HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 pro 2024, 01:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Rasprava o pitanjima na sveučilištu u Mostaru
PostPostano: 05 stu 2009, 13:26 

http://www.caportal.info/index.php?opti ... -&Itemid=4

Sve više studenata raznih studija Sveučilišta u Mostaru diže svoje papire i prenosi ih na Univerzitet Džemal Bijedić što zbog boljeg programa, manje nacionalizma i ostalih bitnih pitanja.

Kako smo saznali od učenika koji su prenijeli svoje papire razlozi su ponajprije puno bolji program,bolji profesori i mogućnost nekombiniranih predmeta. Tako studenti koji samo žele studirati Njemački jezik ne moraju uzimati još i npr.Povijest i umjetnost ili neki drugi predmet već uzimaju samo predmet koji ih zanima.

Isto tako zanimljivo je na Fakultetu humanističkih nauka, odsjek gluma, gdje od osam studenata u klasi, četiri su Hrvati (Široki Brijeg, Čitluk i dvoje iz Zagreba), troje Srba (Prijedor, Nevesinje i Trebinje) te jedna Bošnjakinja(Sarajevo).Znači 50 posto klase čine Hrvati.

Ako se ovaj trend nastavi prema procjenama u roku 3 godine 20 posto studenata preći će na istočnu stranu Mostara.

Moram priznati da nisam baš najbolje upoznat sa stanjem u visokom školstvu u Mostaru ali ova vijest mi je prilično iznenađujuća. Mislim da je objavljena i na portalu poskok.info pa ne znam da li se radi o još nekoj njihovoj sprdanciji ili ne. Ono što znam je da sveučilište nema nekog velikog stalnog domaćeg kadra i da je dosta profesora iz "uvoza" što sigurno nije najsretnije rješenje. Kako vi gledate na stanje u visokom školstvu u Mostaru?

Vrh

Naslov: Re: Situacija na sveučilištu u Mostaru
PostPostano: 05 stu 2009, 14:26 

RAdi se o tome da je na Univerzitetu kasnije uveden bolonjski proces, uglavnom šema je da su možeš sa 3 primjerice godine prebaciti sa Sveučilišta na Univerzitet, položiti par predmeta razlike i upisati 4 godinu i završiti praktično fakultet za 4 a ne 5 godina. Nostrificiraš diplomu i imaš titulu istu kao ovi sa 5 godina. (Sveučilišni magistar struke (ekonomije, strojarstva...).

Druga je situacija ta što je tamo dosta lakše upasti, pa dosta ljudi koji ne upišu fakultet na Sveučilištu upišu na Univerzitetu. MA svakakvih šema ima ali ništa nema nacionalni predznak nego isključivo osobni interesi igraju ulogu.

Prije je Glazbena akademija ili kako se već zove bila samo na Univerzitetu sad ima neki odsjek u nas pa se manje upisuje tamo, ista je stvar sa DIF om tj fakultetom za tjelesnu kulturu (ne znam kako se zove točno).

Ali u svakom slučaju, trend je takav da je na Univerzitetu iz godine u godinu sve manje studenata (2007-2008 manje oko 100), dok je na Sveučilištu veći (2007-08 više oko 750) studenata.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 14:29 

hercegovac1981 je napisao/la:
http://www.caportal.info/index.php?option=com_content&view=article&id=330:sa-sveuilita-na-univerzitet-&catid=2:drutvo-&Itemid=4

Sve više studenata raznih studija Sveučilišta u Mostaru diže svoje papire i prenosi ih na Univerzitet Džemal Bijedić što zbog boljeg programa, manje nacionalizma i ostalih bitnih pitanja.

Zbog manje nacionalizma kažeš... :smijeh :sega :klanjam

Kako smo saznali od učenika koji su prenijeli svoje papire razlozi su ponajprije puno bolji program,bolji profesori i mogućnost nekombiniranih predmeta. Tako studenti koji samo žele studirati Njemački jezik ne moraju uzimati još i npr.Povijest i umjetnost ili neki drugi predmet već uzimaju samo predmet koji ih zanima.

Jedina prednost univerziteta Džemal Bijedić je puno niži kriteriji. Ako želite diplomu bez grijanja stolice, upišite tamo. Sve ostalo kao bolji program, bolji profesori bla, bla, mogu samo ponoviti :smijeh :sega :klanjam

Isto tako zanimljivo je na Fakultetu humanističkih nauka, odsjek gluma, gdje od osam studenata u klasi, četiri su Hrvati (Široki Brijeg, Čitluk i dvoje iz Zagreba), troje Srba (Prijedor, Nevesinje i Trebinje) te jedna Bošnjakinja(Sarajevo).Znači 50 posto klase čine Hrvati.

Ako se ovaj trend nastavi prema procjenama u roku 3 godine 20 posto studenata preći će na istočnu stranu Mostara.

Wow, našli smo znači četiri Hrvata od kojih su dva iz Zagreba i već vidimo TREND. :zubati

Moram priznati da nisam baš najbolje upoznat sa stanjem u visokom školstvu u Mostaru ali ova vijest mi je prilično iznenađujuća. Mislim da je objavljena i na portalu poskok.info pa ne znam da li se radi o još nekoj njihovoj sprdanciji ili ne. Ono što znam je da sveučilište nema nekog velikog stalnog domaćeg kadra i da je dosta profesora iz "uvoza" što sigurno nije najsretnije rješenje. Kako vi gledate na stanje u visokom školstvu u Mostaru?

Sigurno ima dosta prostora za napredak na Sveučilištu, ali je opet neusporedivo bolje od univerziteta Džemal Bijedić. Bolji profesori, hehe, komedija. :zubati

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 14:51 

Jedina dva razloga prebacivanja sa Sveučilišta na Univerzitet su manja cijena studiranja i niži kriterij kod ocjenjivanja. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 14:59 

Ni ja osobno ne vjerujem da je situacija na univerzitetu bolja, dapače siguran sam da nije. Ali činjenica je da na sveučilištu postoje brojni problemi. Profesorski kadar je problematičan. Mostar nije toliko veliki grad da bi sam imao dovoljno kvalitetnih kadrova. A ovo što se "uvozi" je upitne kvalitete. Postoje i problemi sa upravljanjem, finaciranjem rada itd...To što je situacija bolja nego ona na drugoj strani malo znači jer ima ona poslovica koja kaže da je među slijepima onaj koji vidi na jedno oko kralj. Treba tu još puno posla napraviti a osnovni preduvjet je da se problemi ne skrivaju pod tepih pogotovo iz sramote da nebi ona druga strana likovala.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 14:59 

goLLe je napisao/la:
Jedina dva razloga prebacivanja sa Sveučilišta na Univerzitet su manja cijena studiranja i niži kriterij kod ocjenjivanja. :palacgore1

Uz napomenu da diploma toliko i vrijedi. :biceovodobro

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:02 

Ni ja osobno ne vjerujem da je situacija na univerzitetu bolja, dapače siguran sam da nije. Ali činjenica je da na sveučilištu postoje brojni problemi. Profesorski kadar je problematičan. Mostar nije toliko veliki grad da bi sam imao dovoljno kvalitetnih kadrova. A ovo što se "uvozi" je upitne kvalitete. Postoje i problemi sa upravljanjem, finaciranjem rada itd...To što je situacija bolja nego ona na drugoj strani malo znači jer ima ona poslovica koja kaže da je među slijepima onaj koji vidi na jedno oko kralj. Treba tu još puno posla napraviti a osnovni preduvjet je da se problemi ne skrivaju pod tepih pogotovo iz sramote da nebi ona druga strana likovala.

Briga mene hoće li druga strana likovati. Probleme trebamo riješavati radi nas samih.

Valjda i ne može sve odjednom, ipak se u Sveučilište ulaže puno, raste broj studenata, raste broj fakulteta i programa, grade se nove zgrade, obnavljaju se postojeće.

Sve to je i organizacijski izazov. Jasno da trebamo biti kritični, ali treba i reći da je Sveučilište napredovalo zadnjih godina. Naravno, u narednom periodu treba ići dalje i stalno dizati kriterije.

1048 of 2558 - 40.97%

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:11 

Slažem se da je dosta toga napravljeno i da ima i pozitivnih stvari na sveučilištu. Ali džaba nove zgrade ako u njima ne rade kvalitetni ljudi. I nova bolnica je vrhunska a zaposleni kadar dijelom upitne kvalitete. Ne kažem da nema kvalitetnih ljudi. Zanima me da li ima kvalitetnih profesora koji predaju na obe strane? Ako nema onda objektivno imamo velikih problema. Nema smisla da imamo dvije loše bolnice ili dva loša fakulteta a mogli bi imati jedan da valja. Jer što vrijedi studentima da mu dođe na Hrvatskom predavati izraubani profesor iz Hrvatske kojem je to četvrti posao koji radi preko one stvari.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:13 

Naša Kvačica je napisao/la:

Briga mene hoće li druga strana likovati. Probleme trebamo riješavati radi nas samih.

Valjda i ne može sve odjednom, ipak se u Sveučilište ulaže puno, raste broj studenata, raste broj fakulteta i programa, grade se nove zgrade, obnavljaju se postojeće.

Sve to je i organizacijski izazov. Jasno da trebamo biti kritični, ali treba i reći da je Sveučilište napredovalo zadnjih godina. Naravno, u narednom periodu treba ići dalje i stalno dizati kriterije.

Evo glavnog problema, uz priče kako nema novca (kasnije ću staviti prihode Sveučilišta)

Vijest sa POSKOKA

li moguće da jedan profesor predaje 24 predmeta na 4 fakulteta? Je moguće je. I to u nas u Mostar gradu podno Veleža...

Bolonjski proces, tj provedba Bolonjske deklaracije prihvaćanje niza kriterija: tehničkih, materijalnih znanstvenih, zakonskih…. Cilj koji je zacrtan u deklaraciji, a koji je kroz provedbu procesa, postupno nužno implementirati ( do 2010. godine) jest stvaranje jedinstvenog europskog prostora visoke naobrazbe. Svrha cijelog procesa,koji je započeo 1988. godine, uz politički, eurointegracijski aspekt ima i jasan ekonomski cilj – obrazovanje konkurentnog i izvrsnog kadra. To dakako podrazumijeva izvrsnost, ne samo studenta nego u prvom redu profesora. Samo je po sebi razumljivo da bez izvrsnosti profesora nema ni izvrsnog studenta.
Kako se pak provodi Bolonjski proces na Sveučilištu u Mostaru? Dovoljno je navesti samo primjer rektora Vlade Majstorovića koji prema podacima objavljenim u brošuri ''Red predavanja'' za 2007./2008. godinu (http:www.sve-mo.ba/datoteke/red-predavanja) predaje sljedeće predmete:

I. Na Fakultetu strojarstva i računarstva:

1.1. Osnove menadžmenta (30 sati), str. 261 (Reda predavanja - R.p.)

1.2. Poduzetništvo i način proizvodnje (30 s.), str. 267 (R. p.)

1.3. Proizvodni menadžment (30 s.), str. 268 (R. p.)

1.4. Inženjerska ekonomika (30 s.), str. 270 (R. p.)

1.5. Projekt menadžment (30 s.), str. 270 (R. p.)

1.6. Upravljanje proizvodnjom (60 s.), str. 271 (R. p.)

1.7. Metode optimiranja proizvodnje (30 s.), str. 272 (R. p.)

1.8. Informacijski sustavi proizvodnje (30 s.), str. 272 (R. p.)

1.9. Uvod u menadžment (30 s.), str. 272 (R. p.)

1.10. Ekonomika i organizacija poslovnih sustava (30 s.), str. 278 (R. p.)

1.11. Tehnološki procesi i kompjutorsko vođenje procesa (30 s.), str. 278 (R. p.)

1.12. Upravljanje proizvodnim procesima (30 s.), str. 278 (R. p.)

1.13. Upravljanje kvalitetom (30 s.), str. 280 (R. p.)

1.14. Vještine komuniciranja u organizaciji (30 s.), str. 281 (R. p.)

1.15. Poduzetništvo i računarstvo (60 s.), str. 283 (R. p.)

1.16. Upravljanje projektima (60 s.), str. 285 (R. p.)

1.17. Menadžment (60 s.), str. 289 (R. p.)

Ukupno I: 17 predmeta (630 sati predavanja);

II. Na Građevinskom fakultetu:

2.1. Proizvodnja u građevinarstvu (30 s.), str. 55 (R. p.)

2.2. Organizacija građenja (45 s.), str. 55 (R. p.)

2.3. Organizacija i tehnologija građenja (75 s.), str. 57 (R. p.)

Ukupno II: 3 predmeta (150 sati predavanja)

III. Na Filozofskom fakultetu:

3.1. Upravljanje projektima (30 s.), str. 157 (R. p.)

Ukupno III: 1 predmet (30 sati predavanja)

IV. Na Visokoj zdravstvenoj školi:

4.1. Menadžment u sestrinstvu (45 s.) str. 313 (R. p.)

4.2. Menadžment u fizioterapiji (45 s.) str. 319 (R. p.)

4.3. Menadžment u radiologiji (45 s.) str. 323 (R. p.)

Ukupno IV: 3 predmeta (135 sati predavanja)

Ukupno na 4 fakulteta: 24 predmeta (945 sati predavanja); 31,5 sati predavanja tjedno!

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:16 

Zanima me da li ima kvalitetnih profesora koji predaju na obe strane? Ako nema onda objektivno imamo velikih problema.

Ima profesora sa Univerziteta koji predaju i na Sveučilištu.

Nema smisla da imamo dvije loše bolnice ili dva loša fakulteta a mogli bi imati jedan da valja.

Ne kontam, koja DVA fakulteta imamo? I tko MI?

1048 of 2558 - 40.97%

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:19 

Zanima me da li ima kvalitetnih profesora koji predaju na obe strane? Ako nema onda objektivno imamo velikih problema.

Nema smisla da imamo dvije loše bolnice ili dva loša fakulteta a mogli bi imati jedan da valja.

Da budem precizniji dvije visokoškolske ustanove. A pod mi mislim na Hercegovce ili Mostarce kako se uzme.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:22 

Da budem precizniji dvije visokoškolske ustanove. A pod mi mislim na Hercegovce ili Mostarce kako se uzme.

Da objasnim precizno, MI Hrvati u BiH imamo samo JEDNU visokoškolsku ustanovu, a to je Sveučilište u Mostaru. Ako je Bošnjacima puno fakulteta neka si ukinu onaj u istočnom Mostaru i tako uštede novce i naprave kvalitetan studij u Sarajevu.

1048 of 2558 - 40.97%

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:29 

Da objasnim precizno, MI Hrvati u BiH imamo samo JEDNU visokoškolsku ustanovu, a to je Sveučilište u Mostaru. Ako je Bošnjacima puno fakulteta neka si ukinu onaj u istočnom Mostaru i tako uštede novce i naprave kvalitetan studij u Sarajevu.

Imam osjećaj da propuštaš poantu čitave priče ili ti je u svemu ovome važnije forma od sadržaja. S tobom se mogu složiti u svemu što si dosad napisao ali inzistiraš na manje bitnim stvarima. Uostalom ti si uvijek bio taj koji se kao i ja zalaže za nedjeljenje grada doduše možda više u smislu da sav bude Hrvatski u nekom našem entitetu ali moraš biti svjestan da ove podjele općenito škode svima jer utječu na standard građana i onih koji tu privremeno žive a ako je nas Hrvata više onda više štete nama i mi nemamo rezervnih velikih gradova. Zato treba igrati pametnije.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:33 

Imam osjećaj da propuštaš poantu čitave priče ili ti je u svemu ovome važnije forma od sadržaja. S tobom se mogu složiti u svemu što si dosad napisao ali inzistiraš na manje bitnim stvarima. Uostalom ti si uvijek bio taj koji se kao i ja zalaže za nedjeljenje grada doduše možda više u smislu da sav bude Hrvatski u nekom našem entitetu ali moraš biti svjestan da ove podjele općenito škode svima jer utječu na standard građana i onih koji tu privremeno žive a ako je nas Hrvata više onda više štete nama i mi nemamo rezervnih velikih gradova. Zato treba igrati pametnije.

A pametnije igrati bi pretpostavljam značilo ugasiti jedino Sveučilište na hrvatskom jeziku da bismo (možda) nešto uštedjeli i tako dobili (upitno) kvalitetniju nastavu na bosanskom jeziku?

1048 of 2558 - 40.97%

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:41 

Invazija na istočni mostar. :palacgore2 :zubati

U isto vrijeme na univerzitetu Dž.B. pada ukupni broj studenata, i rapidno raste broj hrvatskih studenata. :palacgore2

To uopće nije loša vijest, na Sveučilištu ionako rapidno raste broj studenata. (najbrže rastuće sveučilište u BiH)
Nek studiraju gdje hoće, pa taman i na kvazi-univerzitet Dž.B., njihova stvar, bitno da je Mostar. :palacgore2

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:44 

A pametnije igrati bi pretpostavljam značilo ugasiti jedino Sveučilište na hrvatskom jeziku da bismo (možda) nešto uštedjeli i tako dobili (upitno) kvalitetniju nastavu na bosanskom jeziku?

Mislio sam na generalnu politiku, pustimo pojedinačne slučajeve koje treba posmatrati svaki za sebe. Naravno da ne treba gasiti jedino sveučilište na hrvatskom jeziku samo mislim da za popunjavanje deficitarnih pozicija bolje koristiti nekoga ko je bliže i ko je dobar pa makar se zvao Suljo nego dovoditi nekog izraubanog iz Zagreba. A znamo da će tome uvijek biti opozicije u ovoj ili onoj mjeri jer je nekima važnija forma od sadržaja. Uzmimo primjer bolnica na području Mostara. Dvije su objektivno previše jer nisu specijaliziranog tipa. Obadvije teoretski ne mogu imati vrhunski kadar. Zbog toga će ispaštati ljudi koji se koriste njihovim uslugama. Koji je smisao države, entiteta, grada, općine itd.? Ja mislim da se brine o svojim ljudima najviše koliko može. Ako ti ljudi smatraju da nemaju usluge koje bi trebali imati onda imamo problem. Ako zbog podjela grada ispaštaju svi njegovi građani onda će najviše ispaštati oni kojih je više i oni koji nemaju rezervnu varijantu. A najmanje logike u svemu tome je da oni kojih je više i koji su ekonomski neuporedivo jači da inzistiraju na podjelama. Jer dugoročno stvari idu u našu korist i ono što nam ne treba su sabotaže ljudi koji nisu u stanju vidit dalje od svog nosa. Ali to je samo moje mišljenje.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:44 

Moja žena studira trenutno tamo, radi sa srednjom školom i sad joj je potreban fakultet da može ostati na radnom mjestu!
NJen ravnatelj je zvao tamošnjeg dekana u 11. mjesecu prošle godine da ju upiše i on je rakao da plati prvu ratu od 2000 km i da će biti upisana, bez prijemnog !
Ode tamo svake 2. subote na predavanja, nešto malo uči(istina da ima znanje o tome što studira) i upisala je drugu bez problema!
Inače tamo ima opcija da ti daju poklone ako fali za uvjet pa onda se to polaže naknadno! I dekan joj je rakao da će joj nakon odslušane druge godine dati potvrdu da je zvršila višu tako da može regulirati svoj radni odnos, a ona će nastaviti dalje po bolonjskom!

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:47 

Mislio sam na generalnu politiku, pustimo pojedinačne slučajeve koje treba posmatrati svaki za sebe. Naravno da ne treba gasiti jedino sveučilište na hrvatskom jeziku samo mislim da za popunjavanje deficitarnih pozicija bolje koristiti nekoga ko je bliže i ko je dobar pa makar se zvao Suljo nego dovoditi nekog izraubanog iz Zagreba.

Pa ja sam objasnio da na Sveučilištu u Mostaru već sad predaju neki bošnjački profesori, između ostalog i sa Univerziteta.

1048 of 2558 - 40.97%

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:49 

Ma jasno, Univerzitet je više tečaj nego škola, i ljudi tamo dolaze jer im treba nekakva diploma.
Shvatite da ima ogromna masa ljudi koji nisu željni studiranja, usavršavanja i učenja, NI NE ŽELE UPISAT DOBAR (TEŽI) FAKS, nego im jednostavno (iz bilo kojeg razloga) treba diploma. (meni je rođakinja u ZG isto bezveze upisala lagan faks jer joj treba diploma za ostat na radnom mjestu u MORHu)

Pa bar 1/4 studenat u ZG "studira" radi studentskih povlastica i beneficija.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:51 

Mislio sam na generalnu politiku, pustimo pojedinačne slučajeve koje treba posmatrati svaki za sebe. Naravno da ne treba gasiti jedino sveučilište na hrvatskom jeziku samo mislim da za popunjavanje deficitarnih pozicija bolje koristiti nekoga ko je bliže i ko je dobar pa makar se zvao Suljo nego dovoditi nekog izraubanog iz Zagreba.

Pa ja sam objasnio da na Sveučilištu u Mostaru već sad predaju neki bošnjački profesori, između ostalog i sa Univerziteta.

Hvala na informaciji. Primio sam je na znanje već prije. Generalno se referiram na situaciju i vidim prostora za napredak. Naravno politika branjenja nacionalnih interesa mora postojati, mora biti racionalna, i ne smije stavljati isključivo formu ispred sadržaja. Ljudi su najvažniji u svemu.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 15:58 

Sveučilište u Mostaru ima bitnijih problema od prelaska slabijih studenata na lakše fakultete na istočnoj obali.
A to su problemi unutar Sveučilišta, i ljudi koji ga vode.
Ovo su sve gluposti da se odvrati pogled s pravih problema na kojima treba radit.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 16:01 

zaba1111 je napisao/la:
Moja žena studira trenutno tamo, radi sa srednjom školom i sad joj je potreban fakultet da može ostati na radnom mjestu!
NJen ravnatelj je zvao tamošnjeg dekana u 11. mjesecu prošle godine da ju upiše i on je rakao da plati prvu ratu od 2000 km i da će biti upisana, bez prijemnog !
Ode tamo svake 2. subote na predavanja, nešto malo uči(istina da ima znanje o tome što studira) i upisala je drugu bez problema!
Inače tamo ima opcija da ti daju poklone ako fali za uvjet pa onda se to polaže naknadno! I dekan joj je rakao da će joj nakon odslušane druge godine dati potvrdu da je zvršila višu tako da može regulirati svoj radni odnos, a ona će nastaviti dalje po bolonjskom!

Govoriš o Univerzitetu ili Sveučilištu ?

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 16:12 

goLLe je napisao/la:

Ako univerzitet ima niže kriterije onda je on nelojalna konkurencija jer će sigurno oduzeti dio studenata sveučilištu. Društvene implikacije nisu zanemarive jer će ljudi imati formalno obrazovanje a malo znanja a nije ni pošteno da takve diplome vrijede isto na tržištu rada. Ali nesređeno stanje u školstvu je veliki problem cijele BiH tako da ga treba riješiti na vrhu.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 16:20 

Što se tiče te pojave prebacivanja studenata- isto tako kako iz Sveučilišta pojedini studenti (zbog manje cijene studiranja i nižih kriterija) odlaze na istočnu obali, pa jednako tako vam se prebacuju iz Splita u Mostar, iz istih razloga.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 16:43 

Uglavnom, treba promijenit odnos prema Sveučilištu.
Hrvatska je upumpala toliko love (i upumpat će još stotine miliona, već dosad SVE MO je dobio više love nego svi drugi univerziteti u BiH zajedno), ali nije sve u novim zgradama, jebiga, 90% je u kvalitetnim ljudskim kadrovima.

Treba sjest i odgovorit na pitanje: želimo li da Sveučilište bude Potemkinovo selo i da mu glavna svrha bude "i Hrvati imaju sveučilište u BiH", ili da se od te institucije zbilja napravi nešto, neka ozbiljna kvaliteta, i da kvalitetom obrazovanja bude vrlo solidan regionalni obrazovni centar, ne može biti kao Zagreb i Beograd ali može bit kao Split i Sarajevo (prijeratno, ovo današnje Sarajevo je smijurija), i kojem će gravitirat i velik dio Dalmacije.
Treba krenut od toga da ima bezbroj vrhunskih kadrova hercegbosanskog porijekla, od Zagreba do Amerike. Pa nas ima preko milijun.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: