|
|
Stranica: 3/5.
|
[ 119 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 15:53 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ah taj hrvatski panslavizam. Uistinu, od svih svjetskih duša slavenske su najveće i najdalekovidnije, no od svih slavenskih duša najveće i najdalekovidnije su one hrvatske koje diči nepatvorena ljubav  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:12 |
|
|
Zato volim legende. Mnoge od njih, ma kako lude bile, sadrže barem malo zrnce istine. A ako i ne, govore nam mnogo o tome kako su u prošlosti ljudi razmišljali i doživljavali sebe. Konkretno u ovom slučaju ukazuju na to da su kulturne, jezične, političke i svake druge veze između Čeha, Slovaka i Hrvata nekad bile mnogo jače nego što su danas. Što mi uopće ne bi bilo teško dokazati. Ali o tome drugi put. Kako funkcioniram kao Vitezovićev advocatus diaboli? Ide li mi? 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:31 |
|
|
snowflake je napisao/la: Zato volim legende. Mnoge od njih, ma kako lude bile, sadrže barem malo zrnce istine. A ako i ne, govore nam mnogo o tome kako su u prošlosti ljudi razmišljali i doživljavali sebe. Konkretno u ovom slučaju ukazuju na to da su kulturne, jezične, političke i svake druge veze između Čeha, Slovaka i Hrvata nekad bile mnogo jače nego što su danas. Što mi uopće ne bi bilo teško dokazati. Ali o tome drugi put. Kako funkcioniram kao Vitezovićev advocatus diaboli? Ide li mi?  Obrani još hrvatsku granicu na Varni pa ćemo te predložiti redu Hrvatskog Zmaja za zmajenje kao zmajicu od Crnog Mora  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:40 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Ah taj hrvatski panslavizam. Uistinu, od svih svjetskih duša slavenske su najveće i najdalekovidnije, no od svih slavenskih duša najveće i najdalekovidnije su one hrvatske koje diči nepatvorena ljubav  . Da, moram ja s ove teme i to hitno. Pretvaram se u panslavista da je to strašno. No nepatvorena ljubav nas je znala i koštati, da kontriram tvom uzvišenom tonu, dvije Jugoslavije su dokaz tome. Ne samo to, ovdje se raspravlja o Velikoj Hrvatskoj nedugo nakon što nas je sud (o kome zna se što mislim) osudio za pokušaj pravljenja iste. To je ona melankolično-tragična crta u ovome. Stvarnosna, rekli bismo, nešto kao filmovi Charlieja Chaplina. Haag je konačno identificirao Veliku Hrvatsku štedeći tako nama trud, nakon što to nismo uspjeli nekoliko stoljeća.
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:41 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: snowflake je napisao/la: Zato volim legende. Mnoge od njih, ma kako lude bile, sadrže barem malo zrnce istine. A ako i ne, govore nam mnogo o tome kako su u prošlosti ljudi razmišljali i doživljavali sebe. Konkretno u ovom slučaju ukazuju na to da su kulturne, jezične, političke i svake druge veze između Čeha, Slovaka i Hrvata nekad bile mnogo jače nego što su danas. Što mi uopće ne bi bilo teško dokazati. Ali o tome drugi put. Kako funkcioniram kao Vitezovićev advocatus diaboli? Ide li mi?  Obrani još hrvatsku granicu na Varni pa ćemo te predložiti redu Hrvatskog Zmaja za zmajenje kao zmajicu od Crnog Mora  . Može. Ali, molim, zmajčica. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:43 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: LOL . Zadržimo se na liniji Jadransko - Crno More zasad, kako smo krenuli počet ćemo kao Jovan Deretić nalaziti Hrvate u Majanskim proročanstvima  . EDIT : Ceha ti si tu ionako ekspert, napravi par karta kad stigneš po ovoj Vitezovićevoj odrednici. Ovdje imaš zanimljivu raspravu (iako joj je naslov pomalo krivi, bolje bi bilo da je centar moći u hrv. kraljestvu ostao unutar njega) http://www.forum.hr/showthread.php?t=67 ... ha&page=10u principu stiglo se od Milana do Morave  Što se Vitezovića tiče, po njegovoj karti su vjerojatno Srbi radili Načertanje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Serbia.pngSlična je karta, iako je na ovoj fulano Međimurje, a vjerojatno i Prekmurje, Baranja i Bačka. Da stvar bude bolja mislim da sam vidio vitezovićevu kartu (al prije kojih 10ak godina, ne sjećam se više gdje i u kojoj knjizi). BBC je napisao/la: Velika Hrvatska, crta Kabul, Karachi, Vladivostok. Kabul, centar stare Harahuatije  Iako, tu bi onda trebalo i Mongole malo ojačat. Nećemo baš previše graničit s Kinezima  snowflake je napisao/la: Ceha je napisao/la: Da skratimo priču, Velika Hrvatska od Baltika do Crnog Mora, od Berlina do Moskve  Il, tko ih hebe, idemo do Vladivostoka ?  Obratit ćemo Ruse na pravu vjeru, riješiti Carigrad i razgraničit se s Irancima negdje oko Kurdistana. Nema potrebe da idemo rješavati i Afganistan  Pa zato velim da je mali upravo žalosno neupućen Mogao bi ti napraviti i neku prigodnu kartu. Ja bih Ruse radije ostavila braći Srbima, a uzela nama ove panonske + Bjeloruse i Ukrajince. Ne treba biti prepohlepan. A sad ozbiljno, za one koje zanimaju sličnosti između slovačkog i hrvatskog, nekoliko poveznica: http://hr.wikipedia.org/wiki/Slova%C4%8Dki_jezikhttp://en.wikipedia.org/wiki/Slovak_languageCitat: There are also similarities with the western Southern Slavic languages, i.e. Serbo-Croatian language and to a lesser degree Slovenian stemming from the time before the arrival of the Hungarians in Central Europe.
Naravno, nije mi wiki primarni izvor za ovo već lingvistička istraživanja i naših i stranih znanstvenika. Ja sam se prvi put s time susrela zainteresiravši se za neke govore Hrvata u Mađarskoj i druge slavenske govore tamo oko Balatona. Nije tajna da simpatiziram naše sjeverne susjede, ali ne samo što nam unistiše državu, već su nas spriječili u stvaranju barem velike Slavije, ako već ne velike Hrvatske.  Može, sredim nešto nakon produženog godišnjeg  Ovo sa Slovacima, mislim da smo čak nešto pričali o tome? Pa kad su mađari došli, hr je bila do Dunava, odnosno Ostrogona. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Regnum_of_Braslav.PNGU Vojvodini su vjerojatno tada bili hrv.-slovački dijalekti... Nemojmo zaboraviti da je Velika Moravska zapravo srednjevjekovna Slovačka.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:44 |
|
|
snowflake je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Obrani još hrvatsku granicu na Varni pa ćemo te predložiti redu Hrvatskog Zmaja za zmajenje kao zmajicu od Crnog Mora  . Može. Ali, molim, zmajčica.  
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 16:59 |
|
|
snowflake je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Obrani još hrvatsku granicu na Varni pa ćemo te predložiti redu Hrvatskog Zmaja za zmajenje kao zmajicu od Crnog Mora  . Može. Ali, molim, zmajčica.  Grrrrr I like the spirit. Dobro zmajčice  .
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 21 lip 2013, 18:57 |
|
|
Ne smijemo zaboraviti koje je najčešće prezime u Slovaka, gdje je jedan Horvat tamo je Hrvatska, a gdje neće tamo gdje ih je 30 000 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Tomislav Diablo
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 22 lip 2013, 11:26 |
|
|
volvoks je napisao/la: Ne smijemo zaboraviti koje je najčešće prezime u Slovaka, gdje je jedan Horvat tamo je Hrvatska, a gdje neće tamo gdje ih je 30 000  A nisu ni Česi za bacit. Grb Moravske: 
_________________ [url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 22 lip 2013, 18:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62303 Lokacija: DAZP HQ
|
snowflake je napisao/la: Ono što je činjenica jest da su Mađari svojom seobom direktno utjecali na prostiranje Slavena, smanivši im etnički prostor, odnosno prostore, porobivši ih i time su posredno utjecali na povećavanje razlika između zapadne i južne slavenske grane. Da toga nije bilo, danas bismo se vjerojatno vrlo dobro razumjeli s braćom Slovacima, a bome i Česima, te ne biste trebali biti lingvist da te sličnosti uočite. Da ne govorim o drugim stvarima, Ukrajincima, odvelo bi me predaleko u nedokazano područje... Dok je ovo sa Slovacima i sličnostima zapad-jug jest dokazano. Prema tome, Dudu, kad već mitiziraš, mitiziraj kak spada, da ne velim, kak se šika.  A  ne da jadan Vitezović ispadne mitoman zato što je uobličio ono što je u njegovo vrijeme bilo normalno i prihvaćeno u intelektualnim krugovima. prema tebi je Ritter Vitezović kao Maček prema Paveliću. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 24 lip 2013, 11:50 |
|
|
dudu je napisao/la: snowflake je napisao/la: Ono što je činjenica jest da su Mađari svojom seobom direktno utjecali na prostiranje Slavena, smanivši im etnički prostor, odnosno prostore, porobivši ih i time su posredno utjecali na povećavanje razlika između zapadne i južne slavenske grane. Da toga nije bilo, danas bismo se vjerojatno vrlo dobro razumjeli s braćom Slovacima, a bome i Česima, te ne biste trebali biti lingvist da te sličnosti uočite. Da ne govorim o drugim stvarima, Ukrajincima, odvelo bi me predaleko u nedokazano područje... Dok je ovo sa Slovacima i sličnostima zapad-jug jest dokazano. Prema tome, Dudu, kad već mitiziraš, mitiziraj kak spada, da ne velim, kak se šika.  A  ne da jadan Vitezović ispadne mitoman zato što je uobličio ono što je u njegovo vrijeme bilo normalno i prihvaćeno u intelektualnim krugovima. prema tebi je Ritter Vitezović kao Maček prema Paveliću.  Dušo, nisam ja otvorila temu. Sad ozbiljno, Vitezović stoji na kraju jedne tradicije, ne na početku i treba ga promatrati u kontekstu njegova vremena.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 24 lip 2013, 12:40 |
|
|
snowflake je napisao/la: dudu je napisao/la: prema tebi je Ritter Vitezović kao Maček prema Paveliću.  Dušo, nisam ja otvorila temu. Sad ozbiljno, Vitezović stoji na kraju jedne tradicije, ne na početku i treba ga promatrati u kontekstu njegova vremena. I think I'm falling in love 
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 24 lip 2013, 14:02 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: snowflake je napisao/la: Dušo, nisam ja otvorila temu. Sad ozbiljno, Vitezović stoji na kraju jedne tradicije, ne na početku i treba ga promatrati u kontekstu njegova vremena. I think I'm falling in love  Ma, dobivaš totalno krivi dojam, to samo ova tema izvlači iz mene.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 24 lip 2013, 15:39 |
|
|
snowflake je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: I think I'm falling in love  Ma, dobivaš totalno krivi dojam, to samo ova tema izvlači iz mene. Trebat ću otvoriti više ovakvih tema, da vidimo što se sve može izvući  .
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 27 lip 2013, 19:55 |
|
|
snowflake je napisao/la: Ceha je napisao/la: Da skratimo priču, Velika Hrvatska od Baltika do Crnog Mora, od Berlina do Moskve  Il, tko ih hebe, idemo do Vladivostoka ?  Obratit ćemo Ruse na pravu vjeru, riješiti Carigrad i razgraničit se s Irancima negdje oko Kurdistana. Nema potrebe da idemo rješavati i Afganistan  Pa zato velim da je mali upravo žalosno neupućen Mogao bi ti napraviti i neku prigodnu kartu. Ja bih Ruse radije ostavila braći Srbima, a uzela nama ove panonske + Bjeloruse i Ukrajince. Ne treba biti prepohlepan. A sad ozbiljno, za one koje zanimaju sličnosti između slovačkog i hrvatskog, nekoliko poveznica: http://hr.wikipedia.org/wiki/Slova%C4%8Dki_jezikhttp://en.wikipedia.org/wiki/Slovak_languageCitat: There are also similarities with the western Southern Slavic languages, i.e. Serbo-Croatian language and to a lesser degree Slovenian stemming from the time before the arrival of the Hungarians in Central Europe.
Naravno, nije mi wiki primarni izvor za ovo već lingvistička istraživanja i naših i stranih znanstvenika. Ja sam se prvi put s time susrela zainteresiravši se za neke govore Hrvata u Mađarskoj i druge slavenske govore tamo oko Balatona. Nije tajna da simpatiziram naše sjeverne susjede, ali ne samo što nam unistiše državu, već su nas spriječili u stvaranju barem velike Slavije, ako već ne velike Hrvatske.  Kao što sam obećao  Od ovoga;  Ovo tu;  Iako imam feeling da si više mislila na "proširenu Ugarsku";  Ili ovako; (ružičasti dio oko Soluna je li-la  )
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 27 lip 2013, 20:21 |
|
|
Zaboravio si stari hrvatski izlaz na more kod Varne i staru hrvatsku zemlju Bugarsku  .
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 27 lip 2013, 23:54 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Zaboravio si stari hrvatski izlaz na more kod Varne i staru hrvatsku zemlju Bugarsku  . Nisam htio previše Srba pripajat  Ali da, ak se hoće srediti Crno more, samo treba poslušat Vitezovića. Linija malo južnije od Soluna i Carigrad je naš 
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 05 srp 2013, 16:06 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 05 srp 2013, 23:39 |
|
|
snowflake je napisao/la: :wub Hvala, Ceha. Hvala lijepa.  Ali, što kaže Zadar, trebao si i Varnu uključiti. Sviđa mi se titula i ne odričem je se. Nema šanse, pola Ukrajine za Varnu.  Nema frke  Ovako nešto ? 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 05 srp 2013, 23:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62303 Lokacija: DAZP HQ
|
nekako sam više zamišljao da Sredozemlje pretvorimo u Mare Nostrum. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 07 srp 2013, 21:01 |
|
|
dudu je napisao/la: nekako sam više zamišljao da Sredozemlje pretvorimo u Mare Nostrum.  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman ... _117AD.png ?  Naravno u našoj verziji bi bilo više nešto ovakvo;  Uspostavit zajedničke granice s braćom Ircima, Škotima, pa čak i onim Irancima, iako po malo modificiranoj liniji  S juga mi se čini kao previše Arapa. Htio je Tunis prije 40ak god u EU (a i Maroko) pa ih nisu pustili jer... kaj će s njima ?  Iako, svijet je hrvatski, čemu se ograničiti na Europu i susjedna dva kontinenta. Naš dragi podanik kineski car (ili sada ide pod nadimkom vrhovni komesar?:D) ču-čen-ču 
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 08 srp 2013, 15:55 |
|
|
Ceha je napisao/la: dudu je napisao/la: nekako sam više zamišljao da Sredozemlje pretvorimo u Mare Nostrum.  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman ... _117AD.png ?  Naravno u našoj verziji bi bilo više nešto ovakvo;  Uspostavit zajedničke granice s braćom Ircima, Škotima, pa čak i onim Irancima, iako po malo modificiranoj liniji  S juga mi se čini kao previše Arapa. Htio je Tunis prije 40ak god u EU (a i Maroko) pa ih nisu pustili jer... kaj će s njima ?  Iako, svijet je hrvatski, čemu se ograničiti na Europu i susjedna dva kontinenta. Naš dragi podanik kineski car (ili sada ide pod nadimkom vrhovni komesar?:D) ču-čen-ču  Umirem Ovo mi je definitivno najbolja tema na Forumu dosad.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 09 srp 2013, 09:46 |
|
|
snowflake je napisao/la: Ceha je napisao/la: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman ... _117AD.png ?  Naravno u našoj verziji bi bilo više nešto ovakvo;  Uspostavit zajedničke granice s braćom Ircima, Škotima, pa čak i onim Irancima, iako po malo modificiranoj liniji  S juga mi se čini kao previše Arapa. Htio je Tunis prije 40ak god u EU (a i Maroko) pa ih nisu pustili jer... kaj će s njima ?  Iako, svijet je hrvatski, čemu se ograničiti na Europu i susjedna dva kontinenta. Naš dragi podanik kineski car (ili sada ide pod nadimkom vrhovni komesar?:D) ču-čen-ču  Umirem Ovo mi je definitivno najbolja tema na Forumu dosad.  Mare nostrum croatorum. Vidiš kak smo se lijepo smjestili u središtu karte. To je nepobitni dokaz da su ove granice minimum minimuma  Inače, prije kojih 7-8god (kak vrijeme leti) sam igrao igricu Super Power II. Simulacija realnog svijeta, mislim da se startalo u 2005. Nakon što sam uspio otplatiti sve hrvatske dugove (trebalo je samo 200god, dužni smo više nego cijela Afrika, a to je bilo tada) sam krenuo u lagani Drang nacht osten (prvo, pa svuda okolo zatim  ). Na easy-u je prilična zafrkancija, samo se ne smije previše objavljivati ratove i treba se paziti Albanije (ko bi rekao  ), jer u njoj je svako selo regija, a ne smije ih se zauzeti previše odjednom da ostatak svijeta ne bi objavio rat. Uglavnom, za novih 200ak godina se i to da srediti, a nakon toga treba asimilirat Kineze (mislim da sam dogurao hrvatski do 20ak posto u govoru ljudi). Sve se može kad se hoće 
|
|
Vrh |
|
 |
Bijeli Brijeg
|
Naslov: Re: Velika Hrvatska - poimanje veličine kroz povijest Postano: 09 srp 2013, 11:31 |
|
Pridružen/a: 22 tra 2011, 16:29 Postovi: 161 Lokacija: iznad stadiona
|
Moćno moćno..  . Mali prijedlog : prijestolnica se treba vratiti u Belgrad na moru ( današnji Biograd). Ipak je to staro administrativno sjedište, a i da se rasterete veći gradovi.
_________________ HŠKZ
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|