HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 vel 2025, 01:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 930 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Butmir
PostPostano: 28 lis 2009, 11:43 

Dodik i čović spremaju novi pridjelog!

http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... #news_view

Citat:
Po planu Republika Srpska ostaje u sadašnjim granicama, dok se Federacija BiH prekraja na bošnjački i hrvatski dio. Svaka jedinica uz Zastupnički dom imat će i Vijeće naroda i u svakoj će biti zajamčena konstituivnost sva tri naroda. Po ovom planu, hrvatska bi jedinica obuhvatila područja Zapadno-hercegovačkog, Posvaskog i Livanjskog kantona te većinu općina s hrvatskom većinom iz Srednjo-bosanskog kantona te sve tzv. hrvatske općine Hercegovačko-neretvanskom kantona uključujući čitavo područje Mostara koji bi postao glavni grad ove jedinice. Zauzvrat bi Čović u sastav Distrikta Sarajevo uključio općine Kiseljak i Kreševo, dok bi Jajce postalo dijelom bošnjačke konfederalne jedinice.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 11:48 

zaba1111 je napisao/la:

Citat:
Po planu Republika Srpska ostaje u sadašnjim granicama, dok se Federacija BiH prekraja na bošnjački i hrvatski dio. Svaka jedinica uz Zastupnički dom imat će i Vijeće naroda i u svakoj će biti zajamčena konstituivnost sva tri naroda. Po ovom planu, hrvatska bi jedinica obuhvatila područja Zapadno-hercegovačkog, Posvaskog i Livanjskog kantona te većinu općina s hrvatskom većinom iz Srednjo-bosanskog kantona te sve tzv. hrvatske općine Hercegovačko-neretvanskom kantona uključujući čitavo područje Mostara koji bi postao glavni grad ove jedinice. Zauzvrat bi Čović u sastav Distrikta Sarajevo uključio općine Kiseljak i Kreševo, dok bi Jajce postalo dijelom bošnjačke konfederalne jedinice.

A koga je upitao za ovo?

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 11:59 

Opet novinarska patka.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 12:00 

Mar-kan je napisao/la:
A koga je upitao za ovo?

Ja bi osobno rađe ove hr općine od isotčnog Mostara!

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 12:04 

zaba1111 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
A koga je upitao za ovo?

Ja bi osobno rađe ove hr općine od isotčnog Mostara!

Radi se o novinarskoj patki, samo su izmislili simetriju "ustupaka" da bi ispalo vjerodostojno. Nitko nikada u Bošnjaka i nije tražio uključivanje općina Kiseljak i Kreševo u distrikt Sarajevo niti za to ima bilo kakvog rezona. Ne može kraljevski grad Jajce i sve ostalo što je teškom mukom obranjeno ući u trampu za onu tursku kasabu na lijevoj obali Neretve. Vrijednost grada Jajca je neprocjeniva.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 12:18 

To je još Čordaš izletio nakon Pruda. Samo je spominjao i Busovaču u distriktu Sarajevo.

Ništa novo, ovo se samo nastavlja na Prud Kiseljak, Kreševo, Fojnica u distrikt Sarajevo...

Otprilike Vitez, Jajce, Novi Travnik, Bila iz KSB idu u treći.

Mislim da je na ovo i Tihi pristao uz preduvjet Mostara popola, problem su ostale bošnjačke stranke.

Distrikt Sa je se trebao proširit i za istočno Sarajevo. Tako da nije baš da se RS ne bi mijenjala.

Prilika za nas da ugrabimo rubna hrvatska mjesta...

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 12:22 

Ja mislim da je to još jedna u nizu podvala koja služi da unese razdor među zavađene narode ali i da unese razdor među hrvatski korpus. Ako je to istina opet je mala šansa da bude igdje usvojeno. Sve i da bude usvojeno nije mi jasno šta bi to od Srednje Bosne ušlo u Hrvatsku jedinicu. Što se Mostara tiče on mora sav ići u Hrvatsku jedinicu bude li se ista ikad isposlovala i tu nema mjesta pogađanjima.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 13:09 

Distrikt Sarajevo ima smisla samo ako obuhvati i istočno Sarajevo. Ako će RS ostati nepromijenjena, nema smisla ni stavljati Kiseljak u taj nekakav distrikt. Što uostalom znači distrikt. Kako bi bilo moguće napraviti ravnopravnost između Sarajeva na jednoj i Kiseljaka i Kreševa na drugoj strani.

Ipak mislim da je odlično ako Dodik i Čović izađu sa zajedničkim planom i dogovore da će obojica stajati iza njega. Ja osobno to predlažem gdje god stignem ima makar 3 godine. :D

Plan nipošto ne treba uključivati mape (osim možda maksimalistički), jer se mape ionako moraju usuglasiti sa Bošnjacima, a tu je i problem koliko toliko korekcije granice u Posavini. Ali svrha zajedničkog anti-hegemonijskog saveza bi bila presing pred svijet da dva od tri naroda hoće federalnu BiH sa nacionalnim pokrajinama i da se centralizirana BiH više ne spominje.

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 13:12 

hercegovac1981 je napisao/la:
Ja mislim da je to još jedna u nizu podvala koja služi da unese razdor među zavađene narode ali i da unese razdor među hrvatski korpus. Ako je to istina opet je mala šansa da bude igdje usvojeno. Sve i da bude usvojeno nije mi jasno šta bi to od Srednje Bosne ušlo u Hrvatsku jedinicu. Što se Mostara tiče on mora sav ići u Hrvatsku jedinicu bude li se ista ikad isposlovala i tu nema mjesta pogađanjima.

Normalno. Mostar je većinski hrvatski grad. :HercegBosanac

Naravno, spremni smo i za kompromis. Ako će se dijeliti Mostar zato jer je dio općine naseljen manjinskim Bošnjacima, onda samo to pravilo mora vrijediti i na drugoj strani, posebno u Travniku, Uskoplju, Fojnici.

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 15:42 

Mar-kan je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

A koga je upitao za ovo?

to i da se provede, blaga je katastrofa. kad se već dijeli, onda nek se crtaju nove granice općina. u tom grmu leži zeko.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 16:22 

dudu je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

A koga je upitao za ovo?

to i da se provede, blaga je katastrofa. kad se već dijeli, onda nek se crtaju nove granice općina. u tom grmu leži zeko.

Upravo tako. Zašto bi mi puštali naše općine? Kreševo, Kiseljak, Busovača i Jajce su hrvatski. Kao i Mostar. Imamo većinu u cijeloj općini.
Nećemo valjda (opet)mijenjati naše za naše?
A ovo je sigurno patka. Što je s Usorom i Žepčem? To su isto hrv općine...

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 16:25 

Naša Kvačica je napisao/la:
hercegovac1981 je napisao/la:

Normalno. Mostar je većinski hrvatski grad. :HercegBosanac

Naravno, spremni smo i za kompromis. Ako će se dijeliti Mostar zato jer je dio općine naseljen manjinskim Bošnjacima, onda samo to pravilo mora vrijediti i na drugoj strani, posebno u Travniku, Uskoplju, Fojnici.

A i u dva predgrađa Bugojna (bar po zadnjim izborima :pepam ) ima nešto Hrvata :zivili

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 16:27 

Galinjo je napisao/la:
Da ne mislite na ove karte? :HercegBosanac
slika
slika

To su moje karte :ujko

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 16:28 

kupres nikako ne može biti srpski!

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 16:31 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Ne mora biti Junuze. Maček ti je u svojim memoarima rekao da bi prije prošao kao Tiso i Nezavisna država Slovačka :thumbdown
A opet ko će ga znati. U svakom slučaju karte su se mogle bolje odigrati (pogotovo u BiH).
Nego, da li ti imaš veću rezoluciju one etničke karte BiH iz 1991? Bez granica entiteta? Dobro bi mi došla na wikipediji :ujko

Nisam siguran otkud vam info da ja imam takve karte.
Ako sam stavljao nešto to jue sa forum.hr tema etničke karte...

Sorry, pobrkao sam, franina je karta http://www.hercegbosna.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=979&start=50 Da li ko zna da li Frane ima to u boljoj rezi ? :zivili

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 16:34 

dudu je napisao/la:
kupres nikako ne može biti srpski!

Ma Dudu, druga karta ti je rezultat općinskih izbora 1991. Crveno je SDS, a plavo HDZ.
Kupres je hrvatski, uvijek bi i ostao :zivili
Gledaj prvu kartu, hrv naselja :ujko

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 19:21 

RajvoSa je napisao/la:
Opet novinarska patka.
Vjerojatno, ali je dobar znak.

Donedavno je samo spominjanje trećeg entiteta u novinama bio tabu.

Sad kad sve više multietničara počinje shvaćati da je treći entitet neizbježan, lagano se zahuktava borba za granice entiteta.

slika

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 19:44 

Naša Kvačica je napisao/la:
Distrikt Sarajevo ima smisla samo ako obuhvati i istočno Sarajevo. Ako će RS ostati nepromijenjena, nema smisla ni stavljati Kiseljak u taj nekakav distrikt. Što uostalom znači distrikt. Kako bi bilo moguće napraviti ravnopravnost između Sarajeva na jednoj i Kiseljaka i Kreševa na drugoj strani.

Ipak mislim da je odlično ako Dodik i Čović izađu sa zajedničkim planom i dogovore da će obojica stajati iza njega. Ja osobno to predlažem gdje god stignem ima makar 3 godine. :D

Plan nipošto ne treba uključivati mape (osim možda maksimalistički), jer se mape ionako moraju usuglasiti sa Bošnjacima, a tu je i problem koliko toliko korekcije granice u Posavini. Ali svrha zajedničkog anti-hegemonijskog saveza bi bila presing pred svijet da dva od tri naroda hoće federalnu BiH sa nacionalnim pokrajinama i da se centralizirana BiH više ne spominje.

Problem granice je toliki problem da ga svi odgađaju..nije rat počeo zbog ovlasti kantona ili nastava na materinjem jeziku, nego zbog granica. Hrvati ,Srbi i neki Bošnjaci bi se lako podjelili međutim problem su Bosanci i Turci. Bosanci žive u iluziji da smo u Bratsvu i Jedinstvu, prave novu Jugoslaviju a Turci misle da je ovo njihov vakat. Neće to ići glatko a bojim se niti pregovorima.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 20:00 

Koja je uopće fora s tim "distriktom Sarajevo"? Mislim, kakav distrikt? Kaj im to znači?

slika

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 20:09 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
:palacgore1 sviđa mi se ova teorija o bosanacima i turcima,..

Samo i ovlasti su bitne, vidiš šta su nam uradili u Federaciji koja je gospodarski i svakako drugačije u kolapsu zbog suludi zakona koje su begovi i spahije donijeli preglasavanjem hrvata... i to s namjerom
Najbolje bi bilo što više ovlasti koncentrirat na državnu razinu gdje osigurati koncenzus tri naroda umijesto sadašnjeg entitetskog glasovanja, a dobar dio ovlasti da ima i lokalna zajednica tj općine... jer treba bit realan i svijestan da če jedan dio Hrvata (a i Srba i Bošnjaka) kakav god se teritorijalni preustroj napravio ostati izvan svog entiteta i tamo jednostavno postati poligon politričkog iživljavanja večinskog naroda... jer ovo je balkan

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 20:50 

Hrvat je napisao/la:
Koja je uopće fora s tim "distriktom Sarajevo"? Mislim, kakav distrikt? Kaj im to znači?

Distrikt bi u ovom kontekstu predstavljao teritorij pod izravnom državnom upravom.
Ako bi Sarajevo u federalnoj BiH bilo glavni grad države,tada se kao glavni grad stavlja pod upravu same države,i time automatski ne pripada ni jednoj federalnoj jedinici(hrvatskoj,srpskoj ili bošnjačkoj) nego njime upravlja država.
Ovakav vid rješenja pitanja glavnog grada jedne federalne države je preuzet iz američkog primjera-gdje je Washington glavni grad SAD-a,ali ne pripada ni jednoj od 50 američkih federalnih jedinica,nego je izdvojen u poseban distrikt zbog činjenice da je glavni grad države.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 20:56 

sioux111 je napisao/la:
:palacgore1 sviđa mi se ova teorija o bosanacima i turcima,..

Samo i ovlasti su bitne, vidiš šta su nam uradili u Federaciji koja je gospodarski i svakako drugačije u kolapsu zbog suludi zakona koje su begovi i spahije donijeli preglasavanjem hrvata... i to s namjerom
Najbolje bi bilo što više ovlasti koncentrirat na državnu razinu gdje osigurati koncenzus tri naroda umijesto sadašnjeg entitetskog glasovanja, a dobar dio ovlasti da ima i lokalna zajednica tj općine... jer treba bit realan i svijestan da če jedan dio Hrvata (a i Srba i Bošnjaka) kakav god se teritorijalni preustroj napravio ostati izvan svog entiteta i tamo jednostavno postati poligon politričkog iživljavanja večinskog naroda... jer ovo je balkan

Najbolje je što više ovlasti koncentrirati na srednji nivo vlasti(federalne jedinice),a ono što je nužno prenijeti na državni nivo(vanjski poslovi,obrana,unutrašnji poslovi ...).- ovako će biti ako čitava BiH bude uređena kao federalna država,i ovo je najpovoljnije rješenje za nas Hrvate kao najmalobrojniji narod.

Ako BiH bude uređena kao Republika tada će većina ovlasti pripasti državi ineće trebati ništa prenosti,a srednja razina neće ni postojati,dakle imat će mo odnos država - općine,eventualno i neke regije.Ako ovo bude onda smo nadrapali,kao što bi i Srbi nadrapali jer su Bošnjaci najmnogobrojniji narod i BiH kao Republika bi išla u njihovu korist

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 21:09 

cromwell je napisao/la:
Hrvat je napisao/la:

Distrikt bi u ovom kontekstu predstavljao teritorij pod izravnom državnom upravom.
Ako bi Sarajevo u federalnoj BiH bilo glavni grad države,tada se kao glavni grad stavlja pod upravu same države,i time automatski ne pripada ni jednoj federalnoj jedinici(hrvatskoj,srpskoj ili bošnjačkoj) nego njime upravlja država.
Ovakav vid rješenja pitanja glavnog grada jedne federalne države je preuzet iz američkog primjera-gdje je Washington glavni grad SAD-a,ali ne pripada ni jednoj od 50 američkih federalnih jedinica,nego je izdvojen u poseban distrikt zbog činjenice da je glavni grad države.
Ne bih imao ništa protiv tog distrikta ako bi se odnosio samo na grad Sarajevo.
Ali, ako misle u taj distrikt uključiti Kiseljak i Kreševo, onda to ne dolazi u obzir.

U svakom slučaju, ideja o "distriktu Sarajevo" bi mogla biti opasna.

Sarajevo muslimanskom entitetu, a Kiseljak i Kreševo - zna se :HercegBosanac

slika

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 21:23 

Hrvat je napisao/la:
cromwell je napisao/la:

Ne bih imao ništa protiv tog distrikta ako bi se odnosio samo na grad Sarajevo.
Ali, ako misle u taj distrikt uključiti Kiseljak i Kreševo, onda to ne dolazi u obzir.

U svakom slučaju, ideja o "distriktu Sarajevo" bi mogla biti opasna.

Sarajevo muslimanskom entitetu, a Kiseljak i Kreševo - zna se :HercegBosanac

"Distrikt Sarajevo" nije ni malo opasna ideja,ja bih volio da glavni grad Federalne BiH bude Sarajevo koje neče pripadati ni jednoj federalnoj jedinici,nego će biti pod kontrolom državnih institucija.
Općine današnje srednjobosanske županije koje imaju Hrvatsku većinu pripojiti hrvatskoj federalnoj jedinici.
Ja bih recimo općinu Vareš -ako već ne bi ušla u hrvatsku jedinicu gurnuo u distrikt Sarajevo,jer bolje je i to rješenje nego recimo da bude u bošnjačkij jedinici.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 21:34 

Ako se dobro sjećam, još su po Vance-Owenovom planu predložili takvo nešto za Sarajevo, i uključenje Kiseljaka i Kreševa u to područje.

Izgleda da je nekome jako stalo da Kiseljak i Kreševo strpaju u isti koš sa Sarajevom. Ili možda opet povećavanje "sarajevske multietničnosti" na umjetan način?

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 930 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: hetero, Robbie MO, Shchepo, Teuton, Tomba17 i 57 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: