FBiH.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:31 

Točka s koje nema povratka, nije Željko Komšić, već odgoj poslijeratnih generacija. Bošnjačke generacije su odgojene za novi rat i za mržnju- svakako preko media, hrvatske generacije ( pišem o Hercegovini gledajući HTV, RTL, i ostale HR programe) su totalno nepripremljene za bosanske patriote istrenirane bošnjačkom propagandom i bošnjačkom povijesti.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:33 

Bosna i Hercegovina se odavno raspala, ovo što trenutno gledamo jeste "iznalaženja riješenja", kako u okvirima jedne države spojiti tri nespojiva faktora. I idemo tako od američkog eksperimenta, kada propadne dođu europljani malo eksperimentiraju, pa onda malo turci, pa malo rusi, malo se novca okrene, malo se zamezi, propadne "inicijativa" i idemo ponovno.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:33 

šta god da se desi u bih hrvati i srbi nikad više ne smiju dopustiti da se između njih ubaci "kost", jer jedino zajedničkom politikom ti narodi mogu profitirati. posebno hrvatski političari trebaju paziti da ih nekim "bombonom", koji hrvatskom narodu obično ništa ne donese međunarodna zajednica i bošnjački političari ne bi okrenuli protiv srba.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:39 

Ministry of Sound je napisao/la:

Ovo nitko ne očekuje osim pojedinih međunarodnih i domaćih sanjara.

Bošnjaci/Muslimani/Bosanci igraju na sveto trojstvo demografija + isčekivanje iseljavanja prema maticama + preuzimanje svih poluga vlasti i državnog aparata. Srbi čekaju neki veći geopolitički tektonski poremećaj, ili jednostavno čekaju dan kada će doći do zaborava u Sarajevu da je RS uopće dio iste države (kvalifikacije poput Republika Šumska i Četnitet im idu na ruku). Hrvati se pokušavaju izboriti za ono što su imali do 2002, a od uspjeha te borbe ovisi i spremnost podržavanja BiH kao poželjnog državnog okvira.

Ovo isčekivanje, nadmudrivanje i zauzimanje što boljih pozicija će se nastaviti. Ratni sukobi nisu izgledni zbog mnoštva razloga, ne zbog nedostatka mržnje, nego zbog nedostatka oružja unutar BiH. Ovo što je u privatnim rukama (uglavnom pješačko) je neuporedivo sa zalihama JNA i TO sa kojim se poveo prošli rat. Hvala Bogu da je tako.

Slazem se da rata nece vise biti...

Zadnji je posluzio kao katalizator gde je doslo do kristalizacije svakog naroda na odredjenoj teritoriji, i osim malog broja sredina, Srbi, Hrvati i Bosnjaci zive odvojeno, kako fizicki, tako i mentalno... pre neki dan sam pitao Leba da mi istakne barem jednu stvar koja spaja ta 3 naroda, koja ih moze okupiti i staviti pod istu zastavu, bila koja simbolika iz proslosti ili sadasnjosti koja bi ih povezala...nije bilo odgovora...

Trenutna pozicija je stalemate, piuni su istureni u sredini table, lovci tuku dijagonale, konja ima i vise nego sto treba i svaki skakuce u magli, topovi su za sada u ilegali, a kraljevi i kraljice iz sigurne dubine merace supljinu protivnika. Nema jos nagovestaja raspleta, ali za sada svi idu na pobedu, remi ce tek biti izvestan kad se ociste mnoge figure.

Sah se igra glavom, strpljenjem, proslo je vreme kad smo igrali Risk... uvek postoji mogucnost sporazumnog razvoda, ali su sad jos usijane glave, a vi morate pre svega da definisete koji deo kuce pripada vama...

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:41 

osa je napisao/la:
šta god da se desi u bih hrvati i srbi nikad više ne smiju dopustiti da se između njih ubaci "kost", jer jedino zajedničkom politikom ti narodi mogu profitirati. posebno hrvatski političari trebaju paziti da ih nekim "bombonom", koji hrvatskom narodu obično ništa ne donese međunarodna zajednica i bošnjački političari ne bi okrenuli protiv srba.

Ja se uvijek pitam da li bismo se mi možda lakše dogovorili s našom inovjernom braćom, ipak su to većinom doseljeni poturčeni Srbi, bez petljanja lukavih Latina :D

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:49 

Junuz će mi oprostiti što rabim njegovu osobnu priču ali kada sam je pročitala nekako mi je imala preneseno značenje i za sadašnjost.
Ekonomsko iscrpljivanje hrvatskih županija
Hrvatska ne ispunjava svoje obaveze date u Dajtonu.
Ona- BiH.
Hrvati više nemaju što dati.
Bošnjačka politika ONI u mraku.
Citat:
Nju?

Začuo se zvuk podizanja rolete. Brzo sam se nadvirio na prozor na katu i vidio nekoliko silueta, i jednu upaljenu cigaretu na sjeverozapadnom ćošku kuće. Svako malo bi se zažarila kad bi silueta povukla dim. Imao sam osjećaj da mi se bodež zabija u mozak kad god bih ugledao kako ta cigareta para tamu.
"Što hoćete?", povikao sam - "Ništa posebno, sve!", začuo se glas iz mraka pomiješan sa zvukovima kretanja ljudi oko kuće, čini se baš od onog sa cigaretom. Pomislih: "Što sad?". Bolje sam promotrio i vidio da ih ima više nego zadnji put kad su dolazili, bilo ih je najmanje 6-7, u vojnim odorama. "Je li to to? Je li došao kraj?".

Pet godina nakon rata našli smo se ja i Stari ponovno u našoj kući, trebali smo prenoćiti prvi put nakon što je Stari otišao iz nje, nakon što su izbjeglice je napustile i uništile i ono što pljačkaši nisu. Ljudima koji su živjeli u njoj nakon nas se još najmanje ima što zamjerit - sudbine onih na pogrešnoj strani su prepoznatljivo slične.
Hirom ili bolje reći igrom sudbine ostali smo ja i mama na "pravoj", a Stari i sestra na pogrešnoj strani - u našoj kući. Stari je bio poznati obrtnik i svako malo bi dolazili pljačkaši: što službeno, što neslužbeno, i otimali, automobil, kamione, novac, i pištolj koji je Stari imao legalno i prije rata. Uglavnom bi dolazili u pola bijela dana, službeno, ili po noći, neslužbeno.

Jedanput bi bacio ključeve, od auta i garaže, drugi put novaca koje je još uvijek imao kod sebe. Pretpostavljali bi po tome što smo bili dobrostojeći da tu ima. No taj zadnji put, više nije imao novaca, ni auto, niti bilo što drugo što bi mogao dati da se lešinari nahrane i odu. Zapravo, mislio je da nema ništa. Stric kojem su isto dolazili je zamolio Starog da mu pričuva 500 DM koje je čuvao za bijeg iz Bosne, i imao je još nešto... Pri samoj pomisli prošla bi ga jeza - imao je kći.

"Izađi van!", začuo je, "znamo da ti je sin u ustašama", nastavio je glas iz mraka. Htio sam odgovorit da si u Zagrebu, da nisi ni u jednoj vojsci, rekao mi je Stari, ali ne bi vjerovali svakako. "Znamo da ti je Ona unutra. Otvaraj ili ćemo sami ući!", nastavio je glas. "Prvo me presjeklo kad su je spomenuli, a potom sam pomislio: da se ne boje ući već bi ušli.", pričao je dalje Stari. Na tu pomisao se nadoveza zvuk razvaljivanja vrata. "Gotovo je, pomislih!", reče Stari. Rekao sam im: "E žive nas nećete naći.". Teškim glasom, užasno sporo su riječi kulale iz njegovih usta, doista mi je dočarao atmosferu, i mene je jeza prošla. "Tjerao me da skočim kroz prozor na drugoj strani kuće! I da bježim, a da će ih on koliko mogne na neki način privući i zadržat dovoljno dugo da dođem do nekih susjeda muslimana koji, uglavnom, unatoč ratu su i dalje imali dobro mišljenje o nama.", nadovezala se sestra na njegovu priču. "Ma nije mi palo na pamet ga ostavit, radije oboje.".
Vidio sam da je preko Starog neki oblak prošao, pa sam je udaljio: "De bogati, napravi nam kavu!", rekoh. Otišla je i Stari je mogao nastavit ponovno proživljavat svoju najtežu noć u životu, i mogao je pokušat izbacit iz sebe ono što ga je morilo sve ove godine. Bar sam ja tako mislio. Ponovno sami nas dvojica, nastavio je: "Nisam ja nikad nikom rekao cijelu priču.", drhtavim glasom je nastavio pričati ono zbog čega i ja vama pričam ovo. "Razmišljao sam kako da je ubijem!", rekao je brzo, kao da ne želi da čujem. "Koga?", poviknuh pomislivši da sam pogrešno čuo.
"Nju!", prstom pokaza na mjesto gdje je sestra koju sekundu prije sjedila, "bio sam se izgubio, nije htjela me poslušat pa pobjeći, znaš kakve u cure sa sedamnaest, svojeglave i tvrdoglave, pa i u ratnim okolnostima nije drukčije. Pomislio sam, ako uđu, ja možda mogu jednog sredit. Ubit će me, a ono što bi slijedilo poslije je bolje da živ čovjek ne doživi!". "Zapravo, ono što me u tom trenutku mučilo bilo je kako to tehnički izvest.". Kad čovjek malo razmisli i nema baš manuala kako ubit ikoga a kamoli svoje dijete, poneko ima to urođeno u sebi ali normalni ljudi, bar sam tako mislio nekad prije rata, nikad.
"Razmišljao sam da je zadavim, da je odalamim nečim s leđa po glavi, krvave varijante poput korištenja noža ipak nisam uzimao u obzir. Nema vremena, oni ulaze, za popit hrpu lijekova ili da drmne pola boce rakije, išlo bi lakše. Sjetio sam se i pištolja koji su mi oduzeli: eh, da sam ga imao, prvo bih par metaka u njih sprašio a onda u nas dvoje!", začuđujuće hladnim jednoličnim glasom izbaci Stari. "I?", upitah. "Okrenula se prema meni i pogledala me začuđujuće zrelim i smirenim pogledom, kao da ne nadolazi katastrofa. Pogled za koji sam imao osjećaj da mi čita misli, i da točno zna što mi je na umu.", odgovori Stari. Rekla je: "Stari preživjet ćemo, misliš se ti borit ili ne?".
"Sve je to sine moj trajalo samo par sekundi, ni minutu cijelu. Vrata su začudo odolijevala pajseru, ali znali smo da neće dugo.", nastavio je. Da malo razbijem jezu koja se mogla nožem po zraku sjeći priupitah: "Ma ja, pogledala te i ti odmah odustao, da sam ja bio u pitanju, mene bi odmah rokn'o.". Nasmiješi se Stari i reče: "Ne sine, da si bio ti tu, ne bi oni smjeli ni doći.", a ja zašutih još jednom osjetivši prezir prema sebi što sam bio tako daleko, sa svojih punih osamnaest. Predaleko da bih pomogao i ocu i sestri. Htjeli smo ja i mama k njima ali nije bilo načina za probit se. Stari je uvijek govorio, kad bi se čuli preko telefona, da se brinem za mater kojoj je situacija u koju smo upali Uskrsom 93. najteže padala. "I?", upitah, da saznam priču koju nikad nisam u cijelosti čuo, samo fragmente.

„Izišao sam na prozor na katu i dreknuo da imam pištolj, da nas neće naći žive ako uđu ali da ćemo pobit bar trojicu prije toga. Prestali su provaljivat, no i dalje se vidjela ona upaljena cigareta na ćošku, vjerojatno ne ista, znači i oni su ipak malo nervozni. Odgovorio je taj s cigarom da uvijek mogu bacit koju bombu, prije ulaska, na što sam opet premro. Sjetio sam se novaca, ajde rek'o, idem im nešto ponudit. Birajte: Ili ćete probat ući i popit metak, ili ćete bacit bombu pa će dojurit neko od susjeda kojima se neće svidjet to što pokušavate, ili ćete uzeti sve pare koje imam i otići?“, nastavio je Stari. „A imaš para, tu sam te čekao. Koliko?“. „500 maraka, bacit ću vam ih i idite“. „Samire, uzmi pare i haj'mo“, začuo se neki drugi glas. Očito se ponekom od njih i nije sviđao mogući daljnji razvoj situacije. „Kad sam to čuo, odlučio sam im i bacit, jest da sam znao da će se buraz ljutit, no tu sitnu iskricu nade ne bih ispustio ni za njega. Bacio sam im lovu, čuo se neki žamor, čak i veseli usklik. I nakon toga, tišina, provirio sam kroz prozor nakon pet minuta tišine i nisam vidio upaljenu cigaretu. Proveli smo u tišini ja i ona vrijeme do jutra, dok nisu ljudi počeli opet kraj kuće prolazit.“ Tim je završio Stari razgovor, a izrazom lica pokazao da mu je dosta razgovora, a i ja nisam inzistirao, dovoljno sam ga mučio da ponovno prolazi najgoru noć u životu. Više u kući nisu bili, par dana kod susjeda, pa dalje pješke preko šume za Vareš, a iz njega u Hrvatsku i u slobodu. No dolaskom u Zagreb, priča nije završila, Stari je i dalje govorio da uvečer kad zatvori oči vidi sjene koje se vrzmaju oko kuće. Nikad nije prenoćio u našoj staroj kući više, govorio je da vidi onog s cigarom i u pola bijela dana kad smo bili u njoj. Ja sam je prodao nakon ove priče bez grižnje savjesti, no on unatoč svemu je nije mogao prodat. Obolio je i umro desetak godina od „događaja“ i mogao bih se zakleti da je zasigurno ta noć mu uzela jedno deset, a općenito ti dani još deset godina života.

Danas i ja imam djecu, i jedno od njih je i kći, za mene, najnevinije i najdražesnije stvorenje na svijetu. Odveo sam je na igralište. Dok je gledam kako se ljulja u sebi razmišljam o dvojbi: klizanje ili ritmika; supruga me pitala što bi bilo bolje za nju da trenira, da razvije i tijelo i duh, oboje ima svojih prednosti i mana i sjetim se Starog i njegove dvojbe. Sad tek razumijem što ga je tištilo svih deset godina.

Junuz B.

:blushing

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:52 

Metemma je napisao/la:
osa je napisao/la:

Ja se uvijek pitam da li bismo se mi možda lakše dogovorili s našom inovjernom braćom, ipak su to većinom doseljeni poturčeni Srbi, bez petljanja lukavih Latina :D

nemoguće, vaša mržnja prema poturicama je daleko izraženija nego kod nas, dapače u Hrvata još uvijek prevladava benevolentan pogled na muslimane, što se da primjetiti i na ovom forumu od ljudi koji pišu iz Hrvatske. srpska povijest 19. i 20. stoljeća je povijest ratovanja protiv odnarođenih (poturčenih) elemenata na ovim prostorima, ona se posvuda provlači kao politička misao. s jedne strane se upućuje na srpsko podrijetlo istih i poziva u srpstvo, koje je neraskidivo od pravoslavlja, a s druge strane ih se gleda s gnušanjem kao otpadnike i izdajnike. Hrvati su na tom polju puno pragmatičniji, oni su cvijeće, islamski Hrvati i kao takvi se ne moraju mjenjati i osjećati izopćeno. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:54 

Lebowski je napisao/la:
Mislim da bi za vas težak udarac bio da bošnjački lideri pristanu na treci, jedinstven Mostar, televiziju ili šta već. Ne biste imali sa čime kukati niti optuživati za fašizam.

A kakav bi to tek udarac bio za Bošnjake, ne bi imali više onaj osjećaj da mogu nekome birati kako i šta,
zamisli dan kada Bošnjaci više ne budu pljuvali po Srbima i Dodiku kakav bi to udarac bio, onda bi se morali suočiti sa samim sobom, stati ispred ogledala i upitati ko smo mi i šta smo radili sve ove godine, zašto propadamo, gdje su sve silne donacije, ko je pokrao pare, zašto ima više džamija nego fabrika, zamisli samo taj dan kad bi se morali suočiti sa samim sobom!

Da se ne bi lagali, krstaški zapad da hoće u mjesec dana bi izravnao situaciju ovdje i mogli bi ste zabiti tu majorizaciju u šupak. Jesi vidio kako su Francuzi počistili islamiste u par sedmica, dovoljna je jedna država sa zapada da odradi bliski istok i u roku od 10-20 god ga kolonizira, ne bi im mogao ništa ni onaj majmun što ga je Iran poslao u svemir, ni onaj mufty što hoće rušit piramide.

Šta bi vi bez deklaracija UN i odluka VP za ovaj protektorat, ništa, ko bi ulagao u vas, Turska?
Hehe

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 13:55 

Metemma je napisao/la:
osa je napisao/la:

možda , trebali bi pokušati, meni je uvijek bilo čudna, a to sam i puno puta napisao, netrpeljivost srba i bošnjaka, slična kultura, način razmišljanja, a većinom i porjeklo, pa pogledaj današnju politiku bošnjaka i politiku srba pred rat =, s razlikom da su bošnjaci vojno nemoćni....

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:06 

Citat:
dudu je napisao/la:

nemoguće, vaša mržnja prema poturicama je daleko izraženija nego kod nas, dapače u Hrvata još uvijek prevladava benevolentan pogled na muslimane, što se da primjetiti i na ovom forumu od ljudi koji pišu iz Hrvatske. srpska povijest 19. i 20. stoljeća je povijest ratovanja protiv odnarođenih (poturčenih) elemenata na ovim prostorima, ona se posvuda provlači kao politička misao. s jedne strane se upućuje na srpsko podrijetlo istih i poziva u srpstvo, koje je neraskidivo od pravoslavlja, a s druge strane ih se gleda s gnušanjem kao otpadnike i izdajnike. Hrvati su na tom polju puno pragmatičniji, oni su cvijeće, islamski Hrvati i kao takvi se ne moraju mjenjati i osjećati izopćeno. :zubati

Eto sad, mržnja, politika se ne temelji na osjećanjima. Nemoj pogrešno da našu mržnju prema fašizmu i neprijateljske namjere prema našem narodu tumačiš kao mržnju prema našim mirnim komšijama.
To tako možda izgleda jer smo mi emotivan narod, koji burno reaguje na zlo i nepravdu, ne mora to da bude neka stalna crta.

Nije to ratovanje protiv poturčenih elemenata već protiv okupatorske i agresorske (:D) Otomanske imperije. Premještanja stanovništva koja su tome slijedila bila su posledica toga što se poturčeno stanovništvo smatralo neprijateljskom vojskom, zbog tadašnjeg kocnepta narodne vojske, a njihove porodice su ih naravno slijedile.

Pa, možemo i mi da poradimo na toj toleranciji, eto, šta fali Raškoj oblasti :D

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:09 

Metemma je napisao/la:
Citat:

Eto sad, mržnja, politika se ne temelji na osjećanjima. Nemoj pogrešno da našu mržnju prema fašizmu i neprijateljske namjere prema našem narodu tumačiš kao mržnju prema našim mirnim komšijama.
To tako možda izgleda jer smo mi emotivan narod, koji burno reaguje na zlo i nepravdu, ne mora to da bude neka stalna crta.

Nije to ratovanje protiv poturčenih elemenata već protiv okupatorske i agresorske (:D) Otomanske imperije. Premještanja stanovništva koja su tome slijedila bila su posledica toga što se poturčeno stanovništvo smatralo neprijateljskom vojskom, zbog tadašnjeg kocnepta narodne vojske, a njihove porodice su ih naravno slijedile.

Pa, možemo i mi da poradimo na toj toleranciji, eto, šta fali Raškoj oblasti :D

drago mi je da si procitao prije nego sto su temu pobrisali :zubati
hoce tebe to,vjerovatno si sve vec i naucio napamet :zubati

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:18 

dudu je napisao/la:

Ne bi ja rekao da je to mrznja... vise odredjeno razocarenje zasto nisu propustili priliku da budu protiv nas, izdali su prvo isto poreklo i veru, a potom u svakom ratu su stali na stranu nasih protivnika, i aktivno ili pasivno nam zabadali noz u ledja. Prema Turcima se gaji mrznja iz opravdanih razloga, ali Bosnjaci nisu Turci, ma kako nekad zeleli da jesu...

Ali na kraju balade, mi nemamo razloga da ih mrzimo, mozda samo da ih preziremo... nikad ih nismo proglasavali za cvece, nikad ih formalno nismo stavljali u istu ravan sa nama, kao sto ste vi radili...

Hrvati su u odredjenoj meri izdani, pokusavali ste kroz nacionalne ideologije da ih ukljucite u svoj korpus, bili zajedno u ww1, ww2, u zadnjem ratu krenuli zajedno... davali ste im dosta sanse da igrate u istom timu, ali su to oni radili uvek iz sebicnih razloga, kao sto ste i vi videli sansu da preko njih ostvarite svoje ciljeve u BiH, a ne da bi njima pomogli... i taj vas odnos je u mnogome perverzniji nego odnos Srba i Bosnjaka...

On je u vecoj meri jasan, ne podnosimo se do daske, iako smo po istoriji i mentalitetu slicniji... mi smo sa njima uglavnom zavrsili sve sto smo imali, sve manje sanjaju potop RS, pa su se okrenuli krajevima gde zajedno zivite, da tu izbunare nesto...

Kroz istorijsku prizmu, mi smo Bosnjake pobedili... bili smo i jaci svaki put, ali vec kad su hteli fajt, kad su samo cekali trenutak da stanu protiv nas... ne mogu da imam empatiju prema tome kako su kao narod prosli...pojedinacne zrtve mogu zaliti, ali kao narod i njihovu sudbinu...tu su dobili od nas bas ono sto su zasluzili.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:22 

osa je napisao/la:
možda , trebali bi pokušati, meni je uvijek bilo čudna, a to sam i puno puta napisao, netrpeljivost srba i bošnjaka, slična kultura, način razmišljanja, a većinom i porjeklo, pa pogledaj današnju politiku bošnjaka i politiku srba pred rat =, s razlikom da su bošnjaci vojno nemoćni....

Sa druge strane hrvatski i bošnjački narod imaju jedan veliki zajednički integrativni faktor.

DzoniBG je napisao/la:
Ne bi ja rekao da je to mrznja... vise odredjeno razocarenje zasto nisu propustili priliku da budu protiv nas, izdali su prvo isto poreklo i veru, a potom u svakom ratu su stali na stranu nasih protivnika, i aktivno ili pasivno nam zabadali noz u ledja. Prema Turcima se gaji mrznja iz opravdanih razloga, ali Bosnjaci nisu Turci, ma kako nekad zeleli da jesu...

Ovo prvo i nije važno u današnjem vremenu, ali ovo drugo svakako jeste. Svaki put kad su mogli, bili su protiv Srba, pa čak i kada to očigledno ide na štetu i njima samima. Čak i danas, na mestima koja su ostala pošteđena rata i razaranja postoji isti odnos.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:25 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
osa je napisao/la:

Sa druge strane hrvatski i bošnjački narod imaju jedan veliki zajednički integrativni faktor.

prosvjetli me...

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:26 

BiH nije država gradžana, mada i posle 20 godina još uvek ima onih kojima to nije jasno.
Jedna je stvar ŠBKB, a druga je stvar kakvo je stanje danas.
Da je danas Federacija primer funkcionalno, uređene, politički stabilne sredine, u kojoj u sreći i blagostanju žive Bošnjaci, Hrvati i ostali (uključujući i Srbe), i da u njoj dominiraju ekonomske, sportske i kulturne teme, (za ovih 20 godina to je moglo da se postigne, bar
donekle), a da je RS Mordor, u kojem većinski Srbi idu u lov u svoje beskrajne šume da prehrane porodicu, a deca, kad odrastu i shvate da u komšiluku mogu da uživaju sve blagodeti blagostanja, napuštaju Mordor i odlaze u Federaciju, da žive život dostojan čoveka, onda bi smo mogli reći da je ''BiH prešla točku s koje nema povratka'', točak istorije i civilizacije bi jednostavno išao napred.

Takva Federacija je mogla biti jezgro građanske BiH i dobra polazna tačka za dobrobit svih građana(pa i naroda) u BiH, verujem da Srbi ne bi imali ništa protiv da RS po Ustavu i Dejtonu baštini suživot u takvoj BiH.

Ko je kriv, što nije tako danas?

Po meni, to su gradžani, oni, koji su gradžani kad im to interes nalaže, a onda ipak nisu gradžani kad treba gradžansko pravo da važi za sve podjednako, jer onda se prebroje pa kažu , nas Gradžana je najviše pa je i normalno da se mi za sve pitamo i da gradžansku BiH uređujemo po meri Gradžana.
A lepo im piše u Ustavu šta je BiH, i na kojim principima ona počiva.

Današnje stanje je samo posledica, stanja gradžanske svesti koja se dodatno degenerisala ovih 20 godina, sve je manje ljudi u BiH koji bi da budu Gradžani.
Mislim da je BiH prešla točku s koje nema povratka, odavno, mora se napred, prvo urediti Federaciju, da se stvari pokrenu, a onda sa RS dogovoriti korake za dalje.

Ovo bi bio jedini mogući, najkonstruktivniji, put koji bi svima odgovarao, podrška bi bila jedinstvena i spolja i iznutra.
Naravno, osim gradžanima, ali rekoh gore da je njih sve manje.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2013, 14:27 

osa je napisao/la:
prosvjetli me...

slika

A i za poreklo, kulturi itd bi se svašta dalo reći. "Naš" je samo deo današnjih Bošnjaka i Muslimana.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 145 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: pomocnik kuhara, Robbie MO i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: