|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 156 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 07:34 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Jest, piše Kruševo, ali ja ne vidim da piše Kruševo kod Stolca. Postoji Kruševo u Foči, Prijepolju, Novom Pazaru(sve navedeno u SRB). Postoji Kruševo u Hrvatskoj, u Makedoniji, Bosni... Jok, neko drugo Kruševo gdje žive Raguži. Em je prezime jedinstveno i nema ga izvan Stoca/Čapljine/Neuma, em se 2/3 sela prezivalo Raguž. No nema veze, to je neko drugo Kruševo. Ono u Srbiji, sigurno. Nećeš valjda sa mnom ulaziti u raspravu o prezimenima? Citat: Ne kažem da nije bilo nelogičnosti, samo mi nije jasno kako su neki upisani kao Hrvati(ili kao Srbi), a nisu iz Hrvatske, odnosno Srbije. Zašto bi jedna Zorka iz Valjeva bila upisana kao Hrvatica? Zato što službenik Amerikanac nema pojma. Ne zna države, a ti očekuješ da zna etnike. Kakvo je tvoje objašnjenje? U Valjevu živjeli Hrvati?
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 07:35 |
|
|
rastko je napisao/la: Sto se tice nacionalnog indetiteta (ne porekla) to je kod Srba prica zavrsena prica vec zadnjih cetristo godina,upravo je crkva odradila najveci deo posla ,kod Hrvata je slican proboj bio tek pre dvesta godina i potrajo je duze uz pre svega fanatizam Ah naravno. Srbi su 200 godina stariji od Hrvata, a pravoslavlje je kod Srba normalno dok je katoličanstvo kod Hrvata fanatično?
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 07:48 |
|
|
rastko je napisao/la: Kud bas Madjare nadje?Nakon sto su Mongoli prosli Madjarskom orginalnih Madjara (kojih ionaknko nikad nije bilo puno) vise skoro nije ni bilo,najveci dio pobijen,deo odveden u ropstvo ,realne procene govore o 40%-50% gubitaka u populaciji.Vecina danasnjih Madjara su potomci porobljenih Slovena.Niti su se oni opirali kasnije asimilaciji drugih naroda u tom periodu,pa i one cuvene migracije sa Kosova nisu isle u Vojvodinu vec vecinom severnije do same Slovacke a kamoli kako je tek bilo sa Hrvatima -katolicima ,cak se ni procenit nemoze Naravno da se sve može vrlo dobro procijeniti i sve se može vrlo dobro gledati u izvorima. Postoje mađarski popisi stanovništva čitavog kraljevstva iz 1715. i 1720. iz kojih se može vidjeti da su tvoje priče o Srbima do Slovačke nebuloze. Svako selo možemo provjeriti, ako treba, jer imam popis u Excelu. Postoje i matične knjige koje su dostupne na netu pa možemo sve provjeriti. Isto je i s Hrvatima i sa svim drugim narodima koji su mogli biti mađarizirani. Prije ovih popisa imamo turske deftere koji bilježe imena stanovništva i u kojim se jasno razlikuje mađarska antroponimija od slavenske. Evo recimo kako izgledaju dva sela u Baranji 1591. http://img441.imageshack.us/img441/3761/kpg.png Jedno slavensko(sigurno srpsko) a drugo mađarsko. Mislim da nema dvojbe koje je koje. Prije tog imamo feudalne urbare, kao recimo ovaj Bačke iz 1525., samo godinu dana prije Muhačke bitke. http://img196.imageshack.us/img196/6351/0v3g.png Opet se jasno razlikuju Srbi i Mađari. I možemo tako unatrag još nekoliko stotina godina. Znam da tebi zvuči lijepo pričati o beskrajnom moru Srba koji su pomađareni, pohrvaćeni, porumunjeni ili što ja znam što jer se lijepo slaže s tvojom ideologijom, no izvori postoje. I ne slažu se s tobom.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 08:21 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
@Pavo rastko ti je tip koji je mene uvjeravao kao i bezimeni12 da je Bijelo Brdo na Kosovu u doba kad je bilo srpska prijestolnica imalo 100 000 zitelja, bilo vece od svih hrvatskih gradova skupa od Zadra do Zagreba itd....
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 11:52 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: HrvojeHrvatinic je napisao/la: Jest, piše Kruševo, ali ja ne vidim da piše Kruševo kod Stolca. Postoji Kruševo u Foči, Prijepolju, Novom Pazaru(sve navedeno u SRB). Postoji Kruševo u Hrvatskoj, u Makedoniji, Bosni... Jok, neko drugo Kruševo gdje žive Raguži. Em je prezime jedinstveno i nema ga izvan Stoca/Čapljine/Neuma, em se 2/3 sela prezivalo Raguž. No nema veze, to je neko drugo Kruševo. Ono u Srbiji, sigurno. Nećeš valjda sa mnom ulaziti u raspravu o prezimenima? Citat: Ne kažem da nije bilo nelogičnosti, samo mi nije jasno kako su neki upisani kao Hrvati(ili kao Srbi), a nisu iz Hrvatske, odnosno Srbije. Zašto bi jedna Zorka iz Valjeva bila upisana kao Hrvatica? Zato što službenik Amerikanac nema pojma. Ne zna države, a ti očekuješ da zna etnike. Kakvo je tvoje objašnjenje? U Valjevu živjeli Hrvati? Ima Raguža u Srbiji.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
Vrh |
|
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 11:55 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: @Pavo rastko ti je tip koji je mene uvjeravao kao i bezimeni12 da je Bijelo Brdo na Kosovu u doba kad je bilo srpska prijestolnica imalo 100 000 zitelja, bilo vece od svih hrvatskih gradova skupa od Zadra do Zagreba itd.... Barem znamo da ne misli da je Zadar srpski grad. http://youtu.be/iHHjUkuqjeg?t=15s
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 12:22 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Ima Raguža u Srbiji. Super. Siguran sam da ćeš moći postaviti popise na kojim se pojavljuju. No, izbjegavaš pitanje. Kako je moguće da se službenici na Ellisu vrlo dobro razumiju u pitanja etniciteta na Balkanu, a recimo ne znaju u kojim državama su pojedini gradovi? Tako recimo ovaj Marijan Krešić dolazi iz Konavala u Hercegovini a ovaj Pero Krešić iz Klepaca kod Čapljine, koji su u Bosni. http://www.ellisisland.org/search/passR ... 2780170439http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1342090245Kako je moguće da vjerno prenose intimne etničke osjećaje ljudi, a s druge strane ne znaju gdje su Konavli i gdje je Bosna a gdje Hercegovina?
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 13:07 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: @Pavo rastko ti je tip koji je mene uvjeravao kao i bezimeni12 da je Bijelo Brdo na Kosovu u doba kad je bilo srpska prijestolnica imalo 100 000 zitelja, bilo vece od svih hrvatskih gradova skupa od Zadra do Zagreba itd.... Citiraj! Bijelo Brdo na Kosovu ne postoji.Neka vrucina?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 13:27 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
bezimeni12 je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: @Pavo rastko ti je tip koji je mene uvjeravao kao i bezimeni12 da je Bijelo Brdo na Kosovu u doba kad je bilo srpska prijestolnica imalo 100 000 zitelja, bilo vece od svih hrvatskih gradova skupa od Zadra do Zagreba itd.... Citiraj! Bijelo Brdo na Kosovu ne postoji.Neka vrucina? Novo Brdo u tri lepe, uvijek ga miješam sa Bijelim Brdom u općini Erdut . Ne da mi se tražiti sada, no natezali smo se preko tri-četiri stranice jedne teme HrvojaHrvatinića na PDFu povijest . Prije dva-tri mjeseca je bila rasprava.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 14:13 |
|
|
Ima Belo Brdo u opštini Leposavić.
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 14:33 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: bezimeni12 je napisao/la: Citiraj! Bijelo Brdo na Kosovu ne postoji.Neka vrucina? Novo Brdo u tri lepe, uvijek ga miješam sa Bijelim Brdom u općini Erdut . Ne da mi se tražiti sada, no natezali smo se preko tri-četiri stranice jedne teme HrvojaHrvatinića na PDFu povijest . Prije dva-tri mjeseca je bila rasprava. Citiraj bar taj dio o "100 000 zitelja".
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 16:43 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38993 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ma nema ni Hrvata ni Mađara ni Albanaca samo Srbi svi i svuda, liječite vi komplekse koliko hoćete ali gdje je zašlo tursko kopito iza njega su išle srpske opanke.
Tvrde da su branili Europu od Turaka a spušili jednu bitku i da spase dupe prihvatili Osmanlije kao gazde i služili ih gdje su se god širili na zapad.
Dok su Hrvati i Mađari ginuli braneći kršćanstvo uz najveće gubitke i teritorijalno i u ljudstvu, Srbi i Rumunji lijepo prihvate nove gazde pa gdje god mali Mujo tud i vi za njim.
Dok su Hrvatska i Ugarska svedene na ostatke a katoličko stanovništvo bježi na zapad, pravoslavci lijepo za Turcima i naseljavaju napuštena katolička ognjišta.
Hrvati masovne bježe iz Bosne, Hercegovine, Dalmatinske zagore, Turske Hrvatske, Slavonije a Mađari iz Bačke, Banata, Baranje, Transilvanije u sobodne krajeve a onda dolaze pravoslavci i danas glume da oni nešto imaju protiv Turaka pa jedino što mogu jeste da im zahvale.
Još tvrde da tu Hrvata i Mađara nikad nije ni bilo pa to mogu samo najveći srpski mitomani pa pogledaje vaše velikosrpske granice Karlobag-Karlovac-Virovitica to je upravo ona linija dokle su Turci uspijeli osvojiti i sad bi se Srbi okitili lijepo tuđim kao uvijek.
Okanite se gluposti o nekim Hrvatima muslimanske i pravoslavne vjere, oduvijek je za Hrvate musliman = neprijatelj i
Bilo je i pravoslavaca koji su prebjegli na slobodna područja Hrvatske i vjerno služili obrani Hrvatske od Turske ali kasnije i od Mađarske i treba im svakako odati počast, ali to su većinom obrazovani pravoslavci koji se izjašnjavali kao Hrvati, a za ovim doseljenim Vlasima koje su srpski i ruski emiseri lako preko svećenstva srbizirali nam i ne trebaju, kako došli tako i otišli.
Ovako danas imamo homogen narod vezan za jednu vjeru koji je tako čvršći i ne može biti trojanskih konjeva izvana.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 17:22 |
|
|
Ja bih napisao knjigu da sam na tvom mestu. Ima tu potencijala...
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 19:06 |
|
|
daramo je napisao/la: ..... Steta sto nisi zivio u vrijeme cara Franje. Mogao si mu objasniti da nije istina da su Hrvati utekli ispred Turaka i da mora moliti Srbe da mu brane carevinu. Covjek umrije u neznanju.
|
|
Vrh |
|
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 20:02 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: HrvojeHrvatinic je napisao/la: Jest, piše Kruševo, ali ja ne vidim da piše Kruševo kod Stolca. Postoji Kruševo u Foči, Prijepolju, Novom Pazaru(sve navedeno u SRB). Postoji Kruševo u Hrvatskoj, u Makedoniji, Bosni... Jok, neko drugo Kruševo gdje žive Raguži. Em je prezime jedinstveno i nema ga izvan Stoca/Čapljine/Neuma, em se 2/3 sela prezivalo Raguž. No nema veze, to je neko drugo Kruševo. Ono u Srbiji, sigurno. Nećeš valjda sa mnom ulaziti u raspravu o prezimenima? Citat: Ne kažem da nije bilo nelogičnosti, samo mi nije jasno kako su neki upisani kao Hrvati(ili kao Srbi), a nisu iz Hrvatske, odnosno Srbije. Zašto bi jedna Zorka iz Valjeva bila upisana kao Hrvatica? Zato što službenik Amerikanac nema pojma. Ne zna države, a ti očekuješ da zna etnike. Kakvo je tvoje objašnjenje? U Valjevu živjeli Hrvati? U pravu si, popisi nisu pouzdani.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 21:41 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38993 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ma jašta Srbi su obranili i Habsburšku monarhiju a bili su i toliko veliki borci protiv Turaka da su ih ovi zatirali na svakom koraku a oni se raširili ko žohari.
Da su vas Turci toliko mrzili koliko vi umišljate pa danas ne biste postojali.
Naravno da Mađari i Hrvati ne postoje kako drukčije objasniti oduzimanje tuđe zemlje, protjerivanja i ubijanja nego po vašoj poznatoj taktici.
Opće je poznata stvar šta ste radili Mađarima tijekom mađarske revolucije, i vaše sustavno genocidno nastojanje da zauzmete južnu Mađarsku još od kasnog srednjeg vijeka.
Nakon revolucionarnih događaja u Habsburškoj Monarhiji Srbi su poduzeli cijeli niz koraka kako bi zavladali što većim prostorom „Vojvodine srpske „, paradržave koja je trebala izrasti na madžarskom, rumunjskom i hrvatskom teritoriju i koja je u šovinističkim planovima zauzimala daleko veći dio od današnje Vojvodine.Zanimljivo je da je jedan od prijedloga bio da se nizinska srpska država naziva despotovinom ali je napušten kao anakron. Dakako nisu samo madžari poduprli revoluciju, među njima se našlo podosta drugih naroda, tako da je hrvatski srbin Jovan Damjanović (Damjanits Janos ) i danas slavljen madžarski general iz te revolucije, ali tek kao jedan od desetaka tisuća nemadžara koji su se borili na strani revolucionara.
Kao turski vojnici i dostojanstvenici upravo su onda Srbi zavladali velikim područjima ugarske države. Želja iz srednjovjekovne srpske države postala je tako stvarnost kada se dio Srba odlučio za islam i tursko podaništvo.
Za vrlo važan uzrok sukoba između Srba i Madžara u osvit građanskog društva Delvideki uzima Garašaninov san o velikoj Srbiji. U „Načertaniji „ je planirao da pošalje oštroumne i vjerne ljude koji bi izvješćivali o stanju u susjednim državama. Srbi su već 1844. God. Krenuli huškati na antimadžarsko raspoloženje prema Srbima u kneževini Srbiji.Nakon propagandnog rata (veljača 1848. Članak „Osvešćenje „ u srpskim novinama tiskanim u Pešti ) došao je pravi:
4sU Novom Sadu već 21.3.1848. organiziraju se oružani odredi Srba. Potom slijede prijetnje o istrebljivanju „mađarije“. Time je, prema Delvedekiju, onečovječenje Madžara započelo i polako navikavalo Srbe na masovna ubojstva. U Novom Sadu su 6.4.zamijenili gradsko poglavarstvo, tako da su postavili srpske kadrove. Udarna snaga srpske vojske postaju paravojnici koji stižu iz srpske kneževine, tada službeno u okvirima Turske, i koji započinju ratovati na neuobičajen okrutni način. Delvideki često govori o paralelama između dva stoljeća. I Milošević je organizirao faze genocidne politike: razvrstavanje, označavanje, onečovječenje, istrebljivanje i (na kraju ) poricanje. Zanimljivo je u sudbini Madžara 1848./9. Prepoznati hrvatsku sudbinu s kraja osamdesetih i u devedesetim godinama prošloga stoljeća.
Kako su to Srbi ratovali protiv Mađara ?
Prema „Kozlonyu“ glasniku madžarske vlade u Sentomasu ( srpski : Srbobran ) su 14.7. pucali po zarobljenoj madžarskoj djeci. Žene su polunage morale plesati kolo pod prijetnjom biča.. Kosturnica u Bačkom Gradištu zvana Csonthalom predstavlja visoko brdo kostiju, danas prekriveno zemljom i raslinjem, pravi je svjedok razmjera genocida 1848./9. Onoga u kojem su ( prema Stratimirovićevoj uputi ) „ s mačem u hrabroj srpskoj desnici iskorijenili „.
Hungary-Serbia1Nakon zauzimanja istoga mjesta srpski su neregularci u mjesnoj crkvi napravili piramidu od dječijih glava, ispred oltara. Stijeg srpske zastave zaboli su u lubanju dječaka plave kose, kako izvješćuju madžarski povjesničari. Delvideki nije mogao nabrojati sva mjesta zločina. Oni manji mjere se desetcima i stotinama poginulih ili pogubljenih, oni veći-poput Sente, Kanjiže, Bačkoga Gradišta i Sentomasa-više tisuća u svakom mjestu.
Retrogradna srbizacija i demadžarizacija i dehrvatizacija povijesti koriste se i danas kao oružje za potpirivanje mržnje. Analogije s Hrvatima otvorene su i jasne.
Čak štoviše, Srbi su pod utjecajem školstva i opisane srpske službene povijesti potpuno nesvjesni stradanja drugih naroda, za koje su odgovorne srpske vlasti iz raznih vremena, sve do najnovijih.
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 22:05 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: U pravu si, popisi nisu pouzdani. Ne znam o kakvim popisima ti govoriš, pošto spisak putnika nije popis stanovništva. No nema veze, pošto se očito jako razumiješ u Ellis Island, objasni mi metodologiju ovih "popisa." Tko je pravio, zašto, kako? Što znače rubrike, što znače pitanja? Tko je sastavio listu odobrenih etniciteta s poleđine?
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 11 srp 2013, 22:18 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: daramo je napisao/la: ..... Steta sto nisi zivio u vrijeme cara Franje. Mogao si mu objasniti da nije istina da su Hrvati utekli ispred Turaka i da mora moliti Srbe da mu brane carevinu. Covjek umrije u neznanju. Koga ste vi branili muko moja. Niste ni sebe uspjeli cilih 500 godina
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
rastko
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 00:04 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: rastko je napisao/la: Kud bas Madjare nadje?Nakon sto su Mongoli prosli Madjarskom orginalnih Madjara (kojih ionaknko nikad nije bilo puno) vise skoro nije ni bilo,najveci dio pobijen,deo odveden u ropstvo ,realne procene govore o 40%-50% gubitaka u populaciji.Vecina danasnjih Madjara su potomci porobljenih Slovena.Niti su se oni opirali kasnije asimilaciji drugih naroda u tom periodu,pa i one cuvene migracije sa Kosova nisu isle u Vojvodinu vec vecinom severnije do same Slovacke a kamoli kako je tek bilo sa Hrvatima -katolicima ,cak se ni procenit nemoze Naravno da se sve može vrlo dobro procijeniti i sve se može vrlo dobro gledati u izvorima. Postoje mađarski popisi stanovništva čitavog kraljevstva iz 1715. i 1720. iz kojih se može vidjeti da su tvoje priče o Srbima do Slovačke nebuloze. Svako selo možemo provjeriti, ako treba, jer imam popis u Excelu. Postoje i matične knjige koje su dostupne na netu pa možemo sve provjeriti. Isto je i s Hrvatima i sa svim drugim narodima koji su mogli biti mađarizirani. Prije ovih popisa imamo turske deftere koji bilježe imena stanovništva i u kojim se jasno razlikuje mađarska antroponimija od slavenske. Evo recimo kako izgledaju dva sela u Baranji 1591. http://img441.imageshack.us/img441/3761/kpg.png Jedno slavensko(sigurno srpsko) a drugo mađarsko. Mislim da nema dvojbe koje je koje. Prije tog imamo feudalne urbare, kao recimo ovaj Bačke iz 1525., samo godinu dana prije Muhačke bitke. http://img196.imageshack.us/img196/6351/0v3g.png Opet se jasno razlikuju Srbi i Mađari. I možemo tako unatrag još nekoliko stotina godina. Znam da tebi zvuči lijepo pričati o beskrajnom moru Srba koji su pomađareni, pohrvaćeni, porumunjeni ili što ja znam što jer se lijepo slaže s tvojom ideologijom, no izvori postoje. I ne slažu se s tobom. Napiso sam cuvene migracije ,ne velike migracije ,mada su po Balkandkom principu u predanju naduvane da izgleda da ih je milion.Mislio sam na ranija vremena ,nekih cetristo godina pre ,da ne ispadne da su Madari dosli iz Azije i mnozili se ko zecevi , ali prema Slovackoj granici imas i danas Srpsku pravoslavnu crkvu i dve rusevine iz perioda o kojem ti govoris(Arsenije,ustanci,masovno doseljavanje Albanaca..).Mada su ti Srbi vecinom rasterani,rec je o par sela ali eto vidis da je bilo Srba gore.Imas popise od sedamnestog veka (govorim o Juznim Slovenima zajedno) u Santandreji skoro devedeset posto,Budimu nesto manje od pedeset,u Segedinu vise od pola a danas ih nema ni koliko Srba u Hrvatsko ili Hriscana u Arabiji Srbi su od Madjara ranije naseljavani uglavnom po Temisvaru,Banatu i po Madjarskoj ,od 1463 u roku od dvadeset godina iz Bosne je iseljeno 15 000 a iz Srbije je iseljeno po Madjarskim popisima vise od 100 000 , to su tvoji Madjarski popisi Sto se nastanka Madjara tice pa sta mislis ko je zivio u Madjarskoj pre dolaska Arpada,Madjari cu cistiji Sloveni od svi Balkanski narod.Svati za Srbe Madjarizacija nije negativna ,vec je prirodni proces u kojem Hrvati,Rusini......i na kraju jedan jako mali broj Srba prihvataju Madjarski indetitet,Madjarizovani Srbi se broje na prste ali ukupan broj svi Slovena je podosta veliki
|
|
Vrh |
|
|
rastko
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 00:10 |
|
|
Tulkas je napisao/la: bezimeni12 je napisao/la: Steta sto nisi zivio u vrijeme cara Franje. Mogao si mu objasniti da nije istina da su Hrvati utekli ispred Turaka i da mora moliti Srbe da mu brane carevinu. Covjek umrije u neznanju. Koga ste vi branili muko moja. Niste ni sebe uspjeli cilih 500 godina Za pare za koje su mogli dici cetri Kraisnika nisu mogli nego jednog Svabu.Kanije to koriste i dalje a Srbima ukidaju prava,i tu nastaju problemi sa njima i njihovim robovima
|
|
Vrh |
|
|
rastko
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 00:25 |
|
|
daramo je napisao/la: Ma nema ni Hrvata ni Mađara ni Albanaca samo Srbi svi i svuda, liječite vi komplekse koliko hoćete ali gdje je zašlo tursko kopito iza njega su išle srpske opanke.
Tvrde da su branili Europu od Turaka a spušili jednu bitku i da spase dupe prihvatili Osmanlije kao gazde i služili ih gdje su se god širili na zapad.
Dok su Hrvati i Mađari ginuli braneći kršćanstvo uz najveće gubitke i teritorijalno i u ljudstvu, Srbi i Rumunji lijepo prihvate nove gazde pa gdje god mali Mujo tud i vi za njim.
Dok su Hrvatska i Ugarska svedene na ostatke a katoličko stanovništvo bježi na zapad, pravoslavci lijepo za Turcima i naseljavaju napuštena katolička ognjišta.
Hrvati masovne bježe iz Bosne, Hercegovine, Dalmatinske zagore, Turske Hrvatske, Slavonije a Mađari iz Bačke, Banata, Baranje, Transilvanije u sobodne krajeve a onda dolaze pravoslavci i danas glume da oni nešto imaju protiv Turaka pa jedino što mogu jeste da im zahvale.
Još tvrde da tu Hrvata i Mađara nikad nije ni bilo pa to mogu samo najveći srpski mitomani pa pogledaje vaše velikosrpske granice Karlobag-Karlovac-Virovitica to je upravo ona linija dokle su Turci uspijeli osvojiti i sad bi se Srbi okitili lijepo tuđim kao uvijek.
Okanite se gluposti o nekim Hrvatima muslimanske i pravoslavne vjere, oduvijek je za Hrvate musliman = neprijatelj i
Bilo je i pravoslavaca koji su prebjegli na slobodna područja Hrvatske i vjerno služili obrani Hrvatske od Turske ali kasnije i od Mađarske i treba im svakako odati počast, ali to su većinom obrazovani pravoslavci koji se izjašnjavali kao Hrvati, a za ovim doseljenim Vlasima koje su srpski i ruski emiseri lako preko svećenstva srbizirali nam i ne trebaju, kako došli tako i otišli.
Ovako danas imamo homogen narod vezan za jednu vjeru koji je tako čvršći i ne može biti trojanskih konjeva izvana. Kad nas bivsi cvecari nisu ucili moralu Nego reci posto poznajes istoriju koliko ustanaka su digli Srbi tokom trista godina Turske vladavine ,zasto citava Srbija nije imala stanovnika ko danas manje selo Cuj Hrvati ginuli braneci nesto,ko kad smo se pre sto trideset godina pobunili a vi sa Turcima u zagrljaju na nas ali tek nakon sto smo poceli gubit,stalno ste vi naknadno na pravoj strani.Interesujeme kako ce glasiti vasa istorija za sto godina o Kosovu,bice da su se hrabri Hrvati borili na Kosovu protiv NATO pakta ali ih onda Srbi izdali.Prouci malo ko je izumeo Husare,sto je ono Madjarski kralj mogo podic onoliku vojsku...Katolicka ognjista da negovoris o Lici ,da u pravu si posle odlaska Turaka su ti brzo presli u katolicanstvo.I nismo spusili jednu vec tri bitke,prva je bila najvaznije ali smo se pred bitku napili pa su Turci jednostavno presli preko pijanica bez ikakvog ratovanja. I manili smo se Hrvata pravoslavaca,tako nesto nikad nije bilo ali Hrvati-muslimani su braca po dedi
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 07:35 |
|
|
Pa dobro si priznao da su muslimani potomci islamiziranih Hrvata, i zna se ko je mijenjao odjela kako se pomijeri granica, šta osvoje Turci služi njima a šta onda Austrija naravno onda vjerni sluge Beča.
Evo kako su Hrvati branili svoja ognjišta dok su Srbi "dizali ustanke".
Velika pobjeda kod Jajca 1478 nad Turcima
Hrvatske su snage dugo pokušavale parirati neprijatelju, s nerijetko mnogo uspjeha, pa tako 1478 hrvatski odredi pobijedili su kod Jajca veliku Osmansku vojsku.
Velika pobjeda na Uni 1483 nad Turcima
5 godina poslije bitke kod Jajca, hrvatska vojska pod vodstvom bana Matijaša Gereba pobjeđuje na Uni osmanski odred, bila je to najsjajnija pobjeda Hrvata u protuosmanskim borbama u 15-om stoljeću, Matijaš Korvin je osobno vodio vojsku koja je ujesen 1480 godine stigla do Travnika, ali im namjeravani prodor do Sarajeva nije uspio.
No pobjeda na Uni još jednom odvrača Turke od osvajanja Hrvatske u današnjim granicama (ono što Turci nikad ni neće uspjeti osvojiti).
Dvije pobjede nad Turcima 1501-1503 oko Jajca i Knina
Godine 1501, ugarsko-hrvatski sabor prihvatio je savez s Venecijom protiv Osmanlija a savezu se pridružuje i Papa. U novom ratu hrvatska je vojska pod Ivaniševim vodstvom pobjedila Osmanlije dva ****, oko Knina i kod Jajca, time je kralj Vladislav II, 1503 godine uspio prisiliti Sultana na sedmogodišnje primirje, Turci ponovno dozivljavaju poraz.
1517, Papa Leon X nakon svih ovih pobjeda izjavljuje da je Hrvatska "preziđe kršćanstva" - Antemurale Christianitatis.
Pobjeda kod Klisa nad Turcima 1524
Hrvatska posada utvrde Klis, pod vodstvom kaštelana Petra Kružića i Grgura Orlovića obranila je 1524 godine Split i splitsko područije. Čime opet Turci doživljavaju poraz u nakani da osvoje Dalmaciju.
Ova pobjeda je opjevana širom Europe slikama, sam Papa je tada naredio da se slika što više slika ove pobjede da digne moral i ostalim kršćanima u borbi protiv Turaka tada.
Slika - Utvrda Klis
Grandiozna Hrvatska pobjeda nad Turcima u bitki kod Siska (utvrda) 1593.
Ova pobjeda je toliko velika, grandiozna i van-serijska, da meni nije jasno zašto mi Hrvati ovu bitku ne slavimo i dan danas kao nešto što je uistinu čudo vojne pobjede i ratovanja u Europi generalno.
Naime, nakon ove hrvatske pobjede na Osmanlijama, na vratima današnje Hrvatske, Turci više nikada nisu uspjeli a nisu ni pokušali, osvojiti današnju Hrvatsku, tj. centralni, zapadni i južni dio Hrvatske, dok je Slavonija bila 80-100 godina pod Turcima.
Brojke ljudi koje ćete pročitati u ovoj bitki su nevjerovatne, ali povijesne činjenice, dakle:
Turaka je bilo 20-30 000, dok hrvatskih branitelja je bilo oko 5000 u utvrdi Sisak. Turci su poraženi do te mjere da su doslovno razbijeni, u svakome smislu.
Turci su imali oko 15 000 mrtvih, ostatak je bio razbježan, dok su hrvatski branitelji imali 50 ljudi mrtvih Da, dobro ste pročitali, 50 ljudi
Slika - bitka kod Siska Slika - Utvrda Sisak
Bitka kod Sigeta (Mađarska) 1566
Da ne budu samo pobjede u centralnoj hrvatskoj i dalmaciji, desila se pobjeda i na istoku, sjevernije od hrvatskih krajeva Slavonije (jer je danasnja Slavonija kao jedina hrv regija bila pod turcima 80-100 godina)
Dakle, valiki Vezir Mehmed-paša Sokolović uspio je 1566 nagovoriti Sulejmana Veličanstvenog da s Osmanskom vojsko od 100 - 120 000 ljudi krene na Beč, preko danasnje istočne Slavonije u centralnu Mađarsku pa kroz Mađarsku na Beč...
Glavnina turske vojske prelazi Dravu kod Osijeka, pa dolaze sa 300 topova pred tvrđavu Siget u danasnjoj južnoj Mađarskoj, u njoj je oko 2500 ljudi, pretežito Hrvata pod vodstvom velikog hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog, koji se Osmanlijama već zamjerio kao pobjednik mnogih bitaka.
Zrinski je odbio sve pozive na predaju i primamljive ponude, a kad mu je tursko topništvo razorilo vanjski bedem, povukao se u unutrašnji grad, te zatim s ostatkom svojih ljudi krenuo iz tvrđave u posljednji juriš na Turke u kojem je poginuo zajedno sa većinom svojih ljudi.
Važnost ove bitke jest u tome da su Osmanlije u Sigetskoj opsadi izgubili i udarnu snagu i vrijeme, te su morali odustati od pohoda na Beč i vratiti se u Istanbul.
Šubić je prozvan poslije toga u Europi kao "slavenski Leonidas", kao asocijacija na posljednjih 300 spartanaca u bitki protiv daleko nadmocnijeg neprijatelja.
Hrvatska pobjeda nad Turcima u bitki za Sinj 1715
Simbol posljednje pobjede nad Turcima u pokušaju osvajanja Dalmacije, i dan danas se održava Sinjska Alka kao spomen na ovu veliku pobjedu Hrvata, te jednu od posljednjih pobjeda u kojima definitivno Turci doživljavaju poraz u nastojanju osvajanja Dalmacije.
Hrabri puk Sinja i Cetinske krajine ispisao je najslavnije stranice svoje povijestu ovoj bitki. Nakon teške opsade Sinja, Turci su poraženi te su se razbježali prema Livnu, ostavljajući oko 10 000 mrtvih turaka.
Požarevačkim mirom 1718, definitivno je Dalmacija, u kojoj je i ova bitka kod Sinja dala veliki danak, raskrstila sve sa turskim napadima i definitivna granica Dalmacije i Osmanskog carstva se utvrđuje na granici današnje Dalmacije (Hrvatske) i BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 08:52 |
|
|
Nije u tome fora. Bilo je I poraza teskih ali bit je u tome sto nismo slomljeni. U europi se znalo da hrvati drze zid krscanstva . Srbi su na zalost spusili I sirili se Uz pomic svojih gospodara. Druga je stvar sto oni to nemogu svarit jer su Debilno uvjereni da su neki qurac lafo junaci. Zato su im ti mitovi Puni nepostojecih junaka, zato im je cijela povijest lazirana zato poraza slave Kao pobjede. Oni su pacenici I stalno rade na nekim novim laziranim Cinjenicama. Nemoguce im je ko ljudima objasnit da su u mnogocemu u krivu Jer su zatupljenji. Dodje mi ih zao
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
Kum Svalina
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 10:08 |
|
|
daramo je napisao/la: Pa dobro si priznao da su muslimani potomci islamiziranih Hrvata, i zna se ko je mijenjao odjela kako se pomijeri granica, šta osvoje Turci služi njima a šta onda Austrija naravno onda vjerni sluge Beča.
Evo kako su Hrvati branili svoja ognjišta dok su Srbi "dizali ustanke".
Velika pobjeda kod Jajca 1478 nad Turcima
Hrvatske su snage dugo pokušavale parirati neprijatelju, s nerijetko mnogo uspjeha, pa tako 1478 hrvatski odredi pobijedili su kod Jajca veliku Osmansku vojsku.
Velika pobjeda na Uni 1483 nad Turcima
5 godina poslije bitke kod Jajca, hrvatska vojska pod vodstvom bana Matijaša Gereba pobjeđuje na Uni osmanski odred, bila je to najsjajnija pobjeda Hrvata u protuosmanskim borbama u 15-om stoljeću, Matijaš Korvin je osobno vodio vojsku koja je ujesen 1480 godine stigla do Travnika, ali im namjeravani prodor do Sarajeva nije uspio.
No pobjeda na Uni još jednom odvrača Turke od osvajanja Hrvatske u današnjim granicama (ono što Turci nikad ni neće uspjeti osvojiti).
Dvije pobjede nad Turcima 1501-1503 oko Jajca i Knina
Godine 1501, ugarsko-hrvatski sabor prihvatio je savez s Venecijom protiv Osmanlija a savezu se pridružuje i Papa. U novom ratu hrvatska je vojska pod Ivaniševim vodstvom pobjedila Osmanlije dva ****, oko Knina i kod Jajca, time je kralj Vladislav II, 1503 godine uspio prisiliti Sultana na sedmogodišnje primirje, Turci ponovno dozivljavaju poraz.
1517, Papa Leon X nakon svih ovih pobjeda izjavljuje da je Hrvatska "preziđe kršćanstva" - Antemurale Christianitatis.
Pobjeda kod Klisa nad Turcima 1524
Hrvatska posada utvrde Klis, pod vodstvom kaštelana Petra Kružića i Grgura Orlovića obranila je 1524 godine Split i splitsko područije. Čime opet Turci doživljavaju poraz u nakani da osvoje Dalmaciju.
Ova pobjeda je opjevana širom Europe slikama, sam Papa je tada naredio da se slika što više slika ove pobjede da digne moral i ostalim kršćanima u borbi protiv Turaka tada.
Slika - Utvrda Klis
Grandiozna Hrvatska pobjeda nad Turcima u bitki kod Siska (utvrda) 1593.
Ova pobjeda je toliko velika, grandiozna i van-serijska, da meni nije jasno zašto mi Hrvati ovu bitku ne slavimo i dan danas kao nešto što je uistinu čudo vojne pobjede i ratovanja u Europi generalno.
Naime, nakon ove hrvatske pobjede na Osmanlijama, na vratima današnje Hrvatske, Turci više nikada nisu uspjeli a nisu ni pokušali, osvojiti današnju Hrvatsku, tj. centralni, zapadni i južni dio Hrvatske, dok je Slavonija bila 80-100 godina pod Turcima.
Brojke ljudi koje ćete pročitati u ovoj bitki su nevjerovatne, ali povijesne činjenice, dakle:
Turaka je bilo 20-30 000, dok hrvatskih branitelja je bilo oko 5000 u utvrdi Sisak. Turci su poraženi do te mjere da su doslovno razbijeni, u svakome smislu.
Turci su imali oko 15 000 mrtvih, ostatak je bio razbježan, dok su hrvatski branitelji imali 50 ljudi mrtvih Da, dobro ste pročitali, 50 ljudi
Slika - bitka kod Siska Slika - Utvrda Sisak
Bitka kod Sigeta (Mađarska) 1566
Da ne budu samo pobjede u centralnoj hrvatskoj i dalmaciji, desila se pobjeda i na istoku, sjevernije od hrvatskih krajeva Slavonije (jer je danasnja Slavonija kao jedina hrv regija bila pod turcima 80-100 godina)
Dakle, valiki Vezir Mehmed-paša Sokolović uspio je 1566 nagovoriti Sulejmana Veličanstvenog da s Osmanskom vojsko od 100 - 120 000 ljudi krene na Beč, preko danasnje istočne Slavonije u centralnu Mađarsku pa kroz Mađarsku na Beč...
Glavnina turske vojske prelazi Dravu kod Osijeka, pa dolaze sa 300 topova pred tvrđavu Siget u danasnjoj južnoj Mađarskoj, u njoj je oko 2500 ljudi, pretežito Hrvata pod vodstvom velikog hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog, koji se Osmanlijama već zamjerio kao pobjednik mnogih bitaka.
Zrinski je odbio sve pozive na predaju i primamljive ponude, a kad mu je tursko topništvo razorilo vanjski bedem, povukao se u unutrašnji grad, te zatim s ostatkom svojih ljudi krenuo iz tvrđave u posljednji juriš na Turke u kojem je poginuo zajedno sa većinom svojih ljudi.
Važnost ove bitke jest u tome da su Osmanlije u Sigetskoj opsadi izgubili i udarnu snagu i vrijeme, te su morali odustati od pohoda na Beč i vratiti se u Istanbul.
Šubić je prozvan poslije toga u Europi kao "slavenski Leonidas", kao asocijacija na posljednjih 300 spartanaca u bitki protiv daleko nadmocnijeg neprijatelja.
Hrvatska pobjeda nad Turcima u bitki za Sinj 1715
Simbol posljednje pobjede nad Turcima u pokušaju osvajanja Dalmacije, i dan danas se održava Sinjska Alka kao spomen na ovu veliku pobjedu Hrvata, te jednu od posljednjih pobjeda u kojima definitivno Turci doživljavaju poraz u nastojanju osvajanja Dalmacije.
Hrabri puk Sinja i Cetinske krajine ispisao je najslavnije stranice svoje povijestu ovoj bitki. Nakon teške opsade Sinja, Turci su poraženi te su se razbježali prema Livnu, ostavljajući oko 10 000 mrtvih turaka.
Požarevačkim mirom 1718, definitivno je Dalmacija, u kojoj je i ova bitka kod Sinja dala veliki danak, raskrstila sve sa turskim napadima i definitivna granica Dalmacije i Osmanskog carstva se utvrđuje na granici današnje Dalmacije (Hrvatske) i BiH. Ranije si rekao da hrvati ne mogu biti Muslimani.
_________________ Oj Alija, još uvijek si glavni, obrezanog ti duva narod pravoslavni!
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol Postano: 12 srp 2013, 10:42 |
|
|
To ti je komentar na sve sto covjek napisa. Mora da si pospan I gladan
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|