HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 lip 2025, 06:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hazari
PostPostano: 16 ruj 2013, 16:32 

Nisam znao da li stavit na religiju ili povijest, spominjali su se na forumu, uglavnom u negativnom kontekstu.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hazari

Naletio sam na njih ovdje:

http://www.pustolovina.com/index.php?op ... &Itemid=55

U tekstu:

Citat:
Znam, moram pronaći tajnu Hazara koja se skriva tu negdje u dolini u obliku kamenih kocki. One su zapravo granica do koje su došli Hazari, dio osmanlijske...

Ono što me zanima je da li je netko vidio takve kocke negdje po BiH i RH?

Vrh

Naslov: Re: Hazari
PostPostano: 27 ruj 2013, 18:47 

Prava je šteta što ovakvo zanimljiva tema stoji bez odgovora. Čitao sam ponešto o Hazarima, ali ne smatram se nikako dovoljno upućenim u materiju.

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2013, 20:04 

Bio sam u navedenim krajevima, nisam vidio kocke... :neznam

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2013, 20:29 

Jedino što malo znam o njima je da se radi o turkijskom polunomadskom narodu i da su imali jedno od najmoćnijih carstava Hazariju u zapadnim stepama u vremenu od 7 do 10 st.
Kontolirali su trgovačke putove svile i na tome temeljili svoju moć.

U 10. st. Bizant potiče Alane da provale i oslabe Hazare dok sjever Hazarije osvajaju Rusi i kristianiziraju ga.
Između 965 and 969 Kijevski Rusi osvajaju prijestolnicu Atil i uništavaju Hazarski kaganat.

Koliko je poznato radilo se o više-vjerskoj i više-etničkoj zajednici nomadskih ratnika.
Od 8. st. većina plemstva prihvaća judaizam, dok su podanici mješavina raznih vjera muslimani, kršćani, židovi ili pogani.

Postojala je i moderna teorija koja se većinom gleda skeptično zbog anti-semitizma da je jezgra Aškenaza nastala od Hazara (plemstva) nakon propasti države.

Postoje zapisi o hazarskim trgovcima u Ugarskoj u 9. st. tako da može imati i tu neku vezu.

Ovo o kocakama i Hazarima u osmanskim jedinicama prvi put čujem, ako netko nešto zna neka podijeli, pošto nema nikakvih podataka o Hazarima nakon 10. st. pošto nakon propasti države nestaju iz povijesti.

Da nema neke veze sa Židovima pošto je nekad je bilo vrlo rašireno mišljenje da su europski Židovi dobrim dijelom kazarskoga podrijetla, što danas više nije toliko raširena teorija.

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2013, 21:35 

Hazari su izvorno bili pogani, točnije Tengristi koji su se držali kulta boga Erlika. Ovo je božanstvo bilo prvo biće koje je vrhovni bog Tengri stvorio. Ali je Erlik rano pokazao takvu gordost želeći se izjednačiti sa svojim tvorcem, da ga je Tengri prognao u donji svijet, ili svijet mrtvih. Pripadnicima abrahamskih religija ova priča bez sumnje djeluje poznato.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Teuton i 45 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: