HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 17:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8049 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 322  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Milorad Dodik
PostPostano: 03 lip 2013, 12:03 

Oće da ga se otarase

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 12:36 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Boško Jakšić

'nuff said. :kava

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 13:07 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Boško Jakšić

'nuff said. :kava

Bio je daleko pametniji dok se bavio samo Bliskim Istokom, slažem se.... Ne znam ni zbog čega je pre par godina počeo da se bavi domaćim temama, ja sam mislio da je on usko specijalizovan za Arape, Irance i ostalu floru i faunu iz tog područja....

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 13:34 

Šta kolege iz RS misle o ovom tekstu?

Da li Boška Jakšića zbog ovog teksta treba zatući motkom, da li su neke stvari u ovom tekstu tačne, bez obzira što je tekst kao celina sranje ili je ceo tekst pun pogodak?

Neke stvari možda jesu tačne kao ona da Dodik daje savete srbijanskim političarima i kad oni to ne traže.Tekst kao cjelina je promašaj.I do sad je Srbija na Republiku Srpsku gledala kao na dio BiH samo što Jakšiću izgleda nije jasno da Republika Srpska nije običan dio BiH kao npr.Mačva Srbije.Ni do sad Srbija nije imala smetnje od Srpske da poboljša svoje odnose sa Federacijom s kojom usput rečeno i nema zajedničku granicu mada iskreno ja i vidim gdje je prostor ili interes za ta poboljšanje.Sa institucijama BiH postoji saradnja u okvirima ustavnih ovlašćenja tih institucija koje su prilično skromne ali se izvjesno neće mijenjati.
Svakako je Dodik predugo na mjestu lidera Srpske.Vrijeme je da dođe neki novi lik ,neko ko ne bi smarao ili uveseljavao javnost nego ozbiljnije od prethodnika radio na suprostavljanju velikobošnjačkom ekspanzionizmu i reformama u Srpskoj.

The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 14:18 

Zanimljivo je kad blogeri žele sticati popularnost cinizmom i građanstvom. Danas svako može pisati što želi...

Nego Šarkoni bi mogao preuzet liderstvo u SDS.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 14:42 

storaB je napisao/la:
Zanimljivo je kad blogeri žele sticati popularnost cinizmom i građanstvom. Danas svako može pisati što želi...

Nego Šarkoni bi mogao preuzet liderstvo u SDS.

Samo što ovaj nije bloger, nego novonar "Politike". I to stari i ugledni...

Inače, tekst je teško sranje, ali je pogodio par stvari. @Srpsčanin je napisao dobar komentar u vezi teksta.

PS, stora, zaboravio si da napišeš reč "dakako" na kraju rečenice. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 15:11 

Lijepo zapažanje uvaženi Carmelo... Nisam smio,jer možda Mirkać ipak bude sputan u svojoj namjeri da dođe na čelo najveće opozicione stranke RS. Nisam siguran koliko bi i on doprinio SDSu. Kao što sam već spominjao, samo jedan čovjek ako bi pristao biti kandidat SDS-a Dodika bi razbio,svi ostali nemaju tu šansu 2014e. Ali teško je uopšte povjerovati da je taj čovjek uopšte željan politike posle svega.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 15:23 

Znaš da bi bilo dosta korisnije da tačno napišeš šta misliš, a ne da posle čitanja nagađamo...

Samo što ovaj nije bloger, nego novonar "Politike". I to stari i ugledni...

Inače, tekst je teško sranje

Prosto me šokira kakve gluposti izgovara i piše Jakšić u zadnje vreme. Blago nama sa umerenim Bakirom.

Mada, sad jeste poprilično očigledno da su struje bliske Dodiku iz bivše i sadašnje vlasti pale u drugi plan, a da ga Vučić baš i ne "miriše".

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 15:25 

Ne znam je li dozvoljeno? :)

Moja logika je jasna, sin Ratka Mladića ukoliko bi pristao i pored svega i svačega, ući u SDS i kandidovati se, oduvao bi sve. Svi ostali aktivni članovi nemaju tu moć,kako političku tako ni medijsku,a prvenstveno ugled kod naroda. Ali naravno to je samo pretpostavka da bi sin đeneralov želio pristati na takvo što,pobjeda bi bila neupitna.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 15:28 

Bojim se da to ne bi bilo pametno.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 15:33 

Citat:
BOŠKO JAKŠIĆ

Neugodan jaran
Prošla su vremena kada je Mile Dodik sa Vojislavom Koštunicom cupkao u Guči, sa Borisom Tadićem se grlio na košarkaškim utakmicama a sa Vukom Jeremićem i Cecom dernečio po Banjaluci dok mu je Dobrica Ćosić odavde slao otvorenu podršku.

Prošla su vremena kada je Ričard Lavljeg Srca iz Srpske sa bošnjačkim Saladinom, Harisom Silajdžićem, jedan dan ratovao a sutradan razmenjivao poklone, svestan da jedan bez drugog ne mogu. Obostrano su se hranili nacionalizmom.

Poređenje Harisa, ili bilo kojeg bošnjačkog lidera sa Miletom, verovatno je mučno i tegobno Bošnjacima, kao što se mnogim bosanskim Srbima neće dopasti dovođenje Mileta u istu ravan sa nekim iz Sarajeva. Ne sporim njihovo pravo da osporavaju ovu moju tezu.

Kao Haris nekad, tako i Mile sada rukovodi svojim narodom u zemlji koju ne želi. Koju prihvata kao nužnost i, kako vreme protiče, sve strastvenije pokazuje da želi da je napusti. Dodik je majstor upućivanja poruka koje isključuju kompromis.

Pošto je uspešno uspostavljao jaranske odnose, sebi je za unutrašnje potrebe politike RS obezbeđivao saglasnost Srbije.

Onda je na scenu stupio Bakir Izetbegović sa svojom ublaženom retorikom. Dodik se osamio na sprudu vremena. On jeste ens loquens, bića jezika – sećam se njegove blagoglagoljivosti od pre jedne decenije – ali je sada dogurao dotle da ga međunarodna zajednica doživljava kao ens belli, biće rata. Njegove izjave počele su da deluju anahrono.

Što bi bio njegov lični izbor da Beograd nije uvlačio u sukob sa Sarajevom. „Ništa vi u Beogradu ne razumete. Vi ste glupi ako mislite da ima razlike između Bakira i Harisa”, govorio mi je pokušavajući da predstavi kao da se ništa nije promenilo.

Potom je miljenik srpske nacionalne desnice, koji je DS-u davao patriotsku licencu, uoči poslednjih izbora u Srbiji otvoreno bio protiv Tomislava Nikolića i SNS-a.

Biće da je to ostavilo trag na njihove lične odnose, ali definitivno doprinosi uklanjanju sentimentalne bolećivosti koja je Dodiku omogućavala da svoje interese često ostvaruje na račun Beograda.

Zaokret u kosovskoj politici ima svoju refleksiju i u zvaničnom ponašanju prema Dodiku. Beograd Republiku Srpsku jasno definiše kao deo jedne druge države a ne kao teritoriju na koju Srbija ima istorijsku i političku tapiju.

Dodikovo je pravo da odabere da u okvirima BiH ostane plamteći branitelj nacionalizma. On procenjuje da je to danas politički profitabilno, kao što je po njegovu karijeru svojevremeno bilo korisno da se predstavlja kao liberalni reformator.

Sasvim je u redu i što Dodik, poslanik opozicionog Saveza reformskih snaga bosanskih Srba tokom rata, sada na sudu u Hagu brani Radovana Karadžića i tvrdi da su isključivo Bošnjaci krivi za ono što im se dogodilo.

To što Zapad svog nekadašnjeg darlinga danas doživljava kao čuvara ratnih ciljeva Srbije iz devedesetih, kao bauka nacionalizma, takođe je Dodikov autohton izbor.

Meni smeta što on očekuje da Beograd pokriva sve njegove poteze. Pošto je doskora tako i bilo, lideru Srpske porasle su ambicije pa iz „srpskog Pijemonta” sve češće šalje razne savete. Najčešće kada ih ovde i ne traže.

Izjednačavajući, mora se priznati vešto, interes Srba u RS sa sopstvenim i interesom njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sadašnji lider prekodrinskih Srba počeo je da se ponaša kao „otac srpstva”, javno deleći uputstva koja izlaze iz okvira njegovog entiteta.

Može on otvoreno da govori da se neće smiriti dok ne sruši BiH jer je „nesposobna da preživi”, ali ne može da očekuje da Srbija podrži njegove rušilačke ambicije u vreme kada Srbija želi da bude „konstruktivan faktor” regionalnih pomirenja.

Ne može Dodik da se ljuti svaki put kada Beograd krene u poboljšanje odnosa sa Sarajevom i ispravljanje asimetrije u odnosima Srbije sa BiH entitetima.

Može predsednik RS da bude protiv LDP-a u srpskoj vladi, ali nema ama baš nikakvo pravo da srpske političare ucenjuje kakvu će vladu napraviti.

Može Dodik da misli šta hoće o briselskom sporazumu, može da ga smatra lošim po svekoliko srpstvo, ali ne može javno da se stavlja na stranu radikalnih Srba sa severa Kosova – očekujući da mu Beograd aplaudira.

Zar ne deluje providno, a po Srbiju štetno, kada se Dodik svrstava uz još jednog savetodavca koji živi u drugoj državi: mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Mitropolit će mu, pošto je dobio priliku da prekonosira srpskim vlastima, zahvaliti porukom da mu se čini da je odnos Beograda prema predsedniku Srpske „nezdrav”, da neki mediji u Srbiji protiv Dodika vode „hajku” i da je Dodikova „kriminalizacija od pojedinih medija u Srbiji” sastavni deo „priče o Kosovu”. Sve mi je sve jasno, ali šta me se smatra.

Sve je to Dodikov izbor, pod uslovom da ne pokušava da preko Srbije armira svoju vladavinu, kojoj sve glasnije i češće osporavaju demokratičnost. Biće da nije slučajno Socijalistička internacionala prošle godine Dodikov SNSD isključila iz članstva. Ne porede tek tako Dodika sa francuskim desničarem Žan-Mari le Penom ili pokojnim austrijskim političarem Jergom Hajderom.

Zato me brine kada, ne propuštajući sahranu Karađorđevića, Dodik Srbiju uvlači u igre koje joj nisu od koristi. Smatram da, uprkos „specijalnim paralelnim odnosima”, nije obavezno da se Beograd i Banjaluka u svemu slažu.

Ali, u vremenima u kojima u Beogradu preovladava uverenje da treba zatvoriti kosovsko poglavlje i normalizovati odnose u regionu, Dodik i dalje, poput Harisa nekad, ispoljava gotovo raskošnu nesposobnost da shvati moderno značenje pojma politike i da odstupi od etničkog u korist građanskog okvira. Kada koketira sa građanskim, to je samo tamo gde etnički okvir ima potpunu prevagu.

Lider Srpske izgradio je imidž pragmatičnog plutokrate koji nacionalizam koristi samo u meri u kojoj mu to taktički zahtevi diktiraju. No, pre bih rekao da je Dodik rigidan, sirov političar duboko uveren ne samo u nužnost, već i u superiornost ideje koju zastupa. Ideje za koju nikakva žrtva nije prevelika.

Kao i Haris nekad, Dodik prilježno neguju svoj politički maksimalizam, od kog odstupa samo i isključivo kada ga na to prinudi tuđa sila, odnosno vlastita nemoć, pokazujući time da politiku doživljava ne kao umeće kompromisa, nego kao tehniku ostvarivanja vlastitih ciljeva po svaku cenu, naravno, pod uslovom da ta cena ne uključuje i njega samog.

Ako je Dodik kao pater familijas Srpske bio potreban Tadiću da neutralizuje prigovore o nedostatku patriotizma, takva gromada srpstva sadašnjim liderima u Beogradu nije neophodna.

Moglo bi da se kaže da je Dodiku neophodniji Nikolić, nego Nikoliću Dodik. On ima mnogo više interesa da dobije podršku Beograda, ali je to do sada zloupotrebljavao, naplaćivao na sopstvenoj političkoj sceni remeteći normalizaciju odnosa sa Sarajevom.

Taj komplikovani trougao trebalo bi drugačije da funkcioniše. Da Beograd uspostavi mnogo bolje odnose sa Sarajevom, a neka Dodik radi ono što on smatra da treba. Ovakav postaje neugodan saveznik Beograda.

Boško Jakšić
objavljeno: 02/06/2013

Šta kolege iz RS misle o ovom tekstu?

Da li Boška Jakšića zbog ovog teksta treba zatući motkom, da li su neke stvari u ovom tekstu tačne, bez obzira što je tekst kao celina sranje ili je ceo tekst pun pogodak?

Nisam ni čitao. LOL. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 15:36 

Dobro je da nisi pomislio storaB kakva si ti budala. :)

Prije će biti da nebi pristao đeneralov sin. Jer ma koliko (daću sebi za pravo iskomentarisati) imao ugleda kod naroda, ipak nema političko iskustvo (koliko god to glupo zvučalo),a i nisam baš siguran koliko mu se dopadaju glavudže u SDS danas. Puna su im usta srpstva Radovana i odbrane,a bogme nisu se nešto pretrgli u osnovnim načelima kojima se vodio i Radovan i Ratko,tu prvenstveno mislim na podršku i pomoć njihovoj odbrani, jasnom stavu BO,ali i pomoći svima onima koji su dali živote za RS.

Apropo, Darko Mladić teško da bi pristao biti dio tog i takvog društva,naročito ako bi svoj naum ostvario Mirko Šarović (isti onaj koga je stigla zločinačka ruka Pedija,ali i isti onaj koji zapravo nikada nije ostao bez funkcija i dobrih plata) i došao na čelo SDS (nije nemoguće). Naravno ima u SDS i dobrih ljudi poput načelnika Mićića i Bjelice,ali realno,banjalučki politički lobi teško da je spreman voditi pravu kvalitetnu stranačku politiku,a samim time i moja priča o eventualnom ulasku Darka u SDS i kandidaturu za predsjednika pada u vodu,jer trenutni sastav radi na pljuvanje protivnika,a ne podizanju vlastite snage i jačanju kadra.

A eto, Darko bi sasvim sigurno osvojio rekordan broj glasova kada bi se kandidovao.

Inače, NDS i DP su se spojile... Tako da će biti vjerovatno u rangu možda i SP na narednim izborima.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 17:24 

Srbi, tko bi po vama bio dosljedan nasljednik Dodika ? (recimo da ne želi više da se bavi politikom)

Baš me zanima, rijetko se o tome izjašnjavate.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 18:22 

Protiv Darka niko ništa ne bi imao protiv ;)

Naravno,moram biti subjektivan, jednostavno u ovom trenutku Dodik nema dostojnog političkog protivnika, to nije dobro za jedno demokratsko društvo. Ako me pitaš ko je dobar iz SNSD za tu funkciju,odgovor je samo jedan - Igor Radojičić.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 18:26 

Recimo da mu dosadila politika. Nije bitan Dodik, već da vidim koji igrači dišu za 100% RS.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 18:28 

Slavuj! :smajl007

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 19:11 

Upozorenja: -1
Zanimljivo će biti šta će se desiti kad Mile jednog dana napusti Ured predsjednika RS, Srbi su navikli na podjebavanje Bošnjaka u medijima, imaginarne referendume... Ko će vas svakodnevno hraniti i podgrijavati ovakvim pričama? Jer, i sam Dodik će se zasititi kako se zahvaljujući basnoslovnim primanjima i uspješnom privatnom biznisu obezbijedio za pet života.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 19:18 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ja mislim da će to više biti udar na sarajevske stranke. Sarajevske stranke ničim se ne bave osim RS-om i Dodikom začinjeno retorikom protiv "hercegovačkih separatista".

Dodik je posljedica, a ne uzrok ovakve retorike Sarajevo-Banja Luka. Odavno sam na forumima i muslimanska općinjenost RS-om datira mnogo prije Dodika. On je, dakle, posljedica agresivne sarajevske retorike prema RS-u.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 19:29 

BBC je napisao/la:
Srbi, tko bi po vama bio dosljedan nasljednik Dodika ? (recimo da ne želi više da se bavi politikom)

Baš me zanima, rijetko se o tome izjašnjavate.

slika

:D

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 19:59 

lider30 je napisao/la:
Ja mislim da će to više biti udar na sarajevske stranke. Sarajevske stranke ničim se ne bave osim RS-om i Dodikom začinjeno retorikom protiv "hercegovačkih separatista".

Dodik je posljedica, a ne uzrok ovakve retorike Sarajevo-Banja Luka. Odavno sam na forumima i muslimanska općinjenost RS-om datira mnogo prije Dodika. On je, dakle, posljedica agresivne sarajevske retorike prema RS-u.

Naklon do zemlje.

Što bi Jagnje rekao, Boško Jakšić, enough said, poštenije tekstove piše Senad Avdić. Čudo je jedno kolika je moć sublimacije drugosrbijanaca, da u jednu rečenicu mogu da strpaju po 4 laži/netačne tvrdnje/budalaštine.

Glede BBCjevog pitanja, moram da se složim s Vladimirom, iako se neke negativne tendencije vide u SDSu (vaskrs Cicka Bjelice, nastavak lopovluka i nesposobnosti na lokalnom nivou...), najprihvatljiviji posle Dodika mi je Boske.
Komunjarama tipa Radmanovića, Vasića ili Petra Đokića... Slavuj je bolestan, a i nije čovjek velikih dometa, težinu je imao čisto moralnu jedno vrijeme, a i to je prokockao.
Od nižerangiranih, aduti su mi Igor Radojičić, Vukota Govedarica i Aleksandra Pandurević, tu vidim neki materijal, ostalo je sjest i plakat.

Sviđalo mi se šta priča i Petar Kunić kad se odvojio od PDPa, ali zameo ga vjetar negdje, da nije umro naopako?

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 22:04 

Koliko znam živ je Kunić,jedno vrijeme je bio formirao i sopstvenu stranku ( sa obrazovanim kadrom),ali nije išlo prema očekivanju.

Ne znam samo po čemu je Bosić veći političar od Radojičića (zanemarimo političku pripadnost)?
Slavuj je čista zajebancija.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 22:11 

Izguglah da je prešao u DNS i da je poslanik u zajedničkim organima valjda... te dijelove raspadnute Biljanine stranke nikad nisam uspio da ispratim, posebno jer su svi Krajišnici sem Hadži Jovana :)

Boske je vođa, Radojičić baš i ne vidim da jeste.

Slavuj je čovjek koji je odrapio četiri godine u logoru, bar to treba poštovati.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 22:20 

Apsolutno da treba poštovati Slavkovu logorašku prošlost, par puta sam ga vidjeo u IS, pričao je rođaku kako mu se maltene sasušuju noge od svega onoga što je prošao po raznim logorima i maltretiranjima...
Ali sam njega spomenuo u kontekstu 100% RS.

Teško da je Boske vođa (naravno stvar je percepcije,možda sam subjektivan),dakako meni Ognjen djeluje puno više vođa. Još ako bi Mirkoni upao,to bi tek bila čista pometnja, Govedarica, onaj Brko ili Kole nemaju kvalitet,niti odmjerenost,što se kaže srčani i neracionalni.

Radojičić je puno jači političar, usudiću se pa reći sa te pravno-tehničko političke strane i od Milorada. Iako nije završio pravo,vrstan je poznavalac istog. Umjeren,a opet jasan i direktan, ima političku eleganciju, naravno pojam liderstva je nešto što se stiče... Kako god,ukoliko ne dođe do jednog senzacionalizma u SDS poput mog navođenja, 2014. neće opozicija učiniti ništa.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 22:27 

Ono što je meni problematično, a nisam uputjen, je Igorov uticaj u SNSDu.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2013, 23:41 

I meni Igor izgleda OK. :neznam

Bosić mi sav nešto pogubljen.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8049 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 322  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, korne, pakovic, Patriota, Usora 95 i 33 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: