HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 ožu 2026, 02:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 975 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 39  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Sjeverna Koreja
PostPostano: 31 ožu 2013, 22:37 

storaB je napisao/la:
Nigdje nisam upoređivao standard,nego isključivo ljudska prava propisana deklaracijom UN.
A to je ogromna razlika.

Koja su to ljudska prava?

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 22:45 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
storaB je napisao/la:
Nigdje nisam upoređivao standard,nego isključivo ljudska prava propisana deklaracijom UN.
A to je ogromna razlika.

Koja su to ljudska prava?

Ne sumnjam da znate.Nepotrebno gubljenje vremena. Istovremeno S.K. nije članica UN.
USA je od samog početka članica UN.U povelji UN koju su dužne poštovati sve članice UN,jasno se kaže da je pravo na samoopredjeljenje jednog naroda osvnova svih drugih prava u okviru date teritorije. USA to pravo krši godinama!

Naravno licemjernost same Povelje je djelimično primjetna,ali istu su sastavljale moš mislit između ostlih USA.I sastavljano pravilo ne poštuju

Citat:
MI, NARODI UJEDINJENIH NARODA, ODLUČNI

da spasimo buduće naraštaje od užasa rata, koji je dva puta tijekom našega života nanio čovječanstvu neizrecive patnje,
da ponovno potvrdimo vjeru u temeljna prava čovjeka, u dostojanstvo i vrijednost čovjeka, kao i u ravnopravnost velikih i malih naroda,
da stvorimo uvjete potrebne za održavanje pravde i poštovanje obveza, koje proistjeću iz ugovora i ostalih izvora Međunarodnog prava,
da potpomažemo socijalni napredak i poboljšanje životnih prilika u većoj slobodi

Citat:
1. Održavati Međunarodni mir i sigurnosti i u tu svrhu: poduzimati djelotvorne kolektivne mjere radi sprečavanja i otklanjanja prijetnja miru, i radi suzbijanja čina agresije ili drugih narušenja mira, i ostvarivati mirnim sredstvima i u skladu s načelima pravde i Međunarodnog prava, uređenje ili rješenje međunarodnih sporova ili situacija koje bi mogli dovesti do narušenja mira;

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 22:48 

storaB je napisao/la:
Inače ne vidim čemu uopšte nekakva sigurnost u priču kako većina naroda S.K. živi loše?

Možda zato što su u prošlih dvadesetak godina, svakih par godina doživljavali takvu glad da su i samog Velikog Sotonu pozivali da im pošalje pomoć, nekoliko puta i Južnu Koreju. Oni malo prekinu sa nuklearnim programom, pa dobiju hranu, onda opet nastave sve dok nisu prisiljeni tražiti pomoć u hrani, i tako nekoliko puta sve isto u krug...

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 22:49 

Stora brate ti si puko ko kokica, uspoređivati ljudska prava u americi i sjevernoj koreji....daj molim te, imam osjećaj da diskutiram sa hinterom... pa ovi jadnici iz Sjeverne Koreje nemaju osnovne ljudske slobode a kamoli da idemo uspoređivat ostala ljudska prava...

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 22:50 

@storaB

Na momenat sam mislio da govoriš o UN deklaraciji o ljudskim pravima... Rekoh da ne krenemo o slobodi kretanja ili šta slično.

I zaista ne znam šta hoćeš da kažeš sa citiranim i uvećanim? :neznam

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 22:55 

TGBBB

Nije storaB nikakav net manijak, čovjek bez identiteta, psihički slučaj,možda jednostavno imamo dijametralno suprotne stavove,možda nam u istoj mjeri sveamerička propaganda nije jednako iskrivila moždane vijuge. Kao ni ti nisam u mogućnosti nigdje vidjeti i osjetiti sjevernokorejsku propagandu,možda zbog toga zaista i podržavam tu zemlju.

Već sam naveo u prethodnom postu, vjerovatno na najjednostavniji način to pozivanje na ljudska prava...Dakle, zemlja koja je sama propisala prava prva ih nepoštuje,al naravno drugima decenijama soli pamet. Što se kaže ugasi propagandu, uključi mozak!

jagnjeca

Mogli bi i o Deklaraciji o ljudskim pravima iz 47. ako me pamćenje služi. ;)
I da, sasvim sigurno da u jednom totalitarnom režimu su ista ugrožena.ALi pozivao sam se isključivo na UN povelju. Pazi,ne UN povelju čiji je S.K. član pa da se igdje može reći kako se pljuje USA,već Povelju čiji je donosilac ista ta USA,istu pravila povelje je gotovo po svim njenim članovima ta dobra humana USA preokrenula!

I apropo, zašto neko negdje ne živi. Vjerujem da je Pjongjang u svakom smislu napredniji od Beograda,Sarajeva,Banjaluke....

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 22:59 

Skoro pa svako ko podržava Sjevernu Koreju je samo zato što prkosi američkoj 'imperijalističkoj politici', kao što isto tako podržava i Argentinu oko pitanja oko Falklandskih otoka bez obzira na rezultate nedavnog održanog referenduma. Naravno da je danas američka vanjska politika u nekim segmentima pogubna ali da ih pitamo gdje bi radije za život proveli, u sumornoj Sjevernoj Koreji ili u blistavoj Americi u koju svake godine stotine tisuća ljudi doseljavaju. Zna se odgovor. :) A da se ne priča koliko ljudi iz sjevera želi pobjeći kod svoje braće na jugu, koliko su već pobjegli i koliko ih želi pobjeći. Mene nasmijavaju oni komentari na portalima koje podržavaju Sjevernu Koreju do mjere da kažu da je taj narod slobodan.

Inače ja podržavam ujedinjenje dvije Koreje ali kao što neko reče, bez Kimove dinastije. Postala bi, naravno, nova ekonomska sila na svjetskoj razini.

Moram reći da onaj mladi vođa Kim Jong-un ima stvarno kul frizuru. Čak sam neko vrijeme razmišljao da sebi napravim takvu frizuru. :D U početku mi je djelovao mnogo pametnije od svojeg prethodnika ali poslije ovolikih prijetnja i raskida mnogo sporazuma sa Južnom Korejom, bojim se da je ova nova figura mnogo opasnija nego što izgleda. Nadam se da se varam. Unatoč tomu, uvijek imam neku nadu da će se nekako opametiti i pokušati pomiriti sa svojom braćom pa i doći na ideju da se dogovori da te se dvije zemlje napokon ujedinu. Nema smisla da Sjeverna Koreja postoji, to je umjetna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:01 

Ko ima vrmena neka pogleda ovo što sam stavio gore, mora se priznati da su zanimljivi na filmu. Bili bi skroz simpatični da ne njeguju kult ličnosti i da ne dobijaju sankcije. Da svaka zemlja ovako radi svijet bi bio mnogo interesantniji a i ljudi bi živjeli sretnije.

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:01 

storaB je napisao/la:
I da, sasvim sigurno da u jednom totalitarnom režimu su ista ugrožena.ALi pozivao sam se isključivo na UN povelju. Pazi,ne UN povelju čiji je S.K. član pa da se igdje može reći kako se pljuje USA,već Povelju čiji je donosilac ista ta USA,istu pravila povelje je gotovo po svim njenim članovima ta dobra humana USA preokrenula!

Zašto si onda govorio o ljudskim pravima, Teksasu i šta već ne...

Drugo, opet mi nije jasno kakve veze ima poznat odnos SAD (i drugih "privilegovanih" članica) prema UN sa ocenom života u SK i delovanja tamošnjeg režima?

storaB je napisao/la:
I apropo, zašto neko negdje ne živi. Vjerujem da je Pjongjang u svakom smislu napredniji od Beograda,Sarajeva,Banjaluke....

Na osnovu čega zaključuješ ovo?

Jesi li bio u Pjongjangu? Ako nisi, koji su ti izvori informacija?

Kakav je kvalitet života, kvalitet vazduha, kvalitet ishrane, kvalitet gradskog prevoza, kulturne institucije, noćni život, kulturni događaji, koncerti, festivali itd?

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:06 

Gle, zapadni mediji su ocrnjivali i Gadafija, i Saddama, i Chaveza pa sam unatoč tome sam istraživao i zaključivao da sve što pišu nije istina, isto tako ocrnjuju Assada ali opet kao i uz gore navedenu trojcu ne pušim njihove jeftine fore, istov rijedi i za Kubu, ali ništa ama baš NIŠTA me ne upućuje da je većina onoga što razno razni mediji pišu o SJ. Koreji laž, razuvjeri me ti, daj mi neki dokaz, pokaži mi snimke pjongjanga di se vide prepune ulice ljudi, di se vide automobili na cestama, di vidi ama bilo šta što pokazuje neki normalan život..

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:09 

storaB je napisao/la:

Zašto si onda govorio o ljudskim pravima, Teksasu i šta već ne...

Drugo, opet mi nije jasno kakve veze ima poznat odnos SAD (i drugih "privilegovanih" članica) prema UN sa ocenom života u SK i delovanja tamošnjeg režima?

storaB je napisao/la:

Na osnovu čega zaključuješ ovo?

Jesi li bio u Pjongjangu? Ako nisi, koji su ti izvori informacija?

Kakav je kvalitet života, kvalitet vazduha, kvalitet ishrane, kvalitet gradskog prevoza, kulturne institucije, noćni život, kulturni događaji, koncerti, festivali itd?

Zato što je Teksas idealan primjer nepoštovanja Povelje UN.
Ima itekako,jer nepoštovanje Povelje itekako utiče na političku situaciju.A propaganda protiv nečlanica NATO ili u pojedinim slučajevima UN za posljedicu ima stvaranje sukoba,to je valjda svima jasno.

Nisam naravno bio u Pjongjangu,ali bih volio jednog dana otići i slikati se na glavnom trgu u dresu Južne Koreje.

O podacima vezanim za kvalitet života nezahvalno je uopšte pričati,jer smo svi izloženi američkoj propagandi,po istoj na prostoru bivše Juge još uvijek traje rat,a na Balkanu žive ljudi iz 11. vijeka sa sve strijelama oko pojasa.
Pjongjang je puno veći od pomenutih,naseljeniji,ruku na srce sa puno dužom istorijom.
Imaju metro. :thumbup1

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:14 

Lebowski je napisao/la:

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/de ... 3004.phtml

Met, SK ili Sarajevo?

Bojim se da ne shvatam pitanje, gdje ima više Srba?

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:23 

storaB je napisao/la:
Zato što je Teksas idealan primjer nepoštovanja Povelje UN.
Ima itekako,jer nepoštovanje Povelje itekako utiče na političku situaciju.A propaganda protiv nečlanica NATO ili u pojedinim slučajevima UN za posljedicu ima stvaranje sukoba,to je valjda svima jasno.

A zašto je Teksas idealan primer nepoštovanja Povelje?

Znam da sad postavljam samo pitanja... ali pošto ne daješ odgovore moram.

storaB je napisao/la:
O podacima vezanim za kvalitet života nezahvalno je uopšte pričati,jer smo svi izloženi američkoj propagandi,po istoj na prostoru bivše Juge još uvijek traje rat,a na Balkanu žive ljudi iz 11. vijeka sa sve strijelama oko pojasa.
Pjongjang je puno veći od pomenutih,naseljeniji,ruku na srce sa puno dužom istorijom.
Imaju metro. :thumbup1

Tačno, imaju metro. Imaju više stanovnika. To je to. Van toga blokovi i blokovi komunističkih zgrada i barake oko njih.

A to oko američke propagande, lepo ti je TG-B.B.B napisao u prethodnom postu. Da ne ponavljam njegove teze, sve stoji.

Metemma je napisao/la:
Bojim se da ne shvatam pitanje, gdje ima više Srba?

:sega

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:26 

jagnjeca

Narodu u Teksasu je uskraćeno pravo na samoopredjeljenje koje je propisano Poveljom UN.

Što se S.K. tiče,potpuno vas razumijem,smatrate da će američka humanitarna organizacija NATO pomoći tom narodu kokom i uranijumom i imate pravo tako da mislite.Shvatite i mene,ja mislim da je od koke i uranijuma puno zdravije jesti i onu bačenu kiflu u kontejneru. ;)

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:29 

slika

slika

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:31 

storaB je napisao/la:
jagnjeca

Narodu u Teksasu je uskraćeno pravo na samoopredjeljenje koje je propisano Poveljom UN.

Što se S.K. tiče,potpuno vas razumijem,smatrate da će američka humanitarna organizacija NATO pomoći tom narodu kokom i uranijumom i imate pravo tako da mislite.Shvatite i mene,ja mislim da je od koke i uranijuma puno zdravije jesti i onu bačenu kiflu u kontejneru. ;)

Mislim... ne znam šta bih napisao. Uglavnom si OK forumaš, al' nekad se nalupaš preko svake mere.

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2013, 23:32 

pozitivac je napisao/la:
slika

Poprilično smešno...

slika

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 09:29 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Stvarno mislim da su oni u Sjevernoj Koreji svojevrsni eksperiment. Iako je na Zapadu manipulacija masama i pranje mozga uvelike prisutna, barem pametni ljudi (tj. manjina :zubati ) mogu neometano doći i slobodno prenositi drukčije i ono što misle da je ispravno.

Sjevernjaci su stvarno stvorili laboratorijske uvjete za najveći društveni eksperiment lobotomije mozga na širokim masama. :wacko

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 10:35 

storaB je napisao/la:
jagnjeca

Ako Teksas ima pravo na samoopredijeljenje, ima i Kosovo, tu su negdje bili po nivou autonomije...
Ali volio bih da mi kažeš koliko glasova dobivaju separatističke teksaške stranke, 3000, više, manje?? Taj pokret he gotovo nepostojeći...
I da, S. Koreja je član UN-a, ti si tvrdio suprotno :kava

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 10:42 

Moj veliki propust, tražio ih pod S.K. ustvari su DNRK. ;) Al opet suštinski ne mijenja tezu,da se Povelja UN ne poštuje. Pristupili su tek 1991. kad i južni susjedi.

Što se tiče Teksasa,on je savezna država,Kosmet je pokrajina,to je ogromna razlika.
Narod Teksasa je odavno rekao šta misli,problem je da bi u slučaju ostvarenja njihove želje došlo do sravljenja sa zemljom tog područja.

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 10:58 

Pod broj jedan, Kosmet ne postoji, postoji Kosovo, i pod dva, nivo autonomije nekadašnjih AP i saveznih država je sličan...
Uz razliku da je većina građana Kosova za neovisnost, a Teksašani samo žele da cijela Amerika bude kao Teksas :zubati

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 11:00 

volvoks je napisao/la:
pod dva, nivo autonomije nekadašnjih AP i saveznih država je sličan...

Neozbiljno volvi, neozbiljno. Daleko je AP od savezne države. Posebno jednog Teksasa.

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 11:05 

volvoks je napisao/la:
pod dva, nivo autonomije nekadašnjih AP i saveznih država je sličan...

Neozbiljno volvi, neozbiljno. Daleko je AP od savezne države. Posebno jednog Teksasa.

A to si zaključio na temelju čega??
Daj nekakve argumente, što to Kalifornija ima, a Kosovo nije imalo??

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 11:10 

volvoks je napisao/la:

Prvo pričali smo o Teksasu. Drugo, argumente treba da daješ ti, ne ja. Treće, u samoj osnovu, razlika između AP (sa ovlaštenjima iz komunističkog-nedemokratskog ustava iz 1974) i jedne savezne države (koja je imala i period nezavisnog postojanja pre ulaska u uniju) je... neuporediv. Da si poredio sa republikom, a mogao si, složio bih se.

Vrh

PostPostano: 01 tra 2013, 11:21 

volvoks je napisao/la:

Prvo pričali smo o Teksasu. Drugo, argumente treba da daješ ti, ne ja. Treće, u samoj osnovu, razlika između AP (sa ovlaštenjima iz komunističkog-nedemokratskog ustava iz 1974) i jedne savezne države (koja je imala i period nezavisnog postojanja pre ulaska u uniju) je... neuporediv. Da si poredio sa republikom, a mogao si, složio bih se.

Naravno da položaj nije isti, bio bi nakon osamostaljenja Srbije da Milošević nije napravio što je napravio...
No, mi ovdje rapsravljamo o nivou autonomije, a ni Teksas ni kosovo nisu imali ustavno pravo na samoopredijeljenje, samo što Teksas ima nacionalnu gardu, a Kosovo nije imalo TO...
Ostale razlike su uglavnom posljedica toga što je Jugoslavija obavljala više zadaća na državnom nivou od SAD-a

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 975 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 39  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: