HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 pro 2024, 20:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol
PostPostano: 12 srp 2013, 13:17 

Momčići sa ovakvih tema se ubiše popljuvati Srbe u srednjem veku i njihovu tradiciju smatrajući je lažnom.

Samo jedan momenat niko neće da pomene , a to je da svi katolici u BiH i dobrom delu Slavonije i Dalmacije su upravo baštinili sve srpske junake i vladare i guslali o njima , a da nemaju nikakvu baštinu o bosanskim vladarima i bilo čemu hrvatskom.

Ja sam ovde na sličnim temama više puta iznosio prave argumente od same tradicije katolika i niko me nije demantovao da lažem , ali su zato okrenuli glavu i napali me kao četnika.

Ako neko hoće mogu ja ponovo da stavim sve one pesme i svu onu tradiciju katolika gde se ubiše pevajući o Srbima , a svi znaju kao i Tulkaš da su oni turski najamnici i vodonoše.

Kako je to moguće?! , kako je moguće da su Hrvati tj.preci današnjih Hrvata iz nekih razloga nekoliko vekova pevali upravo o onima koje danas optužuju da su saradnici turskog okupatora?!

Fascinantno!

Ako neko misli da lažem onda neka to i dokaže , a ja ću ako treba postaviti svu usmenu narodnu tradiciju katolika iz BiH i ostalih prostora gde žive štokavci, jer narodna tradicja je jedino merilo.

Vrh

Naslov: Re: Znači li biti pravoslavac=biti Srbin? Je li Srbin predodređen da bude pravoslavni, a Hrvat katol
PostPostano: 12 srp 2013, 13:36 

Jovo, guslali su,a da nisu guslali o nicemu hrvatskon, e jebajiga to je laz, znas valjda Kacica-Miosica te Grabovca, skaces u ekstreme. Niko ne spori da su odnosi na relaciji Hrvati-Srbi bili drugaciji nego danas, ali to je bilo, nema bratskog odnosa kad ce uvik biti svadje koji od brace je jaci, stariji i kome pripada vodstvo. Nisi glup, valjda si to primjetija,taj odnos, a ekstremnin tvrdnjama i ne doprinosis bas normalizaciji odnosa. :neznam

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 13:47 

Dosadan si jole sa tim guslanjem. Sto ne bi kad je markan hrvat pa ga vi posrbili. Ko I kobilica koji bi albanac.
Ha ha vidis kako je jednostavno kad se covjek spusti na vas nivo razmisljanja

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 13:54 

puntar2.0 je napisao/la:
Jovo, guslali su,a da nisu guslali o nicemu hrvatskon, e jebajiga to je laz, znas valjda Kacica-Miosica te Grabovca, skaces u ekstreme. Niko ne spori da su odnosi na relaciji Hrvati-Srbi bili drugaciji nego danas, ali to je bilo, nema bratskog odnosa kad ce uvik biti svadje koji od brace je jaci, stariji i kome pripada vodstvo. Nisi glup, valjda si to primjetija,taj odnos, a ekstremnin tvrdnjama i ne doprinosis bas normalizaciji odnosa. :neznam

Imali su ali je sve preovladavalo o srpskim vladarima i kukanju nad starim domaćim vaktom pre Turaka , a tu ni slova nema o bosanskim kraljevima i nekim bosanskim junacima , a o hrvatskim i da ne govorim.

Moje tvrdnje nisu ekstremne već su istina , i ja to mogu potvrditi sa naučnom tradicijskom građom koja je skupljena kod katolika.

Hoćeš li da postavim?! , ja ću staviti ako hoćeš čisto da meni nemaš šta prebaciti da šatro ne doprinosim normalizaciji odnosa.

Kad govorš o normalizaciji odnosa nisam video da si reagovao na one gornje upise koji nemaju veze sa istorijom već su obični mrziteljski i pljuvački pamfleti.

I moj post se odnosi na njih a ne na tebe , jer mene i kao i tebe nadam se ne utiče ono što se dešavala pre nekoliko stotina godina , dok ovi moraju da pljuju po Srbima i događajima od pre pitaj *** koliko godina , a kukavci glupavi ne vide da pljuju i po svojim precima.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 13:58 

Madjari u nebesa kuju Zrinjskog I sad ja treba da kazem da su oni hrvati. Ili vi sto vam je junak I pjjevate o janosu hunjadiju. Ste vi madjari. U cemu je tvoj problem

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 13:59 

slika

Evo fine stare junačke hrvatske pesme gde "divojke mostarke" čekaju glas sa Kosova. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:06 

Fino. Bas je lijepo vidjeti kako su u 14. Vijeku cure bile pismene I napredne I picile cirilicu org toliko prije vuka

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:11 

Tulkas je napisao/la:
Madjari u nebesa kuju Zrinjskog I sad ja treba da kazem da su oni hrvati. Ili vi sto vam je junak I pjjevate o janosu hunjadiju. Ste vi madjari. U cemu je tvoj problem

Ko ti kaže da nisi Hrvat bravu nekuvani i ko uopšte priča o identitetu ?! , ovde je poenta da ne pljuješ ono što tvoji preci nisu pljuvali već su se time ponosili bezobrazniče jedan bezobrazni.

Koristiš ustašku propagandu iz 1941 gde se upravo ovakvim pričama htelo sve srpsko popljuvati govoreći da su Srbi turski najamnici i neki martolozi , a vi ni manje ni više nego PREDZIĐE KRŠĆANSTVA I VELIKI JUNACI.

Kažeš Srbi su bili martolozi i ostali turski najamnici , to i jeste istina jednim delom jer to je normalna pojava u to vreme.

Ajmo malo videti o PREDZIĐU KRŠĆANSTVA i njihovoj prošlosti iz istog doba jesu li oni samo branili kršćantvo ili su ipak nešto drugo činili??!!

Evo ti primera iz čuvenog Poljičkog Statuta gde jasno je kažnjivo zakonom jer Pojličani idu u Martoloze.
Znači masovna pojava u Hrvata čim je moralno biti zakonom uređeno , a da ne govorimo o tome da su Vlasi -katolici spalili Šibenik kad su bili u turskim četama.

slika

Istorija nije Tukane pljuvanje po drugima i okretanje glave od istine o sebi.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:16 

Krme ravnicarsko ti si taj koji vazda nesto dokazuje pokazuje. Srbi svi I svugdje.
Ja ne govorim o hrvatima kao junacima vec su to u povjesti mnogi govorili.
Koja ustaska propaganda krkane ugrozeni. Jebale vam vise ustase sve po spisku.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:20 

Tulkas je napisao/la:

:sega

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:44 

Sta je tebi smjesno upalo a kita nije

Najvece junacko djelo srba je
Bjezanija cijele vojske na Krf

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:49 

Tulkas je napisao/la:
Sta je tebi smjesno upalo a kita nije

Najvece junacko djelo srba je
Bjezanija cijele vojske na Krf

I oslobadjanje Hrvatske.Onako usput.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:53 

Jos bi na krfu kiselili noge da saveznici nisu obavili poso. Zato suti mishu

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 14:54 

Tulkas je napisao/la:
Jos bi na krfu kiselili noge da saveznici nisu obavili poso. Zato suti mishu

Ne bi AU ni izgubila rat da se nisu Hrvati za nju borili.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 15:01 

Moguce. Imali ste srece sto je tad vecina bila zaludjena slavenstvom pa nisu htjeli na " bracu" .
A kad su se borili kako treba vi zavrsiste na ljetovanju

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 15:01 

Tulkas je napisao/la:
Krme ravnicarsko ti si taj koji vazda nesto dokazuje pokazuje. Srbi svi I svugdje.
Koja ustaska propaganda krkane ugrozeni. Jebale vam vise ustase sve po spisku.

Pa ustaška porpaganda u smislu pljuvanja i ponižavanje srpske istorije i nasleđa da bi se ocrnili sami Srbi , eto to ti radiš bez prekida.

Ja nikad nisam pljuvao po Hrvatima niti sam ikada išta omalovažavao , ja samo iznosim činjenice koje tebi ne odgovaraju tj.hoćeš da je izbrišeš i samim time pljuneš na svoje pretke.
E to je već opasna psihoza jer svoje pretke smatrati *** je zaista uspeh izlgeda za tebe.

Šta je sad jel ovo iz Poljičkog Staatuta nije najveći dokaz da su Hrvati bili ti koji su bili turski vojnici jer kad se za takvo šta mora doneti zakon onda je jasno koliko je to bilo masovno.

Ja ne govorim da Srbi nisu išli sa Turcima u pljačke i ratove , ali ste brate i vi takođe isto , i za to sam naveo dokaz , a ima ih još.

Zato prekini da kenjaš o PREDZIĐU i sranjima i budi pošten i gledaj na činjenice ma kakve one bile.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 15:13 

Ti nisi omalovazavao?
Ti nisi svima objasnjavao vec godinama
Kako je sve u stvari srpsko? Te price mozes
Jedino sebi prodavat a cisto sumljam da na
Ovom forumu postoji iko toliko debilan da
Potvrdi I povjeruje to sto si sad napisa.
Cinjenice velis. Cije, seseljeve ili moljeviceve
Kakav si ti to covjek

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 15:21 

Tulkas je napisao/la:
Moguce. Imali ste srece sto je tad vecina bila zaludjena slavenstvom pa nisu htjeli na " bracu" .
A kad su se borili kako treba vi zavrsiste na ljetovanju

U Splitu docekani cvijecem i pjesmama. Ko ne bi ostao na ljetovanju?

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 15:23 

Pavo B. je napisao/la:
rastko je napisao/la:
Kud bas Madjare nadje?Nakon sto su Mongoli prosli Madjarskom orginalnih Madjara (kojih ionaknko nikad nije bilo puno) vise skoro nije ni bilo,najveci dio pobijen,deo odveden u ropstvo ,realne procene govore o 40%-50% gubitaka u populaciji.Vecina danasnjih Madjara su potomci porobljenih Slovena.Niti su se oni opirali kasnije asimilaciji drugih naroda u tom periodu,pa i one cuvene migracije sa Kosova nisu isle u Vojvodinu vec vecinom severnije do same Slovacke a kamoli kako je tek bilo sa Hrvatima -katolicima ,cak se ni procenit nemoze

Naravno da se sve može vrlo dobro procijeniti i sve se može vrlo dobro gledati u izvorima. Postoje mađarski popisi stanovništva čitavog kraljevstva iz 1715. i 1720. iz kojih se može vidjeti da su tvoje priče o Srbima do Slovačke nebuloze. Svako selo možemo provjeriti, ako treba, jer imam popis u Excelu. Postoje i matične knjige koje su dostupne na netu pa možemo sve provjeriti. Isto je i s Hrvatima i sa svim drugim narodima koji su mogli biti mađarizirani.

Prije ovih popisa imamo turske deftere koji bilježe imena stanovništva i u kojim se jasno razlikuje mađarska antroponimija od slavenske. Evo recimo kako izgledaju dva sela u Baranji 1591. http://img441.imageshack.us/img441/3761/kpg.png Jedno slavensko(sigurno srpsko) a drugo mađarsko. Mislim da nema dvojbe koje je koje.

Prije tog imamo feudalne urbare, kao recimo ovaj Bačke iz 1525., samo godinu dana prije Muhačke bitke. http://img196.imageshack.us/img196/6351/0v3g.png Opet se jasno razlikuju Srbi i Mađari. I možemo tako unatrag još nekoliko stotina godina.

Znam da tebi zvuči lijepo pričati o beskrajnom moru Srba koji su pomađareni, pohrvaćeni, porumunjeni ili što ja znam što jer se lijepo slaže s tvojom ideologijom, no izvori postoje. I ne slažu se s tobom.

Jesi li siguran u ovo?
Hrvatski zbjegovi u Mađarsku se procjenjuju na oko 100-200 tisuća ljudi.
Uzevši u obzir taj broj kao i činjenicu da je natalitet nekad bio bolji, broj Hrvata u Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj bi trebao biti nekoliko puta veći.
Da nije bilo asimilacije, naravno.
Mislim da i broj slavenskih prezimena u Mađara dokazuje da je asimilacija bila česta.
Naravno, to ne znači da negdašnji Slaveni čine većinu u današnjem mađarskom etnosu, no čini mi se da je većina Hrvata tamo ipak pomađarena.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 15:29 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Pavo B. je napisao/la:

Ni ogromna većina predaka današnjih Hrvata nije poznavala hrvatsko ime prije 500-600 godina. Ista stvar je i sa mnogim drugim narodima. Mađari su tu možda jedina iznimka u jugoistočnoj Europi.

Tu se apsolutno slažem. Pojam narodnosti je moderna ideja.

Nego mene zanima zašto su neki pravoslavci popisani kao Hrvati, a uopće nisu sa teritorija Hrvatske, odnosno Austro-Ugarske?

Pojam nacije jest, no etnicitete možeš tražiti i dublje u povijesti.
Iako nisu imali onu važnost koju dobivaju u nacionalnom periodu.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 16:05 

Neki fra Radman je zabeležio pesmu u 19.veku.
Ova "pisma" je znakovita jer se vidi da dotični pisac pesme koji je katolik tj.neki fratar žali zbog čina Roše Harambaše nad pravoslavcima.

slika

Vrh

PostPostano: 12 srp 2013, 18:04 

Posten covjek

Vrh

PostPostano: 13 srp 2013, 08:12 

snowflake je napisao/la:
Jesi li siguran u ovo?
Hrvatski zbjegovi u Mađarsku se procjenjuju na oko 100-200 tisuća ljudi.
Uzevši u obzir taj broj kao i činjenicu da je natalitet nekad bio bolji, broj Hrvata u Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj bi trebao biti nekoliko puta veći.
Da nije bilo asimilacije, naravno.
Mislim da i broj slavenskih prezimena u Mađara dokazuje da je asimilacija bila česta.
Naravno, to ne znači da negdašnji Slaveni čine većinu u današnjem mađarskom etnosu, no čini mi se da je većina Hrvata tamo ipak pomađarena.

Većina Hrvata je pomađarena, no to ne znači da je broj bio toliko velik. Većina te mađarizacije su dogodila od 1867. do danas. Ako pogledamo mađarsku statistiku iz 1880. koja prva donosi nešto slično etničkoj pripadnosti(maternji jezik) i popise 1715. i 1720. na kojim možemo vidjeti imena i prezimena stanovništva, mnogo ne-mađarskih sela je zadržalo taj karakter. Jedino je u dosta slučajeva bilo doseljavanja pa su Hrvati, Nijemci ili Srbi postajali manjina na taj način.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2013, 08:38 

rastko je napisao/la:
Mada su ti Srbi vecinom rasterani,rec je o par sela ali eto vidis da je bilo Srba gore.Imas popise od sedamnestog veka (govorim o Juznim Slovenima zajedno) u Santandreji skoro devedeset posto,Budimu nesto manje od pedeset,u Segedinu vise od pola a danas ih nema ni koliko Srba u Hrvatsko ili Hriscana u Arabiji

Srbe uz Dunav nije nitko rastjerao niti su ih zli Mađari nasilno asimilirali. Ne misliš valjda da se nakon 1715. nije nitko doseljavao u te gradove? Ili da su još tad imali stotine tisuća stanovnika?

A evo i karta Budima, Pešte, i okolnih sela iz 1715. Pa da ne pričamo napamet o selima i mjestima. Crveno su Srbi.

Citat:
Srbi su od Madjara ranije naseljavani uglavnom po Temisvaru,Banatu i po Madjarskoj ,od 1463 u roku od dvadeset godina iz Bosne je iseljeno 15 000 a iz Srbije je iseljeno po Madjarskim popisima vise od 100 000 , to su tvoji Madjarski popisi
i

Možeš li staviti citate za ove brojke? Koji mađarski(pridjevi se pišu malim slovom) popis nalazi 100.000 srpskih izbjeglica?

Vrh

PostPostano: 13 srp 2013, 14:17 

Pavo B. je napisao/la:
rastko je napisao/la:
Mada su ti Srbi vecinom rasterani,rec je o par sela ali eto vidis da je bilo Srba gore.Imas popise od sedamnestog veka (govorim o Juznim Slovenima zajedno) u Santandreji skoro devedeset posto,Budimu nesto manje od pedeset,u Segedinu vise od pola a danas ih nema ni koliko Srba u Hrvatsko ili Hriscana u Arabiji

Srbe uz Dunav nije nitko rastjerao niti su ih zli Mađari nasilno asimilirali. Ne misliš valjda da se nakon 1715. nije nitko doseljavao u te gradove? Ili da su još tad imali stotine tisuća stanovnika?

A evo i karta Budima, Pešte, i okolnih sela iz 1715. Pa da ne pričamo napamet o selima i mjestima. Crveno su Srbi.

Citat:
Srbi su od Madjara ranije naseljavani uglavnom po Temisvaru,Banatu i po Madjarskoj ,od 1463 u roku od dvadeset godina iz Bosne je iseljeno 15 000 a iz Srbije je iseljeno po Madjarskim popisima vise od 100 000 , to su tvoji Madjarski popisi
i

Možeš li staviti citate za ove brojke? Koji mađarski(pridjevi se pišu malim slovom) popis nalazi 100.000 srpskih izbjeglica?

Rec je bila o Srbima oko danasnje Slovacke granice ,tamo nas nije bilo do Carnojevica,mozda se varam ali nisam jos nista procito o Srbima tamo.Najveci grad u kom su se nastanili je bio Eger,istina nije blizu granice ali najsevernije selo je samo par kilometara do granice ,vise od polovine ih je rasterano tokom pobune jedva generaciju posle
Sto se Budima tice od iljadu pesto i nesto kuca je oko osamsto bilo Slovenski,vecinom Srpski,ako mislis na 1715,dobar dio tih Srba potice od seoba dva veka prije,Madara jednostavno nije bilo dovoljno da zive na tolikim prostranstvima
Sto se starosedeoca tice,cak ni Hrvati sem retkih slucaja nece osporavat daa su Srbi starosedeoci u Vojvodini,mada ovde ima i slucaja gde Hrvati pricaju o Albancima ,Turcima ,Madjarima ili nekom drugom da je bio prije nas ali je bilo i doseljavanja.Od kad Madjari preuzimaju Turski model bilo je i lovova na Srbe da ih nasele gore

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: