|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 44 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
sokoli
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 03 lip 2013, 22:34 |
|
|
rastko je napisao/la: volvoks je napisao/la: Jadno i paćenički, mi u RH svake godine pokatoličimo 50-70 mladih muslimana pa to ne završi u novinama Da se ta devojka prakticno odrekla zastite zakona i pristala da bude trecerazrdeni gradan samo da bi izabrala stranu morala i pravde ,svaka cast Ha ha ha ha ha jedino u ovome zavidim vama srbima.Bash imate smiso za humor.Strana morala i pravde!!!!!!!!!
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 03 lip 2013, 22:41 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8170 Lokacija: Republic of Srpska
|
Samo još jedan dokaz koliko je Islam određen i ograničen. Prije par mjeseci je neka srpkinja prešla iz Pravoslavlja u Islam i nigdje nisam vidio da se to nešto pretjerano prijetilo osuđivalo,a čim se nešto ovakvo desi... djevojci zagorčavaju život...
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
|
rastko
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 03 lip 2013, 22:45 |
|
|
POL_GASOL je napisao/la: rastko je napisao/la: Vidi u Hrvatskoj su Hrvati punopravni gradani U Srbiji su Srbi trecerazredni gradani ,posle Hrvata ,Albanaca i Roma Da se ta devojka prakticno odrekla zastite zakona i pristala da bude trecerazrdeni gradan samo da bi izabrala stranu morala i pravde ,svaka cast Jelda da je mala zgodna? Dobro nam dosla nova Srpska sestra Cak nema ni kockastu glavu ,znaci nema ni Albanski primesa ,znas genetika Prste da pojedes
|
|
Vrh |
|
|
rastko
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 03 lip 2013, 22:47 |
|
|
sokoli je napisao/la: rastko je napisao/la: Da se ta devojka prakticno odrekla zastite zakona i pristala da bude trecerazrdeni gradan samo da bi izabrala stranu morala i pravde ,svaka cast Ha ha ha ha ha jedino u ovome zavidim vama srbima.Bash imate smiso za humor.Strana morala i pravde!!!!!!!!! Imo sam prije komsinicu ,bivsu Albanku Nije bila zgodna ko ova ,glava joj ko televizor
|
|
Vrh |
|
|
Vukan
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 03 lip 2013, 23:46 |
|
Pridružen/a: 13 svi 2013, 20:17 Postovi: 732 Lokacija: Glavni grad
|
Genetski i fenotipski Srbi u cjelini su blizi Albancima nego Rusima.
_________________ Audaces fortuna iuvat
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 28 pro 2017, 19:34 |
|
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 28 pro 2017, 19:40 |
|
|
E ta ce se kandidirati za srpskog clana predsjednistva i dobiti glasove muslimana
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 29 tra 2018, 15:22 |
|
|
Sulejman postao Dusan.
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 29 tra 2018, 17:00 |
|
|
Zar se vi to javno hvalite što ste si još malo pojačali mnogobrojnu bliskoistočnu osmanlijsku genetiku ili nam samo želite dodatno potvrditi da ste vjerska nacija poput Muslimana jer već odprije svi znamo i za jedno i za drugo, nije neka tajna u pitanju.
|
|
Vrh |
|
|
iJozo
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 29 tra 2018, 22:08 |
|
|
Mirv, zasto si iskompleksiran?
_________________ Djela su bitnija od rijeci.
Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 26 kol 2018, 07:43 |
|
|
Dno tema, tko uopće komentira ovako osoban čin kao što je prelazak u drugu crkvu? Pa bolje i šizmaticima da je pristupila nego nekoj sekti od 400 ljudi u kojoj prvi čovjek vjeruje da je inkarnacija Krista. Ako se za ovo pripremala, ušla svojom voljom... neka je. Ne voli Bog ni pravoslavlje ni katolicizam, već dobra i čestita čovjeka.
Ja osobno NIKAD ne bih iskupio iz KC, ali i to je također moja osobna stvar. Velika greška na ovim prostorima koju su ipak izbjegli Mađari i Albanci, njima vjera ne kroji nacionalnost. Smatraš li se Hrvatom, govoriš li hrvatski, onda si Hrvat. A vjera je tvoja osobna stvar. Zato i imamo HPC sa 16 tisuća vjernika, koju Srbi ustrajno pljuju kao još jednu urotu protiv SPC.
Kod Srba je sve urota, nepodnošljiv narod.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 26 kol 2018, 08:53 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25820 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Stvar je u tomu što vjera nije nije osobna stvar pojedinca, nešto intimno. To je stav koji je plod new age liberal filozofije, ali u biti to nikada nije bilo tako.
Prije svega, po svim religijskim uzusima vjera nije nešto privatno. Nitko nema pravo privatizirati tako nešto i prakticirati sukladno svojim nekakvim viđenjima i osjećanjima. To je sprdnja od religije. I u temeljima kršćanskog nauka stoji - nema privatiziranja vjere i zasebnih tumačenja, svaki vjernik je vjernik tek u simbiozi sa drugima. Vjera se ne prakticira samostalno već kroz zajedništvo sa drugim vjernicima. I u tom smislu vjernik si tek kada si u stalnoj vezi sa drugima, nema u vjeri mjesta za određne oblike privatnosti jer biti vjernik znači stalno preispitivanje svojih postupaka, u ovom slučaju pristupanju crkvi. To znači otvorenu komunikaciju sa drugima kao zajednicom po tom pitanju i tu nema mjesta za skrivanje pod deku.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 26 kol 2018, 09:14 |
|
|
Da i ne, nešto si krivo shvatio a za nešto se mogu složit da u biti je tako... Ne mislim naravno da se katolička vjera može prakticirati u slobodnom stilu, već ne gađaš trulim rajčicama Hrvata ako je protestant ili što već. To ti je sunarodnik, druge vjere. Na to sam mislio. Za privatnost se ne slažem u cjelosti, na ispovijed se primjerice ide sam a svećenik je o tvojim ispovijedima obavezan šutjeti. Tako je bar zamišljeno. Pa i prvi simbol kršćanstva je životinja koja šuti.
|
|
Vrh |
|
|
kolubara
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 26 kol 2018, 13:35 |
|
|
volvoks je napisao/la: Metemma je napisao/la: Volvokse, šta lupetaš. Pa pokatoličimo, samo u mojoj župi su se krizmala tri muslimana sada kad sam bio kum i dva kada sam se sam krizm'o... Kod vas očito nije tako kad slavite svaki prelaz k'o Muslimani mozda zato sto kod vas niko osim katolika rvata ne moze da dodje do posla? jesi se tu zapitao? dok vi i obrezani u srbiji dzabalebarite u drzavnoj sluzbi i drzavnim stanovima. tek kada bvas budu počistili odatle , tiho, i pametno, okom za oko, onda biste se i vi posrbljavali brze nego sto mislis.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 21 tra 2019, 14:13 |
|
|
Pokrsti se Almedina
Prohujaše ratni dani i vrijeme dođe mira ali jedna strašna priča u srce me moje dira. Iz strašnoga prošlog rata kad baliye i ustaše na krst časni kao zvijeri krvoločno kidisaše. Da unište pravoslavlje i ostvare želje stare da zlobnici Alahovi srpskom zemljom gospodare. Pa odlučih da zapjevam da me pusta želja mine nego, braćo, poslušajte ovu pjesmu od istine. Kad se Bosna suočila sa vihorom teškog rata ustao je srpski narod stanuo je brat uz brata. Svi su spremni i odlučni za boj ljuti što se sprema shvatili su da života s baliyama više nema. Najprvo se Sarajevo u plamenu ratnom nađe zametnu se boj krvavi mnogi ne zna što ga snađe. Boj se bije na sve strane od Goražda do Kupresa sva se Bosna od tutnjave i velikog jada stresa. Na svakoj se stopi gine širom zemlje hercegove narod bježi ispred noža i zbija se u zbjegove. Ali mnogi ne uteče ustaški ga nož dohvati ponovo se pune jame otvaraju kazamati. Pod Kupresom, tvrdim gradom danima se bitka bije ustašama pripomažu ljute handžar divizije. U krvavom tome boju na stotine mrtvih osta velikih je vitezova neka im je zemlja prosta. Ranjenici pomoć traže na vratima od Kupresa crveni se megdan polje svud gomile ljudskog mesa. Jedan ranjen srpski borac u mukama pomoć ište nema nikog da ga spasi sam je ost'o na bojište. Rafal ga je pokosio slomio mu desnu nogu ali ruke nebu pruža i višnjem se moli Bogu. Da ga spasi od nesreće ili da mu skrati muke da ne padne u ustaške krvoločne grešne ruke. Već mu snaga na izmaku po lokvi se krvi vuče grdno žali što baliya do kraja ga ne dotuče. Vjetar goru razgovara sunce klonu na zapadu a Radmilo od Kupresa i poslednju gubi nadu. Da će više doma viđet staru majku, sestru, brata nego će mu kosti ostat pod kupreška tvrda vrata. Kad aveti muslimanske napadoše iznenada kuće pale i smrt siju zarobiše mladog Rada. U Viktor ga Bubanj vode logor smrti i užasa đe umire svaka nada đe mnogima ne bi spasa. Tu je muke Isusove srpski junak podnosio ali vjeru pravoslavnu pogaziti nije htio. Šest mjeseci proveo je u Viktoru zloglasnome đe se žive oči vade i junačke kosti lome. No Radmila u nesreći bal posluži iznenada jedne noći u logoru pojavi se bula mlada. Bolničarka u logoru bješe mlada Almedina kao da je Đulage bega il' Atlagić Huseina. No ni tada ne bi mogla biti ljepša ni zgodnija ljepoti se njenoj divi sarajevska turadija. Plave kose razasula niz bijele bujne grudi nije čudo ljudski razum zašto često i poludi. A tijelo božanstveno ukrasila skupa svila i rimski bi papa rado sa njenoga ruč'o krila. Lice kao u princeze bez pudera i pomade oka ne mo''š odvojiti od Sarajke, bule mlade. No i nju su jedne noći na dežurstvu u tamnici silovali i mučili Alijini bojovnici. Od tada je Almedina tursku vjeru pogazila i kovala plan osvete da bi dušu umirila. No Radmila svezanoga Almedina kada viđe začudi se i zamalo sa pameti da ne siđe. Pa ga gleda sa čuđenjem dok suzama nema broja a Radmilo progovori Almedina, željo moja. Dopao sam teških muka moja školska drugarice Alaha ti jedinoga izbavi me iz tamnice. Ili daj mi otrov neki pa mi skrati ove muke tada bula drugu svome oko vrata sklopi ruke. Na zlu mjestu nađosmo se sad narodi naši rate ko se ovom jadu nad'o kada sam te zvala brate. Učiniću sve za tebe najbolji si drug mi bio a to što si sada ovdje znam da nisi zaslužio. I mene su silovali i mučili jedne noći meni ovdje mjesta nema i biću ti od pomoći. Nepravda me mnogo boli i moja je duša prazna no se nadam da će i njih zaslužena stići kazna. Rade bulu primi sebi kao melem nasred rane ona mu je zadnja nada da mu sunce opet grane. Pa planove oni grade kako da se od zla spase dok Miljacka voda huči i u krvi talasa se. Poslije mnogo vijećanja dogovor su učinjeli u tamnici da ne smije zateći ih dan bijeli. Teškom mukom okove su poskidali sa Radmila ali želja za slobodom od svega je jača bila. U bolničko odijelo presvuče se Rade mladi Almedina bješe spremna sve za ljubav da uradi. A kad stražar zadrijema i sanku se pustom preda Almedina nož poteže i kroz srce probode ga! Krv poteče, turska vrela a bula se smije mlada osvetila svoj je ponos pa za ruku zgrabi Rada. Povede ga u noć samu kroz prolaze sigurnije na kapiji od logora ustavlj'o ih niko nije. Da su oni bolničari mislile su turske straže još jednom se pokazalo da hrabrima Bog pomaže. Noć je tamna i stravična od boja se Igman stresa a Turkinja privija se uz junaka sa Kupresa. Pritisle je misli teške s čežnjom joj se bori duša i odluči srce svoje iz njedara da posluša. Pa Radmilu bula zbori srce ću ti svoje dati iako smo druge vjere to nas neće sputavati. Odričem se ja Alaha turske vjere i Kurana jer odavno, moj viteže naša krv je miješana. A Radmilo iz njedara vadi mali krst od zlata pa ga pruža Almedini ona Božji dar prihvata. Pa na grudi krst privija što u punom blista sjaju poljubi ga bula mlada po srpskome običaju. Prekrsti se sa tri prsta vo ime Oca i Sina i Svjatoga Duha amin izgovori Almedina. Radmilo se buli divi iz grudi mu uzdah krenu pa poljubi u obraze tu lijepu mladu ženu. Zajedno su sačekali da bijela zora svane pa Radmilo u tom času u dvi vatre zapretan je. Pa kad sunce na istoku svoje zlatne zrake prosu sa usana Radmilovih Almedina pije rosu. No je vakat putovati jer su blizu turske čete a oružja ne imahu osim male bajonete. Sa kojom je Almedina rasporila Muslimana a do srpskih položaja treba hoda bar dva dana. Morali su Igman preći da bi stigli do slobode đeno hrabri Romanijci za krst časni bitku vode. Dvije noći i dva dana pješačiše uz planinu dok stigoše među braću đe slobode sunce sinu. Sa divljenjem srpski borci mladu bulu pogleduju ljepoti se njenoj dive potajno joj namiguju. Sve bi dali samo kad bi u zagrljaj njihov pala ali znaju da se bula mladom Radu obećala. Pa povede Rade bulu svome milom zavičaju plotunima iz pušaka saborci ih ispraćaju. Kad pro praga suđenoga zakorači mlada bula od ljepote sva zasija Radmilova tanka kula. Zapjeva mu stara majka nije čudo, kako neće sina joj je Almedina izbavila iz nesreće. Pa je stara blagosilja dok suzama nema broja poljubi je pa joj reče ti ćeš biti snaha moja. Svoje vjerske običaje ako nećeš ne ostavljaj nek' odluči volja tvoja pokrsti se ili klanjaj. Ali niko mog'o nije pokolebat' volju njenu krst poljubi, u crkvu pokrsti se u Jelenu. Pa se vjenča gorska vila sa sokolom sa planina pokloni mu dar najljepši Jovana mu rodi sina. Ali rat se rasplamsava na svakoj se stopi gine Rade ode među braću na braniku otadžbine. A Jelena na dom osta da Jovana sina hrani ne sluteći da im opet primiču se teški dani. Dok na selo jedno veče Muslimani napadoše spržiše ga do temelja i svu čeljad odvedoše. Radmilovu majku staru objesiše kraj bunara pa Jelena uzalud se hatibima otimala. Kada pođe da Jovana od dušmana turskih spasi po glavi je kundak stiže stopošta se po terasi. Na grudi joj krst zasija Turčin priđe da ga skine on zasija čudnim sjajem i nestade u visine. Prepade se ture mlado stade srce u baliyi spremaše se da utekne dok ne začu plač dječiji. Pa ulete u odaju primače se kolijevci i Jovana malog zgrabi od nepunih šest mjeseci. Nećeš, vlašče, kunem ti se više gledat bijela dana a Jelena u bunilu ču prijetnju Muslimana. Iznemogla, sva u krvi pokušava da ustane ali ljubav roditeljska pobijedi ljute rane. Pri ruci joj pridesi se ona mala bajoneta a proključa bijes u njoj kada začu plač đeteta. Taman ture isukalo iz korica nož krvavi a dijete od straha se u sopstvene suze davi. A Jelena primače se iza leđa Muslimanu i u vrat mu nož zabode on k'o trula klada panu. Pa u jadu velikome ona ščepa svog Jovana ali dolje ispod kuće čuje graju Muslimana. Kad u jadu velikome sa prozora skoči dolje viđe kako jedan Turčin Radmilovu sestru kolje. Al' ne moga da je spasi jer je odveć bilo kasno a da i njih isto čeka bilo joj je dobro jasno. Noć je tamna od nesreće i turskoga noža spasi da svijeća njihova se zanavijek ne ugasi. No je rane grdne bole ali neće da se preda zbog voljenog svog Radmila i njihovog mladog čeda. Bješe svesna da prolazi kroz stradanja i golgotu ali moto njezin bješe sve izdržat u životu. Sjetila se kume svoje Muslimanke sa Mokljena k'o rođenu sestru svoju prihvatila ta je žena. No Jelena nije smjela da istinu kaže pravu morala je da se snađe da izvuče živu glavu. Pa Jovana, sina svoga Almirom je ona zvala tri godine uspješno je tajnu svoju prikrivala. Svom Radmilu Jelena je uistinu vjerna bila pa je nije sve vrijeme muška ruka dohvatila. S vojnicima UNPROFOR-a potajno je jednog dana napustila dom kumovski i krenula put Igmana. Tu Radmila svoga nađe jedva ga je prepoznala brada mu je nečešljana do pojasa dohvatala. Kosa pala na ramena pogled vučji ispod vjeđa pogledati strašan bješe kao Srđa Zlopogleđa. Automat u desnicu stari ratnik čvrsto stega dokle Jovan i Jelena nađoše se ispred njega. Kad ih viđe ne mogaše on očima da vjeruje prekrsti se i Gospodu velikom se zahvaljuje. Bože dragi sa nebesa na svemu ti danas hvala a Jelena već bijaše u zagrljaj njemu pala. Među vojskom nasta slavlje šenluk čine iz busija Rade sina prigrlio Jelena srećom sija. Dan slobode svima sinu na gubitku svako bješe a Radmilo i Jelena novi život započeše.
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 23 tra 2019, 18:53 |
|
|
Ateist je napisao/la: Pokrsti se Almedina
Prohujaše ratni dani i vrijeme dođe mira ali jedna strašna priča u srce me moje dira. ... ... Dan slobode svima sinu na gubitku svako bješe a Radmilo i Jelena novi život započeše. "Pokrsti se AlmedinaProhujaše ratni dani i vrijeme dođe mira ali jedna strašna priča u srce me moje dira..." (kraj citata) Pjesma je bujno maštovita, što je vrlina, koju Srbi imaju, razvijaju i cijene! Tako su poznati po mitovima i legendama, kao i lažima u koje se vrlo lako užive i sami u njih vjeruju. Tako je i rekao srpski akademik, Dobrica Ćosić:„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.”
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 14 lip 2023, 12:41 |
|
|
Alal joj vera, odjebala pedofilsku sektu hahahahhaha Bez imalo blama kraljica Kako muslimanka ljubi krst Akobogda svaka ce tako. Amen Znam da nase migice boli stomak kad vide ovo, neka boli tek ce hahahaha
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 14 lip 2023, 14:03 |
|
|
Ateist je napisao/la: Pokrsti se Almedina
Prohujaše ratni dani i vrijeme dođe mira ali jedna strašna priča u srce me moje dira. Iz strašnoga prošlog rata kad baliye i ustaše na krst časni kao zvijeri krvoločno kidisaše. Da unište pravoslavlje i ostvare želje stare da zlobnici Alahovi srpskom zemljom gospodare. Pa odlučih da zapjevam da me pusta želja mine nego, braćo, poslušajte ovu pjesmu od istine. Kad se Bosna suočila sa vihorom teškog rata ustao je srpski narod stanuo je brat uz brata. Svi su spremni i odlučni za boj ljuti što se sprema shvatili su da života s baliyama više nema. Najprvo se Sarajevo u plamenu ratnom nađe zametnu se boj krvavi mnogi ne zna što ga snađe. Boj se bije na sve strane od Goražda do Kupresa sva se Bosna od tutnjave i velikog jada stresa. Na svakoj se stopi gine širom zemlje hercegove narod bježi ispred noža i zbija se u zbjegove. Ali mnogi ne uteče ustaški ga nož dohvati ponovo se pune jame otvaraju kazamati. Pod Kupresom, tvrdim gradom danima se bitka bije ustašama pripomažu ljute handžar divizije. U krvavom tome boju na stotine mrtvih osta velikih je vitezova neka im je zemlja prosta. Ranjenici pomoć traže na vratima od Kupresa crveni se megdan polje svud gomile ljudskog mesa. Jedan ranjen srpski borac u mukama pomoć ište nema nikog da ga spasi sam je ost'o na bojište. Rafal ga je pokosio slomio mu desnu nogu ali ruke nebu pruža i višnjem se moli Bogu. Da ga spasi od nesreće ili da mu skrati muke da ne padne u ustaške krvoločne grešne ruke. Već mu snaga na izmaku po lokvi se krvi vuče grdno žali što baliya do kraja ga ne dotuče. Vjetar goru razgovara sunce klonu na zapadu a Radmilo od Kupresa i poslednju gubi nadu. Da će više doma viđet staru majku, sestru, brata nego će mu kosti ostat pod kupreška tvrda vrata. Kad aveti muslimanske napadoše iznenada kuće pale i smrt siju zarobiše mladog Rada. U Viktor ga Bubanj vode logor smrti i užasa đe umire svaka nada đe mnogima ne bi spasa. Tu je muke Isusove srpski junak podnosio ali vjeru pravoslavnu pogaziti nije htio. Šest mjeseci proveo je u Viktoru zloglasnome đe se žive oči vade i junačke kosti lome. No Radmila u nesreći bal posluži iznenada jedne noći u logoru pojavi se bula mlada. Bolničarka u logoru bješe mlada Almedina kao da je Đulage bega il' Atlagić Huseina. No ni tada ne bi mogla biti ljepša ni zgodnija ljepoti se njenoj divi sarajevska turadija. Plave kose razasula niz bijele bujne grudi nije čudo ljudski razum zašto često i poludi. A tijelo božanstveno ukrasila skupa svila i rimski bi papa rado sa njenoga ruč'o krila. Lice kao u princeze bez pudera i pomade oka ne mo''š odvojiti od Sarajke, bule mlade. No i nju su jedne noći na dežurstvu u tamnici silovali i mučili Alijini bojovnici. Od tada je Almedina tursku vjeru pogazila i kovala plan osvete da bi dušu umirila. No Radmila svezanoga Almedina kada viđe začudi se i zamalo sa pameti da ne siđe. Pa ga gleda sa čuđenjem dok suzama nema broja a Radmilo progovori Almedina, željo moja. Dopao sam teških muka moja školska drugarice Alaha ti jedinoga izbavi me iz tamnice. Ili daj mi otrov neki pa mi skrati ove muke tada bula drugu svome oko vrata sklopi ruke. Na zlu mjestu nađosmo se sad narodi naši rate ko se ovom jadu nad'o kada sam te zvala brate. Učiniću sve za tebe najbolji si drug mi bio a to što si sada ovdje znam da nisi zaslužio. I mene su silovali i mučili jedne noći meni ovdje mjesta nema i biću ti od pomoći. Nepravda me mnogo boli i moja je duša prazna no se nadam da će i njih zaslužena stići kazna. Rade bulu primi sebi kao melem nasred rane ona mu je zadnja nada da mu sunce opet grane. Pa planove oni grade kako da se od zla spase dok Miljacka voda huči i u krvi talasa se. Poslije mnogo vijećanja dogovor su učinjeli u tamnici da ne smije zateći ih dan bijeli. Teškom mukom okove su poskidali sa Radmila ali želja za slobodom od svega je jača bila. U bolničko odijelo presvuče se Rade mladi Almedina bješe spremna sve za ljubav da uradi. A kad stražar zadrijema i sanku se pustom preda Almedina nož poteže i kroz srce probode ga! Krv poteče, turska vrela a bula se smije mlada osvetila svoj je ponos pa za ruku zgrabi Rada. Povede ga u noć samu kroz prolaze sigurnije na kapiji od logora ustavlj'o ih niko nije. Da su oni bolničari mislile su turske straže još jednom se pokazalo da hrabrima Bog pomaže. Noć je tamna i stravična od boja se Igman stresa a Turkinja privija se uz junaka sa Kupresa. Pritisle je misli teške s čežnjom joj se bori duša i odluči srce svoje iz njedara da posluša. Pa Radmilu bula zbori srce ću ti svoje dati iako smo druge vjere to nas neće sputavati. Odričem se ja Alaha turske vjere i Kurana jer odavno, moj viteže naša krv je miješana. A Radmilo iz njedara vadi mali krst od zlata pa ga pruža Almedini ona Božji dar prihvata. Pa na grudi krst privija što u punom blista sjaju poljubi ga bula mlada po srpskome običaju. Prekrsti se sa tri prsta vo ime Oca i Sina i Svjatoga Duha amin izgovori Almedina. Radmilo se buli divi iz grudi mu uzdah krenu pa poljubi u obraze tu lijepu mladu ženu. Zajedno su sačekali da bijela zora svane pa Radmilo u tom času u dvi vatre zapretan je. Pa kad sunce na istoku svoje zlatne zrake prosu sa usana Radmilovih Almedina pije rosu. No je vakat putovati jer su blizu turske čete a oružja ne imahu osim male bajonete. Sa kojom je Almedina rasporila Muslimana a do srpskih položaja treba hoda bar dva dana. Morali su Igman preći da bi stigli do slobode đeno hrabri Romanijci za krst časni bitku vode. Dvije noći i dva dana pješačiše uz planinu dok stigoše među braću đe slobode sunce sinu. Sa divljenjem srpski borci mladu bulu pogleduju ljepoti se njenoj dive potajno joj namiguju. Sve bi dali samo kad bi u zagrljaj njihov pala ali znaju da se bula mladom Radu obećala. Pa povede Rade bulu svome milom zavičaju plotunima iz pušaka saborci ih ispraćaju. Kad pro praga suđenoga zakorači mlada bula od ljepote sva zasija Radmilova tanka kula. Zapjeva mu stara majka nije čudo, kako neće sina joj je Almedina izbavila iz nesreće. Pa je stara blagosilja dok suzama nema broja poljubi je pa joj reče ti ćeš biti snaha moja. Svoje vjerske običaje ako nećeš ne ostavljaj nek' odluči volja tvoja pokrsti se ili klanjaj. Ali niko mog'o nije pokolebat' volju njenu krst poljubi, u crkvu pokrsti se u Jelenu. Pa se vjenča gorska vila sa sokolom sa planina pokloni mu dar najljepši Jovana mu rodi sina. Ali rat se rasplamsava na svakoj se stopi gine Rade ode među braću na braniku otadžbine. A Jelena na dom osta da Jovana sina hrani ne sluteći da im opet primiču se teški dani. Dok na selo jedno veče Muslimani napadoše spržiše ga do temelja i svu čeljad odvedoše. Radmilovu majku staru objesiše kraj bunara pa Jelena uzalud se hatibima otimala. Kada pođe da Jovana od dušmana turskih spasi po glavi je kundak stiže stopošta se po terasi. Na grudi joj krst zasija Turčin priđe da ga skine on zasija čudnim sjajem i nestade u visine. Prepade se ture mlado stade srce u baliyi spremaše se da utekne dok ne začu plač dječiji. Pa ulete u odaju primače se kolijevci i Jovana malog zgrabi od nepunih šest mjeseci. Nećeš, vlašče, kunem ti se više gledat bijela dana a Jelena u bunilu ču prijetnju Muslimana. Iznemogla, sva u krvi pokušava da ustane ali ljubav roditeljska pobijedi ljute rane. Pri ruci joj pridesi se ona mala bajoneta a proključa bijes u njoj kada začu plač đeteta. Taman ture isukalo iz korica nož krvavi a dijete od straha se u sopstvene suze davi. A Jelena primače se iza leđa Muslimanu i u vrat mu nož zabode on k'o trula klada panu. Pa u jadu velikome ona ščepa svog Jovana ali dolje ispod kuće čuje graju Muslimana. Kad u jadu velikome sa prozora skoči dolje viđe kako jedan Turčin Radmilovu sestru kolje. Al' ne moga da je spasi jer je odveć bilo kasno a da i njih isto čeka bilo joj je dobro jasno. Noć je tamna od nesreće i turskoga noža spasi da svijeća njihova se zanavijek ne ugasi. No je rane grdne bole ali neće da se preda zbog voljenog svog Radmila i njihovog mladog čeda. Bješe svesna da prolazi kroz stradanja i golgotu ali moto njezin bješe sve izdržat u životu. Sjetila se kume svoje Muslimanke sa Mokljena k'o rođenu sestru svoju prihvatila ta je žena. No Jelena nije smjela da istinu kaže pravu morala je da se snađe da izvuče živu glavu. Pa Jovana, sina svoga Almirom je ona zvala tri godine uspješno je tajnu svoju prikrivala. Svom Radmilu Jelena je uistinu vjerna bila pa je nije sve vrijeme muška ruka dohvatila. S vojnicima UNPROFOR-a potajno je jednog dana napustila dom kumovski i krenula put Igmana. Tu Radmila svoga nađe jedva ga je prepoznala brada mu je nečešljana do pojasa dohvatala. Kosa pala na ramena pogled vučji ispod vjeđa pogledati strašan bješe kao Srđa Zlopogleđa. Automat u desnicu stari ratnik čvrsto stega dokle Jovan i Jelena nađoše se ispred njega. Kad ih viđe ne mogaše on očima da vjeruje prekrsti se i Gospodu velikom se zahvaljuje. Bože dragi sa nebesa na svemu ti danas hvala a Jelena već bijaše u zagrljaj njemu pala. Među vojskom nasta slavlje šenluk čine iz busija Rade sina prigrlio Jelena srećom sija. Dan slobode svima sinu na gubitku svako bješe a Radmilo i Jelena novi život započeše.
|
|
Vrh |
|
|
Benzodiazepine
|
Naslov: Re: PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Od Dalide do Ive Postano: 14 lip 2023, 17:15 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|