|
|
Stranica: 24/24.
|
[ 590 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
bura
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 03 pro 2012, 16:29 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Bobovac je napisao/la: thomas je napisao/la: Na tipkovnici sam sada napisao upit u gugle "komsic" i dobio odgovor
O Kriste dragi!
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
sarah
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 00:19 |
|
|
Crvena Sonja je napisao/la: emt je napisao/la: Bosnjacki politicari, lideri stranaka.
Ja nikad nisam upoznala nijednog politickog duznosnika.A ni 95 % Sarajlija. Tako mogu reći i iz drugih naroda za svoje političare,kada ti odgovara pribacuješ na osobno ,kada ti ne odgovara pribacuješ na kolektivno.Tu i takvu politku podržavaju Bošnjaci,nema štrajkova,nema socijalnih nemira,nema ničega.Zašto? Zato što ih namiruju s lovom od hrvatskog korpusa, isto kao Srbi nekada iz Begeša,takva situacija im sasvim sigurno odgovara,do kada vidit ćemo. Mislim da tu nisi upravu....Skoro 40% BDP-a BiH je zasluga Sarajeva! Mi znaci sebi zaradjujemo! Ne znam odakle vam ta ideja da mi trosimo vas novac?! Vas Hrvata je, ne mislim nista lose ovim, malo u BiH, a znamo i kako 'lojalno' Hercegovci placaju poreze drzavi. Vi sigurno ne doprinosito toliko da se mi od tog mozemo 'ogrebat'.
|
|
Vrh |
|
|
sarah
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 03:02 |
|
|
Trazila sam neku fotku i dovelo me do ovog portala....malo sam citala pa odlucih da se ukljucim i ja....Usput sam zaboravila i kakvu sam fotografiju in the first place i trazila.....Ali ajde da i ja prokomentiram ove zakone...Glupi su, pot calling the kettle black. Preuvelicani, i sto je ironicno, vaze 100 puta uduplano za svaki grad u rs. Da,da, znam sto cete reci, Sarajevo je ''glavni grad''...jeste, na papiru, i samo za Bosnjake i Bosance....ostali imaju svoje ''glavne'' gradove.
Zakon 1.
(Sarajevo je danas najtužniji, najsmješniji, najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj. Licemjerje i glupost njegovih sadašnjih stanovnika postaje nešto što ih ontoloski odredjuje. Grad kvazi umjetnika, kvazi političara, kvazi sportista...Grad čiji sadašnji stanovnici sami sebe ubjeđuju da nešto vrijede i da su nekome bitni a svjesni su da je to laž ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju." )
Meni je jos uvijek divan, slobodan grad. Naravno da ima glupih ljudi, ima ih svugdje, ni autor ''zakona'' nije postedjen. Koliko ja primjetim, ljudi u Sarajevu zive svoje zivote, prezivljavaju i bore se kao i svi ostali u svijetu. Nisu tako opsjednuti drugima kao sto su drugi njima.
Zakon 2.
(Grad u kojem se fukara obogatila preko noći na muci svojih nekadašnjih sugrađana, na koje i dan-danas gledaju sa zavišću, zlobom i neuspješno prikrivenom mržnjom. Grad iz čijih stanovnika isijava mržnja na samu pomen bilo čega što je srpsko. Plitki u svojim hedonističkim shvatanjima života, oličenim u bureku, ćevapima i fildžanu kafe kao i čuvenim izrekama "novi dan nova nafaka" ili "pitu ne jede onaj ko ima nego ko je navik'o". Nesposobni za objektivno, dublje, sagledavanje stvari, bez ikakvog smisla za organizaciju i loši improvizatori.)
Tih koji su se obogatili preko noci je mnogo, ne samo u Sarajevu. Ne kontam sto autor zeli reci...da su se Sarajlije obogatile na muci ex-Sarajevskih Srba? To je apsurdno! Prije ce biti da su se prijeratne komsije obogatile od nas, jer ja svoj stan na Grbavici nisam zatekla kako sam ga ostavila....sve su dobre komsije odnijeli. A ovi koji su se obogatili su to uradili upravo na muci svojih ljudi, tijekom rata svercom, suradnjom sa Srbima, HVO-om, poslije rata kradjom donacija itd. Mrznja prema svemu sto je Srpsko? Naravno da ima takvih. To su oni koji ne zaboravljaju. Nije ni cudo, niti im zamjeram. To je logicno, nesto prirodno u covjeku. Aliiii opcenito imamo lose pamcenje i veliko prastanje....jedva cekamo koncerte Lukasa, ugostimo kao najboljeg prijatelja Ivicu Dacica (koji je bio za da nam rade sto su radili 3 i pol godine) zelimo dobre odnose s Beogradom, djeca nam se furaju na Bg. Sve sto je iz Bg za vecinu Sarajlija je jos uvijek dobro.
Plitki u shvatanju zivota? Ma nemoj. Sto ce drugo....kao sto rekoh, ljdui zive svoje zivote, nisu tudjima optereceni. Novi dan nova nafaka, tako i jeste u zivotu. Nikad ne znas sto ti novi dan moze donijeti ili odnijeti. Nisu sposbni za objektivno sagledanje? Nije tacno....i ovo je nesto se ne mozes kolektivno tvrditi, ovisi od osobe...Neke osobe su intelektualno zrelije od drugih...Ovo je tako glupa teza. Stvarno ne vrijedi komentirati. Vazno je da je autor über-objektivan lol. Sarajlije nisu u stanju nesto organizirati/improvizirati...sto je htio reci uopce? Sta covjek na ovo da odgovori. Na cemu zakljucuje autor ovo?
(Do te mjere uživljeni u ulogu žrtve, misle da im pripada pravo na apsolutnu istinu. Uvijek spremni da pokažu na "svog komšiju Srbina, vojnika Armije BiH" kao, eto, primjera njihove tolerancije i multietničnosti a već nakon minut, kada se "kamere ugase" tom istom Srbinu psovaće majku srpsku i četničku, govoreći drugom muslimanu "svi su ti oni, bolan, isti". Tapšaće te po ramenu, gledati u oči i govoriti "pa eto nisu svi Srbi zločinci".) Ovo autor MISLI da Bosnjaci izmedju sebe govore, jer ocito nije prisutan kada (ako) ovaj prvi musliman iz teksta drugom muslimanu govori lose o komsiji Srbinu. I ako su Sarajlije spremni da ukazu na komsiju Srbina koji je ostao to nije zbog pokazivanja osobne tolerancije vec ponosa, da ukazu na to kako je i tom Srbinu stalo do Bosne. Nisu svi isti, ni svi Srbi, ni svi Hrvati, ni svi Bosnjaci. Moje najdraze komsije su Srbi. Samo zalosno da vecina vas koji komentirate o Sarajevu u negativnom smislu vjerovatno nemate za prvog susjeda nekog iz drugih BiH konstitutivnih naroda (kakav ruzan dikriminirajuci termin btw). Vjecita uloga zrtve? Ne. Drugi, koji nisu bili u ratu vise zale i prave od Sarajeva zrtvu nego same Sarajlije. Sarajevo samo od sebe to ne zeli. Sarajlije ne zele da ih drugi zale. Nisu Srebrenicani ili Jevreji. Istinu svoju Sarajlije imaju, da. Zivili su je. Ne zele cuti kako je tesko bilo u ratu na Palama ili u Beogradu, ili drugdje u dijaspori. Logicno.
Zakon 3.
(Puni kompleksa proizašlih iz mentalne i fizičke inferiornosti, nesposobni da obuzdaju svoj pokvarenluk kao logičnu posljedicu toga, pravdaju to nekim, tobože sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokriće i alibi za provincijalni duh, osrednjost (najblaže rečeno) i primitivizam. Samo se u Sarajevu moglo desiti da se jednom Ivi Andricu dobacuje sa nipodaštavanjem u stilu "Halo, pisac, napiše li se šta", a što je tipičan primjer gore navedenog. Da nije riječ o čak i simpatičnom nepriznavanju autoriteta i nepoštivanju veličine pokazalo je vrijeme. Tu se radi o zlobi, nepatvorenoj zlobi. U Sarajevu se, jadni, i danas dan ponose time i takve i slične gestove navode kao primjer tzv. "sarajevskog duha". "Sarajevske raje". Ne kaže se džaba "čega se pametan stidi budala se ponosi".) Mentalna i fizicka inferiornost? LOLLLL Stvarno ima ljudi kojima ovi 'zakoni' zvuce logicni, stvarni, od normalne osobe? Pa ovo je sam Hitler mogao pisati! Nisam primjetila nesto lose u izgledu Sarajlija. Kao i mentalno stanje ovisi od mnogo vise faktora nego samo ''zivjeti u Sarajevu''. Mislim da je autor jako iskompleksiran. Sarajevski duh....grad kao grad ima to nesto. Ljudi su neki divni, galantni, sweet. Neki su grozni. Ali da je Sarajlija pokvaren iznositi kao fakt je suludo. Mnogo dobrih ljudi, i dobrih dijela sam vidila bas u tom Sarajevu. A mnogo sam svijeta vidila. Mogu zakljuciti da ljudu u Sarajevu nisu ni losi kakvih ima. Ali opet, sve ovisi od osobe.
Zakon 4.
(Kad smo već "kod čuvenog sarajevskog duha "70-ih i 80-ih a čime se muslimani ponose, iz samo letimičnog pogleda na imena nosioca gradskog duha tog vremena može se zaključiti da oni ne samo da nemaju razloga da budu ponosni nego nisu suštinski ni učestvovali u dešavanjima tog vremena. Tek tu i tamo pokoji bljesak kao npr. Mirza Delibašić, Tuzlak ali zanimljiv podatak je da je u toj čuvenoj utakmici u Grenoblu kada je Bosna postala prvak Evrope u košarci, najbolji igrač bio jedan Srbin, Žarko Varajić, sa najvise postignutih koševa. Skoro je izašao Bosnin "Almanah" gdje su opisani najveći uspjesi kluba i zanimljivo je da Varajić uopšte tu nije spomenut od strane uređivača!! ?? Ima još gore Blagoje Vesković je osnivač Bosne i sekretar, i on je pokojni. Nema njegove ulice, dvorane. Kad umre Srbin to je normalno, kad umre Bošnjak to je strašno! ??) Sarajevski duh...Ovde izgleda kao da autor ne moze da preboli da Sarajevo moze i bez njega i onih koji su pobjegli na Zlatiste da ga gadjaju! Da se ustvari mnogo toga nije ni promjenilo koliko oni misle. Ne trebaju selidbe ni ratovi, vrijeme cino svoje. Ni Sarajevo iz vremena mojih roditelja nije bilo isto kao iz mog vremena. Svaki grad ima svoj duh, svoje nesto sto ga cini specijalnim, ali to sigurno nisu samo stanovnici....Sada cemo blatiti i Pariz i Amesterdam jer hej, nisu to Pariz i Amsterdam cim je polovina stanovnistva Magrebskog porijekla? Bolje da ih zovemo Nova Casablanca. Ne, meni su jos uvijek i Pariz i Amsterdam, neovisno o ko u njemu zivi, jer i ti novi ljudi vremenom pokupe duh samog grada i pocnu oponasati grad. Da i u Sarajevu imamo priliv stanovnista iz mnogih krajeva. Cak i crnaca imamo sve vise, sto je meni bas drago. We have our own brothers! Ali i takvo mi je Sarajevo jos uvijek Sarajevo. Sarajevski duh je za mene osjecaj samog grada, njegove ulice, kucice, zgrade, rijeka i mostovi, brda, i ljudi su vazni ali nije ok od autora idealizirati sve prijeratno kad su ''Srbi jos tu bili'' a sada sve blatiti jer njih vise nema. Ljudi jesu dio grada, ali grad pravi ljude! I danasnje Sarajevo ima mnogo mnogo dobrih ljudi. Na kraju krajeva, ne trebam ni sa jednom osobom ni progovoriti, ja osjetim Sarajevo! Stanovnici i vladari su se kroz stoljeca mjenjali....bili su Turci pa otisli, bili Austrijanci pa otisli, bili Srbi pa otisli....grad ostaje. Ono sto je stvarno vazno ostaje. No i prije rata je Sarajevo bilo (grad Sarajevo) vise Bosnjacko, pogotovo Stari Grad. Onaj stari Sarajevski duh je mozda gone...kada sam kao dijete setala carsijom sa roditeljima, tata svakog pozna, sa svima se pozdravi....voziti se zicarom na izlet na Trebevic, pa usput u mahalama preko kojih prolazis ugledas nekog koga poznajes lol, desavalo se. To vise nije tu...ali nove generacije sebi prave osjecaje i sjecanja. Povezivati duh Sarajeva sa pojedinim osobama kao sto to rade Srbi je glupo...nisu ni Tina Fey i Amy Poehler dio New Yorskog duha po meni, bez kojeg NY ne moze...ono sto Ny cini NY je mnogo vise. Naravno sto ja osjecam o svom gradu rodjenja, svako od nas osjeca prema svom mjestu. Tako da mislim da taj duh Sarajeva nije nesto specijalno drugima.
Upadljivo je da u proslom zakonu, kao nesto lose opisuje Sarajevski duh, gdje Ivi Andricu dobacuju 'pise l se sto' (da vam pravo kazem, ovakoje naprimer i u Amsterdamu....ne daje se previse paznje poznatima, nisi per se specijalan samo sto si poznat), a u ovom zakonu duh Sarajeva kao nesto dobro pripisuje Srbima...jesu li onda Srbi dobacivali Ivi ili? Lol. Odlici se autore.
Zakon 5.
(Istorija se nasilno prekraja i prepravlja, ali kad mogu sa imenom i jezikom zašto ne bi i sa tamo nekim "vlaškim" košarkašem. Kao i svaka "novokomponovana" i neiživljena "nacija u pelenama" muslimani su skloni euforiji bez ikakvog utemeljenja i uporišta. Drskost, bezobzirnost i nezahvalnost su glavne karakteristike. Nisu rijetki oni koji su u ratu utočiste našli u Srbiji a sad sipaju drvlje i kamenje po srpskom narodu. U Sarajevu, "oličenju multietičnosti", pravoslavni popovi ulicom hodaju bez mantije po preporuci vodećih ljudi SPC, što nikad nije bilo, nisu rijetki slučajevi fizičkog napada i premlaćivanja pravoslavnih sveštenika a po prvi put u istoriji grada u Gradskoj vlasti nema ni jednog Srbina, takav slučaj nije zabilježen ni za vrijeme NDH. U Sarajevu apsolutno svi isto razmisljaju, kao po jednoj matrici, i pozicija i opozicija i obični ljudi.) Istoriju ne moze niko prepravljati, samo ju moze iz drukcijih uglova obzervirati. Ovaj zakon je tipican primjer Srpske arogantnosti. Ako neko zaboravlja na povijest, to su oni. Po meni smo svi, i Bosnjaci i Hrvati i Srbi, istih korijena, isti narod koji se vremenom podijelio. Naravno da poticemo od istih miksova plemena, ali poticu i naprimjer Njemci i Nizozemci. No Njemci nisu bolesni da na svaki forum i u knjige pisu kako su Holandjani zapravo Njemci i kako nemaju pravo na svoju naciju. Tako nesto samo mozes od Srba cuti o susjednim narodima. Izbjeglice nasle utociste u Srbiji? Da, neki jesu, Sandzak je bio pun izbjeglica... no znamo kako su ih Srbi primili u Sljivovice i Mitrovo Polje. Drskost, bezobraznost i nezahvalnost....aaaa za 3 i pol godine granatiranja se treba biti zahvalno...nisam znala, my bad.
Zakon 6.
Oops zakon 6 sam izbrisala, ali da sumiram.....Utakmice autoru slika nacije? Pa sto bi onda trebali reci za Srpske navijace. Btw, zna se koja klasa i nivo ide non-stop na utakmice i skandira. Gaje li Bosnajci mrznju prema Srbima? Naravno, mnogi. Ali ne tako dugo, potice iz zadnjeg rata pretezno. Mrznja Srba prema Bosnajcima je dublja i veca, traje duze nego vice versa. Pot calling the kettle black. Ja kao dijete nisam znala ni za religiju, ni za ratove, bitke, Turke, Kosovo....Srbi svoju djecu ovo uce. Sada su iznenadjeni ako Bosnjaci cine isto. C'mon.
Zakon 7.
Sarajevo je grad gdje se skoro svakodnevno dešavaju samoubistva starijih Srba a mladji žive pod psihičkim pritiskom neprijateljski nastrojene okoline. Posljedica toga je bježanje od stvarnosti koje se ogleda kroz razne psihičke probleme ili odavanje alkoholu i narkomaniji. Čest slučaj je da se i čisti Srbin predstavlja kao Hrvat radi dobijanja bilo kakvog posla, jer je Hrvatima ipak malo lakše u Sarajevu a o djeci iz mješovitih brakova da i ne govorimo. Uvijek prevlada ona strana roditelja koji nije Srbin. Mlađe sarajevske preostale Srpkinje se udaju za muslimane, vjerovatno u nadi da će nekad prestati nositi taj nametnuti pečat pripadnice agresorskog, genocidnog, naroda a dijete u pravilu nikad ne nosi srpsko ime, nego kobajagi neutralno: Damir, Dado ili Zlatan, sljedeće koljeno je već Muhamed.
Nisam analizirala mozgove svih Srba u Sarajevu da mogu ista reci o ovom. Ma da je tako da Hrvati dobijaju dobre pozicije.
Zakon 8.
(Oni muslimani koji su oženjeni Srpkinjama to ističu sa ponosom, opet kao primjer "kosmopolitizma", "multietničnosti" i "tolerancije" ali samo da se Vlasi ne dosjete. Po Islamu je dozvoljeno da muškarac musliman oženi nemuslimanku jer je na taj način prevodi u svoju vjeru, ona nosi njegovo prezime a pitajte muslimane šta misle o udajama muslimanki za Srbe ili Hrvate pa ćete vidjeti sta će vam reći. Ima da je se odreknu preko novina. Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem se u picu ne stavlja svinjska šunka ni u jednoj piceriji u gradu. Sarajevo je grad u kojem će vam taksista u autu pričati o svim Srbima kao koljačima i divljacima ni ne sluteći da u autu vozi baš jednog Srbina jer on zna da je Sarajevo jednonacionalan grad i baš ga briga. Ti si tu svakako u posjeti roditeljima.)
Sta je po Islamu dozvoljeno ne znam, niti me interesuje. Da se ''muslimaka'' ne smije udati za Srbina ili Hrvata je bullcrap, jer mnoge Bosnjakinje poznajem, imam u porodici. I moj partner je pola Srbin (ej gledaj ovo, mama mu ''muslimanka'', ali nisu je se odrekli preko novina). Stvarno gluposti valja ovaj covjek. U pizzu se ne stavlja svinjska sunka. Ok, logicno ako nema mnogo potraznje. Da je rijec o Tel Avivu (gdje osim malo Arapa krscana vecina ne jede svinjetinu) ne bi ni pisnuo. Taksista vam prica o svim Srbima kao koljacima....nazalost za mnoge to vazi. I sami Srbi to znaju. No koliko god koljaca i zlikovca Srpski narod proizvodi, poprilicno mnogo i humanista i intelektualaca prozivede.
Zakon 9.
(Gavrilo je tu za oslobođenje Bosne od crno-žute monarhije ispalio hice! Vladimir Perić-Valter, Vaso Miskin-Crni... su život dali za Sarajevo. Crnom su i ulicu prebili ili predili. Blum, i mnogi graditelji.. su ostali i umrli. Otisli su Meša, Kusta, Nele, Brega, Tifa, Bebek... Sa čim sada u svijet? Oćel' se mlada branit poderanim gaćama? Sarajevo je grad u kojem su popljuvali i one Srbe u koje su se do juče kleli (Vesovića, Divjaka, Pejanovića, Tifu). Sarajevo je grad gdje pokoji zalutali Srbin i danas smanjuje ton kad izgovara neko srpsko ime i pazi na svaku izgovorenu riječ.)
Mislim da ni za Hrvatsku ni BiH odvajanje od AU monarhije nije bilo oslobodjenje. Ulica Valtera Perica je tu. Blum ima svoju ulicu, mnogi vazni ne-muslimani imaju svoje ulice. Vase Miskina je dobila svoje staro ime natrag, Ferhadija, ime koje su predili u YU2 u ulicu V.Miskina. Sada nabraja autor ko je sve otisao....Mesa je otisao davno koliko ja znam, covjek je mrtav vec decenijama. Umro je prije olimpijade, a autor bi sada i njegov odlazaak na nas da svali. Kusta/Brega su tamo gdje im je bolje, medju svojima. Bebek je otisao kad je rat poceo, neka se autor zahvali svojima za to. Mnogi od nas su otisli kad je rat poceo. Tifa je jos tu, vidjam ga kako izvodi cuku. On je simbol i vole ga svi. Nije mi nikad palo na pamet da je ''Srbin''. Niko ne gleda ko si, samo budi dobronamjeran prema Sarajevu. .....Nele?!! Ozbiljno? Kome je on bitan? On je samo slucajni prolaznik. ....Divjak je heroj za Sarajlije, ako nista to smo mogli vidjeti nedavno. Ako neko pljuje na Srbe u Sa, ako je to zbog validnih razloga neka, ali ne samo sbog toga sto su Srbi. Jer pljuju i na Bosnjake, na ''svoje''.
Zakon 10.
(Sarajevo je grad gdje se nije rodila nijedna srpska beba već godinama. Sarajevo je grad gdje su Srbi prisiljeni da prodaju svoju imovinu u bescijenje. Sarajevo je grad iz kojeg je otišao svako normalan i svako ko je imao gdje a kad umre još ono malo srpskih i hrvatskih bakica i tetkica i kad se bagra dočepa i tih preostalih stanova, Sarajevo će postati stopostotno multietnički grad ali od šiptara, sandžaklija, pokojeg bosanskog muslimana, iranaca, pakistanaca, turaka i ostale islamske "brace". Sarajevo je grad gdje će svaki kvart za par godina imati svoju džamiju. Sa 40 broj je narastao na 100. Sarajevo je siv grad. Sarajevo je drugi grad. Sarajevo je muslimanski grad. Možda je vrijeme da i ime mijenja. Nije to više ono Sarajevo.) LOL Ako je muslimanski grad, onda sigurno ime ne triba mjenjat! Sarajevo je izvedeno iz....Turskog jezika! Da se ni jedna Srpska beba nije rodila je bs. Da je rekao da se u Foci ili Visegradu (prijeratnim vecinskim Bosnjackim gradovima) nije vec godinama rodila Bosnjacka beba prije bi zvucalo povjerljivo. A Srbi su kao bili prisiljeni prodati svoju imovinu? Zato nisu napustili Sarajevo posle rata (mnogi) dok ju nisu za dobar novac raspordali Sandzama i dijaspori. To moze lagati nekom ko nije bio ovde u to vrijeme, nekom ko nije bio prisutan kupovini. No i Hrvati i Bosnjaci su svoje bili ''prisiljeni'' prodati. Bukvalno su bili prisiljeni otici iz svog. Srbi vecinom nisu. Mnogi su ostali.
|
|
Vrh |
|
|
sarah
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 03:07 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Isti ko i oni sa druge strane, sa noževima i žicama. Sa "malom" razlikom sto ti degeni sto spominju noz i zice ne prodaju folove o multietnicnosti, da bi te kad otvore dushu ovako valjali ***...bez ikakvog razloga, rukometna tekma, a nije dosao ni jedan navijac iz Srbije da to bude proglaseno navijackim napushavanjem... Aj da se ne lazemo, ovo sto pevaju, isto tako misli velika vecina Bosnjaka, a onda kad neko samo konstatuje da pod ovakvim okolnostima suzivot je nemoguc, ili pocnu da valjaju zvaku kako je multivitamin pravo resenje, ili spominju traktore... I zato bez foliranja Ne prodaju ni ovakvi multietnicnost. Znamo svi sto oni misle. Mozda nije suzivot moguc, ali je stvarnost. Jos uvijek, i poslije rata u kojem je jedan narod pogotovo pokusao napraviti etnicki cistu republiku, opet imamo multietnicku zajednicu. Ili bi ti da opet neko pokusa ocistiti pojedine teritorije. Samo cudno kako u tudjini svi se super slazemo. Jad smo od naroda, svi kolektivno.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 03:09 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
sarah je napisao/la: Samo cudno kako u tudjini svi se super slazemo. Jad smo od naroda, svi kolektivno. U tuđini Bošnjaci odustanu od ideje da će imati svog muslimanskog gradonačelnika, i drugima neke "platforme" nametati. So simple.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
sarah
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 03:16 |
|
|
BBC je napisao/la: Emt, većina nas bi Sarajevo najradije poravnala kao Srbi Vukovar. Ono što su vam Srbi na brdima oko Sarajeva radili je mila majka kakve mi osjećaje imamo prema Sarajevu i Sarajlijama.
Eto, samo da znaš. Bojim se da to vise kaze o vama, i to ne dobro. Ili mislis da su u Vukovaru Srbi bili ugrozeni pa su se morali braniti? Zalosno razmiljanje. Da mozes tako nesto tudjoj djeci pozeljeti da uradis, u Sarajevu ipak zivi mnogo neduzne djece. Najezim se od osoba kao sto si ti. Nadam se da ce te karma spucat.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 03:19 |
|
|
Ne vjerujem u karmu, samo allaha.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 07 tra 2013, 14:57 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 30 tra 2013, 11:56 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5930 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
emt je napisao/la: I budi pametan stani na ovome, ne bih htjela da te kazne Ljiljo, a da ja budem uzrok. Paaaa-paaaa P.S steta sto golfovi nikad ne mogu biti oldtajmeri. Citat: Golf II postaje oldtimer!Golf II ili kod nas popularnija “dvojka” od ove godine u Njemačkoj dobija status oldtimer automobila. Model VW Golf druge generacije koji je kod nas i danas jedan od napopularnijih automobila, predstavljen je na IAA Salonu automobila u Frankfurtu u rujnu1983. godine, a neposredno nakon toga krenula je i njegova prodaja u svijetu. Između 1983. i 1991. godine, kompanija Volkswagen proizvela je ukupno 6,4 miliojuna primjeraka modela VW Golf II. U sjećanju će ostati pobjednički model VW Golf GTI sa Svjetskog prvenstva u rally-ju grupe A iz 1986. godine i specijalno napravljeni Golf model za brdsku trku Pikes Peak iz 1987. godine s motorom od 652 KS. U međuvremenu, tim Volkswagen Classic nastupa na svjetskim trkama i natjecanjima s nekoliko svojih primjeraka modela VW Golf II. Kod automobilskih kolekcionara, posebno su traženi snažni Golf-ovi za rally natjecanja s kockastim prednjim svjetlima te sve GTI varijante do modela s motorom G60. I verzija VW Golf Country koja načelno ima pogon na sva četiri kotača i koja je prethodila kasnijem modelu VW Golf Cross, omiljena je kod kolekcionara i često je rado viđen automobilski klasik. Vozilo VW Golf II će ostati upamćeno i po tome što je predstavljalo prvu seriju nekog modela marke Volkswagen koja je ponudila više varijanti, a koja je osim standardne hatchback verzije donijela i limuzinski model VW Jetta i povišenu verziju, model VW Golf Country. Izvor: http://www.m-portal.ba/2013/02/golf-ii-postaje-oldtajmer/
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 02 svi 2013, 20:08 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5930 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Ibar je napisao/la: Poskok u cjelosti prenosi komentar, bez ikakvih intervencija, bez dozvole autora i Sarajevo-x i bez ikakvih ograda prema napisanom.
Zakon 1.
Sarajevo je danas najtužniji, najsmješniji, najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj. Licemjerje i glupost njegovih sadašnjih stanovnika postaje nešto što ih ontoloski odredjuje. Grad kvazi umjetnika, kvazi političara, kvazi sportista...Grad čiji sadašnji stanovnici sami sebe ubjeđuju da nešto vrijede i da su nekome bitni a svjesni su da je to laž ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju."
Razvili zastavu SR BiHGlumac i aktivista Feđa Štukan jučer je s Emirom Hodžićem na jednu zgradu u centru Sarajeva spustio zastavu nekadašnje Socijalističke republike BiH. Kako su poručili, tim činom željeli su na Praznik rada podsjetiti građane da je postojalo vrijeme kada su svi bili jednaki pod jednom zastavom. - Toliko je krvi proliveno i opet su svi ugroženi. I svi se bore za vitalne nacionalne interese. A radnicima se poručuje da budu sretni što uopće imaju posao i da ne budale o nekim pravima. Ovom akcijom ne podržavamo nijednu političku partiju. Ukoliko smo uvrijedili nekoga ovim činom, ne izvinjavamo se, jer dok se razne zastave nama svakodnevno pred očima vihore, mi se, jednostavno, sjećamo zastave pod kojom stajaše antifašisti - poručili su Hodžić i Štukan. http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/razvili-zastavu-srbih
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 02 svi 2013, 21:48 |
|
|
Opa, performans!
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 02 svi 2013, 21:54 |
|
|
Oni stvarno misle da za svoje protivnike imaju retarde. Pobjegli od te zastave jer Srbi dominirali, sad bi je htjeli nazad da oni dominiraju.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 02 svi 2013, 21:55 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Đe je onaj grb s dimnjacima?
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 02 svi 2013, 23:24 |
|
|
Glumac i aktivista Feđa dobro poznat otprije, Citat: Skupina mladića predvođena Štukanom sredinom prošlog tjedna kroz središte je Sarajeva pronijela visoke ljestve kako bi se popeli do Kristova kipa na portalu katedrale Srca Isusova te na tri prsta njegove ispružene desne ruke navukli kondome a preko lijeve ruke izvjesili ploču s napisom "Peace".
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Deset zakona o Sarajevu! Postano: 04 svi 2013, 10:33 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Đe je onaj grb s dimnjacima? Nije ga bilo na zastavi, ali bi ga zbilja trebalo metnuti tamo .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|