HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 sij 2025, 22:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Muslimanski gubici u Lašvanskoj dolini
PostPostano: 06 svi 2009, 14:39 

Ovdje cemo govoriti o neprijateljskim gubicima u Lašvanskoj dolini... ja sam tražio dosta informacija o tome ali pošto još vlada šutnja vladajučih iz Armije i prikrivanje stvarnog stanja nisam nikad dosao do tocnih podataka...

Usput ovdje možete pisati i gdje bila najača Hvo obrana a gdje najpropusnija po vašem mišljenju.

Vrh

Naslov: Re: Muslimanski gubici u Lašvansoj dolini
PostPostano: 06 svi 2009, 15:16 

Sa obzirom da je Ramiz Dreković objavio sve gubitke 4 i 6 korpusa u svojim memoarima, bilo bi dobro nekako doći do memoara Mehmeda Alagića (mislim da se zove "Rat u Srednjoj Bosni"). Moguće je da se dotakao tih detalja.

Koliko sam vidio, treći korpus im nema zvaničnu prezentaciju, kao recimo neke brigade 1 korpusa (a tu su nabrojali poginule po godini).

Ostaje samo okvirno. 1993 su izgubili oko 8,200 vojnika. Recimo da se na borbe protiv Srba odnosi između 30 do 40% (iako je bilo borbe između njih, radilo se uglavnom o ofanzivama koje su trajale par dana, i u kojima su uglavnom Srbi napadali, a Muslimani držali statičnu obranu). To se razlikuje od njihovih ofanziva na hrvatska područja.

Oko 900 vojnika ABiH (samo pripadnici 4 i 6 korpusa) je poginulo u sukobima u Hercegovini (Prozor, Jablanica, Mostar), što bi otprilike značilo da su u borbama u srednjoj Bosni (ne samo lašvanskoj dolini) izgubili između 4.000-4.500 vojnika.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

Naslov: Re: Muslimanski gubici u Lašvanskoj dolini
PostPostano: 06 svi 2009, 16:14 

Kolike slike se mogu ubacivati ovdje ? Imam svoje originalne (rukom crtane !) skice sa rasporedom snaga 93. , za dijelove 3 općine (NT , Vitez , Busovača) , pa ako koga zanima...

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 16:17 

RajvoSa je napisao/la:
Oko 900 vojnika ABiH (samo pripadnici 4 i 6 korpusa) je poginulo u sukobima u Hercegovini (Prozor, Jablanica, Mostar), što bi otprilike značilo da su u borbama u srednjoj Bosni (ne samo lašvanskoj dolini) izgubili između 4.000-4.500 vojnika.

Auuu, velika brojka.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 16:18 
Site Admin

Do 256kb po slici za sada.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 16:20 

Mar-kan je napisao/la:
Kolike slike se mogu ubacivati ovdje ? Imam svoje originalne (rukom crtane !) skice sa rasporedom snaga 93. , za dijelove 3 općine (NT , Vitez , Busovača) , pa ako koga zanima...

Zanima, baci bar linkove, a slike uploaduj na imageschak

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 17:34 

Zapadni_Mostar je napisao/la:

Auuu, velika brojka.

Ja ipak mislim prevelika. To je razvaljen cijeli korpus.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 17:45 

Ginuli su oni tamo, i ne samo tamo, jer druge nisu imali. Nemaju dovoljno oruzja, kako probiti liniju negdje, ako ne masovnim jurisem.

Uostalom, vec godinama kunu one koji su im prodavali ideje o djevicama u dzenetu, i slali ih u jurise sa jednim okvirom metaka (kojekakvi moralisti po brigadama, listom islamski ucenjaci, hodze i slicno)

Par puta sam imao priliku govoriti sa borcima 17 i 27 krajiske, jedan iz Banjaluke drugi iz okoline Kljuca, sa ovim prvim dok smo se skupa vozili kroz Vitez nakon rata.. kaze da se ginulo na veliko, ali se i guzica cuvala, ko je znao kako. Po nekom presutnom dogovoru njih i HVO bojovnika, od jutra pocne dobacivanje iz rovova, oni Hrvatima sinjsku gospu, Hrvati njima nanu na minderu, pukne se koji metak, i kad iz komande zovu da pitaju kako se drze, ovi kazu drzimo se junacki.
Onda komandi iz Zenice dopizdi sto se rat opstruira, posalje se neka "specijalna postrojba", mudjahedini i slicno, pokolju se Hrvati po selima, i tenzije rastu.

Mada su Krajisnici i jurisali na Hrvate, ovi domaci muslimani nisu ni htjeli ratovati sa Hrvatima, posebno travnicki muslimani. Bar tako tvrde ovi moji krajiski "prijatelji".

Slicno su i nasi radili, Jokeri, Maturice, Apostoli, mahom popunjeni ljudima sumnjivog morala i proslosti, kaznjenicke ekspedicije za "dizanje morala".

Bas prljav rat.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 19:45 

vanjushka je napisao/la:
Slicno su i nasi radili, Jokeri, Maturice, Apostoli, mahom popunjeni ljudima sumnjivog morala i proslosti, kaznjenicke ekspedicije za "dizanje morala".

Bas prljav rat.

Ne bih se baš složio sa gore navedenim , bilo je i takvih , ali većina su bili momci pravi...
Imate na youtube film o Buhinim kućama , Jokery su tu dali veliki doprinos , pogledajte , u istoj kući i HVO i Armija...
Iz poštovanja prema onim koji su položili život za nas , poznavao sam ih većinu osobno , znam da ih je bilo 95% koji su sasvim ok , veliko srce za svoj narod.

Kad spomenu to dobacivanje , evo jedan primjer - počnu bacati kamenčiće na naše bunkere , i jedan naš slabih nerava poslije par provokacija baci im nazad kamen (linija je bila na obe strane puta , cca. 30 m jedni od drugih !) , odmah nakon njegovog javljanja zasuli su ih ručnim bombama...epilog - 2 ranjenih naših.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 20:00 

na koji film mislis Markane ono gdje Blaskic prica?

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 20:12 

Mar-kan je napisao/la:
Bas prljav rat.

Ne bih se baš složio sa gore navedenim , bilo je i takvih , ali većina su bili momci pravi...
Imate na youtube film o Buhinim kućama , Jokery su tu dali veliki doprinos , pogledajte , u istoj kući i HVO i Armija...
Iz poštovanja prema onim koji su položili život za nas , poznavao sam ih većinu osobno , znam da ih je bilo 95% koji su sasvim ok , veliko srce za svoj narod.

Nažalost mi smo bez ikakve pripreme uvučeni u taj rat. Nit je bilo selekcije, nije bilo edukacije, nije bilo ni zdravstvenih pregleda - tko god je htio, bili smo sretni da se uopće htio pridružiti. Mnogi su ostali bez života, a oni preživjeli, nemali dio njih bez nogu, ruku i ono što je najgore - duša. Generale i vodje nam poslaše u Hag i to "po zapovjednoj odgovornosti" što znači da će oni odgovarati za nečije tudje pizdarije koje nisu naredjene, nego se iščitava da su "mogli ili trebali znati, a ako i nisu da su trebali kazniti"... Da imam mogućnost odlučivanja odgovarali bi oni koji su sranja počinili.
Svejedno i takvi kakvi jesu su tvorili nekakvu cjelinu koja je izgurala ovaj rat i sačuvala zemlju.

Što se tiče politike - jako sam razočaran hrvatskom politikom i svim onim lutanjima. Hrvati BiH se imaju pravo osjećati napušteni iako padanje u očaj neće donijeti ništa dobroga. Idemo zajednički probati izgurati ovu nedorečenu situaciju i izdržati sve ove demagoge koji se predstavaljaju kao naše "vodje".

Za budućnost:

Bilo bi idealno da sad imamo državu pa da možemo sami razvijati svoju vojsku u skladu sa pravilima. Ja sam za to da se uvijek pokuša sačuvati čist obraz, bez obzira što si tako možda bliži porazu.

Bog, Karma, sudbina, nazovite kako hoćete, jednostavno vole fer igrače. A ja znam da su moji Hrvati u daleko najvećem svom dijelu upravo takvi igrači - fer.

Možda malo zvučim preidealistički ali ja sam za to da se ide na profesionalizaciju vojske. Vojnički poziv je častan i ti ljudi u civiliziranom svijetu obično imaju imidž požrtvovnih likova. Takav tip vojnika bih htio i kod nas.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 20:18 

Mar-kan je napisao/la:

Kad spomenu to dobacivanje , evo jedan primjer - počnu bacati kamenčiće na naše bunkere , i jedan naš slabih nerava poslije par provokacija baci im nazad kamen (linija je bila na obe strane puta , cca. 30 m jedni od drugih !) , odmah nakon njegovog javljanja zasuli su ih ručnim bombama...epilog - 2 ranjenih naših.

Općenito se kod nas sotoniziraju sve te interventne jedinice. Kod drugih naroda to nije tako. sve te jedinice svuda u svijetu se malo "razigranije".

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 20:21 

Mar-kan je napisao/la:

Ma zanima nas sve ovdje, postavi molim te! ;)

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 20:21 

quick_nick je napisao/la:
na koji film mislis Markane ono gdje Blaskic prica?

da, taj.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 20:46 

Taj film je samo dio objavljen , onaj momak što je snimao dobio je direktan pogodak u pancir , odletio i on i kamera.Ima dosta toga arhive , od lokalne tv , pa ljudi sami snimali tko je imao kameru u ta doba, ali uglavnom je sve na VHS , trebalo bi to sve spržiti na DVD...

Inače to je naš problem , kao da se uvijek nešto izvinjavamo za nešto , pa zar trebamo biti krivi što smo ostali živi !? Ali da ne skrenem u off , samo ću navesti još jednu misao koja mi često pada na um - vezano uz uvjetno rečeno , vjeru našeg naroda (većinu naroda). Da li je naš odgoj , pa i sama vjera popustljiva , dopušta i neku vrstu mazohizma prema svom narodu ?

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 21:03 

Mar-kan je napisao/la:
samo ću navesti još jednu misao koja mi često pada na um - vezano uz uvjetno rečeno , vjeru našeg naroda (većinu naroda). Da li je naš odgoj , pa i sama vjera popustljiva , dopušta i neku vrstu mazohizma prema svom narodu ?

Da to je zapad - "mea culpa".

Griznja savjesti jer ti je dobro.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 21:15 

Od moje Ujne sestra koja je cijeli rat provela u Zenici je tvrdila da su kraj njene kuce provlacene hladnjace sa iz kojih je krv curila. Poslije je cula da su to mrtvi muslimani poginuli na ratistima u Lasvanskoj dolini.

Ima jos takvih slicnih prica pa me zato zanima konkretan broj. Broj bi opvrgao sve one muslimanske tvrdnje "da su mogli kad su htjeli ali nisu" jer ako neces nesto da zauzmes zasto toliko mrtvih imas.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 21:42 

A bilo je tu svakakvih priča , od zatrpavanja bagerima x osoba , jedini siguran dokument je spisak korisnika šehidskih penzija.postavljen je na web.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 21:49 

Markane.. Nemoj postavljat slike iz rata gdje se vide face

Vrh

PostPostano: 06 svi 2009, 22:00 

Tulkas je napisao/la:
Markane.. Nemoj postavljat slike iz rata gdje se vide face

Ma nece stavljat slike nego ce postavit mapu obrane.
Markane postavi to.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 10:46 

Hvala, ako imaš još stavi! ;)

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 11:23 

Ovo su dijelovi koje sam uspio naći , neke početne pozicije sa osnovnim rasporedom , što je nama trebalo za neka planiranja npr izviđanja (uglavnom).Pa smo onda razmjenjivali podatke sa domicilnim ljudima koji su znali teren bolje od nas.
Obratite pažnju na sliku HRASNO koliko je stisnut položaj na prometnici Vitez-Busovača.

Ovo bi sad trebalo obojiti po NATO-vim oznaka, ovdje sam korisitio JNA sistem jer nismo tad ni znali za drugi.Da ne bih sad zatrpao sliku sa puno informacija , ne znam koliko tko zna čitati vojne oznake , ali bilo bi puno crtanja i šarenila.POgotovo ako se objašnjava konkretna akcija sa svim oznakama , pregusto bi bilo.Ali može poslužiti za prvu pomoć čisto da se vidi situacija , jer puno je jasnije kad se ima neka skica.

U nekom narednom periodu postaviću prave topografske karte , samo da ih nađem :)
Također video zapise , moram ig prebaciti u mpeg pa negdje na neki server.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2009, 17:28 

Stavi ih na rapidshare ;)
Mislim da bi nas dosta htjelo to vidjeti.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 10:14 

Da li da ovdje ostavljamo podatke za gubitke Hrvata ili poseban topic? Našao sam arhivu sa svim poginulim Novog Travnika , mapama općine svim mogućim, skicama , slikama , potežak je materijal , puno ima - savjet ?

Jedan link , zanimljiv...samo ima nerečenih stvari u ovoj priči...

http://www.mojprijedor.net/modules.php? ... e&sid=1189

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 10:38 

Markane mozes ovdje stavljat nece doci do zabune.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: