|
|
Stranica: 27/89.
|
[ 2218 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 04 tra 2013, 22:58 |
|
|
Whiteone je napisao/la: Citat: Je l slučajno što srpsko-hrvatske i hrvatsko-srpske sukobe uvek pokreću srpski i hrvatski proislamisti ? To su nacionalisti koji mrze Hrišćane, a tolerantni su prema muslimanima koji ih direktno ugrožavaju.
Ne bih rekao da su to nužno islamisti već idioti koji su ˝veliki˝ odnosno ˝najveći˝ Hrvati/Srbi odnosno katolici/pravoslavci i kojima ako kontriraš njihovoj mržnji uzvrate da nisi (dovoljno) Hrvat/Srbin odnosno katolik/pravoslavac i da neznam neštuješ dovoljno četničke/ustaške žrtve bla, bla... Dakle isprani mozgovi White koji ne vide ni lijevo ni desno nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 04 tra 2013, 23:21 |
|
|
Whiteone je napisao/la: Što se tiče ''albanske vere'', to je tipična mitomanija nezrelih naroda koji veličaju svoju malu i beznačajnu kulturu do nebesa. Ziveli ste stotinama godina pored civilizovanih naroda, a ostali ste izolovani i dan danas, bez obzira gde živite.
@ Ibar, pa čoveče vrati se par stranica unazad pa pročitaj kako je počeo da komunicira sa makedonkom Snežanom. Kaže ''fin albanac ne priča sa nepoznatim ženama''. Ej bre, pa ovo je forum, svi smo svakome nepoznati, ali oni su zaostali kao i svi islamisti. Turci su ih sašili. A i vi Srbi ste se trudili da se ne opismene i ostanu zaostali. Drugo, pogledaj taj krajolik, ta brda, te klisure čovječe pa tamo i moraš bit maaaalo divlji  I na kraju komunizam ih dotukao. MA s jedne strane ja duboko poštujem to njegovo poštivanje žena na neki način, s druge strane to ne razumijem jel neživim u takvoj kulturi i strano mi je to ponašanje neobično. @sokoli Kod vas hristijana ako jedan hristijan napravi jedan zllocin i posle toga otidne pa se ispoveda u crkvu to je znak pokajanja i bog ce mu oprostiti tu greshku.Jer se zato zhrtvovao isus.Znaci ako ti srbi koji su ubijalli moje allbance ako su otishli kod artemija i pokajalli se oni su cisti.DALI JE TO ISTINA TO MI TI RECI.A ja ti dajem besu da svaki sledeci put kada neko tako rekne ja cu odmah da repliciram ne nije tako.Sokoli, prijatelju. Katolik, kršćanin može otići na ispovijed, i dobro je da ode. I Bog mu oprašta grijehe. Ali to ne znači da on nemora ispraviti što je učinio. Naprimjer ako netko opljačka banku i ukrade 5 milijuna kuna, i ode na ispovijed i Bog mu oprašta ali on taj novac mora vratiti, inače ispovijed ne vrijedi. Katolička Crkva a i svaka druga neuči da ispovijed spašava od civilnog suda. Svaki čovjek treba odgovarati pred civilnim sudom, pa čak i svećenik. To što su kršćani u pojedinim trenucima živjeli daleko od Isusovog nauka to je drugo, ali nauk je jasan. To se ne smije. To je grijeh. Ibar kako je u shwedsku ne znam.U shwicarsku 30% cjellokupnog stanovnishtva su stranci.A ucestvujemo mozhda sa 35-40% cjellokupnog kriminalla u swicarsku.Ali za razliku nash je kriminall sitan xheparoshki.Dok kriminall koji je tezhak milijarde mi nemamo shanse.Jer nemamo intelegenciju za to.Sa druge strane akademici se ne sele iz hrvatske ili iz makedonije.jer oni zhive pristojno.Sele se ljudi iz ballkanskih i evropskih geta.Fenomen sillovanja ja sam neshto procito da su se u neke africke zemlje de je billo konflikta toga je billo masovno.Znaci sillovanje kao sredstvo represije.Billo je masovnog sillovanja u bosni od strane srba cijellog nesrpskog pucanstva.Billo je masovnih sillovanja na kosovu dok je bio konflikt.Ali to shta ti tvrdish u zapadu se pishe za jednu foku.U eu parlament se diskutira dali treba uvoditi zakon o prinudnom dostavom igracaka za patke jer je psihollog reko da ako patke nemaju cime da se igraju hvata ih depresija.U svicarsku je uveden zakon za obaveznu proshetku psa dva puta dnevno.Obavezno pushtanje krava tokom dana na sllobodi.A da ima 50% sillovanja od stranaca i da vllade tih zemalja nishto ne preduzmu? hmmmmmm ibar ipak ja zhivim na zapadu.Poznajem neke stvari.Sokoli, negovorim za Švicarsku i za Albance. Poznajes dosta toga. Znaš ti o kome pričam. O dugim bradama i njihovim ženama ˝nindžama˝ Marokancima, Alžircima i Arapima koji teroriziraju europske gradove. Mislim na muške , te sirote žene su ionako jadne. Prije svega tjeraju svoje žene da se oblače kako oni kažu. Drugo sokoli. Ti si čuo za Samiru Belili, vjerujem. To je jedna muslimanka imigrantkinja u Parizu koja je nosila traperice umjesto ˝nindža odijela˝ i zato ju je silovalo 60 muslimana Sokoli. A majke i očevi tih muslimana su na suđenju rekli da šta ta nemoralna žena hoće, da je bilo samo malo oralnog seksa? Dobila je prijetnje smrću od raznih muslimana i svećenika muslimanskih. Nitko nije stao na njenu stranu. Nitko. Jer to tebi normalno? O TOME JA PRIČAM. Za koju islamsku zajednicu mislish ibar? dali si siguran da islamska vera to ne zabranjuje.Jer kod muslimana nemash taj centar moci kao kod hristijana.Vi imate vatikan pravosllavci imaju istambull.Dok kod nas svaka opshtina ima svoju islamsku zajednicu.Opet kazhem nemam pojma od vera.Cuo sam da kuran strogo zabranjuje Nanijeti billo kakvo zllo predstavnicima drugih vera.Jer ce na sudnji dan kad bude taj izashao pred bozhji sud.Bog ce reci:sokoli ti si pokrao ibru carape.Ibar shta zhelish zauzvrat od njega.I buduci da ibar ima sllabiju veru od moje, ibar ce mi trazhiti moju veru.I ja ostadoh bez vere.I pravo tamo de su pevacice pinkushe i sve one neverne strpaju jadnog sokolija jer mu je ibar uzeo veru za jedne carape.Najstrozhe mi je zabranjeno da vredjam ili opsujem tvoju veru.Jer time ja tebe provociram da ti mene uzvratish i opsujesh muju veru koja je jedina i istinska.Ibar ne zajebaj ne teraj me da govorim o stvarima za koje nemam ama bash pojma.To sam cuo dali to stoji u kuranu ne znamIstina je da muslimanima nije dozvoljeno ubijanje (osim u ratu i za odrijeđene prijestupe tipa silovanje u miru). No pogledaj malo što rade duge brade sokoli, što rade ti fanatici. Pogledaj što rade mojoj braći od Iraka do Egipta. Kolju ih siluju pred očima njihovih muževa. Sjeku glave, ubijaju svećenike. Jel to normalno sokoli? Zašto zatvaraš oči pred time? Ako su tebi kršćani radili takvo što na Kosovu, budi čovjek i osudi to zlo koje dolazi od pripadnika tvoje vjere. Ibar na ovo cu da ti odgovorim sa par rijeci.Ako u hrvatskoj svakog prvog u mjesecu se u crkvu zhrtvuje mllada djevojka, ako zhene mogu se pokllati odrati i meso prodati u mesari,ako se homoseksuallci stavljaju u topovsku cijev i ispucaju, ako se svakog dana jedna mlekara podigne u vazduh, dali je to normallno.Dali to rade muslimani usred beograda ili zagreba.Zashto se muslimani ne ponashaju kao vi? Ibar izvini prijatelju ali tvoje rijeci su mi ovako zvucille.Ibar ne zajebaj rekoh ti zhivim u zapadu.Zhivim u drzhavi u kojoj funksionishe pravna drzhava.Ta ista pravna drzhava funksionishe i u njemackoj i u francuskoj i u engleskoj.Ako josh dalje insistirash da me ubedjujesh nemoj jer cu pomisliti da je francuska postalla shpansko sello gornja estramadura iz 1843 godine.Jednom godishnje za bajram ima i u shwicarsku da se klanjash.nema mesta u dzhamije pa od velike guzhve ljudi se klanjaju i ispred i u trotoar.Nema mesta na parkinzima.Ali taj jedan dan u godini 1 sat tolerishu i svicarci hristijani.cak oslobadjaju i svoje park placeve za nas.Tog dana i polizija tolerishe ne pishe kazne jer je to 1 sat u godini.Ibar kad ja sllavim neovisnost kosova bllokiraju se svi svicarski gradovi.Juce si dobio protiv srbije cijelli cirih je brmcio od kolla od sirena od dimnih baklji i hrvatskih shahovnica.Prvi srbin snima nas sa shahovnicama i pravo u youtube.Vidi shta rade hrvati to su svi prosta masa i seljaci.@Sokoli, na Zapadu više ne funkcionira pravna država u punini. Imaš nešto što se zove okupacija gradova. Jedno pitanje koje je pokrenula Marine Le Pen. U Francuskoj svaki petak muslimani zablokiraju pola Pariza i nemoš nikud od njih jer se oni mole. Sokoli, da je Njemačka pravna država do kraja i Francuska također nebi mogo neki starac ženit curu od 16 godina protiv njene volje, nebi se nametala neke burke ženama, nebi bande muslimana imigranata terorizirale gradove. Sokoli u nekim kvartovima Pariza policija ne ide ni po danu a ka moli po noći. Tamo i bakice ih gađaju kamenjem. EUropa je pod okupacijom arapsko-talibanskih ekstremista. Ne kažem da ste vi Albanci takvi. Vi dobro napredujete a i nikad niste bili kao ovi čini mi se. Necu nishta da kazhem jer ne znam tu obitelj.Koliko ima sad godina ta cura koja se udalla ili koja je kupljena.Ali cekaj od sada ti kazhem to je llazh. Prije kod nas allbanaca je imallo nedostatak zhena.Narocito pllaninska sella nijedna djevojka nije htella tam otici.Oni su bili prinudjeni ili razmena ili debello pllatiti za zhenu.Ali taj novac ne bi uzella familija djevojke nego posrednik ili strojnik.Vecina njih su uzimali zhene iz bosne iz vojvodine iz crne gore tamo po ta pllanina bogu iza ledja.Ibar danas kod allbanaca imash vishe djevojaka nego mlladica.Jer djevojke imaju istu brigu istu lekarsku njegu iste usllove so gar zhive kao kralice.Hiljadu puta sam prokuneo svoju majku shta me nije rodilla zhensko nego mushko.Uz to u allbaniju imash veliki vishak zhena.Cak ostare neudate.Josh i egzodus koji se desio i emigracija djevojke ostadoshe bez mushkaraca.Ko ce da ti da vishe pare za zhenu.Josh uz to ti kazhesh tamo tvoj komshija.Prvo ne znam odakle si.Sigurno iz bosne ili iz hrvatske.Taj tamo sigurno ima radnju i ima para.On je mogo i juce da nadje zhenu i danas mozhe.ne treba da pllati.Reci mi u zagrebu na kome mestu oni zhive ja cu ti rijeci ko su oni i cijellu njihovu istoriju.Pazi nemoj reci da imaju qebapxhilnicu blizu trga bana jelacica jer su to moja familija i cesh da se razocarash kad budesh dozno sa kakvim bosovima imash poslla.To mi je ispričao jedan dobar prijatelj Janjevac i siguran sam da ne laže. Znam tu obitelj oni u Dubravi imaju slastičarnicu ovdje di ja živim. Iz Zagreba sam. Reci mi u zagrebu na kome mestu oni zhive ja cu ti rijeci ko su oni i cijellu njihovu istoriju.Pazi nemoj reci da imaju qebapxhilnicu blizu trga bana jelacica jer su to moja familija i cesh da se razocarash kad budesh dozno sa kakvim bosovima imash poslla.Jel ti to meni prijetiš? Misliš na obitelj Abdurahimi koja ima slatičarnicu u centru grada? Ne mislim na njih već na jednu drugu obitelj. Mogu ti reći ime ali na inbox jel ne želim da ispadne da prokazujem ljude ili nekog napadam. Čuo sam od Janjevaca da je to normalno kod Albanaca da kupe ženu unaprijed, dogovore brak..da toga ima, i sam priznaješ da nije iščezlo. Nemam ja s nikim posla. Ne poznajem puno Albanaca osim par katolika i dvije slastičarnice gdje idem koje drže muslimani Albanci ali dobri su ljudi i jako finu hranu imaju. Prvo pitash pa dalje sam odgovarash i josh uz to tvrdish da je to tako.Josh me optuzhujesh da su zhene obezpravljene .Ibar de zhivota ti dali je praznik u pitanju pa je istroshena neka flasha vishe ili nisi popio tablete.Ibar moja zhena ne radi jer ja imam 4 tvoro dece.Sada cekam 5.Druge allbanke rade jer moraju ne stizhe pllata ovdje u svicarsku.Dole zhive kao kralice. Dole u makedoniju ovako rade one.Ustanu ujutro muzha i decu poshalju na poso i u shkoli.Pospremaju kucu stoke vishe nema mlijeko kupujemo jer kazhu ne isplati se cuvati krave.Poljoprivreda nishta jer se ne ispllati.Ondak oko 8 sati okupljaju se u bashti ispod sjenke i kafa obavezno, slladko i obavezno malboro light.I ondak pocinje razgovor o turskim serijama koje kod nas imash non stop.One sapunice 300 epizoda u dvije sobe.Komentari u vezi toga pa se ondak predje na haljine butik USA butik dona butik to butik ono.Dollaze deca iz shkolle daju da jedu polla sata i sad kupovina dnevni pazar.Prodje tri cetri sata vracaju se sat vremena prije vecere.Dollazi jadan muzh umoran mrtav samo shto pojede i odmah kazhe muzhu ajmo kod moje mame jer neshto je nevoljna i jadan muzh radi cijelli dan i uvece da joj ispunjuje zhelje.I ti meni kazhesh da su zhene allbanke obezpravljene.Ibar pazi ovako moguce tvoja zhena ima deset haljina moja zhena ima 200.Ne znam koja kolla vozi tvoja zhena moja vozi BMV x5 4.8 litara motor full tiptronik 7 placeva.Moja zhena ima na sebi nakita preko 100 hiljade franaka.Samo joj sat koshta 14 hiljada franaka originall zllatan JVC. E ibar kada ti ucinish polla toga za tvoju zhenu cemo da sednemo i da razgovaramo ja i ti koje su obespravljene nashe ili vashe zhene.Izvini ibar ali polla vashih zhena rade cijelli dan vi zhivite ko carevi i na kraju josh uzimate im novac i popijete alkohol.I vashe zhene imaju prava nashe nemaju.Moguce pod zhenska prava vi zamishljate da zhena radi a da joj ti uzmesh pare.Ako je ovo ondak nashe zhene nemaju püravaSokoli ja nisam rekao da vi ne častite svoje žene. Kod vas Albanaca žene su doma, al vi marljivo radite i kupujete im sve. Pazi, ja poznajem puno Janjevaca a ti znaš da su oni slični Albancima i Srbima. Nešto između kulturooški gledano iako bi se jako naljutili da im ovo kažem ali to je tako, čak su sličniji vama  no katolički štih ih ipak čini drugačijima. Sokoli ja poznajem Janjevce. Stare Janjevce. Ja vidim kako su te žene tretirane od muževa. Kako im služe, kako su pokorne, kako samo šute dok muž priča i uvijeek one šute. Sokoli, uzmimo da tvoj prijatelj neću reć ti da ne shvatiš osobno.. nego tvoj prijatelj Albanac dodje doma i kaže mu žena: odlazim , ostavljam te, našla sam drugog. Kako bi on reagirao? Nemogu to sam dovoljno dobro objasniti, zato je tu Toše.. Jedan tribute od mene svim Balkankama od Bosne Srebrene do Trakije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 04 tra 2013, 23:29 |
|
|
Sokoli da dovršim misao. Ima jedan termin. Janjevci kažu ˝Gotiviti˝. To znači sve priuštiti curi, pobrinuti se za nju, držati je ko kap vode na dlanu. Vi se jako pobrinete Balkanci za ženu, daleko od toga, ali ne poklonite joj ono najvrijednije, Slobodu. @snezana oprosti sto nisam stavio i na makedonskom. Također sokoli. Evo u srž teme a i riješili smo se cajki 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 21:04 |
|
|
Ibar je napisao/la: Sokoli da dovršim misao. Ima jedan termin. Janjevci kažu ˝Gotiviti˝. To znači sve priuštiti curi, pobrinuti se za nju, držati je ko kap vode na dlanu. Vi se jako pobrinete Balkanci za ženu, daleko od toga, ali ne poklonite joj ono najvrijednije, Slobodu. @snezana oprosti sto nisam stavio i na makedonskom. Također sokoli. Evo u srž teme a i riješili smo se cajki  Ne znam shta je cajka.Ja znam to s..... od meshavine srpski turbo folk sa primesama bugarskog planeta i arapsko tursko grcko ciganskog vokalla sa allbanskim rjecima koje mi zovemo tallava a bugarite ia kazvat mrsna callga. Za pokojnog tosheta proevskog imam rjeci pohvale za tog velikog umjetnika.Znamo da nije rang rey charlsa ili luisa armstronga ali za ballkanske uvijete bio je i to.Veoma sam voleo njegovu interpretaciju pjesme zajdi zajdi. Ipak ja sam ljubitelj bluesa rocka hard rocka i metala. Volim najvishe ovo http://www.youtube.com/watch?v=AJ0sW7KOFhUili ovo pod usllovom da potenciometar bude na maksimumu http://www.youtube.com/watch?v=HPkTGm4RtVMPosetio sam par puta wacken ili aren davonzh ali ova atmosfera je velicastvena.Josh uvijek nisam ucestvovao u takav jedan koncert.Pogledajte ovu atmosferu. http://www.youtube.com/watch?v=w05bBkdQqlw
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 21:10 |
|
|
|
izvini ibar ni sutra necu moci da ti odgovorim jer radim. mocicu u nedelju popodne tek tad cu biti sllobodan.Imali smo dugu zimu kasnimo sa posllom sa svih strana, pa sada radimo enormno.i dok ovo pishem isto paralelno radim i biro.al to odgovara.Imacemo duzhi odmor u ljeto.Pozdrav svima
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Whiteone
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 21:48 |
|
Pridružen/a: 13 sij 2013, 15:27 Postovi: 1660 Lokacija: Srbija Beograd
|
Citat: Na Kosovo ste vi dobili prociju koju ste sami trazili.Da vi niste jebavali mater albancima tamo i da nije Milosevic vodio politiku kakvu jest,Kosovo nikad ne bi bilo danas neovisno. Ustvari albanci moraju vama zahvaliti sto je Kosovo neovisno.....vi ste ih ubijali tamo,a vec ste imali zuti karton zbog Bosne. Srpska politika iz 90tih je nesto najkatastrofalnije sto vam se moglo dogoditi i s time morate jednom zauvjek rjestii.
Danas srbi i hrvati mogu poceti graditi normalne odnose jer su sukobi po meni stvar proslosti......vise nema osnove za teritorijalne pretenzije,a u Bosni cak su po meni nasi interesi blizi nego s bosnjacima. Hrvati i Srbi moraju biti samostalni i odvojeni jedni od drugih da bi mogli imati normalne odnose,guranje u nekoj Jugoslaviji uvijek je stvaralo sukobe. Neka svatko gleda svoj dvor i brine za svoje....tek cemo onda moci imati normalne odnose. Isto je cak moguce i za albance i srbe,kad bi i jedni i drugi bili svatko svoj na svome.... Politika na Kosovu i Metohiji je bila odlična, i u Bosni i Hercegovini bi bila odlična da nije bilo sukoba sa Hrvatima, ali politika u Hrvatskoj i Sloveniji je bila katastrofalna, baš zbog tog unutar-hrišćanskog sukoba, što se tiče Miloševića i te komunističke post-SFRJ ekipe. Šiptari i Alijini Muslimani su dobili ono što su tražili, da smo bili pametni pa da smo odjebali ove vaše Krajišnike, onda bi šipci i bošnje dobili duplu porciju i još bi nas zapad zbog toga i poštovao. Takozvani Krajišnici (Srbi iz Hrvatske koji žive u Srbiji) i Hrvati koji sebe smatraju ustašama se najviše mrze, ali ne shvataju da dele jednu zajedničnu osobinu, oni su najveći islamofili Balkana. Što se tiče BiH, ne vidim nikakav žuti karton, već čak naprotiv najveći uspeh Republiku Srpsku. Sa islamistima nema mira, nikada neće ni biti. Sreća naša što je Austrija jedina država zapadne Evrope koja je osetila islamsko otomansko zlo na svojoj koži, pa sada koče Tursku, a opozicija otvoreno podržava Srbiju. Danas je recimo ovo jedna od najznacajnijih vesti koja dolazi iz Austrije http://www.vesti-novine.com/evropski-po ... ni-kosova/Što se tiče Srbije i Hrvatske odnosi su sve bolji, bez obzira na islamofile sa obe strane a to su ustaše i četnici, jer čak i daleka prošlost nam govori ko smo, kao recimo čuveni boj na Kosovu kada je srpskoj vojsci stigla pomoć od Hrvata, a Albanci su naravno bili saveznici otomanskoj imperiji.Citat: Ne bih rekao da su to nužno islamisti već idioti koji su ˝veliki˝ odnosno ˝najveći˝ Hrvati/Srbi odnosno katolici/pravoslavci i kojima ako kontriraš njihovoj mržnji uzvrate da nisi (dovoljno) Hrvat/Srbin odnosno katolik/pravoslavac i da neznam neštuješ dovoljno četničke/ustaške žrtve bla, bla...
Dakle isprani mozgovi White koji ne vide ni lijevo ni desno nažalost. Slažem se ali ima tu dosta promuslimanstva, jer znaš onu ''neprijatelj mojih neprijatelja je prijatelj''. Kada su muslimani u sukobu sa vama, onda ih ovi prisvajaju kao braću i kažu ''pa Hrvati su nas zavadili''. Isto je i sa Hrvatima ustašama, čak su postojale i handzar jedinice pod komandom ustaške vojske. Ko je u negativnom smislu opterećen Hrvatima, srazmerno tome je tolerantan prema islamistima i tako je i sa Hrvatima koji mrze Srbe.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 21:49 |
|
|
|
Koje Hrvatske 1389., jel si ti čist?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 22:01 |
|
|
teranova je napisao/la: Koje Hrvatske 1389., jel si ti čist? Ustvari, tada je kralj imao relativno slabu vlast, bile su česte pobune i hrvatsko plemstvo je praktički imalo samoupravu... Ovaj ke vodio vojsku na Kosovo, a i bio je aktivan u protudvorskom pokretu...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 22:03 |
|
|
|
Ne ulazim u detalje, samo mi je smešno kada se u 14.veku pominju avnojevski pojmovi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 22:10 |
|
|
|
Hrvatska kao teritorijalna jedinica cijelo vrijeme postoji, dok je na jednom području, koje neću imenovati, bio rumelijski ejalet...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
rastko
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 22:54 |
|
|
volvoks je napisao/la: Hrvatska kao teritorijalna jedinica cijelo vrijeme postoji, dok je na jednom području, koje neću imenovati, bio rumelijski ejalet...  i Jevrejski,Romski,Nemacki,Italijanski,Madarski a bome i Turski,samo nije bilo puno Hrvackog elementa A svi znamo da ovde nije rec o Krajini
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divljak
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 05 tra 2013, 22:55 |
|
|
|
Hrvatskog a ne Hrvackog, Hrvati smo nismo Hrvaci.
Upamti Hrvat-ska
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 07 tra 2013, 11:43 |
|
|
Stjepan je napisao/la: sokoli je napisao/la: 1) gospodine stjepane skopska sella prije teritorijallne podelle kojoj opshtini su pripadalle.haracinovo dali je to billa zasebna opshtina i kojoj opshtini je pripadallo haracinovo.Zashto su odvojene u zasebne opshtine.Kojoj obshtini su pripadalli saraj, ciflig, kondovo, studenicane, cair.gospodine stjepane jel znash ti da je skopje oduvjek bio grad sa najvishe allbanaca u cijellom svetu.A danas vishe allbanaca imash u cikago i kenoshu nego u cijellom skoplju.kada su ova sella odvojena od skoplja i zashto? odgovori na ova pitanja
2) Stjepane pa ti llazhesh bre na veliko.ne pa nemoj tebi po llazhima i dezinformacijama mogu da ti pozavide i srpska sredstva javnog informiranja ajmo redom.Stjepane prije teritorijallne püodele gostivar se granicio na sever sa tetovom sello pirok je bio granica.Istocno od gostivara sella stence vollkovijagore porecanska sella vollce juzhno sa kicevom granica je billo sello tuin dok na zapadu cijello mavrovo gornja reka do sella skudrinje.Otkinuto mavrovo, gde je nacionallni park da ne bi allbanci doshli u mogucnosti da upravljaju ekonomskim resursima.Znash shta to znaci stjepane? makedoncima se deli zemlja za vikendice po jedno evro na kvadrat izgradi baraku od pracki i prodaje to allbancima kao vikendica za 40-50 pa i 100 hiljada evra.Istocno makedonska sella stence vollkovija otkinuta gostivaru i pripojena nekoj tamo enklavi bog zna kako se zove mislim brvenica.Za koje benificije ramkovnog govorish stjepane bog te ubio.Koje benificije garantuje ramkovni stjepane spominji mi bar jednu zhivota ti.Zashto manipulishesh dezinformacijama stjepane.
3) vas das heist mi nemamo nishta protiv nek se vevcani pripoji gradu struga.Mi nemamo ama bash nishta protiv.nek se vrati sve na svoje mesto kako je billo ranije u titovo vrijeme.I shta to znaci da su makedonci vecina u urbanim sredinama? to je fakt da za allbance nije billo poslla i bivshu jugosllaviju.Nije billo drzhavnih stanova, .Allbanac je morao ili na zapad ili u beograd da radi ko nosac ili veca mogucnost gastronomija po jugosllaviji.I shta sad to znaci.Ja kao seljak treba da pllatim opshtini porez ali sa njom da rukovodi makedonac. Shta ocekujete gospodine stjepane da derete skoplje od allbanaca dok struga da dobije vevcane i da joj se makne veleshta ladorishta i okollna sella.Krivo ti je stjepane shta torbeshi iz llabunishta deklariraju se kao allbanci a fino ti je shta se zhirovnica rostushe bitushe deklariraju kao makedonci.Gospodine stjepane na shta ti ja licim bre.Ako ja ne poznajem dobro srpsko hrvatski jezik to ne znaci da sam blesav.Pa ti se gledash iz aviona da ako te covjek isjece na cetiri komada od tebe ce izaci cetiri agrarca bre.
4) Gde mislish juzhnije u makedonski brod li.Da makedonski brod makedonski utjecaj je velik ali plasnica lisicane hmmmm prosto sumnjam.Narocito plasnica.Oni su mijeshani familijarno sa allbancima stjepane.Poprazno ih krivish.Da u kicevo vrijeme radi za makedonce a protiv allbanaca tu si u greshku.Reallno u kicevo vrijeme radi protiv svih.Ranije je to billo samo protiv allbanaca.Danas radi i protiv allbanaca i protiv makedonaca.Kicevo je mrtvo.Nema nikakve industrije.Prije makedonci su imalli drzhavne pllate i stanove.Danas to nemaju pa i oni zajedno sa allbancima idu i P.M. tamo gde sam ja i skoro cijelli milion gradjana makedonije.
5) sta ce mi cashka sta ce mi dolneni covece.Uzmi ih pripoji ih kome hocesh.Koji ce mi tamo neko veleshko sello da bude obshtina kada nema ama bash nikakvog prihoda.Nema policiju, nema maticnu slluzhbu, nema suda nema advokata, nema geodetsku slluzhbu ama bash nishta nema.da toga ima billo bi 5-6 plata za milicionere, billo bi zaposhljenih geodeta sudovas pravobranioca advokata.Shta ja imam od cashke i dollnena.Kome to treba to su mesne zajednice.Vi ste to uradilli kazhem ti srpskom llogikom postaviti enkllave.
6) Eu toliko dugo jedan hrvat u makedoniju od vremena gllasanja o teritorijallnim podellama.KOjim li se biznisom bavi ovaj nash stjepan.Stjepane od svega do sada shta si napiso jedino ove poslednje rijeci keje te potpuno otkrivaju i demaskiraju su istinite.Dok ste vi makedonci ishli na referendume o teritorijallnoj podeli mi na tome nismo ucestvovali.Mi smo tada organiziralli nashe referendume.Referendum o nezavisnosti iliride.Mi smo hteli definitivno da se odvajamo dok makedonija ne dobije konture drzhave.Gospodine stjepane tebi kao makedonca je urezano u gllavu da ce jednog dana allbanci da postanu vecina u makedoniju.I cijella makedonija ce postati allbanija.Vi imate llogiku brojcane nadmoci nad drugim narodima.Vi josh uvijek ne mozhete da svatite taj novi svetski poredak kome tezhe civilizirane zemlje.Vi hocete da vratite ameriku u vrijeme prije martina llutera kinga.Zhalim te stefane 1) Skopje je 2004 imalo 15 % albanaca.Skoplju su pripojeni Kondovo i Saraj.Ako tebi to moze biti dio grada,zasto nije opcina Ilinden isto dio grada ? Za razliku od mnoga sela u Saraju,sela u Ilinden imaju infrastrukturu da bi mogli biti predgradja jednog grada i odlicno su povezani s centrom grada....Ilinden mu dodje cak i kao prirodni produzetak grada.... Sela u Saraj su u picku materinu pa ljevo.....bukvalno.Jesi bio u Sisevo,Glumovo i ostala sela u toj opcini ? To je sad GRAD SKOPJE.....pazi,dio GRADA.Pa to ni u naljudjem snu ne moze biti gradsko podracje,niti predgradje. Postoje makedonska sela koja su blize centru grada i bolje povezane od nekih u opcini Saraj,ali za razliku od njih nisu dio grada. Aracinovo nije dio grada jer je nelogicno da takva sela budu dio gradske sredine kao prvo.A kao drugo izbacivanjem Ilindena iz Skoplja ubili su mogucnost da Aracinovo moze postati dio grada.Jer ni vasi zapadni saveznici ne mogu napraviti takav frankenstein u kojem makedonska naselja na istoku ne bi bila dio grada,a Aracinovo bi bilo. 2)Opcina Gostivar do 2004 % godine je imala 26% makedonaca.Pripojene su opcine Vrutok,Banjica,Srbinova itd...... i makedonci padaju na 19 %. Mavrovo i do 2004 godine nije bilo dio opcine Gostivar.Provjeri,imas internet.....sto je bilo u Jugoslaviji ne zanima me(kako je zanimljivo da vam oni odgovaraju sad....). Ako Mavrovo moze biti opcina,a moze jer ima stabilne prihode od turizma zasto da ne bude opcina ? Stence,Volkovija....ti mene zajebavas ? To je tebi nesto znacajno ? Sela od 150 i 500 stanovnika ? A jesu se usrecili sto su pripojeni Brvenici jos jednoj opcini s albanskom vecinom i albansku vlast Selo Brvenica 3000 makedonaca,opcina je napravljena da bi tamo albanci bili vecina.Znas zasto su Stence i Volkovija dio Brvenice ? Da bi se moglo doci do Gurgurnice,najudaljenije albansko selo u opcini,selo koje je sljepo crijevo i koje ima 1600 albanaca.Znaci i ta nepostojeca enklava Brvenica koja ima albansku vecinu je napravljena da bi albanci mogli biti vecinu u njoj.Gurgurnica cak nema niti put do Brvenice,a dio je te opcine. Sama Brvenica je tako blizu grada da je mogla biti dio opcine Tetovo,ali nije....vidi kako je neprirodno prosirena na jugu gdje su albanci debela vecina. Da je Brvenica dio opcine Tetovo sto je i donekle logicno,makedonci ne bi mogli pasti ispod 20% u Tetovu.Selo Brvenica ima sve da bi moglo biti dio Tetova. Kad padnes ispod 20% nitko te nista ne pita.To je dobitak od ramkovnog uguvora,za svaku odluku potrebno je da se s tom odlukom slozi i vecinska i manjinska vecina.To je stvar.....sad makedonce u Gostivaru nitko za niti jednu odluku ne mora nista pitati... Moze se novac djeliti bez da makedonci ista kazu,da se ljudi zapoljavaju......makedonci nemaju benificije ramkovnog uguvora,sto znaci da u Gostivaru ako albanci tako zele ne moraju niti jednog makedonca zaposliti u opcini. A jer Brvenica nije dio Tetova i Tetovo ceka istu sudbinu.....a makedonci u Brvenica su jedni od demografski najvitalnijih,ako ne i najvitalniji u Makedoniji. Inace i selo Dolno Sedlarce je tu odmah do Brvenicu,cak i blize prema Tetovu....i to je jos jedno cisto makedonsko selo.Zajedno ova 2 sela imaju 3600-3700 stanovnika nealbanaca. Znaci da ste i kod Tetova profitirali. 3) Ok,nemas nista protiv.....ni ja nista nemam da se najvece makedonsko selo tamo pripoji Strugi kao sto su albanska sela pripojena.Isto tako volio bih da se torbesi popisuju kao torbesi ako se tako osjecaju,a ne da iz iznata izigravaju albance ili turke kao u ostalim mjestima. Tu albanci mogu puno vise izgubiti nego makedonci.Vlast u Struga ovisi o torbesima i na kojoj strani oni nastupaju..... Struga i kao grad i kao opcina je vaznija za makedonce i od Mavrovo i od Gostivara. 4)Vjerujem da ti je ovaj dio posta glup zbog jezicne barijere jer nisi tako blesav da i sam ne znas strane svijeta. Jug- south....Drugovo,Vrancestica,sjever - north. 5)Tu se slazemo i ja sam za to da se te 2 ocine pripoje vecim gradovima u okolici.Ali opet..... dobili ste 2 opcine u srcu Makedonije s albanskom vecinom. Kakav vam to daje bolji pregovaracki polozaj da znas samo.... 6)Razjasnio sam ti u prethodnom postu kakv odnos imam ja s makedoncima. Znaci tako,vi ste se spremali da se odvojite,a sad bi ti htio da te makedonci postivaju ili da ti davaju novac ? Sto se mene tice steta sto niste se odvojili i sto je sad ostatak Makedonije taoc Tetova i Gostivara i Debra itd..... Rekao sam ti,ja osobno smatram da je podjela Makedonije najbolje rjesenje za obije strane.Albanci nece postati vecina u Makedoniji,ali dobrih 30-35% da.....makedonci ce pasti na 50-55 %.Samo stvar je u tome,albanci imaju Albaniju i Kosovo gdje mogu biti svoj na svome,Makedonci nemaju.Sto ce makedoncu Tetovo i Gostivar kad ga albanci u njegovoj zemlji svaki dan ponizavaju. Znas sto znaci veci broj albanaca za makedonce.Cair je nekad do prije 15ak godina bio dio Skoplja koji je imao jako puno makedonaca. Bilo je to najbolje naselje za zivot u Skoplju, najbolje......... Danas znas sto je Cair i kako je poznat ? Cair je danas skopsko geto,skopski harlem.Cijene nekretnina u Cairu su opale drasticno,u Cairu nakon sto padne mark nema nikoga na ulici u Cairu nije sigurno hodati ako nisi albanac.Makedonci su tamo bukvalno nadbrojani i otjerani....makedonska se djeca svakodnevno tukla (tko je budala da mu dijete ide u skolu,a da ne zna dali ce mu se zdravo vratiti) i radio se svakakav pritisak na sve makedonce da se oni isele..... Znas da kad su igrali Rabotnicki i Bolton da je britanska ambasad dala priopcenje i prepurucila svojim gradjanima koji dolaze na utakmici da ne ulaze u Cair ? Znas li ti to ? Cair nije izolirani slucaj......svugdje su makedonci izgubili sigurnost gdje su albanci dosli.Toliko su izgubili mira da sad idu tako daleko da kad albanac pokusava kupiti kucu ili stan u nekom cistom makedonskom djelu oni se odmah skupljaju i pozeljuju mu dobrodoslicu (razbijeni prozorci i slicno). 1. O stefon jel se namerno pravish ludim ili hocesh da nas povedesh zhedne preko vode.Opshtina zna se shta je opshtina.To je urbana sredina sa sve okollna sella koje gravitiraju u tu urbanu sredinu.Stjepane nemoj meshati zhabe i babe.Rekoh ti da skoplje je postajallo i prije 2004 godine.Kada je cijelli saraj bio skoplje ciflig kondovo.Cijella skopska crnagora koje za nas je karadak radusha je oduvjek kao sello pripadallo gradu skoplju, haracino studenicane.Oduvjek je to billo opshtina skoplje sa okolinom.E u tu opshtinu skoplje ako je billo manje od 15% allbanaca ondak sam ja majka tereza.A vasha nova teritorijallna podella koju ste vi napravilli i koju ste podelilli makedoniju u nacionallne enkllave.To je druga stvar.Drzhalli ste gradove tamo gde su postajalla radna mesta dok ste allbancima ponudilli sella bogu iza ledja i pravdali ste se time evo dali smo vam opshtinu gurgurnicu to kod mene bar ne pali. Opet ti ponavljam jasno da saraj nije povezan sa kanalizacijom mozhda sa naseljem gjorce petrov.Ali saraj oduvjek je pripadao OPSHTINI (NE KAZHEM GRADU A TO JE RAZLIKA) skoplju.Vratite to stare opshtine natrag.Mi nemamo nishta protiv. 2.Koje opshtine vrutok bajnica o stefan.Gostivar je jedna opshtina oduvjek billa.Pa to morallo je da se vrati jer srbinovo trnovo padalishte ne ostade gore ni jedan covek.Svi su se iselilli u gostivar jer niko nije llud da zhivi u pllanine bez struje bez vode.Pa morali ste da vratite jer ne mozhe da postoji opshtina bez pucanstva o stefon.Gostivar ste rasparcalli na komade.Vi ste imalli gostivar bez okollna sella forino cegrane.Pa ste se nadalli da cete tako imati apsollutnu vecinu u samom gradu.kada su vam brojke ispalle katastrofallne pozhurili ste brzhe bolje i te 2-3 gradonacallnicke pllate da otkinete.Ako se gostivaru vrate prirodna sella na zapadu polloga od vrapcishta do piroka makedonci ce tek tada sacinjavati manje od 10% koliko i jesu u stvarnosti.Ok vratite opshtinu mavrovo gostivaru.Tamo ima znacajan broj makedonaca pa ce da vam se poveca procenat.Ili vam to ne odsgovara? hocete li to da vratite u opshtinu gostivar sutra kada ta ista opshtina bude imalla jednog ama bash jednog gllasaca allbanca vishe od makedonaca. Vratite mavrovo opshtini gostivar i eto vam vishe od 20% gospodine stefane.Brvenice do juce je billo opshtina sa makedonskom vecinom.I danas je skoro situacija 50-50.Oduvjek smo billi protiv otkidanja brvenice gradu tetovo.Vratite to tamo gde prirodno i pripada.Shta se tog 20% tice od ramkovnog dogovora gospodine stefane nemoj da zavodish ljude tu bez veze.Da je tako billo ja bi vec odavno onog partizana usred gostivara uhvatio za gushu i bacio bi ga u vardar.Ne bi drzhao partizanski spomenik usred grada.Na njegovo mesto bi postavio spomenik xhemu hasi koji bi bio visok 70 metara tri puta veci nego onog geja u centru skoplja.Ali zato trebash imati badinterovo mnozinstvo.Znaci dvije trecine gllasova nacionallnih manjina Pricash o podjeli novca opshtine gostivar? o kom novcu govorish? pa opshtina gostivar ne uzima ama bash nishta od drzhave.Buxhet opshtine gostivar od strane makedonske vllade i drzhave je 0-0. Opshtini gostivar je oduzeto pravo i na licni urbanisticki pllan.Gradjanin gostivara treba dozvollu za llokaciju da uzme iz skoplja.Gradjanin gostivara pllaca najskuplje urbanisticke takse u cijellom ballkanu.Cak vishe nego beogradjani.I sve to jer gradonacellnik gostivara nije iz partije dui.Isti taj dui je pod kontrollom gruevskog.Taj isti dui llazhiranjem uz pomoc institucija dobili su gradonacallnicko mesto u cairu u prvom krugu.Nisam ja uopshte sllab u proracunima gospodine stefane.Ali ja nemam tajnu slluzhbu u svoje ruke.Ja ne baratam informacijama da bih to koristio za svoje potrebe.Nemam ni uprave analitike.Nisam ja sllab ali sam nemocan 3. Pa vratite vec jednom.Dekretom sve nove opshtine koje su nastalle posle 1974 godine se ukidaju.Novo stvaranje opshtina je moguce referendumom na koji ce izaci vishe od 50% pucanstva sa pravom gllasa i na koji ce vishe od pollovine gllasati za predllog nove opshtine.Mi tu tako radimo.Sutra nek se podigne winthertur da se odvoji od kanton züricha treba na referendum.I ja sam siguran da ako sa pozitivnom kampanjom se to aktualizira i dokazhe da je to u interesu kantona i samog winthertura to ce i da bude.Vratite sve na staro mesto mi smo ZA.Ako ta teritorijallna podella svima smeta a izgleda da ni jedna strana nije time zadovoljna vratite stvari na svoje mesto. 4. ne nije glup uopshte i najmanje imam problema sa jezicima.Mozhesh samnom na koji jezik god zhelish da govorish.Mozhesh na njemacki dijalekt dych a i hoch doich.mozhesh italjanski juzhni dijalekt regia di pulia se ti piace dimi.Parliamo, io konoschi anke questa lingua.Srpski iako pravim poneku gramaticku greshkicu al me ti veoma dobro razumijesh ako normallno ti odgovara a kad ti ne odgovara ondak ne razumijesh me.Mozhesh i na sllovacki samnom da govorish precho ja vijem i po sllovensko.Ballgarskia azik mi e liubim 6toto estestveno edin grajdanin na ballgaria triabva da si govori azika na durjavata kadeto si jivee. Shqipen ate gjuh te bukur qe e kam degjuar posa kam thithur ajrin e kesaj toke ilire e njoh me se miri.Makedonskiot jazik mi e moj drzhaven jazik i normallno e da go poznavam.Mojata prednost sprema tebe gospodine stefane e vo toa shto jas tebe na koj jazik da mi zboruvash jas te razbiram dodeka ti mene ne me razbirash.Zhallam no toa se fakti.Ne e celliot svet sllavofonija.Nesell üstyersen bana em tyrkçe korushujurum çok gysel. Ok billo je mallo ironije u tome koje sam napiso jer spominjesh drugovo jedna mini industrijska zona u kicevo dok sa juzhne strane su ti pretezhno torbeshka sella lisicane pllasnica.Ali ako hocesh preciznije a vidim da kad ti ne odgovara trazhish dllake na jajetu reci cu ti drugovo je jugo-zapadno od kiceva.Bash juzhni deo kiceva je sello srbjani koje je meshovito torbeshko allbansko sello. dok je vraneshtica na jugo-istoku kiceva.Ali na tom dellu ima toliko allbanaca i torbesha da broj makedonaca je zanemarljiv.Znaci ostaje makedonski brod kao makedonska opcija. 5. ne jedno ili dve vraca se sve po starom ili nishta.Koji pregovori koji bakraçi cojece pa vi sanjate otvorenim ocima.Vi mozhete da pregovarate sa samim sobom.Ja ti lepo rekoh nema podelle makedonije nema pregovaranja.KO ce da se toga hvati taj ce da dobije batine.Ja sigurno necu taj biti. nema pregovora o stefon.Rekoh ti babo nece da dozvoli da gradi josh jednu ambasadu u makedoniju.Ne bacaju oni novac svojih porezkih obvrznika. 6. vraticu se i na prethodni post da ti odgovorim pa i veoma dobro te razumijem i ne krivim te.Ja sam se za interes svojih ujaka uhvatio pushke.Ostavio sam lep zhivot u shvicarsku i pravo u ratishte.Kada sam prvi put stigo josh se nije baratallo oruzhjem na veliko.Sjecam se ko danas na svaki kontrollni punkt hrvatskih branitelja pitalli me to isto.Brate ima li od oruzhja neshto? daj shta ima pllacamo koliko god zhelish.Stjepane billa je jedna radnja za prodaju oruzhja u Oerlikonu blizu do dancinga belmondo.Tri put je ta radnja kupljena a-z.Pisalle su za to i swicarske novine.Jebiga voleo sam hrvatsku.Iz hrvatske sam pobjego na zapad.Smatralli su me ustashom.jebiga voleo sam da slusham onu lepu pesmu BIT CE ZORE BIT CE DANA.Al to nije bio razllog da me proganjaju.jasno mi je da kod tvojih ujaka i crnu fleku koliko billa velika ti je ne gledash.Tebe sve sija kod njih. 7. tacno mi smo se spremalli za podellu makedonije.Jer se svaki zakon koji bi se doneo bio je zakon protiv mene.Vene je vracao u vrijeme pashica.I treballo je da se ja iselim odatle.U takvim okollnostima ja sam normallno razmishljao za svoj spas.I pocelli smo pripreme za secesiju.Jer pritisak je sve vishe rastao.Kada budem u august otisho u makedoniju imam tamo neke videosnimke iz tog vremena pa cu tu da ih postiram da bi ljudi sami sudilli zashto allbanci su toliko zhelelli otcepljenje. Shta se poshtivanja tice batali to ne treba niko da me pushtuje.Ja poshtujem samog sebe.I jako sam gord da sam allbanac.kada bih hiljadu puta umro i ponovo se rodio ako me bog pita koju cesh nacionallnost odbrati ja kazhem allbanac i nishta drugo.Da ti je samo znati kako je lepo biti allbanac.Al to trebash osjetiti duboko u dushi.Ja to osjecam to me pravi mlladjim, to me pravi sretnijimj, to me pravi velikim, to me pravi velikodushnim.Drugi to ne mogu da razumiju ko ja shta ne razumijem onaj recimo makedonski ili neki drugi osjecaj.Za to nek oni sami govore. Shta se novaca tice mi od nikoga ne trazhimo nikakav novac.Trazhimo da se prekine sa kradjom jer mi definitivno newcemo dozvoliti da budemo pokradeni.I uz pomoc ekonomskog pritiska da se iselimo.jer niko i nece vishe da nas prima nigdje.Nema vishe etnickih cishcenja po svetu. Ti dobro smatrash da je podjella najbolje reshenje nego batali to nema vishe etnickih cishcenja.Svaki ce da zhivi u svojoj kuci u sklladu sa novim svetskim poretkom.Ako se makedonac u tetovo osjeca ponizhenim jer nema vishe shanse da eksplloatishe allbance to je njegov problem.Do juce ja sam trebo za jedan pasosh koji mi sleduje bez problema da makedoncu donesem novi video ili tada novi televizor blaupunkt da ga podmitujem.Znao je iste veceri kad stignem kuci iz inostranstva da mi dodje policija i da mi pokupi pasosh.I ja sam trebo naci kuma makedonca koji ce da mi izvuce pasosh.A to kumstvo zna se par hiljada maraka televizor neki ili video pa neki dobar kasetofon.Toga vishe nema.Ne dam ja evra nikome.sam sam ih zaradio. Kada tvrdish da mi allbanci imamo dvije drzhave gde se mozhemo oslloniti.Mislish na to da se selimo.To zaboravi to nikad nece biti.Ako mi imamo kosovo i allbaniju makedonci imaju srbiju i bugarsku.Josh uz to radi vllashke manjine imaju i podkrepu jedine drzhave cigana u ovu zemaljsku kugllu.Jer svi kazhu da romi nidje nemaju svoju drzhavu.Pitam ih shta je ondak romanija. Procenat allbanaca u makedoniju tvrdish mi cemo biti tu nedje 30-35%.Ako gledash novo upisane djake u shkolli mi danas smo toliko.jeste istina da mi imamo mlladju popullaciju i reallno gledano to nije istinska slika.I da ako imamo 35% dece u shkolli to znaci maksimallno 30% pucanstva ali ni to nije istinita slika.Vidjelo se na poslednjem gllasanju samo u kicevo stigli 8000 gastarbajtera.Samo u moju familiju moja i deca moje brace ima 27 ucenika koji uce u svicarsku a nisu u makedoniju.neko ce da kazhe vi zhivite tamo.ja sam tu gastarbeiter.U prevodu gostin radnik.Ja sam tu u goste.Ko je promenio pasosh nek mu je sa srecom.Nek se prijavi u makedoniju u upravi za strance svaki put kad ide svojoj kuci. Da znam shta znaci veci broj allbanaca u jednu mesnu zajednicu.Investicije drzhave spadnu na nulla.Nema infrastrukture.Jedan killometar dalje se investira polla milijarde evra na kipove i spomenike dok u drugi deo nema ni nocnog osvetljenja.Dok je bio cair sastavni deo skoplja tada se investirallo.Danas novcem od caira grade spomenioci i glineni gollubovi.Grade se crkve tamo gde ima i nema makedonaca.Parama od opshtine cair grade se mileniumski krstovi koji troshi struju koliko i skopska pivara i pllaqa se drzhavnim novcem.Znam cesh reci da se grade i xhamije.I ja kazhem da grade se i xhamije za razliku od crkve dzhamije se grade novcem vjernika dok crkve drzhavnim novcem a to je razlika. Kazhesh da kada su makedonci nadbrojani svakog se dana makedonska djeca tuklli.E ovo me nervira stjepane.Ovo je tipicna srpsko fashisticko gebelsova propaganda.Treba li sada da se vratim i po svim arhivama da trazhim sve zhrtve tih napada na mallu decu.Pa kako je moguce mi sve napadamo i sve zavrshimo po bollnicama.Deca isjecena po licu, djevojcicama izrezan nozhem krst po stomaku.Udaranje neduzhne dijece bezboll palicama itd. Svega je billo, sve ode kao da nishta nije billo cim su pocelli izbori.Stjepaneeeeeee ljudi nisu lludi, i ne jedu sllamu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 07 tra 2013, 13:10 |
|
|
Stjepan je napisao/la: sokoli je napisao/la: Gospodine stjepane.Hteo sam i proshli put da ti odgovorim bez dllaka na jeziku ali ufffff ipak hrvati su mi ujaci i vodim racuna kad igram sa vama da ne idem gjonom(ako uopshte si hrvat) Pazi ovamo i proshli putz sam hteo da ti odgovorim ono istinski kako mislim i oseqam ali povuko sam sebi koshnicu ipAK IME STJEPAN JE IME MOJIH UJAKA.Gospodine stjepane u proshli post si mi piso da ako su stvari kako jesu i ti to veoma dobro znash ondak je rezulltat nashe allbanske nesposobnosti.Gospodine stjepane vec drugi put me vucesh za jezik.Pa cu da ti odgovorim.Gospodine stjepane nekada davno je postojalla jedna kraljevina srba hrvata sllovenaca.Ta ista kraljevina ubijalla je moje allbance i iseljavala ih prema turskoj.ta ista kraljevina potpisalla je dzhentlementski dogovor sa turskom za deportaciju svih allbanaca prema anadoliji tamo gde zemlja ljubi nebo jer jedino tamo je billo mijesta za nas naroda bez gospodara.Znaci li to da su hrvati ubijalli i iseljavali moj narod.Dali je to billa volja hrvatskog naroda? vi ste ucestvovali u tu vlladu. Znaci li to da ste vi kao narod billi nesposobni.Znaci li to da vashi izabranici iako ste cak tada imalli univerzitet i prije srba, nisu bili sposobni da se nose sa srpskim politicarima.Znaci li to da ste nesposobna nacija?
Gospodine stjepane koliko si sam izvojevao pobjedu ja znam.Gospodine stjepane oluju je pripremo neko drugi.Gospodine stjepane da se nije sllobo proshiorio u bosni ti bi njega tuko kada bi se podigli njemacki llovci.Gospodine stjepane zato si na kraju pjevo Dankle deutschland.Gospodine stjepane tebe su pomagalli i hoxha i pop.I vatikan i saudi arabija.Cijella njemacka i srcem i dushom.Nisam hteo da ti to nabrojam da napravim kef nekom srbinu tu ali provocirash i vucesh me za jezik.Gospodine stjepane Postojalla je jedna malla jedinica skenderbeg u okolini zadra.ta mala jedinica je bila malla ali zadatke je izvrshavalla striktno i vojnicki.Ucestvovalla je u bitci kod maslenickog mosta i par drugih bitaka.Njen komandant je bio instruktor avijacije sinan abedin vitija.Koji je zabatalio jna i prikljucio se HV. Par njegovih vojnika pod striktnom komandom i naredjenjem glavnog stozhera HV preshli su u formiranju muslimanskih jedinica gazije.da gospodine stjepane medju njima su bili naser cari grof sali luis i josh par ostalih albanaca koji su bili aktivni od prvog dana domovinskog rata.Gospodine stjepane to shto si dobio u ratu tvoju neovisnost koju si izvojevao uz ogromnu pomoc zapadnog sveta ti si je prokockao. da se nije umeshao babo ti bi danas bio bankrot drzhava i tvoja ostrva bi drzhalli rusi u svojim rukama.Umeshao se babo.Izgradio je centar kontra obaveshtavanja u hrvatskoj.Pomogao je da se stvore centrovi analitike.I dan danas centri prisllushkivanja ujka sema su u hrvatskoj.Iz tih centrova se prisllushkuje cijelli ballkan.Vrshi se analiza informacija i vrijedne informacije dalje se predaju pentagonu i CIA.Poceo je da gradi strategiju kako da zabije ostatke kosa i udbe u fllashi i spasio ti drzhavu.jer za tebe zaboravi.
Gospodine stjepane ipak je danas liga shampiona pa ne mogu na svemu da ti odgovorim jer gledam fudball sredjujem racune i tebi tu odgovaram.Jer to o kaznama i policiji i na to cu da ti odgovorim.jer na isti nacin ko ti pishu i predstavnici srpske manjine u makedoniji.Znaci isti nacin pisanja i optuzhbe imaju i cetnici iz makedonije.Pa dobicesh odgovore na sve.
Da ti konacno otrkijem sebe da ne moras pogadjati jesam li makedonac ili hrvat.Ko sto su tebi hrvati ujaci,meni su to makedonci. Jeli,a tko je ratovao u Vukovaru ? Tko je otjerao crnogroske cetnike u Dubrovniku ? Tko je drzao Dalmaciju i onemogucio srbima izlaz na more ? NATO je bobmardirao Srbiju zbog vas......sto je za Hrvatsku ucinio ? Pa sve dok rat nije dosao na svom vrhuncu svijet nije priznavao Hrvatsku.....zato se i pjevalo danke Deutschland.....jedini su se svabi zalagali za Hrvatsku.Svi bi ostali cuvali Jugoslaviju sve dok nisu shvatili da je pravi rat tamo dolje i da je Hrvatska realnost,a Jugoslavija mrtva. Planirali su Oluju.......a tko je ginuo na terenu ? Da nisu mozda kao na Kosovu dosli ameri i bombardirali srbe ili su sve sami hrvati napravili ? Ako je Hrvatska dobila ogromnu pomoc sto da se kaze za vas na Kosovu (mada nije da je nezasluzeno i srbi su zbog svoje arogancije i nacionalisticke politike pali na koljena) ? Pozolaj hrvata u SHS i albanca danas u Makedoniji je nemjerljiv.Albanci danas imaju mehanizme blokirati stvari koje im ne odgovaraju. Sto su glasali za ovaj proracun albanski politicari i sjedili mirno dok je opozicija koja se protivila bogetu je otjerana iz parlamenta ? Ali kad je bio zakon o braniteljima onda je mogao Talat Dzaferi citati poeziju i cutati po pola sata?Ali je tad mogao ici svaki dan do americke ambasade i zaliti se amerima i pozivati ih na pomoc da se uradi pritisak na Gruju ? Nisam rekao da ste vi kao narod nesposobni,vec vasi politicari. Ili su oni nesposobni ili uopce ih nije briga gdje ide novac.....a tvoji ih sugradjani i dalje glasaju.....samo naprijed.Ali dodaje vodu u mlin Gruevskom i podrzava njegovu diktaturu. Zasto nije do sad izasao iz koalicije ? EU i ameri nikad ne bi dozvolili da makedonska vlada funkcionira bez albanske stranke..... Albanci danas u Makedoniji imaju mehanizme blokirati rad vlade i prisiliti Gruevskog da ne uzima novac albanaca,ali tvoji to ne rade.Vaznije mu je to sto je komandant UCK-a ministar obrane i time jos vise ojacava mrznju prema albancima u Makedoniji. Stjepane opet me vucesh za jezik da neshto kazhem protiv svoje volje.Jedna stvar stjepane da ti bude jasna sve znamo ko je ko i shta radio.Stjepane od 1945 godine meni je jebo majku joshka broz.Taj mislim da je hrvat.To trebam staviti na dushu hrvatima. hrvatski narod je kriv.Jer tito je bio zagorac.To je tvoje kopile stjepane.I ja sada pishem velikim sllovima:HRVATI SU UBIJALLI NAS ALLBANCE.Ne interesuje me ko je njega doveo na vllast.Cekaj sada mi reci stevo krajacic sta je bio dali je bio hrvat da opet pishem velikim sllovima.Ko ga j.... necu da citam njegovu biografiju. U tu istu drzhavu gde je predsednik bio hrvat, mene nije billo dozvoljeno imati i razvodnika, desetara, a za generalle zaboravi.Ti si imao stefane.I to krivicom vas hrvata pa vash je covek to radio zagorac bravar iz kumrovca.Ekspedicije sakupljanja oruzhja i vi ste bili unutra stjepane i vi hrvati. Ok dajem ti pravo i ti da me popitash pa de je bio fadilj hoxha pa de je bio enver hoxha da bog da ime hoxha nikad se ne spominje.Ali fakt je to da ste vi imali oficire dok mi allbanci nismo ama bash nishta imalli.A to je velika razlika. Kazhesh do kraja nisu htjeli priznati hrvatsku i da samo njemacka je pomagalla? stjepane ne zajebaj.Da nije billo maxharskog oruzhja.Da nije billo maxharskog brashna vi biste izvojevalli pobedu kako kazhu bugari na kukovo leto. Nisu vas priznavali zapadnjaci jer oni ne jedu sllamu da otidnu grllom u jagode.To je sprecavao licno josip manolic.Koji kao stari profesionallni udbash ubacio sve udbine installacije u hrvatsku rukovodecu strukturu.Pokushavao svim sillama maknuti tudjmana da bi potpisalli brzu kapitullaciju i stvaranje nove jugosllavije gde bi titovo mesto preuzeo stane brovet.Stepane CIA i mi 6 su to znalli i cekkali su daljni ishod zato nisu pomagalli. Da se vratimo ratishtu.Vi stze vojevalli ali boshnjaci su povuklli veliki teret na sebe i veliki broj srpskih oruzhanih snaga.Mi nismo imalle boshnjake i srbija nije billa podeljena na dva fronta to je razlika.Ti si imao maxharsku granicu i zapad odakle sam ja u pocetku nosio puna kolla oruzhja i municije iz zapada.Dok u moje vreme doshlla je zabrana billo kakvoj kupovini oruzhja na zapadu za ballkanske zemlje.Ti si imo more odakle si mogao nabaviti oruzhje pa cak si dovezo i sistem s 300.Dok meni je allbanija zatvaralla na duge godine za jednu proshvercovanu pushku.Ti cesh da pitash kako ja cu ti reci veoma jednostavno.Vllada fatosa nane je billa pro grcka i billa je postavljena po nallogu tajnih slluzhbi grcke i srbije.Kazhesh da nato avijacija nije bombardiralla u hrvatsku al je zato bombardiralla u bosni odakle odoshe svi sistemi komunikacija.Koje je vama dallo veliku podrzhku.Kazhesh da su jenki bombardiralli to je tacno ali peshadijski smo mi sami ratovalli sa pushkama od policani kojoj posle 5-6 metaka joj se zagrije cijev.Tvrdish da smo imalli amerikance na svoju stranu ali smo protiv nas imalli i ruse i francuze koji su cijello vrijeme radilli za srpsku stvar i koji su gllavni krivci za postojanje tog sranja na sjeveru kosova.Najveci problem mi nismo ni imali gotovinu koji bi im stavio ultimatum povucite se vi francuski pedofili ili cu da ...... Gospodine stefane mi nismo imalle istinske vodje i istinske oficire.Inace mlladica fanatika koji umiju da ginu imalli smo puno. Kazhesh pllaniralli olluju a ko je ginuo u terenu? Stjepane mani se brojeva.Olluja je tako fantasticno billa pllanirana da vi prosto i niste imalli gubitaka.Dok smo mi samo na kosharu izgubili 180 vojnika. Zato nemoj mi pricati ko koliko je poginuo jer ja znam koliko se ginuillo u olluju a znam i koliko na kosovu.Znam taj broj u preshevo pa i u makedoniju. Pollozhaj hrvata i allbanaca je stvarno nemerljiv.Dok ste vi prije te tvorevine shs imalli nacionallne universitete koje je na veliko pomagalla austroungarska, ja se u tu tvorevini od makedonije krajem devedesetih godina borio za universitet na maternjem jeziku.Tvoji ujaci intelektualci makedonci su znali da organizuju shtrajkove glladju protiv vllade za da im vllada zabrani ucenje na maternjem jeziku.A prije toga allbanac koji je znao da cita ili u zatvor ili dva metra pod zemljom.A oni koji to nisu od njih si mogao ako ih posecesh da izvucesh 4 makedonca.Pa dobro da ne duzhim moji su allbanci danas ko tvoj joshka broz juce. Imamo universitete i sada radimo da podignemo nashe. Veoma dobro si primjetio.Talat xhaferi je koalicioni partner sa gruevskim.Bllokira rad komisija sa nepotrebnim amandmanima (ja bi za taj predllog za branioce otvorio rat i bitce rata ako to prodje) Na isti nacin je opozicija bllokiralla rad komisije za projekat buxhet za 2013 godinu.Opoziciju su izgonilli napolje policijom i izbacivacima.Zashto to nisu uradilli i sa talatom xhaferijem? Da mozhda talat xhaferi nije njihov covek?KOji komandant ucke?On je dosho na tu poziciju posle eksplozije shtaba 116 brigade gostivari.U tom trenutku se u shtab nallazio Nser ademi.DEsna ruka jastreba u vukovaru. Naser da greshi u telekomandiranju mina? Nego dok su sada izbori neshto su prestalli medjunacionallni sukobi medju ucenicima stjepane.Zashto to odjednom.A kada pocnu to ide stihijski nikako da prestanu? Kada kazhesh da ih moji sugradjani gllasaju.Stjepane taj telat xhaferi prije 4 godine otidne na izbiracko mijesto.Policajac ne da aktivistima dui da pune kutije.Taj isti telat xhaferi uperi pishtolj uniformiranom policajcu u gllavi.Podigne se tuzhba nishta ni dan danas.Jeste da allbanci ne pllacaju kazne ali koji allbanci? Marionete vllasti ne pllacaju.Oni mogu i da ubijaju nema zatvora za njih.Pogledaj procenat allbanaca koliko njih izllazi na izbore.I oni sigurno nisu izashli nego su to aktivisti partija koje su bliske vllasti same pune po njihovim prohtevima.Makedonske vllasti josh dan danas biraju allbanske politicare ko odgovara ko ne odgovara. Reklli su aktuallni da ako do oktombra nema datum za pregovore i ullaz u nato da ce izaci iz koalicije. Ubishe petoro neduzhne decake i izgubio se govor o koalicijama i ne znam shta. DRzhava tvojih ujaka je gospodine drzhava kollumbija gde konce u rukama drzhe kriminallno mafijashki kllanovi. Na zhallost to je i moja drzhava. Stjepane dali je mehanizam bllokiranja u provodjenju nekog zakona je primenjivan do sada od nashe strane? Ne pa nismo ko srbi.Oni poceshe da zlloupotrebe te njihove srpske krajine pa sada im zapad ne da to na kosovu.E pa ne da im jer to oni zloupotrebljavaju.Mi nikada necemo da napravimo takvu greshku. Ja ne trazhim od mojih u zagrade da uzimaju novac od gruevskog.Ja trazhim da ih ne troshi gde ne treba.Ja trazhim da se buxhet raspodeli bratski iako neko vishe pllaca.Ja znam da u porez na prihode allbanci mozhda ullaze sa 0% jer mi nemamo prihode od drzhave.Nash novac dollazi iz inostranstva.Ali mi zato ullazimo u punjenje drzhavnog buxheta kod ddv-a sa cak 58-60%. Telat xhaferi nije nikakav komandant ucke.Ja sam dao predllog ko mi kazhe koju je bitku vodio komandant telat xhaferi dobija od mene 100 000 evra.Nema odgovor.Telat xhaferi je bio infiltrirani agent bezbednosne slluzhbe makedonske armije.On dva meseca prije odllaska u uck je bio pripreman u stanu u gostivaru za tu poziciju.Licno i njegov vrhovni komandant ali ahmeti je bio u pllatnom spisku.Mi to znamo.Cijeli narod zna al je nemocan.E kad pukne svi ce da se cude zashto sad to.Epa zato shta mora do promena doci.I necemo vijecno da drzhimo makedonske marionete na vllasti
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 07 tra 2013, 14:54 |
|
|
Ibar je napisao/la: Whiteone je napisao/la: Što se tiče ''albanske vere'', to je tipična mitomanija nezrelih naroda koji veličaju svoju malu i beznačajnu kulturu do nebesa. Ziveli ste stotinama godina pored civilizovanih naroda, a ostali ste izolovani i dan danas, bez obzira gde živite.
@ Ibar, pa čoveče vrati se par stranica unazad pa pročitaj kako je počeo da komunicira sa makedonkom Snežanom. Kaže ''fin albanac ne priča sa nepoznatim ženama''. Ej bre, pa ovo je forum, svi smo svakome nepoznati, ali oni su zaostali kao i svi islamisti. Turci su ih sašili. A i vi Srbi ste se trudili da se ne opismene i ostanu zaostali. Drugo, pogledaj taj krajolik, ta brda, te klisure čovječe pa tamo i moraš bit maaaalo divlji  I na kraju komunizam ih dotukao. MA s jedne strane ja duboko poštujem to njegovo poštivanje žena na neki način, s druge strane to ne razumijem jel neživim u takvoj kulturi i strano mi je to ponašanje neobično. @sokoli Kod vas hristijana ako jedan hristijan napravi jedan zllocin i posle toga otidne pa se ispoveda u crkvu to je znak pokajanja i bog ce mu oprostiti tu greshku.Jer se zato zhrtvovao isus.Znaci ako ti srbi koji su ubijalli moje allbance ako su otishli kod artemija i pokajalli se oni su cisti.DALI JE TO ISTINA TO MI TI RECI.A ja ti dajem besu da svaki sledeci put kada neko tako rekne ja cu odmah da repliciram ne nije tako.Sokoli, prijatelju. Katolik, kršćanin može otići na ispovijed, i dobro je da ode. I Bog mu oprašta grijehe. Ali to ne znači da on nemora ispraviti što je učinio. Naprimjer ako netko opljačka banku i ukrade 5 milijuna kuna, i ode na ispovijed i Bog mu oprašta ali on taj novac mora vratiti, inače ispovijed ne vrijedi. Katolička Crkva a i svaka druga neuči da ispovijed spašava od civilnog suda. Svaki čovjek treba odgovarati pred civilnim sudom, pa čak i svećenik. To što su kršćani u pojedinim trenucima živjeli daleko od Isusovog nauka to je drugo, ali nauk je jasan. To se ne smije. To je grijeh. Ibar kako je u shwedsku ne znam.U shwicarsku 30% cjellokupnog stanovnishtva su stranci.A ucestvujemo mozhda sa 35-40% cjellokupnog kriminalla u swicarsku.Ali za razliku nash je kriminall sitan xheparoshki.Dok kriminall koji je tezhak milijarde mi nemamo shanse.Jer nemamo intelegenciju za to.Sa druge strane akademici se ne sele iz hrvatske ili iz makedonije.jer oni zhive pristojno.Sele se ljudi iz ballkanskih i evropskih geta.Fenomen sillovanja ja sam neshto procito da su se u neke africke zemlje de je billo konflikta toga je billo masovno.Znaci sillovanje kao sredstvo represije.Billo je masovnog sillovanja u bosni od strane srba cijellog nesrpskog pucanstva.Billo je masovnih sillovanja na kosovu dok je bio konflikt.Ali to shta ti tvrdish u zapadu se pishe za jednu foku.U eu parlament se diskutira dali treba uvoditi zakon o prinudnom dostavom igracaka za patke jer je psihollog reko da ako patke nemaju cime da se igraju hvata ih depresija.U svicarsku je uveden zakon za obaveznu proshetku psa dva puta dnevno.Obavezno pushtanje krava tokom dana na sllobodi.A da ima 50% sillovanja od stranaca i da vllade tih zemalja nishto ne preduzmu? hmmmmmm ibar ipak ja zhivim na zapadu.Poznajem neke stvari.Sokoli, negovorim za Švicarsku i za Albance. Poznajes dosta toga. Znaš ti o kome pričam. O dugim bradama i njihovim ženama ˝nindžama˝ Marokancima, Alžircima i Arapima koji teroriziraju europske gradove. Mislim na muške , te sirote žene su ionako jadne. Prije svega tjeraju svoje žene da se oblače kako oni kažu. Drugo sokoli. Ti si čuo za Samiru Belili, vjerujem. To je jedna muslimanka imigrantkinja u Parizu koja je nosila traperice umjesto ˝nindža odijela˝ i zato ju je silovalo 60 muslimana Sokoli. A majke i očevi tih muslimana su na suđenju rekli da šta ta nemoralna žena hoće, da je bilo samo malo oralnog seksa? Dobila je prijetnje smrću od raznih muslimana i svećenika muslimanskih. Nitko nije stao na njenu stranu. Nitko. Jer to tebi normalno? O TOME JA PRIČAM. Za koju islamsku zajednicu mislish ibar? dali si siguran da islamska vera to ne zabranjuje.Jer kod muslimana nemash taj centar moci kao kod hristijana.Vi imate vatikan pravosllavci imaju istambull.Dok kod nas svaka opshtina ima svoju islamsku zajednicu.Opet kazhem nemam pojma od vera.Cuo sam da kuran strogo zabranjuje Nanijeti billo kakvo zllo predstavnicima drugih vera.Jer ce na sudnji dan kad bude taj izashao pred bozhji sud.Bog ce reci:sokoli ti si pokrao ibru carape.Ibar shta zhelish zauzvrat od njega.I buduci da ibar ima sllabiju veru od moje, ibar ce mi trazhiti moju veru.I ja ostadoh bez vere.I pravo tamo de su pevacice pinkushe i sve one neverne strpaju jadnog sokolija jer mu je ibar uzeo veru za jedne carape.Najstrozhe mi je zabranjeno da vredjam ili opsujem tvoju veru.Jer time ja tebe provociram da ti mene uzvratish i opsujesh muju veru koja je jedina i istinska.Ibar ne zajebaj ne teraj me da govorim o stvarima za koje nemam ama bash pojma.To sam cuo dali to stoji u kuranu ne znamIstina je da muslimanima nije dozvoljeno ubijanje (osim u ratu i za odrijeđene prijestupe tipa silovanje u miru). No pogledaj malo što rade duge brade sokoli, što rade ti fanatici. Pogledaj što rade mojoj braći od Iraka do Egipta. Kolju ih siluju pred očima njihovih muževa. Sjeku glave, ubijaju svećenike. Jel to normalno sokoli? Zašto zatvaraš oči pred time? Ako su tebi kršćani radili takvo što na Kosovu, budi čovjek i osudi to zlo koje dolazi od pripadnika tvoje vjere. Ibar na ovo cu da ti odgovorim sa par rijeci.Ako u hrvatskoj svakog prvog u mjesecu se u crkvu zhrtvuje mllada djevojka, ako zhene mogu se pokllati odrati i meso prodati u mesari,ako se homoseksuallci stavljaju u topovsku cijev i ispucaju, ako se svakog dana jedna mlekara podigne u vazduh, dali je to normallno.Dali to rade muslimani usred beograda ili zagreba.Zashto se muslimani ne ponashaju kao vi? Ibar izvini prijatelju ali tvoje rijeci su mi ovako zvucille.Ibar ne zajebaj rekoh ti zhivim u zapadu.Zhivim u drzhavi u kojoj funksionishe pravna drzhava.Ta ista pravna drzhava funksionishe i u njemackoj i u francuskoj i u engleskoj.Ako josh dalje insistirash da me ubedjujesh nemoj jer cu pomisliti da je francuska postalla shpansko sello gornja estramadura iz 1843 godine.Jednom godishnje za bajram ima i u shwicarsku da se klanjash.nema mesta u dzhamije pa od velike guzhve ljudi se klanjaju i ispred i u trotoar.Nema mesta na parkinzima.Ali taj jedan dan u godini 1 sat tolerishu i svicarci hristijani.cak oslobadjaju i svoje park placeve za nas.Tog dana i polizija tolerishe ne pishe kazne jer je to 1 sat u godini.Ibar kad ja sllavim neovisnost kosova bllokiraju se svi svicarski gradovi.Juce si dobio protiv srbije cijelli cirih je brmcio od kolla od sirena od dimnih baklji i hrvatskih shahovnica.Prvi srbin snima nas sa shahovnicama i pravo u youtube.Vidi shta rade hrvati to su svi prosta masa i seljaci.@Sokoli, na Zapadu više ne funkcionira pravna država u punini. Imaš nešto što se zove okupacija gradova. Jedno pitanje koje je pokrenula Marine Le Pen. U Francuskoj svaki petak muslimani zablokiraju pola Pariza i nemoš nikud od njih jer se oni mole. Sokoli, da je Njemačka pravna država do kraja i Francuska također nebi mogo neki starac ženit curu od 16 godina protiv njene volje, nebi se nametala neke burke ženama, nebi bande muslimana imigranata terorizirale gradove. Sokoli u nekim kvartovima Pariza policija ne ide ni po danu a ka moli po noći. Tamo i bakice ih gađaju kamenjem. EUropa je pod okupacijom arapsko-talibanskih ekstremista. Ne kažem da ste vi Albanci takvi. Vi dobro napredujete a i nikad niste bili kao ovi čini mi se. Necu nishta da kazhem jer ne znam tu obitelj.Koliko ima sad godina ta cura koja se udalla ili koja je kupljena.Ali cekaj od sada ti kazhem to je llazh. Prije kod nas allbanaca je imallo nedostatak zhena.Narocito pllaninska sella nijedna djevojka nije htella tam otici.Oni su bili prinudjeni ili razmena ili debello pllatiti za zhenu.Ali taj novac ne bi uzella familija djevojke nego posrednik ili strojnik.Vecina njih su uzimali zhene iz bosne iz vojvodine iz crne gore tamo po ta pllanina bogu iza ledja.Ibar danas kod allbanaca imash vishe djevojaka nego mlladica.Jer djevojke imaju istu brigu istu lekarsku njegu iste usllove so gar zhive kao kralice.Hiljadu puta sam prokuneo svoju majku shta me nije rodilla zhensko nego mushko.Uz to u allbaniju imash veliki vishak zhena.Cak ostare neudate.Josh i egzodus koji se desio i emigracija djevojke ostadoshe bez mushkaraca.Ko ce da ti da vishe pare za zhenu.Josh uz to ti kazhesh tamo tvoj komshija.Prvo ne znam odakle si.Sigurno iz bosne ili iz hrvatske.Taj tamo sigurno ima radnju i ima para.On je mogo i juce da nadje zhenu i danas mozhe.ne treba da pllati.Reci mi u zagrebu na kome mestu oni zhive ja cu ti rijeci ko su oni i cijellu njihovu istoriju.Pazi nemoj reci da imaju qebapxhilnicu blizu trga bana jelacica jer su to moja familija i cesh da se razocarash kad budesh dozno sa kakvim bosovima imash poslla.To mi je ispričao jedan dobar prijatelj Janjevac i siguran sam da ne laže. Znam tu obitelj oni u Dubravi imaju slastičarnicu ovdje di ja živim. Iz Zagreba sam. Reci mi u zagrebu na kome mestu oni zhive ja cu ti rijeci ko su oni i cijellu njihovu istoriju.Pazi nemoj reci da imaju qebapxhilnicu blizu trga bana jelacica jer su to moja familija i cesh da se razocarash kad budesh dozno sa kakvim bosovima imash poslla.Jel ti to meni prijetiš? Misliš na obitelj Abdurahimi koja ima slatičarnicu u centru grada? Ne mislim na njih već na jednu drugu obitelj. Mogu ti reći ime ali na inbox jel ne želim da ispadne da prokazujem ljude ili nekog napadam. Čuo sam od Janjevaca da je to normalno kod Albanaca da kupe ženu unaprijed, dogovore brak..da toga ima, i sam priznaješ da nije iščezlo. Nemam ja s nikim posla. Ne poznajem puno Albanaca osim par katolika i dvije slastičarnice gdje idem koje drže muslimani Albanci ali dobri su ljudi i jako finu hranu imaju. Prvo pitash pa dalje sam odgovarash i josh uz to tvrdish da je to tako.Josh me optuzhujesh da su zhene obezpravljene .Ibar de zhivota ti dali je praznik u pitanju pa je istroshena neka flasha vishe ili nisi popio tablete.Ibar moja zhena ne radi jer ja imam 4 tvoro dece.Sada cekam 5.Druge allbanke rade jer moraju ne stizhe pllata ovdje u svicarsku.Dole zhive kao kralice. Dole u makedoniju ovako rade one.Ustanu ujutro muzha i decu poshalju na poso i u shkoli.Pospremaju kucu stoke vishe nema mlijeko kupujemo jer kazhu ne isplati se cuvati krave.Poljoprivreda nishta jer se ne ispllati.Ondak oko 8 sati okupljaju se u bashti ispod sjenke i kafa obavezno, slladko i obavezno malboro light.I ondak pocinje razgovor o turskim serijama koje kod nas imash non stop.One sapunice 300 epizoda u dvije sobe.Komentari u vezi toga pa se ondak predje na haljine butik USA butik dona butik to butik ono.Dollaze deca iz shkolle daju da jedu polla sata i sad kupovina dnevni pazar.Prodje tri cetri sata vracaju se sat vremena prije vecere.Dollazi jadan muzh umoran mrtav samo shto pojede i odmah kazhe muzhu ajmo kod moje mame jer neshto je nevoljna i jadan muzh radi cijelli dan i uvece da joj ispunjuje zhelje.I ti meni kazhesh da su zhene allbanke obezpravljene.Ibar pazi ovako moguce tvoja zhena ima deset haljina moja zhena ima 200.Ne znam koja kolla vozi tvoja zhena moja vozi BMV x5 4.8 litara motor full tiptronik 7 placeva.Moja zhena ima na sebi nakita preko 100 hiljade franaka.Samo joj sat koshta 14 hiljada franaka originall zllatan JVC. E ibar kada ti ucinish polla toga za tvoju zhenu cemo da sednemo i da razgovaramo ja i ti koje su obespravljene nashe ili vashe zhene.Izvini ibar ali polla vashih zhena rade cijelli dan vi zhivite ko carevi i na kraju josh uzimate im novac i popijete alkohol.I vashe zhene imaju prava nashe nemaju.Moguce pod zhenska prava vi zamishljate da zhena radi a da joj ti uzmesh pare.Ako je ovo ondak nashe zhene nemaju püravaSokoli ja nisam rekao da vi ne častite svoje žene. Kod vas Albanaca žene su doma, al vi marljivo radite i kupujete im sve. Pazi, ja poznajem puno Janjevaca a ti znaš da su oni slični Albancima i Srbima. Nešto između kulturooški gledano iako bi se jako naljutili da im ovo kažem ali to je tako, čak su sličniji vama  no katolički štih ih ipak čini drugačijima. Sokoli ja poznajem Janjevce. Stare Janjevce. Ja vidim kako su te žene tretirane od muževa. Kako im služe, kako su pokorne, kako samo šute dok muž priča i uvijeek one šute. Sokoli, uzmimo da tvoj prijatelj neću reć ti da ne shvatiš osobno.. nego tvoj prijatelj Albanac dodje doma i kaže mu žena: odlazim , ostavljam te, našla sam drugog. Kako bi on reagirao? Nemogu to sam dovoljno dobro objasniti, zato je tu Toše.. Jedan tribute od mene svim Balkankama od Bosne Srebrene do Trakije. Ibar nije u pitanju cascenja zhene.Problem je u odnosu u familiji.Prvo da budemo iskreni.Tu ne igra nikakvu ullogu religija.Mogu ti rijeci da u nekim stvarima allbanci katolici su naj agresivniji.Ali u principu odnos prema zheni je isti kod svih allbanaca.Janjevci nisu ni priblizhni nama budi siguran. Prvo ibar kod muslimana je udaja bez da popitash kcerku zabranjena.Kazhu da je haram.Kod katolika i ortodoksa sowiso. Danas je zhivi haos i ne zna se ko jede a ko pije.Dok juce je billo drugacije.Nisu se radille takve stvari dok si reko keks.Da bi udao kcerku treballa bi familija imati pristojnu tradiciju.Kada bi se u to uvjerilli ondak gllava kuce razgovara sa zhenom i kazhe joj da treba razgovarati sa kcerkom.To se razmishlja nedeljama i mesecima.Kada se konacno sve dogovori ondak ima i reda.Prvo ako ja nekome dam svoju sestru ili kcerku ja sam njemu pokllonio samo usllugu.Dok krv je moja.Ne mozhe svaki da gazi po moju krv.Ako zet posle shta uzme moju sestru i u medjuvremenu napravi dvoje troje dece kazhe ova mi se ne svidja.Ne smije da je bije i da je vredja.Ako se ne grizhi za moju sestru za decu to ok.Al da dodje pijan da je vredja da je malltretira.Da pllashi decu kuci e to ne mozhe.Ja sam tu.Ne ostavljam svoju sestru na lloshe i da pati.Shta ce imati moje dete imace i moj necak.Shta ce imati moja zhena imat ce i moja sestra. U familiji zhena nije duzhna da radi a mozheako hoce.Dobra zhena dobra domacinka je duzhna ujutru kad muzh podje na posao da mu napishe shta mu treba za kod kuce.Muzh treba da to donese.Ako ne donese treba da da novac da zhena sama kupi.Zhena ne pita ima ili nema mushkarca.Taj mushkarac koji se sprema da gradi familiju treba na to da se unaprijed misli dali je sposoban za to. Pitao si shta bi se desillo ako sutra moja ili necija zhena iz cista mira dodje i kazhe do danas mi je billo dobro sa tobom e od danas ja idem sa drugim mushkarcima.E tu sada postane veliki problem.Da ja radim ki budalla.Da danju i nocu radim i grizhim se za familiju.Da nikad ne izneverim ili izllazhem svoju zhenu.Da budem spreman i zvijezde sa neba da skidam i da joj pokllonim i da mi ona kazhe ma daj ko te j ..... E tada se naljutim.A kada se naljutim ja sam veoma llosh momak.A nisam jedini.Najgore je to shta i njegovoj familiji se to ne svidja.Braca i otac odmah dollaze da govori u cemu je problem.Zashto kceri shta se deshava.Dali te muzh vara.Dali te bije.Dali je pijanica, dali je neradnik.Ako nema odgovora na to veoma cesto se deshavallo da se otac odrekne svoje krvi i kazhe to nije moja krv to nije moje dete odricem se svoje krvi.A to je veoma lloshe jer djevojka ostaje bez podrzhkje familije.Mogu doci batine od sledeceg muzha.Mozhe doci metak od prvog muzha.Mogu doci ekonomski problemi u familiji a pomoci nema.Mozhe doci smrt drugog muzha pa ostanesh bez ekonomske moci a familija ne pomazhe jer te ne priznaje.Ipak mi smo ibar patrijarkalniji od ostalog della ballkana.Ima izuzetaka i kod nas allbanaca i nisu allbanci svi koji govore allbanski. Ali mozhesh i danas otici na pllazhi u allbaniju.Ima pristojnog bade anzuga nema gollotinje.Nudizam nema uopshte.Da se parovi ili mlladi lube na ulicu ili na pllazhi nema toga.Najveca atrakcija je izllazak u vece u korso.Kod nas allbanaca se prosto kazhe nje gjiro.Znaci zhiro od italjanskog proshetka po gradu.Shta je to.Prvo lepo tushiran i lepo odeven.Hocu da i moja zhena i deca imaju najlepshu garderobu na sebi.da uzmemo decu pod rukom i izadjemo centrom grada u proshetku.Posle kratke shetnje odllazak na kafu u neku lepu sllasticarnu ili mlecan restorant.Ako mi familija nije veceralla da jedem u neki lepi restorant.Ja ako ne volim svoju zhenu ne bih je drzhao.Ali za nas je gllupo da se pred cijellim svetom ljubimo.I to sve do 22 sati kada deca trebaju u krevet a ja rano na posao.Rijetko dobar mushkarac izllazi bez zhene i djece.To je navika becara.Onog dana kad se mlladic ozheni lludorije ostanu iza njega.On se promeni.Evo jedne snimke iz allbanije koju su napravili stranci.Nema tih efekata kamera gde se krije ono shta ne valja dok se prikazuje sve lepo.Ali buduci da ima mallo stranih turista u allbaniju slike su istinite.Bez ikakvog ulepshavanja http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=uQ1 ... =endscreen
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stjepan
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 08 tra 2013, 23:29 |
|
|
sokoli je napisao/la: 1. O stefon jel se namerno pravish ludim ili hocesh da nas povedesh zhedne preko vode.Opshtina zna se shta je opshtina.To je urbana sredina sa sve okollna sella koje gravitiraju u tu urbanu sredinu.Stjepane nemoj meshati zhabe i babe.Rekoh ti da skoplje je postajallo i prije 2004 godine.Kada je cijelli saraj bio skoplje ciflig kondovo.Cijella skopska crnagora koje za nas je karadak radusha je oduvjek kao sello pripadallo gradu skoplju, haracino studenicane.Oduvjek je to billo opshtina skoplje sa okolinom.E u tu opshtinu skoplje ako je billo manje od 15% allbanaca ondak sam ja majka tereza.A vasha nova teritorijallna podella koju ste vi napravilli i koju ste podelilli makedoniju u nacionallne enkllave.To je druga stvar.Drzhalli ste gradove tamo gde su postajalla radna mesta dok ste allbancima ponudilli sella bogu iza ledja i pravdali ste se time evo dali smo vam opshtinu gurgurnicu to kod mene bar ne pali. Opet ti ponavljam jasno da saraj nije povezan sa kanalizacijom mozhda sa naseljem gjorce petrov.Ali saraj oduvjek je pripadao OPSHTINI (NE KAZHEM GRADU A TO JE RAZLIKA) skoplju.Vratite to stare opshtine natrag.Mi nemamo nishta protiv.
Skopje,kao i Beograd u Srbiji,kao i Zagreb u Hrvatskoj(pr. grad Zagreb koji obuhvaca samo ono sto je sam grad i zagrebacka zupanija - okolica grada),Sofija u Bugarskoj je specifican slucaj i kao takav se treba on tretirati.Skopje nije Tetovo,nije ni Struga,niti Gostivar ili Strumica jos manje Delcevo,Kicevo i ostale rupe u Makedoniji.Cak i po administrativnu podjelu iz bivsje juge Grad Skopje je imao posebni status. Sam grad,bez okolnih sela ima u sebi vise od 1/4 stanovnistva drzave.Ako pripojis sva okolna sela u jednoj opcini dobit ces opcina koja u sebi sadrzi pola ljudi u drzavi i zahvaca veliki teritoriji i generira 90% novca u drzavi.To je previse i neodrzivo je....da ne pricamo o konfliktu interesa i moguce zanemarivanje manjih djelova grada. I Sopiste je skopsko selo i Kuceviste je skopsko selo,ali ta 2 sela su nebo i zemlja (udaljene 20 km i izmedju njih grad od 500-600 000 ljudi) i bilo bi apsurdno kad bi ih se spojilo u jednoj opcini.Interes jednih nije interes drugih,a moze se lako dogoditi da ovi iz grada samo uzmu novac iz okolice i investiraju ga u sam grad.U tom slucaju ovi iz grada imaju debelu vecinu i seljak iz Sopista se samo moze jebati i gledati kako njegov novac iz poreza odlazi u centru grada. Recimo da se formira opcina Skopje kakvu ti zelis.Onda se moze ablanski novac puno lakse krasti.Sve albance iz okoline Skoplja u jednoj opcini - makedonci jos uvijek imaju vecinu - makedonci imaju gradonacelnika - makedonci trose cijeli novac opcine da bi investirali samo u makedonske djelovi,a albanci ne mogu nista protiv toga. Opcine kao Lozovo s 3000 stanovnika i 5 njive su lose,ali jednako lose su i opcine koje ti predlazes kao Skopje. Fino lijepo postoji danas GRAD Skopje koji je SKUPINA 10 GRADSKIH OPCINA......e sad sve je na papiru dobro,ali od tih 10 "gradskih" opcina jedna to nije,a to je Saraj.I zna se zasto je bas ta ruralna opcina postavljena u sklopu Grada Skoplja. Cak i u Jugoslaviji,Grad Skopje nije bilo obicna opcina - vec je imala posebni status posebne drustveno-politicke jedinice koja je obuhvacala opcine Centar,Gazi Baba,Kisela Voda,Cair i Karpos. To cak ide u prilog makedoncima jer nema Saraja i 70 000 dodatnih albanaca. Opcine trebaju biti financijski samoodrzive i trebaju biti tu zasutapati naselja koje imaju zajednicke interese. Interes onoga iz selo Miladinovci nije isti kao moji iz centra grada.Ako moze Saraj biti samostalna opcina - onda i treba biti.Ako moze Mavrovo - zasto da ne bude ? Ako ima dovoljno prihoda iz turizma i moze odrzavati svoj samostalni rad - neka bude. U Jugoslaviji opcine su krojene da bi se lakse moglo upravljati sa zemljom jer Jugoslavija nije bila drzava od 2 mil stanovnika i 25 000 km2.Ona je imala 22 mil stanovnika i 10 puta veci teritorij.Zato su i tamo bile veliki - u mnogim djelovima i nelogicne administrativne podjele. Ali Grad Skopje je bio Grad Skopje i tada i cak je bio povoljniji za makedonce nego sada. sokoli je napisao/la: ne nije glup uopshte i najmanje imam problema sa jezicima.Mozhesh samnom na koji jezik god zhelish da govorish.Mozhesh na njemacki dijalekt dych a i hoch doich.mozhesh italjanski juzhni dijalekt regia di pulia se ti piace dimi.Parliamo, io konoschi anke questa lingua.Srpski iako pravim poneku gramaticku greshkicu al me ti veoma dobro razumijesh ako normallno ti odgovara a kad ti ne odgovara ondak ne razumijesh me.Mozhesh i na sllovacki samnom da govorish precho ja vijem i po sllovensko.Ballgarskia azik mi e liubim 6toto estestveno edin grajdanin na ballgaria triabva da si govori azika na durjavata kadeto si jivee. Shqipen ate gjuh te bukur qe e kam degjuar posa kam thithur ajrin e kesaj toke ilire e njoh me se miri.Makedonskiot jazik mi e moj drzhaven jazik i normallno e da go poznavam.Mojata prednost sprema tebe gospodine stefane e vo toa shto jas tebe na koj jazik da mi zboruvash jas te razbiram dodeka ti mene ne me razbirash.Zhallam no toa se fakti.Ne e celliot svet sllavofonija.Nesell üstyersen bana em tyrkçe korushujurum çok gysel. Ok billo je mallo ironije u tome koje sam napiso jer spominjesh drugovo jedna mini industrijska zona u kicevo dok sa juzhne strane su ti pretezhno torbeshka sella lisicane pllasnica.Ali ako hocesh preciznije a vidim da kad ti ne odgovara trazhish dllake na jajetu reci cu ti drugovo je jugo-zapadno od kiceva.Bash juzhni deo kiceva je sello srbjani koje je meshovito torbeshko allbansko sello. dok je vraneshtica na jugo-istoku kiceva.Ali na tom dellu ima toliko allbanaca i torbesha da broj makedonaca je zanemarljiv.Znaci ostaje makedonski brod kao makedonska opcija.
Toliko bespotrebnog filozofiranja gospon sokol. Ja sam ti pricao o opcinama koje su spojene u jednu novu......Prosto gledano Kicevo (centar), Zajas,Oslomej (sjever), Drugovo,Vranestica (jug).To je Kicevska okolija....Makedonski Brod,Plasnica to ti je porecie... sokoli je napisao/la: 5. ne jedno ili dve vraca se sve po starom ili nishta.Koji pregovori koji bakraçi cojece pa vi sanjate otvorenim ocima.Vi mozhete da pregovarate sa samim sobom.Ja ti lepo rekoh nema podelle makedonije nema pregovaranja.KO ce da se toga hvati taj ce da dobije batine.Ja sigurno necu taj biti. nema pregovora o stefon.Rekoh ti babo nece da dozvoli da gradi josh jednu ambasadu u makedoniju.Ne bacaju oni novac svojih porezkih obvrznika.
sokol,pile....pa dobili ste 2 opcine poklon,to je cijela stvar.... Boli te Mavrovo,ali Dolneni i Caska koje su to sto je Mavrovo za Gostivar one su ok. Zaboli mene za Gostivar,to je odavno izgubljen,cak nikada nije ni imao makedonsku vecinu.Cak i Mavrovo u sklopu Gostivara ce povecati % makedonaca tamo so nije lose. sokoli je napisao/la: BIT CE ZORE BIT CE DANA.Al to nije bio razllog da me proganjaju.jasno mi je da kod tvojih ujaka i crnu fleku koliko billa velika ti je ne gledash.Tebe sve sija kod njih.
Evo zore,evo dana,evo Jure i Bobana...... Kao sto ja kod mojih ujaka ne gledam crnu fleku,ti kod svojih jos manje. sokoli je napisao/la: Shta se poshtivanja tice batali to ne treba niko da me pushtuje.Ja poshtujem samog sebe.I jako sam gord da sam allbanac.kada bih hiljadu puta umro i ponovo se rodio ako me bog pita koju cesh nacionallnost odbrati ja kazhem allbanac i nishta drugo.Da ti je samo znati kako je lepo biti allbanac.Al to trebash osjetiti duboko u dushi.Ja to osjecam to me pravi mlladjim, to me pravi sretnijimj, to me pravi velikim, to me pravi velikodushnim.Drugi to ne mogu da razumiju ko ja shta ne razumijem onaj recimo makedonski ili neki drugi osjecaj.Za to nek oni sami govore. Shta se novaca tice mi od nikoga ne trazhimo nikakav novac.Trazhimo da se prekine sa kradjom jer mi definitivno newcemo dozvoliti da budemo pokradeni.I uz pomoc ekonomskog pritiska da se iselimo.jer niko i nece vishe da nas prima nigdje.Nema vishe etnickih cishcenja po svetu.
Sokol,babo je rekao da moras ostati u Makedoniji i djeliti drzavu s makedoncem (nazalost) i moras zaraditi postovanje drugoga.Makedonac je uradio svoje ustupke,dao ti opcine,dao ti obrazovanje na svom jeziku od vrtica do post diplomskih studija,dao ti dvojezicnost, proporcionalno zaposljavanje. Ti ne postujes Makedoniju (ne pricam o tebi osobno),ne priznajes njenu zastavu i himnu,pokusavao si se odjeliti,jos uvijek ti prosjecni albanac sanja o velikoj Albaniji i ti ocekujes da to nece naici na ikakve rekacije s druge strane ? Ako ti ne postujes makedonca kako ocekujes da i taj tebe postuje,jer ne krades od onoga kojeg postujes sokoli. Da tebi netko jebe tako u zdrav mozak kao albanci jebu makedonce ne bi li ti reagirao ? Makedonci reagiraju na jedini nacin na koji mogu,iako ruka na srce ni makedonske opcine izvan Skoplja ne properiraju i ne gledaju ni denar od svog novca. sokoli je napisao/la: Kada tvrdish da mi allbanci imamo dvije drzhave gde se mozhemo oslloniti.Mislish na to da se selimo.To zaboravi to nikad nece biti.Ako mi imamo kosovo i allbaniju makedonci imaju srbiju i bugarsku.Josh uz to radi vllashke manjine imaju i podkrepu jedine drzhave cigana u ovu zemaljsku kugllu.Jer svi kazhu da romi nidje nemaju svoju drzhavu.Pitam ih shta je ondak romanija. Procenat allbanaca u makedoniju tvrdish mi cemo biti tu nedje 30-35%.Ako gledash novo upisane djake u shkolli mi danas smo toliko.jeste istina da mi imamo mlladju popullaciju i reallno gledano to nije istinska slika.I da ako imamo 35% dece u shkolli to znaci maksimallno 30% pucanstva ali ni to nije istinita slika.Vidjelo se na poslednjem gllasanju samo u kicevo stigli 8000 gastarbajtera.Samo u moju familiju moja i deca moje brace ima 27 ucenika koji uce u svicarsku a nisu u makedoniju.neko ce da kazhe vi zhivite tamo.ja sam tu gastarbeiter.U prevodu gostin radnik.Ja sam tu u goste.Ko je promenio pasosh nek mu je sa srecom.Nek se prijavi u makedoniju u upravi za strance svaki put kad ide svojoj kuci.
Kad tvrdim da vi imate dvije drzave ne mislim na toga da se selite.Mislim na zahtjeve albanskih poliicara u Makedoniji da se zastava promjeni,da se himna promjeni,blokiraju grb Makedonije itd.... i da je vama lako da se zajebavate s Makedonijom..... Ti si imas tvoj flamur i vij ga koliko hoces,ali ne trazi da makedonac mjenja svoju zastavu i da na njos stavlja nesto sto bi se i tebi svidjalo. Ti imas tvoju himnu,pjevaj je koliko ti dusa voli,ali ne trazi od Makedonca da na svoju himnu dodaje i tebe jer je ta njegova.Ako mu oduzmes i himnu i zastavu i njegovu drzavu sto mu ostaje ? Inace kad smo kod demografije. Dugorocno to su demografska kretanja ....makedonci do 55 %,albanci do 35 %,a i vama opada fertilitet tako da dok ovi sto se danas radjaju dodju na vozrast da i oni prave svoju djecu fertilitet ce se izjednaciti.To znaci da ce se procenti zaustaviti na te brojke mak. 50-55, albanci 30-35.To su trendovi i 99% ce i tako biti za 30-50 godina. sokoli je napisao/la: Da znam shta znaci veci broj allbanaca u jednu mesnu zajednicu.Investicije drzhave spadnu na nulla.Nema infrastrukture.Jedan killometar dalje se investira polla milijarde evra na kipove i spomenike dok u drugi deo nema ni nocnog osvetljenja.Dok je bio cair sastavni deo skoplja tada se investirallo.Danas novcem od caira grade spomenioci i glineni gollubovi.Grade se crkve tamo gde ima i nema makedonaca.Parama od opshtine cair grade se mileniumski krstovi koji troshi struju koliko i skopska pivara i pllaqa se drzhavnim novcem.Znam cesh reci da se grade i xhamije.I ja kazhem da grade se i xhamije za razliku od crkve dzhamije se grade novcem vjernika dok crkve drzhavnim novcem a to je razlika.
Aman vise s tim investicijama.Mislis da se investira u makedonskim sredinama ? Da jedan Stojance iz Lozova vidi nesto od " investicije " ? Sto su makedonci vidjeli od investicije?Jedan poluraspali fakultet u Stip i jedna ekonomska zona koja radi uz pola snage.Jebale vas investicije.Novca nema za nikoga siromasna je ovo zemlja,a to sto malo ima ovaj ga idiot na vlasti trosi na spomenike. Zelis spomenike,slobodno nosi ih gdje god hoces i makni ih iz moje opcine.Ne trebaju mi,ni makedonci ne zele spomenike i nove zgrade drzavne administracije (koja u sebi ima i ogroman broj zaposlenih albanaca). Da makedonci zele spomenike ne bi jucer pao gradonacalnik u Centar nakon 13 godina vlasti VMRO-a. VMRO je doziovio poraz u opcini Centar i to bas zbog Skopje 2014 jer samo nepismena raja sa sela se pali ne te stvari.Vise je i makedoncima doslo preko glave od spomenika i crkve i dzamije (i one se grade s opcinskim i drzavnim novcem - mada u manje nego crkve). VMRO je 24/7 vrsio pritiske na ljude u Centar i dovodio makedonce iz Pusteca koji su dobili licne karte preko noci da bi glasovali za njega i opet je izgubio. sokoli je napisao/la: Kazhesh da kada su makedonci nadbrojani svakog se dana makedonska djeca tuklli.E ovo me nervira stjepane.Ovo je tipicna srpsko fashisticko gebelsova propaganda.Treba li sada da se vratim i po svim arhivama da trazhim sve zhrtve tih napada na mallu decu.Pa kako je moguce mi sve napadamo i sve zavrshimo po bollnicama.Deca isjecena po licu, djevojcicama izrezan nozhem krst po stomaku.Udaranje neduzhne dijece bezboll palicama itd. Svega je billo, sve ode kao da nishta nije billo cim su pocelli izbori.Stjepaneeeeeee ljudi nisu lludi, i ne jedu sllamu Nije propaganda sokole...ne krivi mene zato sto kazem to sto svaki dan gledam.Krivi one koji kvare sliku albanaca pred svijeta. Nisi ti bio u Cairu do prije 4-5 godina.Situacija se smirila,poceli su se i druziti,ali prije makedonci su bili napadani svaki dan i svaki dan se napadaju po gradu.Zasto makedonci iz Caira vise ne salju svoja djeca u skole u Cairu nego ih salju u Butel ili Centar ? Mislis da se njima da vozati u autobusima i hodati do skole nekoliko kilometara kad imaju skolu na 200 metara ? Ne zele vise slati svoju djecu gdje se svaki dan mogu vratiti pretuceni zato makedonska djeca iz Caira na pr. ili iz Butela ne idu u skole tamo nego odlaze uciti u makedonskim skolama. I ja sam sam napadnut 2 puta bez razloga dok sam bio mladji.Jednom sam popio najaci udarac u zivotu,a drugi put u ruke mi pao jedan 10 cm manji i 20 kila laksi od mene pa sam dobro prosao. Ako mi ti das po arhivama 10 napada,ja cu ti dati tvojih 50....i to znam napamet kojih ces ti 10 nabrojati tu jer su to manje-vise jedini isti koji kruze okolo.Odlicno ste organizirani i svaki napad detaljno evidentirate i dolazi Alsat TV i snima sve i kruze po internetu slike. Makedonci nazalost nisu tako organizirani i ne rade to.Bio je jedan web site i bilo je tamo stotinjak napada,ali to je jedini pokusaj dokumentacije.Cak i makedonci vecinu napada ne prijavljuju u bolnici ili u policji jer nikakve koristi od toga nema. Pitaj makedonske srednjoskolce i pitaj albanske tko je koliko puta bio napadnut. Pratim ove dogadjaje,a i sam sam bio svjedok ili ucesnik nekih,pa znam sto se dogadja.Mogu ti ovjde cijeli dan nabrojati tuce za koje znam.Cak i detalje ti mogu reci,a vidjet ces da je albanskih napada vise. Vi ste divlji,to vam je prednost.Nasilniji ste,povezaniji jedni uz druge,mnogi su se tek prije 10-15 godini spustili iz planine i zato lakse i vise napadate.Citirat cu jednog bosnjaka ili turcina (ne pamtim tocno) iz Caira , "albanci u sporedbi s makedoncima imaju neku nasilnicku auru,makedonci to nemaju". Prosjecni makedonac iz Skoplja je gradski decko,uvijek dobro ubucen,izlazi po kafice i diskoteke da bi bio vidjen, u skoli ga nastavnik ne smije ni krivo pogledati (dok u vasim skolama nastavnici tuku ucenike uz dozvolu roditelja),ide u shopping,ne zanima ga tucnjava,kad izlazi izlazi da bi jebao cure,a ne da bi napravio neki reket ili da bi napao nekoga itd.... Kod vas nije to tako i zato ste jaci tu u Skoplju (ne zelim generalizirati,i kod makedonaca ima divljaka i kod albanaca ima onakvih kako sam prije opisao makedonce,ali vecina je takva).Doduse kako ide vrijeme i to se malo pomalo mjenja i doci ce dan kad se mozda budu makedonci i albanci izjednacili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 09 tra 2013, 22:56 |
|
|
|
Stjepane da skratimo mallo diskusije jer mi postaje vec monotono da se raspravljam na rijeci na koje i ti sam ne verujesh citiram te:
Cak i u Jugoslaviji,Grad Skopje nije bilo obicna opcina - vec je imala posebni status posebne drustveno-politicke jedinice koja je obuhvacala opcine Centar,Gazi Baba,Kisela Voda,Cair i Karpos. To cak ide u prilog makedoncima jer nema Saraja i 70 000 dodatnih albanaca.
Opcine trebaju biti financijski samoodrzive i trebaju biti tu zasutapati naselja koje imaju zajednicke interese.
Koji je taj specijallan status stjepane.Specijallan status je bio taj shta je bio gllavni grad jedne republike.Tu su bille centrovi institucija i shta josh je billo specijallno u statusu skoplja?
Kazhesh opcine trebaju biti finansijski samoodrzhive.Brvenica je samoodrzhiva opshtina? mavrovo je samoodrzhiva opshtina.Sello zajas opshtina.Covece to je sello nije opshtina.Zajas nema kanalizacije u 21 veku.Kuce od polla miliona evra pa cak i cijelli milion nemaju kanalizaciju nego imaju svaka septicku jamu i ti mi pricash o samoodrzhavanju.One su postalle opshtina stefane samo da bi se ocistilla od allbanaca koji pretezhno drzhe periferije gradova.Gospodine stefane koja opshtina je makedonski brod.Koju industriju imash u MB.Ako ime brod ti asocira na brodogradnju pa ti se varash.tamo nema ni kajak ni biciklle a kamoli brodove.Vi ste je napravilli opshtinu.Vevcani nezavisna drzhava i svoje pasoshe otkad to? Opet te pitam dana kada je makedonija postalla nezavisna drzhava dali je saraj pripadao Opshtini skoplje ili ne.kako je tada billo odrzhljivo sada nije? daj objasni nam ovaj fenomen.Spretno cesh da izbegnesh odgovor.
sokol,pile....pa dobili ste 2 opcine poklon,to je cijela stvar....
Ma cijella stvar je u tome da nama ne treba nikakav pokllon od vas stjepane.Hvalla od vas shta ste tako velikodushni i toliko poklanjate ali mi ne trebamo te poklone.Vratite reku svome prirodnom toku.Vratite opshtine koje su bille od turskog vremena,
Evo zore,evo dana,evo Jure i Bobana
hej hej to se pjevallo odavno.Danas se pjeva evo ante komandante.A od sada pa na dalje bit ce jure i bobana i nadalje
Sokol,babo je rekao da moras ostati u Makedoniji i djeliti drzavu s makedoncem (nazalost) i moras zaraditi postovanje drugoga.Makedonac je uradio svoje ustupke,dao ti opcine,dao ti obrazovanje na svom jeziku od vrtica do post diplomskih studija,dao ti dvojezicnost, proporcionalno zaposljavanje. Ti ne postujes Makedoniju (ne pricam o tebi osobno),ne priznajes njenu zastavu i himnu,pokusavao si se odjeliti,jos uvijek ti prosjecni albanac sanja o velikoj Albaniji i ti ocekujes da to nece naici na ikakve rekacije s druge strane ? Ako ti ne postujes makedonca kako ocekujes da i taj tebe postuje,jer ne krades od onoga kojeg postujes sokoli. Da tebi netko jebe tako u zdrav mozak kao albanci jebu makedonce ne bi li ti reagirao ? Makedonci reagiraju na jedini nacin na koji mogu,iako ruka na srce ni makedonske opcine izvan Skoplja ne properiraju i ne gledaju ni denar od svog novca.
Da moram da delim drzhavu sa makedoncima to babo je uvijek reko i opet nam to kazhe.A da treba da zaradim poshtovanje makedonca e to nije reko.I babo kazhe zhivi i budi svoj na svome.Ako neko hoce da te j..... u zdrav mozak budi sposoban i sprotivstavi se.ne mozhemo mi vama da donesemo supermena da cuva vasha nacionallna prava.I supermen postoji samo u filmovima. Kada tvrdish da ja ne cenim makedoniju tu si potpuno u pravu.Makedonija je veshtacka tvorevina koju je stvorilla srpska klika u cilju teritorijallnih pretencija prema grckoj i bugarskoj.To ne bi meni smetallo da nije i moja zemlja u sastavu takve tvorevine.kazhesh da ja ne treba da kradem makedonce jer onoga koga cijenish ne kradesh.Hmmmmmm da nisi mallo u greshku sa ovom tvrdnjom. I daj molim te objasni mi kako ja jebem u zdrav mozak makedonce.Daj pojasnjavaj mi taj fenomen.Jer ja prosto u ovu rijec uopshte ne vjerujem.Koko ja sad jebem makedonce u zdrav mozak. Pa u makedonsku sredinu troshish polla milijarde evra na kipove, glinene gollubove i na pedera aleksandra geja dok u cair nema ni nocnog osvetljenja i ja jebavam makedonce u zdrav mozak.Da nemate mozhda pogreshno svatanje o jebacini
Kad tvrdim da vi imate dvije drzave ne mislim na toga da se selite.Mislim na zahtjeve albanskih poliicara u Makedoniji da se zastava promjeni,da se himna promjeni,blokiraju grb Makedonije itd.... i da je vama lako da se zajebavate s Makedonijom..... Ti si imas tvoj flamur i vij ga koliko hoces,ali ne trazi da makedonac mjenja svoju zastavu i da na njos stavlja nesto sto bi se i tebi svidjalo. Ti imas tvoju himnu,pjevaj je koliko ti dusa voli,ali ne trazi od Makedonca da na svoju himnu dodaje i tebe jer je ta njegova.Ako mu oduzmes i himnu i zastavu i njegovu drzavu sto mu ostaje ?
Inace kad smo kod demografije. Dugorocno to su demografska kretanja ....makedonci do 55 %,albanci do 35 %,a i vama opada fertilitet tako da dok ovi sto se danas radjaju dodju na vozrast da i oni prave svoju djecu fertilitet ce se izjednaciti.To znaci da ce se procenti zaustaviti na te brojke mak. 50-55, albanci 30-35.To su trendovi i 99% ce i tako biti za 30-50 godina.
Kao prvo stjepane ta zastava nioje tvoja originall je bugarski simboll.Dok sadashnji ventillator je zhelja grka.Izvini ali vash ventillator je ko kosovsko schaise sa zvijezdama.Zashto to tvrdim jer u tu vashu ventillatorsku zastavu je simboll grcke zhelje da se vi razlikujete od njih.U kosovsku zastavu allbanci koji imaju jednu zvijezdu su ravnopravni sa srbima koja nacija izumirellagano, isti smo sa ashkalijama, isti smo sa turcima, isti smo sa torbeshima.I umjesto tako lepog crnog dvogllavog orlla mi nosimo to sranje sa zvezdicama. Shta se toga tice ja sam se odreko maticne drzhave.ja sam pristao da zhivim nadvor od teritorije maticne drzhave.Na moju allbansku i bugarsku teritoriju stvorena je tvorevina pod imenom makedonija koja je tamo negdje u sollunu.I pored tolike zhrtve da se vama stvori drzhava da se ja pravim da ne postojim jer ako ja ne postojim ti cesh biti veci makedonac.Ako se ne govori allbanski vasha drzhava ce biti jaca i veca.Da ako nema allbanskih simbolla vi cete biti ti vistinski makedonoidi ili od boga odbrani narod za formiranje belle rase.Shta se demografije tice stjepane ja sam danas 35% a koliko cu sutra biti bog zna.U makedoniji allbanski ucenici sacinjavaju 35%.Mi stvarno imamo mlladje stanovnishtvo i to nije bash relevantan dokaz.Ali sa druge strane samo iz moje familije ima Tacno 72 xhaka u shkollama svicarske austrije njemacke italije i usa.Mi smo na PRIVREMENOM radu u inostranstvo
VMRO je 24/7 vrsio pritiske na ljude u Centar i dovodio makedonce iz Pusteca koji su dobili licne karte preko noci da bi glasovali za njega i opet je izgubio. Uf stefane sve ostallo cu da zabatalim.samo cu da se osvrnem na ovaj deo.majka mi je bila hrvatica.Cijeli zhivot je zhivjela sa mojim ocem rodilla mu toliko dece i na kraju nije dobilla makedonsko drzhavjanstvo.Kada je umrlla nisam dobio ni ono osnovno pravo da moju majku sahranim o moje seosko groblje.Oduzeto mi je elementarno pravo da mogu da posetim grob svoje majke.Moja snaja je vec godinama udata za mog necaka.Rodilla gomillu dece vencani u tetovo deca evidentirana u tetovo.Za snaju nema drzhavjanstva.Ona ima svicarski crveni pas ali deca ce na kraju ostati bez groba svoje majke.Na stotine allbanaca koji imaju po 70 godina.Zhive cijelli zhivot u makedoniju nemaju drzhavjanstva.Dok za vashe makedonce iz allbanije preko noci postanu licne karte i drzhavjanstva.PA KO KOGA SADA JEBE U ZDRAV MOZAK.Ponashate se sa drzhavom kao da je to vasha licna svojina.I mene optuzhujesh da ja radim protiv drzhave i da treba da je volim.Koga llazhesh sa administracijom stefane.zaposhljeni su 9300 allbanaca sproti 61000 makedonaca koji nemaju ni radno mjesto ni stol ama bash nishta.Koji su fakticki gllasacka mashinerija partija na vllasti.Juce si me optuzhio da je nama vazhno da gllasamo komandanta ucke za ministre.Stjepane gradonacallnicko mesto u gostivar je dobio komandant ucke.Nevzat bejta.U prvi krug dobio rufi osmani.Drugi krug nije billo makedonskog predstavnika.Pobedjuje sa makedonskim gllasovima jedan komandant ucke.Zar to nije dovoljan argument da se tu ne radi o nikakvim uckovcima nego da su to svi do jednog Allbanske izdajice koje imaju na pllatan spisak gruevski mijallkov i co.
Ne zele vise slati svoju djecu gdje se svaki dan mogu vratiti pretuceni zato makedonska djeca iz Caira na pr. ili iz Butela ne idu u skole tamo nego odlaze uciti u makedonskim skolama.
I ja sam sam napadnut 2 puta bez razloga dok sam bio mladji.Jednom sam popio najaci udarac u zivotu,a drugi put u ruke mi pao jedan 10 cm manji i 20 kila laksi od mene pa sam dobro prosao.
Cekaj stjepane pa zar ti nisi hrvat dok ti je majka makedonka.Kako sada i ti si tamo dobio i bio napadnut? stjepane makedonci nikada nece da daju da im deca idu u zajednicku shkollu sa allbancima.Jer mi smo za vas nizha raca.Vasha deca ce poceti da se druzhe sa nashom decom i ne daj bozhe josh ..... Mie makedonoidi od gospod odbrani kako zacetnici na bellata rasa pa vo kuqa ne daj bozhe zet ili snajka allbanka.To je gllavni i jedini razllog stjepane
Prosjecni makedonac iz Skoplja je gradski decko,uvijek dobro ubucen,izlazi po kafice i diskoteke da bi bio vidjen, u skoli ga nastavnik ne smije ni krivo pogledati (dok u vasim skolama nastavnici tuku ucenike uz dozvolu roditelja),ide u shopping,ne zanima ga tucnjava,kad izlazi izlazi da bi jebao cure,a ne da bi napravio neki reket ili da bi napao nekoga itd.... Kod vas nije to tako i zato ste jaci tu u Skoplju (ne zelim generalizirati,i kod makedonaca ima divljaka i kod albanaca ima onakvih kako sam prije opisao makedonce,ali vecina je takva).Doduse kako ide vrijeme i to se malo pomalo mjenja i doci ce dan kad se mozda budu makedonci i albanci izjednacili
Na ovo uopshte nema ni da repliciram.Samo cu ti jedno rjeci.Koliko i da ne volim srbe oni su kao narod iskreniji od vas.Srbin kazhe ne volim te.Za mene je dobar allbanac samo mrtav allbanac i igramo poker otvorenih karata.Dok vi makedonci ste ekstremno kvaran narod.Vi udarate bijete ja krvarim i vi dok me bijete cijello vreme vrishtite lele kuku lele majko me utepaa shiptariiiiiiiiii.Dok mi allbanci smo ekstremno gllupa nacija.Pojedemo cijellu gomillu batina i samo da ne ispadne da sam ja sllabiji krijemo hemotome i pocnemo se hvaliti:sllomio sam makedonce.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sokoli
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 10 tra 2013, 22:38 |
|
|
Bruksell trazhi revidiranje makedonske istorije. http://www.telegrafi.com/lajme/brukseli ... -3995.html. Shta cemo sad? Ako se promeni istorija tko ce da odgovara za cijellu miljardu dollara koja je potroshena u kipove i spomenike.Ako ih zadrzhimo ondak cemo da ispadnemo veci bugari i grci i od sofije i od atine
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 16 tra 2013, 21:13 |
|
|
Citat: Makedonski rekord: 40 spomenika za noć
SKOPLJE/PODGORICA - Postavljanje više od 40 spomenika i skulptura u Skoplju - za samo jednu noć - svetski je rekord koji su ovih dana postavile vlasti u Makedoniji, piše podgorički portal Analitika. Teško da će se, dodaje se, naći još neka država u svetu koja je ovako temeljito obuzeta spomenicima.
Rekord je postavljen, ali ga vlasti u Skoplju, koje ne propuštaju priliku da se hvale uspesima u svetu, ne pominju. Samo za jednu noć u najstrožem centru Skoplja postavljeno je 42 spomenika i statua.
Uz najstrožu konspiraciju i pod okriljem mraka, na postolja je postavljeno pet spomenika, od kojih je svaki težak po više desetina tona.
Na novoizgrađene mostove preko Vardara i na otvorenom prostoru postavljeno je još 37 bronzanih statua.
Postignut je, van svake sumnje, jedinstven svetski rekord u brzom raspoređivanju spomenika na kvadratni metar.
Vlada u Makedoniji i vlasti u Skoplju, koji su šire u svetu već dobro poznati kao ljubitelji spomenika, antike i baroka, ovaj put su daleko nadmašile sebe.
"Pod okriljem noći izvršena je masovna mobilizacija ljudstva i mehanizacije za ovako obiman i nesvakodnevan poduhvat. Teško je poverovati da će vlasti u nekoj drugoj državi biti toliko opsednuti spomenicima. Još manje da će ih u takvom broju postaviti - za jednu noć", navodi Analitika.
Spomenici i statue koji su raspoređeni u blic-krig operaciji deo su kontroverznog projekta "Skoplje 2014".
Njegovom realizacijom, koja je počela pre tri godine, sasvim je izmenjen izgled grada.
Centar Skoplja je promenjen do te mere da ga jedva prepoznaju i njegovi stanovnici, dok najogorčeniji protivnici projekta u širokom krugu zaobilaze gradski trg koji je nekad bio omiljeno šetalište građana Skoplja.
Dominantno mesto u projektu je pripalo spomeniku Aleksandru Velikom, visok je oko 30 metara, postavljen u sred centralnog gradskog trga.
Oko njega ima još najmanje osam spomenika, teško ih je sve pobrojati, a najavljeni su i novi.
Ukoliko tvorci i pokrovitelji projekta nastave da ovom brzinom raspoređujuu spomenike, ljudi će jedva moći da se mimoilaze nekad prostranim trgom i njegovim okolnim ulicama.
Sastavni deo projekta su Trijumfalna kapija, crkva, pozorište, administrativne zgrade i muzeji, a svi redom su izgrađeni u konfuznoj mešavini stilova.
Tvorci projekta opsednuti su, ko zna zašto, barokom te menjaju fasade građevina na rubu gradskog trga.
Među prvima je otvoren Muzej revolucionarne borbe vladajuće partije VMRO, u okviru koga je smešten i Muzej posvećen žrtvama komunizma.
Izgrađena su i dva nova mosta na kojima, kako i na novim građevinama ima sijaset statua.
Postavljeno je sigurno stotinu spomenika i statua. Tačan broj znaju samo autori projekta, ako i oni, posle postavljanja svetskog rekorda, nisu izgubili računicu, navodi Analitika.

|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 16 tra 2013, 21:18 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Zanimljivo. Čak su mi i simpatični ovi lampijuni na zadnjoj slici.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 16 tra 2013, 21:20 |
|
|
|
Meni su teški kič. Sve ukupno mi izgleda kao selo romskih gastarbajtera. Bez uvrede braći Makedoncima.
Toliko novca da su spucali u infrastrukturni razvoj...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 16 tra 2013, 21:24 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Meni su teški kič. Sve ukupno mi izgleda kao selo romskih gastarbajtera. Bez uvrede braći Makedoncima.
Toliko novca da su spucali u infrastrukturni razvoj... Slične lampe su ti stajale u Zadru u bečkim perivojima kao javna rasvjeta. Obnovili su dvije na ulazu u Perivoj Kraljice Jelene Madijevke.   Dakako bez pozlate, tko će nama para za to dati, nismo mi Vlada  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 16 tra 2013, 21:29 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Dakako bez pozlate, tko će nama para za to dati, nismo mi Vlada  . Bez pozlate. Da ne pominjem koja je godina i kako je besmisleno ovo praviti (a baš se i ne uklapa sa izgledom ostatka grada).  Mislim... daj! Albanci sa druge strane skromniji. Ko je veća faca Skenderbeg ili Aca Vel'ki... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 16 tra 2013, 21:36 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Dakako bez pozlate, tko će nama para za to dati, nismo mi Vlada  . Bez pozlate. Da ne pominjem koja je godina i kako je besmisleno ovo praviti (a baš se i ne uklapa sa izgledom ostatka grada).  Mislim... daj! Albanci sa druge strane skromniji. Ko je veća faca Skenderbeg ili Aca Vel'ki...  Ne znam, mramor bih mogao progutati, ali ovoliko zlata mi se stvarno čini ekstravagantno. Ovaj dole mi se čini čak i normalnim kipom, mada opet okoliš je loš + ne sviđa mi se odabir kamena na podu (opet puno bolje bi tu išao bijeli brački ili istarski kamen). I to što kažeš ima smisla, ako hoćeš facelifting grada napraviti kao što to Makedonci rade, prvo kreneš od obnove starih zdanja, pa nastaviš ka izgradnji novih. Prvenstvenom mislim na zamjenu socijalističkih fasada kojima grad obiluje sa modernim fasadama ili fasadama koje su dominirale u tom gradu prije socijalizma.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Događanja u Makedoniji Postano: 17 tra 2013, 10:26 |
|
|
Citat: Prvenstvenom mislim na zamjenu socijalističkih fasada kojima grad obiluje sa modernim fasadama ili fasadama koje su dominirale u tom gradu prije socijalizma. Kako misliš da zameniš fasade sa novim!? To možeš da uradiš jedino ako ih srušiš i izgradiš nove zgrade, koje će onda imati i nove fasade. A ceo grad je sa soc. fasadama, jer je sve bilo srušeno u zemljotresu 1963. i bukvalno celo današnje Skoplje je izgrađeno posle toga u duhu socijalističke jednostavnosti i realizma. I sad ti u takav grad trpaj antičke statue, trijumfalne kapije i pozlaćene fontane. Jbt, mene je sramota zbog njih, a nemam nikakve veze sa Makedonijom...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|