HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 svi 2025, 09:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Cruise Line poslovi
PostPostano: 27 kol 2013, 11:34 

Ne znam gdje drugdje s ovom temom, a kako tu na Chatu ima svega i svačega... Zanima me ima li tko na forumu osobno iskustvo? Zanima me kako, gdje, šta, sve me zanima.
Naravno ako nemate osobno iskustvo, možete izneti i svoje mišljenje.
Da li bi ste radili na brodu, i za koje novce?

Vrh

Naslov: Re: Cruise Line poslovi
PostPostano: 27 kol 2013, 14:28 

Nisam nikad radio na palubi krstarećeg broda u pokretu, ali za to ti ne treba neka specijalna škola samo ti je potrebno da znaš jako dobro minimum jedan strani jezik, dakle minimalno engleski da odlično poznaješ i govoriš, ali i njemački, kao i ruski jezik u posljednje vrijeme, zatim da budeš jako ljubazan, da te tokom konstantnog saznanja da radiš na brodu koji je stalno u pokretu i koji okružen dubokim plavim morem ne uhvati strah, zatim moraš da budeš fleksibilan pošto su takvi poslovi jako dobro plaćeni (pošto poslodavac na takvim poslovima je najčešće vlasnik broda ili neko ko je unajmio brod koji preko privatnih agencija za zapošljavanje traži radnike tako da "pročešljaj" malo agencije za zapošljavanje po internetu i naćićeš takav posao), ali zahtijevaju zauzvrat fleksibilnost tojest. da se naprimjer recimo čisti i usred pola noći nakon žurke na brodu ili slično tako da skratim, moraš biti psihički jak, zdravstveno takođe, jako diplomatičan, fleksibilan, komunikativan i to bi bili neki opšti uslovi.

P.S. Velika plata, a i veliki stres i odgovornost. Da li si sad spreman raditi na brodu u pokretu?

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 15:47 

Da se nisu stekli svi uvjeti da otvorim temu, rekao bih ne. Ali stvari stoje drukčije, pa sam spreman. Dobra plaća mi je dovoljan motiv, jer sam sve navedeno radio i za slabu plaću. Da ne kažem nikakvu. E sad, koja je kompanija pouzdana... Čuo sam da su ljudi zadovoljni kad se vrate. A kako ti znaš što kako ide u tim poslovima?

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 15:53 

Hunter je napisao/la:
Da se nisu stekli svi uvjeti da otvorim temu, rekao bih ne. Ali stvari stoje drukčije, pa sam spreman. Dobra plaća mi je dovoljan motiv, jer sam sve navedeno radio i za slabu plaću. Da ne kažem nikakvu. E sad, koja je kompanija pouzdana... Čuo sam da su ljudi zadovoljni kad se vrate. A kako ti znaš što kako ide u tim poslovima?

Pa sad, plaća i nije baš toliko dobra, za poslove koji nisu povezani sa glavnim strojem ili komandnim mostom se kreću od 800-1200$, jedino što dosta uštediš jer nema troškova hrane i smještaja...
Najveće kompanije su MSC i Costa cruise. Obje drže Talijani pa bi ti poznavanje talijanskog bila komparativna prednost.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 16:09 

To za troškove znam još od prije, zato mislim da bi posao na brodu bio za mene.
Engleski govorim besprekorno, ali talijanski na žalost nikako. Pregledat ću njihove ponude, just in case.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 16:48 

Hunter je napisao/la:
Da se nisu stekli svi uvjeti da otvorim temu, rekao bih ne. Ali stvari stoje drukčije, pa sam spreman. Dobra plaća mi je dovoljan motiv, jer sam sve navedeno radio i za slabu plaću. Da ne kažem nikakvu. E sad, koja je kompanija pouzdana...Čuo sam da su ljudi zadovoljni kad se vrate.. .A kako ti znaš što kako ide u tim poslovima?

Što se tiče konkretnog odabira kompanije, to zavisi od toga kuda ćeš krstariti dok radiš.

Poslodavci ne zapošljavaju direktno, već angažuju lokalne privatne agencije, to jest idu preko njih traže radnike, dok visina zarade zavisi od toga koji posao ćeš da radiš, dali ćeš biti u obezbijeđenju ili konobar ili kapetan broda pošto ne zarađuju svi radnici na brodu isto tako da to ćeš morati sam da googlaš u skladu sa svojim zahtjevima, lokacijom kojom ćeš se kretati, vrstom posla koju ćeš obavljati itd.

Čitam redovno ekonomsku sekciju na raznim portalima prije dolaska na ovaj forum pa sam u nekoliko navrata čitao i članke koji se dotiču i ove konkretne tematike + inače svi poslovi koji nisu statični kao što su to rad u kancelariji ili rad za mašinom u fabričkoj hali zahtijevaju fleksibilnost (doduše i statični poslovi to zahtijevaju, ali mnogo manje nego poslovi vani) + koju god sam aplikaciju za posao imao priliku da pročitam i apliciram pored opštih uslova traže se i uslovi tipa fleksibilnost, komunikativnost, posvećenost poslu i dobro poznavanje jednog stranog jezika minimum, a i ovi sve to zahtijevaju + nepisano je pravilo da svi poslovi koji zahtijevaju dosta vremena provedenog u direktnom kontaktu sa ljudima zahtijevaju fleksibilnost (uprošćeno rečeno da si stalno u nekoj frci, trci, žurbi i zbrci i da se u svemu tome možeš snaći), a svaki direktan kontakt sa ljudima zahtijeva i vrhunsku psihologiju i veoma dobre diplomatske vještine (bilo da si konobar, trgovac ili doktor, zajedničko za sve te tri profesije jeste vrhunska psihologija i da se izrazim diplomatičnost), tako da rad na brodu se suštinski ne razlikuje mnogo od recimo menadžera prodaje u nekoj firmi zato i jeste plata veća nego recimo plata u industrijskim djelatnostima, ali su zato i zaduženja u skladu sa platom.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 17:51 

Jel i pranje suđa zahtijeva menadžerske skillove, vrhunsku psihologiju?

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 18:07 

Vladek si nešto zabrijava, ono o čemu on priča su animatori, no za jedno 90% radnih mjesta na brodu, dakle za sve osim tih animatora koji su nešto između fitness trenera i komičara, ti ne trebaju neke posebne vještine. Dakle, ako možeš biti čistač na kopnu, možeš i na brodu, konobar tamo, konobar vamo, samo što će naravno poslodavci zagtijevati jednu dozu profesionalizma koja je Balkancima nepoznata.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 18:24 

Hunter je napisao/la:
Jel i pranje suđa zahtijeva menadžerske skillove, vrhunsku psihologiju?

Za pranje suđa ti jedino ne trebaju posebne vještine (barem ne bi trebalo), osim ruku koje neće se smežurati poslije sat-dva vremena provedenih u vodi sa sve deterdžentom. Ako to izdržiš (tojest ako to uspiju tvoje ruke da izdrže) recimo 7-8 sati dnevno onda nijedna menadžerska vještina niti vrhunska psihologija ti neće biti potrebna. :D

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 18:25 

Posao shvaćam krajnje ozbiljno, šta god mi se da raditi.
Meni bi bio dobar i jednostavan posao čistača, htio bih što više novaca staviti u stranu.
A drugdje ih moram trošiti, htio ne htio.
Brod je druga priča.
Kako se posluje s tim posredničkim agencijama, uzimaju li kakvu proviziju unaprijed?
I dajte koji link, ako imate. : )

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 18:46 

volvoks je napisao/la:
Vladek si nešto zabrijava, ono o čemu on priča su animatori, no za jedno 90% radnih mjesta na brodu, dakle za sve osim tih animatora koji su nešto između fitness trenera i komičara, ti ne trebaju neke posebne vještine. Dakle, ako možeš biti čistač na kopnu, možeš i na brodu, konobar tamo, konobar vamo, samo što će naravno poslodavci zagtijevati jednu dozu profesionalizma koja je Balkancima nepoznata.

Posve si u pravu, za 90 posto poslova na brodu ti ne trebaju posebne vještine, pošto kormilar ne treba da zna koordinate, može čovjek lijepo da vozi gdje stigne, samo bitno da zna da upravlja brodom, ništa više. :ucelo

Konobar tamo, konobar vamo, ne trebaju mu nikakve vještine, samo da zna reći "dobar dan šta će te popiti" strancu pa ako ga ovaj razumije šta mu je konobar rekao onda superica. :zubati

Nebi nikog da "plašim" i da zvučim kao babaroga (jer nije baš toliko teško kako ja opisujem, ali da treba znati barem ono osnovno što se i kod svakog drugog posla koji uključuje neposredan kontakt sa ljudima, podrazumijeva, treba), ali tvoj opis je potpuno pojednostavljen.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 19:06 

Znam nekoliko ljudi koji rade na brodovima, radno vrijeme je gadno, ali zaradi se, vidi se svijet, kad nema posla žurke su ekstra, a što se jebačine tiče, kažu da se ljudi masovno ispomažu, tako da je to skroz solidan posao :D

Ako imaš nekog iskustva kao konobar, poslastičar, pekar qrac palac, možeš zaradit više, ako ne, onda ideš prvo na neke početne pozicije, najniža ti je za čistača oko 600 dolara ako se ne varam.

Agencije nešto uzimaju unaprijed.
Likovi koje ja znam otišli su ili:
preko zagrebačkog Employement Powera
ili preko beogradskog Safe Cruisa.

Guglaj, imaš masu toga na netu o radu na brodu.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 19:13 

Hunter je napisao/la:
Posao shvaćam krajnje ozbiljno, šta god mi se da raditi.
Meni bi bio dobar i jednostavan posao čistača, htio bih što više novaca staviti u stranu.
A drugdje ih moram trošiti, htio ne htio.
Brod je druga priča.
Kako se posluje s tim posredničkim agencijama, uzimaju li kakvu proviziju unaprijed?
I dajte koji link, ako imate. : )

Ovo su linkovi koje sam na brzinu uspio naći.

http://www.cruiselinesjobs.com/kako-dobiti-posao-na-brodu-za-krstarenje/

http://www.radnabrodu.com/

http://www.inozemstvo-posao.com/agencije.htm

http://www.kakodolove.com/posao-na-brodu/

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 19:24 

Hvala. Pregledat ću ih detaljno večeras. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 19:58 

Inače, ako se ne varam, ovaj beogradski ti uzima manje love unaprijed, a plaća i letove :D

Vrh

PostPostano: 28 kol 2013, 08:53 

Prije su nudili i sendviče uz prijevoz.

Vrh

PostPostano: 28 kol 2013, 09:26 

Poslovni na Princess Cruise su većim dijelom nedostupni starijima od 35.
Ja sam malo stariji od 35.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2013, 15:35 

Hunter je napisao/la:

U pravu si. Zlatne godine za taj posao su rane 20-e.
Jedna beogradska agencija upravo nudi posao čistača na brodu, znači nikakve kvalifikacije, i osrednji engleski, savršeno za početak, ali ograničavaju gornju granicu godina za taj posao na 27.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2013, 19:38 

user999 je napisao/la:
Hunter je napisao/la:

U pravu si. Zlatne godine za taj posao su rane 20-e.
Jedna beogradska agencija upravo nudi posao čistača na brodu, znači nikakve kvalifikacije, i osrednji engleski, savršeno za početak, ali ograničavaju gornju granicu godina za taj posao na 27.

I to malo poslova na kojima primaju do 40te, ne radim niti sam ikad radio.
Kad sam ja bio u ranim dvadesetim nije se moglo ni po kesicu bombona vani bez vize.
Sad imamo Šengen, kojim se mogu obrisati.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2013, 20:16 

Jeli mora baš posao na brodu ili može i posao na moru (na kopnu)?

Evo našao sam nekoliko zanimljivih mjesta na kojim možeš naći posao na moru.

http://www.posaonamoru.com/?hr=mod.estate.l

http://sezonski-posao.montenegro-traveler.com/index.php/1-ponuda-posla.html

http://jooble.com.hr/search-posao-hr/kw-sezonski--na-moru

http://www.oglasiposao.info/crna-gora-r26

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 18:20 

Citat:
Posao na brodu: Rijeka ili okean, plata do 2.500 evra

Krstarenje evropskim rijekama, gdje uz platu od 1.000 do 2.500 hiljade evra dobijate kabinu s pogledom zvuči lijepo, ali koliko je, u stvari, težak rad na kruzeru?

Život na riječnim kruzerima često izgleda kao idealan, međutim ne zna se da iza te idile stoji izuzetno težak rad.

“Glavna razlika između morskih i riječnih kruzera je rad na njima. I dok oko 200 konobara uslužuje goste na prekookeanskim borodovima, na riječnim ih je samo pet-šest. To znači, ako se jedan razboli, drugi moraju više da rade. Na riječnim kruzerima mora da se radi ozbiljno i samo profesionalci mogu da izdrže taj ritam. To se odmah vidi u prvim danima, jer oni koji misle da je ovo lak posao, brzo se vraćaju kući”, kaže Ivan Leštanin, pravni zastupnik kompanije Sejf kruz, koja zapošljava i državljane Srbije na riječnim kruzerima.

Ovaj posao je prilično tražen.

“Mi zapošljavamo oko 20-30 naših ljudi mjesečno. Najviše konobara i kuvara, koji zarađuju između 1.000 i 2500 evra svaki mjesec, plus bakšiš. Oni imaju i svoje kabine sa prozorom i besplatnim internetom, za razliku od prekookeanskih kruzera”, dodaje on.

Sezona riječnih krstarenja traje od marta do novembra, a standardna ruta je Rajna-Majna-Dunav. Leštanin kaže da u ovom poslu znanje njemačkog i engleskog jezika predstavlja prednost.

Radno vrijeme 10 sati, slobodni dani

Da je ovaj posao zaista primamljiv za mlade ljude, dokazuje i Igor O. (26) koji će se uskoro otisnuti na jedan od riječnih brodova, gdje će raditi kao zamjenik glavnog kuvara.

“Rečeno mi je da ću raditi oko 10 sati, s tim što ću imati slobodne dane da izađem sa broda kada je usidren i, naravno, godišnji odmor. Težina posla zavisi i od pozicije u kuhinji, najniža je da pereš sudove, a najviša šef kuhinje. Kada si glavni u kuhinji, to je svakako najveći stres i pritisak, jer moraš da organizuješ sve. Plata za najvišu funkciju je oko 2.400 evra, plus bonusi, dok je najniža plata u kuhinji 850 evra plus bakšiš od oko 400-500 evra”, objašnjava Igor.

Mladi kuvar takođe dijeli mišljenje da je lakše raditi na rječnom kruzeru, nego na prekookeanskom, jer se, prije svega, zarađuje više, a bolji su i uslovi.

“Bakšiš je takođe veći, a s obzirom na to da se putuje Rajna-Majna-Dunav, u Beogradu sam svakih nedjelju do mjesec dana. Manji je obim posla, a i plata je jako slična. Kada bih se odlučio za prekookeanski brod, morao bih da platim kartu i put za dolazak do same luke gdje je usidren, dok bi mi takođe trebalo i ljekarsko uvjerenje, što nije nephodno za riječne brodove.”

Ivan objašnjava i da je procedura za dobijanje posla izuzetno jednostavna, te da već kroz nekoliko dana znate da li ste dobili posao.

“Postoji nekoliko načina da se stupi u kontakt sa kompanijama koje zapošljavaju ljude na riječnim brodovima, a danas čak možete i preko Vibera da dogovorite posao. Često se rade intervjui preko kamere, a po završetku vam pošalju svu potrebnu dokumentaciju, kao i pismo sa kojim ideš u ambasadu po vizu. Zatim slijedi potpisivanje ugovora i odlazak u zemlju gdje je brod usidren, a sve troškove puta plaća kompanija”, zaključuje on.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: